stdClass Object ( [id] => 1256721 [title] => Jadranske igre brzih dvotrupaca: nova pomorska 2023. godina u znaku borbe za koncesije! [alias] => jadranske-igre-brzih-dvotrupaca-nova-pomorska-2023-godina-u-znaku-borbe-za-koncesije [catid] => 428 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pomorska 2022. godina? Bila pa prošla, ne ostavivši odveć traga! Ljudi od mora suglasni su da nije bilo ni brodova ni događanja koji bi je mogli značajnije obilježiti. Trudili smo se u Otvorenom moru zabilježiti sve te novosti. Tako smo pisali da je zadarska Tankerska plovidba, za svoju tvrtku TP Line, u Singapuru kupila još jedan brzi dvotrupac nazvan Puntamika. A bilo bi pravo čudo da kriljanska obitelj Tomić nije nabavila barem jedan brod, pa je u 2022. zaplovio, sada već šesti, dvotrupac koji je ponio ime Krilo.

U zadarskoj je floti do konca godine zaplovio još jedan brod iz Singapura, dvotrupac Kolovare. I u 2021. Tankerska je u Singapuru nabavila dva broda, Aenona i Arta, a i Tomići su dobili dvije prinove, peto Krilo i Krilo Nomadic. Stekao se dojam da su Zadrani i Kriljani krenuli u natjecanje tko će više, tko će brže.

Nagovještaj utakmice

Za neke je to bilo iznenađenje, jer nema ni dvije godine kako smo pisali o silnim nevoljama gospodara brzih brodova i ustvrdili da bi se prvi ozbiljni znaci oporavka mogli osjetiti tek 2022. godine. I upravo to se događa. Ipak, nije li to premalo da bismo mogli govoriti o brodovima koji su obilježili netom minulu godinu?

---

image

Brod Kolovare stigao je iz Singapura

Iz privatne arhive Marijana Žuvića
---

Pomorski znalci sude da tri broda kupljena u 2022., sama za sebe, nisu korak od sedam milja, ali slažu se da je njihov dolazak nagovještaj nečega što će obilježiti cijelu 2023. godinu. A to je velika tržišna utakmica koja slijedi. I tu se pojavljuje čarobna riječ – koncesije! Što se iza nje krije, znaju dobro upućeni u sustav povezivanja hrvatskih otoka s kopnom, pa za sve ostale evo pojašnjenja.

Već godinama se veze s otocima, uz brojne trajekte i rijetke klasične brodske pruge, temelje i na brzobrodskim linijama. Običava se reći da su brzi brodovi kvalitetna nadogradnja sustava, ponajprije u korist otočana, ali i kao značajan dio turističke ponude. Sada je takvih linija više nego ikada: ukupno 16. Brodovi i brodari biraju se na natječaju za koncesije. Po novome to se zove postupak javne nabave za obavljanje prijevoza na liniji s obvezom javne usluge. Jasno je da ih nitko na Jadranu tako neće zvati, pa nećemo ni mi.

U koncesioniranju već odavno nema nepoznanica. Tko ponudi najpovoljniju cijenu, kvalitetniji i noviji brod, može računati na siguran posao s državom na šest, pa i više godina. A zašto je upravo 2023. godina toliko bitna? Zato što 31. prosinca istječu koncesijski ugovori na čak 13 brzobrodskih linija! Do tada splitska Agencija za obalni linijski pomorski promet, kao regulatorno tijelo, mora obaviti Operaciju Koncesija. Tako da bi 1. siječnja 2024. mogli zaploviti brodovi nekih novih ili već dobro znanih koncesionara.

Brojni kandidati

Za 13 linija valja ponuditi ne samo toliko osnovnih brodova, nego i zamjenska plovila, pa je tu posla za uistinu impresivnu flotu. Dakako, mnogo brodova koji mogu računati na siguran posao već postoji, poput brzih novih dvotrupaca Tankerske plovidbe ili obitelji Tomić. Po nekima su, ipak, najveći izgledi nacionalnoga brodara Jadrolinije, koja sada održava osam od 13 linija koje idu na natječaj. Na državne linije računaju i drugi naši brodari, a nitko se ne usudi ni spekulirati tko bi se sve posve novi mogao pojaviti.

---

image

Dvotrupac Anđela zadarske tvrtke G&V Line Iadera

Iz privatne arhive Marijana Žuvića
---

Da bi slika bila jasnija i potpunija, analizirali smo stanje postojeće brzobrodske flote na Jadranu, a brojke toliko toga govore. Na kraju 2022. godine u upisnicima naših lučkih kapetanija bilo je 36 brzih putničkih brodova. Najviše, njih deset, u sastavu je Jadrolinije, a po šest brodova imaju Tankerska/TP Line i obitelj Tomić, točnije njihova tvrtka Kapetan Luka.

