stdClass Object ( [id] => 1141415 [title] => Srđan Vrančić upoznao je najdublje tajne Jadrana: Vatreni crv i ono što sam vidio pod morem na Šolti, to je nevjerojatno! Jedan bliski susret posebno pamtim [alias] => srdan-vrancic-upoznao-je-najdublje-tajne-jadrana-vatreni-crv-i-ono-sto-sam-vidio-na-solti-to-je-nevjerojatno-a-jedan-susret-pod-morem-posebno-pamtim [catid] => 420 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

​Po uzoru na uspješnu Nautičku patrolu Jutarnjeg lista koja obilazi marine duž Jadrana i nautičarima daje raznovrsne korisne informacije, Cropixov Srđan Vrančić je cijelu priču preselio ispod površine. S kolegama Ivanom Nobilo i Božidarom Vukičevićem podmazao je kućišta, naoštrio objektive i krenuo u avanturu nazvanu Scuba skener.

Trojac nagrađivanih fotoreportera u kratkom je roku svojim reportažama uspio zadiviti ne samo ronioce već i publiku koja nikada nije ozbiljno razmatrala bavljenje tim sportom. Počeli su od čarobnog Visa u obilazak cijele obale s misijom širenja edukacije o ronjenju, ekologiji i važnosti brige za more i podmorje. Kako su krenuli, mogao bi im Jadran biti premalen.

Kako je došlo do pokretanja projekta Scuba skener i koji su mu ciljevi?

---

image
Srđan Vrančić, Ivana Nobilo i Božidar Vukičević
Damir Zurub
---

- Patrola jadranskim podmorjem zamišljena je kao suradnja Jutarnjeg lista i ronilačkih centara na hrvatskom dijelu Jadrana. Cilj patrole je pokazati čitateljima sve ljepote i prikazati im atraktivan sadržaj u našoj tiskovini. Takvi prilozi i inače nalaze svoj prostor na našim stranicama, a ovakvim sustavnim prikazom napravili smo još jedan iskorak.

Bez obzira na to jesu li čitatelji ronioci ili samo kupači, jesu li zainteresirani za povijesne artefakte ili ljubitelji flore i faune, uvijek postoji znatiželja za nedostupnim. Ovakav sadržaj omogućio im je uvid, za većinu njih, u paralelni svemir. Mogu uživati u povijesnim pričama, makro fotografiji ili panoramama podmorja.

Scuba turizam jedna je od najbrže rastućih grana turizma. Iako na Jadranu imamo dosta ronilačkih centara, samo mali broj njih zadovoljava vrhunsku kvalitetu svjetske konkurencije. To je u velikom nesrazmjeru u odnosu na ljepote i laku dostupnost našega mora zapadnim tržištima.

Prva godina skenera zamišljena je više kao informativna nego natjecateljska. Ističemo prednosti centara, ali ne zanemarujemo mane. Takav pristup može biti od koristi i samim centrima i lokalnim zajednicama, ali i turizmu u cijelosti. Naravno, ronilačka populacija i klubovi dobit će jedan cjelovit pregled o stanju na terenu.

---

image
Čarobni šampjer na Kornatima
 
Božidar Vukičević/Cropix
---

Kakve su reakcije čitatelja?

- Tek smo na dvije trećine objava i malo je prerano za završne ocjene, ali veseli nas da osim ronilaca imamo i pregršt onih koji nas prate i javljaju nam se s pohvalama iako ne rone. Ako završimo u ovom ritmu, mislim da će to biti puno veći uspjeh od onoga kojem smo se mogli nadati.

Teško je kad probijate tržište nečim novim, a Scuba skener je nešto potpuno drukčije od svega do sada. Osim informacija o centrima, donosimo i opise lokacija, ali i edukativni dio o nekim vrstama u Jadranu. Naravno, ekologija je prisutna na svakoj destinaciji. Na tu temu uvijek imamo poseban tekst koji otvara neki problem i nudi rješenja. Za sada smo pisali o invanzivnim vrstama, problemu oranja sidrima, smeću i otpadu, zaštiti staništa i spilja od turističkog djelovanja, porastu temperature i kiselosti...

Te su vam teme očito jako važne?

- Da, jer smo mi ronioci posebno osjetljivi na ekologiju. Vjerojatno zato jer iz prve ruke vidimo devastirajuće djelovanje ljudi u nečemu što svi smatramo čistim, plavim Jadranom. U svojim natpisima urlamo da to više nije tako ili barem neće biti već do kraja desetljeća. Utjecaj je već sada vidljiv i ako se ne pokrenemo, za desetak godina imat ćemo nepovratno trasiran put ka mrtvom moru. Neke stvari više nije ili neće biti moguće ispraviti. ​Pokušavamo ukazati i na neke zablude.

---

image
Puž Triton, strogo zaštićena vrsta
 
Božidar Vukičević/Cropix
---

Na što mislite?

- Dat ću vam primjer. Svi ćemo osuditi nekoga tko baci vrećicu u more, a blagonaklono gledati na onoga što trči, vozi bicikl ili nešto slično. U stvarnosti, oboje rade štetu, jer je većina naše odjeće, naročito sportske, napravljena od plastičnih materijala koji se ispiranjem izravno pretvaraju u mikroplastiku, a ona onda odlazi u more. U tom smislu, zaštita mora počinje u našim perilicama. Svi se zgranemo kada neki tanker ispusti naftu, ali u stvarnosti daleko više ulja i nafte u more stiže ispiranjem prometnica. Znam neke ekologe ispod čijih se automobila uvijek može naći lokvica ulja.

Je li vam nautička patrola Jutarnjeg bila uzor?

- Sve patrole su mi bile uzor. Sudjelovao sam u nautičkoj, turističkoj i skijaškoj. Svugdje sam skupljao iskustva i sada imam priliku ona dobra implementirati u ronilačkoj. Scuba skener je drukčiji, ali naravno i sličan svima. Digitalna platforma omogućava nam da imamo veće tekstove, prezentiramo viče fotografija i videomaterijala. Znači donosimo više sadržaja, a pritom nastojimo da on bude raznovrstan. Nismo omeđeni prostorom, Scuba skener nema granica. Samo je more granica.

