stdClass Object ( [id] => 1131778 [title] => Filmska šetnja Sicilijom: naš suradnik obišao je slikovitu obalu i šarmantne gradiće koji su bili scenografija za remek-djela talijanske kinematografije [alias] => obisli-smo-slikovitu-sicilijansku-obalu-i-sarmantne-gradice-koji-su-bili-scenografija-za-remek-djela-talijanske-kinematografije [catid] => 420 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Posjetiti Italiju, a ne doći na Siciliju, to je isto kao i ne posjetiti Italiju. Jer Sicilija je ključ svega.

Riječi su to njemačkog spisatelja Johanna Wolfganga von Goethea kojeg su, za njegova posjeta tom najvećem talijanskom otoku, podjednako impresionirali starogrčki arheološki spomenici i vulkanski eruptivna narav Sicilijanaca.

Iako je Goethe tu riječ upotrijebio za razumijevanje kulturoloških i antropoloških pojava, Siciliju se može promatrati kao ključ i u geografskom smislu. Svojim položajem u nastavku potplata talijanske čizme približila se na stotinjak kilometara od afričke obale prepolovivši Sredozemlje na dva bazena.

Zbog toga je kroz cijelu svoju povijest bila privlačna raznim osvajačima, svjesnim da tko drži Siciliju, drži i ključ plovidbe između istočnog i zapadnog Mediterana.

Masovne emigracije

Do priključenja Italiji 1861. njom su vladali Grci i Feničani, Rim i Bizant, Arapi i Normani, te Španjolci i Britanci. Brojni spomenici svjedoče o bogatstvu i raskoši sicilijanskih gradova, ali kad se govori o životu Sicilijanaca, puno više se govori o siromaštvu nego bogatstvu. Sa Sicilije se masovno odlazilo u potrazi za boljim životom.

Na otoku danas živi oko pet milijuna stanovnika, a procjenjuje se da ih još barem toliko, kao gastarbajteri, radi izvan Italije. Od oko 25 milijuna Amerikanaca talijanskog podrijetla, 18 milijuna ih je sa Sicilije.

Siciliju, otok trokutastog oblika, često zovu i otokom u tri mora: duž južne obale je Sredozemno more, na sjeveru Tirensko more, a na istoku Jonsko. Opseg otoka, odnosno dužina obale iznosi oko 1000 kilometara. Kada se tome pribroji i obalna linija arhipelaga od sedam Eolskih otoka, te još nekoliko drugih manjih obližnjih otoka, sicilijanska obalna linija iznosi oko 1500 kilometara.

Osim zbog svog strateškog položaja, od davnina je bila važna i zbog svog plodnog tla bogatog mineralima vulkanskog porijekla što je, u kombinaciji sa toplom klimom, dovelo do toga da su je zvali žitnicom Mediterana. Kaktusi, te nasadi mediteranskog voća i povrća i danas dominiraju sicilijanskim pejzažem. Grčki kolonisti su je počeli naseljavati u osmom stoljeću prije naše ere i ubrzo je na Siciliji živjelo više Grka nego u Ateni i Sparti, dva najveća grčka grada, zajedno.

Neka starogrčka otkrića i dolaze upravo sa Sicilije: matematičar, fizičar i astronom Arhimed živio je u Siracusi na jugoistoku otoka. I dok je on do jednog od svojih najpoznatijih otkrića, onog o uzgonu, došao, po anegdoti, uranjujući se u kadu, 22 stoljeća kasnije, zaranjajući duboko u more, svjetsku je slavu stekao njegov drugi sugrađanin.

Uklesano kazalište

Iz Siracuse dolazi i Enzo Maiorca, ronilac koji je 1988., zaronivši do 101 metra dubine, postavio tadašnji svjetski rekord u ronjenju na dah. Ovaj Enzo je poslužio kao inspiracija za lik jednog drugog Enza: Enza Molinarija u filmu Veliko plavetnilo.

Osim što su mu promijenili prezime, scenaristi su mu promijenili i grad: Enzo iz filma ne živi u Siracusi nego Taormini, gradu na strmoj stijeni iznad mora u koju je u 3. stoljeću prije naše ere uklesano antičko kazalište.

Na odmor u Taorminu iz koje su pruža pogled i na morsko prostranstvo i na više od tri tisuće metara visoku Etnu, redovito dolazi razno europsko plemstvo, uključujući i članove bankarske dinastije Rothschild.

U tisuću kilometara sicilijanske obale izmjenjuju se visoki klifovi i pješčane plaža bez ijednog kamena u blizini. Na jednoj od takvih tragično je završio i Eshil. Šetao je uz more kad ga je prelijetao orao ribar noseći kornjaču u svojim kandžama. Ne bi li im razbili oklop, orlovi u brišućem letu ispuštaju kornjače na stijene.

U konkretnom slučaju, orao je piščevu ćelavu glavu zamijenio za kamen i na nju ispustio kornjaču. Kako je kornjača prošla nije ostalo zapisano, ali starogrčki tragičar je tragikomično okončao svoj život na plaži kod Gele.

Na kraju jedne takve duge pješčane plaže, nad morem se uzdiže Scala dei Turchi. Kad ne bismo znali na kojim se geografskim širinama nalazimo, lako bismo mogli pomisliti da je pred nama ledenjak, a ne klif od mekane sedimentne stijene nalik tupini, ali sniježnobijele boje.

