Prilozi Prostorija

izradila djeca

Stolice kao godišnja doba: maštovito preuređene sjedalice oduzimaju dah

izradila djeca
Nema toga što neće pasti na pamet likovnoj pedagoginji Zdenki Bilušić, voditeljici Centra za vizualnu kulturu djece i mladih u šibenskoj Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić”! Iz njezine male radionice jednostavno ispadaju sve nove i zgodne, a nadasve kreativne zamisli o tome što bi djeca mogla napraviti - ona okupljena oko nje u toj radionici u Centru, ili pak sva šibenska školska pa i predškolska djeca.

Netom je iz šibenskih vrtića i Zdenkine radionice u gradske izloge otplovila flota od nekoliko stotina modela i slikarija jedrenjaka za koje su natječaj za gradske vrtiće raspisali Gradska knjižnica i Jedriličarski klub “Val” o regati za sv. Nikolu, doplovile su ove maštovito preuređene stolice. Nastali su u suradnji Knjižnice odnosno Centra za vizualnu kulturu djece i mladih i Županijskog stručnog vijeća učitelja likovne kulture.

- Ideja o stolicama nije nova, nešto slično imali smo u radionici Međunarodnog dječjeg festivala, motiv stolica zanimljiv je i profesionalcima, likovnim umjetnicima. A mi smo našu ideju uobličili na jednom zajedničkom sastanku i dogovorili da kroz likovni natječaj “Stare stolice u novom ruhu“ zapravo napravimo svojevrstan kalendar: svaka je škola preoblikovala jednu ili više stolica u tehnici kaširanja papirom, bojenjem temperama, akrilikom i slično, u neki od mjeseci u godini.

Tako, evo i u siječnju nove godine, prostor šibenske Gradske knjižnice krase ljetne, proljetne, zimske, jesenje... stolice. Radila su ih djeca okupljena u likovne grupe no, naravno, ključnu ulogu u cijeloj toj priči imaju mentori, likovni pedagozi:

- Mentor je taj koji zapali iskru - ili je ne zapali. I nema rezultata dok to ne legne i djeci i nastavnicima. Ovo što smo dobili na natječaj jednostavno je izvrsno! Ocjena 1 i 2 uopće nema, ako bismo bili jako strogi možda bi bila koja trica, a sve ostalo su četvorke i čiste petice - govori oduševljena stolicama, no i radom s djecom uopće, Zdenka Bilušić.

Ideja o stolicama kao dječjim umjetničkim djelima rodila se i stoga što ih u školama, jednostavno, ima, a uvijek se među njima nađe i poneka otpisana. Tako su se u šibenskoj Gradskoj knjižnici našle najrazličitije, uglavnom stare stolice. Izradile su ih djeca i njihovi nastavnici iz šibenskih gradskih i niza manjih osnovnih škola s područja županije. Svaku stolicu radila je grupica od troje do desetak djece.

Koja je ljepša i maštovitija - teško je reći! A svaka bi se mogla naći kao ukras u bilo kojem interijeru!

jordanka grubač, foto: Nikša Stipaničev / CROPIX

Sve škole

S obzirom da je u uređivanju ovih sjajnih stolica sudjelovalo jako puno djece, nema dovoljno prostora da ih sve nabrojimo. No, zato navodimo sve škole koje su se uključile u projekt:

OŠ Vidici, Šibenik, OŠ Primošten, OŠ Rogoznica, OŠ Juraj Dalmatinac, Šibenik, OŠ Jakov Gotovac, Unešić, OŠ Čista Velika, OŠ Pirovac, OŠ Murterski škoji, OŠ Vjekoslav Kaleb, Tisno, OŠ Juraj Šižgorić, Šibenik, OŠ Petar Krešimir IV, Šibenik, OŠ Meterize, Šibenik, OŠ Vodice

Naslovnica Prostorija