Brodar Dražen Montana ima četiri brza broda: tri pod okriljem zadarske tvrtke G&V Line Iadera (Anđela, Antonija i Melita), a jedan u svojoj šibenskoj podružnici Montana Line (Paula). Tri brza dvotrupca zadarske obitelji Šarin (Princ Zadra, Mala sirena i Mali princ) posluju u sastavu njihove tvrtke Miatrade. Dva su broda (KSC Jaffa i Naranča) vlasništvo kriljanske obitelji Naranča, odnosno njihove tvrtke Krilo Shipping Company. Sve spomenute tvrtke sada sudjeluju u sustavu državnih brzobrodskih linija i očekuje se da će se živo uključiti u natječaj za koncesije.

Punoljetan prosjek

U Lučkoj kapetaniji Split kao vlasnik dvaju brzih brodova upisana je Linijska nacionalna plovidba. Taj se splitski brodar još pamti pod izvornim imenom SEM Marina, pod kojim je bio jedan od pionira brzobrodskih linija. Zatim se zvao Split Tours, a sadašnje je ime dobio 2008. godine. No, zadnjih je godina njegovim brodovima upravljala tvrtka Catamaran Line.

Na papiru postoje veliki dvotrupac Bišovo, izgrađen u Singapuru 1991. godine, i mali i prastari Broč iz 1975. Ali ne plove ni jedan ni drugi. Bišovo je u sezoni 2022. ostalo bez posla i od tada je vezano u Vranjicu, a Broč je, u vrlo lošem stanju, već dugo napušten na suhome u Kaštelima. Zaploviti ponovno sigurno neće, a što će biti s Bišovom posve je neizvjesno.

Jednako se može kazati za brod Adriatic Express, koji se na Jadranu pojavio 2019. pod oznakama riječke tvrtke Adriatic Fast Ferries, iza koje stoji nekadašnji direktor Jadrolinije Alan Klanac. Uspostavio je liniju od Resnika do Splita, Bola i Staroga Grada, prevozeći putnike sa splitskoga aerodroma izravno na otoke. Nakon havarije stroja, već je mjesecima vezan u Šibeniku, pa pitanje je hoće li uopće više zaploviti.

A sada brojke koje toliko toga govore, a koje nikome neće biti drage. Naših 36 brzih brodova staro je ukupno 820 godina, što daje turobni prosjek od 22,7 godina. Još je sumorniji prosjek Jadrolinije: čak 27,8 godina. Za pomorske znalce to nije iznenađenje, ali za javnost svakako jest. Osnovu flote nacionalnoga brodara čine veliki i robusni blizanci Dubravka, Judita, Karolina i Novalja. No, pregazile su ih godine! Izgrađeni su u Singapuru između 1989. i 1991. za Kineze, a Riječani su ih kupili na Filipinima. Kako bilo, svaka od tih dama već je proslavila 30. rođendan!

Mlade snage Tankerske

Njihova je vršnjakinja Adriana, izgrađena u Singapuru 1992., a kupljena u Maleziji. U tom je društvu i brod Silba, koji je u Australiji zaplovio još 1990., a u Jadran je stigao preko Kine. U njihovu su društvu mali, ali zato najstariji, dvotrupac Olea, izgrađen u Norveškoj prije čak 41 godinu, te jednotrupac Dora, 33-godišnjak iz Švedske.

---

image

Dobra stara Judita u objektivu Marinka Radulića

Iz privatne arhive Marijana Žuvića
---

Jedina dva novija brza broda u floti Jadrolinije su Vida i Jelena. Prvi je kupljen 2016., a pet godina prije izgrađen je u Norveškoj. Drugi brod i jedina novogradnja u riječkoj brzoj floti je Jelena, građena u Singapuru 2018. godine. Kad se sve to zna, nije čudno što je glavno pitanje u pomorskim krugovima kako će se Jadrolinija pripremiti da bi zadržala što više od sadašnjih linija.

Izgledi za uspjeh Tankerske plovidbe/TP Linea i obitelji Tomić u ovome se trenutku ocjenjuju podjednakima. Zadrani imaju pet novih brodova ukupne starosti 21 godinu i izvanrednoga prosjeka od četiri godine. To su Aenona, te blizanci Arta, Kolovare i Puntamika, svi izgrađeni u Indoneziji, a kupljeni od singapurske kompanije Majestic Fast Ferries.

I brod Anastazija je novi, izgrađen je 2018. u Španjolskoj. U floti je i dobra stara Nona Ana, koja diže ukupni prosjek na 8,8 godina, no ona služi samo kao zamjenski brod.

