Prilozi Prostorija

skučeni prostori

Nemojte živjeti u "ćibi": savjeti za uređenje malih stanova

skučeni prostori
Ogledalo u svijetlom okviru, Emmezeta 199 kn
Ogledalo u svijetlom okviru, Emmezeta 199 kn
veliko ogledalo, Lesnina, 543 kn
Emmezeta, 99 kn
Lesnina, 1.887 kn
krevet na kat, Emmezeta 1.949 kn
dojmljivo ogledlo, Lesnina, 2.999 kn
Niska sjedeća garnitura, Lesnina, 5.887 kn
Dvosjed koji se razvlači u krevet, 6.128 kn, Lesnina
C-stolić nudi i Ikea
s ovakvim će lusterom biti osvijetljen i strop, Lesnina, 699 kn
Stolić u obliku slova C jako je praktičan i ne zauzima puno mjesta

Ilustracija/ Cropix

Puno se izazova javlja pri uređenju malog stana, jer za takve prostore ne vrijede ista pravila kao za velike, u kojima možemo pustiti mašti na volju. U ovom je slučaju najvažnije pravilo ozbjegavati zahvate koji će ionako oskudan prostor učiniti još manjim, bilo vizualno, bilo doslovno.

Na sreću, stručnjaci za unutrašnje uređenje znaju kako to izbjeći, pa smo prikupili nekoliko savjeta uz pomoć kojih ćete izbjeći stvaranje dojma da živite u "ćibi".

Optičke iluzije


Najočitije pravilo je da u malim prostorima, bilo da se radi o stanu male kvadrature ili o stiješnjenoj prostoriji unutar velikog stana, prilikom odabira boje za zidove treba izbjegavati tamne boje, čak i ako se radi o bojanju samo jednog, akcentnog zida.

Razlog je u tome što će jako tamne nijanse poput zagasito ljubičaste, tamno crvene ili modre stvarati dojam da nam je zid bliže nego što uistinu je. No, mali prostor ne mora podrazumijevati dosadne, blijede i isprane zidove: možete se poigrati pastelnim bojama i uzorcima.

U prostoru koji ima niske stropove preporučuju se široke vertikalne pruge, dok će široke horizontalne pruge neke nježne nijanse uski zid učiniti vizaulno širim.

Jako je bitan i odabir rasvjete. U malim prostorijama, osobito ako je i strop nizak ili su smještene u potkrovlju najbolje je stropno svjetlo usmjeriti u strop, a osvjetljenje ostatka sobe osigurati dodatnim svijetlećim tijelima, poput stajaćih i stolnih svjetiljki.

Usmjeravanjem svjetla u strop postiže se da on djeljuje svjetlije i više, jer kada je upaljeno standardno, prema dolje usmjereno svjetlo, strop postaje tamniji od zidova, čak i kad je obojan u svjetliju nijansu od njih, i zato se čini nižim. Ovakav se način rasvjete najbolje postiže lusterima nalik na plafonjere s reflektirajućom unutrašnjom stranom ili plafonjerama koje su malo odmaknute od stropa ("semi-flush mount").

Ako je riječ o kući u izgradnji, nastojte da prozori budu što viši, jer će na taj način tijekom dana strop biti osvjetljen prirodnim svjetlom. Ako je gradnja već završila, prilikom biranja zavjesa pazite da ne zagušite prozore i držite se svjetlijih i prozračnijih tkanina. u suprotnom, što češće ih tijekom dana držite razmaknutima.

Pazite na proporcije

Prilikom biranja namještaja uložite posebnu pažnju. U stanovima s niskim stropom odlučite se za niži namještaj - primjerice nešto niže sjedeće garniture i komode. Ako su stropovi standardne visine, ali je ostatak prostora skučen, pripazite da ga ne zatrpate glomaznim komadima. To što vam se nešto jako sviđa nije razloga da to natrpate u skučeni životni prostor.

Pazite na proporcije i pokušajte odabrati željene komade namještaja i tehnike u što sitnijoj verziji. Potražite i multifunkcionalne komade namještaja, tako da ga trebate nabaviti što manje. Primjerice, stolić u obliku slova C poslužit će i kao stolić uz kauč, ali i kao mjesto na koje ćete staviti lapto dok ga koristite na kauču ili krevetu, može vam služiti i kao noćni ormarić, osobito ako vam se dnevna soba po noći pretvara u spavaću.

Pokušajte nabaviti namještaj po mjeri i nastojte da odgovara vašim skučenim uvjetima. Majstor koji će ga napraviti vjerojatno će i sam imati nekoliko dobrih ideja. Za pohranu stvari pokušajte pronaći uske i visoke komade, jer će vizualno rasteretiti prostor, ali će i sakriti svje stvari koje kad leže po svuda okolo ne samo da stvaraju nered nego i dodatno opterećuju prostor.

Za dječju sobu birajte krevete na kat, a ako u njoj spava samo jedna osoba također je preporučljivo da krvet bude povišen kako bi se ispod njega smjestio radni stol ili prostor za odlaganje odjeće ili knjiga.

U kuhinji birajte ormariće sa staklenim frontama ili umjesto ormarića postavite otvorene police, jer zauzimaju najmanje mjesta. Ako je moguće, umjesto stola za blagovanje postavite šank koji će odijeliti prostor za kuhanje i dnevni prostor, a poslužit će ujedno za pohranu posuđa i kao prostor za blagovanje i druženje.

Što se tiče završnih poteza, prilikom odabira dekoracija posegnite za velikim ogledalima koja će prostor vizualno produbiti, a kod odabira umjetnina nastojte birati svjetlije slike, po mogućnosti s neutralnijim motivima i tonovima.

tea sumić miletić
Naslovnica Prostorija