Prilozi Prostorija

luksuz za ljubimce

'Robowsky' - prva hrvatska linija namještaja za pse i mačke

luksuz za ljubimce
Upotrijebimo li izraz “životinja”, mnogi bi se vlasnici psa ili mačke mogli i uvrijediti; ljubav prema tim bićima kod većine ljudi ih je, čim su se otkrmeljili i osovili na četiri drhtave nožice, regrutirala u punopravnog člana obitelji, a da im život nimalo ne bude “pasji”, potrudile su se i dvije šarmantne dame sa zagrebačkom adresom, prve i zasad jedine vlasnice brenda pokućstva za kućne ljubimce Robowsky, s naglaskom na mačke i pse!

Sociologinja Jelena Bralić (36) iz Splita i prijateljica joj, arhitektica Matilda Marelja (44), obje vlasnice “malih kućnih beštijica”, fuzirale su se u kreativnoj viziji osmišljavanja prve hrvatske linije pokućstva, rekosmo, za četveronošce.

I dok u susjednim državama, poput recimo Crne Gore (nedavno smo se u to zorno uvjerili), psi lutalice po ulicama doslovce skapavaju od gladi ili tumaraju udruženi u čopore zbog lakšeg preživljavanja, Hrvatska se, kao zemlja koja ipak ima koliko-toliko razvijenu mrežu prihvatilišta za slične pojave, može, eto, zahvaljujući ovim dvjema domišljatim damama, pohvaliti i da ima ponudu pravog kućnog luksuza za sve pse i mačke kojima su krov nad glavom i hrana odavno postali prevladani primarni motiv.Boksovi za mačke

– Dakle, iznenadit ćete se da ja zapravo imam samo ribice, a Matilda tek mačku imena Frxy (fonetski: Frksi, nap.a.). No, i to je bilo dovoljno da obiđemo specijalizirane prodavaonice u Zagrebu i još nekim gradovima kod nas i shvatimo da je taj dio ponude za kućne ljubimce – namještaj, je li – deficitaran, te da se svodi tek na pokoji jastuk demodiranog dezena.

Zato smo se bacile na posao i osmislile pet prototipova: tzv. boksove, kućice za životinje koje se drže u stanu, malene kauče za njihovo izležavanje, zatim ležaj sa spremnikom za igračkice ljubimca te naposljetku prozorski ležaj za mačke, koje poslovično vole odmarati šapice na povišenom položaju odakle imaju lijep pogled na vanjski svijet.

Sve smo proizvode, koje zasad realiziraju naši kooperanti, atestirale na ljubimcima naših prijatelja, te posebno mački Frxy, i nisu se htjele s njih skinuti – kaže Jelena, koja je osobito pažljivo birala boje i dezene, ali i materijale kao tehničku pretpostvku udobnosti.– Dakle, smatrala sam da je “in” crna i bijela nijansa, te crvena boja, kao i tigrasti dezen koji veoma vole i ljudi.
Ne, nimalo ne iritira mačke – na našu primjedbu veselo odmahuje dizajnerica hobistica, koja je u suradnji s partnericom izabrala materijale: iveral i spužvu zamotanu u pamučno vlakno, koje se lako skida, pere i održava, dok je i spužva (pokazalo se) dosta otporna na zubiće ljubimca/ljubimice. Dakako, nema “pravog” krzna ni životinjske kože, sve je u eko-varijanti.

– Svaki komad pokućstva teži između šest i petnaestak kilograma. Imale smo na umu da prosječna odrasla mačka teži sedam-osam kilograma, te da kauč može podnijeti njezinu težinu – obrazlaže naša sugovornica, uz napomenu da je ime brenda koje zvuči pomalo “poljski” nastalo kao rezultat interne igre riječima.

Pristupačne cijene

– Vodile smo računa i o cijeni, pa smo tako i izborom ekonomičnog materijala kreirale pristupačne cifre raspona od petsto do 760 kuna, s tim da je najjeftiniji model sad na promotivnoj akciji te stoji 399 kuna – kazuje dizajnerica “mobilje za beštijice”. No, ni to nije sve.

– Do kraja prosinca od svakog prodanog komada pokućstva, koje se može nabaviti preko naše službene inernetske stranice, donirat ćemo 20 kuna za udrugu “Devet života” iz Osijeka, u kojoj skrbe za napuštene životinje. Za njih smo se odlučile jer smo pročitale apel na društvenoj mreži – napominju naše sugovornice.

Lenka Gospodnetić, foto: neja markičević / cropix
Naslovnica Prostorija