stdClass Object ( [id] => 1202240 [title] => Volak, trp, glavonošci, kunjka, crvi... Tvrdi mamac obavezan je za tehnike u kojima ješka mora izdržati sve nalete sitniša do dolaska krupne ribe [alias] => tvrdi-mamac-obavezan-je-za-tehnike-u-kojima-jeska-mora-izdrzati-nalete-sitnisa-do-dolaska-krupne-ribe [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mnoge se ribolovne tehnike susreću s problemom održanja ješke na udicama do dolaska ciljane lovine. U toplijem dijelu godine najveći problem stvaraju sitne ribe koje ni u snu nisu ciljana lovina, a koje svojim jednako sitnim i nadasve brojnim i oštrim zubima u kratkom vremenu pažljivo odabranu i još pažljivije naješkanu ješku pretvore u nešto raščupano što nikome, pa ni njima samima više nije ni ukusno ni zanimljivo.

Drugi problem s kojim se susrećemo u dugotrajnim kampanjama, poput lova na ferme ili nekakvog driftinga je svježina, odnosno jestivost ješke. Naime, dužim boravkom u moru i najatraktivnija ješka gubi svoje draži. Boja blijedi, i forma se gubi, a da o mirisima i okusima ne pričamo.

Mnogi ribolovci svoje ješke armaju i uvezuju silikonskim koncima različite debljine, pa uvezane ješke izgledaju kao nešto što definitivno ne pripada podmorju, a u najboljem slučaju kao nešto što tek treba raspakirati da bi bilo jestivo i kao obrok potencijalno prihvatljivo.

Naravno, čak i ako se u takvom pokušaju uspije, uspjeh je tek djelomičan, jer se na taj način najčešće tek neznatno produži vrijeme lovnosti. Sitna riba unatoč elastičnim končićima razvuče ješku ili barem pogricka one dijelove koji vire tako da na kraju od ješke ostane samo gumeni, dobro upakirani i uvezani paketić.

Drugi, pak, često provjeravaju svoje sisteme i usput se grizu razmišljajući o vjerojatnosti da su upravo u tom trenutku ribi svoga života izmakli udicu ispred nosa.

Sve su to vrlo stvarne i realne muke s kojima se susreću svi ribolovci, prije ili kasnije, pri čemu stupanj mučnine raste s veličinom lovine. Ako se zna da su na lovnom terenu velike ribe i još ako susjedni ribolovci povremeno izvade pokoju kao potvrdu procjene stanja u podmorju, onda je svako provjeravanje i pomicanje pribora prava muka.

Naravno, ako se sve ostavi i ne dira, tada krenu paranoje oko udica koje su sitne ribe ogolile i koje definitivno više nikome u podmorju nisu ni jestive ni zanimljive i uz koje nitko nema baš nikakve šanse za bilo kakvim ulovom.

Ipak, kao i uvijek tako i u ovim situacijama postoji rješenje, samo se treba na vrijeme pripremiti i na teren doći potpuno spreman. Naravno, rješenje je u kvalitetnoj, tvrdoj ješki koja bi trebala biti otporna na sve nevolje koje je čekaju od trenutka zabacivanja do dolaska ciljane lovine.

---

image

Da bi bila lovna, ješka ne mora svaki put biti savršeno naješkana

---

---

image

Ješka mora izdržati i zabacivanje

---

---

image

Sile kojima je ješka izložena u samom zabačaju nikada nisu zanemarive

---

VOLAK

Premda se čini da takvih ješki ima vrlo malo, more ima dovoljno bogat jelovnik, pa samo trebamo odabrati što je najprikladnije u danom trenutku. Jedna od najčešće korištenih tvrdih ješki je volak. U našem moru žive dvije vrste, kvrgavi i bodljikavi volak. Za ješku se najčešće koristi prvi, dok se drugi sakuplja ponajprije zbog atraktivne ljušture no ribama su oba jednako privlačni.

Premda je kvrgavom volku ljuštura u pravilu prekrivena algama i mahovnjacima, tako da je nevještom oku teško vidljiv, zapravo ga nije teško pronaći. Redovito se zadržavaju u blizini dagnji kojima se uz ostale školjkaše hrane bušeći im ljušturu posebnim cjevastim organom uz pomoć sumporne kiseline.

---

image

Bodljikavi volak ima atraktivnu ljušturu

------
image

Dvozub je jednostavan alat za sakupljanje volaka

---

No, osim školjkama, volci se hrane i strvinama koje su im posebno privlačne. Tako je dovoljno u mrežicu koja se koristi za transport povrća ubaciti nekoliko grozdova skašenih dagnji ili mesne otpatke iz kuhinje, te je potopiti u more. Nakon sat-dva vreća se pažljivo izvuče i volci se jednostavno pokupe. S nekoliko takvih potapanja lako se može prikupiti zaliha za višednevni ribolov.

Volci se mogu sakupljati i gazeći po plitkom moru ili elastičnim dvozubom na dužoj motki.

Volak se kao ješka može koristiti svjež ili fermentiran. U oba slučaja potrebno ga je razbiti, s tim da se u prvom slučaju razbija neposredno prije ješkanja, dok se u drugom to radi nekoliko dana ranije. Da bi fermentacija bila uspješnija, a volci mirisniji, vrećicu s razbijenim volcima možemo držati na suncu. Tako dorađeni, volci dobiju jedan specifičan, ali ribama vrlo privlačan miris.

---

image

Kvrgavi volak je tvrda ješka

------
image

Volke nije teško sakupiti

---

Jedini problem koji ribolovce odbija od volka je purpur koji ovaj puž obilato luči, a koji prste, ali i sve s čim dođe u dodir trajno oboji. No i za to postoji rješenje. Osim korištenja rukavica, volak se može i zamrznuti nakon čega je nešto mekši ali još uvijek dovoljno tvrd, dok je sama količina purpura znatno reducirana.

