Prilozi Prostorija

Regular Company

Hrvatski mladi dizajneri među osam najperspektivnijih: ova četvorka privukla je veliku pozornost na međunarodnom sajmu u Milanu

Regular Company

Četveročlani tim koji čine Marinko Murgić, Tihomir Filipec, Marija Ružić i Ruđer Novak Mikulić predstavio nekoliko prototipova svojih novih proizvoda koji su nastali kombinacijama tradicionalnih tehnika i moderne tehnologije

Najvažniji i najznačajniji europski, možda i svjetski festival namještaja, unutrašnjeg uređenja i dizajna Salone del Mobile u Milanu je završen, ali o novitetima i perspektivnim autorima još se govori naveliko. Tu u našem susjedstvu okupilo se gotovo deset tisuća dizajnerskih imena, uz pratnju medija sa svih strana svijeta, a mnogi od njih sastavili su svoje liste najboljih proizvoda.

Tako je i britanski Dezeen posebnu pažnju posvetio izložbi Salone Satellite 2017. na kojoj se u sklopu milanskog sajma predstavilo 46 novih mladih dizajnera, a taj utjecajni web-magazin izdvojio je osam imena ili timova koji obećavaju.


Među tih osam imena našao se mladi hrvatski studio Regular Company iz Zagreba koji čine Marinko Murgić, Tihomir Filipec, Marija Ružić i Ruđer Novak Mikulić. Dvoje potonjih - Mariju Ružić i Ruđera Novaka Mikulića već smo predstavljali na stranicama ovog priloga nakon njihovih sjajnih proizvoda za Artisan kada su pobrali važne europske nagrade za inovaciju i dizajn.

Sada je ovaj četveročlani tim dizajnerskog studija imena Regular Company u Milanu predstavio nekoliko prototipova svojih novih proizvoda koji su nastali kombinacijama tradicionalnih tehnika i moderne tehnologije kao što su 3D tisak i CNC rezbarenje. Ruđer Novak-Mikulić kaže kako su nastojali svijetu prikazati svoj dizajnerski proces, kao i senzibilitet za različite materijale.

Važno je poznavanje materijala

- Vjerujemo da su temeljni principi dobrog dizajna razumijevanje materijala i tehnologije te pomicanje granica u bliskoj suradnji s proizvođačima, kao i razumijevanje konteksta projekta i robne marke - poručuju iz brenda Regular Company. Njihov opus u Milanu sadržavao je stolicu, lampu, svijećnjak, mužar i poslužavnik.

- Proizvodi koje smo pokazali su prototipovi koje mi ne planiramo proizvoditi i distribuirati. Te proizvode preuzet će već etablirani brendovi koji imaju svoju distribuciju, s kojima trenutno pregovaramo. Dakle, nešto slično kao suradnja s Artisanom. S Artisanom surađujemo i razvijamo nove proizvode... i baš smo im nedavno dizajnirali interijer njihova "flagship storea" u Kini - kaže nam Ruđer Novak Mikulić.

I na koncu biti na Dezeenovoj listi nije medalja, ali...

-Biti na Dezeenovoj listi je svakako jedno lijepo priznanje i donijelo nam je dosta ppozornosti, ali trenutačno ne možemo konkretno procijeniti koliko je bilo "dobrobiti" od same objave jer je izlaganje u Milanu bilo jako uspješno i tek kreću "follow-upovi" sa sajma (Uskrs je sve malo prolongirao). Ne znamo javljaju li se neki ljudi zbog Dezeena ili su nas vidjeli na sajmu - kaže na kraju dizajner zapaženog zagrebačkog dizajn studija. Inače, Regular Company osnovan je 2015. godine iako su njegovi članovi surađivali na različitim projektima još od 2009. godine.

 

Naslovnica Prostorija