Prilozi Prostorija

kapetanska kuća

Raskošni ljetnikovac Mimbelli - zidovi oslikani s četiri milijuna žumanjaca

kapetanska kuća
Ovo je korto pred kojim se teško može tek tako olako proći, željezna vrata pred ulazom u kuću u kojoj je živio poznati novinar i turistički djelatnik Matko Župa, posljednji pripadnik stare orebićke pomorske familije, jedna su od najčešćih meta brojnih ovdašnjih putnika namjernika.

Namjerno vam ovoga puta predstavljamo posve drugačiju kuću, jednu od onih koja čuva povijest orebićkih starih pomoraca. Ljetnikovac Mimbelli, zdanje nekadašnje kapetanske obitelji, novitadama u uređenju interijera, feng shuijima i raznim trendovima uspješno je sačuvano u svom izvornom obliku.

Sretnici koji su je imali prigodu vidjeti ostat će šokirani činjenicom da je u njezino ukrašavanje, a pritom mislimo na oslikavanje zidova i stropova na svim katovima, utrošeno više od četiri milijuna žumanaca! Za taj obilati posao, kaže nam Gordana Miošić, uz supruga Ivicu nasljednica kuće, u orebićko kameno zdanje staro 280 godina došli su talijanski slikari koji su jaja posebnim tehnikama rada miješali s pigmentima.

Ne zna što je u kući impresivnije, korto s cvjetnim tunelom koji je najljepši u proljeće, raskošni namještaj, tineli, vrlo mudra arhitektonska rješenja, predivni vrt koji se pruža iza kuće. Ili možda kućni stakleni vrt s pogledom na Korčulu, u kojem su se članovi obitelji opuštali uz knjige, ručni rad...

- Nema turista koji se ne fotografira pred njezinim vratima iza kojih se pruža dugi kameni ulaz prekriven cvjetovima jasmina, lozom, bijelim ružama. Najljepše je u svibnju, tada ovaj cvjetni tunel oživi u svim bojama. Kuća čuva obilatu povijest kapetanskih familija i u njoj se ništa nije mijenjalo. Doslovce je sačuvan način nekadašnjeg života – kaže nam Gordana.

Već u dvoru se posjetitelj suočava s nevjerojatnom kolekcionarskom strašću njezina najpoznatijeg vlasnika, Matka Župe. U konobi se tako krije bogatstvo bočica, boca s likerima, alkoholnih pića koje su Matku donosili pomorci i poznanici sa svih dijelova svijeta.

A onda slijedi šok, ulazak u prostrano predvorje kuće i već na prvu loptu sudar s raskošnim tinelom za goste, klavirom, iznimnim antikvitetnim namještajem, kužinskim kredencama s keramikom, škrinjama, blagovaonicom u kojoj su se zajednički hranili stanari kuće.

- Vidite ova vrata, u prizemlju i ona na katu, ona su bila prolaz za vrt, kuća je, znate, bila vrlo funkcionalno arhitektonski uređena. U prizemlju kuće je i gustirna tako da se nije moralo po vodu izlaziti vani. A u njoj su do Drugoga svjetskog rata živjele tri obitelji, koje su se hranile u zajedničkoj blagovaonici u prizemlju. Iza kuće su bile prostorije za sluge. Kapetani su bili bogati ljudi, ljudi od svita, a tako su se i ponašali. Dok su WC prostorije bile vani, Matkov stric ni noću ne bi iz kuće izašao, a da kravatu na sebe nije stavio. To je bio takav način života – poučava nas Gordana.

Za one koji vole uroniti u svijet antikviteta ova je kuća “Ali Babina pećina”. Sa svih strana izviru predmeti koji privlače pažnju, predivne žare iz Marseillea, luster od murano stakla, elegantne lampe, za to vrijeme vrlo luksuzne sjedaće garniture, kartaški stol, harmonij u sobi pokojne tete Tereze, čitava paleta damskih lepeza, goleme izrezbarene škrinje, ogledala s debelim okvirima... Mnogi bi detalji i te kako mogli upotpuniti prostor i u današnjim najluksuznijim modernim kućama.

- Matko je bio veliki kolekcionar. Skupljao je sve, razglednice, salvete, penkale, lepeze, članke, tiskovine, lutke, podmetače za čaše, čestitke... Čeka nas veliki posao sređivanja njegove obilate arhive, puno rada – kaže Gordana pokazujući nam potkrovlje sa svojim spektakularnim pogledom na zeleni korto u podnožju, vrtove, more, Korčulu, otočje koje se pruža pred Orebićem. Bio je to vrlo luksuzan i raskošan život.

Tanja Šimundić Bendić, foto: Nikola Vilić / Cropix
Naslovnica Prostorija