Volak je odlična ješka za podlanice, kantare, krupne arbune i fratre. Naravno, sličnih su karakteristika i šljem, crvenousna purpura, petrovo uho, priljepak kao i svi ostali bliski rođaci.

---

image

U bolje opremljenim ribomaterijalima mogu se kupiti živi volci

---

TRP

Sljedeća ješka na popisu korištenih tvrdih ješki je trp. Ovaj bodljikaš život provodi na dnu pretražujući sediment u potrazi za jestivim dijelovima onoga što je svima drugima nejestivo. Sakuplja se na razne načine, ronjenjem, ostima, rampinima …

No sakupljanje je lakši dio posla jer da bi bili lovni, sakupljene trpove tek valja pripremiti. Za pripremu je potreban nož, daska s ukucanim jačim čavlom i žlica s naoštrenim rubom.

Trp se razreže po dužini, nakon čega se kompletna utroba odstrani tako da plašt ostane čist. Jedan kraj plašta se probije i zakači na čavao nakon čega se od vanjskog crnog dijela plašta naoštrenim rubom žlice odvoji unutrašnji bijeli sloj. Tako dobiveni file može se rezati i oblikovati prema želji i veličini udice.

Ovako pripremljen trp je zasigurno najtvrđa ješka. Neodoljiv je većini oborite ribe, a rado će se na njega baciti i ostala riba dna.

---

image

Trp je najžilavija ješka

---

GLAVONOŠCI

Hobotnica spada u tvrđe ješke. Iako se najčešće ješkaju samo kraci, plašt je također iskoristiv. Poželjno je prije ješkanja s površine odstraniti pokožicu, tako da meso ostane bijelo.

Na isti se način koriste i mušuni, s tim da se u situacijama kada su ciljana lovina uistinu krupne ribe mogu ješkati i cijeli primjerci, naravno manjih veličina.

---

image

Kraci hobotnice i mušuna su idealni i za parangale

------
image

Mušun spada u atraktivnije žilave ješke

---

Ako se ješkaju komadi ili kraci, poželjno ih je prije ješkanja nakratko izložiti plamenu upaljača. Na taj način intenzivira se i miris i okus čime ta ješka ribama postaje privlačnija.

Od ostalih glavonožaca, koji bi mogli biti otporni na sitnozube napasnike, svakako treba spomenuti sipu i lignjuna. Ove dvije vrste i inače imaju nešto tvrđe meso, no kratkotrajnim soljenjem ta se tvrdoća višestruko povećava.

Dovoljno je filete obilato zasoliti krupnom solju nakon čega im rok trajanja postaje praktički neograničen, dok je ješkanje prilično otežano što je svakako dovoljna garancija za opstojnost na udicama.

Posebno je zanimljivo da su čak i nakon ležanja od desetak i više sati u moru ovi fileti jednako lovni.

---

image

Glavonošci su mnogim ribama redovit obrok

------
image

Kraci su ribama posebno atraktivna ješka

---

KUNJKA

Školjke se u pravilu na udicama loše drže, s tim da se neke vrste ipak bitno razlikuju od ostalih. Jedna od takvih, ribama posebno draga a istodobno jednako posebno žilava i tvrda, je kunjka. Ova se školjka sakuplja posebnim ribarskim alatima, tzv. kunjkarima, ali i ronjenjem.

Za one koji se ne mogu ili ne žele upuštati u podvodne avanture sakupljanja kunjki, uvijek postoje ribarnice na kojima je ovaj školjkaš u principu u redovitoj ponudi.

Kao i sve druge školjke, kunjka se može ješkati cijela ili u komadima, što ovisi o veličini školjke i korištenih udica. Kunjka ima dva snažna mišića privlakača koji se nalaze svaki na svojoj strani izdužene školjke.

---

image

Kunjka je jako žilava školjka

---

Okomitim presijecanje ti se mišići mogu jednostavno razrezati nakon čega mesni dio školjke postaje lako dostupan, no puno je bolje ako se u otvaranju nožem mišići pokušaju presjeći neposredno uz ljušturu. Na taj način mesni dio ostaje cjelovit, a ješkanje je bitno kvalitetnije.

---

image

Petrovo uho ima vrlo mesnato stopalo

Kristijan Morović
------
image

Petrovo uho ima karakterističnu ljušturu

------
image

Priljepci su vrlo žilava ješka

---

CRVI

Od svih crva na prvome mjestu po tvrdoći je bibi, naravno, ako je naješkan kako treba. Ribe ga, ako nije oštećen, gotovo nikada ne grickaju već ga pokušavaju progutati u cijelosti.

Ješka se preko igle tako da prama prolazi cijelom njegovom dužinom od usnog do analnog otvora. Tako naješkan bibi može na dnu ležati jako dugo, a da uopće ne promijeni lovna svojstva.

---

image

Bibi je definitivno najtvrđi crv

---

Naravno, ne možemo ne spomenuti velikog crva čija je lovnost i atraktivnost neupitna. Ipak, zadnje dvije trećine ovog crva koje otpadaju na probavni trakt su vrlo mekane. Jedino je prednji dio, najbliži glavi tvrd i potpuno mesnat. I premda je vrlo žilav, ovaj crv nije otporan na napasnike poput knezova, sitnih fratara pa i gira.

U noćnom je lovu nezamjenjiv, pogotovo kada je u pitanju lov fratara pri čemu tajna uspjeha ne leži toliko u njegovoj tvrdoći koliko u odsustvu sitne ribe koja bi ga mogla uništiti.

A za sve koji se odluče za dnevni lov velikim crvom, u tehnikama koje podrazumijevaju duže čekanje, poput fermi, puno je praktičnije koristiti usoljene komade koji će zahvaljujući soli ipak biti bitno tvrđi i otporniji od svježeg crva.

