Prilozi Prostorija

Visoki standard stanovanja

Zavirili smo u obnovljenu kućicu: dvije murterske ruševine izrasle u kamenu krasoticu

Visoki standard stanovanja
Stari Murter svoje gnijezdo nije savio uz obalu već na uzvisini ispod svetog Roka, a uz more su nastali mandraći i rive za gajete i leute - polazno mjesto za prekomorske posjede u Kornatima i Modravama.

Današnje vrijeme popularnijim je učinilo taj morski “đir“ mjesta, Murter je odavno promijenio izgled i opis. Živost se prenijela “na Centar“, kako Murterini zovu središte mjesta, i na uzmorsku crtu do koje se spustila izgradnja obiteljskih kuća ili u novije vrijeme vila.

Staro murtersko Selo ostalo je tiha oaza stješnjenih, obiteljskih kuća i malenih okućnica, napučeno ponajviše domaćim stanovništvom. Ali, upravo taj tradicijski ugođaj starog Murtera kao dalmatinskog mjesta izdvojenog iz obalnog “ludila“, sve više privlači kupce starih i najčešće trošnih kuća, koji ih preuređuju u mjesta ugodnog stanovanja.

Jedna takva je i na adresi Srimačka 34 u glavnoj ulici starog Murtera. Tu su stajale dvije trošne kućice, praktički ruševine. Danas je to jedna kuća koja se vanjštinom previše ne izdvaja iz niza kojemu pripada, ali čim stupite u unutrašnjost, vidite da je to nešto drugo - premda na najboljem tragu tradicijskog, jednostavnog stanovanja.

Naravno, to govori izgled kuće i njezina interijera, no u adaptaciji je napravljen najviši standard stanovanja s “nevidljivim“ podnim grijanjem i klimatizacijom, odlično zamišljenim gostinjskim dijelom, kuhinjom, blagovanjem, kupaonicaima, sobama i malim kućnim spremama, što u prizemlju, što na katu.

Divna kućna toplina

Kuhinja, i blagovaonica, kao i dnevni boravak s kaminom usred tog prizemnog lijepog prostora, povezani su vratima i zanimljivim otvorom u zidu kojim kola toplina kamina položenog upravo na taj zid.

Premda nema traga parketima ili keramičkim pločicama, a svi su podovi pa i neki zidovi, i svi sanitarni i kućni uređaji - lavaboi, kade, kuhinjski elementi pa čak i krevet u spavaćoj sobi - jednostavno zidani u betonu i premazani colledani materijom - sve odaje dojam neke divne kućne topline!

Tri osnovna materijala: beton premazan colledani materijom, relativno grubo obrađeno drvo od kojega su napravljena sva vrata prostorija, ormara i kuhinjskih elemenata, i željezo. U dnevnom boravku u prizemlju sagrađen je kamin od materijala koji je bio na raspolaganju tu unutar stare kuće, govori nam autor obnove kuće Mladen Poropat, inače s Vlatkom Poropat vlasnik tvrtke “VMP Design”. Oni su odavno brandirali obnovu starih dalmatinskih kuća, osnovali su i udrugu posvećenu upravo toj temi, i toj djelatnosti.

Kuća mora biti funkcionalna

- Naša je filozofija da kuća prije svega mora biti funkcionalna i to za cijelu godinu, i da se u tome koriste prirodni materijali kao što je beton uz colledani materiju, zatim drvo i željezo. Isplanirali smo svaki detalj i svaki pedalj prostora. A kamin, on je zaista naša izmišljotina i za njegovu smo izgradnju koristili zaista sve ono što se od ove ruine dalo iskoristiti - govori Mladen Poropat, napominjući da je arhitekt s kojim redovito surađuju Hrvoje Hrabak.

Čak se i željezni elementi nekako ruinirani, pomalo hrđavi no sve to sjajno odgovara uz premaz kojim su tretirani svi podovi, neki zidovi, neki elementi - sve u nijansama sive do crne boje i s tragovima špatule.

No što je to colledani materija bez koje Poropati ne rade svoje rekonstrukcije?

- To je mješavina najfinijih cementnih frakcija i mljevenog mramora u kombinaciji sa smolom i mikrofibrama i to u svim bojama. To koristimo i za horizontalne i za vertikalne površine, njime premazujemo sanitarne prostore i tuš sobu s parnom saunom, a to je nešto što ima svaka VMP Design kuća.

Autori kažu - ako je to kuća za odmor i “relax“, onda mora imati elemente wellnessa i mora se moći koristiti u svako doba godine. Sve je izvjesnije da upravo takva filozofija uređenja koja pruža visoki standard prostora omeđenog gabaritima starih kamenih kuća ima “prođu“ na tržištu jer su Poropatovi, odnosno VMP Design uz dosadašnje obnove ruina u Dalmaciji posao proširili i na sjever pa sad upravo rade na dizajniranju novog dijela renomiranog obiteljskog hotela “Villa Valdibora” u povijesnoj jezgri Rovinja.

- Baš to je naš cilj: sasvim novi standard smještaja u kamenim kućama u povijesnim jezgrama istarskih, primorskih, dalmatinskih gradova, vidjet ćete to i na rovinjskom primjeru koji upravo počinjemo raditi - kaže Mladen Poropat.

Jedna od prvih kuća koje su obnovili je danas njihova, ona u Betini. No ona će na prodaju kako bi opet sebi mogli kupiti i urediti neku novu-staru, svakako drugu, jer to je za Poropate pravi izazov!

                                                                             Jordanka Grubač, foto: Ante Baranić / CROPIX


Naslovnica Prostorija