Prilozi Prostorija

Svijet kave

Nova poslovna zgrada tvrtke 'Lavazza' jedna je od avangardnijih na svijetu: zavirite u unutrašnjost kompleksa koji ostavlja bez daha

Svijet kave
Lavazza

Uopće nije važno jeste li ljubitelj najpoznatijeg kofeinskog napitka, novo sjedište globalne tvrtke za proizvodnju kave "Lavazza", pod nazivom "Nuvola“ (oblak na talijanskom) - ostavlja bez daha. Tako se krajem prošloga tjedna, nad Italijom se pojavio novi oblak površine 30.000 četvornih metara i spustio na Torrino.

Jedinstveni projekt "Lavazza" je kreirala zajedno s vodećim imenima iz svijeta arhitekture, gastronomije, scenografije i dizajna - "Zlatnim timom" čije su glavne zvijezde Cino Zucchi, Ferran Adrià, Federico Zanasi, Dante Ferretti i Ralph Appelbaum.

Ovaj zadivljujući kompleks poprima različite oblike, kao što to čine oblaci, u skladu sa svojim različitim ulogama. "Nuvola Lavazza" je avangardna poslovna zgrada osmišljena kako bi donijela dobrobit zaposlenicima i s najvećim poštovanjem prema okolišu. Sastoji se od gurmanskog restorana i simbola nove filozofije vedrog i neformalnog dijeljenja hrane, nove vizije suvremene talijanske kuhinje.

Zgrada je i muzej koji otvara svijet kave, njegove rituale i uspjehe, ali i trg otvoren za javnost, s vidljivim ostacima ranokršćanske bazilike (građena na arheološkom nalazištu) i suvremeni prostor za događanja, kongrese i kulturne događaje. Tu je Bistro za zaposlenike, ali i za javnost, a naposljetku, to je i dom "Instituta za primijenjenu umjetnost i dizajn", i preko 700 njegovih mladih kreativaca.

S investicijom od preko 120 milijuna eura, kompleks utjelovljuje vrijednosti tvrtke i više od 120 godina povijesti. Projekt kojeg je osmislio arhitekt Cino Zucchi daje okrugu Aurora profinjen i svjež izgled, a dizajniran je kako bi inspirirao ljude, njegovao dijalog, te nudio kulturna, društvena, poslovna i gastronomska iskustva. "Nuvola Lavazza" naglašava svoje "korijene u budućnosti".

Doista, to je cijeli ekosustav koji snagu crpi iz prošlosti, a novu energiju iz dijaloga, inspiriran potrebom za stalnom inovacijom.
- Kompleks Nuvola Lavazza sadrži naše uspomene i našu budućnost – kaže predsjednik Grupe Alberto Lavazza te ističe još jednu iznimno važnu značajku ovog, nadasve neobičnog i inovativnog kompleksa.

- Naš novi dom također ima značajke koje su manje zamjetne, ali su nam izuzetno važne. Čitav je dizajn, zapravo, usredotočen na udobnost ljudi, uštedu energije i zaštitu okoliša. Projekt obnavlja dio grada koji je razvijen u industrijske svrhe, a koji će sada rasti pod zastavom održivosti. Govoreći o tome, naši uredi su dobili najvišu razinu "LEED" certifikata koji procjenjuje energetske i ekološke aspekte novih građevina. Znači da je kompleks "Nuvola Lavazza" ocijenjen kao jedna od ekološki najodrživijih građevina na svijetu – podvukao je predsjednik Grupe Alberto Lavazza.

Naslovnica Prostorija