---

image

Filetiranje plašta glavonožaca je standardan postupak u pripremi ješke

------
image

I svježi lignjuni su jako žilavi

------
image

Soljenjem većina ješki postaje tvrđa i žilavija

------
image

U armiranju ješke silikonskim koncem lako se može pretjerati

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => put do uspjeha [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => put do uspjeha 2 0 9125 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-06-20 15:15:52 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Kristijan Morović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-21 05:58:26 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-06-21 05:48:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 96 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/06\/20\/9151038.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/20\/9151003.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/20\/9151004.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/20\/9151005.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/20\/9151006.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/20\/9151007.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/20\/9151008.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/20\/9151009.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/20\/9151022.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/20\/9151023.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/20\/9151025.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/20\/9151026.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/20\/9151027.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/20\/9151021.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/20\/9151032.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/20\/9151033.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/20\/9151035.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/20\/9151037.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/20\/9151043.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/20\/9151045.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/20\/9151046.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/20\/9151047.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Kristijan Morovi\u0107","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Kunjka je jako \u017eilava \u0161koljka<\/p>","

Petrovo uho ima vrlo mesnato stopalo<\/p>","

Bodljikavi volak ima atraktivnu lju\u0161turu<\/p>","

Dvozub<\/em> je jednostavan alat za sakupljanje volaka<\/p>","

Kvrgavi volak je tvrda je\u0161ka<\/p>","

Volke nije te\u0161ko sakupiti<\/p>","

U bolje opremljenim ribomaterijalima mogu se kupiti \u017eivi volci<\/p>","

Trp je naj\u017eilavija je\u0161ka<\/p>","

Glavono\u0161ci su mnogim ribama redovit obrok<\/p>","

Kraci su ribama posebno atraktivna je\u0161ka<\/p>","

Filetiranje pla\u0161ta glavono\u017eaca je standardan postupak u pripremi je\u0161ke<\/p>","

Petrovo uho ima karakteristi\u010dnu lju\u0161turu<\/p>","

Priljepci su vrlo \u017eilava je\u0161ka<\/p>","

Da bi bila lovna, je\u0161ka ne mora svaki put biti savr\u0161eno naje\u0161kana<\/p>","

I svje\u017ei lignjuni su jako \u017eilavi<\/p>","

Kraci hobotnice i mu\u0161una su idealni i za parangale<\/p>","

Mu\u0161un spada u atraktivnije \u017eilave je\u0161ke<\/p>","

Bibi je definitivno najtvr\u0111i crv<\/p>","

Soljenjem ve\u0107ina je\u0161ki postaje tvr\u0111a i \u017eilavija<\/p>","

Je\u0161ka mora izdr\u017eati i zabacivanje<\/p>","

Sile kojima je je\u0161ka izlo\u017eena u samom zaba\u010daju nikada nisu zanemarive<\/p>","

