StoryEditorOCM

puni k‘o šipakU splitsku luku dolazi rekordan broj kruzera, evo gdje će se vezati da ne smetaju trajektima

Piše T. Gattin/SD
9. travnja 2024. - 09:13

Lučka uprava Split ove godine ima 330 najavljenih dolazaka kruzera koji plove pod međunarodnom zastavom i koji će pristati u splitskoj luci, što je 10 takvih dolazaka više nego što ih je bilo najavljeno prošle godine. Posljednjih dana arivaju sve češće.

– Radi se o velikim brodovima međunarodne plovidbe na kružnim putovanjima, ali i onim manjim koji su kategorizirani kao kruzeri i plove pod međunarodnom zastavom, kao što su "Athena" i "Arethusa", a koji su veličine kruzera iz Krila Jesenica, koji su u luci vezani vikendima i plove u domaćoj plovidbi – objašnjava Zvonimir Perkušić, rukovoditelj Odjela za lučke operativne poslove. Ti iz Krila Jesenica, naravno, nisu na ovom popisu, već su spomenuti ramo radi usporedbe.

– No podaci o broju najavljenih dolazaka stranih kruzera podložni su promjenama – kaže nam Zvonimir Perkušić i objašnjava da to znači da neće svi najavljeni kruzeri i doći.

image
Joško Ponoš/Cropix

– Lani smo imali najavu od 317 međunarodnih kruzera, a došlo ih je samo 297, a razlog tome bili su vremenski uvjeti – kaže Zvonimir Perkušić i dodaje:

– Ove godine je jedan kruzer već otkazao dolazak. Bilo je to prošlog ponedjeljka, kada je došao ispred splitske luke, ali nije se mogao vezati zbog jakog juga (koje je tada blokiralo i niz lokalnih linija), pa je kruzer otišao dalje.

Što ih zanima?

Rukovoditelj Odjela za lučke operativne poslove napominje kako je putnicima na kružnim putovanjima Split zanimljiv zbog blizine turističkih atrakcija:

– Idu na Klis zbog lokacija na kojima se snimao "Game of Thrones", u Trogir i Omiš, koji nemaju velike luke u kojima bi kruzeri mogli pristati, na slapove Krke, u Dalmatinsku zagoru, a od ulaska Hrvatske u Schengen manje idu na turu za Međugorje, koja je posebno zanimljiva talijanskih gostima.

Na sve te ture, kaže nam Zvonimir Perkušić, strane goste vode agencije koje imaju koncesije za izletničke programe i za koje ture se karte prodaju na kruzerima.

image



 

Nikola Vilić/Cropix

– Tako da veliki broj putnika uopće ne ide u centar Splita – ističe naš sugovornik.

Rukovoditelj Odjela za lučke operativne poslove napominje da je Lučkoj upravi Split na prvom mjestu lokalni promet, zbog čega će se osloboditi Gat sv. Duje od međunarodnog prometa, odnosno brodova koji plove za Italiju, i dobit će više operativne obale za promet prema srednjodalmatinskim otocima. 

– Brodovi za Italiju ići će na vezove 25, 26 i 27, koji se grade pokraj budućega međunarodnog terminala – za kraj kaže Perkušić. 

Popis kruzera s datumima dolaska u Split možete pogledati OVDJE.

24. travanj 2024 09:48