StoryEditorOCM

bravo, valentina!Mlada Hrvatica ispisala povijest ronjenja na dah pod ledom: oborila dva svjetska rekorda u dva dana!

Piše OM
28. veljače 2024. - 10:12

Valentina Cafolla, 26-godišnja studentica Kineziološkog fakulteta, ispisala je povijest ronjenja na dah pod ledom. Članica ronilačkog centra Rovinj sub, sportašica je u jednoj od težih disciplina - ronjenju na dah, a već s 15 godina spuštala se ispod trideset metara. Proteklog tjedna je u Italiji, na zaleđenom jezeru Anterselva koje se nalazi na nadmorskoj visini od 1600 metara u dva dana srušila dva svjetska rekorda u ženskoj kategoriji.

Prvo je srušila svjetski rekord u ronjenju na dah pod ledom s monoperajom. Bez kisika ili bilo kakve pomoći ispod 45 centimetara debelog leda izdržala je minutu i 40 sekundi, preplivavši 140 metara. Hrvatica je ovaj rekord držala sedam godina prije nego ga je nedavno srušila Japanka Yasuko Ozeki koja je preplivala metar duže. Valentina je rekord vratila samo 36 sati nakon što ga je Japanka srušila.

To joj nije bilo dovoljno pa je drugi dan srušila još jedan svjetski rekord. Naime, preronila je 80 metara pod ledom koristeći dugačke apnejaške peraje. Oba rekorda su priznata od strane CMAS-a, svjetske ronilačke federacije. Hrvatska sportašica je ove rekorde postavila u odijelu koje je debljine pet milimetara u vodi temperature tri Celzijeva stupnja. Kako bi uspjela ostvariti zadano, morala je svoj puls spustiti na 50 otkucaja u minuti, a prošla je dugotrajnu mentalnu i fizičku pripremu.

"Osim što je nevjerojatna sportašica, Valentina Cafolla je i predana eko borkinja posebno fokusirana na očuvanje podmorja te svojim fenomenalnim rezultatima i statusom uzora sve brojnijim mladim sportašima itekako skreće pozornost na pitanja bitna za opstanak našeg okoliša i planeta!", stoji u objavi Kineziološkog fakulteta.

26. travanj 2024 17:34