---

image
Morski glečer Scala dei Turchi
Vanja Valtrović
---

Scala je atrakcija na koju turisti dolaze ne samo zbog njene ljepote i geološke specifičnosti, nego i zato jer se pojavila i u nekoliko epizoda serije Inspektor Montalbano.

Čarolija u Sciacci

Filmovi i TV serije su dobra priprema za dolazak na Siciliju čiji su gradovi i sela često bili scenografija za starija i novija remek-djela talijanske kinematografije. Klasik neorealizma Zemlja drhti, sniman je u selu Aci Trezza, a puno godina kasnije Poštar u Salini.

---

image
Sciacca je šarmantni i slikoviti ribarski gradić
Vanja Valtrović
---

I jedno i drugo su mala ribarska mjesta kakva se, veća i modernija nego na filmskom platnu, ali još uvijek jednako slikovita i šarmantna, još uvijek mogu pronaći na Siciliji.

Mene je svojom živošću očarala Sciacca. Zatekao sam se u predvečerje, u vrijeme kad su se ribarski brodovi počeli vraćati s mora. Ono što mi je u početku izgledalo kao miran suton ribarskoga gradića, u trenu se pretvorilo u živu i bogatu noć. Prazna pristaništa su se napunila brodovima i malim kamionima koji su došli po ulov.

---

image
Ribari na večer vraćaju s mora, a riba odmah prodaje
Vanja Valtrović
---

Kako nisu svi bili hladnjače, među njima je vrvjelo od trokolica koje su iz nekoliko lokalnih ledara dovozile led. Živnuli su i mali škverovi i radionice popravljajući do duboko u noć ono što se toga dana na ribarskim brodovima pokvarilo. Već je bio pao i mrak kad su se ribarnice otvorile, i meni koji sam navikao da se riba kupuje ujutro, nadrealno su izgledali prizori mještana koji izlaze iz kuća i idu po svježu ribu za večeru.

Kad su obavili sve što je trebalo, mornari i ribari su se razmilili po lokalnim ribljim restoranima. Restoran je, u ovom slučaju, preambiciozna riječ; to su mjesta s par stolova u kojima se služe dobro vino i jednostavna riblja jela. Najbolju i najbogatiju riblju juhu pojeo sam u Sciacci.

Jahači na valovima

Film koji me iz Sciacce na južnoj obali odveo u Cefalu na sjevernu je Kino Paradiso. Koliko je on mještanima važan svjedoči ne samo činjenica da je njegov režiser proglašen za počasnog građanina Cefalua, nego i spomen-ploča na kojoj piše:

- U ovom starom portu snimljena je jedna od nezaboravnih scena talijanske kinematografije.

Zahvaljujući Paradisu, mogao sam pretpostaviti što me očekuje u tom gradu, ali ni u ludilu nisam mogao očekivati da ću vidjeti i nešto što se gleda u filmovima s kalifornijskih i havajskih plaža. Iako nisu ni blizu onima iz Dana velikih valova, valovi pred Cefaluom bili su dovoljni da u more namame lokalne surfere. Tu sam prvi (i do sada jedini) put uživo vidio jahače na valovima.

---

image
Na Siciliji možete vidjeti i jahače na valovima
Vanja Valtrović
---

Sicilija se kontinentu najbliže približila u Mesinskom tjesnacu. Ljevkastog oblika i, na svom najužem mjestu, samo tri kilometra širok, taj je tjesnac mjesto s jakim strujama u vrijeme mijena oseke i plime, pa nije čudo da je Homer u Odiseji baš tu smjestio Scilu i Haribdu, dvije morske nemani koje vrebaju pomorce pri prolazu kroz tjesnac.

Zbog struja, koje privlače i ribe i ptice, tjesnac je i jedinstveni pomorski i kopneni ekosistem. Tune, sabljarke, morski psi, dupini i kitovi mimoilaze se s trajektima koji povezuju Siciliju i Kalabriju, duž čijih se obala gnijezde orlovi, lešinari, ibisi i flamingosi.

Nedostižni most

Hoće li se ovdje sagraditi most, pitanje je koje prođe kroz glavu svakome tko s uzvisine u Messini promatra kolone kamiona koji čekaju da se ukrcaju na trajekte što prevoze automobile i vlakove. Ideja o mostu je stara i bilo je momenata kad je izgledalo da će se i pretočiti u svoju realizaciju.

---

image
Pogled s uzvisine u Messini
Vanja Valtrović
---

Tako je 2003. prihvaćen preliminarni projekt gradnje 5 kilometara dugog mosta za cestovni i željeznički promet. Osigurana su i znatna sredstva iz talijanskih i europskih fondova. Tri godine kasnije talijanski parlament zaustavio je projekt, da bi se 2013. odustalo od njega.

Neki to objašnjavaju velikim seizmičkim izazovima koji se postavljaju pred graditelje takvoga mosta, neki drugi pobjedom ekoloških organizacija koje su se protivile njegovoj gradnji, dok oni treći, ne tako malobrojni, uzroke odustajanju od gradnje vide u jednoj drugoj sicilijanskoj tradicionalnoj i moćnoj instituciji.