U armiranju je\u0161ke silikonskim koncem lako se mo\u017ee pretjerati<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_9151038_1920.jpg":"1920x1080","k_9151038_1280.jpg":"1280x1280","k_9151038_1024.jpg":"1024x1024","k_9151038_640.jpg":"640x640","k_9151038_480.jpg":"480x480","k_9151038_340.jpg":"340x340","k_9151038_220.jpg":"220x220","o_9151038_1280.jpg":"1280x960","o_9151038_1024.jpg":"1024x768","o_9151038_640.jpg":"640x480","o_9151038_480.jpg":"480x360","o_9151038_340.jpg":"340x255","o_9151038_220.jpg":"220x165","h_9151038_1280.jpg":"1280x854","h_9151038_1024.jpg":"1024x683","h_9151038_640.jpg":"640x427","h_9151038_480.jpg":"480x320","h_9151038_340.jpg":"340x227","h_9151038_220.jpg":"220x147","pp_9151038_1280.jpg":"1280x1628","pp_9151038_1024.jpg":"1024x1303","pp_9151038_640.jpg":"640x814","pp_9151038_480.jpg":"480x611","pp_9151038_340.jpg":"340x432","pp_9151038_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9151003_1920.jpg":"1920x1080","k_9151003_1280.jpg":"1280x1280","k_9151003_1024.jpg":"1024x1024","k_9151003_640.jpg":"640x640","k_9151003_480.jpg":"480x480","k_9151003_340.jpg":"340x340","k_9151003_220.jpg":"220x220","o_9151003_1280.jpg":"1280x960","o_9151003_1024.jpg":"1024x768","o_9151003_640.jpg":"640x480","o_9151003_480.jpg":"480x360","o_9151003_340.jpg":"340x255","o_9151003_220.jpg":"220x165","h_9151003_1280.jpg":"1280x854","h_9151003_1024.jpg":"1024x683","h_9151003_640.jpg":"640x427","h_9151003_480.jpg":"480x320","h_9151003_340.jpg":"340x227","h_9151003_220.jpg":"220x147","pp_9151003_1280.jpg":"1280x1628","pp_9151003_1024.jpg":"1024x1303","pp_9151003_640.jpg":"640x814","pp_9151003_480.jpg":"480x611","pp_9151003_340.jpg":"340x432","pp_9151003_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9151004_1920.jpg":"1920x1080","k_9151004_1280.jpg":"1280x1280","k_9151004_1024.jpg":"1024x1024","k_9151004_640.jpg":"640x640","k_9151004_480.jpg":"480x480","k_9151004_340.jpg":"340x340","k_9151004_220.jpg":"220x220","o_9151004_1280.jpg":"1280x960","o_9151004_1024.jpg":"1024x768","o_9151004_640.jpg":"640x480","o_9151004_480.jpg":"480x360","o_9151004_340.jpg":"340x255","o_9151004_220.jpg":"220x165","h_9151004_1280.jpg":"1280x854","h_9151004_1024.jpg":"1024x683","h_9151004_640.jpg":"640x427","h_9151004_480.jpg":"480x320","h_9151004_340.jpg":"340x227","h_9151004_220.jpg":"220x147","pp_9151004_1280.jpg":"1280x1628","pp_9151004_1024.jpg":"1024x1303","pp_9151004_640.jpg":"640x814","pp_9151004_480.jpg":"480x611","pp_9151004_340.jpg":"340x432","pp_9151004_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_9151005_1920.jpg":"1920x1080","k_9151005_1280.jpg":"1280x1280","k_9151005_1024.jpg":"1024x1024","k_9151005_640.jpg":"640x640","k_9151005_480.jpg":"480x480","k_9151005_340.jpg":"340x340","k_9151005_220.jpg":"220x220","o_9151005_1280.jpg":"1280x853","o_9151005_1024.jpg":"1024x682","o_9151005_640.jpg":"640x426","o_9151005_480.jpg":"480x320","o_9151005_340.jpg":"340x226","o_9151005_220.jpg":"220x146","h_9151005_1280.jpg":"1280x854","h_9151005_1024.jpg":"1024x683","h_9151005_640.jpg":"640x427","h_9151005_480.jpg":"480x320","h_9151005_340.jpg":"340x227","h_9151005_220.jpg":"220x147","pp_9151005_1280.jpg":"1280x1628","pp_9151005_1024.jpg":"1024x1303","pp_9151005_640.jpg":"640x814","pp_9151005_480.jpg":"480x611","pp_9151005_340.jpg":"340x432","pp_9151005_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9151006_1920.jpg":"1920x1080","k_9151006_1280.jpg":"1280x1280","k_9151006_1024.jpg":"1024x1024","k_9151006_640.jpg":"640x640","k_9151006_480.jpg":"480x480","k_9151006_340.jpg":"340x340","k_9151006_220.jpg":"220x220","o_9151006_1280.jpg":"1280x960","o_9151006_1024.jpg":"1024x768","o_9151006_640.jpg":"640x480","o_9151006_480.jpg":"480x360","o_9151006_340.jpg":"340x255","o_9151006_220.jpg":"220x165","h_9151006_1280.jpg":"1280x854","h_9151006_1024.jpg":"1024x683","h_9151006_640.jpg":"640x427","h_9151006_480.jpg":"480x320","h_9151006_340.jpg":"340x227","h_9151006_220.jpg":"220x147","pp_9151006_1280.jpg":"1280x1628","pp_9151006_1024.jpg":"1024x1303","pp_9151006_640.jpg":"640x814","pp_9151006_480.jpg":"480x611","pp_9151006_340.jpg":"340x432","pp_9151006_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9151007_1920.jpg":"1920x1080","k_9151007_1280.jpg":"1280x1280","k_9151007_1024.jpg":"1024x1024","k_9151007_640.jpg":"640x640","k_9151007_480.jpg":"480x480","k_9151007_340.jpg":"340x340","k_9151007_220.jpg":"220x220","o_9151007_1280.jpg":"1280x960","o_9151007_1024.jpg":"1024x768","o_9151007_640.jpg":"640x480","o_9151007_480.jpg":"480x360","o_9151007_340.jpg":"340x255","o_9151007_220.jpg":"220x165","h_9151007_1280.jpg":"1280x854","h_9151007_1024.jpg":"1024x683","h_9151007_640.jpg":"640x427","h_9151007_480.jpg":"480x320","h_9151007_340.jpg":"340x227","h_9151007_220.jpg":"220x147","pp_9151007_1280.jpg":"1280x1628","pp_9151007_1024.jpg":"1024x1303","pp_9151007_640.jpg":"640x814","pp_9151007_480.jpg":"480x611","pp_9151007_340.jpg":"340x432","pp_9151007_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9151008_1920.jpg":"1920x1080","k_9151008_1280.jpg":"1280x1280","k_9151008_1024.jpg":"1024x1024","k_9151008_640.jpg":"640