stdClass Object ( [id] => 1354730 [title] => Splićanin u oružanoj pratnji brodova u Crvenom moru: ‘Stanje je ozbiljno. Kako ćeš se puškom braniti od 20 dronova?‘ [alias] => splicanin-u-oruzanoj-pratnji-brodova-u-crvenom-moru-stanje-je-ozbiljno-kako-ces-se-puskom-braniti-od-20-dronova [catid] => 420 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Većina svijeta – a ni sami nismo drugačiji – donedavno nije imala razloga znati tko se krije iza etničkog imena "Huti", a da ih je tkogod o njima i priupitao, ljudi bi vjerojatno pomislili na pripadnike naroda Hutu, čiji su militanti onomad u Ruandi počinili genocid nad Tutsima.

Ne i Splićanin Igor Duh, stručnjak za pomorsku sigurnost i antipiratstvo.

Jemenski šijitski Huti, ratoborni islamisti koji već dva mjeseca kradu svu pažnju svijeta napadajući trgovačke brodove na putu kroz Crveno more i Sueski kanal – taj globalni i najkraći pomorski put između Indijskog oceana i Sredozemlja, odnosno Europe – evo su se toliko osilili da su napali i britanski razarač "HMS Diamond" koji je štitio komercijalna plovila.

Žestokim odgovorom, Britanci i Amerikanci oborili su ukupno 18 napadačkih dronova, neutralizirajući i nekoliko protubrodskih krstarećih i balističkih projektila.

Opremio ih Iran

Stanje je vrlo složeno i zapaljivo, broj napada u posljednja dva mjeseca gotovo je dosegnuo 30 pa je i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda zatražilo da Huti odmah prekinu kampanju.

– Jemenski Huti su, naravno, postojali i prije: bili su aktivni i napadali trgovačke brodove u prolazu Crvenim morem, izvan jemenskih obala, ali su to bili piratski napadi. Baš kao i napadi somalskih pirata! Ali ipak nisu bili aktivni kao Somalci. I prije su imali samo kalašnjikove, puškomitraljeze ili ručne raketne bacače, a danas imaju dronove, tehniku, rakete, projektile, helikoptere... Očito ih je šijitski i moćni Iran dobro opremio – kaže nam Duh.

---

image

Igor Duh s puškom na radnome mjestu 

Privatni album
---

Taj Splićanin ima barem 15 godina iskustva u antipiratskim kampanjama, radeći kao organizator brodskih oružanih pratnji, kao čovjek koji organizira i njihovu edukaciju ili radi kao časnik za vezu, a u više navrata boravio je na brodovima kao team leader skupina naoružanih pomorskih zaštitara:

– Hm, ni sam ne znam što bismo mi danas uopće mogli učiniti i kako bismo zaštitili brod kada bismo ugledali 20 dronova koji idu prema nama, dok mi imamo samo poluautomatsko oružje! Situacija je mnogo ozbiljnija. Morali bismo imati puno jaču i bolju potporu međunarodnih snaga. Njihovi ratni brodovi i zračne snage morali bi nam biti mnogo bliže. Morali bismo se svi držati međunarodnog tranzitnog pomorskog koridora i biti u stalnoj vezi i koordinaciji s međunarodnim snagama, stalno dojavljivati pozicije i osmatrati...

Duh radi s britanskim privatnim zaštitarskim tvrtkama i agencijama, ali i s domaćim brodarima. Surađivao je i sa splitskim "Jadroplovom", a najviše sa zadarskom "Tankerskom plovidbom". Sa Zadranima je suradnja plodna i danas. Svaka tvrtka koja želi ukrcavati naoružane ljude, odnosno pratnju na brodove pod hrvatskom zastavom treba imati i valjanu hrvatsku dopusnicu. Postoje i pravni okviri koji to reguliraju. Recimo, Zakon o sigurnosnoj zaštiti brodova i luka.

– Izravan napad nisam doživio, ali potencijalnih napada bilo je više! Prije nekoliko godina, sedam brzih motornih piratskih skifova okružilo je brod. Govorimo o tankeru dugom 300 metara. Bilo je ukupno možda i pedesetak napadača. Oko prolaza Bab-el-Mandeb, u južnom Crvenom moru.

---

image

Kao časnik za vezu s vojnikom snaga Afričke unije

Privatni album
---

Daleko na pučini

U pitanju su vjerojatno bili Somalci. Nije ugodno, a oružana pratnja ima i propisane procedure za takve susrete:

– Ne smijemo pucati prvi, naravno. Moramo im pokazati da imamo oružje. Čak smo ga i repetirali. Shvatili su ipak da su nam kao na dlanu, budući da smo mi na višem položaju i na velikom brodu, pa su odustali. Imali su automatsko naoružanje, moguće i ručne bacače. Posadi je bio oglašen alarm, ali pomorci su obično takvi da žele sve gledati. Morali smo im zapovjediti da se sklone.

