StoryEditorOCM

morska lektiraIz tiska izašao ‘Ronilački vodič po Jadranu‘ Gorana Butajle, opisuje čak 130 lokacija

Piše OM
1. travnja 2024. - 11:26

Iz tiska je ovih dana izašla dugoočekivana knjiga "Ronilački vodič po Jadranu", autora Gorana Butajle, koja na čak 343 stranice donosi sve o 130 ronilačkih lokacija širom hrvatske obale i otoka, podijeljenih u pet logičnih ronilačkih zona: Istra, Kvarner, sjeverna, srednja i južna Dalmacija.

Osim tih  pet velikih poglavlja, pronaći ćete još četiri poglavlja o temama koje su u uskoj vezi sa ronilaštvom, a to su Nacionalni parkovi i parkovi prirode u Hrvatskoj, zatim Duboke olupine Jadrana sa posebnim osvrtom na legendarne olupine Szent Istvana i aviona B 17 na Visu. Slijedi i poglavlje o antičkoj kulturnoj baštini, te o crvenom koralju. Kao što je spomenuto, knjiga je namijenjena rekreativnim roniocima pa je tako i velika većina lokacija onih do 40 metara dubine.

Koncept knjige je takav da obrađuje ronilačke lokacije koje su dostupne velikoj većini današnjih ronilačkih zaljubljenika, a to su još uvijek sportsko – rekreativni ronioci. Jadransko podmorje u svojim dubinama krije i pozamašan broj dubokih olupina, onih dostupnim samo tehničkim roniocima, ali za ovu priliku su one ipak izostavljene, odnosno informativno su spomenute su u jednom od poglavlja. 

Dodajmo na kraju da je cijena knjige 49 eura.

02. svibanj 2024 19:46