Onoj koju smo upoznali u filmu Kum. Po njima, postojanje mosta ne bi odgovaralo mafiji, jer dok god nema mosta ona ima mogućnost Siciliju, a preko nje i Italiju, držati u šaci. Kažu da se vrlo lako dade izazvati i organizirati štrajk pomoraca, te prekinuti vezu Sicilije s kopnom.

Drugim riječima, dok god nema mosta, lakše im je držati ključ. Ne onaj Goetheov s početka teksta, nego ključ u bravi otoka.

---

CIJENE RIBE U SCIACCI (euri)

Skuše....................7,90
Srdele...................1,90
Lignje.................... 14,90
Oslić...................... 7,90
Hobotnica.............. 9,90
Komarča (uzgoj).... 7,90
Komarča (more)...... 25
Trlje........................7,90
Tunj (filet)...............12,90
Sipa........................12,90
Brancin (uzgoj).........7,90
Brancin (more).......... 25
Umbrina.................... 17
Sabljarka...................14,90
Aragosta..................... 50
Škampi......................10,90
Kozice........................4,90
Razno za juhu........... 4,90

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ključ italije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ključ italije 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-08-24 11:07:43 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Vanja Valtrović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-02 11:18:52 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2021-10-02 11:11:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 708 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 420 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--sa-svih-strana [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Sa svih strana [pageclass_sfx] => page--zdravlje-u-fokusu [menu-meta_description] => Donosimo mozaične vijesti i zanimljivosti vezane uz more, kao i kulinarske recepte za morska jela. Za Otvoreno more pišu Tonka Alujević i Edo Šegvić, na pitanja čitatelja odgovara Alen Soldo. Pogledajte i predivne galerije Srđana Vrančića koji snima vrhunske podvodne fotografije, a na njima su najčešće tropske ribe i ostale egzotične morske životinje. [menu-meta_keywords] => Tonka Alujević, Alen Soldo, Edo Šegvić, povijest pomorstva, luksuzna jahta, morski recepti, morsko jelo [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/08\/24\/13962364.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/24\/13962330.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/24\/13962350.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/24\/13962352.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/24\/13962354.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/24\/13962356.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/24\/13962358.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/24\/13962360.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/24\/13962366.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/24\/13967338.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/24\/13967340.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Ribarska flota u Sciacci","Morski gle\u010der <\/em>Scala dei Turchi","U Sciacci se ribarski brodovi popravljaju no\u0107u","Male pe\u0161karije otvaraju se u ve\u010dernjim satima","Sciacca je \u0161armantni i slikoviti ribarski gradi\u0107","Na Siciliji mo\u017eete vidjeti i jaha\u010de na valovima","Pogled s uzvisine u Messini","Taormina s uklesanim teatrom","Ribari na ve\u010der vra\u0107aju s mora, a riba odmah prodaje","Etna je jedan od posljednjih aktivnih vulkana","Etna je jedan od posljednjih aktivnih vulkana"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_13962364_1920.jpg":"1920x1080","k_13962364_1280.jpg":"1280x1280","k_13962364_1024.jpg":"1024x1024","k_13962364_640.jpg":"640x640","k_13962364_480.jpg":"480x480","k_13962364_340.jpg":"340x340","k_13962364_220.jpg":"220x220","o_13962364_1280.jpg":"1280x853","o_13962364_1024.jpg":"1024x682","o_13962364_640.jpg":"640x426","o_13962364_480.jpg":"480x320","o_13962364_340.jpg":"340x226","o_13962364_220.jpg":"220x146","h_13962364_1280.jpg":"1280x854","h_13962364_1024.jpg":"1024x683","h_13962364_640.jpg":"640x427","h_13962364_480.jpg":"480x320","h_13962364_340.jpg":"340x227","h_13962364_220.jpg":"220x147","pp_13962364_1280.jpg":"1006x1280","pp_13962364_1024.jpg":"805x1024","pp_13962364_640.jpg":"503x640","pp_13962364_480.jpg":"377x480","pp_13962364_340.jpg":"267x340","pp_13962364_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13962330_1920.jpg":"1920x1080","k_13962330_1280.jpg":"1280x1280","k_13962330_1024.jpg":"1024x1024","k_13962330_640.jpg":"640x640","k_13962330_480.jpg":"480x480","k_13962330_340.jpg":"340x340","k_13962330_220.jpg":"220x220","o_13962330_1280.jpg":"1280x853","o_13962330_1024.jpg":"1024x682","o_13962330_640.jpg":"640x426","o_13962330_480.jpg":"480x320","o_13962330_340.jpg":"340x226","o_13962330_220.jpg":"220x146","h_13962330_1280.jpg":"1280x854","h_13962330_1024.jpg":"1024x683","h_13962330_640.jpg":"640x427","h_13962330_480.jpg":"480x320","h_13962330_340.jpg":"340x227","h_13962330_220.jpg":"220x147","pp_13962330_1280.jpg":"1006x1280","pp_13962330_1024.jpg":"805x1024","pp_13962330_640.jpg":"503x640","pp_13962330_480.jpg":"377x480","pp_13962330_340.jpg":"267x340","pp_13962330_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13962350_1920.jpg":"1920x1080","k_13962350_1280.jpg":"1280x1280","k_13962350_1024.jpg":"1024x1024","k_13962350_640.jpg":"640x640","k_13962350_480.jpg":"480x480","k_13962350_340.jpg