---

image
Olupina američkog bombardera u Komiži
 
Ivana Nobilo/Cropix
---

Koliko ste lokacija uključili?

- Po svakom centru ili destinaciji obrađene su minimalno tri lokacije. Negdje i duplo. Imamo 16 destinacija, odnosno više od šezdesetak lokacija.

Koje biste izdvojili kao najatraktivnije?

- Sačekajmo do kraja, ali generalno govoreći: u sjevernom Jadranu sam doma, ne možeš protiv sebe. Zaljubljen sam u Komižu i Viški akvatorij, pa je i on visoko. Ipak, Kornati su me oduševili. Ronio sam i prije tamo, ali Grmeni mi je možda i najbolja lokacija scuba skenera. Nakon zarona sam izjavio da me tamo mogu i pokopati. Ipak imamo još i južni dio Jadrana, Mljet, Elafite, Lastovo, bit će tu još lijepih pozicija. Jer, kako je rekao Cousteau: - Kada more baci svoje čini, drži vas u svojoj mreži čuda zauvijek.

Koje morske vrste su vas iznenadile?

Sve invanzivne su me iznenadile, dobro, više rastužile. Ali vatreni crv i ono što sam vidio na Šolti, to je nevjerojatno. To je invazija. Pozitivne reakcije čitatelja bile su najviše na murine i grdobine. Razmnožavanje trpova nije ostalo bez reakcije, ali meni je možda najdraži moment bio kada me sipa iskoristila kao lansirnu rampu i uhvatila raka za ručak. Nakon toga mi je još i pozirala, dok su joj iz usta virila kliješta. To je nešto što gledate u visokobudžetnim dokumentarcima i pitate se kako se oni nađu tamo kad treba. More je posebno, daruje vas kad najmanje očekujete.

---

image
Rijetko viđen prizor sipe za ručkom
 
Srđan Vrančić/Cropix
---

Što se može napraviti da Jadran postane još zanimljiviji roniocima?

- Jadran je dovoljno zanimljiv, ali treba popraviti kvalitetu usluge. U većini naših centara još postoji spartanski, vojni pristup. - Evo ti boca, odnesi na brod, skoči, roni, uživaj.

Turisti dolaze da bi nešto doživjeli i taj lijepi doživljaj ponijeli svojim kućama. Njime će se hraniti do sljedećeg putovanja. Mi smo ipak malo i mazohisti, tegliš svu opremu satima da bi bio u podmorju 45 minuta. Samo manji dio ronilačke populacije to doživljava kao normalno.

Turisti će dolaziti ako popravimo ulaze na brodove, ako postoje kolica da dopreme opremu, ali najviše ako im vodiči zarona pokažu ljepote, naprave kvalitetan brifing i najvažnije, razgovaraju s njima nakon zarona. Komentiraju što su vidjeli i što nisu. Ispričaju priče. Naravno, pritom ih ne požuruju, to mora biti opušteni doživljaj.

---

image
Ivana Nobilo/Cropix
---

Jesu li olupine i arheološka nalazišta dovoljno zaštićena i dobro prezentirana?

- Ono sto sam vidio na Pagu s amforištem na Letavici je na svjetskom nivou. Školski primjer kako to treba izgledati. Ostatak je diskutabilan. Nije zaštita ako nalazište pokrijete armaturnim željezom i bacite nekoliko vreća pijeska da je drži na dnu. Trebamo raditi na malim podvodnim muzejima. Pričati priče i pokazati što imamo. Najbolja zaštita je tamo gdje su svakodnevno ronioci. Oni vide svaku promjenu.

Primjerice hrvatski Titanik, Baron Gautsch je opustošen, devastiran. Do nedavno ste na ebayu mogli kupiti originalne suvenire. Možemo reći da se to događalo u prošlom i početkom ovog stoljeća. I većinom su to radili stranci. Međutim, pilotska kupola B-24 se potpuno promijenila u zadnjih desetak godina. Bio sam na jednom turističkom brodu gdje je vlasnik zabavljao svoje goste i pokazivao im dio iz kokpita. Ispričao je on dobru priču, ali taj komad metala sa zaštićenog lokaliteta mu nije trebao.

---

image
Ronjenje na olupini broda Baron Gautsch
 
Srđan Vrančić/Cropix
---

Koliko je ronjenje dostupno domaćim gostima?

- Iznenađujuće, ali dobar dio centara još je uvijek orijentiran na domaćeg gosta. Daju nam popuste, pa je to ujedno i izgovor za lošiju uslugu. Srećom, na vrijeme je zaustavljen novi zakon koji je predviđao da će se roniti samo u centrima. Zamislite apsurd: imate kuću pokraj mora, svu potrebnu opremu i brevete, a onda morate sjesti u auto, pa otići u neki centar i roniti tamo gdje vas oni odvedu.

Istovremeno, svako može u marketu kupiti peraje i masku, a potom bez ikakve obuke i dozvola roniti ispred vaše kuće. To bi bilo kao da u Gorskom kotaru imate kućicu, ali ne smijete prošetati oko nje ako vas ne prati gorski vodič ili rendžer. Ili da nautičari u konvojima krstare Jadranom, od marine do marine. Srećom nije prošlo.

Koje su lokacije pristupačne i roniocima na dah?

---

image
Murina u svoj svojoj ljepoti
 
Srđan Vrančić/Cropix
---

- Ovisno o tome koliki im je dah. Ima takvih mjesta. Primjerice, u Trogiru je napravljen muzej na dubini do 8 metara. To je svakome dostupno. Ipak, ronjenje na dah je zapostavljeno na Jadranu. Nekoliko centara nudi potpunu uslugu za ozbiljne apneaše. Imaju certificirane instruktore i zadovoljavajuće uvjete, no to je ipak više iznimka nego pravilo.

