stdClass Object ( [id] => 1260179 [title] => ‘Velikog crva ulovim i na pedalj dubine!‘: Doris Marinović otkrio nam je tajne najboljeg mamca za oboritu ribu [alias] => velikog-crva-ulovim-i-na-pedalj-dubine-doris-marinovic-otkrio-nam-je-tajne-najboljeg-mamca-za-oboritu-ribu [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

O velikom morskom crvu, znanstvenog naziva Eunice roussaei, jednom od najcjenjenijih mamaca za ribolov na moru, znanstvenici znaju jako malo. Da bi to promijenili, stručnjaci Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita nedavno su pokrenuli projekt njegova proučavanja te pozvali ribolovce na suradnju. Prvi se odazvao Doris Marinović, sportski ribolovac iz Splita, donacijom vrlo velikog crva dugog tri metra. Ujedno je ovaj vitalni 70-godišnjak i našim čitateljima rado odlučio donirati svoje spoznaje o, kako kaže, najboljem mamcu za lov oborite ribe s kraja.

- Velike crve lovim od svoje dvanaeste godine. U to doba, početkom 70-ih prošlog stoljeća, svugdje uz obalu bilo ih je u velikom broju. Ja sam ih lovio od punte Marjana, preko Kašjuna, Bačvica, Firula do ispod groblja u Stobreču, dalje nisam trebao odlaziti. I sad ih na tim pozicijama ima, ali znatno manje, a i sitniji su. Još uvijek ih lovim oko sike od Bačvica, ali samo dva do tri puta godišnje po nekoliko komada, ne češće ni više kako bi im omogućio da se obnove. Nekad ih je tu bilo mnoštvo, lovio sam ih uz samo obalu, dok nije bilo šetnice. Danas je crva pet puta manje, a na izlovljenim područjima i 100 puta manje nego prije pola stoljeća. Oni sigurno neće nestati, ali obnova populacije na izlovljenim terenima traje vrlo dugo, nekoliko godina nakon prestanka lova. Trenutačno, bogatija lovišta crva su sjevernije od Zadra, najbogatija oko Kornata.

Prekopavanje plićaka

- Što je uzrok smanjenju populacije velikog crva?

- Više je razloga za to, a najveći je devastacija podmorja, počev od nasipanja, preko prekopavanja plićaka od strane onih koji skupljaju školjke, do prirodnog ispiranja pijeska i mulja s kamenite podloge. Naime, crva najviše ima na miješanim terenima, gdje poviše kamena ima mekanog sloja debljine barem 10 cm. Kad taj sloj nestane, na ogoljeni kamen dolaze ježevi i otimaju hranu crvima, pa ih je sve manje, a oni koji opstanu su sitni i zakržljali. Uza sve to, manjem broju crva pridonosi i njegov veliki izlov.

- Na kojim dubinama ima crva?

- Lovim ga u samo pedalj dubokom moru u vrijeme plime, a najdublje na 10-15 metara, iako ga sigurno ima i dublje. Moj prijatelj iz Murtera je kod Dugog otoka s dubine od oko 50 metara ponekad izvlačio u vrše zapetljane komade crva. No, s povećanjem dubine gustoća naselja crva sve je manja, budući da je sve manje i miješanog, kamenito-pjeskovitog dna u kojem crvi najradije borave. Osim toga, što je iz veće dubine, crv je manje kvalitetan, jer je iz mekšega dna.

---

image

Crva treba rezati oštrim alatom

Šime Duvančić
---

- Što vas je ponukalo loviti velike crve?

- Kao i mnogim drugima, ribolov mi je bila omiljena zabava u djetinjstvu. Poput ostale djece, lovio sam odmetom iz ruke. Pribor sam izrađivao od ribarskog konca, a kad nisam imao para kupiti ga, od konca koji bih našao u maminom priboru za šivanje. Ni udice nisam kupovao, nego sam ih pravio od pribadače. Dugo sam lovio kruhom, ali kad sam vidio što odrasli love crvima, u svojoj 12. godini odlučio sam i ja loviti njima. Kako nisam ima novca kupovati ih, naučio sam ih loviti. U to vrijeme, početkom 70-ih, lovilo se puškicom. Puškicu mi je posuđivao Silvije Palaoro, a loviti me je naučio Ante Dominis. Kasnije, kad sam pošao na zanat, puškice sam vlastoručno pravio od mesinga, da ne hrđaju, a da bi bile lakši za rukovanje, izbalansirane, rukohvat sam im otežavao kositrom. Pogon puškica bile su dvije gumene trake koje sam rezao od stare zračnice bicikla. Bile su raznih širina, kako bi puškica imala razne snage udarca. Zbog istog razloga na strelici sam pravio dva utora, za obarač, kako bi na licu mjesta imao mogućnost odabira jačine zatezanja, odnosno snage udarca.

Gađanje puškicom

- Kako ste lovili tim puškicama?

- S puškicom bih lovio tako da bi u vunenu bičvu stavo finog žala, da je kurenat ne odnese, te komad tvrdog ljudskog izmeta. Izmet sam držao u dobro zatvorenom važu kojeg bi otvarao tek kad bi zaronio, da mi ne smrdi. Kad bi uočio moguću rupu crva, na 2 do 3 centimetra od nje bi gnječio bičvu da miris isprovocira crva na izlazak iz rupe. Drugom sam rukom držao puškicu vrhom što bliže otvoru, ne dalje od 10 cm, a crva gađao samo dok bi se on kretao naprijed inače bi se brzo povukao u rupu. Uvijek sam nastojao pogoditi u najtvrđi dio crva - glavu ili blizu nje. Nakon pogotka, pušku bi položio na dno i na nju stavio kamen da je crv ne odvuče. Onda bi isplivao do plutače na kojoj je bilo nekoliko boca s komadom uzice na čijem je kraju udica. Udicu bi pažljivo zabio pod glavu crva i, ovisno o njegovoj veličini, podesio uzgon, na način da bih u bocu pustio određenu količinu vode. Nakon toga ostavio bi bocu da izvuče crva i otplovio dalje u potragu za novim.

---

image

Arsenal alata za lov crva

Šime Duvančić
---

- Kada se počelo loviti trapulama?

