Prilozi Prostorija

krajobrazna arhitektica savjetuje

Pretvorite balkon ili lođu u svoje mirisno dvorište

krajobrazna arhitektica savjetuje

Stiglo je proljeće, vrijeme sadnje u vrtovima, no što ako nemamo vrt već samo balkon, lođu ili terasu? Ovome ćemo lako doskočiti uzgajanjem biljki na balkonu ili u lođi, ovisno o veličini prostora.
Na balkonima, lođama, na terasama se može saditi gotovo sve kao i u dvorištu i vrtu, kaže nam dipl. ing. Sandra Marušić, krajobrazna arhitektica iz splitske tvrtke “Parkovi i nasadi”.

- Na takvim prostorima, ovisno o veličini može se saditi grmoliko ukrasno bilje, palme, penjačice, cvijeće...Kako biste napravili posao kako treba, valja voditi računa o pitarima za biljke jer oni ne smiju biti ni preveliki ni premali – kaže dipl. ing. Marušić.

Tako primjerice za palmu je optimalna visina pitara ili žardinjere metar, do metar i pol, dok se za cvijeće upotrebljavaju pliće posude, koje mogu biti ovalnih, kvadratnih, ali i pravokutnih, duguljastih oblika. Kod sadnje je glavno pitanje koju zemlju staviti.

- Za palme se upotrebljava šljunak ili ekspandirana glina, te geotekstil i plodna zemlja, dok se za cvijeće i trajnice koristi šljunak i plodna zemlja - kaže dipl. ing. Marušić.O položaju balkona ovisi i vrsta biljki pa u sjenu moramo saditi biljke kojima ne trebaju sunčeve zrake kao što su hortenzije, te razne vrste penjačica, polustablašice, božur. Svijetli dio balkona i terase traže glicinija, bugenvila, đirani, te većina drugog cvijeća.

Kad je sve posađeno, važan dio u održavanju je zalijevanje i ono ovisi o temperaturi na balkonu ili terasi te o dijelu godine. Zalijeva se uvijek ujutro, nikada usred dana, pogotovo ne ljeti, za vrijeme velikih vrućina.

Bilo da je izbor pao na palme, stablašice, penjačice ili samo cvjetne pitare, za kratko vrijeme i uz malo truda sivi balkon ili terasa usred grada mogu postati prava mala mirisna oaza za uživanje cijele obitelji.

Ako niste sigurni kako dekorirati balkon uz pomoć cvijeća ili muku mučite s prostorom, pogledajte priložena videa te riješite nedoumice i pokupite ideje i korisne savjete.

OJDANA KOHAREVIĆ
FOTO: SHUTTERSTOCK, CROPIX

Naslovnica Prostorija