Tko je sve sudjelovao u projektu i tko vas je podržao?

- Kompanija je odlučila iskoristiti mogućnosti koje ima u vještinama svojih zaposlenika. Istaknuti prednosti nad konkurencijom. Sva tri člana Scuba skenera (Ivana Nobilo, Božo Vukičević i ja) iskusni smo ronioci i vrsni podvodni fotografi. Imamo medalje s nacionalnih prvenstava i kupova, ali i međunarodnih natjecanja i svjetskih prvenstava u podvodnoj fotografiji.

Dok su se urednici nećkali oko Scuba skenera, presjekla je Uprava kompanije. Dali su zeleno svjetlo i zato najveća zahvala njima što su nam omogućili da ostvarimo san o Scuba skeneru. Ivana i ja smo u Medulinu vidjeli grafit Loš ronilački dan je bolji nego dobar dan na poslu.

Imali ste malo vremena za pripremu?

- Da, cijeli projekt krenuo je u zadnji čas, pa nas neki sponzori nisu uspjeli podržati. Zato smo još zahvalniji onima koji jesu. Vjerovali su u nas. Turistička zajednica Raba, na tom smo otoku sreće zaista imali sretne i sadržajne zarone, ali i dobre uvjete na kopnu. Garmin nas je opremio s trenutno najboljim malim ronilačkim kompjuterom/satom na tržištu. MK2i nas je oduševio svojim mogućnostima, a posebno smo zahvalni i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Sve ekološke teme koje nas godinama muče dobile su legitimitet objave i bile dobro primljene kod naših čitatelja. Naravno, u svakom smo se centru osjećali kao kod kuće. Ta dobrodošlica nam je učinila proteklih dva i pol mjeseca ugodnim na poslu i kad nije sve išlo po planu. Ali, kako kaže izreka: lijek za sve je slana voda: suze, znoj i - more!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ispod površine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ispod površine 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-22 06:33:49 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Gordan Jelavić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-11-09 11:06:07 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2021-11-09 06:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 105 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 420 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--sa-svih-strana [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Sa svih strana [pageclass_sfx] => page--zdravlje-u-fokusu [menu-meta_description] => Donosimo mozaične vijesti i zanimljivosti vezane uz more, kao i kulinarske recepte za morska jela. Za Otvoreno more pišu Tonka Alujević i Edo Šegvić, na pitanja čitatelja odgovara Alen Soldo. Pogledajte i predivne galerije Srđana Vrančića koji snima vrhunske podvodne fotografije, a na njima su najčešće tropske ribe i ostale egzotične morske životinje. [menu-meta_keywords] => Tonka Alujević, Alen Soldo, Edo Šegvić, povijest pomorstva, luksuzna jahta, morski recepti, morsko jelo [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/22\/19944598.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/22\/19812226.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/22\/19812230.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/22\/19812228.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/22\/19812232.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/22\/19812234.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/22\/19812236.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/22\/19812238.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/22\/19812240.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/22\/19812242.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/22\/19812244.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sr\u0111an Vran\u010di\u0107, Damir Zurub\/Cropix","Damir Zurub","Sr\u0111an Vran\u010di\u0107\/Cropix","","Sr\u0111an Vran\u010di\u0107\/Cropix","Sr\u0111an Vran\u010di\u0107\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Sr\u0111an Vran\u010di\u0107, Ivana Nobilo i Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107","Rijetko vi\u0111en prizor sipe za ru\u010dkom
\n\u00a0","Autor projekta u svakodnevnoj pripremi","Ronjenje na olupini broda Baron Gautsch<\/em>
\n\u00a0","Murina u svoj svojoj ljepoti
\n\u00a0","Olupina ameri\u010dkog bombardera u Komi\u017ei
\n\u00a0","","Morski konjic u Nacionalnom parku Brijuni
\n\u00a0","Pu\u017e Triton, strogo za\u0161ti\u0107ena vrsta
\n\u00a0","\u010carobni \u0161ampjer na Kornatima
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_19944598_1920.jpg":"1920x1080","k_19944598_1280.jpg":"1280x1280","k_19944598_1024.jpg":"1024x1024","k_19944598_640.jpg":"640x640","k_19944598_480.jpg":"480x480","k_19944598_340.jpg":"340x340","k_19944598_220.jpg":"220x220","o_19944598_1280.jpg":"1280x853","o_19944598_1024.jpg":"1024x682","o_19944598_640.jpg":"640x426","o_19944598_480.jpg":"480x320","o_19944598_340.jpg":"340x226","o_19944598_220.jpg":"220x146","h_19944598_1280.jpg":"1280x854","h_19944598_1024.jpg":"1024x683","h_19944598_640.jpg":"640x427","h_19944598_480.jpg":"480x320","h_19944598_340.jpg":"340x227","h_19944598_220.jpg":"220x147","pp_19944598_1280.jpg":"1006x1280","pp_19944598_1024.jpg":"805x1024","pp_19944598_640.jpg":"503x640","pp_19944598_480.jpg":"377x480","pp_19944598_340.jpg":"267x340","pp_19944598_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19812226_1920.jpg":"1920x1080","k_19812226_1280.jpg":"1280x1280","k_19812226_1024.jpg":"1024x1024","k_