":"340x340","k_13962350_220.jpg":"220x220","o_13962350_1280.jpg":"1280x853","o_13962350_1024.jpg":"1024x682","o_13962350_640.jpg":"640x426","o_13962350_480.jpg":"480x320","o_13962350_340.jpg":"340x226","o_13962350_220.jpg":"220x146","h_13962350_1280.jpg":"1280x854","h_13962350_1024.jpg":"1024x683","h_13962350_640.jpg":"640x427","h_13962350_480.jpg":"480x320","h_13962350_340.jpg":"340x227","h_13962350_220.jpg":"220x147","pp_13962350_1280.jpg":"1006x1280","pp_13962350_1024.jpg":"805x1024","pp_13962350_640.jpg":"503x640","pp_13962350_480.jpg":"377x480","pp_13962350_340.jpg":"267x340","pp_13962350_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13962352_1920.jpg":"1920x1080","k_13962352_1280.jpg":"1280x1280","k_13962352_1024.jpg":"1024x1024","k_13962352_640.jpg":"640x640","k_13962352_480.jpg":"480x480","k_13962352_340.jpg":"340x340","k_13962352_220.jpg":"220x220","o_13962352_1280.jpg":"1280x853","o_13962352_1024.jpg":"1024x682","o_13962352_640.jpg":"640x426","o_13962352_480.jpg":"480x320","o_13962352_340.jpg":"340x226","o_13962352_220.jpg":"220x146","h_13962352_1280.jpg":"1280x854","h_13962352_1024.jpg":"1024x683","h_13962352_640.jpg":"640x427","h_13962352_480.jpg":"480x320","h_13962352_340.jpg":"340x227","h_13962352_220.jpg":"220x147","pp_13962352_1280.jpg":"1006x1280","pp_13962352_1024.jpg":"805x1024","pp_13962352_640.jpg":"503x640","pp_13962352_480.jpg":"377x480","pp_13962352_340.jpg":"267x340","pp_13962352_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13962354_1920.jpg":"1920x1080","k_13962354_1280.jpg":"1280x1280","k_13962354_1024.jpg":"1024x1024","k_13962354_640.jpg":"640x640","k_13962354_480.jpg":"480x480","k_13962354_340.jpg":"340x340","k_13962354_220.jpg":"220x220","o_13962354_1280.jpg":"1280x853","o_13962354_1024.jpg":"1024x682","o_13962354_640.jpg":"640x426","o_13962354_480.jpg":"480x320","o_13962354_340.jpg":"340x226","o_13962354_220.jpg":"220x146","h_13962354_1280.jpg":"1280x854","h_13962354_1024.jpg":"1024x683","h_13962354_640.jpg":"640x427","h_13962354_480.jpg":"480x320","h_13962354_340.jpg":"340x227","h_13962354_220.jpg":"220x147","pp_13962354_1280.jpg":"1006x1280","pp_13962354_1024.jpg":"805x1024","pp_13962354_640.jpg":"503x640","pp_13962354_480.jpg":"377x480","pp_13962354_340.jpg":"267x340","pp_13962354_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13962356_1920.jpg":"1920x1080","k_13962356_1280.jpg":"1280x1280","k_13962356_1024.jpg":"1024x1024","k_13962356_640.jpg":"640x640","k_13962356_480.jpg":"480x480","k_13962356_340.jpg":"340x340","k_13962356_220.jpg":"220x220","o_13962356_1280.jpg":"1280x853","o_13962356_1024.jpg":"1024x682","o_13962356_640.jpg":"640x426","o_13962356_480.jpg":"480x320","o_13962356_340.jpg":"340x226","o_13962356_220.jpg":"220x146","h_13962356_1280.jpg":"1280x854","h_13962356_1024.jpg":"1024x683","h_13962356_640.jpg":"640x427","h_13962356_480.jpg":"480x320","h_13962356_340.jpg":"340x227","h_13962356_220.jpg":"220x147","pp_13962356_1280.jpg":"1006x1280","pp_13962356_1024.jpg":"805x1024","pp_13962356_640.jpg":"503x640","pp_13962356_480.jpg":"377x480","pp_13962356_340.jpg":"267x340","pp_13962356_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13962358_1920.jpg":"1920x1080","k_13962358_1280.jpg":"1280x1280","k_13962358_1024.jpg":"1024x1024","k_13962358_640.jpg":"640x640","k_13962358_480.jpg":"480x480","k_13962358_340.jpg":"340x340","k_13962358_220.jpg":"220x220","o_13962358_1280.jpg":"1280x853","o_13962358_1024.jpg":"1024x682","o_13962358_640.jpg":"640x426","o_13962358_480.jpg":"480x320","o_13962358_340.jpg":"340x226","o_13962358_220.jpg":"220x146","h_13962358_1280.jpg":"1280x854","h_13962358_1024.jpg":"1024x683","h_13962358_640.jpg":"640x427","h_13962358_480.jpg":"480x320","h_13962358_340.jpg":"340x227","h_13962358_220.jpg":"220x147","pp_13962358_1280.jpg":"1006x1280","pp_13962358_1024.jpg":"805x1024","pp_13962358_640.jpg":"503x640","pp_13962358_480.jpg":"377x480","pp_13962358_340.jpg":"267x340","pp_13962358_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13962360_1920.jpg":"1920x1080","k_13962360_1280.jpg":"1280x1280","k_13962360_1024.jpg":"1024x1024","k_13962360_640.jpg":"640x640","k_13962360_480.jpg":"480x480","k_13962360_340.jpg":"340x340","k_13962360_220.jpg":"220x220","o_13962360_1280.jpg":"1280x853","o_13962360_1024.jpg":"1024x682","o_13962360_640.jpg":"640x426","o_13962360_480.jpg":"480x320","o_13962360_340.jpg":"340x226","o_13962360_220.jpg":"220x146","h_13962360_1280.jpg":"1280x854","h_13962360_1024.jpg":"1024x683","h_13962360_640.jpg":"640x427","h_13962360_480.jpg":"480x320","h_13962360_340.jpg":"340x227","h_13962360_220.jpg":"220x147","pp_13962360_1280.jpg":"1006x1280","pp_13962360_1024.jpg":"805x1024","pp_13962360_640.jpg":"503x640","pp_13962360_480.jpg":"377x480","pp_13962360_340.jpg":"267x340","pp_13962360_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13962366_1920.jpg":"1920x1080","k_13962366_1280.jpg":"1280x1280","k_13962366_1024.jpg":"1024x1024","k_13962366_640.jpg":"640x640","k_13962366_480.jpg":"480x480","k_13962366_340.jpg":"340x340","k_13962366_220.jpg":"220x220","o_13962366_1280.jpg":"1280x853","o_13962366_1024.jpg":"1024x682","o_13962366_640.jpg":"640x426","o_13962366_480.jpg":"480x320","o_13962366_340.jpg":"340x226","o_13962366_220.jpg":"220x146","h_13962366_1280.jpg":"1280x854","h_13962366_1024.jpg":"1024x683","h_13962366_640.jpg":"640x427","h_13962366_480.jpg":"480x320","h_13962366_340.jpg":"340x227","h_13962366_220.jpg":"220x147","pp_13962