- One su se pojavile u 80-im godinama i s njima se moglo loviti lakše nego puškicom. Moguće ih je koristiti više odjednom, ali sportskim ribolovcima zakon dozvoljava lov s najviše dvije! Ja ih dobivam od prijatelja, kupujem i sam izrađujem. Ima ih raznih konstrukcija, manje ili više pogodnih za lov na određenim terenima i u određenim uvjetima. Bilo koje konstrukcije, kod trapule je najvažnije da dio koji pritiska ulovljenog crva nije nazubljen, jer takvi nanose povrede, čak i presijecaju crva. Ja u crvolov nosim dvije do tri vrste trapula i koristim ih po potrebi, ovisno o veličini rupe i izgledu terena, što se stječe iskustvom. Iako vrlo dobro uočavam promjene na dnu, na trapule ipak postavljam signalizator koji odaje njihov položaj, kako ih ne bi izgubio. Signalizator pravim od četvrtine plutanog čepa i s trapulom povezujem pomoću 30 do 40 cm konopa ili mekanog najlona. Za bolje uočavanje pluto je dobro obojiti u bijelo ili žuto.

Sluz kao beton

- Kako prepoznate stanište crva?

- Na moguću nazočnost crva u moru ukazuje i izgled kopna uz njega. Nema ga uz posve kamenitu ili pjeskovitu obalu, nego uz plitku položenu i mješovitu obalu u mekanom dnu kanala i procijepa. Nema ga na posve pustom dnu, niti na području s vrlo boćatom vodom. Stanište mu je okomiti krivudavi kanal u blatnom, manje u pjeskovitom procijepu između kamenja, koralja i šljunka. Kanal mu ima dva otvora, ponekad međusobno vrlo blizu. Iz šireg, promjera 2 do 3 cm, ovisno o veličini crva, lovi, a iz drugog izbacuje iskopano tlo te izmet koji nalikuje povezanim kobasicama. Izgled otvora iz koga vreba te okoliša oko njega ovisi o vrsti dna, ali i dobu godine.

---

image

Još uvijek se i na plaži Firule mogu loviti crvi i oborita riba

Šime Duvančić
---

Najlakše ga je naći na mekanom dnu na kojem crv unutrašnjost otvora i njegov bliži okoliš oblaže sluzavom masom, pa sve izgleda kao da je betonirano. U toplijem dijelu godine crv tom sluzi nastoji sakriti otvor praveći iznad njega paučasti tuljak od vlati trave i ostalog materijala iz okoliša. Tijekom cijele godine otvor kamuflira i tako što oko njega ostavlja neprobavljive dijelove plijena, slaže komadića svega i svačega što nađe u okolici staništa. Kad ne lovi, crv najčešće posve zatvara otvor raznim predmetima, čak i kamenjem promjera do desetak centimetara! Osim toga, najradije izlazni otvor gradi ispod kamena ili što bliže njemu.

- Kako i koliko dugo čuvate ulovljene crve?

- Veliki crv je jedan od mamaca koji se najlakše i najduže može održati na životu. Najkraće ljeti, dva-tri dana ako se drži u posudi s morskom vodom. Najbolje velikoj plitkoj u kojoj voda tek pokriva crva. More treba dnevno djelomično mijenjati, ali pritom treba paziti gdje se more uzima, jer ako je manje slano od onog u kojem je ulovljen, crv brzo ugiba i gubi boje, postaje sivo-bijeli. Puno dulje, čak i nekoliko mjeseci bez hranjenja i mijenjanja mora, crv će živjeti u posudi u koju se upumpava zrak. U takvim uvjetima od svoje sluzi napravi svojevrsnu posteljicu i u njoj hibernira.

---

image

Izvan mora crva je najbolje držati u posudi s pumpicom zraka

Šime Duvančić
---

Ja crve najradije čuvam u izbušenim kanticama ispod broda, ali ne u jakom kurentu i na dnu, nego oko metar poviše njega, kako ih ne bi napale kozice. Ljeti u tim uvjetima požive barem tjedan-dva, a zimi dva do tri mjeseca hibernirajući. Čim se očiste od sluzi, oni ožive. Ako mu je glava postala tvrda poput konopa, krhka i sivo-bijela, to je znak da je uginuo. No, i kad ugine 10 cm od glave, ostatak je živ, ali se slabije drži na udice nego kad mu je glava živa. Od spadanja ga osiguravam tako da ga mamčim prošivanjem - provlačenjem udice dva, tri puta kroz crva.

Ribolov s obale

- Što i kako lovite velikim crvom?

- Namamčeni crv mi jamči da ću uloviti plemenitu ribu, ako ne komarču, onda fratra, šarga, pica, kavalu, rjeđe ovčicu, lubina... Lovim štapovima, jer je s njima lakše, i to samo sistemom s kliznom olovnicom.

- Gdje i kada lovite?

- Lovio sam diljem Dalmacije, od Lumbarde na Korčuli, preko Šolte, Lastova, Palagruže, Pašmana, sve do Karlobaga. Nekada sam lovio i s broda, a sada samo s obale. Sad, pod stare dane najviše lovim u Splitu, i to kad god mogu. Uvijek nešto ulovim za dobar objed. Ljeti lovim samo noću kako bih izbjegao radoznalce, a zimi i danju, kad je god dobro vrijeme izići iz kuće.