Veliki izazovi

Prosjek šest Tomićevih brodova je deset godina, a kvari ga naš najveći dvotrupac Krilo Eclipse, izgrađen u britanskome Rosythu još 2001. Taj je div dug 56,4 i širok 13 metara, najveća mu je brzina 42 čvora, a može primiti 440 putnika. Općenito se smatra najboljim brzim brodom koji je ikad plovio Jadranom. Obitelji Tomić stariji brodovi očito ne smetaju, pa su 2022. kupili dvotrupac Krilo, građen u Australiji 2009. godine. I dobro znani Krilo Carbo nije mu daleko, zaplovio je 2012. godine. Najmlađi su brodovi Krilo Lux i Krilo Star, izgrađeni u Španjolskoj 2019.

---

image

Impresivni Krilo Eclipse snimio je Siniša Aljinović

Iz privatne arhive Marijana Žuvića
---

U pomorskim se krugovima naglašava kako nije Jadrolinija jedina kojoj trebaju novi brodovi želi li ostati najveći igrač. I drugi će brodari morati potražiti mlade prinove, spominju se konkretne linije koje će izgubiti bez novih brodova. Dobri znalci upozoravaju da je riječ o velikim izazovima, te da bi siguran posao s državom mogao privući i nove brodare na jadranske rute.

Nedvojbeno je da će velike jadranske igre brzih brodova ljeta Gospodnjega 2023. biti zanimljive i pune iznenađenja.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodovi i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => brodovi i sudbine 2 0 8307 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-14 19:52:06 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Marijan ŽUVIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-01-15 06:00:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-01-15 06:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 50 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 428 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--vijesti [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Vijesti [menu-meta_description] => Novosti iz ribolova, podvodnog ribolova, nautike, jedrenja, brodogradnje, ronjenja i zaštite okoliša. Donosimo i vijesti za pomorce, izvještaje s akcija čišćenja mora te rezultate znanstvenih istraživanja vezanih uz more. [menu-meta_keywords] => more, nautika, jedrenje, ribolov, podvodni ribolov, ronjenje, pomorci [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Jadranske igre brzih dvotrupaca: nova pomorska 2023. godina u znaku borbe za koncesije! [metakey] => brodovi i sudbine, marijan žuvić, marijan žuvić otvoreno more, katamarani, dvotrupci, Koncesije, brzobrodske linije [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/14\/24135382.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/14\/23993880.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/14\/23993881.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/14\/23993882.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/14\/23993883.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/14\/23993885.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/14\/23993887.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Iz privatne arhive Marijana \u017duvi\u0107a","Iz privatne arhive Marijana \u017duvi\u0107a","Iz privatne arhive Marijana \u017duvi\u0107a","Iz privatne arhive Marijana \u017duvi\u0107a","Iz privatne arhive Marijana \u017duvi\u0107a","Iz privatne arhive Marijana \u017duvi\u0107a"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Na \u010dak 13 od ukupno 16 dr\u017eavnih brzobrodskih linija koncesijski ugovori istje\u010du 31. prosinca 2023.<\/p>","

Dvotrupac An\u0111ela<\/em> <\/em>zadarske tvrtke G&V Line Iadera<\/em><\/p>","

Dobra stara Judita<\/em> <\/em>u objektivu Marinka Raduli\u0107a<\/p>","

Brod Kolovare<\/em> <\/em>stigao je iz Singapura<\/p>","

Impresivni\u00a0Krilo Eclipse<\/em>\u00a0snimio je Sini\u0161a Aljinovi\u0107<\/p>","

Prve milje Krilo Stara<\/em> <\/em>u \u0160panjolskoj 2019. godine<\/p>","