Opsada i pokušaj oružanog napada na tanker nisu se odvijali u blizini obale, već daleko na pučini. Duh kaže da se pirati otisnu i po nekoliko stotina milja. Obično imaju i veći matični brod, opremljen radarom, kojim iziđu na more, a onda s matice organiziraju napade gliserima i brzim skifovima.

– Radari trgovačkih brodova najčešće ne vide jasno baš sve objekte na moru, posebno male i pojedinačne piratske skifove. Ipak, kada ih je više u skupini može se vidjeti njihov trag na radarskom zaslonu. Zato je važno osmatranje golim okom ili dvogledom. Da vam ne promaknu.

Naš sugovornik govori da se oružana pratnja na brodove obično ukrcava u Suezu, neki i oko 18. stupnja sjeverne širine. Ili na Šri Lanci. Ovisno o smjeru navigacije – iz Europe ili iz Indijskog oceana. Nekada je u pitanju i luka Fujaira u Omanskom zaljevu, na perzijskom pomorskom putu.

– I mi imamo matični brod, nazovimo ga tako. Brod za prekrcaj, svojevrsnu bazu i oružarnicu, gdje preuzimamo oružje. U jednoj skupini za oružanu pratnju obično je četvero ljudi. Obavljamo gvardije na mostu.

A brodskoj posadi objasnimo tko od nas što radi, gdje će biti oružje, što se od njih očekuje u slučaju napada. Da navuku svoje pancirne košulje i stave kacige. Da se sklone, a u slučaju piratskog upada na brod da odu u strojarnicu, sve se zaključava i jedino mi ostajemo gore. Naoružani smo obično poluautomatskim puškama kalibra 7,62 x 63 milimetra, uz optiku i slično tomu...

---

image

Duh s ‘kanočalom‘ osmatra da se ne prikradu pirati

Privatni album
---

Prema Duhovim riječima, pomorcima baš svaki put treba naglašavati da se oružje ne smije dirati. Ali, znate kakvi su ljudi, osobito naši: čim ugledaju kakav sudar svi se sjate. Tako i na brodu – svi bi gledali kako teče napad, tko puca i na koga.

Najbolje je koridorom...

A što misli, kako će se razvijati situacija s napadima i što će Huti dalje? Sve, kaže, ovisi o Izraelu i Americi. A ni međunarodne snage sigurno neće dopustiti da se zatvori plovni put kroz Crveno more i Suez:

– Mislim da se to upravo i kuha, samo javnost to još ne vidi. A veliko je pitanje i koliko je Iran spreman ići daleko. Rekao bih da je zasad ipak realno imati oružanu pratnju na trgovačkim brodovima i ići rutom kroz Crveno more i Suez. Huti realno nemaju toliko snage i kapaciteta da bi napali svaki brod u prolazu. Ako je na brodu profi tim za zaštitu, ako je dobra koordinacija s međunarodnim snagama i ako se plovi tranzitnim koridorom, smanjujući rizik i manevrirajući u navigaciji, držim da je bolje ići tuda...

---

image

Bodljikava žica na brodu da se napadači ne bi lagano popeli

Privatni album
---

Što je s alternativom, putom oko Afrike? Duh ne vidi svrhu, odnosno opravdanost obilaska i ovako to tumači:

– Put oko Rta dobre nade je jako dug, a donosi i golem trošak goriva i na zapadu Afrike opet riskirate. Ne bih se čudio da pirati iz tih područja, oko Nigerije, Gane i okolnih zemalja, iskoriste situaciju, otisnu se malo dalje od obale i upuste se u napade. Ali u tim krajevima ne možete se osloniti na svoju oružanu pratnju, tamo se ne radi tako! Već u pratnji morate imati brod nigerijske mornarice. Ili ukrcati pripadnike njihove vojske. Tako da ja na trgovačkom brodu mogu biti samo časnik za vezu s nigerijskim oružanim snagama.

---

image

‘Situacija je mnogo ozbiljnija nego prije kad sam na brodovima vodio naoružane pomorske zaštitare protiv napada pirata‘

Nikola Vilić/Cropix
---

---

Nepalci umjesto Hrvata

– Ne isplati se više našim ljudima biti u brodskoj oružanoj pratnji. U međuvremenu su pale cijene nadnica. Upadaju sada Ukrajinci, Nepalci, Indijci... Naši odustaju. Morate obnavljati brevete, održavati certifikate za oružje,
troškova je sve više.