19812226_640.jpg":"640x640","k_19812226_480.jpg":"480x480","k_19812226_340.jpg":"340x340","k_19812226_220.jpg":"220x220","o_19812226_1280.jpg":"1280x853","o_19812226_1024.jpg":"1024x682","o_19812226_640.jpg":"640x426","o_19812226_480.jpg":"480x320","o_19812226_340.jpg":"340x226","o_19812226_220.jpg":"220x146","h_19812226_1280.jpg":"1280x854","h_19812226_1024.jpg":"1024x683","h_19812226_640.jpg":"640x427","h_19812226_480.jpg":"480x320","h_19812226_340.jpg":"340x227","h_19812226_220.jpg":"220x147","pp_19812226_1280.jpg":"1006x1280","pp_19812226_1024.jpg":"805x1024","pp_19812226_640.jpg":"503x640","pp_19812226_480.jpg":"377x480","pp_19812226_340.jpg":"267x340","pp_19812226_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1294","hd_19812230_1920.jpg":"1920x1080","k_19812230_1280.jpg":"1280x1280","k_19812230_1024.jpg":"1024x1024","k_19812230_640.jpg":"640x640","k_19812230_480.jpg":"480x480","k_19812230_340.jpg":"340x340","k_19812230_220.jpg":"220x220","o_19812230_1280.jpg":"1280x862","o_19812230_1024.jpg":"1024x690","o_19812230_640.jpg":"640x431","o_19812230_480.jpg":"480x323","o_19812230_340.jpg":"340x229","o_19812230_220.jpg":"220x148","h_19812230_1280.jpg":"1280x854","h_19812230_1024.jpg":"1024x683","h_19812230_640.jpg":"640x427","h_19812230_480.jpg":"480x320","h_19812230_340.jpg":"340x227","h_19812230_220.jpg":"220x147","pp_19812230_1280.jpg":"1006x1280","pp_19812230_1024.jpg":"805x1024","pp_19812230_640.jpg":"503x640","pp_19812230_480.jpg":"377x480","pp_19812230_340.jpg":"267x340","pp_19812230_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2464","hd_19812228_1920.jpg":"1920x1080","k_19812228_1280.jpg":"1280x1280","k_19812228_1024.jpg":"1024x1024","k_19812228_640.jpg":"640x640","k_19812228_480.jpg":"480x480","k_19812228_340.jpg":"340x340","k_19812228_220.jpg":"220x220","o_19812228_1280.jpg":"1280x1642","o_19812228_1024.jpg":"1024x1314","o_19812228_640.jpg":"640x821","o_19812228_480.jpg":"480x616","o_19812228_340.jpg":"340x436","o_19812228_220.jpg":"220x282","h_19812228_1280.jpg":"1280x854","h_19812228_1024.jpg":"1024x683","h_19812228_640.jpg":"640x427","h_19812228_480.jpg":"480x320","h_19812228_340.jpg":"340x227","h_19812228_220.jpg":"220x147","pp_19812228_1280.jpg":"1006x1280","pp_19812228_1024.jpg":"805x1024","pp_19812228_640.jpg":"503x640","pp_19812228_480.jpg":"377x480","pp_19812228_340.jpg":"267x340","pp_19812228_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19812232_1920.jpg":"1920x1080","k_19812232_1280.jpg":"1280x1280","k_19812232_1024.jpg":"1024x1024","k_19812232_640.jpg":"640x640","k_19812232_480.jpg":"480x480","k_19812232_340.jpg":"340x340","k_19812232_220.jpg":"220x220","o_19812232_1280.jpg":"1280x853","o_19812232_1024.jpg":"1024x682","o_19812232_640.jpg":"640x426","o_19812232_480.jpg":"480x320","o_19812232_340.jpg":"340x226","o_19812232_220.jpg":"220x146","h_19812232_1280.jpg":"1280x854","h_19812232_1024.jpg":"1024x683","h_19812232_640.jpg":"640x427","h_19812232_480.jpg":"480x320","h_19812232_340.jpg":"340x227","h_19812232_220.jpg":"220x147","pp_19812232_1280.jpg":"1006x1280","pp_19812232_1024.jpg":"805x1024","pp_19812232_640.jpg":"503x640","pp_19812232_480.jpg":"377x480","pp_19812232_340.jpg":"267x340","pp_19812232_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2872","hd_19812234_1920.jpg":"1920x1080","k_19812234_1280.jpg":"1280x1280","k_19812234_1024.jpg":"1024x1024","k_19812234_640.jpg":"640x640","k_19812234_480.jpg":"480x480","k_19812234_340.jpg":"340x340","k_19812234_220.jpg":"220x220","o_19812234_1280.jpg":"1280x1914","o_19812234_1024.jpg":"1024x1531","o_19812234_640.jpg":"640x957","o_19812234_480.jpg":"480x718","o_19812234_340.jpg":"340x508","o_19812234_220.jpg":"220x329","h_19812234_1280.jpg":"1280x854","h_19812234_1024.jpg":"1024x683","h_19812234_640.jpg":"640x427","h_19812234_480.jpg":"480x320","h_19812234_340.jpg":"340x227","h_19812234_220.jpg":"220x147","pp_19812234_1280.jpg":"1006x1280","pp_19812234_1024.jpg":"805x1024","pp_19812234_640.jpg":"503x640","pp_19812234_480.jpg":"377x480","pp_19812234_340.jpg":"267x340","pp_19812234_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_19812236_1920.jpg":"1920x1080","k_19812236_1280.jpg":"1280x1280","k_19812236_1024.jpg":"1024x1024","k_19812236_640.jpg":"640x640","k_19812236_480.jpg":"480x480","k_19812236_340.jpg":"340x340","k_19812236_220.jpg":"220x220","o_19812236_1280.jpg":"1280x854","o_19812236_1024.jpg":"1024x683","o_19812236_640.jpg":"640x427","o_19812236_480.jpg":"480x320","o_19812236_340.jpg":"340x226","o_19812236_220.jpg":"220x146","h_19812236_1280.jpg":"1280x854","h_19812236_1024.jpg":"1024x683","h_19812236_640.jpg":"640x427","h_19812236_480.jpg":"480x320","h_19812236_340.jpg":"340x227","h_19812236_220.jpg":"220x147","pp_19812236_1280.jpg":"1006x1280","pp_19812236_1024.jpg":"805x1024","pp_19812236_640.jpg":"503x640","pp_19812236_480.jpg":"377x480","pp_19812236_340.jpg":"267x340","pp_19812236_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_19812238_1920.jpg":"1920x1080","k_19812238_1280.jpg":"1280x1280","k_19812238_1024.jpg":"1024x1024","k_19812238_640.jpg":"640x640","k_19812238_480.jpg":"480x480","k_19812238_340.jpg":"340x340","k_19812238_220.jpg":"220x220","o_19812238_1280.jpg":"1280x854","o_19812238_1024.jpg":"1024x683","o_19812238_640.jpg":"640x427","o_19812238_480.jpg":"480x320","o_19812