Prilozi Prostorija

oni znaju kako

Pletenje je opet u trendu: prekrasni namještaj tvrtke Rattan Sedia

oni znaju kako

Njihov namještaj većinom je, kaže direktorica, djelo njihovih dizajnera, a za izradu nastoje zaposliti iskusne pletače s područja Posavine

Kad jedna tvrtka dvije godine zaredom dobije zlatnu medalju i plaketu za izložene garniture, kao što je to uspjelo tvrtki “Rattan Sedia” d.o.o. na zagrebačkoj Ambienti, odmah želimo znati o kome se radi i kako im je to uspjelo. Tvrtka se bavi proizvodnjom aluminijskog pletenog namještaja i u širem okruženju danas predstavlja jednu od vodećih firmi u području izrade pletenog namještaja.

- S obzirom na to da smo mi proizvođači, nagrada na Ambienti nam znači potvrdu da naši silni napori nisu bili uzaludni. Zaista se trudimo svake godine u naš već široki asortiman dodati nove modele i održati pritom kvalitetu na visokoj razini, a ovo potvrđuje da idemo u dobrom smjeru - ističe direktorica tvrtke Nermina Taletović.

Njihov namještaj većinom je, kaže direktorica, djelo njihovih dizajnera, ali često izrađuju i namještaj za hotele po nacrtima njihovih arhitekata i dizajnera. Pojašnjava nam kako pleteni namještaj pruža velike mogućnosti oblikovanja jer ne samo da se može oplesti bilo koji oblik već se može primijeniti jedan od mnogih načina pletenja koji isti oblik mogu učiniti potpuno drukčijim.

- Izrađujemo namještaj u 40 boja i 4 vrste različitih pletiva te se boje i vrste pletiva mogu kombinirati. Postoji mogućnost kombinacije s drugim materijalima kao što su drvo, WPC ploče, INOX, pleksiglas i staklo. Mogli bismo reći da kraja mogućnostima zaista nema. Ta velika fleksibilnost, kvaliteta proizvoda, brzina isporuke i profesionalnost ono je što privlači kupce i zbog čega smo već drugu godinu zaredom uvršteni u Zlatnu knjigu hrvatskih poduzetnika i menadžera.

- Konstrukcija se izrađuje od aluminija visoke kakvoće, pletivo je od polietilena, a ono se učvršćuje na aluminijsku konstrukciju INOX zakovicama. Svi materijali kojima se koristimo europskog su podrijetla i sami ekstrudiramo pletivo, izrađujemo čepove za stolice i ostalu prateću opremu. Dio popratnih sadržaja kao što su jastuci, sjedalice i baldahini proizvodi se u Hrvatskoj. Repromaterijal za proizvodnju WPC podova nabavljamo iz Hrvatske i općenito repromaterijal nastojimo nabavljati od hrvatskih tvrtki. Možemo se pohvaliti da ostvarujemo poslovnu suradnju s pet tvrtki u Hrvatskoj koje nas prate sa svojom proizvodnjom - kaže direktorica.

Proizvodnja se sada nalazi diljem Bosne i Hercegovine, a uprava i većina pogona nalazi se u Brčkom.
Tijekom sezone tvrtka zapošljava oko 800 radnika od kojih su većina pletači. Ne nalaze ih “na cesti”, već nastoje doći do ljudi iz obitelji pletača, ali svejedno i oni prolaze zahtjevnu obuku.

- Na području Posavine pletenje je tradicija već generacijama i nastojimo uvijek zaposliti ljude koji su iz obitelji pletača, no zapošljavamo i ljude koji nemaju iskustva koji onda prolaze poduku kod starijih i iskusnijih majstora pletača. Podučavanje traje godinu dana i prvo pletu jednostavne oblike, pa postupno prelaze na kompliciranije - pojašnjava prva žena tvrtke.

Svoje proizvode najviše prodaju u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, a u zadnje vrijeme sve više rade i za zemlje Europske unije i - Rusiju. Hoteli, restorani i kafići njihovi su najbolji kupci, a što se tiče privatnih kupnji, dominiraju žene. One znaju što žele i kakvi modeli im najbolje odgovaraju.

snježana šetka


Naslovnica Prostorija