StoryEditorOCM

USKOKPodignuta optužnica protiv krijumčara trpova, ježinaca i prstaca, lovili su ih od Splita do Rogoznice

Piše Hina
5. siječnja 2024. - 12:46

Uskok je nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv 11 hrvatskih državljana i petorice talijanskih državljana koje se tereti za krijumčarenje zaštićenih morskih divljih vrsta radi njihove preprodaje na ilegalnim tržištima.

Tužiteljstvo je priopćilo da se skupina tereti za krijumčarenje trpa, ježinca i ikre ježinca radi njihove preprodaje na ilegalnom tržištu u Italiji, kao i prstaca radi njihove preprodaje na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj.

Okrivljenici su, navodi Uskok, koristeći profesionalnu ronilačku opremu izlovljavali morske ježince, trpove i prstace na području Splita, Kaštela, Trogira, Vinišća, Marine, Rogoznice i otoka Šolte.

Potom su izlovljene morske vrste dovozili u skladišta u Zadru, Biogradu na moru, Kaštelima, Rogoznici, Vinišću i Kninu, nakon čega su ih pakirali u plastične spremnike radi njihovog daljnjeg ilegalnog transporta u Italiju.

Osim toga, u skladištima se prerađivala ikra morskih ježinaca koja se pakirala u staklenke, za što je skupina prethodno angažirala više nepoznatih osoba, nakon čega su ih ranije određeni članovi okrivljene zločinačke skupine prodavali raznim kupcima, među kojima i jednom splitskom ugostitelju.

image

Morski krastavci ili trpovi

Srdjan Vrancic/Cropix

Okrivljenici su na ilegalnom hrvatskom i talijanskom tržištu prodali najmanje 16.640 kilograma trpova po cijeni od najmanje 3,98 eura po kilogramu; najmanje 980 kilograma morskih ježinaca po cijeni od najmanje 3,32 eura po kilogramu; najmanje 112 kilograma ikre morskih ježinaca po cijeni od najmanje 106,18 eura po kilogramu; te najmanje 6,35 kilograma prstaca po cijeni od najmanje 26,54 eura po kilogramu, ističe Uskok.

Na taj način su pribavili nepripadnu imovinsku koristi od najmanje 81.567 eura, a novac su međusobno podijelili sukladno njihovim prethodno dogovorenim ulogama, čime su oštetili državni proračun za najmanje 1,3 milijuna eura.

Uskok je u optužnici predložio da se od okrivljenika oduzme protupravno stečena imovinska korist.

U tužiteljstvu ističu da je skupljanje trpova u potpunosti zabranjeno Zakonom o morskom ribarstvu i Pravilnikom o lovostaju trpova.

Za sakupljanje ježinca i pjegavog ježinca, sukladno Zakonu o zaštiti prirode i Pravilniku o sakupljanju zavičajnih divljih vrsta, potrebno je ishoditi dopuštenje nadležnog ministarstva, dok su prema Zakonu o zaštiti prirode i Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama, igličasti ježinci i prstaci - strogo zaštićene vrste.

26. travanj 2024 15:34