366_1280.jpg":"1006x1280","pp_13962366_1024.jpg":"805x1024","pp_13962366_640.jpg":"503x640","pp_13962366_480.jpg":"377x480","pp_13962366_340.jpg":"267x340","pp_13962366_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x555","hd_13967338_1920.jpg":"1920x1080","k_13967338_1280.jpg":"1280x1280","k_13967338_1024.jpg":"1024x1024","k_13967338_640.jpg":"640x640","k_13967338_480.jpg":"480x480","k_13967338_340.jpg":"340x340","k_13967338_220.jpg":"220x220","o_13967338_1280.jpg":"1280x370","o_13967338_1024.jpg":"1024x296","o_13967338_640.jpg":"640x185","o_13967338_480.jpg":"480x138","o_13967338_340.jpg":"340x98","o_13967338_220.jpg":"220x63","h_13967338_1280.jpg":"1280x854","h_13967338_1024.jpg":"1024x683","h_13967338_640.jpg":"640x427","h_13967338_480.jpg":"480x320","h_13967338_340.jpg":"340x227","h_13967338_220.jpg":"220x147","pp_13967338_1280.jpg":"1006x1280","pp_13967338_1024.jpg":"805x1024","pp_13967338_640.jpg":"503x640","pp_13967338_480.jpg":"377x480","pp_13967338_340.jpg":"267x340","pp_13967338_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13967340_1920.jpg":"1920x1080","k_13967340_1280.jpg":"1280x1280","k_13967340_1024.jpg":"1024x1024","k_13967340_640.jpg":"640x640","k_13967340_480.jpg":"480x480","k_13967340_340.jpg":"340x340","k_13967340_220.jpg":"220x220","o_13967340_1280.jpg":"1280x853","o_13967340_1024.jpg":"1024x682","o_13967340_640.jpg":"640x426","o_13967340_480.jpg":"480x320","o_13967340_340.jpg":"340x226","o_13967340_220.jpg":"220x146","h_13967340_1280.jpg":"1280x854","h_13967340_1024.jpg":"1024x683","h_13967340_640.jpg":"640x427","h_13967340_480.jpg":"480x320","h_13967340_340.jpg":"340x227","h_13967340_220.jpg":"220x147","pp_13967340_1280.jpg":"1006x1280","pp_13967340_1024.jpg":"805x1024","pp_13967340_640.jpg":"503x640","pp_13967340_480.jpg":"377x480","pp_13967340_340.jpg":"267x340","pp_13967340_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7440775 Threads: 1 Questions: 1599229084 Slow queries: 4746758 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110500249 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) ) [link] => /om/sa-svih-strana/obisli-smo-slikovitu-sicilijansku-obalu-i-sarmantne-gradice-koji-su-bili-scenografija-za-remek-djela-talijanske-kinematografije-1131778 [printLink] => /om/sa-svih-strana/obisli-smo-slikovitu-sicilijansku-obalu-i-sarmantne-gradice-koji-su-bili-scenografija-za-remek-djela-talijanske-kinematografije-1131778?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 186542 [name] => sicilija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sicilija [link] => /tag/sicilija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 651471 [name] => Sciacca sicilija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-02 13:12:04 [main_article_id] => 0 [alias] => sciacca-sicilija [link] => /tag/sciacca-sicilija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 651472 [name] => mesina sicilija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-02 13:12:04 [main_article_id] => 0 [alias] => mesina-sicilija [link] => /tag/mesina-sicilija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 651473 [name] => što vidjeti na siciliji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-02 13:12:04 [main_article_id] => 0 [alias] => sto-vidjeti-na-siciliji [link] => /tag/sto-vidjeti-na-siciliji ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ključ italije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Filmska šetnja Sicilijom: naš suradnik obišao je slikovitu obalu i šarmantne gradiće koji su bili scenografija za remek-djela talijanske kinematografije [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/24/13962364.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vanja Valtrović [mainImageDesc] => Ribarska flota u Sciacci [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/24/13962364.jpg [title] => Ribarska flota u Sciacci Vanja Valtrović ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/24/13962330.jpg [title] => Morski glečer Scala dei Turchi Vanja Valtrović ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/24/13962350.jpg [title] => U Sciacci se ribarski brodovi popravljaju noću Vanja Valtrović ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/24/13962352.jpg [title] => Male peškarije otvaraju se u večernjim satima Vanja Valtrović ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/24/13962354.jpg [title] => Sciacca je šarmantni i slikoviti ribarski gradić Vanja Valtrović ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/24/13962356.jpg [title] => Na Siciliji možete vidjeti i jahače na valovima Vanja Valtrović ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/24/13962358.jpg [title] => Pogled s uzvisine u Messini Vanja Valtrović ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/24/13962360.jpg [title] => Taormina s uklesanim teatrom Vanja Valtrović ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/24/13962366.jpg [title] => Ribari na večer vraćaju s mora, a riba odmah prodaje Vanja Valtrović ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/24/13967338.jpg [title] => Etna je jedan od posljednjih aktivnih vulkana Vanja Valtrović ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/24/13967340.jpg [title] => Etna je jedan od posljednjih aktivnih vulkana Vanja Valtrović ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Posjetiti Italiju, a ne doći na Siciliju, to je isto kao i ne posjetiti Italiju. Jer Sicilija je ključ svega.