---

image

FAZE NADIJEVANJA PROŠIVANJEM

1

Šime Duvančić
---

---

image

2

Šime Duvančić
---

---

image

3

Šime Duvančić
---

---

image

4

Šime Duvančić
---

---

image

5

Šime Duvančić
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Velikog crva ulovim i na pedalj dubine!‘: Doris Marinović otkrio nam je tajne najboljeg mamca za oboritu ribu NEMA GA UZ POSVE KAMENITU ILI PJESKOVITU OBALU, NEGO UZ PLITKU POLOŽENU I MJEŠOVITU, A RUPA MU JE U MEKANOM DNU KANALA I PROCIJEPA - ZNAM IH LOVITI U SAMO PEDALJ DUBOKOM MORU, A NAJDUBLJE NA 10-15 METARA - NAMAMČENI CRV MI JAMČI DA ĆU NJIME ULOVITI PLEMENITU RIBU, AKO NE KOMARČU, ONDA FRATRA, ŠARGA, PICA, KAVALU... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => razgovor s meštrom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ‘Velikog crva ulovim i na pedalj dubine!‘: Doris Marinović otkrio nam je tajne najboljeg mamca za oboritu ribu NEMA GA UZ POSVE KAMENITU ILI PJESKOVITU OBALU, NEGO UZ PLITKU POLOŽENU I MJEŠOVITU, A RUPA MU JE U MEKANOM DNU KANALA I PROCIJEPA - ZNAM IH LOVITI U SAMO PEDALJ DUBOKOM MORU, A NAJDUBLJE NA 10-15 METARA - NAMAMČENI CRV MI JAMČI DA ĆU NJIME ULOVITI PLEMENITU RIBU, AKO NE KOMARČU, ONDA FRATRA, ŠARGA, PICA, KAVALU... razgovor s meštrom 2 0 9105 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-18 22:11:50 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => ŠIME DUVANČIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-01-28 10:00:28 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2023-01-28 09:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 60 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => NEMA GA UZ POSVE KAMENITU ILI PJESKOVITU OBALU, NEGO UZ PLITKU POLOŽENU I MJEŠOVITU, A RUPA MU JE U MEKANOM DNU KANALA I PROCIJEPA - ZNAM IH LOVITI U SAMO PEDALJ DUBOKOM MORU, A NAJDUBLJE NA 10-15 METARA - NAMAMČENI CRV MI JAMČI DA ĆU NJIME ULOVITI P [metadata] => robots= author= title='Velikog crva ulovim i na pedalj dubine!': Doris Marinović otkrio nam je tajne najboljeg mamca za oboritu ribu [metakey] => doris marinović, lov crva, veliki morski crv, lovac na crve, ješka, ribolov s obale, oborita riba [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/18\/24020221.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/18\/24020193.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/18\/24020194.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/18\/24020195.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/18\/24020196.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/18\/24020197.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/18\/24020199.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/18\/24020200.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/18\/24020215.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/18\/24020216.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/18\/24020217.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/18\/24020218.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/18\/24020219.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/18\/24020220.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Na trapulu je dobro postaviti plovak<\/p>","

Izvan mora crva je najbolje dr\u017eati u posudi s pumpicom zraka<\/p>","

Crva treba rezati o\u0161trim alatom<\/p>","

FAZE NADIJEVANJA PRO\u0160IVANJEM<\/em><\/p>\n\n

1<\/strong><\/p>","

2<\/strong><\/p>","

3<\/strong><\/p>","

4<\/strong><\/p>","

5<\/strong><\/p>","

Kao signalizator ugriza slu\u017ei mu kamen\u010di\u0107 i ma\u010dje oko<\/em> s kota\u010da bicikla<\/p>","

Evo ih, pale su dvije<\/p>","

Komar\u010da je zagucala<\/p>","

Jo\u0161 uvijek se i na pla\u017ei Firule mogu loviti crvi i oborita riba<\/p>","

Doris lovi klasi\u010dnim sistemom s kliznom olovnicom<\/p>","