238_340.jpg":"340x226","o_19812238_220.jpg":"220x146","h_19812238_1280.jpg":"1280x854","h_19812238_1024.jpg":"1024x683","h_19812238_640.jpg":"640x427","h_19812238_480.jpg":"480x320","h_19812238_340.jpg":"340x227","h_19812238_220.jpg":"220x147","pp_19812238_1280.jpg":"1006x1280","pp_19812238_1024.jpg":"805x1024","pp_19812238_640.jpg":"503x640","pp_19812238_480.jpg":"377x480","pp_19812238_340.jpg":"267x340","pp_19812238_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3002","hd_19812240_1920.jpg":"1920x1080","k_19812240_1280.jpg":"1280x1280","k_19812240_1024.jpg":"1024x1024","k_19812240_640.jpg":"640x640","k_19812240_480.jpg":"480x480","k_19812240_340.jpg":"340x340","k_19812240_220.jpg":"220x220","o_19812240_1280.jpg":"1280x2001","o_19812240_1024.jpg":"1024x1601","o_19812240_640.jpg":"640x1000","o_19812240_480.jpg":"480x750","o_19812240_340.jpg":"340x531","o_19812240_220.jpg":"220x343","h_19812240_1280.jpg":"1280x854","h_19812240_1024.jpg":"1024x683","h_19812240_640.jpg":"640x427","h_19812240_480.jpg":"480x320","h_19812240_340.jpg":"340x227","h_19812240_220.jpg":"220x147","pp_19812240_1280.jpg":"1006x1280","pp_19812240_1024.jpg":"805x1024","pp_19812240_640.jpg":"503x640","pp_19812240_480.jpg":"377x480","pp_19812240_340.jpg":"267x340","pp_19812240_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1215","hd_19812242_1920.jpg":"1920x1080","k_19812242_1280.jpg":"1280x1280","k_19812242_1024.jpg":"1024x1024","k_19812242_640.jpg":"640x640","k_19812242_480.jpg":"480x480","k_19812242_340.jpg":"340x340","k_19812242_220.jpg":"220x220","o_19812242_1280.jpg":"1280x810","o_19812242_1024.jpg":"1024x648","o_19812242_640.jpg":"640x405","o_19812242_480.jpg":"480x303","o_19812242_340.jpg":"340x215","o_19812242_220.jpg":"220x139","h_19812242_1280.jpg":"1280x854","h_19812242_1024.jpg":"1024x683","h_19812242_640.jpg":"640x427","h_19812242_480.jpg":"480x320","h_19812242_340.jpg":"340x227","h_19812242_220.jpg":"220x147","pp_19812242_1280.jpg":"1006x1280","pp_19812242_1024.jpg":"805x1024","pp_19812242_640.jpg":"503x640","pp_19812242_480.jpg":"377x480","pp_19812242_340.jpg":"267x340","pp_19812242_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1148","hd_19812244_1920.jpg":"1920x1080","k_19812244_1280.jpg":"1280x1280","k_19812244_1024.jpg":"1024x1024","k_19812244_640.jpg":"640x640","k_19812244_480.jpg":"480x480","k_19812244_340.jpg":"340x340","k_19812244_220.jpg":"220x220","o_19812244_1280.jpg":"1280x765","o_19812244_1024.jpg":"1024x612","o_19812244_640.jpg":"640x382","o_19812244_480.jpg":"480x287","o_19812244_340.jpg":"340x203","o_19812244_220.jpg":"220x131","h_19812244_1280.jpg":"1280x854","h_19812244_1024.jpg":"1024x683","h_19812244_640.jpg":"640x427","h_19812244_480.jpg":"480x320","h_19812244_340.jpg":"340x227","h_19812244_220.jpg":"220x147","pp_19812244_1280.jpg":"1006x1280","pp_19812244_1024.jpg":"805x1024","pp_19812244_640.jpg":"503x640","pp_19812244_480.jpg":"377x480","pp_19812244_340.jpg":"267x340","pp_19812244_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15725291 Threads: 3 Questions: 3231640003 Slow queries: 7316256 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236581868 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) ) [link] => /om/sa-svih-strana/srdan-vrancic-upoznao-je-najdublje-tajne-jadrana-vatreni-crv-i-ono-sto-sam-vidio-na-solti-to-je-nevjerojatno-a-jedan-susret-pod-morem-posebno-pamtim-1141415 [printLink] => /om/sa-svih-strana/srdan-vrancic-upoznao-je-najdublje-tajne-jadrana-vatreni-crv-i-ono-sto-sam-vidio-na-solti-to-je-nevjerojatno-a-jedan-susret-pod-morem-posebno-pamtim-1141415?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 495675 [name] => srđan vrančić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => srdan-vrancic [link] => /tag/srdan-vrancic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 655694 [name] => skuba skener [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-08 21:41:34 [main_article_id] => 0 [alias] => skuba-skener [link] => /tag/skuba-skener ) [2] => stdClass Object ( [id] => 473729 [name] => ronjenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ronjenje [link] => /tag/ronjenje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 655695 [name] => jadransko podmorje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-08 21:41:34 [main_article_id] => 0 [alias] => jadransko-podmorje [link] => /tag/jadransko-podmorje ) [4] => stdClass Object ( [id] => 491582 [name] => vatreni crv [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vatreni-crv [link] => /tag/vatreni-crv ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ispod površine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Srđan Vrančić upoznao je najdublje tajne Jadrana: Vatreni crv i ono što sam vidio pod morem na Šolti, to je nevjerojatno! Jedan bliski susret posebno pamtim [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19944598.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Srđan Vrančić, Damir Zurub/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19944598.jpg [title] => Srđan Vrančić, Damir Zurub/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19812226.jpg [title] => Srđan Vrančić, Ivana Nobilo i Božidar Vukičević Damir Zurub ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19812230.jpg [title] => Rijetko viđen prizor sipe za ručkom
 
