Prilozi Prostorija

slatki dome

Veliki plan akcije: proljetno glancanje doma u deset koraka

slatki dome
Proljeće nam je stiglo i prije kalendarski precizno određenog trenutka, i pravo je vrijeme za proljetno čišćenje stana ili kuće, posao je to koji treba obaviti bez obzira na kontinuiranu brigu o prostoru u kojemu živimo.

Taj će se zadatak lakše i brže obaviti uz dobru pripremu, a pomoći će i mali savjeti koji mogu dodatno olakšati "glancanje" doma.

1. Čišćenje započnite s prostorijom koja vam je najmanje draga, poput kuhinje ili kupaonice, koje uobičajeno zahtijevaju i najviše vremena. Zatim sve potrepštine sakupite u košaru ili kantu i nosite ih sa sobom iz prostorije u prostoriju kako ne biste gubili vrijeme vraćajući se stalno u spremište po nešto što ste zaboravili.

2. Kada brišete prašinu, najbolje se prostorijom kretati ukrug počevši od najviših točaka prema podu.

3. Preokrenite ili zarotirajte madrace, provjerite njihovu garanciju i proizvođačke upute. Operite jastuke i zavjese kako biste reducirali alergene, spremite zimsku posteljinu i prekrivače i zamijenite ih laganijim varijantama.

4. Organizirajte i pročistite kuhinjske ormariće i hladnjake, bacite sve čemu je istekao rok trajanja. Isto vrijedi i za ormare s odjećom, pregledajte sve i bacite ono što je nenosivo, a ono što vam više nije potrebno pripremite za neku humanitarnu organizaciju.

5. Temeljito očistite podne tepihe i prostirke, one manje iznesite vani i prozračite.

6. Očistite vanjsku terasu, trijem ili balkon kako biste se riješili nečistoće, gljivica i sličnih nakupina. Izribajte površinu odgovarajućim sredstvom za čišćenje ili onim koje ste sami pripremili od deterdženta za pranje rublja, vruće vode i malo klornog izbjeljivača.

7. Kada čistite usisivačem, nastojte to raditi po danjem svjetlu jer ćete tako obaviti bolji posao i nećete se morati vraćati "popravljati".

8. Treba, dakako, oprati i prozore. To je bolje raditi po oblačnom vremenu ili u kasnijem dnevnom terminu kako jako, direktno sunce, zahvaljujući kojem se prozori brže suše, ne bi izazvalo nastajanje tragova na staklu. Na jednoj strani prozora koristite vertikalne poteze, a na drugoj horizontalne kako biste, ako ostanu bilo kakvi tragovi, znali na kojoj se strani nalaze i tamo popravili situaciju.

9. Budete li sav posao obavljali sami, to će uzeti puno vremena i rezultirati upalom mišića. Pojedine zadatke treba povjeriti ostalim članovima obitelji, naročito pomicanje i podizanje težih predmeta. Ako živite sami, pozovite prijateljicu da vam pomogne, usput ćete se napričati i u stanci popiti kavu, a ako i prijateljica živi sama, možete joj uzvratiti uslugu kad ona bude čistila. I ne gledajte na čišćenje kao na mučenje, nego kao na vježbu umjesto odlaska u teretanu.

10. Ovisno o poslu koji trebate obaviti, veličini stana ili kuće, nemojte pretjerivati i pokušavati sve obaviti odjednom, rasporedite posao na nekoliko dana. Ako to činite, najbolje bi bilo unaprijed napraviti plan, zapisati ga i pridržavati se rasporeda. Tako će proljetno čišćenje ići glatko, bez pretjeranog umora i bolova, a ostat će i vremena za uživanje u proljeću.

marija čović, foto: shutterstock
Naslovnica Prostorija