Arsenal alata za lov crva<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_24020221_1920.jpg":"1920x1080","k_24020221_1280.jpg":"1280x1280","k_24020221_1024.jpg":"1024x1024","k_24020221_640.jpg":"640x640","k_24020221_480.jpg":"480x480","k_24020221_340.jpg":"340x340","k_24020221_220.jpg":"220x220","o_24020221_1280.jpg":"1280x960","o_24020221_1024.jpg":"1024x768","o_24020221_640.jpg":"640x480","o_24020221_480.jpg":"480x360","o_24020221_340.jpg":"340x255","o_24020221_220.jpg":"220x165","h_24020221_1280.jpg":"1280x854","h_24020221_1024.jpg":"1024x683","h_24020221_640.jpg":"640x427","h_24020221_480.jpg":"480x320","h_24020221_340.jpg":"340x227","h_24020221_220.jpg":"220x147","pp_24020221_1280.jpg":"1280x1628","pp_24020221_1024.jpg":"1024x1303","pp_24020221_640.jpg":"640x814","pp_24020221_480.jpg":"480x611","pp_24020221_340.jpg":"340x432","pp_24020221_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_24020193_1920.jpg":"1920x1080","k_24020193_1280.jpg":"1280x1280","k_24020193_1024.jpg":"1024x1024","k_24020193_640.jpg":"640x640","k_24020193_480.jpg":"480x480","k_24020193_340.jpg":"340x340","k_24020193_220.jpg":"220x220","o_24020193_1280.jpg":"1280x1706","o_24020193_1024.jpg":"1024x1365","o_24020193_640.jpg":"640x853","o_24020193_480.jpg":"480x640","o_24020193_340.jpg":"340x453","o_24020193_220.jpg":"220x293","h_24020193_1280.jpg":"1280x854","h_24020193_1024.jpg":"1024x683","h_24020193_640.jpg":"640x427","h_24020193_480.jpg":"480x320","h_24020193_340.jpg":"340x227","h_24020193_220.jpg":"220x147","pp_24020193_1280.jpg":"1280x1628","pp_24020193_1024.jpg":"1024x1303","pp_24020193_640.jpg":"640x814","pp_24020193_480.jpg":"480x611","pp_24020193_340.jpg":"340x432","pp_24020193_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_24020194_1920.jpg":"1920x1080","k_24020194_1280.jpg":"1280x1280","k_24020194_1024.jpg":"1024x1024","k_24020194_640.jpg":"640x640","k_24020194_480.jpg":"480x480","k_24020194_340.jpg":"340x340","k_24020194_220.jpg":"220x220","o_24020194_1280.jpg":"1280x1706","o_24020194_1024.jpg":"1024x1365","o_24020194_640.jpg":"640x853","o_24020194_480.jpg":"480x640","o_24020194_340.jpg":"340x453","o_24020194_220.jpg":"220x293","h_24020194_1280.jpg":"1280x854","h_24020194_1024.jpg":"1024x683","h_24020194_640.jpg":"640x427","h_24020194_480.jpg":"480x320","h_24020194_340.jpg":"340x227","h_24020194_220.jpg":"220x147","pp_24020194_1280.jpg":"1280x1628","pp_24020194_1024.jpg":"1024x1303","pp_24020194_640.jpg":"640x814","pp_24020194_480.jpg":"480x611","pp_24020194_340.jpg":"340x432","pp_24020194_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1441","hd_24020195_1920.jpg":"1920x1080","k_24020195_1280.jpg":"1280x1280","k_24020195_1024.jpg":"1024x1024","k_24020195_640.jpg":"640x640","k_24020195_480.jpg":"480x480","k_24020195_340.jpg":"340x340","k_24020195_220.jpg":"220x220","o_24020195_1280.jpg":"1280x960","o_24020195_1024.jpg":"1024x768","o_24020195_640.jpg":"640x480","o_24020195_480.jpg":"480x360","o_24020195_340.jpg":"340x255","o_24020195_220.jpg":"220x165","h_24020195_1280.jpg":"1280x854","h_24020195_1024.jpg":"1024x683","h_24020195_640.jpg":"640x427","h_24020195_480.jpg":"480x320","h_24020195_340.jpg":"340x227","h_24020195_220.jpg":"220x147","pp_24020195_1280.jpg":"1280x1628","pp_24020195_1024.jpg":"1024x1303","pp_24020195_640.jpg":"640x814","pp_24020195_480.jpg":"480x611","pp_24020195_340.jpg":"340x432","pp_24020195_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1441","hd_24020196_1920.jpg":"1920x1080","k_24020196_1280.jpg":"1280x1280","k_24020196_1024.jpg":"1024x1024","k_24020196_640.jpg":"640x640","k_24020196_480.jpg":"480x480","k_24020196_340.jpg":"340x340","k_24020196_220.jpg":"220x220","o_24020196_1280.jpg":"1280x960","o_24020196_1024.jpg":"1024x768","o_24020196_640.jpg":"640x480","o_24020196_480.jpg":"480x360","o_24020196_340.jpg":"340x255","o_24020196_220.jpg":"220x165","h_24020196_1280.jpg":"1280x854","h_24020196_1024.jpg":"1024x683","h_24020196_640.jpg":"640x427","h_24020196_480.jpg":"480x320","h_24020196_340.jpg":"340x227","h_24020196_220.jpg":"220x147","pp_24020196_1280.jpg":"1280x1628","pp_24020196_1024.jpg":"1024x1303","pp_24020196_640.jpg":"640x814","pp_24020196_480.jpg":"480x611","pp_24020196_340.jpg":"340x432","pp_24020196_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1441","hd_24020197_1920.jpg":"1920x1080","k_24020197_1280.jpg":"1280x1280","k_24020197_1024.jpg":"1024x1024","k_24020197_640.jpg":"640x640","k_24020197_480.jpg":"480x480","k_24020197_340.jpg":"340x340","k_24020197_220.jpg":"220x220","o_24020197_1280.jpg":"1280x960","o_24020197_1024.jpg":"1024x768","o_24020197_640.jpg":"640x480","o_24020197_480.jpg":"480x360","o_24020197_340.jpg":"340x255","o_24020197_220.jpg":"220x165","h_24020197_1280.jpg":"1280x854","h_24020197_1024.jpg":"1024x683","h_24020197_640.jpg":"640x427","h_24020197_480.jpg":"480x320","h_24020197_340.jpg":"340x227","h_24020197_220.jpg":"220x147","pp_24020197_1280.jpg":"1280x1628","pp_24020197_1024.jpg":"1024x1303","pp_24020197_640.jpg":"640x814","pp_24020197_480.jpg":"480x611","pp_24020197_340.jpg":"340x432","pp_24020197_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1441","hd_24020199_1920.jpg":"1920x1080","k_24020199_1280.jpg":"1280x1280","k_24020199_1024.jpg":"1024x1024","k_24020199_640.jpg":"640x640","k_24020199_480.jpg":"480x480","k_24020199_340.jpg":"340x340","k_24020199_220.jpg":"220x220","o_24020199_1280.jpg":"1280x960","o_24020199_1024.jpg":"1024x768","o_24020199_640.jpg":"640x480","o_24020199_480.jpg":"480x360","o_24020199_340.jpg":"340x255","o_24020199_220.jpg":"220x165","h_24020199_1280.jpg":"1280x854","h_24020199_1024.jpg":"1024x683","h_24020199_640.jpg":"640x427","h_24020199_480.jpg":"480x320","h_24020199_340.jpg":"340x227","h_24020199_220.jpg":"220x147","pp_24020199_1280.jpg":"1280x1628","pp_24020199_1024.jpg":"1024x1303","pp_24020199_640.jpg":"640x814","pp_24020199_480.jpg":"480x611","pp_24020199_340.jpg":"340x432","pp_24020199_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1441","hd_24020200_1920.jpg":"1920x1080","k_24020200_1280.jpg":"1280x1280","k_24020200_1024.jpg":"1024x1024","k_24020200_640.jpg":"640x640","k_24020200_480.jpg":"480x480","k_24020200_340.jpg":"340x340","k_24020200_220.jpg":"220x220","o_24020200_1280.jpg":"1280x960","o_24020200_1024.jpg":"1024x768","o_24020200_640.jpg":"640x480","o_24020200_480.jpg":"480x360","o_24020200_340.jpg":"340x255","o_24020200_220.jpg":"220x165","h_24020200_1280.jpg":"1280x854","h_24020200_1024.jpg":"1024x683","h_24020200_640.jpg":"640x427","h_24020200_480.jpg":"480x320","h_24020200_340.jpg":"340x227","h_24020200_220.jpg":"220x147","pp_24020200_1280.jpg":"1280x1628","pp_24020200_1024.jpg":"1024x1303","pp_24020200_640.jpg":"640x814","pp_24020200_480.jpg":"480x611","pp_24020200_340.jpg":"340x432","pp_24020200_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1733x1300","hd_24020215_1920.jpg":"1920x1080","k_24020215_1280.jpg":"1280x1280","k_24020215_1024.jpg":"1024x1024","k_24020215_640.jpg":"640x640","k_24020215_480.jpg":"480x480","k_24020215_340.jpg":"340x340","k_24020215_220.jpg":"220x220","o_24020215_1280.jpg":"1280x960","o_24020215_1024.jpg":"1024x768","o_24020215_640.jpg":"640x480","o_24020215_480.jpg":"480x360","o_24020215_340.jpg":"340x255","o_24020215_220.jpg":"220x165","h_24020215_1280.jpg":"1280x854","h_24020215