Srđan Vrančić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19812228.jpg [title] => Autor projekta u svakodnevnoj pripremi ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19812232.jpg [title] => Ronjenje na olupini broda Baron Gautsch
 
Srđan Vrančić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19812234.jpg [title] => Murina u svoj svojoj ljepoti
 
Srđan Vrančić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19812236.jpg [title] => Olupina američkog bombardera u Komiži
 
Ivana Nobilo/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19812238.jpg [title] => Ivana Nobilo/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19812240.jpg [title] => Morski konjic u Nacionalnom parku Brijuni
 
Ivana Nobilo/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19812242.jpg [title] => Puž Triton, strogo zaštićena vrsta
 
Božidar Vukičević/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19812244.jpg [title] => Čarobni šampjer na Kornatima
 
Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

​Po uzoru na uspješnu Nautičku patrolu Jutarnjeg lista koja obilazi marine duž Jadrana i nautičarima daje raznovrsne korisne informacije, Cropixov Srđan Vrančić je cijelu priču preselio ispod površine. S kolegama Ivanom Nobilo i Božidarom Vukičevićem podmazao je kućišta, naoštrio objektive i krenuo u avanturu nazvanu Scuba skener.

Trojac nagrađivanih fotoreportera u kratkom je roku svojim reportažama uspio zadiviti ne samo ronioce već i publiku koja nikada nije ozbiljno razmatrala bavljenje tim sportom. Počeli su od čarobnog Visa u obilazak cijele obale s misijom širenja edukacije o ronjenju, ekologiji i važnosti brige za more i podmorje. Kako su krenuli, mogao bi im Jadran biti premalen.

Kako je došlo do pokretanja projekta Scuba skener i koji su mu ciljevi?

---

image
Srđan Vrančić, Ivana Nobilo i Božidar Vukičević
Damir Zurub
---

- Patrola jadranskim podmorjem zamišljena je kao suradnja Jutarnjeg lista i ronilačkih centara na hrvatskom dijelu Jadrana. Cilj patrole je pokazati čitateljima sve ljepote i prikazati im atraktivan sadržaj u našoj tiskovini. Takvi prilozi i inače nalaze svoj prostor na našim stranicama, a ovakvim sustavnim prikazom napravili smo još jedan iskorak.

Bez obzira na to jesu li čitatelji ronioci ili samo kupači, jesu li zainteresirani za povijesne artefakte ili ljubitelji flore i faune, uvijek postoji znatiželja za nedostupnim. Ovakav sadržaj omogućio im je uvid, za većinu njih, u paralelni svemir. Mogu uživati u povijesnim pričama, makro fotografiji ili panoramama podmorja.

Scuba turizam jedna je od najbrže rastućih grana turizma. Iako na Jadranu imamo dosta ronilačkih centara, samo mali broj njih zadovoljava vrhunsku kvalitetu svjetske konkurencije. To je u velikom nesrazmjeru u odnosu na ljepote i laku dostupnost našega mora zapadnim tržištima.

Prva godina skenera zamišljena je više kao informativna nego natjecateljska. Ističemo prednosti centara, ali ne zanemarujemo mane. Takav pristup može biti od koristi i samim centrima i lokalnim zajednicama, ali i turizmu u cijelosti. Naravno, ronilačka populacija i klubovi dobit će jedan cjelovit pregled o stanju na terenu.

---

image
Čarobni šampjer na Kornatima
 
Božidar Vukičević/Cropix
---

Kakve su reakcije čitatelja?

- Tek smo na dvije trećine objava i malo je prerano za završne ocjene, ali veseli nas da osim ronilaca imamo i pregršt onih koji nas prate i javljaju nam se s pohvalama iako ne rone. Ako završimo u ovom ritmu, mislim da će to biti puno veći uspjeh od onoga kojem smo se mogli nadati.

Teško je kad probijate tržište nečim novim, a Scuba skener je nešto potpuno drukčije od svega do sada. Osim informacija o centrima, donosimo i opise lokacija, ali i edukativni dio o nekim vrstama u Jadranu. Naravno, ekologija je prisutna na svakoj destinaciji. Na tu temu uvijek imamo poseban tekst koji otvara neki problem i nudi rješenja. Za sada smo pisali o invanzivnim vrstama, problemu oranja sidrima, smeću i otpadu, zaštiti staništa i spilja od turističkog djelovanja, porastu temperature i kiselosti...

Te su vam teme očito jako važne?

- Da, jer smo mi ronioci posebno osjetljivi na ekologiju. Vjerojatno zato jer iz prve ruke vidimo devastirajuće djelovanje ljudi u nečemu što svi smatramo čistim, plavim Jadranom. U svojim natpisima urlamo da to više nije tako ili barem neće biti već do kraja desetljeća. Utjecaj je već sada vidljiv i ako se ne pokrenemo, za desetak godina imat ćemo nepovratno trasiran put ka mrtvom moru. Neke stvari više nije ili neće biti moguće ispraviti. ​Pokušavamo ukazati i na neke zablude.

---

image
Puž Triton, strogo zaštićena vrsta
 
Božidar Vukičević/Cropix
---

Na što mislite?

- Dat ću vam primjer. Svi ćemo osuditi nekoga tko baci vrećicu u more, a blagonaklono gledati na onoga što trči, vozi bicikl ili nešto slično. U stvarnosti, oboje rade štetu, jer je većina naše odjeće, naročito sportske, napravljena od plastičnih materijala koji se ispiranjem izravno pretvaraju u mikroplastiku, a ona onda odlazi u more. U tom smislu, zaštita mora počinje u našim perilicama. Svi se zgranemo kada neki tanker ispusti naftu, ali u stvarnosti daleko više ulja i nafte u more stiže ispiranjem prometnica. Znam neke ekologe ispod čijih se automobila uvijek može naći lokvica ulja.