x640","k_9151008_480.jpg":"480x480","k_9151008_340.jpg":"340x340","k_9151008_220.jpg":"220x220","o_9151008_1280.jpg":"1280x960","o_9151008_1024.jpg":"1024x768","o_9151008_640.jpg":"640x480","o_9151008_480.jpg":"480x360","o_9151008_340.jpg":"340x255","o_9151008_220.jpg":"220x165","h_9151008_1280.jpg":"1280x854","h_9151008_1024.jpg":"1024x683","h_9151008_640.jpg":"640x427","h_9151008_480.jpg":"480x320","h_9151008_340.jpg":"340x227","h_9151008_220.jpg":"220x147","pp_9151008_1280.jpg":"1280x1628","pp_9151008_1024.jpg":"1024x1303","pp_9151008_640.jpg":"640x814","pp_9151008_480.jpg":"480x611","pp_9151008_340.jpg":"340x432","pp_9151008_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9151009_1920.jpg":"1920x1080","k_9151009_1280.jpg":"1280x1280","k_9151009_1024.jpg":"1024x1024","k_9151009_640.jpg":"640x640","k_9151009_480.jpg":"480x480","k_9151009_340.jpg":"340x340","k_9151009_220.jpg":"220x220","o_9151009_1280.jpg":"1280x960","o_9151009_1024.jpg":"1024x768","o_9151009_640.jpg":"640x480","o_9151009_480.jpg":"480x360","o_9151009_340.jpg":"340x255","o_9151009_220.jpg":"220x165","h_9151009_1280.jpg":"1280x854","h_9151009_1024.jpg":"1024x683","h_9151009_640.jpg":"640x427","h_9151009_480.jpg":"480x320","h_9151009_340.jpg":"340x227","h_9151009_220.jpg":"220x147","pp_9151009_1280.jpg":"1280x1628","pp_9151009_1024.jpg":"1024x1303","pp_9151009_640.jpg":"640x814","pp_9151009_480.jpg":"480x611","pp_9151009_340.jpg":"340x432","pp_9151009_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9151022_1920.jpg":"1920x1080","k_9151022_1280.jpg":"1280x1280","k_9151022_1024.jpg":"1024x1024","k_9151022_640.jpg":"640x640","k_9151022_480.jpg":"480x480","k_9151022_340.jpg":"340x340","k_9151022_220.jpg":"220x220","o_9151022_1280.jpg":"1280x960","o_9151022_1024.jpg":"1024x768","o_9151022_640.jpg":"640x480","o_9151022_480.jpg":"480x360","o_9151022_340.jpg":"340x255","o_9151022_220.jpg":"220x165","h_9151022_1280.jpg":"1280x854","h_9151022_1024.jpg":"1024x683","h_9151022_640.jpg":"640x427","h_9151022_480.jpg":"480x320","h_9151022_340.jpg":"340x227","h_9151022_220.jpg":"220x147","pp_9151022_1280.jpg":"1280x1628","pp_9151022_1024.jpg":"1024x1303","pp_9151022_640.jpg":"640x814","pp_9151022_480.jpg":"480x611","pp_9151022_340.jpg":"340x432","pp_9151022_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9151023_1920.jpg":"1920x1080","k_9151023_1280.jpg":"1280x1280","k_9151023_1024.jpg":"1024x1024","k_9151023_640.jpg":"640x640","k_9151023_480.jpg":"480x480","k_9151023_340.jpg":"340x340","k_9151023_220.jpg":"220x220","o_9151023_1280.jpg":"1280x960","o_9151023_1024.jpg":"1024x768","o_9151023_640.jpg":"640x480","o_9151023_480.jpg":"480x360","o_9151023_340.jpg":"340x255","o_9151023_220.jpg":"220x165","h_9151023_1280.jpg":"1280x854","h_9151023_1024.jpg":"1024x683","h_9151023_640.jpg":"640x427","h_9151023_480.jpg":"480x320","h_9151023_340.jpg":"340x227","h_9151023_220.jpg":"220x147","pp_9151023_1280.jpg":"1280x1628","pp_9151023_1024.jpg":"1024x1303","pp_9151023_640.jpg":"640x814","pp_9151023_480.jpg":"480x611","pp_9151023_340.jpg":"340x432","pp_9151023_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9151025_1920.jpg":"1920x1080","k_9151025_1280.jpg":"1280x1280","k_9151025_1024.jpg":"1024x1024","k_9151025_640.jpg":"640x640","k_9151025_480.jpg":"480x480","k_9151025_340.jpg":"340x340","k_9151025_220.jpg":"220x220","o_9151025_1280.jpg":"1280x960","o_9151025_1024.jpg":"1024x768","o_9151025_640.jpg":"640x480","o_9151025_480.jpg":"480x360","o_9151025_340.jpg":"340x255","o_9151025_220.jpg":"220x165","h_9151025_1280.jpg":"1280x854","h_9151025_1024.jpg":"1024x683","h_9151025_640.jpg":"640x427","h_9151025_480.jpg":"480x320","h_9151025_340.jpg":"340x227","h_9151025_220.jpg":"220x147","pp_9151025_1280.jpg":"1280x1628","pp_9151025_1024.jpg":"1024x1303","pp_9151025_640.jpg":"640x814","pp_9151025_480.jpg":"480x611","pp_9151025_340.jpg":"340x432","pp_9151025_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9151026_1920.jpg":"1920x1080","k_9151026_1280.jpg":"1280x1280","k_9151026_1024.jpg":"1024x1024","k_9151026_640.jpg":"640x640","k_9151026_480.jpg":"480x480","k_9151026_340.jpg":"340x340","k_9151026_220.jpg":"220x220","o_9151026_1280.jpg":"1280x960","o_9151026_1024.jpg":"1024x768","o_9151026_640.jpg":"640x480","o_9151026_480.jpg":"480x360","o_9151026_340.jpg":"340x255","o_9151026_220.jpg":"220x165","h_9151026_1280.jpg":"1280x854","h_9151026_1024.jpg":"1024x683","h_9151026_640.jpg":"640x427","h_9151026_480.jpg":"480x320","h_9151026_340.jpg":"340x227","h_9151026_220.jpg":"220x147","pp_9151026_1280.jpg":"1280x1628","pp_9151026_1024.jpg":"1024x1303","pp_9151026_640.jpg":"640x814","pp_9151026_480.jpg":"480x611","pp_9151026_340.jpg":"340x432","pp_9151026_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_9151027_1920.jpg":"1920x1080","k_9151027_1280.jpg":"1280x1280","k_9151027_1024.jpg":"1024x1024","k_9151027_640.jpg":"640x640","k_9151027_480.jpg":"480x480","k_9151027_340.jpg":"340x340","k_9151027_220.jpg":"220x220","o_9151027_1280.jpg":"1280x853","o_9151027_1024.jpg":"1024x682","o_9151027_640.jpg":"640x426","o_9151027_480.jpg":"480x320","o_9151027_340.jpg":"340