Brzi dvotrupac <\/em>TP Linea<\/em> grabi naprijed<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","77:49","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1284x900","hd_24135382_1920.jpg":"1920x1080","k_24135382_1280.jpg":"1280x1280","k_24135382_1024.jpg":"1024x1024","k_24135382_640.jpg":"640x640","k_24135382_480.jpg":"480x480","k_24135382_340.jpg":"340x340","k_24135382_220.jpg":"220x220","o_24135382_1280.jpg":"1280x897","o_24135382_1024.jpg":"1024x717","o_24135382_640.jpg":"640x448","o_24135382_480.jpg":"480x336","o_24135382_340.jpg":"340x238","o_24135382_220.jpg":"220x154","h_24135382_1280.jpg":"1280x854","h_24135382_1024.jpg":"1024x683","h_24135382_640.jpg":"640x427","h_24135382_480.jpg":"480x320","h_24135382_340.jpg":"340x227","h_24135382_220.jpg":"220x147","pp_24135382_1280.jpg":"1280x1628","pp_24135382_1024.jpg":"1024x1303","pp_24135382_640.jpg":"640x814","pp_24135382_480.jpg":"480x611","pp_24135382_340.jpg":"340x432","pp_24135382_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1222","hd_23993880_1920.jpg":"1920x1080","k_23993880_1280.jpg":"1280x1280","k_23993880_1024.jpg":"1024x1024","k_23993880_640.jpg":"640x640","k_23993880_480.jpg":"480x480","k_23993880_340.jpg":"340x340","k_23993880_220.jpg":"220x220","o_23993880_1280.jpg":"1280x814","o_23993880_1024.jpg":"1024x651","o_23993880_640.jpg":"640x407","o_23993880_480.jpg":"480x305","o_23993880_340.jpg":"340x216","o_23993880_220.jpg":"220x140","h_23993880_1280.jpg":"1280x854","h_23993880_1024.jpg":"1024x683","h_23993880_640.jpg":"640x427","h_23993880_480.jpg":"480x320","h_23993880_340.jpg":"340x227","h_23993880_220.jpg":"220x147","pp_23993880_1280.jpg":"1280x1628","pp_23993880_1024.jpg":"1024x1303","pp_23993880_640.jpg":"640x814","pp_23993880_480.jpg":"480x611","pp_23993880_340.jpg":"340x432","pp_23993880_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1126","hd_23993881_1920.jpg":"1920x1080","k_23993881_1280.jpg":"1280x1280","k_23993881_1024.jpg":"1024x1024","k_23993881_640.jpg":"640x640","k_23993881_480.jpg":"480x480","k_23993881_340.jpg":"340x340","k_23993881_220.jpg":"220x220","o_23993881_1280.jpg":"1280x900","o_23993881_1024.jpg":"1024x720","o_23993881_640.jpg":"640x450","o_23993881_480.jpg":"480x337","o_23993881_340.jpg":"340x239","o_23993881_220.jpg":"220x154","h_23993881_1280.jpg":"1280x854","h_23993881_1024.jpg":"1024x683","h_23993881_640.jpg":"640x427","h_23993881_480.jpg":"480x320","h_23993881_340.jpg":"340x227","h_23993881_220.jpg":"220x147","pp_23993881_1280.jpg":"1280x1628","pp_23993881_1024.jpg":"1024x1303","pp_23993881_640.jpg":"640x814","pp_23993881_480.jpg":"480x611","pp_23993881_340.jpg":"340x432","pp_23993881_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1164","hd_23993882_1920.jpg":"1920x1080","k_23993882_1280.jpg":"1280x1280","k_23993882_1024.jpg":"1024x1024","k_23993882_640.jpg":"640x640","k_23993882_480.jpg":"480x480","k_23993882_340.jpg":"340x340","k_23993882_220.jpg":"220x220","o_23993882_1280.jpg":"1280x776","o_23993882_1024.jpg":"1024x620","o_23993882_640.jpg":"640x388","o_23993882_480.jpg":"480x291","o_23993882_340.jpg":"340x206","o_23993882_220.jpg":"220x133","h_23993882_1280.jpg":"1280x854","h_23993882_1024.jpg":"1024x683","h_23993882_640.jpg":"640x427","h_23993882_480.jpg":"480x320","h_23993882_340.jpg":"340x227","h_23993882_220.jpg":"220x147","pp_23993882_1280.jpg":"1280x1628","pp_23993882_1024.jpg":"1024x1303","pp_23993882_640.jpg":"640x814","pp_23993882_480.jpg":"480x611","pp_23993882_340.jpg":"340x432","pp_23993882_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1156","hd_23993883_1920.jpg":"1920x1080","k_23993883_1280.jpg":"1280x1280","k_23993883_1024.jpg":"1024x1024","k_23993883_640.jpg":"640x640","k_23993883_480.jpg":"480x480","k_23993883_340.jpg":"340x340","k_23993883_220.jpg":"220x220","o_23993883_1280.jpg":"1280x770","o_23993883_1024.jpg":"1024x616","o_23993883_640.jpg":"640x385","o_23993883_480.jpg":"480x289","o_23993883_340.jpg":"340x204","o_23993883_220.jpg":"220x132","h_23993883_1280.jpg":"1280x854","h_23993883_1024.jpg":"1024x683","h_23993883_640.jpg":"640x427","h_23993883_480.jpg":"480x320","h_23993883_340.jpg":"340x227","h_23993883_220.jpg":"220x147","pp_23993883_1280.jpg":"1280x1628","pp_23993883_1024.jpg":"1024x1303","pp_23993883_640.jpg":"640x814","pp_23993883_480.jpg":"480x611","pp_23993883_340.jpg":"340x432","pp_23993883_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x835","hd_23993885_1920.jpg":"1920x1080","k_23993885_1280.jpg":"1280x1280","k_23993885_1024.jpg":"1024x1024","k_23993885_640.jpg":"640x640","k_23993885_480.jpg":"480x480","k_23993885_340.jpg":"340x340","k_23993885_220.jpg":"220x220","o_23993885_1280.jpg":"1280x556","o_23993885_1024.jpg":"1024x445","o_23993885_640.jpg":"640x278","o_23993885_480.jpg":"480x208","o_23993885_340.jpg":"340x147","o_23993885_220.jpg":"220x95","h_23993885_1280.jpg":"1280x854","h_23993885_1024.jpg":"1024x683","h_23993885_640.jpg":"640x427","h_23993885_480.jpg":"480x320","h_23993885_340.jpg":"340x227","h_23993885_220.jpg":"220x147","pp_23993885_1280.jpg":"1280x1628","pp_23993885_1024.jpg":"1024x1303","pp_23993885_640.jpg":"640x814","pp_23993885_480.jpg":"480x611","pp_23993885_340.jpg":"340x432","pp_23993885_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1100","hd_23993887_1920.jpg":"1920x1080","k_23993887_1280.jpg":"1280x1280","k_23993887_1024.jpg":"1024x1024","k_23993887_640.jpg":"640x640","k_23993887_480.jpg":"480x480","k_23993887_340.jpg":"340x340","k_23993887_220.jpg":"220x220","o_23993887_1280.jpg":"1280x733","o_23993887_1024.jpg":"1024x586","o_23993887_640.jpg":"640x366","o_23993887_480.jpg":"480x275","o_23993887_340.jpg":"340x194","o_23993887_220.jpg":"220x126","h_23993887_1280.jpg":"1280x854","h_23993887_1024.jpg":"1024x683","h_23993887_640.jpg":"640x427","h_23993887_480.jpg":"480x320","h_23993887_340.jpg":"340x227","h_23993887_220.jpg":"220x147","pp_23993887_1280.jpg":"1280x1628","pp_23993887_1024.jpg":"1024x1303","pp_23993887_640.jpg":"640x814","pp_23993887_480.jpg":"480x611","pp_23993887_340.jpg":"340x432","pp_23993887_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 428 [name] => Vijesti [alias] => vijesti [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14969830 Threads: 1 Questions: 3147617168 Slow queries: 7021848 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234911410 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/vijesti ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 428 [name] => Vijesti [alias] => vijesti [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/vijesti ) ) [link] => /om/vijesti/jadranske-igre-brzih-dvotrupaca-nova-pomorska-2023-godina-u-znaku-borbe-za-koncesije-1256721 [printLink] => /om/vijesti/jadranske-igre-brzih-dvotrupaca-nova-pomorska-2023-godina-u-znaku-borbe-za-koncesije-1256721?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 638841 [name] => brodovi i sudbine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-16 13:04:18 [main_article_id] => 0 [alias] => brodovi-i-sudbine [link] => /tag/brodovi-i-sudbine ) [1] => stdClass Object ( [id] => 611496 [name] => marijan žuvić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-29 11:28:55 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic [link] => /tag/marijan-zuvic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 652334 [name] => marijan žuvić otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-09 15:23:19 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic-otvoreno-more [link] => /tag/marijan-zuvic-otvoreno-more ) [3] => stdClass Object ( [id] => 349647 [name] => katamarani [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => katamarani [link] => /tag/katamarani ) [4] => stdClass Object ( [id] => 702881 [name] => dvotrupci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-15 07:02:16 [main_article_id] => 0 [alias] => dvotrupci [link] => /tag/dvotrupci ) [5] => stdClass Object ( [id] => 389951 [name] => koncesije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => koncesije [link] => /tag/koncesije ) [6] => stdClass Object ( [id] => 608442 [name] => brzobrodske linije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-18 09:57:11 [main_article_id] => 0 [alias] => brzobrodske-linije [link] => /tag/brzobrodske-linije ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodovi i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jadranske igre brzih dvotrupaca: nova pomorska 2023. godina u znaku borbe za koncesije! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/14/24135382.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Na čak 13 od ukupno 16 državnih brzobrodskih linija koncesijski ugovori istječu 31. prosinca 2023.

