Prilozi Prostorija

cool dizajn

Genijalni namještaj za najmlađe: sjedalica + ladica + polica = Qube

cool dizajn
Mladi Zagrepčanin Nikola Kalevski (25) odrastao je i živi u Nizozemskoj, a trenutno je pred diplomom na Produkt Dizajnu na Umjetničkoj Akademiji Willem de Kooning u Rotterdamu, no, njegov dizajn je već zapažen i u nas.

Kalevski potpisuje zanimljive i praktične dječje sjedalice po čemu se dade zaključiti da dobro razumije dječji svijet.

- Projekt se zove “Qube”. Proizvod je rezultat istraživanja lako prenosivog, praktičnog stolca. Inspirirao me kolega koji se često selio. Razmišljao sam o tome da svaki put mora spremati stvari i pakirati ih. Zadržao sam taj koncept, ali ga primijenio na djecu. Izradio sam prototipove od drva s kutijom kao spremnik za igračke. Ideja je da se dva ista stolca mogu spojiti i sklopiti kao ormarić.

Međutim, drveni stolić je pretežak za djecu. U suradnji s jednim obrtnikom, izradio sam novi i lakši prototip od elastične pjene s drvenom konstrukcijom. U ovom trenutku sam u završnoj fazi izrađivanja i nadam se da će ovaj proizvod brzo izaći na tržište. Stolica se može koristiti u vlastitom domu, ali i u dječjim vrtićima, gdje bi svako dijete moglo imati svoju stolicu. Ako je potrebno, igračke se brzo i lako pospreme u kutije i stolice se pretvore u ormariće.

Po opisu, vidim da ste mislili na sve - od materijala do oblika i multifunkcionalnosti. Da ste me prije puno godina pitali što mi treba za moju djecu, vjerojatno bi to bilo nešto takvo. Jeste li još nešto slično radili? Nešto za svijet malih?

- Kad radite proizvod za djecu, trebate biti oprezniji nego inače, jer postoje određene norme, kako za dimenzije tako i za materijale. Vrlo je važno napraviti proizvod koji ne može štetiti djetetu. U ovom trenutku mi je “Qube” jedini projekt za svijet malih.

Što je zapravo vaša preokupacija u dizajnu?

- Kao dizajner sam inspiriran svijetom u kojem živimo. Ljudi, ljudske navike, predmeti koji se svakodnevno koriste, njihova funkcija. Utjecaj prirode i ljudske anatomije na oblik i funkciju predmeta. Uvijek gledam oko sebe i razmišljam o stvarima/proizvodima, interijerima, arhitekturi, zapravo o svemu što me okružuje.

Zašto to tako izgleda, zašto ima takvu funkciju. Postoji li drugačije rješenje za tu funkciju i kako to realizirati. Stalno sam u potrazi za inovativnim i praktičnim proizvodima. Proizvodi koji još ne postoje, proizvodi koji mogu dodati nešto društveno. Novi izazovi potaknu moju inspiraciju i viziju o dizajnu.

Što ste sve radili do sada?

- Svakim danom se razvijam kao mladi kreativni umjetnik/dizajner. Do sada sam se bavio različitim istraživanjima materijala, proizvodne tehnike i kompletnih proizvoda. To me je dovelo do uspjeha da sam razvio nekoliko projekata. Neki su još u konceptualnoj fazi, neki skoro gotovi za tržište, a neki su već izašli na tržište.

“Qube” je jedan od projekata koji je u završnoj fazi i jedva čekam da ga mogu publicirati na tržište. MMXII je moj prvi proizvod koji je izašao na hrvatsko tržište. Nastao je iz istraživanja materijala, u kojem sam odabrao PVC cijevi s kojima sam eksperimentirao. Otkrivao sam prednost, mane i mogućnosti materijala.

U sklopu eksperimenta sam shvatio da, zagrijavanjem, PVC postaje elastičan i da se može oblikovati. Kako se cijev inače koristi za vodu, pomislio sam da iskoristim to svojstvo i napravio novi proizvod od toga. Tako su nastale vaze, koje ručno radim, tako da je svaka vaza unikat. Ovaj projekt je dao materijalu neku novu vrijednost u drugom kontekstu, kako ga inače ne viđamo.

Proizvod Rotterdammerts je nakit napravljen od (recikliranog) stakla sa simbolima Rotterdama. Također ručni rad. Želja mi je isti taj koncept primijeniti na Hrvatske gradove, kao turistički suvenir. U vezi s tim sam u potrazi za poduzetnikom koji je sposoban CNC-rezati staklo i koji je voljan surađivati.

Na svojoj web-stranici imam kompletan popis proizvoda: www.nikolakalevski.com. Također, svatko tko je zainteresiran u proizvode ili još bolje, u dijeljenje inspiracije ili za suradnju, pozivam da se javi na [email protected]

Na što ste najviše ponosni?

- Prošlu godinu sam pohađao praksu u Zagrebu kod ATMOSFERA™ gdje sam naučio puno novih stvari, izrađivao dizajnerske projekte i koncepte. Isto tako sam dobio mogućnost da svoje proizvode dalje razvijem. Tako sam uspio plasirati MMXII projekt, vaze od PVC-a. Plasiranje mog prvog proizvoda na Hrvatsko tržište je samo porast motivacije za budućnost. U međuvremenu sam također uspio plasirati prvi proizvod i na nizozemskom tržištu.

Imate li neke uzore?

- Inspiriran sam različitim dizajnerima i projektima. Sviđa mi se Studio Daan Roosengaarde koji se bavi interaktivnim dizajnom. Također mi je Ana Tevsić dobar primjer jer je pokazala kako se u Hrvatskoj kao mladi dizajner može nešto postići.

Za mene su moji roditelji životni uzor. Daju mi snagu za život i pokazuju da ništa nije nemoguće. Volio bih u Hrvatskoj imati svoj dizajnerski studio, raditi na relaciji Zagreb – Rotterdam i zajedno s drugima podići hrvatski dizajn na svjetski nivo. Hrvatska ima puno talenta i potencijala, samo se moraju iskoristiti.

Budući da sam stekao šire, globalno iskustvo, želio bih to iskustvo u Hrvatskoj i primijeniti. Dakle, imam neke ideje kako bi budućnost mogla izgledati, ali se ne želim formirati prema tome. Neka taj put lagano teče u svom smjeru...

Olgica Ivić Grizelj
Naslovnica Prostorija