A brodari, unajmitelji i kompanije kalkuliraju, nitko ne bi platio euro više, radije manje. Pa se pitaju može li se i bez pratnje. Neko vrijeme nije bila ni potrebna, jenjali su bili napadi. Sada ih evo opet!

---

---

Branitelji, bivši vojnici...

Ja sam dovodio hrvatske branitelje, veterane, pa zaštitare i bivše profesionalne vojnike, pomagao sam u obuci i obrazovanju naoružanih zaštitara. Barem nekoliko desetaka sam i angažirao.

Hoće li ponovno biti značajnije potrebe za njima, pa onda i boljih cijena, vidjet ćemo, tko to može reći?!

Svakako, brodske posade uvijek su najizloženije i najviše riskiraju, a kompanije, osiguravatelji, vlasnici tereta, agencije..., oni su daleko.

---

---

U Somaliji je gadno...

Duh je lani bio nekoliko mjeseci i u Somaliji. Radio je kao časnik za vezu s UPDF-om, snagama Afričke unije. Surađivali su na regulaciji zaštite broda za polaganje kabela koji je operirao u somalskim teritorijalnim vodama. Sigurnosno stanje u Somaliji i dalje je vrlo teško, zemlja je poharana dugim ratom, a skupina Al Shabab i dalje nadzire velike dijelove države i izvodi oružane napade.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Igor Duh [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Igor Duh 2 0 6965 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-12 08:26:26 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Damir Tolj/SD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-12 10:38:23 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2024-01-12 10:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 420 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--sa-svih-strana [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Sa svih strana [pageclass_sfx] => page--zdravlje-u-fokusu [menu-meta_description] => Donosimo mozaične vijesti i zanimljivosti vezane uz more, kao i kulinarske recepte za morska jela. Za Otvoreno more pišu Tonka Alujević i Edo Šegvić, na pitanja čitatelja odgovara Alen Soldo. Pogledajte i predivne galerije Srđana Vrančića koji snima vrhunske podvodne fotografije, a na njima su najčešće tropske ribe i ostale egzotične morske životinje. [menu-meta_keywords] => Tonka Alujević, Alen Soldo, Edo Šegvić, povijest pomorstva, luksuzna jahta, morski recepti, morsko jelo [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Ni sam ne znam što bismo mi danas uopće mogli učiniti i kako bismo zaštitili brod kada bismo ugledali 20 dronova koji idu prema nama, dok mi imamo samo poluautomatsko oružje! Situacija je mnogo ozbiljnija nego prije kad sam na brodovima vodio naoruža [metadata] => robots= author= title=Splićanin u oružanoj pratnji brodova u Crvenom moru: 'Stanje je ozbiljno. Kako ćeš se puškom braniti od 20 dronova?' page_title=Splićanin u oružanoj pratnji brodova u Crvenom moru: 'Stanje je ozbiljno. Kako ćeš se puškom braniti od 20 dronova?' [metakey] => Igor Duh, crveno more, huti, pomorci [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26346707.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26345198.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26345914.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26345196.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26345915.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26345120.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26345118.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix, Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Igor Duh: Ne smijemo pucati prvi, moramo im pokazati da imamo oru\u017eje<\/p>","

Igor Duh s pu\u0161kom na radnome mjestu\u00a0<\/p>","

Duh s \u2018kano\u010dalom\u2018 osmatra da se ne prikradu pirati<\/p>","

Kao \u010dasnik za vezu s vojnikom snaga Afri\u010dke unije<\/p>","

Bodljikava \u017eica na brodu da se napada\u010di ne bi lagano popeli<\/p>","

