StoryEditorOCM

očuvanje baštineNajavljena manifestacija ‘Creski kaić‘ posvećena ribarstvu i pomorstvu, donosimo program

Piše M.I.
14. svibnja 2024. - 12:12

"Creski kaić – Dani creske pomorske baštine i tradicije" sedmodnevna je kulturno-sportska i zabavna manifestacija čiji je cilj očuvanje i valorizacija nematerijalne kulturne baštine otoka Cresa povezane s pomorstvom i ribarstvom te podizanje opće razine svijesti o važnosti pomorske i ribarske baštine u očuvanju identiteta otoka, piše TZ Cres. 

Ova manifestacija održat će se od 27. svibnja do 2. lipnja.

Bogatim, zabavnim i edukativnim programom, "Creski kaić" vraća nas u neka prošla vremena i podsjeća kako se u Cresu živjelo uz more i od mora u razdoblju prije pojave plastičnih barki i motornih brodica.

Nizom izložbi i radionica upriličuje se edukativna pomorsko–povijesna šetnica uz cresku luku, koja prikazuje nekadašnji način gradnje i održavanja tradicionalne barke otoka Cresa – creskog kaića.

Creski pomorci i brodograditelji su se oduvijek u slobodno vrijeme, a posebice nedjeljom i blagdanima, okupljali uz igru i pjesmu po konobama i oštarijama. U sklopu manifestacije organiziraju se natjecanja u tradicionalnim igrama: boćanje, briškula i trešeta, šah, mora cantada i potezanje konopa u kojima mogu sudjelovati stanovnici i posjetitelji Cresa.

U dijelu gastro programa posjetitelji mogu uživati u tradicionalnim jelima creske kuhinje. Krijica, mozjini, tripice i gista su janjeći specijaliteti koji predstavljaju biser otočne gastronomije i raritet u sredozemnoj kuhinji. Na glavnom creskom trgu održava se natjecanje u spravljanju brudeta – najzastupljeniji način pripreme ribe u otočkoj kuhinji. Izborom najboljeg brudeta pripremljenog od ribe ulovljene u podvodnom ribolovu i udičarenju.

U zabavnom dijelu, svakodnevno u večernjim satima na trgu nastupaju lokalni glazbenici, klape i bendovi.

Središnji događaj manifestacije jest regata i smotra tradicionalnih drvenih barki na jedra. Pasare, guci, gajete i batane okupljaju se na regati u creskom zaljevu, a dodatni doživljaj pobuđuje noćna "igra svjetla i jedra" tijekom revijalne smotre tradicionalnih barki koja se održava u luci.

Organizatori su JK Reful Cres, Otra Cres, Grad Cres i TZ Grada Cresa.

28. svibanj 2024 00:35