_1024.jpg":"1024x683","h_24020215_640.jpg":"640x427","h_24020215_480.jpg":"480x320","h_24020215_340.jpg":"340x227","h_24020215_220.jpg":"220x147","pp_24020215_1280.jpg":"1280x1628","pp_24020215_1024.jpg":"1024x1303","pp_24020215_640.jpg":"640x814","pp_24020215_480.jpg":"480x611","pp_24020215_340.jpg":"340x432","pp_24020215_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24020216_1920.jpg":"1920x1080","k_24020216_1280.jpg":"1280x1280","k_24020216_1024.jpg":"1024x1024","k_24020216_640.jpg":"640x640","k_24020216_480.jpg":"480x480","k_24020216_340.jpg":"340x340","k_24020216_220.jpg":"220x220","o_24020216_1280.jpg":"1280x960","o_24020216_1024.jpg":"1024x768","o_24020216_640.jpg":"640x480","o_24020216_480.jpg":"480x360","o_24020216_340.jpg":"340x255","o_24020216_220.jpg":"220x165","h_24020216_1280.jpg":"1280x854","h_24020216_1024.jpg":"1024x683","h_24020216_640.jpg":"640x427","h_24020216_480.jpg":"480x320","h_24020216_340.jpg":"340x227","h_24020216_220.jpg":"220x147","pp_24020216_1280.jpg":"1280x1628","pp_24020216_1024.jpg":"1024x1303","pp_24020216_640.jpg":"640x814","pp_24020216_480.jpg":"480x611","pp_24020216_340.jpg":"340x432","pp_24020216_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_24020217_1920.jpg":"1920x1080","k_24020217_1280.jpg":"1280x1280","k_24020217_1024.jpg":"1024x1024","k_24020217_640.jpg":"640x640","k_24020217_480.jpg":"480x480","k_24020217_340.jpg":"340x340","k_24020217_220.jpg":"220x220","o_24020217_1280.jpg":"1280x1706","o_24020217_1024.jpg":"1024x1365","o_24020217_640.jpg":"640x853","o_24020217_480.jpg":"480x640","o_24020217_340.jpg":"340x453","o_24020217_220.jpg":"220x293","h_24020217_1280.jpg":"1280x854","h_24020217_1024.jpg":"1024x683","h_24020217_640.jpg":"640x427","h_24020217_480.jpg":"480x320","h_24020217_340.jpg":"340x227","h_24020217_220.jpg":"220x147","pp_24020217_1280.jpg":"1280x1628","pp_24020217_1024.jpg":"1024x1303","pp_24020217_640.jpg":"640x814","pp_24020217_480.jpg":"480x611","pp_24020217_340.jpg":"340x432","pp_24020217_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_24020218_1920.jpg":"1920x1080","k_24020218_1280.jpg":"1280x1280","k_24020218_1024.jpg":"1024x1024","k_24020218_640.jpg":"640x640","k_24020218_480.jpg":"480x480","k_24020218_340.jpg":"340x340","k_24020218_220.jpg":"220x220","o_24020218_1280.jpg":"1280x1706","o_24020218_1024.jpg":"1024x1365","o_24020218_640.jpg":"640x853","o_24020218_480.jpg":"480x640","o_24020218_340.jpg":"340x453","o_24020218_220.jpg":"220x293","h_24020218_1280.jpg":"1280x854","h_24020218_1024.jpg":"1024x683","h_24020218_640.jpg":"640x427","h_24020218_480.jpg":"480x320","h_24020218_340.jpg":"340x227","h_24020218_220.jpg":"220x147","pp_24020218_1280.jpg":"1280x1628","pp_24020218_1024.jpg":"1024x1303","pp_24020218_640.jpg":"640x814","pp_24020218_480.jpg":"480x611","pp_24020218_340.jpg":"340x432","pp_24020218_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24020219_1920.jpg":"1920x1080","k_24020219_1280.jpg":"1280x1280","k_24020219_1024.jpg":"1024x1024","k_24020219_640.jpg":"640x640","k_24020219_480.jpg":"480x480","k_24020219_340.jpg":"340x340","k_24020219_220.jpg":"220x220","o_24020219_1280.jpg":"1280x853","o_24020219_1024.jpg":"1024x682","o_24020219_640.jpg":"640x426","o_24020219_480.jpg":"480x320","o_24020219_340.jpg":"340x226","o_24020219_220.jpg":"220x146","h_24020219_1280.jpg":"1280x854","h_24020219_1024.jpg":"1024x683","h_24020219_640.jpg":"640x427","h_24020219_480.jpg":"480x320","h_24020219_340.jpg":"340x227","h_24020219_220.jpg":"220x147","pp_24020219_1280.jpg":"1280x1628","pp_24020219_1024.jpg":"1024x1303","pp_24020219_640.jpg":"640x814","pp_24020219_480.jpg":"480x611","pp_24020219_340.jpg":"340x432","pp_24020219_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1441","hd_24020220_1920.jpg":"1920x1080","k_24020220_1280.jpg":"1280x1280","k_24020220_1024.jpg":"1024x1024","k_24020220_640.jpg":"640x640","k_24020220_480.jpg":"480x480","k_24020220_340.jpg":"340x340","k_24020220_220.jpg":"220x220","o_24020220_1280.jpg":"1280x960","o_24020220_1024.jpg":"1024x768","o_24020220_640.jpg":"640x480","o_24020220_480.jpg":"480x360","o_24020220_340.jpg":"340x255","o_24020220_220.jpg":"220x165","h_24020220_1280.jpg":"1280x854","h_24020220_1024.jpg":"1024x683","h_24020220_640.jpg":"640x427","h_24020220_480.jpg":"480x320","h_24020220_340.jpg":"340x227","h_24020220_220.jpg":"220x147","pp_24020220_1280.jpg":"1280x1628","pp_24020220_1024.jpg":"1024x1303","pp_24020220_640.jpg":"640x814","pp_24020220_480.jpg":"480x611","pp_24020220_340.jpg":"340x432","pp_24020220_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7648278 Threads: 7 Questions: 1553692329 Slow queries: 4735652 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111286413 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/velikog-crva-ulovim-i-na-pedalj-dubine-doris-marinovic-otkrio-nam-je-tajne-najboljeg-mamca-za-oboritu-ribu-1260179 [printLink] => /om/ribolov/velikog-crva-ulovim-i-na-pedalj-dubine-doris-marinovic-otkrio-nam-je-tajne-najboljeg-mamca-za-oboritu-ribu-1260179?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 704301 [name] => doris marinović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-28 10:39:37 [main_article_id] => 0 [alias] => doris-marinovic [link] => /tag/doris-marinovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 704302 [name] => lov crva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-28 10:39:37 [main_article_id] => 0 [alias] => lov-crva [link] => /tag/lov-crva ) [2] => stdClass Object ( [id] => 626044 [name] => veliki morski crv [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-19 13:00:32 [main_article_id] => 0 [alias] => veliki-morski-crv [link] => /tag/veliki-morski-crv ) [3] => stdClass Object ( [id] => 704303 [name] => lovac na crve [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-28 10:39:38 [main_article_id] => 0 [alias] => lovac-na-crve [link] => /tag/lovac-na-crve ) [4] => stdClass Object ( [id] => 635190 [name] => ješka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-03 14:16:56 [main_article_id] => 0 [alias] => jeska [link] => /tag/jeska ) [5] => stdClass Object ( [id] => 650553 [name] => ribolov s obale [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:42:41 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-s-obale [link] => /tag/ribolov-s-obale ) [6] => stdClass Object ( [id] => 401818 [name] => oborita riba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => oborita-riba [link] => /tag/oborita-riba ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Velikog crva ulovim i na pedalj dubine!‘: Doris Marinović otkrio nam je tajne najboljeg mamca za oboritu ribu NEMA GA UZ POSVE KAMENITU ILI PJESKOVITU OBALU, NEGO UZ PLITKU POLOŽENU I MJEŠOVITU, A RUPA MU JE U MEKANOM DNU KANALA I PROCIJEPA - ZNAM IH LOVITI U SAMO PEDALJ DUBOKOM MORU, A NAJDUBLJE NA 10-15 METARA - NAMAMČENI CRV MI JAMČI DA ĆU NJIME ULOVITI PLEMENITU RIBU, AKO NE KOMARČU, ONDA FRATRA, ŠARGA, PICA, KAVALU... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => razgovor s meštrom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Velikog crva ulovim i na pedalj dubine!‘: Doris Marinović otkrio nam je tajne najboljeg mamca za oboritu ribu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/18/24020221.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] =>

