Prilozi Prostorija

NAGRAĐENA VRTNA GARNITURA

INOVATIVNI DIZAJN Ovako izgleda cement u svom najelegantnijem izdanju

NAGRAĐENA VRTNA GARNITURA
Slovenska arhitektica i dizajnerica Tina Rugelj prošle je godine sa svojom kolekcijom namještaja “My Concrete Garden Collection” debitirala na milanskom salonu, a zatim je na ljubljanskom Biennaleu dizajna BIO23 od Slovenskog udruženja dizajnera osvojila nagradu za “dizajn godine”.

Nagrađena vrtna garnitura Tine Rugelj počela je nastajati kao dio njezina postdiplomskog istraživanja, a ono što je čini posebnom jest spoj elegantnog dizajna i cementa.

– Materijal od kojeg je izrađena moja vrtna garnitura je vlaknocement. Upotrebljava se u građevinarstvu već 30 godina, a iz njega se prave ponajviše valoviti krovni pokrovi i fasadne ploče. U posljednjem desetljeću bili smo svjedoci razvoja tehnologije i materijala na tom području. Vlaknocement u mojoj vrtnoj garnituri sastoji se iz polivinilalkoholnih vlakana, a izrađuje se po patentiranoj švicarskoj tehnologiji.

Vlaknocement je ekološko prihvatljiv i otporan na sve vremenske uvjete. Tehnologija vlaknocementa omogućava njegovu tankoću. Ta kvaliteta najviše me je privukla. Kao arhitekt, oduvijek sam bila oduševljena betonom, a s vlaknocementom sam uspjela sklopiti nježnu elegantnu formu sa statično čvrstim osobinama tog materijala.

Ozbiljan projekt

Cement ste počeli istraživati u vrijeme postdiplomskog rada...

– Sve je počelo kao studijsko istraživanje o upotrebi različitih vrsta betona u industriji namještaja. Međutim, kolekcija je uskoro postala vrlo ozbiljan poslovni projekt. Pritom sam upotrijebila sve svoje znanje i iskustva iz arhitekture, dizajna i vođenja projekata od početka pa sve do realizacije.

Cement vjerojatno ulijevate u kalupe da biste dobili oblik, ali koliko su stolice i ostali namještaj otporni i čvrsti za korištenje?

– Proizvodnja vlaknocemeta je složen proces. Najprije se strojno proizvedu vlaknocementne ploče debljine između 6 i 16 milimetara, dimenzija približno 1250 x 2500 mm. Iz ploča se posebnom prešom istisne suvišna voda. U tom trenutku procesa ploče su vlažne i primjerne za obradu. Tehnolozi vodenim mlazom ploču izrežu po nacrtu i izrezani dio prenesu na kalup, gdje se model ručno obradi.

Poslije 24 sata model se raskalupi i suši još tri tjedna. Time se postiže maksimalna čvrstoća. Slijedi impregnacija kao zadnji korak cijelog postupka, koji je zapravo isti kao za krovne pokrove i fasadne ploče, pa su zato proizvodi moje vrtne garniture jednako otporni na sve vremenske uvjete.

Jeste li pomišljali na to da obojite namještaj, iako bi možda izgubio na originalnosti?

– Svakako, međutim nije svaka vrsta boje primjerena za taj materijal. Za obojene proizvode trebalo bi prilagoditi tehnologiju proizvodnje, što nije baš jednostavno u industriji, ali je svakako moguće. Više nego o bojama, razmišljala sam o grafičkim dezenima, koji se u postojećem postupku mogu utisnuti na vlaknocement.

Umivaonik iz kolekcije je pomalo retro u odnosu na ostale komade. Je li to došlo slučajno ili ste namjerno u cijelu garnituru unijeli malo “prošlosti”?

– Kolekcija je počela sa stolom Double Bench i temelji se na konceptu “foldinga” – savijanja materijala, dokazuje prije svega što materijal može podnijeti. Kada sam odlučila nastaviti s drugim proizvodima kolekcije, shvatila sam da nema modernog vrtnog umivaonika. Ako i sami pretražite internet, ne vjerujem da ćete ga naći.

Umivaonik je svakako niša, koju vlaknocementom mogu popuniti. Taj proizvod, za razliku od ostalih, zahtijeva drukčiju tehnologiju obrade, koja prije mog angažmana u “Esalu” još nije bila usavršena. Razvili smo je zajedno s mnogim pokusima.

Tko izrađuje cementni namještaj? Je li u Sloveniji dobra suradnja između dizajnera i proizvođača?

– Vlaknocementne proizvode u Sloveniji proizvodi poduzeće “Esal” iz Anhova, koje već deset godina izrađuje vlaknocementne krovne pokrove po patentiranoj tehnologiji švicarskog poduzeća “Eternit”, koji je i većinski vlasnik “Esala”. Slučaj s “Esalom” je specifičan jer prije suradnje sa mnom nisu izrađivali namještaj. Ideja je, s mnogo uloženog truda, vremena i novca, stigla s moje strane.

Najveća motivacija bio je milanski sajam i u sklopu toga izložba na Salone Satellite 2012., za koju me je komisija izabrala zajedno sa 100 mladih talenata iz cijelog svijeta. U Sloveniji danas sve ovisi o pojedincu. Na žalost, industrije namještaja gotovo da više i nema, ali mogu se naći nove mogućnosti kao što je moja vrtna garnitura “My Concrete Garden”.

Kako će se dalje razvijati garnitura?

– Dobit će nove elemente. Ideja ima mnogo. Kao arhitekta usporedo se bavim arhitekturom i dizajnom interijera. Svakako, razmišljam o sljedećim koracima u industrijskom dizajnu.

Olgica Ivić Grizelj
Naslovnica Prostorija