Prilozi Prostorija

radovi sa stavom

Ovo su 'heroji svakodnevnice' najboljih mladih balkanskih dizajnera

radovi sa stavom
Kozolec Furniture Sistem / Niko
Crnčević, Lucija Nićeno i Ana Šolić, Hrvatska
Kotlic Lamp / Studio Presek, Srbija
Lounge Chair / Tamara Švonja, Srbija
Lulia - prenosiva
ljuljačka / Jasenka
Džanković, BiH
Terca Table / Uroš Janković, Srbija
Usedi.se / Darja Rant, Slovenija
The Lamp / Tamara Švonja, Srbija
Mladi dizajneri s Balkana, pa i iz susjednih zemalja, ove su godine u sklopu četvrtog po redu natječaja Young Balkan Designers ponudili toliko zanimljiva rješenja da je žiri umjesto deset izabrao čak 25 autora i isto toliko projekata koji će sudjelovati u putujućoj YBD izložbi.

Tako je završen prvi krug ovogodišnjeg natječaja, a prvo izdanje putujuće izložbe bit će predstavljeno na “Danu D 2014.”, međunarodnom festivalu dizajna u Zagrebu od 30. svibnja do 1. lipnja.

Podsjetimo da je Young Balkan Designers vodeći regionalni natječaj za dizajnere i dizajnerice do 35 godina, u području konceptualnog i produkt dizajna, a od ove godine Hrvatsko dizajnersko društvo jedan je od ravnopravnih partnera u organizaciji projekta, uz udruge “Mikser” iz Beograda i “Public Room” iz Skoplja.

Četvrti natječaj “Mladi balkanski dizajneri” ove se godine odvijao pod sloganom “Heroji svakodnevice”, a svoje je radove prijavilo 220 kandidata iz 13 regionalnih zemalja. Teški zadatak selekcije pristiglih radova obavio je stručni žiri u sastavu: Konstantin Grčić (predsjednik žirija i industrijski dizajner - KGID, Njemačka), Nikola Radeljković (produkt dizajner - Numen/For Use, Hrvatska), Ivana Borovnjak (produkt dizajnerica i predsjednica Hrvatskog dizajnerskog društva, Hrvatska), Jelena Matić (dizajnerica namještaja i profesorica na Univerzitetu u Beogradu, Srbija), Aleksandar Velinovski (dizajn menadžer i osnivač manifestacije Skopje Design Week, Makedonija) i Maja Lalić (arhitektica, kreativna direktorica i osnivačica udruge “Mikser”, Srbija).

Konstantin Grčić je za medije zadovoljno izjavio kako balkanski dizajneri imaju stav, što znači da je pred njima i budućnost te dodao kako je prava radost vidjeti toliko dobrih projekata, talenata i truda.

Najviše radova pristiglo je iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, BiH i Bugarske, a mnogo prijava došlo je i iz Rumunjske, Crne Gore, Grčke, Mađarske i Austrije. Među 25 izabranih projekata je 10 projekata iz Srbije, 6 iz Hrvatske, po dva projekta iz Grčke i BIH te po jedan iz Mađarske, Rumunjske, Bugarske, Makedonije i Crne Gore.

Dvogodišnji program Young Balkan Designers uključuje međunarodnu putujuću izložbu projekata (svibanj 2014. - veljača 2015.) koja će obuhvatiti gostovanja na vodećim regionalnim manifestacijama dizajna, kao što su Dan D u Zagrebu, Mikser festival u Beogradu, One Design Week u Plovdivu u Bugarskoj, Skopje Design Week u Skoplju, Klaster Festival u Podgorici, Tirana Design Week u Tirani, te Beogradski sajam namještaja.

o.i.g.
Naslovnica Prostorija