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/14/24135382.jpg [title] =>

Na čak 13 od ukupno 16 državnih brzobrodskih linija koncesijski ugovori istječu 31. prosinca 2023.

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/14/23993880.jpg [title] =>

Dvotrupac Anđela zadarske tvrtke G&V Line Iadera

Iz privatne arhive Marijana Žuvića ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/14/23993881.jpg [title] =>

Dobra stara Judita u objektivu Marinka Radulića

Iz privatne arhive Marijana Žuvića ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/14/23993882.jpg [title] =>

Brod Kolovare stigao je iz Singapura

Iz privatne arhive Marijana Žuvića ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/14/23993883.jpg [title] =>

Impresivni Krilo Eclipse snimio je Siniša Aljinović

Iz privatne arhive Marijana Žuvića ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/14/23993885.jpg [title] =>

Prve milje Krilo Stara u Španjolskoj 2019. godine

Iz privatne arhive Marijana Žuvića ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/14/23993887.jpg [title] =>

Brzi dvotrupac TP Linea grabi naprijed

Iz privatne arhive Marijana Žuvića ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Pomorska 2022. godina? Bila pa prošla, ne ostavivši odveć traga! Ljudi od mora suglasni su da nije bilo ni brodova ni događanja koji bi je mogli značajnije obilježiti. Trudili smo se u Otvorenom moru zabilježiti sve te novosti. Tako smo pisali da je zadarska Tankerska plovidba, za svoju tvrtku TP Line, u Singapuru kupila još jedan brzi dvotrupac nazvan Puntamika. A bilo bi pravo čudo da kriljanska obitelj Tomić nije nabavila barem jedan brod, pa je u 2022. zaplovio, sada već šesti, dvotrupac koji je ponio ime Krilo.

U zadarskoj je floti do konca godine zaplovio još jedan brod iz Singapura, dvotrupac Kolovare. I u 2021. Tankerska je u Singapuru nabavila dva broda, Aenona i Arta, a i Tomići su dobili dvije prinove, peto Krilo i Krilo Nomadic. Stekao se dojam da su Zadrani i Kriljani krenuli u natjecanje tko će više, tko će brže.

Nagovještaj utakmice

Za neke je to bilo iznenađenje, jer nema ni dvije godine kako smo pisali o silnim nevoljama gospodara brzih brodova i ustvrdili da bi se prvi ozbiljni znaci oporavka mogli osjetiti tek 2022. godine. I upravo to se događa. Ipak, nije li to premalo da bismo mogli govoriti o brodovima koji su obilježili netom minulu godinu?

---

image

Brod Kolovare stigao je iz Singapura

Iz privatne arhive Marijana Žuvića
---

Pomorski znalci sude da tri broda kupljena u 2022., sama za sebe, nisu korak od sedam milja, ali slažu se da je njihov dolazak nagovještaj nečega što će obilježiti cijelu 2023. godinu. A to je velika tržišna utakmica koja slijedi. I tu se pojavljuje čarobna riječ – koncesije! Što se iza nje krije, znaju dobro upućeni u sustav povezivanja hrvatskih otoka s kopnom, pa za sve ostale evo pojašnjenja.

Već godinama se veze s otocima, uz brojne trajekte i rijetke klasične brodske pruge, temelje i na brzobrodskim linijama. Običava se reći da su brzi brodovi kvalitetna nadogradnja sustava, ponajprije u korist otočana, ali i kao značajan dio turističke ponude. Sada je takvih linija više nego ikada: ukupno 16. Brodovi i brodari biraju se na natječaju za koncesije. Po novome to se zove postupak javne nabave za obavljanje prijevoza na liniji s obvezom javne usluge. Jasno je da ih nitko na Jadranu tako neće zvati, pa nećemo ni mi.

U koncesioniranju već odavno nema nepoznanica. Tko ponudi najpovoljniju cijenu, kvalitetniji i noviji brod, može računati na siguran posao s državom na šest, pa i više godina. A zašto je upravo 2023. godina toliko bitna? Zato što 31. prosinca istječu koncesijski ugovori na čak 13 brzobrodskih linija! Do tada splitska Agencija za obalni linijski pomorski promet, kao regulatorno tijelo, mora obaviti Operaciju Koncesija. Tako da bi 1. siječnja 2024. mogli zaploviti brodovi nekih novih ili već dobro znanih koncesionara.

Brojni kandidati

Za 13 linija valja ponuditi ne samo toliko osnovnih brodova, nego i zamjenska plovila, pa je tu posla za uistinu impresivnu flotu. Dakako, mnogo brodova koji mogu računati na siguran posao već postoji, poput brzih novih dvotrupaca Tankerske plovidbe ili obitelji Tomić. Po nekima su, ipak, najveći izgledi nacionalnoga brodara Jadrolinije, koja sada održava osam od 13 linija koje idu na natječaj. Na državne linije računaju i drugi naši brodari, a nitko se ne usudi ni spekulirati tko bi se sve posve novi mogao pojaviti.

