StoryEditorOCM

prevozio gnjojivoBrod kojeg su potopili hutisti prijeti katastrofom u Crvenom moru: ‘Tragedija s kakvom se još nismo susreli‘

Piše Hina
3. ožujka 2024. - 10:51

Britanski Rubymar, kojeg su hutistički militantni napali prošli mjesec, potonuo je u Crvenom moru, rekla je u subotu međunarodno priznata vlada Jemena, upozorivši na "ekološku katastrofu" zbog gnojiva koje je prevozio taj teretni brod.

Ako se to potvrdi, bit će to prvi izgubljeni brod otkad su hutisti u studenom počeli napadati komercijalnu plovidbu, prisiljavajući kompanije da svoja plovila preusmjere dužim i skupljim rutama oko južne Afrike.

Hutisti, koje podržava Iran i koji kontroliraju sjever Jemena i druga velika područja, kažu da djeluju iz solidarnosti s Palestincima u Gazi.

Njihovi napadi potaknuli su niz napada američkih, britanskih i drugih mornarica, koje su također poslale brodove u regiju da zaštite ključnu trgovinsku rutu.

OGLAS

Ahmed Awad bin Mubarak, ministar vanjskih poslova međunarodno priznate vlade Jemena u Adenu, napisao je na X-u: "Potapanje Rubymara je ekološka katastrofa kakvu Jemen i regija nisu iskusili ranije."

 -/Afp

"To je nova tragedija za našu zemlju i ljude", dodao je.

U ponedjeljak, jemenska vlada izvršila je izvide Rubymara, teretnog broda koji je plovio pod zastavom Belizea te je rekla da je djelomično potopljen.

U vladinom priopćenju u subotu kaže se da je brod potonuo na jugu Crvenog mora u petak tijekom noći.

Agencija Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) u subotu je izvijestila da brod tone, no nije navela o kojem brodu se radi.

Američka vojska prethodno je rekla da je napad značajno oštetio teretni brod i da je uzrokovao naftnu mrlju dugačku 29 kilometara. Brod je prevozio više od 41.000 metričkih tona gnojiva kad su ga hutisti napali, rekla je američka vojska.

27. travanj 2024 14:46