\u00a0<\/p>\n\n


\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

\u2018Situacija je mnogo ozbiljnija nego prije kad sam na brodovima vodio naoru\u017eane pomorske za\u0161titare protiv napada pirata\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26346707_1920.jpg":"1920x1080","k_26346707_1280.jpg":"1280x1280","k_26346707_1024.jpg":"1024x1024","k_26346707_640.jpg":"640x640","k_26346707_480.jpg":"480x480","k_26346707_340.jpg":"340x340","k_26346707_220.jpg":"220x220","o_26346707_1280.jpg":"1280x853","o_26346707_1024.jpg":"1024x682","o_26346707_640.jpg":"640x426","o_26346707_480.jpg":"480x320","o_26346707_340.jpg":"340x226","o_26346707_220.jpg":"220x146","h_26346707_1280.jpg":"1280x854","h_26346707_1024.jpg":"1024x683","h_26346707_640.jpg":"640x427","h_26346707_480.jpg":"480x320","h_26346707_340.jpg":"340x227","h_26346707_220.jpg":"220x147","pp_26346707_1280.jpg":"1280x1628","pp_26346707_1024.jpg":"1024x1303","pp_26346707_640.jpg":"640x814","pp_26346707_480.jpg":"480x611","pp_26346707_340.jpg":"340x432","pp_26346707_220.jpg":"220x280"},{"size0":"768x513","hd_26345198_1920.jpg":"1920x1080","k_26345198_1280.jpg":"1280x1280","k_26345198_1024.jpg":"1024x1024","k_26345198_640.jpg":"640x640","k_26345198_480.jpg":"480x480","k_26345198_340.jpg":"340x340","k_26345198_220.jpg":"220x220","o_26345198_1280.jpg":"1280x855","o_26345198_1024.jpg":"1024x684","o_26345198_640.jpg":"640x427","o_26345198_480.jpg":"480x320","o_26345198_340.jpg":"340x227","o_26345198_220.jpg":"220x146","h_26345198_1280.jpg":"1280x854","h_26345198_1024.jpg":"1024x683","h_26345198_640.jpg":"640x427","h_26345198_480.jpg":"480x320","h_26345198_340.jpg":"340x227","h_26345198_220.jpg":"220x147","pp_26345198_1280.jpg":"1280x1628","pp_26345198_1024.jpg":"1024x1303","pp_26345198_640.jpg":"640x814","pp_26345198_480.jpg":"480x611","pp_26345198_340.jpg":"340x432","pp_26345198_220.jpg":"220x280"},{"size0":"972x648","hd_26345914_1920.jpg":"1920x1080","k_26345914_1280.jpg":"1280x1280","k_26345914_1024.jpg":"1024x1024","k_26345914_640.jpg":"640x640","k_26345914_480.jpg":"480x480","k_26345914_340.jpg":"340x340","k_26345914_220.jpg":"220x220","o_26345914_1280.jpg":"1280x853","o_26345914_1024.jpg":"1024x682","o_26345914_640.jpg":"640x426","o_26345914_480.jpg":"480x320","o_26345914_340.jpg":"340x226","o_26345914_220.jpg":"220x146","h_26345914_1280.jpg":"1280x854","h_26345914_1024.jpg":"1024x683","h_26345914_640.jpg":"640x427","h_26345914_480.jpg":"480x320","h_26345914_340.jpg":"340x227","h_26345914_220.jpg":"220x147","pp_26345914_1280.jpg":"1280x1628","pp_26345914_1024.jpg":"1024x1303","pp_26345914_640.jpg":"640x814","pp_26345914_480.jpg":"480x611","pp_26345914_340.jpg":"340x432","pp_26345914_220.jpg":"220x280"},{"size0":"777x1600","hd_26345196_1920.jpg":"1920x1080","k_26345196_1280.jpg":"1280x1280","k_26345196_1024.jpg":"1024x1024","k_26345196_640.jpg":"640x640","k_26345196_480.jpg":"480x480","k_26345196_340.jpg":"340x340","k_26345196_220.jpg":"220x220","o_26345196_1280.jpg":"1280x2635","o_26345196_1024.jpg":"1024x2108","o_26345196_640.jpg":"640x1317","o_26345196_480.jpg":"480x988","o_26345196_340.jpg":"340x700","o_26345196_220.jpg":"220x453","h_26345196_1280.jpg":"1280x854","h_26345196_1024.jpg":"1024x683","h_26345196_640.jpg":"640x427","h_26345196_480.jpg":"480x320","h_26345196_340.jpg":"340x227","h_26345196_220.jpg":"220x147","pp_26345196_1280.jpg":"1280x1628","pp_26345196_1024.jpg":"1024x1303","pp_26345196_640.jpg":"640x814","pp_26345196_480.jpg":"480x611","pp_26345196_340.jpg":"340x432","pp_26345196_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1066x1600","hd_26345915_1920.jpg":"1920x1080","k_26345915_1280.jpg":"1280x1280","k_26345915_1024.jpg":"1024x1024","k_26345915_640.jpg":"640x640","k_26345915_480.jpg":"480x480","k_26345915_340.jpg":"340x340","k_26345915_220.jpg":"220x220","o_26345915_1280.jpg":"1280x1921","o_26345915_1024.jpg":"1024x1536","o_