Prilozi Prostorija

furnitura

Namještaj s hrvatskim potpisom: moderan, multifunkcionalan i minimalistički

furnitura
Moderno, multifunkcionlano i minimalistički – tako bi se ukratko mogli sažeti sadašnji trendovi u dizajnu namještaja. Upravo smo tome svjedočili na ovogodišnjem sajmu GAST, u sklopu kojeg se već tradicionalno održava i specijalizirani sajam namještaja “Furnitura”.

Kao i svake godine, na “Furnituri” sudjeluje Hrvatska gospodarska komora (HGK), odnosno njezino Udruženje drvno-prerađivačke industrije koje promovira projekt “Drvo je prvo”.

- Ovogodišnji moto tog projekta je “hrvatska hotelska soba”, kroz koju želimo pokazati multifunkcionlanost domaćeg namještaja s naglaskom na kvalitetu, ali ne na skupoću.

Mi danas u Hrvatskoj možemo proizvesti svaki element za opremanje bilo kojeg turističkog objekta. Većina našeg namještaja izvozi se na zahtjevna zapadna tržišta, a kod nas se, nažalost, još uvijek ne prepoznaje na pravi način – kazuje nam Igor Barbarić, tajnik Udruženja drvno-prerađivačke industrije u sklopu HGK.

Ukorak sa svjetskim trendovima

- Hrvatska, nastavlja, uopće ne zaostaje za svjetskim trendovima, već ih u pojedinim segmetnima i predvodi, kao što su primjerice, parketi, posebno oni od hrastovine, koji su vani posebno traženi.

Dakle, u našoj “hrvatskoj hotelskoj sobi” koja se može pogledati na sajmu, multifunkcionlanost ima glavnu riječ. Tu je dvosjed proizvođača tvrtke “Margalić” iz Zagreba kojem je naslon zapravo madrac, koji kad se rasklopi, postaje pravi, udobni krevet za spavanje! Cijena mu je u prosjeku oko 5500 kuna, ali mu je zato glavna odlika trajnost.

Posebno je zanimljiv dizajnerski stolić naziva “stretch me” koji je osmislila Ivana Cvetković Lakoš, čija se tri elementa u kombinaciji mogu višestruko koristiti – kao ploha za sjedenje, polica, kao dodatna površina, mjesto za odlaganje stvari...

Dobar primjer međusobne suradnje na istom izlagačkom prostoru koji zajednički dijele predstavljaju tri tvrtke – “Objektni tepison”, “Lumi maks” i “Spatio”. Prva po hotelima postavlja hit tepisone poznate belgijske tvrtke “Lano”, druga ima 30-godišnju tradiciju u dizajniranju i postavljanju rasvjetnih tijela, a treća se bavi unutarnjim dizajnom.

Svi ti proizvodi svoje mjesto pronašli su u novoopremljenim domaćim i inozemnim hotelima, a doznali smo da je jedan ekstravagantniji primjerak podne lampe završio čak i u Moskvi!

Nikolina Lulić, foto: božidar Vukičević / CROPIX

U prvih 11 mjeseci prošle godine Hrvatska je izvezla drvenih proizvoda i namještaja u vrijednosti od čak milijardu dolara. To predstavlja povećanje od 20 posto u odnosu na isto razdoblje 2013. godine. U ukupnom izvozu Republike Hrvatske udio robne razmjene drva, drvnih proizvoda i namještaja s inozemstvom iznosi devet posto, dok je udio uvoza dva posto.Naslovnica Prostorija