Prilozi Prostorija

dom sutrašnjice

Kada vam hladnjak javi što fali u kužini, a perilica pošalje poruku da joj nedostajete....

dom sutrašnjice
Sanjate li o tome da ćete jednoga dana imati posve automatiziranu kuhinju u kojoj će pripremanje obroka, pranje posuđa, pa i čišćenje općenito biti prava ugoda umjesto svakodnevne borbe s vremenom, tanjurima, loncima, tavama, deterdžentima...

Ako ste pripadnici nešto mlađe generacije koja je dio djetinjstva provela ispred ekrana televizora buljeći u neponovljivi Cartoon Network, onda ste sigurno jednom nabasali na crtić koji prikazuje obitelj iz budućnosti - The Jetsons koja apsolutno gušta u svim aspektima kućne automatizacije.

Crtić je inspiriran futurizmom 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća i s današnjeg aspekta čini se apsurdnim. Ili možda ne?

Istina, još smo daleko od pametne automatizacije kućanstva. Najbliže što smo došli tome jest simpatična Roomba - usisavač koji kad dođe do zida jednostavno - dođe do zida. Istinska automatizacija smatrana je nedostižnim snom kojeg se stalno pokušavalo (neuspješno) oživiti na dosadašnjim izdanjima Consumer Electronics Showa.

Tako je došao i ovogodišnji CES spreman da bombardira brojnim najavama i obećanjima o domu sutrašnjice. Sudeći po onome što se moglo vidjeti, korak smo bliže da, poput Georgea Jetsonsa, u domu radimo manje, a dobijemo više.

Tehnologija, predstavljena u Las Vegasu, koja bi nam to trebala omogućiti stigla je kako od velikana potrošačke elektronike, tako i od manjih tvrtki. No, krenimo od velikih zvjerki...

LG je već prvoga dana CES-a javnosti predstavio HomeChat sistem koji vam, ni manje ni više, omogućuje da se SMS-ate s vašom perilicom odjeće i posuđa, pećnicom, pa čak bojlerom i hladionikom.

Naime, korisnik slanjem jednostavne tekstualne poruke može naložiti kućanskim aparatima što da rade - da se uključe, isključe, krenu s novim ciklusom pranja...

Ono što HomeChat čini još zanimljivijim jest njegova sposobnost odgovaranja na poruke, i to u prilično “ljudskom stilu”. Osim potvrda i obavijesti o trenutnom načinu rada, od vaše perilice za posuđe možete očekivati i poruke u kojima piše “Nedostaješ mi”. Adio mukotrpnom pogađanju dugmadi za aktiviranje pranja “škure robe” i načina tretiranja vune, evala “HAL 9000 scenariju”.

I baš kao što je astronaut David Bowman u književnom i filmskom remek-djelu razgovarao s jezivim superračunalom HAL 9000, tako će najnovija tehnologija omogućiti sve pametnijim kućanskim aparatima da što bolje razumiju svoje korisnike koji sada neće trebati čitati upute za korištenje. Bit će dovoljna naredba “počni raditi”.

Konkretnu interakciju između korisnika i perilice pojasnio je i David VanderWaal, marketinški direktor LG-a, koji je opisao možebitni dijalog čovjeka i stroja.

- Što ćeš sada raditi? - pita čovjek...

- Upravo završavam namakanje odjeće, slijedi centrifuga. Gotova sam za sat i pol vremena - odgovor je periličin.

U sljedećem primjeru hladionik vas obavještava što sve trebate kupiti.

- Ej, koliko još boca mlijeka imamo? - pita korisnik svoj pametni hladionik.

- Imate još tri boce, uzmemo li u obzir vašu dnevnu potrošnju mlijeka, preporučujem da sutra kupite nove zalihe - poslat će stroj “iz kužine” SMS na vaš pametni telefon.

LG nije jedini na CES-u sadašnje kućanstvo približio utopijskoj verziji iz budućnosti... Tvrtka ADT se, za razliku od kućanskih poslova, orijentirala na sigurnost doma.

U prvom je redu predstavila niz nadogradnja za svoju mrežu u oblaku ADT Pulse, a najviše pažnje privukla je aplikacija za pametne telefone preko koje glasovnim naredbama možete upravljati sigurnosnim sustavom u vašem domu.

Bilo da se radi o zaključavanju ili otključavanju određenih brava, upravljanju termostatom, sigurnosnim kamerama ili čak paljenju televizora kako bi se stekao dojam da je uvijek netko kod kuće.

Potpredsjednik ADT-a Arhur Orduna pojasnio je kako se polako ali sigurno stvara “savršena oluja” na krilima novih tehnologija uparenih sa sve pametnijim telefonima kojima je na raspolaganju sve veća brzina internetske veze poput sada aktualne 4G LTE.

- Daleko smo dogurali od staromodnih alarmnih sistema čija aktivacija budi cijelo susjedstvo - zaključio je Orduna.

I zaista, na ovogodišnjem je CES-u osim LG-a i ADT-a još pregršt tvrtki nudilo svoja rješenja. Većina njih fokusirala se u prvom redu na olakšavanje interakcije čovjeka i (kućanskoga) stroja.

Zaista zanimljivo rješenje na tom polju ponudila je tvrtka PointGrab čiji PointSwitch sistem omogućuje korisniku upravljanje kućanskim aparatima samo preko gesta.

Želite ugasiti svjetlo? Uperite prst prema lampi. Želite li ga prigušiti, samo napravite potez dlanom prema dolje... Sistem se bazira na tehnologiji kakvu se može naći u revolucionarnom Microsoftovu Kinectu.

Nekoliko kamera strateški postavljenih po vašem domu stalno bilježi vaše kretnje i geste omogućujući vam tako da postanete istinski gospodar doma svoga.

Iako se možda čini da je automatizacija vašega doma već počela, nemojte se zavaravati! Još će nešto vremena proći dok ne budemo kući nakon posla dolazili “na gotovo”.

Razlog tomu leži u - pameti. Istina, u današnje je vrijeme sve smart, ali nam i dalje nedostaje - inteligencije. To je i najveći nedostatak koji tek treba biti prevladan.

Naime, da bi automatizacija bila potpuna, potrebno je da vaš dom prepozna vaše ponašanje i prema tome kreira raspored obavljanja poslova i održavanja kućanstva gdje će korisnik imati minimalan “input”. Da, nismo još tamo, ali polako stižemo...

Pametni uređaji počeli su se okupljati oko smartphoneova i tableta stvarajući mrežu koja prije sedam godina nije ni postojala. Analitičari smatraju da je potrebno još samo nekoliko proizvoda poput ovih navedenih u tekstu i za sljedećih desetak godina bili bismo na pragu doma vrlo sličnog onome u kojem uživaju i Jetsonsi.

Vlado OzretićNaslovnica Prostorija