StoryEditorOCM

ŠOVINIZAM NA DJELUOvako splitski skiper zapošljava hostese, objavljene i poruke koje šalje curama: ‘Godine? Proporcije? Daj slike tijela...‘

Piše Lucija Vujnović/SD
10. kolovoza 2023. - 12:25

Utječe li izgled fizički izgled žene na to hoće li dobiti posao? Sudeći po objavi koja je osvanula u Facebook grupi Skiperi i hostese, u ovoj branši - da!

Katarina Najev, koja radi na brodovima kao hostesa, objavila je fotografije razgovora kojeg je vodila s jednim skiperom. 

- Pozdrav, vidjela sam da zapošljavaš hostese. Otkazan mi je sljedeći tjedan u zadnji trenutak. Pa ako znaš ili čuješ nešto...

Na što je on pita iduće: 

- Pozdrav. Godine? Visina? Propocije? 

Izgleda da čovjek ima toliko posla da ne može napisati ni jednu smislenu upitnu rečenicu, ali sve je jasno.

 - Koliko imaš godina, koliko si visoka, i tvoje proporcije tijela?

image
Fb Screenshot

Uz to, tvrdi Katarina, ne ustručava se ni pitati nekoliko njenih fotografija uz objašnjenje kako gosti žele zgodnu hostesu. Takva je, kaže ovaj profesionalni poslodavac, procedura. 

Muška populacija nije se ustručavala stati u obranu ovoga poslodavca objašnjavajući kako je logično da traži ove podatke. 

- Pa hostese se i biraju po izgledu, ja još nisam vidio hostesu s recimo 160cm visine i 120kg - napisao je V. P. i dodaje:

- Dobro se zna kakav je posao hostese, i uvijek se gledao izgled, nije tražila posao u skladištu. 

image
Joško Ponoš/Ilustracija/Cropix

Katarina je skrenula pažnju i u Whatsapp grupi "Žene na moru" koja okuplja sve pripadnice ljepšeg spola koje se bave poslovima na moru, a one su se zaprepastile ovakvim pristupom. 

- Mene uvijek ovakvi likovi navode na propitivanje međuljudskih odnosa generalno i kako jednostavno neki ljudi kao da žive u nekom svom svemiru. (Srednjovjekovnom svemiru.) 

image
Fb Screenshot

Uz niz ljutitih emotikona, G. piše:

- Ja bih mu takvu šamarčinu opalila da mu ne bi palo napamet više takvu glupost izvaliti. E, baš me ražestilo ovo! 

A njezin stav dijele i ostale koje su se složile kako bi najbolje bilo napraviti crnu listu skipera s ovakvim dokazima u prilogu. 

- ... ili ćemo samo kvocat‘ kako ne valjaju? Bar da znamo koji su seksualno ugroženi.. - piše D. koja je došla na ovu ideju. 

Možda će ih ova crna lista navesti da se ponašaju s poštovanjem prema svojim zaposlenicima, bez obzira o kojem spolu je riječ.

 

25. travanj 2024 12:58