---

image

Dvotrupac Anđela zadarske tvrtke G&V Line Iadera

Iz privatne arhive Marijana Žuvića
---

Da bi slika bila jasnija i potpunija, analizirali smo stanje postojeće brzobrodske flote na Jadranu, a brojke toliko toga govore. Na kraju 2022. godine u upisnicima naših lučkih kapetanija bilo je 36 brzih putničkih brodova. Najviše, njih deset, u sastavu je Jadrolinije, a po šest brodova imaju Tankerska/TP Line i obitelj Tomić, točnije njihova tvrtka Kapetan Luka.

Brodar Dražen Montana ima četiri brza broda: tri pod okriljem zadarske tvrtke G&V Line Iadera (Anđela, Antonija i Melita), a jedan u svojoj šibenskoj podružnici Montana Line (Paula). Tri brza dvotrupca zadarske obitelji Šarin (Princ Zadra, Mala sirena i Mali princ) posluju u sastavu njihove tvrtke Miatrade. Dva su broda (KSC Jaffa i Naranča) vlasništvo kriljanske obitelji Naranča, odnosno njihove tvrtke Krilo Shipping Company. Sve spomenute tvrtke sada sudjeluju u sustavu državnih brzobrodskih linija i očekuje se da će se živo uključiti u natječaj za koncesije.

Punoljetan prosjek

U Lučkoj kapetaniji Split kao vlasnik dvaju brzih brodova upisana je Linijska nacionalna plovidba. Taj se splitski brodar još pamti pod izvornim imenom SEM Marina, pod kojim je bio jedan od pionira brzobrodskih linija. Zatim se zvao Split Tours, a sadašnje je ime dobio 2008. godine. No, zadnjih je godina njegovim brodovima upravljala tvrtka Catamaran Line.

Na papiru postoje veliki dvotrupac Bišovo, izgrađen u Singapuru 1991. godine, i mali i prastari Broč iz 1975. Ali ne plove ni jedan ni drugi. Bišovo je u sezoni 2022. ostalo bez posla i od tada je vezano u Vranjicu, a Broč je, u vrlo lošem stanju, već dugo napušten na suhome u Kaštelima. Zaploviti ponovno sigurno neće, a što će biti s Bišovom posve je neizvjesno.

Jednako se može kazati za brod Adriatic Express, koji se na Jadranu pojavio 2019. pod oznakama riječke tvrtke Adriatic Fast Ferries, iza koje stoji nekadašnji direktor Jadrolinije Alan Klanac. Uspostavio je liniju od Resnika do Splita, Bola i Staroga Grada, prevozeći putnike sa splitskoga aerodroma izravno na otoke. Nakon havarije stroja, već je mjesecima vezan u Šibeniku, pa pitanje je hoće li uopće više zaploviti.

A sada brojke koje toliko toga govore, a koje nikome neće biti drage. Naših 36 brzih brodova staro je ukupno 820 godina, što daje turobni prosjek od 22,7 godina. Još je sumorniji prosjek Jadrolinije: čak 27,8 godina. Za pomorske znalce to nije iznenađenje, ali za javnost svakako jest. Osnovu flote nacionalnoga brodara čine veliki i robusni blizanci Dubravka, Judita, Karolina i Novalja. No, pregazile su ih godine! Izgrađeni su u Singapuru između 1989. i 1991. za Kineze, a Riječani su ih kupili na Filipinima. Kako bilo, svaka od tih dama već je proslavila 30. rođendan!

Mlade snage Tankerske

Njihova je vršnjakinja Adriana, izgrađena u Singapuru 1992., a kupljena u Maleziji. U tom je društvu i brod Silba, koji je u Australiji zaplovio još 1990., a u Jadran je stigao preko Kine. U njihovu su društvu mali, ali zato najstariji, dvotrupac Olea, izgrađen u Norveškoj prije čak 41 godinu, te jednotrupac Dora, 33-godišnjak iz Švedske.

---

image

Dobra stara Judita u objektivu Marinka Radulića

Iz privatne arhive Marijana Žuvića
---

Jedina dva novija brza broda u floti Jadrolinije su Vida i Jelena. Prvi je kupljen 2016., a pet godina prije izgrađen je u Norveškoj. Drugi brod i jedina novogradnja u riječkoj brzoj floti je Jelena, građena u Singapuru 2018. godine. Kad se sve to zna, nije čudno što je glavno pitanje u pomorskim krugovima kako će se Jadrolinija pripremiti da bi zadržala što više od sadašnjih linija.

Izgledi za uspjeh Tankerske plovidbe/TP Linea i obitelji Tomić u ovome se trenutku ocjenjuju podjednakima. Zadrani imaju pet novih brodova ukupne starosti 21 godinu i izvanrednoga prosjeka od četiri godine. To su Aenona, te blizanci Arta, Kolovare i Puntamika, svi izgrađeni u Indoneziji, a kupljeni od singapurske kompanije Majestic Fast Ferries.

