StoryEditorOCM

humanitarna akcijaWater Charity Rotary Regatta: u kornatskom akvatoriju jedrit će se za Centar Mir u Rudinama

Piše Tanja Šimundić Bendić
23. travnja 2021. - 07:53

Dobar vjetar u leđa ovog vikenda očekuju sudionici Water Charity Rotary Regatte, koji će s pramcima brodova usmjerenim u pravcu humanitarne akcije jedriti kornatskim akvatorijem.

Od 23. do 25. travnja pet posada sudionika tradicionalne regate snage će se tijekom dva dana okušati u nekoliko natjecateljskih plovova, ali i u predahu, uz pridošle goste, sudjelovati u aukciji vina.

Iznos sakupljen tijekom aukcije darovat će se potrebitima, ovoga puta odluka je pala na štićenike kaštelanskog Centra Mir, stacioniranog u Rudinama. Organizatori regate, koja donosi i dašak optimizma u problemima opterećenu predstojeću sezonu, su IFYR Croatia i Rotary klub Kaštela.

- Iznad svega stoji naš matični Rotary district Hrvatska 1913, već prepoznat po svojim brojnim aktivnostima, organizaciji humanitarnih akcija. A u sklopu njega su suorganizatori regate, koji će trodnevnu manifestaciju provesti u skladu sa svim zdravstvenim i preventivnim preporukama stožera. Čeka nas nekoliko takmičarskih plovova na regatnoj ruti s bazom u Marini Kornati u Biogradu na Moru. Odatle starta prvi regatni dan s plovom oko Vrgade i otoka Sustipanca, s pristajanjem u Marini Betina. Drugog dana imamo rutu prema otoku Pašmanu i mjestu Tkon, gdje nakon okrjepe u mjestu idemo s četvrtim plovom Ljubavnim kanalom do Marine Kornati – veli nam Vladimir Bulić, član Rotary Kluba Kaštela i član organizacijskog odbora regate.

Uvod u turističku sezonu

Drugog dana regate u Marini Betina će se održati humanitarna aukcija na kojoj će se prikupljati sredstva za kaštelanske štićenike.

Bulić navodi da članovi Rotary kluba Kaštela svake godine određeni iznos sredstava ili potrebne opreme kroz humanitarne djelatnosti doniraju štićenicima ove ustanove za potrebite.

Ovakvi plemeniti ciljevi već su tradicija rotarijanskog djelovanja i sastavni dio svih njihovih okupljanja i na višim razinama. Nalik upravo predstojećoj regati, koja je zbog problema s koronom limitirana u broju prijavljenih posada.

- S obzirom na okolnosti očekujemo pet posada, jer su nam neke doslovce spriječene doći na naš morski susret. Posebice tu mislim na ekipe iz okružja, iz Slovenije i Crne Gore, koje zbog složenih uvjeta putovanja nisu mogle doći u naš kraj. Zato imamo tek pet ekipa s regatjerima i ženama i muškarcima, koji će ovog vikenda na kornatskom području pokušati uloviti što bolji vjetar. Koroni, svim problemima usprkos, ipak nastojimo napraviti lijepo okupljanje, i svijetu poslati atraktivnu razglednicu. Jedan lijepi uvod u turističku sezonu, ali i direktan poziv za odmor u našoj zemlji – veli Bulić.

Predavanja i predstavljanja


Uz natjecateljski dio te humanitarnu aukciju, sudionici regate imat će prigodu i u izvansportskom dijelu sudjelovati u dodatnim aktivnostima. Između ostalog, moći će poslušati online ekološko predavanje prijatelja i slovenskog rotarijanca Marma Murna na temu Water - Plastic Free Water, te predstavljanje Fellowship Croatia - Wine, Motor, Tenis, Ski…

10. svibanj 2024 12:47