x226","o_9151027_220.jpg":"220x146","h_9151027_1280.jpg":"1280x854","h_9151027_1024.jpg":"1024x683","h_9151027_640.jpg":"640x427","h_9151027_480.jpg":"480x320","h_9151027_340.jpg":"340x227","h_9151027_220.jpg":"220x147","pp_9151027_1280.jpg":"1280x1628","pp_9151027_1024.jpg":"1024x1303","pp_9151027_640.jpg":"640x814","pp_9151027_480.jpg":"480x611","pp_9151027_340.jpg":"340x432","pp_9151027_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1488x1984","hd_9151021_1920.jpg":"1920x1080","k_9151021_1280.jpg":"1280x1280","k_9151021_1024.jpg":"1024x1024","k_9151021_640.jpg":"640x640","k_9151021_480.jpg":"480x480","k_9151021_340.jpg":"340x340","k_9151021_220.jpg":"220x220","o_9151021_1280.jpg":"1280x1706","o_9151021_1024.jpg":"1024x1365","o_9151021_640.jpg":"640x853","o_9151021_480.jpg":"480x640","o_9151021_340.jpg":"340x453","o_9151021_220.jpg":"220x293","h_9151021_1280.jpg":"1280x854","h_9151021_1024.jpg":"1024x683","h_9151021_640.jpg":"640x427","h_9151021_480.jpg":"480x320","h_9151021_340.jpg":"340x227","h_9151021_220.jpg":"220x147","pp_9151021_1280.jpg":"1280x1628","pp_9151021_1024.jpg":"1024x1303","pp_9151021_640.jpg":"640x814","pp_9151021_480.jpg":"480x611","pp_9151021_340.jpg":"340x432","pp_9151021_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1667x726","hd_9151032_1920.jpg":"1920x1080","k_9151032_1280.jpg":"1280x1280","k_9151032_1024.jpg":"1024x1024","k_9151032_640.jpg":"640x640","k_9151032_480.jpg":"480x480","k_9151032_340.jpg":"340x340","k_9151032_220.jpg":"220x220","o_9151032_1280.jpg":"1280x557","o_9151032_1024.jpg":"1024x445","o_9151032_640.jpg":"640x278","o_9151032_480.jpg":"480x209","o_9151032_340.jpg":"340x148","o_9151032_220.jpg":"220x95","h_9151032_1280.jpg":"1280x854","h_9151032_1024.jpg":"1024x683","h_9151032_640.jpg":"640x427","h_9151032_480.jpg":"480x320","h_9151032_340.jpg":"340x227","h_9151032_220.jpg":"220x147","pp_9151032_1280.jpg":"1280x1628","pp_9151032_1024.jpg":"1024x1303","pp_9151032_640.jpg":"640x814","pp_9151032_480.jpg":"480x611","pp_9151032_340.jpg":"340x432","pp_9151032_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1778x1333","hd_9151033_1920.jpg":"1920x1080","k_9151033_1280.jpg":"1280x1280","k_9151033_1024.jpg":"1024x1024","k_9151033_640.jpg":"640x640","k_9151033_480.jpg":"480x480","k_9151033_340.jpg":"340x340","k_9151033_220.jpg":"220x220","o_9151033_1280.jpg":"1280x959","o_9151033_1024.jpg":"1024x767","o_9151033_640.jpg":"640x479","o_9151033_480.jpg":"480x359","o_9151033_340.jpg":"340x254","o_9151033_220.jpg":"220x164","h_9151033_1280.jpg":"1280x854","h_9151033_1024.jpg":"1024x683","h_9151033_640.jpg":"640x427","h_9151033_480.jpg":"480x320","h_9151033_340.jpg":"340x227","h_9151033_220.jpg":"220x147","pp_9151033_1280.jpg":"1280x1628","pp_9151033_1024.jpg":"1024x1303","pp_9151033_640.jpg":"640x814","pp_9151033_480.jpg":"480x611","pp_9151033_340.jpg":"340x432","pp_9151033_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_9151035_1920.jpg":"1920x1080","k_9151035_1280.jpg":"1280x1280","k_9151035_1024.jpg":"1024x1024","k_9151035_640.jpg":"640x640","k_9151035_480.jpg":"480x480","k_9151035_340.jpg":"340x340","k_9151035_220.jpg":"220x220","o_9151035_1280.jpg":"1280x853","o_9151035_1024.jpg":"1024x682","o_9151035_640.jpg":"640x426","o_9151035_480.jpg":"480x320","o_9151035_340.jpg":"340x226","o_9151035_220.jpg":"220x146","h_9151035_1280.jpg":"1280x854","h_9151035_1024.jpg":"1024x683","h_9151035_640.jpg":"640x427","h_9151035_480.jpg":"480x320","h_9151035_340.jpg":"340x227","h_9151035_220.jpg":"220x147","pp_9151035_1280.jpg":"1280x1628","pp_9151035_1024.jpg":"1024x1303","pp_9151035_640.jpg":"640x814","pp_9151035_480.jpg":"480x611","pp_9151035_340.jpg":"340x432","pp_9151035_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_9151037_1920.jpg":"1920x1080","k_9151037_1280.jpg":"1280x1280","k_9151037_1024.jpg":"1024x1024","k_9151037_640.jpg":"640x640","k_9151037_480.jpg":"480x480","k_9151037_340.jpg":"340x340","k_9151037_220.jpg":"220x220","o_9151037_1280.jpg":"1280x853","o_9151037_1024.jpg":"1024x682","o_9151037_640.jpg":"640x426","o_9151037_480.jpg":"480x320","o_9151037_340.jpg":"340x226","o_9151037_220.jpg":"220x146","h_9151037_1280.jpg":"1280x854","h_9151037_1024.jpg":"1024x683","h_9151037_640.jpg":"640x427","h_9151037_480.jpg":"480x320","h_9151037_340.jpg":"340x227","h_9151037_220.jpg":"220x147","pp_9151037_1280.jpg":"1280x1628","pp_9151037_1024.jpg":"1024x1303","pp_9151037_640.jpg":"640x814","pp_9151037_480.jpg":"480x611","pp_9151037_340.jpg":"340x432","pp_9151037_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_9151043_1920.jpg":"1920x1080","k_9151043_1280.jpg":"1280x1280","k_9151043_1024.jpg":"1024x1024","k_9151043_640.jpg":"640x640","k_9151043_480.jpg":"480x480","k_9151043_340.jpg":"340x340","k_9151043_220.jpg":"220x220","o_9151043_1280.jpg":"1280x1706","o_9151043_1024.jpg":"1024x1365","o_9151043_640.jpg":"640x853","o_9151043_480.jpg":"480x640","o_9151043_340.jpg":"340x453","o_9151043_220.jpg":"220x293","h_9151043_1280.jpg":"1280x854","h_9151043_1024.jpg":"1024x683","h_9151043_640.jpg":"640x427","h_9151043_480.jpg":"480x320","h_9151043_340.jpg":"340x227","h_9151