Prilozi Prostorija

villa gita

U raskošnoj kući nad Sumpetrom sve je stvoreno za odmor i uživanje

villa gita
U selu Krug, poviše Sumpetra, smještena je Villa Gita, kako je kuću za odmor po svojoj unuci nazvao bivši pomorac iz Dugog Rata Ivo Ković.

Na gradnju nevelike katnice odlučio se još prije 35 godina, kad je kupio parcelu u Krugu, selu uz koje je vezan uspomenama i obiteljskom poviješću. Njegov pradjed je svojedobno zajedno sa svojim bratom napustio Radunicu u Splitu i, na poziv seoskih glavara, došao u ovaj kraj raditi kao kovač.

U vrijeme kupnje napravio je gustirnu i “udario” temelje kuće, a onda se posvetio poslu pomorca. Zarađeni novac investirao je u gradnju kuće u Krugu. I tako je kuća ukupne površine 230 kvadrata ovoga ljeta u cijelosti završena, zajedno s kompletnim uređenjem interijera i dvora.

Sve to uz činjenicu da selo, pa i kuća, imaju električnu energiju, ali još uvijek nemaju vodovod.

Može i bez vodovoda

– Zbog odluke da kuća služi za odmor, naglasak smo stavili na uređenje dvora – rekao nam je naš domaćin. Dvor, iz kojega se, kao i s balkona na kući, pruža prekrasan pogled na more i Brač, uistinu nudi sadržaje za opuštanje i uživanje.Pozornost prije svega privlači bazen, koji se puni vodom iz gustirne, iznad kojeg se pak nalazi jacuzzi, a u neposrednoj blizini je i pergola. Da bi sve bilo na dohvat ruke, u prizemlju kuće smještene su sauna i teretana.
Po dobro odabranom položaju i funkcionalnosti ne zaostaje ni sjenica, pokraj koje je, a što drugo nego komin s gradelama.

– Pergole i sjenice uglavnom se prave od hrastovine i jelovine. Nakon mjesec-dva to se drvo iskrivi i puca, a ja volim da sve bude solidno pa sam u poduzeću iz Karlovca, od kojeg kupujemo i drvo za brod, kupio laminirano drvo – kaže nam 78-godišnji Ivo Ković za vrijeme obilaska.

– To je borovina, koju sam odabrao iako može biti i jelovina, laminirana tako da nema pucanja. Od tog je drva jedan naš krovopokrivač, genijalac, fantastično napravio ovu sjenicu. Inače ih je teško praviti ovako na šest voda. Vrlo sam zadovoljan i izvedbom pergole, svi pitaju tko je to radio – hvali naš sugovornik svoga meštra.

Sve po narudžbi

Po narudžbi je napravljena i ograda od kovanog željeza koja okružuje dvor, ali i ona na balkonima te na stepenicama u kući.– Ja sam je nacrtao, a oni su mi je po tom nacrtu napravili. Ograde na stepenicama radio je meštar iz Podgrađa, a na zidovima oko kuće dvojica meštara iz Krila Jesenica, koji i na brodu rade sve što treba. Sve što je u kamenu, pa i kamin, radio je Ivica Jerončić iz Omiša – objašnjava naš domaćin, ne krijući da je i interijer uređen po njegovu guštu.

Brod koji spominje, kaže, kupljen je na kredit, koji je radom upravo s tim brodom otplatio sin Antonio, a koristi se za tjedna turistička krstarenja.

Villa Gita ima četiri spavaće sobe s pripadajućim kupaonicama, kuhinju i blagovaonicu s dnevnim boravkom, u kojemu je i kamin sa zanimljivim detaljima.

– Išao sam na to, htio sam staviti detalj iz kojeg se vidi tko smo, gdje smo, što smo. Otuda pleter, a i pomorci smo pa su tu četiri konopa na nosačima, te u dnu staro sidro i timun s argolom. Sve te podsjeća na nešto staro, tradicionalno – govori nam šjor Ivo.Kombinacija u dnevnom boravku – trosjed, dvosjed, fotelja – podsjećaju na sedamdesete godine prošlog stoljeća, i baš su onakvi kakve voli. Blagovaonički stol i komodu od punog drva po narudžbi je radila tvrtka iz Velikog Trojstva pokraj Bjelovara.

Namještaj u sobama napravljen je također po narudžbi, pri čemu je zanimljivo da su ormari nastali u kaznionici u Lepoglavi, u kojoj prave kvalitetan namještaj od punog drva.

Na zidovima dominiraju slike, ukupno 32, različitih autora, ali sve su s morskim, dalmatinskim motivima. Autori su, među ostalima, Subotić, Cota, Haršić, nabraja vlasnik Ville Gita, a među motivima na pet slika primjećujemo svjetionike.

Jadranka Matić, foto: Paun Paunović  /Cropix
Naslovnica Prostorija
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last