StoryEditorOCM

Kud plovi ovaj brodOvog ponedjeljka od 19 sati pratite Pomorsku večer: slavi se 70 godina neprekinutog emitiranja, iz vremena kada su se pisala pisma i slali morseovi znakovi

Piše M.Ilić
10. listopada 2022. - 15:23

Jedna od najdugovječnijih emisija hrvatskoga etera - Pomorska večer Hrvatskoga radija slavi 70 godina neprekinutog emitiranja. Tim povodom, ovog ponedjeljka od 19 sati, emitirat će se posebno izdanje iz Zadra, javljaju s HRT-a.

Zadarski HRT centar iz kojeg je urednik te emisije Vladimir Šetka izabran je za domaćina jubilarne emisije koja će uživo ići s broda Sv. Šime II, u vlasništvu braće Čikarela iz Ždrelca.

Najdugovječniju emisiju Pomorske večeri iz Zadra vodit će svih petero urednika s gostima uživo. 

Legendarna emisija prvi je put emitirana pod naslovom "Emisija za pomorce" Radija Zagreb (08.sprnja 1952.), a njezin je pokretač i dugogodišnji urednik bio Branko Knezoci, koji je želio pomoći našim pomorcima u održavanju veze s obiteljima. Sve je počelo kada je Knezoci snimao reportaže na Bliskom istoku.

- Ja sam se na tom putovanju upoznao s mornarima. I možete zamisliti kada brod pristane u luku i dođe njihov opskrbljivač i donese poštu. I onda neki dobiju pismo, a druga polovica ništa. I onda vidite razočaranost kod tih mornara koji nisu dobili pismo i vijesti od svoje kuće. Meni je tada sinula ideja ne bi li radio mogao povezati te ljude s njihovim obiteljima. Zamisao je bila da oni pišu radiju, a mi čitamo te njihove pozdrave - kazao je Knezoci.

image

Danas uUmirovljeni novinar Radio Splita Jadran Marinković vodio je Pomorsku večer iz Splita

Duje Klarić/Cropix

I tako je i bilo. Svakog ponedjeljka, iz drugog studija, obitelji su slušale Pomorsku večer. Iz splitskog, kormilo bi tada preuzimao Jadran Marinković. Žene i majke slale su supruzima i sinovima pozdrave koje je čitao voditelj, a kasnije su u eter puštali i njihove glasove. Bilo je to doba bez interneta, mobitela, video callai sličnih mogućnosti. Ako bi se pomorac uspio javiti obitelji telefonom iz neke luke, bila je to sreća. Kontakt je išao putem pisama, a Pomorska večer bila je za veza koja spaja more i obale.

Tijekom emisije, u rubrici „Gdje se nalaze naši brodovi“  javljala se točna pozicija na kojoj se trenutno nalazi neki brod, a onda bi se uzimao Atlas svijeta, pa se tražilo gdje je ta luka u bijelom svijetu.

Svaka Pomorska večer koju je iz studija HR Radio postaje Split, uređivao Jadran Marinković – sve do umirovljenja, završavala je lijepom porukom: "Dobro i pitomo more, najljepši je pozdrav pomorcima".

image

Pomorska večer

27. travanj 2024 12:36