Prilozi Prostorija

ZELENA OAZA

Ovako izgleda mali rajski vrt na zemlji

ZELENA OAZA
Palme, mirta, bijeli jasmin, hortenzije, bijele margarite, plavi hibiskus, afrički ljiljan, asparagusi, stablo mamule, japanske begonije, bijeli božur, bijeli oleander, crvena lantea, nevica, ruže.... samo su dio ove rascvjetane priče s otoka

Jeste li maštali o dnevnom boravku pod vedrim nebom, u kojem se miješaju opojni mirisi cvijeća? U takvom dnevnom boravku svakodnevno uživaju Olga i Manči Vasiljević u Vrboskoj na Hvaru i za njih se može reći da u punom smislu uživaju u svojim umirovljeničkim danima. Šibenik u kojem su nekad živjeli nose u srcu, no zamijenili su ga otokom Hvarom i kako oni kažu najljepšim mjestom na svijetu – Vrboskom i tamo izgradili dom. Zimi i ujesen njihovo je dvorište tek usputno mjesto za predah, no dolaskom ljeta Manči i Olga se sele u vrt, u svoj ljetni dnevni boravak pod vedrim nebom.

- Uživamo u svakom danu, Manči ide na ribe, ja se bavim kućom i vrtom, odem u šetnju, a kad se vratimo doma najljepše je sjesti tu u hlad. Ovdje nam rastu dvije vrste palmi, mirta, tekoma, bijeli mirisni jasmin, asamin (vrsta kozje krvi), dvije vrste hortenzije, bijele margarite, plavi hibiskus, afrički ljiljan, asparagusi, stablo mamule, japanske begonije, bijeli božur, bijeli oleander, crvena lantea, nevica (sniježnica) i iznad samo četiri vrste ruža - govori nam Olga Vasiljević.

U drugom velikom dvorištu, raste bugenvilija koja se penje na dvije terase i bijeli jasmin. Tu je još i penjačica žuti jasmin, ruža penjačica roza boje, tri vrste crvenih ruža, viola, kalistemon, crveni amarilisi, jorgovan, u sredini je veliko stablo Hazedaria (u Šibeniku kažu 'očenaš'), stablo naranče i tri velika grma hortenzije. Tu su i neizbježni đirani svih boja, kao i afrički ljiljan.

- Imamo dvije terase koje su prekrivene raskošnim granama bugenvilije i jasmina, sa crvenim amarilisima i crvenim i roza điranima, Terasom sada dominira hoya sa svojim prekrasnim voštanim cvjetovima i velika paprat. Na gornjoj terasi dominiraju tri palme u pitarima. Ograđena je crvenim amarilisima, a niz mali ukrasni, rešetkasti balkon vise penjačice plava Vinka i jasmin - opisuje svoj raskošni mirisni vrt Olga. Poseban dojam ostavljaju kapare koje vise po velikom dvorištu kao i po starom kamenom zidu u njihovoj kali, te opojni miris mente koji ostavljaju poseban mediteranski ugođaj, a koji mnogi prolaznici žele fotografirati. U dvorištu dominira rascvjetana magnolija, a na gornjoj terasi, na rubovima su dvije rascvjetane juke...

Premda su u mirovini, Olga i Manči nikada ne miruju, dan počinju kavom u njihovu dnevnom boravku, zatim se odlazi u spizu, tu je i svakodnevna, omiljena ćakula sa susjedima, turistima, a zatim i kava u najdražem kafiću. Posebna priča u njihovoj kući je gastronomija jer oboje u kuhanju i jelu uživaju, a Manči je spretan ribar pa se svaki dan nađe za nešto na lešo ili na gradele, a bude tu i dobrih bokuna ribe.

- Nas dvoje vam uživamo ovdje, ali ipak je najljepše kad je kuća puna, kad nam dođu sin i kćerka s obiteljima, tada je dom pun smijeha do kasno u noć. Ja se s guštom prihvatim gradela, a onda kad turisti prođu i vide nas u tolikom broju misle da smo restoran pa pitaju za cijenu... - kroz smijeh govori Manči.

Naslovnica Prostorija