Prilozi Prostorija

abeceda bojenja

U pet jednostavnih koraka do blistavih drvenih površina u vašem domu

abeceda bojenja
Drvo je plemeniti materijal koji zadržava osobine živog organizma i godinama nakon što je posječeno. Ono doslovno diše te se prilagođava mikroklimi stezanjem i rastezanjem. Redovitim obnavljanjem premaza održat ćete njegovu prirodnu ljepotu. Kako bi vaše drvene površine zasjale slijedite ovih pet koraka:

1. Drvene površine temeljito pregledajte kako ne bi bilo plijesni ili insekata u drvu. Ako postoje znakovi termita, istrijebite ih sredstvom za sanaciju drva.

2. Prije početka bojenja dobro pripremite površinu kako biste osigurali prianjanje temeljnog premaza, a kasnije i završnog premaza. Ako se stara boja počela ljuštiti, uklonite je brusnim papirom. Pri tom budite oprezni kako ne biste zagrebali i oštetili drvenu površinu. Na kraju dobro očistite i osušite.

3. Prije početka bojenja provjerite treba li učvrstiti ili popraviti koji dio.

4. Za potpuno prekrivanje prirodne teksture drva koristite kombinaciju Cromacolor temeljnog premaza za drvo i Cromacolor emajla kao završnog premaza. Cromacolor emajl će štititi drvo od atmosferskih utjecaja i UV zračenja.

5. Ako želite zadržati prirodni izgled drva, umjesto emajla koristite Cromacolor lazuru ili Cromacolor lak lazuru. U tom slučaju ne trebate nanositi temeljni premaz.

Natalija Borjan, najboje.hr, foto: shutterstock
Naslovnica Prostorija