Prilozi Prostorija

iznimna rješenja

Da! za hrvatski dizajn: nagrađeni radovi s ovogodišnje 'Ambiente'

iznimna rješenja
Na ovogodišnjoj Ambienti, najvećem hrvatskom sajmu namještaja i opreme za uređenje prostora, koja je održana prošlog tjedna, dizajn je dobio posebno mjesto, a dodijeljene su i nagrade - DA! Nagrada za dizajn Ambienta 2014.

U izdvojenom segmentu sajma “Ambienta dizajn” kao promotivnoj platformi namijenjenoj predstavljanju radova i ideja kako mladih, tako i profesionalnih dizajnera - autora dizajnerskih proizvoda koji uključuju namještaj, rasvjetu i opremu za unutarnje i vanjsko uređenje privatnih i javnih prostora, nastupili su dizajneri u dvije grupe - AMBIENTA BOX u jednoj i ZzID – Zajednica za industrijski dizajn Odjela za dizajn Hrvatske gospodarske komore u drugoj grupi.

U prvoj grupi je osamnaest autora dobilo priliku prezentirati svoje radove i ideje, a bila su izložena 33 prototipa – unikatnih proizvoda koji se ne nalaze u serijskoj proizvodnji.

Na izložbenom prostoru Zajednice za industrijski dizajn Hrvatske gospodarske komore devet profesionalnih dizajnera predstavilo je devetnaest realiziranih proizvoda. Na koncu je ocjenjivački sud, koji su činili Ada Kezić, Mladen Orešić i Damjan Geber, dodijelio četiri jednakopravne nagrade (DA! 2014) te dva priznanja za dizajn.

Nagrade za dizajn Ambienta 2014. dobili su Stipe Marasović za ‘Krevet za drvo ljubav’, Neven i Sanja Kovačić za ‘Up-lift’ fotelju (Prostoria), Ksenija Jurinec za ‘Quadrupediju’ - kolekciju štokrla, klupa i stolova (Lipa, Gala drvo) te Darko Šiljarić za radni stol ‘LIR.S’ (Inkea).

Priznanja za dizajn dobili su Maja Mesić za ‘Abstract’ tepih (Trima) i Ada Kezić za rasvjetno tijelo ‘Piazza luce’ (A1 FORMAT).

’Krevet za drvo ljubav’ / Autor: Stipe Marasović


Minimalistički dizajn kao produkt ekološkog proizvodnog procesa dostupan je u više vrsta masiva i šperploča. Raspored nogu moguće je prilagoditi vlastitim potrebama. Sastavljanje je krajnje jednostavno – bez vijaka, metalnih dijelova i pomoćnih alata. Stranice kreveta koje su izrađene od dviju lamela iste debljine spajaju se na shemu pero – utor, bez korištenja ljepila i drvenih čepova. Bočnice kao stranice poklopnice ovoga kreveta spajaju se konopcem koji se uvrtanjem nateže do određene sile, čime se iste objedinjuju u jedinstveni konstruktivni okvir. Opisani sustav sastavljanja izbacio je metal iz upotrebe u cijelosti, čime je krevet pročišćen do kraja.

LIR.S stol / Autor: Darko Špiljarić


Liniju LIR karakteriziraju jednostavne minimalističke linije omekšane rubnim zaobljenjima. Radni ili stol za sastanke LIR.S izrađen je od ekološki prihvatljivih materijala. U osnovi je furnirska ploča obostrano obložena linoleumom. Linoleum je materijal izrađen od prirodnih i recikliranih sastojaka lanenog ulja, drvenog brašna i prirodnih pigmenata i pri tom je bakteriostatičan i antistatičan, otporan na visoke temperature. Završna obrada izvedena je specijalnim premazom na vodenoj bazi, što pruža dodatnu zaštitu površine i olakšava održavanje. Proizvod je usklađen sa zahtjevima održivog razvoja industrije namještaja.

QUADRUPEDIA / Autor: Ksenija Jurinec


Dizajnerica unutarnje arhitekture i magistra dizajna potpisuje kolekciju štokrla, klupa i stolova. Osnovna forma čistih linija ponavlja se u varijacijama čineći moderne, sofisticirane i inovativne komade praktičnog drvenog namještaja.

UP-LIFT / Autor: Neven Kovačić


Magistar dizajna, osnivač studija REDESIGN predstavlja inovaciju u segmentu tipologije fotelja s integriranim ležajem. Oblikovan je tako da se transformacija postiže jednostavnim podizanjem (UP) naslona koji automatski podiže (LIFT) donju zonu ležaja, zadržavajući pritom optimalnu visinu. Formu čine dva volumena koji se po principu ekscentra rotiraju jedan oko drugog tvoreći skladnu cjelinu u oba položaja. Rukonaslon je zaobljen jer je preuzeo funkciju kotača, a naslon ukošen i zaobljen radi smanjenja nepotrebnog volumena.

PIAZZA LUCE / Autor: Ada Kezić


Višefunkcionalan objekt koji može biti rasvjetno tijelo, stolac ili klupski stolić iz serije je Eco Oak. U obliku kocke, sa po tri utora cijelom dužinom, s dvije bočne strane u širini 10 mm koji se nastavljaju na gornju površinu u različitim dužinama. Sve stranice kocke su spojene pod kutem od 45°. Unutar kocke ugrađuje se LED bijela ili RGB rasvjeta kojom se upravlja s daljinskim upravljačem. Izvedeno je od cjelovitog drva slavonskog hrasta, a površinski obrađeno ekološkim uljima.

ABSTRACT / Autor: Maja Mesić


Modularni tepih od reciklirane gume koji je moguće koristiti u zatvorenim i otvorenim prostorima. Tepih se slaže i spaja poput puzzle u željene dimenzije i na taj je način apsolutno prilagodljiv svakom prostoru.


Olgica Ivić Grizelj
Naslovnica Prostorija