Riječi su to njemačkog spisatelja Johanna Wolfganga von Goethea kojeg su, za njegova posjeta tom najvećem talijanskom otoku, podjednako impresionirali starogrčki arheološki spomenici i vulkanski eruptivna narav Sicilijanaca.

Iako je Goethe tu riječ upotrijebio za razumijevanje kulturoloških i antropoloških pojava, Siciliju se može promatrati kao ključ i u geografskom smislu. Svojim položajem u nastavku potplata talijanske čizme približila se na stotinjak kilometara od afričke obale prepolovivši Sredozemlje na dva bazena.

Zbog toga je kroz cijelu svoju povijest bila privlačna raznim osvajačima, svjesnim da tko drži Siciliju, drži i ključ plovidbe između istočnog i zapadnog Mediterana.

Masovne emigracije

Do priključenja Italiji 1861. njom su vladali Grci i Feničani, Rim i Bizant, Arapi i Normani, te Španjolci i Britanci. Brojni spomenici svjedoče o bogatstvu i raskoši sicilijanskih gradova, ali kad se govori o životu Sicilijanaca, puno više se govori o siromaštvu nego bogatstvu. Sa Sicilije se masovno odlazilo u potrazi za boljim životom.

Na otoku danas živi oko pet milijuna stanovnika, a procjenjuje se da ih još barem toliko, kao gastarbajteri, radi izvan Italije. Od oko 25 milijuna Amerikanaca talijanskog podrijetla, 18 milijuna ih je sa Sicilije.

Siciliju, otok trokutastog oblika, često zovu i otokom u tri mora: duž južne obale je Sredozemno more, na sjeveru Tirensko more, a na istoku Jonsko. Opseg otoka, odnosno dužina obale iznosi oko 1000 kilometara. Kada se tome pribroji i obalna linija arhipelaga od sedam Eolskih otoka, te još nekoliko drugih manjih obližnjih otoka, sicilijanska obalna linija iznosi oko 1500 kilometara.

Osim zbog svog strateškog položaja, od davnina je bila važna i zbog svog plodnog tla bogatog mineralima vulkanskog porijekla što je, u kombinaciji sa toplom klimom, dovelo do toga da su je zvali žitnicom Mediterana. Kaktusi, te nasadi mediteranskog voća i povrća i danas dominiraju sicilijanskim pejzažem. Grčki kolonisti su je počeli naseljavati u osmom stoljeću prije naše ere i ubrzo je na Siciliji živjelo više Grka nego u Ateni i Sparti, dva najveća grčka grada, zajedno.

Neka starogrčka otkrića i dolaze upravo sa Sicilije: matematičar, fizičar i astronom Arhimed živio je u Siracusi na jugoistoku otoka. I dok je on do jednog od svojih najpoznatijih otkrića, onog o uzgonu, došao, po anegdoti, uranjujući se u kadu, 22 stoljeća kasnije, zaranjajući duboko u more, svjetsku je slavu stekao njegov drugi sugrađanin.

Uklesano kazalište

Iz Siracuse dolazi i Enzo Maiorca, ronilac koji je 1988., zaronivši do 101 metra dubine, postavio tadašnji svjetski rekord u ronjenju na dah. Ovaj Enzo je poslužio kao inspiracija za lik jednog drugog Enza: Enza Molinarija u filmu Veliko plavetnilo.