Je li vam nautička patrola Jutarnjeg bila uzor?

- Sve patrole su mi bile uzor. Sudjelovao sam u nautičkoj, turističkoj i skijaškoj. Svugdje sam skupljao iskustva i sada imam priliku ona dobra implementirati u ronilačkoj. Scuba skener je drukčiji, ali naravno i sličan svima. Digitalna platforma omogućava nam da imamo veće tekstove, prezentiramo viče fotografija i videomaterijala. Znači donosimo više sadržaja, a pritom nastojimo da on bude raznovrstan. Nismo omeđeni prostorom, Scuba skener nema granica. Samo je more granica.

---

image
Olupina američkog bombardera u Komiži
 
Ivana Nobilo/Cropix
---

Koliko ste lokacija uključili?

- Po svakom centru ili destinaciji obrađene su minimalno tri lokacije. Negdje i duplo. Imamo 16 destinacija, odnosno više od šezdesetak lokacija.

Koje biste izdvojili kao najatraktivnije?

- Sačekajmo do kraja, ali generalno govoreći: u sjevernom Jadranu sam doma, ne možeš protiv sebe. Zaljubljen sam u Komižu i Viški akvatorij, pa je i on visoko. Ipak, Kornati su me oduševili. Ronio sam i prije tamo, ali Grmeni mi je možda i najbolja lokacija scuba skenera. Nakon zarona sam izjavio da me tamo mogu i pokopati. Ipak imamo još i južni dio Jadrana, Mljet, Elafite, Lastovo, bit će tu još lijepih pozicija. Jer, kako je rekao Cousteau: - Kada more baci svoje čini, drži vas u svojoj mreži čuda zauvijek.

Koje morske vrste su vas iznenadile?

Sve invanzivne su me iznenadile, dobro, više rastužile. Ali vatreni crv i ono što sam vidio na Šolti, to je nevjerojatno. To je invazija. Pozitivne reakcije čitatelja bile su najviše na murine i grdobine. Razmnožavanje trpova nije ostalo bez reakcije, ali meni je možda najdraži moment bio kada me sipa iskoristila kao lansirnu rampu i uhvatila raka za ručak. Nakon toga mi je još i pozirala, dok su joj iz usta virila kliješta. To je nešto što gledate u visokobudžetnim dokumentarcima i pitate se kako se oni nađu tamo kad treba. More je posebno, daruje vas kad najmanje očekujete.

---

image
Rijetko viđen prizor sipe za ručkom
 
Srđan Vrančić/Cropix
---

Što se može napraviti da Jadran postane još zanimljiviji roniocima?

- Jadran je dovoljno zanimljiv, ali treba popraviti kvalitetu usluge. U većini naših centara još postoji spartanski, vojni pristup. - Evo ti boca, odnesi na brod, skoči, roni, uživaj.

Turisti dolaze da bi nešto doživjeli i taj lijepi doživljaj ponijeli svojim kućama. Njime će se hraniti do sljedećeg putovanja. Mi smo ipak malo i mazohisti, tegliš svu opremu satima da bi bio u podmorju 45 minuta. Samo manji dio ronilačke populacije to doživljava kao normalno.

Turisti će dolaziti ako popravimo ulaze na brodove, ako postoje kolica da dopreme opremu, ali najviše ako im vodiči zarona pokažu ljepote, naprave kvalitetan brifing i najvažnije, razgovaraju s njima nakon zarona. Komentiraju što su vidjeli i što nisu. Ispričaju priče. Naravno, pritom ih ne požuruju, to mora biti opušteni doživljaj.

---

image
Ivana Nobilo/Cropix
---

Jesu li olupine i arheološka nalazišta dovoljno zaštićena i dobro prezentirana?

- Ono sto sam vidio na Pagu s amforištem na Letavici je na svjetskom nivou. Školski primjer kako to treba izgledati. Ostatak je diskutabilan. Nije zaštita ako nalazište pokrijete armaturnim željezom i bacite nekoliko vreća pijeska da je drži na dnu. Trebamo raditi na malim podvodnim muzejima. Pričati priče i pokazati što imamo. Najbolja zaštita je tamo gdje su svakodnevno ronioci. Oni vide svaku promjenu.

Primjerice hrvatski Titanik, Baron Gautsch je opustošen, devastiran. Do nedavno ste na ebayu mogli kupiti originalne suvenire. Možemo reći da se to događalo u prošlom i početkom ovog stoljeća. I većinom su to radili stranci. Međutim, pilotska kupola B-24 se potpuno promijenila u zadnjih desetak godina. Bio sam na jednom turističkom brodu gdje je vlasnik zabavljao svoje goste i pokazivao im dio iz kokpita. Ispričao je on dobru priču, ali taj komad metala sa zaštićenog lokaliteta mu nije trebao.

---

image
Ronjenje na olupini broda Baron Gautsch
 
Srđan Vrančić/Cropix
---

Koliko je ronjenje dostupno domaćim gostima?

- Iznenađujuće, ali dobar dio centara još je uvijek orijentiran na domaćeg gosta. Daju nam popuste, pa je to ujedno i izgovor za lošiju uslugu. Srećom, na vrijeme je zaustavljen novi zakon koji je predviđao da će se roniti samo u centrima. Zamislite apsurd: imate kuću pokraj mora, svu potrebnu opremu i brevete, a onda morate sjesti u auto, pa otići u neki centar i roniti tamo gdje vas oni odvedu.

Istovremeno, svako može u marketu kupiti peraje i masku, a potom bez ikakve obuke i dozvola roniti ispred vaše kuće. To bi bilo kao da u Gorskom kotaru imate kućicu, ali ne smijete prošetati oko nje ako vas ne prati gorski vodič ili rendžer. Ili da nautičari u konvojima krstare Jadranom, od marine do marine. Srećom nije prošlo.