Na trapulu je dobro postaviti plovak

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/18/24020221.jpg [title] =>

Na trapulu je dobro postaviti plovak

Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/18/24020193.jpg [title] =>

Izvan mora crva je najbolje držati u posudi s pumpicom zraka

Šime Duvančić ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/18/24020194.jpg [title] =>

Crva treba rezati oštrim alatom

Šime Duvančić ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/18/24020195.jpg [title] =>

FAZE NADIJEVANJA PROŠIVANJEM

1

Šime Duvančić ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/18/24020196.jpg [title] =>

2

Šime Duvančić ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/18/24020197.jpg [title] =>

3

Šime Duvančić ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/18/24020199.jpg [title] =>

4

Šime Duvančić ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/18/24020200.jpg [title] =>

5

Šime Duvančić ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/18/24020215.jpg [title] =>

Kao signalizator ugriza služi mu kamenčić i mačje oko s kotača bicikla

Šime Duvančić ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/18/24020216.jpg [title] =>

Evo ih, pale su dvije

Šime Duvančić ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/18/24020217.jpg [title] =>

Komarča je zagucala

Šime Duvančić ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/18/24020218.jpg [title] =>

Još uvijek se i na plaži Firule mogu loviti crvi i oborita riba

Šime Duvančić ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/18/24020219.jpg [title] =>

Doris lovi klasičnim sistemom s kliznom olovnicom

Šime Duvančić ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/18/24020220.jpg [title] =>

Arsenal alata za lov crva

Šime Duvančić ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

O velikom morskom crvu, znanstvenog naziva Eunice roussaei, jednom od najcjenjenijih mamaca za ribolov na moru, znanstvenici znaju jako malo. Da bi to promijenili, stručnjaci Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita nedavno su pokrenuli projekt njegova proučavanja te pozvali ribolovce na suradnju. Prvi se odazvao Doris Marinović, sportski ribolovac iz Splita, donacijom vrlo velikog crva dugog tri metra. Ujedno je ovaj vitalni 70-godišnjak i našim čitateljima rado odlučio donirati svoje spoznaje o, kako kaže, najboljem mamcu za lov oborite ribe s kraja.

- Velike crve lovim od svoje dvanaeste godine. U to doba, početkom 70-ih prošlog stoljeća, svugdje uz obalu bilo ih je u velikom broju. Ja sam ih lovio od punte Marjana, preko Kašjuna, Bačvica, Firula do ispod groblja u Stobreču, dalje nisam trebao odlaziti. I sad ih na tim pozicijama ima, ali znatno manje, a i sitniji su. Još uvijek ih lovim oko sike od Bačvica, ali samo dva do tri puta godišnje po nekoliko komada, ne češće ni više kako bi im omogućio da se obnove. Nekad ih je tu bilo mnoštvo, lovio sam ih uz samo obalu, dok nije bilo šetnice. Danas je crva pet puta manje, a na izlovljenim područjima i 100 puta manje nego prije pola stoljeća. Oni sigurno neće nestati, ali obnova populacije na izlovljenim terenima traje vrlo dugo, nekoliko godina nakon prestanka lova. Trenutačno, bogatija lovišta crva su sjevernije od Zadra, najbogatija oko Kornata.

Prekopavanje plićaka

- Što je uzrok smanjenju populacije velikog crva?

- Više je razloga za to, a najveći je devastacija podmorja, počev od nasipanja, preko prekopavanja plićaka od strane onih koji skupljaju školjke, do prirodnog ispiranja pijeska i mulja s kamenite podloge. Naime, crva najviše ima na miješanim terenima, gdje poviše kamena ima mekanog sloja debljine barem 10 cm. Kad taj sloj nestane, na ogoljeni kamen dolaze ježevi i otimaju hranu crvima, pa ih je sve manje, a oni koji opstanu su sitni i zakržljali. Uza sve to, manjem broju crva pridonosi i njegov veliki izlov.

- Na kojim dubinama ima crva?