Osim što su mu promijenili prezime, scenaristi su mu promijenili i grad: Enzo iz filma ne živi u Siracusi nego Taormini, gradu na strmoj stijeni iznad mora u koju je u 3. stoljeću prije naše ere uklesano antičko kazalište.

Na odmor u Taorminu iz koje su pruža pogled i na morsko prostranstvo i na više od tri tisuće metara visoku Etnu, redovito dolazi razno europsko plemstvo, uključujući i članove bankarske dinastije Rothschild.

U tisuću kilometara sicilijanske obale izmjenjuju se visoki klifovi i pješčane plaža bez ijednog kamena u blizini. Na jednoj od takvih tragično je završio i Eshil. Šetao je uz more kad ga je prelijetao orao ribar noseći kornjaču u svojim kandžama. Ne bi li im razbili oklop, orlovi u brišućem letu ispuštaju kornjače na stijene.

U konkretnom slučaju, orao je piščevu ćelavu glavu zamijenio za kamen i na nju ispustio kornjaču. Kako je kornjača prošla nije ostalo zapisano, ali starogrčki tragičar je tragikomično okončao svoj život na plaži kod Gele.

Na kraju jedne takve duge pješčane plaže, nad morem se uzdiže Scala dei Turchi. Kad ne bismo znali na kojim se geografskim širinama nalazimo, lako bismo mogli pomisliti da je pred nama ledenjak, a ne klif od mekane sedimentne stijene nalik tupini, ali sniježnobijele boje.

---

image
Morski glečer Scala dei Turchi
Vanja Valtrović
---

Scala je atrakcija na koju turisti dolaze ne samo zbog njene ljepote i geološke specifičnosti, nego i zato jer se pojavila i u nekoliko epizoda serije Inspektor Montalbano.

Čarolija u Sciacci

Filmovi i TV serije su dobra priprema za dolazak na Siciliju čiji su gradovi i sela često bili scenografija za starija i novija remek-djela talijanske kinematografije. Klasik neorealizma Zemlja drhti, sniman je u selu Aci Trezza, a puno godina kasnije Poštar u Salini.

---

image
Sciacca je šarmantni i slikoviti ribarski gradić
Vanja Valtrović
---

I jedno i drugo su mala ribarska mjesta kakva se, veća i modernija nego na filmskom platnu, ali još uvijek jednako slikovita i šarmantna, još uvijek mogu pronaći na Siciliji.

Mene je svojom živošću očarala Sciacca. Zatekao sam se u predvečerje, u vrijeme kad su se ribarski brodovi počeli vraćati s mora. Ono što mi je u početku izgledalo kao miran suton ribarskoga gradića, u trenu se pretvorilo u živu i bogatu noć. Prazna pristaništa su se napunila brodovima i malim kamionima koji su došli po ulov.

---

image
Ribari na večer vraćaju s mora, a riba odmah prodaje
Vanja Valtrović
---

Kako nisu svi bili hladnjače, među njima je vrvjelo od trokolica koje su iz nekoliko lokalnih ledara dovozile led. Živnuli su i mali škverovi i radionice popravljajući do duboko u noć ono što se toga dana na ribarskim brodovima pokvarilo. Već je bio pao i mrak kad su se ribarnice otvorile, i meni koji sam navikao da se riba kupuje ujutro, nadrealno su izgledali prizori mještana koji izlaze iz kuća i idu po svježu ribu za večeru.

Kad su obavili sve što je trebalo, mornari i ribari su se razmilili po lokalnim ribljim restoranima. Restoran je, u ovom slučaju, preambiciozna riječ; to su mjesta s par stolova u kojima se služe dobro vino i jednostavna riblja jela. Najbolju i najbogatiju riblju juhu pojeo sam u Sciacci.

Jahači na valovima

Film koji me iz Sciacce na južnoj obali odveo u Cefalu na sjevernu je Kino Paradiso. Koliko je on mještanima važan svjedoči ne samo činjenica da je njegov režiser proglašen za počasnog građanina Cefalua, nego i spomen-ploča na kojoj piše:

- U ovom starom portu snimljena je jedna od nezaboravnih scena talijanske kinematografije.

Zahvaljujući Paradisu, mogao sam pretpostaviti što me očekuje u tom gradu, ali ni u ludilu nisam mogao očekivati da ću vidjeti i nešto što se gleda u filmovima s kalifornijskih i havajskih plaža. Iako nisu ni blizu onima iz Dana velikih valova, valovi pred Cefaluom bili su dovoljni da u more namame lokalne surfere. Tu sam prvi (i do sada jedini) put uživo vidio jahače na valovima.

---

image
Na Siciliji možete vidjeti i jahače na valovima
Vanja Valtrović
---

Sicilija se kontinentu najbliže približila u Mesinskom tjesnacu. Ljevkastog oblika i, na svom najužem mjestu, samo tri kilometra širok, taj je tjesnac mjesto s jakim strujama u vrijeme mijena oseke i plime, pa nije čudo da je Homer u Odiseji baš tu smjestio Scilu i Haribdu, dvije morske nemani koje vrebaju pomorce pri prolazu kroz tjesnac.

Zbog struja, koje privlače i ribe i ptice, tjesnac je i jedinstveni pomorski i kopneni ekosistem. Tune, sabljarke, morski psi, dupini i kitovi mimoilaze se s trajektima koji povezuju Siciliju i Kalabriju, duž čijih se obala gnijezde orlovi, lešinari, ibisi i flamingosi.