Koje su lokacije pristupačne i roniocima na dah?

---

image
Murina u svoj svojoj ljepoti
 
Srđan Vrančić/Cropix
---

- Ovisno o tome koliki im je dah. Ima takvih mjesta. Primjerice, u Trogiru je napravljen muzej na dubini do 8 metara. To je svakome dostupno. Ipak, ronjenje na dah je zapostavljeno na Jadranu. Nekoliko centara nudi potpunu uslugu za ozbiljne apneaše. Imaju certificirane instruktore i zadovoljavajuće uvjete, no to je ipak više iznimka nego pravilo.

Tko je sve sudjelovao u projektu i tko vas je podržao?

- Kompanija je odlučila iskoristiti mogućnosti koje ima u vještinama svojih zaposlenika. Istaknuti prednosti nad konkurencijom. Sva tri člana Scuba skenera (Ivana Nobilo, Božo Vukičević i ja) iskusni smo ronioci i vrsni podvodni fotografi. Imamo medalje s nacionalnih prvenstava i kupova, ali i međunarodnih natjecanja i svjetskih prvenstava u podvodnoj fotografiji.

Dok su se urednici nećkali oko Scuba skenera, presjekla je Uprava kompanije. Dali su zeleno svjetlo i zato najveća zahvala njima što su nam omogućili da ostvarimo san o Scuba skeneru. Ivana i ja smo u Medulinu vidjeli grafit Loš ronilački dan je bolji nego dobar dan na poslu.

Imali ste malo vremena za pripremu?

- Da, cijeli projekt krenuo je u zadnji čas, pa nas neki sponzori nisu uspjeli podržati. Zato smo još zahvalniji onima koji jesu. Vjerovali su u nas. Turistička zajednica Raba, na tom smo otoku sreće zaista imali sretne i sadržajne zarone, ali i dobre uvjete na kopnu. Garmin nas je opremio s trenutno najboljim malim ronilačkim kompjuterom/satom na tržištu. MK2i nas je oduševio svojim mogućnostima, a posebno smo zahvalni i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Sve ekološke teme koje nas godinama muče dobile su legitimitet objave i bile dobro primljene kod naših čitatelja. Naravno, u svakom smo se centru osjećali kao kod kuće. Ta dobrodošlica nam je učinila proteklih dva i pol mjeseca ugodnim na poslu i kad nije sve išlo po planu. Ali, kako kaže izreka: lijek za sve je slana voda: suze, znoj i - more!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Srđan Vrančić, Damir Zurub/Cropix Damir Zurub Srđan Vrančić/Cropix Srđan Vrančić/Cropix Srđan Vrančić/Cropix Ivana Nobilo/Cropix Ivana Nobilo/Cropix Ivana Nobilo/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Damir Zurub
Srđan Vrančić, Ivana Nobilo i Božidar Vukičević
Srđan Vrančić/Cropix
Rijetko viđen prizor sipe za ručkom
 

Autor projekta u svakodnevnoj pripremi
Srđan Vrančić/Cropix
Ronjenje na olupini broda Baron Gautsch
 
Srđan Vrančić/Cropix
Murina u svoj svojoj ljepoti
 
Ivana Nobilo/Cropix
Olupina američkog bombardera u Komiži
 
Ivana Nobilo/Cropix
Morski konjic u Nacionalnom parku Brijuni
 
Božidar Vukičević/Cropix
Puž Triton, strogo zaštićena vrsta
 
Božidar Vukičević/Cropix
Čarobni šampjer na Kornatima
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/srdan-vrancic-upoznao-je-najdublje-tajne-jadrana-vatreni-crv-i-ono-sto-sam-vidio-na-solti-to-je-nevjerojatno-a-jedan-susret-pod-morem-posebno-pamtim-1141415 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cfb3dcc1e2776ea32cef6683465ed042ceb26885 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sr%C4%91an+Vran%C4%8Di%C4%87+upoznao+je+najdublje+tajne+Jadrana%3A+Vatreni+crv+i+ono+%C5%A1to+sam+vidio+pod+morem+na+%C5%A0olti%2C+to+je+nevjerojatno%21+Jedan+bliski+susret+posebno+pamtim&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fsrdan-vrancic-upoznao-je-najdublje-tajne-jadrana-vatreni-crv-i-ono-sto-sam-vidio-na-solti-to-je-nevjerojatno-a-jedan-susret-pod-morem-posebno-pamtim-1141415 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fsrdan-vrancic-upoznao-je-najdublje-tajne-jadrana-vatreni-crv-i-ono-sto-sam-vidio-na-solti-to-je-nevjerojatno-a-jedan-susret-pod-morem-posebno-pamtim-1141415 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ispod površine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

ispod površineSrđan Vrančić upoznao je najdublje tajne Jadrana: Vatreni crv i ono što sam vidio pod morem na Šolti, to je nevjerojatno! Jedan bliski susret posebno pamtim

Piše Gordan Jelavić
9. studenog 2021. - 07:31

​Po uzoru na uspješnu Nautičku patrolu Jutarnjeg lista koja obilazi marine duž Jadrana i nautičarima daje raznovrsne korisne informacije, Cropixov Srđan Vrančić je cijelu priču preselio ispod površine. S kolegama Ivanom Nobilo i Božidarom Vukičevićem podmazao je kućišta, naoštrio objektive i krenuo u avanturu nazvanu Scuba skener.

Trojac nagrađivanih fotoreportera u kratkom je roku svojim reportažama uspio zadiviti ne samo ronioce već i publiku koja nikada nije ozbiljno razmatrala bavljenje tim sportom. Počeli su od čarobnog Visa u obilazak cijele obale s misijom širenja edukacije o ronjenju, ekologiji i važnosti brige za more i podmorje. Kako su krenuli, mogao bi im Jadran biti premalen.

Kako je došlo do pokretanja projekta Scuba skener i koji su mu ciljevi?

...
21. svibanj 2024 11:19