26345915_640.jpg":"640x960","o_26345915_480.jpg":"480x720","o_26345915_340.jpg":"340x510","o_26345915_220.jpg":"220x330","h_26345915_1280.jpg":"1280x854","h_26345915_1024.jpg":"1024x683","h_26345915_640.jpg":"640x427","h_26345915_480.jpg":"480x320","h_26345915_340.jpg":"340x227","h_26345915_220.jpg":"220x147","pp_26345915_1280.jpg":"1280x1628","pp_26345915_1024.jpg":"1024x1303","pp_26345915_640.jpg":"640x814","pp_26345915_480.jpg":"480x611","pp_26345915_340.jpg":"340x432","pp_26345915_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26345120_1920.jpg":"1920x1080","k_26345120_1280.jpg":"1280x1280","k_26345120_1024.jpg":"1024x1024","k_26345120_640.jpg":"640x640","k_26345120_480.jpg":"480x480","k_26345120_340.jpg":"340x340","k_26345120_220.jpg":"220x220","o_26345120_1280.jpg":"1280x1920","o_26345120_1024.jpg":"1024x1536","o_26345120_640.jpg":"640x960","o_26345120_480.jpg":"480x720","o_26345120_340.jpg":"340x510","o_26345120_220.jpg":"220x330","h_26345120_1280.jpg":"1280x854","h_26345120_1024.jpg":"1024x683","h_26345120_640.jpg":"640x427","h_26345120_480.jpg":"480x320","h_26345120_340.jpg":"340x227","h_26345120_220.jpg":"220x147","pp_26345120_1280.jpg":"1280x1628","pp_26345120_1024.jpg":"1024x1303","pp_26345120_640.jpg":"640x814","pp_26345120_480.jpg":"480x611","pp_26345120_340.jpg":"340x432","pp_26345120_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26345118_1920.jpg":"1920x1080","k_26345118_1280.jpg":"1280x1280","k_26345118_1024.jpg":"1024x1024","k_26345118_640.jpg":"640x640","k_26345118_480.jpg":"480x480","k_26345118_340.jpg":"340x340","k_26345118_220.jpg":"220x220","o_26345118_1280.jpg":"1280x853","o_26345118_1024.jpg":"1024x682","o_26345118_640.jpg":"640x426","o_26345118_480.jpg":"480x320","o_26345118_340.jpg":"340x226","o_26345118_220.jpg":"220x146","h_26345118_1280.jpg":"1280x854","h_26345118_1024.jpg":"1024x683","h_26345118_640.jpg":"640x427","h_26345118_480.jpg":"480x320","h_26345118_340.jpg":"340x227","h_26345118_220.jpg":"220x147","pp_26345118_1280.jpg":"1280x1628","pp_26345118_1024.jpg":"1024x1303","pp_26345118_640.jpg":"640x814","pp_26345118_480.jpg":"480x611","pp_26345118_340.jpg":"340x432","pp_26345118_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7384121 Threads: 8 Questions: 1527161803 Slow queries: 4644050 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110565489 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) ) [link] => /om/sa-svih-strana/splicanin-u-oruzanoj-pratnji-brodova-u-crvenom-moru-stanje-je-ozbiljno-kako-ces-se-puskom-braniti-od-20-dronova-1354730 [printLink] => /om/sa-svih-strana/splicanin-u-oruzanoj-pratnji-brodova-u-crvenom-moru-stanje-je-ozbiljno-kako-ces-se-puskom-braniti-od-20-dronova-1354730?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 743721 [name] => Igor Duh [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-11 18:06:54 [main_article_id] => 0 [alias] => igor-duh [link] => /tag/igor-duh ) [1] => stdClass Object ( [id] => 677177 [name] => crveno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-11 13:11:18 [main_article_id] => 0 [alias] => crveno-more [link] => /tag/crveno-more ) [2] => stdClass Object ( [id] => 664372 [name] => huti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-24 16:03:35 [main_article_id] => 0 [alias] => huti [link] => /tag/huti ) [3] => stdClass Object ( [id] => 412988 [name] => pomorci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pomorci [link] => /tag/pomorci ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Igor Duh [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splićanin u oružanoj pratnji brodova u Crvenom moru: ‘Stanje je ozbiljno. Kako ćeš se puškom braniti od 20 dronova?‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-18-24-15-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26346707.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix, Privatni album [mainImageDesc] =>

