StoryEditorOCM

pobuna ribaraIvan Slavić: Svi peru ruke od nas i zabranjuju ribolov pa se pitamo kako ulagati u koćarsku flotu?!

Piše Sandra Barčot
29. lipnja 2023. - 09:00

Premda nemoćno tek mogu širiti ruke, kad neće moći širiti svoje ribarske alate, članovi "Udruge koća do 20 metara Splitsko-dalmatinske županije" zahvaljuju svim europarlamentarcima koji su na nedavno održanom Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta, odlučivali o novoj Uredbi o obnovi prirode, i koji su odlučili reći NE prijedlogu nove Uredbe!

Naime, usvajanjem te uredbe onemogućio bi se rad, otežalo provođenje djelatnosti ribara na koćaricama, budući bi uslijedila zabrana koćarenja do 2030. godine, uz 30 posto zabrane koćarenja u našem dijelu Jadrana.

- Ovih dana je bilo jako burno u EU Parlamentu pri čemu se krojila najviše naša sudbina i bilo je pitanje našeg opstanka, jer je nova Uredba o obnovi prirode najviše zadirala u zabranu naše djelatnosti i odnosila se na zabranu koćarenja do 2030. godine uz 30 posto zabrane koćarenja u našem dijelu Jadrana. Kao vlasnici malih brodova ta prijetnja se najviše odnosila na nas jer bi nam zabranila ribolov u akvatoriju unutarnjih kanala. A ukupna zabrana bi nas dovela do izlaska iz ove djelatnosti! - pojašnjava nam Ivan Slavić, predsjednik "Udruge koća do 20m SDŽ", kako su se naši ribari u jednom trenu našli u poprilično nezavidnom položaju, dodajući:

- Kao neželjeno smo dijete. Svi peru ruke od nas, zabranjuju ribolov pa se pitamo kako ulagati u flotu kad znaš da ćeš raditi još samo par godina. To je bio Damoklov mač nad svima nama malim koćarima, čija sudbina bi bila zapečaćena. Ostali bi bez posla, a posredno i naša gastronomska ponuda ne bi uključivala ribu iz Jadranskog mora i to bi se odrazilo i na našu ponudu u turizmu.

Pojašnjava Slavić, koji je i načelnik Općine Sućuraj na Hvaru, kako su se obratili meritornima u Vladi RH, Ministarstvu poljoprivrede, Upravi ribarstva, Splitsko dalmatinskoj županiji i euro-parlamentarki Željani Zovko.

- Organizirali smo sastanak 18. lipnja u luci Vira u gradu Hvaru, na kojem smo dobili punu podršku od svih, gdje nam je europarlamentarka Zovko najavila kako je 27. lipnja sudbonosan dan za nas budući se na Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta odlučuje o novoj Uredbi o obnovi prirode – kazuje nam dalje Slavić, ističući:

- U usporedbi naše flote i talijanske koje rade gospodarski ribolov u Jadranu, vidi se da je naš utjecaj na okoliš minoran, i da već imamo prostorno-vremenska ograničenja pa dodatnih 30 posto zabrane nema nikakvog smisla u sektoru koćarstva, na našem dijelu Jadrana, kao i da su nam stokovi ulova konstantni po vrstama i da ne primjećujemo taj nedostatak i smanjenje stokova o kojem oni govore.

Otkriva nam naš sugovornik kako su sudjelovali i u Misiji EU, Odbora za ribarstvo koje je organizirala JU Krš i More SDŽ, 20. lipnja na Paklenim otocima gdje su članovima Odbora za ribarstvo predvođenog s predsjednikom Pierre Karleskindom, a na kojem je od hrvatskih predstavnika kao Ladislav Ilčić, objasnili kako se ne može na takav način odlučivati na razini EU.

- Jer svaka zemlja članica ima svoje specifičnosti, i ovakve odluke na razini EU dovode našu opstojnost u pitanje! Ponavljali smo kako se ne slažemo s navedenom Uredbom, te kako istu treba doraditi i uzeti u obzir specifičnosti zemalja članica, njihovu flotu, tradiciju i gastronomsku ponudu što se odnosi na turizam, a ovakvi akti pogoduju samo uvoznim lobijima – govori nam Ivan Slavić, prvi čovjek "Udruge koćarica do 20m SDŽ" još jednom u njihovo ime zahvaljujući svim europarlamentarcima iz redova EPP-a, konzervativaca i liberala koji su jučer na Odboru glasovali protiv najavljene Uredbe, te time stali u zaštitu koćara.

25. travanj 2024 21:03