- Lovim ga u samo pedalj dubokom moru u vrijeme plime, a najdublje na 10-15 metara, iako ga sigurno ima i dublje. Moj prijatelj iz Murtera je kod Dugog otoka s dubine od oko 50 metara ponekad izvlačio u vrše zapetljane komade crva. No, s povećanjem dubine gustoća naselja crva sve je manja, budući da je sve manje i miješanog, kamenito-pjeskovitog dna u kojem crvi najradije borave. Osim toga, što je iz veće dubine, crv je manje kvalitetan, jer je iz mekšega dna.

---

image

Crva treba rezati oštrim alatom

Šime Duvančić
---

- Što vas je ponukalo loviti velike crve?

- Kao i mnogim drugima, ribolov mi je bila omiljena zabava u djetinjstvu. Poput ostale djece, lovio sam odmetom iz ruke. Pribor sam izrađivao od ribarskog konca, a kad nisam imao para kupiti ga, od konca koji bih našao u maminom priboru za šivanje. Ni udice nisam kupovao, nego sam ih pravio od pribadače. Dugo sam lovio kruhom, ali kad sam vidio što odrasli love crvima, u svojoj 12. godini odlučio sam i ja loviti njima. Kako nisam ima novca kupovati ih, naučio sam ih loviti. U to vrijeme, početkom 70-ih, lovilo se puškicom. Puškicu mi je posuđivao Silvije Palaoro, a loviti me je naučio Ante Dominis. Kasnije, kad sam pošao na zanat, puškice sam vlastoručno pravio od mesinga, da ne hrđaju, a da bi bile lakši za rukovanje, izbalansirane, rukohvat sam im otežavao kositrom. Pogon puškica bile su dvije gumene trake koje sam rezao od stare zračnice bicikla. Bile su raznih širina, kako bi puškica imala razne snage udarca. Zbog istog razloga na strelici sam pravio dva utora, za obarač, kako bi na licu mjesta imao mogućnost odabira jačine zatezanja, odnosno snage udarca.

Gađanje puškicom

- Kako ste lovili tim puškicama?

- S puškicom bih lovio tako da bi u vunenu bičvu stavo finog žala, da je kurenat ne odnese, te komad tvrdog ljudskog izmeta. Izmet sam držao u dobro zatvorenom važu kojeg bi otvarao tek kad bi zaronio, da mi ne smrdi. Kad bi uočio moguću rupu crva, na 2 do 3 centimetra od nje bi gnječio bičvu da miris isprovocira crva na izlazak iz rupe. Drugom sam rukom držao puškicu vrhom što bliže otvoru, ne dalje od 10 cm, a crva gađao samo dok bi se on kretao naprijed inače bi se brzo povukao u rupu. Uvijek sam nastojao pogoditi u najtvrđi dio crva - glavu ili blizu nje. Nakon pogotka, pušku bi položio na dno i na nju stavio kamen da je crv ne odvuče. Onda bi isplivao do plutače na kojoj je bilo nekoliko boca s komadom uzice na čijem je kraju udica. Udicu bi pažljivo zabio pod glavu crva i, ovisno o njegovoj veličini, podesio uzgon, na način da bih u bocu pustio određenu količinu vode. Nakon toga ostavio bi bocu da izvuče crva i otplovio dalje u potragu za novim.

---

image

Arsenal alata za lov crva

Šime Duvančić
---

- Kada se počelo loviti trapulama?

- One su se pojavile u 80-im godinama i s njima se moglo loviti lakše nego puškicom. Moguće ih je koristiti više odjednom, ali sportskim ribolovcima zakon dozvoljava lov s najviše dvije! Ja ih dobivam od prijatelja, kupujem i sam izrađujem. Ima ih raznih konstrukcija, manje ili više pogodnih za lov na određenim terenima i u određenim uvjetima. Bilo koje konstrukcije, kod trapule je najvažnije da dio koji pritiska ulovljenog crva nije nazubljen, jer takvi nanose povrede, čak i presijecaju crva. Ja u crvolov nosim dvije do tri vrste trapula i koristim ih po potrebi, ovisno o veličini rupe i izgledu terena, što se stječe iskustvom. Iako vrlo dobro uočavam promjene na dnu, na trapule ipak postavljam signalizator koji odaje njihov položaj, kako ih ne bi izgubio. Signalizator pravim od četvrtine plutanog čepa i s trapulom povezujem pomoću 30 do 40 cm konopa ili mekanog najlona. Za bolje uočavanje pluto je dobro obojiti u bijelo ili žuto.

Sluz kao beton

- Kako prepoznate stanište crva?

- Na moguću nazočnost crva u moru ukazuje i izgled kopna uz njega. Nema ga uz posve kamenitu ili pjeskovitu obalu, nego uz plitku položenu i mješovitu obalu u mekanom dnu kanala i procijepa. Nema ga na posve pustom dnu, niti na području s vrlo boćatom vodom. Stanište mu je okomiti krivudavi kanal u blatnom, manje u pjeskovitom procijepu između kamenja, koralja i šljunka. Kanal mu ima dva otvora, ponekad međusobno vrlo blizu. Iz šireg, promjera 2 do 3 cm, ovisno o veličini crva, lovi, a iz drugog izbacuje iskopano tlo te izmet koji nalikuje povezanim kobasicama. Izgled otvora iz koga vreba te okoliša oko njega ovisi o vrsti dna, ali i dobu godine.

---

image

Još uvijek se i na plaži Firule mogu loviti crvi i oborita riba

Šime Duvančić
---

Najlakše ga je naći na mekanom dnu na kojem crv unutrašnjost otvora i njegov bliži okoliš oblaže sluzavom masom, pa sve izgleda kao da je betonirano. U toplijem dijelu godine crv tom sluzi nastoji sakriti otvor praveći iznad njega paučasti tuljak od vlati trave i ostalog materijala iz okoliša. Tijekom cijele godine otvor kamuflira i tako što oko njega ostavlja neprobavljive dijelove plijena, slaže komadića svega i svačega što nađe u okolici staništa. Kad ne lovi, crv najčešće posve zatvara otvor raznim predmetima, čak i kamenjem promjera do desetak centimetara! Osim toga, najradije izlazni otvor gradi ispod kamena ili što bliže njemu.

- Kako i koliko dugo čuvate ulovljene crve?