Igor Duh: Ne smijemo pucati prvi, moramo im pokazati da imamo oružje

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26346707.jpg [title] =>

Igor Duh: Ne smijemo pucati prvi, moramo im pokazati da imamo oružje

Nikola Vilić/Cropix, Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26345198.jpg [title] =>

Igor Duh s puškom na radnome mjestu 

Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26345914.jpg [title] =>

Duh s ‘kanočalom‘ osmatra da se ne prikradu pirati

Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26345196.jpg [title] =>

Kao časnik za vezu s vojnikom snaga Afričke unije

Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26345915.jpg [title] =>

Bodljikava žica na brodu da se napadači ne bi lagano popeli

Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26345120.jpg [title] =>

 





 

Nikola Vilić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26345118.jpg [title] =>

‘Situacija je mnogo ozbiljnija nego prije kad sam na brodovima vodio naoružane pomorske zaštitare protiv napada pirata‘

Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Većina svijeta – a ni sami nismo drugačiji – donedavno nije imala razloga znati tko se krije iza etničkog imena "Huti", a da ih je tkogod o njima i priupitao, ljudi bi vjerojatno pomislili na pripadnike naroda Hutu, čiji su militanti onomad u Ruandi počinili genocid nad Tutsima.

Ne i Splićanin Igor Duh, stručnjak za pomorsku sigurnost i antipiratstvo.

Jemenski šijitski Huti, ratoborni islamisti koji već dva mjeseca kradu svu pažnju svijeta napadajući trgovačke brodove na putu kroz Crveno more i Sueski kanal – taj globalni i najkraći pomorski put između Indijskog oceana i Sredozemlja, odnosno Europe – evo su se toliko osilili da su napali i britanski razarač "HMS Diamond" koji je štitio komercijalna plovila.

Žestokim odgovorom, Britanci i Amerikanci oborili su ukupno 18 napadačkih dronova, neutralizirajući i nekoliko protubrodskih krstarećih i balističkih projektila.

Opremio ih Iran

Stanje je vrlo složeno i zapaljivo, broj napada u posljednja dva mjeseca gotovo je dosegnuo 30 pa je i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda zatražilo da Huti odmah prekinu kampanju.

– Jemenski Huti su, naravno, postojali i prije: bili su aktivni i napadali trgovačke brodove u prolazu Crvenim morem, izvan jemenskih obala, ali su to bili piratski napadi. Baš kao i napadi somalskih pirata! Ali ipak nisu bili aktivni kao Somalci. I prije su imali samo kalašnjikove, puškomitraljeze ili ručne raketne bacače, a danas imaju dronove, tehniku, rakete, projektile, helikoptere... Očito ih je šijitski i moćni Iran dobro opremio – kaže nam Duh.

---

image

Igor Duh s puškom na radnome mjestu 

Privatni album
---

Taj Splićanin ima barem 15 godina iskustva u antipiratskim kampanjama, radeći kao organizator brodskih oružanih pratnji, kao čovjek koji organizira i njihovu edukaciju ili radi kao časnik za vezu, a u više navrata boravio je na brodovima kao team leader skupina naoružanih pomorskih zaštitara:

– Hm, ni sam ne znam što bismo mi danas uopće mogli učiniti i kako bismo zaštitili brod kada bismo ugledali 20 dronova koji idu prema nama, dok mi imamo samo poluautomatsko oružje! Situacija je mnogo ozbiljnija. Morali bismo imati puno jaču i bolju potporu međunarodnih snaga. Njihovi ratni brodovi i zračne snage morali bi nam biti mnogo bliže. Morali bismo se svi držati međunarodnog tranzitnog pomorskog koridora i biti u stalnoj vezi i koordinaciji s međunarodnim snagama, stalno dojavljivati pozicije i osmatrati...

Duh radi s britanskim privatnim zaštitarskim tvrtkama i agencijama, ali i s domaćim brodarima. Surađivao je i sa splitskim "Jadroplovom", a najviše sa zadarskom "Tankerskom plovidbom". Sa Zadranima je suradnja plodna i danas. Svaka tvrtka koja želi ukrcavati naoružane ljude, odnosno pratnju na brodove pod hrvatskom zastavom treba imati i valjanu hrvatsku dopusnicu. Postoje i pravni okviri koji to reguliraju. Recimo, Zakon o sigurnosnoj zaštiti brodova i luka.

– Izravan napad nisam doživio, ali potencijalnih napada bilo je više! Prije nekoliko godina, sedam brzih motornih piratskih skifova okružilo je brod. Govorimo o tankeru dugom 300 metara. Bilo je ukupno možda i pedesetak napadača. Oko prolaza Bab-el-Mandeb, u južnom Crvenom moru.