I brod Anastazija je novi, izgrađen je 2018. u Španjolskoj. U floti je i dobra stara Nona Ana, koja diže ukupni prosjek na 8,8 godina, no ona služi samo kao zamjenski brod.

Veliki izazovi

Prosjek šest Tomićevih brodova je deset godina, a kvari ga naš najveći dvotrupac Krilo Eclipse, izgrađen u britanskome Rosythu još 2001. Taj je div dug 56,4 i širok 13 metara, najveća mu je brzina 42 čvora, a može primiti 440 putnika. Općenito se smatra najboljim brzim brodom koji je ikad plovio Jadranom. Obitelji Tomić stariji brodovi očito ne smetaju, pa su 2022. kupili dvotrupac Krilo, građen u Australiji 2009. godine. I dobro znani Krilo Carbo nije mu daleko, zaplovio je 2012. godine. Najmlađi su brodovi Krilo Lux i Krilo Star, izgrađeni u Španjolskoj 2019.

---

image

Impresivni Krilo Eclipse snimio je Siniša Aljinović

Iz privatne arhive Marijana Žuvića
---

U pomorskim se krugovima naglašava kako nije Jadrolinija jedina kojoj trebaju novi brodovi želi li ostati najveći igrač. I drugi će brodari morati potražiti mlade prinove, spominju se konkretne linije koje će izgubiti bez novih brodova. Dobri znalci upozoravaju da je riječ o velikim izazovima, te da bi siguran posao s državom mogao privući i nove brodare na jadranske rute.

Nedvojbeno je da će velike jadranske igre brzih brodova ljeta Gospodnjega 2023. biti zanimljive i pune iznenađenja.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Iz privatne arhive Marijana Žuvića Iz privatne arhive Marijana Žuvića Iz privatne arhive Marijana Žuvića Iz privatne arhive Marijana Žuvića Iz privatne arhive Marijana Žuvića Iz privatne arhive Marijana Žuvića

Na čak 13 od ukupno 16 državnih brzobrodskih linija koncesijski ugovori istječu 31. prosinca 2023.

Iz privatne arhive Marijana Žuvića

Dvotrupac Anđela zadarske tvrtke G&V Line Iadera

Iz privatne arhive Marijana Žuvića

Dobra stara Judita u objektivu Marinka Radulića

Iz privatne arhive Marijana Žuvića

Brod Kolovare stigao je iz Singapura

Iz privatne arhive Marijana Žuvića

Impresivni Krilo Eclipse snimio je Siniša Aljinović

Iz privatne arhive Marijana Žuvića

Prve milje Krilo Stara u Španjolskoj 2019. godine

Iz privatne arhive Marijana Žuvića

Brzi dvotrupac TP Linea grabi naprijed

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/vijesti/jadranske-igre-brzih-dvotrupaca-nova-pomorska-2023-godina-u-znaku-borbe-za-koncesije-1256721 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fb7388fe8d1205c06890eacfcf07a25a27c3539c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jadranske+igre+brzih+dvotrupaca%3A+nova+pomorska+2023.+godina+u+znaku+borbe+za+koncesije%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fvijesti%2Fjadranske-igre-brzih-dvotrupaca-nova-pomorska-2023-godina-u-znaku-borbe-za-koncesije-1256721 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fvijesti%2Fjadranske-igre-brzih-dvotrupaca-nova-pomorska-2023-godina-u-znaku-borbe-za-koncesije-1256721 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodovi i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

brodovi i sudbineJadranske igre brzih dvotrupaca: nova pomorska 2023. godina u znaku borbe za koncesije!

Piše Marijan ŽUVIĆ
15. siječnja 2023. - 07:00

Pomorska 2022. godina? Bila pa prošla, ne ostavivši odveć traga! Ljudi od mora suglasni su da nije bilo ni brodova ni događanja koji bi je mogli značajnije obilježiti. Trudili smo se u Otvorenom moru zabilježiti sve te novosti. Tako smo pisali da je zadarska Tankerska plovidba, za svoju tvrtku TP Line, u Singapuru kupila još jedan brzi dvotrupac nazvan Puntamika. A bilo bi pravo čudo da kriljanska obitelj Tomić nije nabavila barem jedan brod, pa je u 2022. zaplovio, sada već šesti, dvotrupac koji je ponio ime Krilo.

U zadarskoj je floti do konca godine zaplovio još jedan brod iz Singapura, dvotrupac Kolovare. I u 2021. Tankerska je u Singapuru nabavila dva broda, Aenona i Arta, a i Tomići su dobili dvije prinove, peto Krilo i Krilo Nomadic. Stekao se dojam da su Zadrani i Kri...

12. svibanj 2024 17:28