043_220.jpg":"220x147","pp_9151043_1280.jpg":"1280x1628","pp_9151043_1024.jpg":"1024x1303","pp_9151043_640.jpg":"640x814","pp_9151043_480.jpg":"480x611","pp_9151043_340.jpg":"340x432","pp_9151043_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9151045_1920.jpg":"1920x1080","k_9151045_1280.jpg":"1280x1280","k_9151045_1024.jpg":"1024x1024","k_9151045_640.jpg":"640x640","k_9151045_480.jpg":"480x480","k_9151045_340.jpg":"340x340","k_9151045_220.jpg":"220x220","o_9151045_1280.jpg":"1280x960","o_9151045_1024.jpg":"1024x768","o_9151045_640.jpg":"640x480","o_9151045_480.jpg":"480x360","o_9151045_340.jpg":"340x255","o_9151045_220.jpg":"220x165","h_9151045_1280.jpg":"1280x854","h_9151045_1024.jpg":"1024x683","h_9151045_640.jpg":"640x427","h_9151045_480.jpg":"480x320","h_9151045_340.jpg":"340x227","h_9151045_220.jpg":"220x147","pp_9151045_1280.jpg":"1280x1628","pp_9151045_1024.jpg":"1024x1303","pp_9151045_640.jpg":"640x814","pp_9151045_480.jpg":"480x611","pp_9151045_340.jpg":"340x432","pp_9151045_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9151046_1920.jpg":"1920x1080","k_9151046_1280.jpg":"1280x1280","k_9151046_1024.jpg":"1024x1024","k_9151046_640.jpg":"640x640","k_9151046_480.jpg":"480x480","k_9151046_340.jpg":"340x340","k_9151046_220.jpg":"220x220","o_9151046_1280.jpg":"1280x960","o_9151046_1024.jpg":"1024x768","o_9151046_640.jpg":"640x480","o_9151046_480.jpg":"480x360","o_9151046_340.jpg":"340x255","o_9151046_220.jpg":"220x165","h_9151046_1280.jpg":"1280x854","h_9151046_1024.jpg":"1024x683","h_9151046_640.jpg":"640x427","h_9151046_480.jpg":"480x320","h_9151046_340.jpg":"340x227","h_9151046_220.jpg":"220x147","pp_9151046_1280.jpg":"1280x1628","pp_9151046_1024.jpg":"1024x1303","pp_9151046_640.jpg":"640x814","pp_9151046_480.jpg":"480x611","pp_9151046_340.jpg":"340x432","pp_9151046_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9151047_1920.jpg":"1920x1080","k_9151047_1280.jpg":"1280x1280","k_9151047_1024.jpg":"1024x1024","k_9151047_640.jpg":"640x640","k_9151047_480.jpg":"480x480","k_9151047_340.jpg":"340x340","k_9151047_220.jpg":"220x220","o_9151047_1280.jpg":"1280x960","o_9151047_1024.jpg":"1024x768","o_9151047_640.jpg":"640x480","o_9151047_480.jpg":"480x360","o_9151047_340.jpg":"340x255","o_9151047_220.jpg":"220x165","h_9151047_1280.jpg":"1280x854","h_9151047_1024.jpg":"1024x683","h_9151047_640.jpg":"640x427","h_9151047_480.jpg":"480x320","h_9151047_340.jpg":"340x227","h_9151047_220.jpg":"220x147","pp_9151047_1280.jpg":"1280x1628","pp_9151047_1024.jpg":"1024x1303","pp_9151047_640.jpg":"640x814","pp_9151047_480.jpg":"480x611","pp_9151047_340.jpg":"340x432","pp_9151047_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7794925 Threads: 3 Questions: 1636723546 Slow queries: 4863751 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111416075 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/tvrdi-mamac-obavezan-je-za-tehnike-u-kojima-jeska-mora-izdrzati-nalete-sitnisa-do-dolaska-krupne-ribe-1202240 [printLink] => /om/ribolov/tvrdi-mamac-obavezan-je-za-tehnike-u-kojima-jeska-mora-izdrzati-nalete-sitnisa-do-dolaska-krupne-ribe-1202240?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 681771 [name] => tvrdi mamci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-20 17:54:19 [main_article_id] => 0 [alias] => tvrdi-mamci [link] => /tag/tvrdi-mamci ) [1] => stdClass Object ( [id] => 681772 [name] => tvrda ješka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-20 17:54:19 [main_article_id] => 0 [alias] => tvrda-jeska [link] => /tag/tvrda-jeska ) [2] => stdClass Object ( [id] => 681773 [name] => najbolja ješka za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-20 17:54:19 [main_article_id] => 0 [alias] => najbolja-jeska-za-ribolov [link] => /tag/najbolja-jeska-za-ribolov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 648372 [name] => mamci za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-03 14:58:57 [main_article_id] => 0 [alias] => mamci-za-ribolov [link] => /tag/mamci-za-ribolov ) [4] => stdClass Object ( [id] => 681774 [name] => volak mamac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-20 17:54:20 [main_article_id] => 0 [alias] => volak-mamac [link] => /tag/volak-mamac ) [5] => stdClass Object ( [id] => 681775 [name] => trp mamac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-20 17:54:20 [main_article_id] => 0 [alias] => trp-mamac [link] => /tag/trp-mamac ) [6] => stdClass Object ( [id] => 681776 [name] => kunjka mamac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-20 17:54:20 [main_article_id] => 0 [alias] => kunjka-mamac [link] => /tag/kunjka-mamac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => put do uspjeha [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Volak, trp, glavonošci, kunjka, crvi... Tvrdi mamac obavezan je za tehnike u kojima ješka mora izdržati sve nalete sitniša do dolaska krupne ribe [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-13-06-03-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/20/9151038.jpg [galleryCount] => 22 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Kunjka je jako žilava školjka

