Prilozi Prostorija

renoviranje

Osvježite svoj dom: najvrući trendovi u uređenju interijera

renoviranje

Boja za zid: Dulux navy blue; upečatljivi jastučići: Zara Home; zidne tapete s teksturom krokodilske kože

Nova godina znači nove početke pa nas veseli sve što je svježe i drugačije. Stoga ne čudi što nas u ovo doba godine jako zanimaju novi trendovi - kako u modi i ljepoti, novim tehnologijama, welnessu i rekreaciji... tako i u unutrašnjem dizajnu, a možda baš najviše u vezi toga, jer je u par sitnih poteza lako stvoriti sasvim novo ozračje, kao stvoreno za spomenute nove početke.

Stručnjaci za uređenje interijera savjetuju da dom najprije dobro očistite - i to ne samo od prašine i nakupljenih nepotrebnih stvari, nego od detalja koji su vam pomalo dosadili ili vas podsjećaju na neke trenutke (ili osobe) koje biste radije zaboravili. Pospremite sve u čvrste kutije i spremite pa prošetajte svojim rasterećenim domom i promislite što vam nedostaje ili na koji biste se veći zahvat željeli odlučiti.

Opsežnije građevinske radove ostavit ćete za proljeće, naravno, ali ne morate oklijevati s primjerice, promjenom zavjesa, sjedeće garniture, polica... Ako vam, pak, budžet ne dopušta takve pothvate, želji za promjenama udovoljite nekim upečatljivim detaljem, poput akcentnog zida u dojmljivoj nijansi ili lijepe bordure za koju vam ne treba puno boje, novih navlaka za ukrasne jastučiće, stoljnjakom ili, ako ste spretni, nekim uradi-sam ukrasnim predmetom.

A evo i novih trendova u uređenju interijera, bilo da ćete o njima za sada samo maštati ili da ćete se odmah baciti na posao.

Prema pisanju časopisa HouseBeautiful, 2014. će godina, što se tiče stila unutrašnjeg uređenja, biti obilježena slijedećim trendovima:

- "kameleonski dizajn": akcenti poput jastučića ili manjih sagova u jarkim bojama ili zanimljivim uzorcima, koji će prostoru udahnuti novi izgled bez puno muke, a lako ih je pospremiti kad želimo brzu promjenu

- drama i glamur ostvareni uz pomoć bogatih, tamnih nijansi na zidovima. Vrlo su cool i zidne tapete zagasitih boja i upadljive teksture

- pažljivo restaurirani vrijedni vintage predmeti umjesto privremenih i jeftinih rješenja

- veliki cvijetni uzorci na tekstilu za dom kombinirani s grafičkim uzorcima kako ne bi izgledali kao da su iz pretprošlog stoljeća

 - plava u nijansi navy-blue bit će veliki trend u 2014, bar tako previđaju stručnjaci za unutrašnji dizajn

 - povratak tradiciji i odmak od modernog i eklektičnog

 - slojevito: slaganje slojeva različitih materijala i struktura, miješanje različitih vrsta tkanina, drva i metala.

tea sumić miletić


Naslovnica Prostorija