---

image

Kao časnik za vezu s vojnikom snaga Afričke unije

Privatni album
---

Daleko na pučini

U pitanju su vjerojatno bili Somalci. Nije ugodno, a oružana pratnja ima i propisane procedure za takve susrete:

– Ne smijemo pucati prvi, naravno. Moramo im pokazati da imamo oružje. Čak smo ga i repetirali. Shvatili su ipak da su nam kao na dlanu, budući da smo mi na višem položaju i na velikom brodu, pa su odustali. Imali su automatsko naoružanje, moguće i ručne bacače. Posadi je bio oglašen alarm, ali pomorci su obično takvi da žele sve gledati. Morali smo im zapovjediti da se sklone.

Opsada i pokušaj oružanog napada na tanker nisu se odvijali u blizini obale, već daleko na pučini. Duh kaže da se pirati otisnu i po nekoliko stotina milja. Obično imaju i veći matični brod, opremljen radarom, kojim iziđu na more, a onda s matice organiziraju napade gliserima i brzim skifovima.

– Radari trgovačkih brodova najčešće ne vide jasno baš sve objekte na moru, posebno male i pojedinačne piratske skifove. Ipak, kada ih je više u skupini može se vidjeti njihov trag na radarskom zaslonu. Zato je važno osmatranje golim okom ili dvogledom. Da vam ne promaknu.

Naš sugovornik govori da se oružana pratnja na brodove obično ukrcava u Suezu, neki i oko 18. stupnja sjeverne širine. Ili na Šri Lanci. Ovisno o smjeru navigacije – iz Europe ili iz Indijskog oceana. Nekada je u pitanju i luka Fujaira u Omanskom zaljevu, na perzijskom pomorskom putu.

– I mi imamo matični brod, nazovimo ga tako. Brod za prekrcaj, svojevrsnu bazu i oružarnicu, gdje preuzimamo oružje. U jednoj skupini za oružanu pratnju obično je četvero ljudi. Obavljamo gvardije na mostu.

A brodskoj posadi objasnimo tko od nas što radi, gdje će biti oružje, što se od njih očekuje u slučaju napada. Da navuku svoje pancirne košulje i stave kacige. Da se sklone, a u slučaju piratskog upada na brod da odu u strojarnicu, sve se zaključava i jedino mi ostajemo gore. Naoružani smo obično poluautomatskim puškama kalibra 7,62 x 63 milimetra, uz optiku i slično tomu...

---

image

Duh s ‘kanočalom‘ osmatra da se ne prikradu pirati

Privatni album
---

Prema Duhovim riječima, pomorcima baš svaki put treba naglašavati da se oružje ne smije dirati. Ali, znate kakvi su ljudi, osobito naši: čim ugledaju kakav sudar svi se sjate. Tako i na brodu – svi bi gledali kako teče napad, tko puca i na koga.

Najbolje je koridorom...

A što misli, kako će se razvijati situacija s napadima i što će Huti dalje? Sve, kaže, ovisi o Izraelu i Americi. A ni međunarodne snage sigurno neće dopustiti da se zatvori plovni put kroz Crveno more i Suez:

– Mislim da se to upravo i kuha, samo javnost to još ne vidi. A veliko je pitanje i koliko je Iran spreman ići daleko. Rekao bih da je zasad ipak realno imati oružanu pratnju na trgovačkim brodovima i ići rutom kroz Crveno more i Suez. Huti realno nemaju toliko snage i kapaciteta da bi napali svaki brod u prolazu. Ako je na brodu profi tim za zaštitu, ako je dobra koordinacija s međunarodnim snagama i ako se plovi tranzitnim koridorom, smanjujući rizik i manevrirajući u navigaciji, držim da je bolje ići tuda...

---

image

Bodljikava žica na brodu da se napadači ne bi lagano popeli

Privatni album
---

Što je s alternativom, putom oko Afrike? Duh ne vidi svrhu, odnosno opravdanost obilaska i ovako to tumači:

– Put oko Rta dobre nade je jako dug, a donosi i golem trošak goriva i na zapadu Afrike opet riskirate. Ne bih se čudio da pirati iz tih područja, oko Nigerije, Gane i okolnih zemalja, iskoriste situaciju, otisnu se malo dalje od obale i upuste se u napade. Ali u tim krajevima ne možete se osloniti na svoju oružanu pratnju, tamo se ne radi tako! Već u pratnji morate imati brod nigerijske mornarice. Ili ukrcati pripadnike njihove vojske. Tako da ja na trgovačkom brodu mogu biti samo časnik za vezu s nigerijskim oružanim snagama.

