Prilozi Prostorija

Oaza u krošnji

Starogradski šarm marjanskoga gnijezda: inspirirajte se interijerom ovog splitskog doma s dalmatinskim pečatom

Oaza u krošnji

Da žele dom s okusom mora, bračni par koji uživa u stanu skrivenom u krošnjama splitskoga Marjana znao je čim ga je ugledao. Kao obiteljsko naslijeđe, u ruke im je dopao s dijelom očuvanim starinama i utkanom klasičnom ljepotom.

Tamna terakota na podovima i jednako tamna drvenarija, u kombinaciji s hrastom na ostatku podova i ugradbenim ormarima, zadali su okvir za uređenje prostora, kojemu je jedini zadatak bio da modernijom verzijom tradicionalnog dalmatinskog stila opušta te poziva na predah i sanjarenje o tihome Mediteranu.

Staru drvenu kuhinju u boji oraha zamijenila je nova bijela ljepotica pročišćenog "country" izgleda, a umjesto gornjih elemenata upotpunjena je stilski ujednačenim policama, koje podjednako slijede aktualne trendove i evociraju prošlost. I njihovo stiliziranje odrađeno je na tom tragu pa, osim ukrasnih bakrenih posuda, na njima nalazimo noviju keramiku, staklo i kristal nešto suvremenijih linija, koji kombinacijom plave i bijele boje prate "coastal" temu koja se proteže cijelim prostorom.

Biser ovog doma nalazi se upravo u produžetku kuhinje, a riječ je o krošnji lovora, koja ispunjava mali balkon, štiteći ga od sunca i neželjenih pogleda, gdje vlasnici, kako nam otkrivaju, uživaju u jutarnjoj kavi ili kakvom aperitiv u predahu od pripreme ručka.

Na tragu 'dolce vite'

– Upravo nas je pogled na zelenilo koje obavija sve prozore i terase stana inspirirao na uređenje, te smo nastojali sačuvati taj naturalistički, nenametljiv stil, koji odiše starogradskim duhom cijeloga kvarta. Naselje Spinut svojom arhitekturom nekako podsjeća na taj fini građanski život, na neku ugodnu klasiku, lagodan život bez pretjerivanja.

 

Pokušali smo uhvatiti taj, nazovimo ga, "dolce vita" trenutak u prostoru i vremenu. Naravno, u skladu s našim skromnim mogućnostima – kroz smijeh će naša domaćica, objasnivši kako se preuređenje stana uglavnom temeljilo na kompletnoj adaptaciji kuhinje i kupaonice, dok je ostatak doma osvježen tek novim slojem boje na zidovima i laka na stolariji, uz pokoji novi komad pokućstva i nešto detalja.

Kupaonica je, naime, najsuvremenija prostorija u stanu, koja jednostavnim linijama, uzidanom tuš-kabinom te nasadnim umivaonikom na hrastovoj polici, zahvaljujući prozoru u krošnji, kako ističe naša sugovornica, nudi doživljaj vanjskog tuša u mirnoj oazi na terasi kakve kuće uz more.

Spavaćom sobom dominira dupli krevet u tamnom masivnom drvu, a prozračnost je postignuta dodavanjem jednostavnih bijelih stolića i lanenih zavjesa, te vedrim tepisima u nijansama plave boje, koji nude protutežu dominaciji sveprisutne bjeline i tamnoj boji drva.

– Izazov nam je bio postići neku zaigranost u spavaćoj sobi, zapravo pogoditi pravu mjeru. Iako prostor u kojem se odmaramo i opuštamo od svakodnevice mora prije svega pozivati na smiraj, valja ga odlijepiti od neke sterilnosti i monotonije.

U tome nam je pomoglo ovo šareno ulje na platnu, draga obiteljska uspomena, koje je prostoru donijelo dinamiku, dok joj vizualno veći dojam osiguravaju dva velika zrcala na vratima ugradbenih ormara, kao i dvostruka vrata s izlazom na balkon – govori nam domaćica dok nas izvodi na terasu, koja se, zaklonjena krošnjama lipe i oleandara, proteže cijelom južnom stranom stana, natkrivena tendom u bojama neba.

 

Retro inspiracija

Morski motivi i boje na jastucima i drugim dekorativnim elementima upotpunjuju starinsku drvenu garnituru za sjedenje, izrezbarenu u mahagoniju, koja je, kako nam objašnjava, namjerno u svom izvornom "vintage" stanju, dobivši tek nove spužve za sjedenje. Stil uređenja specifičan za obalna područja i ovdje se očituje u pletenom stoliću od vrbe, koji je pomogao da upravo ovaj kutak postane omiljenim novopečenim stanarima ovoga marjanskoga gnijezda.

Slični se tonovi preslikavaju u dnevnom boravku, koji u boji pijeska i mora s kombinacijom retro, rustikalnih i modernih elemenata istodobno djeluje, kako zaokružuje naša sugovornica, domaće i poznato.

– Ovdje smo iskoristili sve neke stare komade namještaja koje smo imali, pronašli, kupili i naslijedili, poput ovih, nama najdražih, "mid century" fotelja, te smo ih obnovili i uklopili s novim komadima, opet biranima u tom sličnom ili povezanom stilu. Smatrali smo da ovaj prostor jednostavno ne bi podnio neke pretjerane suvremene eksperimente, te da naslijeđenom djelu dugujemo vratiti stari sjaj – zadovoljno će naša domaćica, pozivajući nas na s veseljem dočekani predah u ovoj tihoj zelenoj oazi.

 

Naslovnica Prostorija