- Veliki crv je jedan od mamaca koji se najlakše i najduže može održati na životu. Najkraće ljeti, dva-tri dana ako se drži u posudi s morskom vodom. Najbolje velikoj plitkoj u kojoj voda tek pokriva crva. More treba dnevno djelomično mijenjati, ali pritom treba paziti gdje se more uzima, jer ako je manje slano od onog u kojem je ulovljen, crv brzo ugiba i gubi boje, postaje sivo-bijeli. Puno dulje, čak i nekoliko mjeseci bez hranjenja i mijenjanja mora, crv će živjeti u posudi u koju se upumpava zrak. U takvim uvjetima od svoje sluzi napravi svojevrsnu posteljicu i u njoj hibernira.

---

image

Izvan mora crva je najbolje držati u posudi s pumpicom zraka

Šime Duvančić
---

Ja crve najradije čuvam u izbušenim kanticama ispod broda, ali ne u jakom kurentu i na dnu, nego oko metar poviše njega, kako ih ne bi napale kozice. Ljeti u tim uvjetima požive barem tjedan-dva, a zimi dva do tri mjeseca hibernirajući. Čim se očiste od sluzi, oni ožive. Ako mu je glava postala tvrda poput konopa, krhka i sivo-bijela, to je znak da je uginuo. No, i kad ugine 10 cm od glave, ostatak je živ, ali se slabije drži na udice nego kad mu je glava živa. Od spadanja ga osiguravam tako da ga mamčim prošivanjem - provlačenjem udice dva, tri puta kroz crva.

Ribolov s obale

- Što i kako lovite velikim crvom?

- Namamčeni crv mi jamči da ću uloviti plemenitu ribu, ako ne komarču, onda fratra, šarga, pica, kavalu, rjeđe ovčicu, lubina... Lovim štapovima, jer je s njima lakše, i to samo sistemom s kliznom olovnicom.

- Gdje i kada lovite?

- Lovio sam diljem Dalmacije, od Lumbarde na Korčuli, preko Šolte, Lastova, Palagruže, Pašmana, sve do Karlobaga. Nekada sam lovio i s broda, a sada samo s obale. Sad, pod stare dane najviše lovim u Splitu, i to kad god mogu. Uvijek nešto ulovim za dobar objed. Ljeti lovim samo noću kako bih izbjegao radoznalce, a zimi i danju, kad je god dobro vrijeme izići iz kuće.

---

image

FAZE NADIJEVANJA PROŠIVANJEM

1

Šime Duvančić
---

---

image

2

Šime Duvančić
---

---

image

3

Šime Duvančić
---

---

image

4

Šime Duvančić
---

---

image

5

Šime Duvančić
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić
Šime Duvančić

Na trapulu je dobro postaviti plovak

Šime Duvančić

Izvan mora crva je najbolje držati u posudi s pumpicom zraka

Šime Duvančić

Crva treba rezati oštrim alatom

Šime Duvančić

FAZE NADIJEVANJA PROŠIVANJEM

1

Šime Duvančić

Kao signalizator ugriza služi mu kamenčić i mačje oko s kotača bicikla

Šime Duvančić

Evo ih, pale su dvije

Šime Duvančić

Komarča je zagucala

Šime Duvančić

Još uvijek se i na plaži Firule mogu loviti crvi i oborita riba

Šime Duvančić

Doris lovi klasičnim sistemom s kliznom olovnicom

Šime Duvančić

Arsenal alata za lov crva

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/velikog-crva-ulovim-i-na-pedalj-dubine-doris-marinovic-otkrio-nam-je-tajne-najboljeg-mamca-za-oboritu-ribu-1260179 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=344c725e57a73a08315bfeb86b37e2e2c7cbb638 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Velikog+crva+ulovim+i+na+pedalj+dubine%21%E2%80%98%3A+Doris+Marinovi%C4%87+otkrio+nam+je+tajne+najboljeg+mamca+za+oboritu+ribu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fvelikog-crva-ulovim-i-na-pedalj-dubine-doris-marinovic-otkrio-nam-je-tajne-najboljeg-mamca-za-oboritu-ribu-1260179 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fvelikog-crva-ulovim-i-na-pedalj-dubine-doris-marinovic-otkrio-nam-je-tajne-najboljeg-mamca-za-oboritu-ribu-1260179 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Velikog crva ulovim i na pedalj dubine!‘: Doris Marinović otkrio nam je tajne najboljeg mamca za oboritu ribu NEMA GA UZ POSVE KAMENITU ILI PJESKOVITU OBALU, NEGO UZ PLITKU POLOŽENU I MJEŠOVITU, A RUPA MU JE U MEKANOM DNU KANALA I PROCIJEPA - ZNAM IH LOVITI U SAMO PEDALJ DUBOKOM MORU, A NAJDUBLJE NA 10-15 METARA - NAMAMČENI CRV MI JAMČI DA ĆU NJIME ULOVITI PLEMENITU RIBU, AKO NE KOMARČU, ONDA FRATRA, ŠARGA, PICA, KAVALU... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => razgovor s meštrom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

razgovor s meštrom‘Velikog crva ulovim i na pedalj dubine!‘: Doris Marinović otkrio nam je tajne najboljeg mamca za oboritu ribu

Piše ŠIME DUVANČIĆ
28. siječnja 2023. - 10:39

O velikom morskom crvu, znanstvenog naziva Eunice roussaei, jednom od najcjenjenijih mamaca za ribolov na moru, znanstvenici znaju jako malo. Da bi to promijenili, stručnjaci Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita nedavno su pokrenuli projekt njegova proučavanja te pozvali ribolovce na suradnju. Prvi se odazvao Doris Marinović, sportski ribolovac iz Splita, donacijom vrlo velikog crva dugog tri metra. Ujedno je ovaj vitalni 70-godišnjak i našim čitateljima rado odlučio donirati svoje spoznaje o, kako kaže, najboljem mamcu za lov oborite ribe s kraja.

- Velike crve lovim od svoje dvanaeste godine. U to doba, početkom 70-ih prošlog stoljeća, svugdje uz obalu bilo ih je u velikom broju. Ja sam ih lovio od punte Marjana, preko Kašjuna, Bačvica, Firula do ispod groblja u Sto...

14. svibanj 2024 21:46