StoryEditorOCM

split-hvarJubilarno 70. izdanje Splitove regate krstaša: jedriličarsko nadmudrivanje starta u petak, evo svih detalja

Piše Sandra Barčot
19. lipnja 2023. - 13:39

Jubilarno 70. izdanje Splitove regate krstaša na rasporedu je ovaj vikend, preciznije u petak 23. lipnja kada će flota iz Kaštelanskog zaljeva zajedriti put Hvara, u luku Jelsa.

Starta linija, ako vremenski uvjeti dopuste, planirana je ispred Lučice, prostorija kluba domaćina JK Splita, točno u 9 sati. Jedri se 34,5 nautičkih milja do ciljne linije pred Jelsom, a ista ruta je planirana i za drugu etapu regate, u nedjelju kada je povratak u Split.

Osim jedriličarskih nadmudrivanja i okršaja na moru, ova regata nudi i dosta zanimljivih događanja na kopnu budući je subota slobodan dan od jedrenja.

- U suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Jelsa, Splitsko-dalmatinskom županijom, kao i same Općine Jelsa, te Muzejom općine Jelsa, Udrugom Lantina iz Vrboske i Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, pripremili smo raznolik subotnji program.

U suradnji s muzejom, koji upravlja i Vinogradarskom zbirkom u Pitvama, organiziramo tematske vođene obilaske Vinogradarske zbirke te posjet dvjema vinarijama; Duboković u Jesli, te Carić u Vrboskoj, uz degustaciju vina. Subotnje popodne je rezervirano za revijalnu regatu tradicijskih brodova na ruti Vrboska – Jelsa, u organizaciji Udruge Lantina, dok će paralelno, u suradnji s Tehničkom kulturom Grada Splita, te HJS-om, u luci Jelsa biti održana i promocija jedrenja radio-upravljanim jedrilicama.

Naš junior Tonko Puljiz će malim Jelšanima i ostalim zainteresiranim otočanima, kao i sudionicima regate, predstaviti atraktivno i svima lako dostupno jedrenje s modelima u moru, kojima se s kopna upravlja joystickom. Imat ćemo i turnir u balotama, a navečer i zabavu s jednim ciljem a to je spajanje užitka jedrenja na moru sa turističkim i kulturnim doživljajem destinacije - kazuju nam iz kluba domaćina JK Splita.

Što se flote tiče očekuje se sudjelovanje preko tridesetak krstaša, dok je proglašenje najboljih na regati koja se održava punih sedam desetljeća, zakazano za nedjelju u 20.30 sati u prostorijama kluba.

Svi detalji i prijave su na web-stranicama JK Splita koje možete pogledati OVDJE.

 

28. travanj 2024 19:59