Nedostižni most

Hoće li se ovdje sagraditi most, pitanje je koje prođe kroz glavu svakome tko s uzvisine u Messini promatra kolone kamiona koji čekaju da se ukrcaju na trajekte što prevoze automobile i vlakove. Ideja o mostu je stara i bilo je momenata kad je izgledalo da će se i pretočiti u svoju realizaciju.

---

image
Pogled s uzvisine u Messini
Vanja Valtrović
---

Tako je 2003. prihvaćen preliminarni projekt gradnje 5 kilometara dugog mosta za cestovni i željeznički promet. Osigurana su i znatna sredstva iz talijanskih i europskih fondova. Tri godine kasnije talijanski parlament zaustavio je projekt, da bi se 2013. odustalo od njega.

Neki to objašnjavaju velikim seizmičkim izazovima koji se postavljaju pred graditelje takvoga mosta, neki drugi pobjedom ekoloških organizacija koje su se protivile njegovoj gradnji, dok oni treći, ne tako malobrojni, uzroke odustajanju od gradnje vide u jednoj drugoj sicilijanskoj tradicionalnoj i moćnoj instituciji.

Onoj koju smo upoznali u filmu Kum. Po njima, postojanje mosta ne bi odgovaralo mafiji, jer dok god nema mosta ona ima mogućnost Siciliju, a preko nje i Italiju, držati u šaci. Kažu da se vrlo lako dade izazvati i organizirati štrajk pomoraca, te prekinuti vezu Sicilije s kopnom.

Drugim riječima, dok god nema mosta, lakše im je držati ključ. Ne onaj Goetheov s početka teksta, nego ključ u bravi otoka.

---

CIJENE RIBE U SCIACCI (euri)

Skuše....................7,90
Srdele...................1,90
Lignje.................... 14,90
Oslić...................... 7,90
Hobotnica.............. 9,90
Komarča (uzgoj).... 7,90
Komarča (more)...... 25
Trlje........................7,90
Tunj (filet)...............12,90
Sipa........................12,90
Brancin (uzgoj).........7,90
Brancin (more).......... 25
Umbrina.................... 17
Sabljarka...................14,90
Aragosta..................... 50
Škampi......................10,90
Kozice........................4,90
Razno za juhu........... 4,90

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović
Vanja Valtrović
Ribarska flota u Sciacci
Vanja Valtrović
Morski glečer Scala dei Turchi
Vanja Valtrović
U Sciacci se ribarski brodovi popravljaju noću
Vanja Valtrović
Male peškarije otvaraju se u večernjim satima
Vanja Valtrović
Sciacca je šarmantni i slikoviti ribarski gradić
Vanja Valtrović
Na Siciliji možete vidjeti i jahače na valovima
Vanja Valtrović
Pogled s uzvisine u Messini
Vanja Valtrović
Taormina s uklesanim teatrom
Vanja Valtrović
Ribari na večer vraćaju s mora, a riba odmah prodaje
Vanja Valtrović
Etna je jedan od posljednjih aktivnih vulkana
Vanja Valtrović
Etna je jedan od posljednjih aktivnih vulkana
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/obisli-smo-slikovitu-sicilijansku-obalu-i-sarmantne-gradice-koji-su-bili-scenografija-za-remek-djela-talijanske-kinematografije-1131778 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=65248bd0990fa290ca1568e41a24f94e6218efac [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Filmska+%C5%A1etnja+Sicilijom%3A+na%C5%A1+suradnik+obi%C5%A1ao+je+slikovitu+obalu+i+%C5%A1armantne+gradi%C4%87e+koji+su+bili+scenografija+za+remek-djela+talijanske+kinematografije&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fobisli-smo-slikovitu-sicilijansku-obalu-i-sarmantne-gradice-koji-su-bili-scenografija-za-remek-djela-talijanske-kinematografije-1131778 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fobisli-smo-slikovitu-sicilijansku-obalu-i-sarmantne-gradice-koji-su-bili-scenografija-za-remek-djela-talijanske-kinematografije-1131778 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ključ italije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

ključ italijeFilmska šetnja Sicilijom: naš suradnik obišao je slikovitu obalu i šarmantne gradiće koji su bili scenografija za remek-djela talijanske kinematografije

Piše Vanja Valtrović
2. listopada 2021. - 13:11

Posjetiti Italiju, a ne doći na Siciliju, to je isto kao i ne posjetiti Italiju. Jer Sicilija je ključ svega.

Riječi su to njemačkog spisatelja Johanna Wolfganga von Goethea kojeg su, za njegova posjeta tom najvećem talijanskom otoku, podjednako impresionirali starogrčki arheološki spomenici i vulkanski eruptivna narav Sicilijanaca.

Iako je Goethe tu riječ upotrijebio za razumijevanje kulturoloških i antropoloških pojava, Siciliju se može promatrati kao ključ i u geografskom smislu. Svojim položajem u nastavku potplata talijanske čizme približila se na stotinjak kilometara od afričke obale prepolovivši Sredozemlje na dva bazena.

Zbog toga je kroz cijelu svoju povijest bila privlačna raznim osvajačima, svjesnim da tko drži Siciliju, drži i ključ plovidbe između istočnog i z...

11. svibanj 2024 12:43