---

image

‘Situacija je mnogo ozbiljnija nego prije kad sam na brodovima vodio naoružane pomorske zaštitare protiv napada pirata‘

Nikola Vilić/Cropix
---

---

Nepalci umjesto Hrvata

– Ne isplati se više našim ljudima biti u brodskoj oružanoj pratnji. U međuvremenu su pale cijene nadnica. Upadaju sada Ukrajinci, Nepalci, Indijci... Naši odustaju. Morate obnavljati brevete, održavati certifikate za oružje,
troškova je sve više.

A brodari, unajmitelji i kompanije kalkuliraju, nitko ne bi platio euro više, radije manje. Pa se pitaju može li se i bez pratnje. Neko vrijeme nije bila ni potrebna, jenjali su bili napadi. Sada ih evo opet!

---

---

Branitelji, bivši vojnici...

Ja sam dovodio hrvatske branitelje, veterane, pa zaštitare i bivše profesionalne vojnike, pomagao sam u obuci i obrazovanju naoružanih zaštitara. Barem nekoliko desetaka sam i angažirao.

Hoće li ponovno biti značajnije potrebe za njima, pa onda i boljih cijena, vidjet ćemo, tko to može reći?!

Svakako, brodske posade uvijek su najizloženije i najviše riskiraju, a kompanije, osiguravatelji, vlasnici tereta, agencije..., oni su daleko.

---

---

U Somaliji je gadno...

Duh je lani bio nekoliko mjeseci i u Somaliji. Radio je kao časnik za vezu s UPDF-om, snagama Afričke unije. Surađivali su na regulaciji zaštite broda za polaganje kabela koji je operirao u somalskim teritorijalnim vodama. Sigurnosno stanje u Somaliji i dalje je vrlo teško, zemlja je poharana dugim ratom, a skupina Al Shabab i dalje nadzire velike dijelove države i izvodi oružane napade.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix, Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix
Nikola Vilić/Cropix, Privatni album

Igor Duh: Ne smijemo pucati prvi, moramo im pokazati da imamo oružje

Privatni album

Igor Duh s puškom na radnome mjestu 

Privatni album

Duh s ‘kanočalom‘ osmatra da se ne prikradu pirati

Privatni album

Kao časnik za vezu s vojnikom snaga Afričke unije

Privatni album

Bodljikava žica na brodu da se napadači ne bi lagano popeli

Nikola Vilić/Cropix

‘Situacija je mnogo ozbiljnija nego prije kad sam na brodovima vodio naoružane pomorske zaštitare protiv napada pirata‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/splicanin-u-oruzanoj-pratnji-brodova-u-crvenom-moru-stanje-je-ozbiljno-kako-ces-se-puskom-braniti-od-20-dronova-1354730 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e3a7f02a85c33a99837758b93f16804aa99494ea [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Spli%C4%87anin+u+oru%C5%BEanoj+pratnji+brodova+u+Crvenom+moru%3A+%E2%80%98Stanje+je+ozbiljno.+Kako+%C4%87e%C5%A1+se+pu%C5%A1kom+braniti+od+20+dronova%3F%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fsplicanin-u-oruzanoj-pratnji-brodova-u-crvenom-moru-stanje-je-ozbiljno-kako-ces-se-puskom-braniti-od-20-dronova-1354730 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fsplicanin-u-oruzanoj-pratnji-brodova-u-crvenom-moru-stanje-je-ozbiljno-kako-ces-se-puskom-braniti-od-20-dronova-1354730 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Igor Duh [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

Igor DuhSplićanin u oružanoj pratnji brodova u Crvenom moru: ‘Stanje je ozbiljno. Kako ćeš se puškom braniti od 20 dronova?‘

Piše Damir Tolj/SD
12. siječnja 2024. - 11:00

Većina svijeta – a ni sami nismo drugačiji – donedavno nije imala razloga znati tko se krije iza etničkog imena "Huti", a da ih je tkogod o njima i priupitao, ljudi bi vjerojatno pomislili na pripadnike naroda Hutu, čiji su militanti onomad u Ruandi počinili genocid nad Tutsima.

Ne i Splićanin Igor Duh, stručnjak za pomorsku sigurnost i antipiratstvo.

Jemenski šijitski Huti, ratoborni islamisti koji već dva mjeseca kradu svu pažnju svijeta napadajući trgovačke brodove na putu kroz Crveno more i Sueski kanal – taj globalni i najkraći pomorski put između Indijskog oceana i Sredozemlja, odnosno Europe – evo su se toliko osilili da su napali i britanski razarač "HMS Diamond" koji je štitio komercijalna plovila.

Žestokim odgovorom, Britanci i Amerikanci oborili su ukupno...

11. svibanj 2024 20:24