StoryEditorOCM

kritično ugroženaRijetka vrsta ribe s perajama koje liče na ruke primijećena po prvi puta nakon 22 godine, snimke pokazuju da se preselila u dublje i otvorenije vode

Piše Jutarnji.hr
24. prosinca 2021. - 17:29
Prednje peraje nalik na ruke, ovim ribama osim za plivanje služe i za 'hodanje' po morskom dnuKAREN GOWLETT-HOLMES/TASMANIA UNIVERSITY

Rijetka vrsta ribe s prednjim perajama nalik na ruke, koja je zabilježena samo u Australiji, primijećena je po prvi puta nakon 22 godine kod obale Tasmanije, piše BBC.

Kritično ugroženu ružičastu ribu je posljednji put vidio ronilac u vodama Tasmanije 1999. godine, a ukupno je uočena tek četiri puta.

No australski znanstvenici kažu da su je ponovno pronašli kad su posebnim kamerama snimali u velikim dubinama, prenosi Jutarnji.

Snimke pokazuju da se riba preselila u dublje i otvorenije vode.

Dosada se mislilo da riba živi samo u plitkom vodama i zaklonjenim uvalama, no sada je pronađena na dubini od oko 150 metara kod južne obale Tasmanije.

'Ovo je vrlo uzbudljivo otkriće koje nudi nadu da će ova riba uspjeti preživjeti jer je sada jasno da može živjeti i u drugačijem okruženju nego se dosad mislilo', kazao je voditelj istraživanja, morski biolog Neville Barrett, profesor sa Sveučilišta Tasmanija.

Prednje peraje nalik na ruke ovim ribama osim za plivanje služe i za 'hodanje' po morskom dnu.

U veljači su znanstvenici kamerom snimali dno zaštićenog morskog parka kako bi istražili koralje, jastoge i razne vrste riba.

Morski park veličine Švicarske, poznat je po brazdi dubokoj čak 4000 metara.

Pregledom snimaka načinjenih dubinskom kamerom, znanstvenici su uočili rijetku ružičastu ribu.

'Gledali smo video i iznenada se pojavila neobična riba s rukama', kazala je Ashlee Bastiaansen s Instituta za Antarktiku i morske studije.

Petnaest centimetara duga riba pojavila se ispod stijene odakle ju je otjerao jastog. Malo je promotrila okolinu, a onda se ponovno sakrila.

'Posve smo sigurno da je riječ o toj vrsti i jako smo uzbuđeni zbog ovoga otkrića koje pokazuje koliko su duboke brazde poput ove važne za morske životinje', kazao je Barrett.

Ova ružičasta riba jedna je od četiri vrste riba s perajama nalik na ruke koje žive u vodama oko Tasmanije.

28. svibanj 2024 02:24