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/20/9151038.jpg [title] =>

Kunjka je jako žilava školjka

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/20/9151003.jpg [title] =>

Petrovo uho ima vrlo mesnato stopalo

Kristijan Morović ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/20/9151004.jpg [title] =>

Bodljikavi volak ima atraktivnu ljušturu

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/20/9151005.jpg [title] =>

Dvozub je jednostavan alat za sakupljanje volaka

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/20/9151006.jpg [title] =>

Kvrgavi volak je tvrda ješka

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/20/9151007.jpg [title] =>

Volke nije teško sakupiti

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/20/9151008.jpg [title] =>

U bolje opremljenim ribomaterijalima mogu se kupiti živi volci

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/20/9151009.jpg [title] =>

Trp je najžilavija ješka

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/20/9151022.jpg [title] =>

Glavonošci su mnogim ribama redovit obrok

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/20/9151023.jpg [title] =>

Kraci su ribama posebno atraktivna ješka

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/20/9151025.jpg [title] =>

Filetiranje plašta glavonožaca je standardan postupak u pripremi ješke

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/20/9151026.jpg [title] =>

Petrovo uho ima karakterističnu ljušturu

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/20/9151027.jpg [title] =>

Priljepci su vrlo žilava ješka

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/20/9151021.jpg [title] =>

Da bi bila lovna, ješka ne mora svaki put biti savršeno naješkana

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/20/9151032.jpg [title] =>

I svježi lignjuni su jako žilavi

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/20/9151033.jpg [title] =>

Kraci hobotnice i mušuna su idealni i za parangale

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/20/9151035.jpg [title] =>

Mušun spada u atraktivnije žilave ješke

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/20/9151037.jpg [title] =>

Bibi je definitivno najtvrđi crv

) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/20/9151043.jpg [title] =>

Soljenjem većina ješki postaje tvrđa i žilavija

) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/20/9151045.jpg [title] =>

Ješka mora izdržati i zabacivanje

) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/20/9151046.jpg [title] =>

Sile kojima je ješka izložena u samom zabačaju nikada nisu zanemarive

) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/20/9151047.jpg [title] =>

U armiranju ješke silikonskim koncem lako se može pretjerati

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mnoge se ribolovne tehnike susreću s problemom održanja ješke na udicama do dolaska ciljane lovine. U toplijem dijelu godine najveći problem stvaraju sitne ribe koje ni u snu nisu ciljana lovina, a koje svojim jednako sitnim i nadasve brojnim i oštrim zubima u kratkom vremenu pažljivo odabranu i još pažljivije naješkanu ješku pretvore u nešto raščupano što nikome, pa ni njima samima više nije ni ukusno ni zanimljivo.

Drugi problem s kojim se susrećemo u dugotrajnim kampanjama, poput lova na ferme ili nekakvog driftinga je svježina, odnosno jestivost ješke. Naime, dužim boravkom u moru i najatraktivnija ješka gubi svoje draži. Boja blijedi, i forma se gubi, a da o mirisima i okusima ne pričamo.

Mnogi ribolovci svoje ješke armaju i uvezuju silikonskim koncima različite debljine, pa uvezane ješke izgledaju kao nešto što definitivno ne pripada podmorju, a u najboljem slučaju kao nešto što tek treba raspakirati da bi bilo jestivo i kao obrok potencijalno prihvatljivo.

Naravno, čak i ako se u takvom pokušaju uspije, uspjeh je tek djelomičan, jer se na taj način najčešće tek neznatno produži vrijeme lovnosti. Sitna riba unatoč elastičnim končićima razvuče ješku ili barem pogricka one dijelove koji vire tako da na kraju od ješke ostane samo gumeni, dobro upakirani i uvezani paketić.

Drugi, pak, često provjeravaju svoje sisteme i usput se grizu razmišljajući o vjerojatnosti da su upravo u tom trenutku ribi svoga života izmakli udicu ispred nosa.

Sve su to vrlo stvarne i realne muke s kojima se susreću svi ribolovci, prije ili kasnije, pri čemu stupanj mučnine raste s veličinom lovine. Ako se zna da su na lovnom terenu velike ribe i još ako susjedni ribolovci povremeno izvade pokoju kao potvrdu procjene stanja u podmorju, onda je svako provjeravanje i pomicanje pribora prava muka.

Naravno, ako se sve ostavi i ne dira, tada krenu paranoje oko udica koje su sitne ribe ogolile i koje definitivno više nikome u podmorju nisu ni jestive ni zanimljive i uz koje nitko nema baš nikakve šanse za bilo kakvim ulovom.

Ipak, kao i uvijek tako i u ovim situacijama postoji rješenje, samo se treba na vrijeme pripremiti i na teren doći potpuno spreman. Naravno, rješenje je u kvalitetnoj, tvrdoj ješki koja bi trebala biti otporna na sve nevolje koje je čekaju od trenutka zabacivanja do dolaska ciljane lovine.

---

image

Da bi bila lovna, ješka ne mora svaki put biti savršeno naješkana

---

---

image

Ješka mora izdržati i zabacivanje

---

---

image

Sile kojima je ješka izložena u samom zabačaju nikada nisu zanemarive

---

VOLAK

Premda se čini da takvih ješki ima vrlo malo, more ima dovoljno bogat jelovnik, pa samo trebamo odabrati što je najprikladnije u danom trenutku. Jedna od najčešće korištenih tvrdih ješki je volak. U našem moru žive dvije vrste, kvrgavi i bodljikavi volak. Za ješku se najčešće koristi prvi, dok se drugi sakuplja ponajprije zbog atraktivne ljušture no ribama su oba jednako privlačni.

Premda je kvrgavom volku ljuštura u pravilu prekrivena algama i mahovnjacima, tako da je nevještom oku teško vidljiv, zapravo ga nije teško pronaći. Redovito se zadržavaju u blizini dagnji kojima se uz ostale školjkaše hrane bušeći im ljušturu posebnim cjevastim organom uz pomoć sumporne kiseline.

---

image

Bodljikavi volak ima atraktivnu ljušturu

------
image

Dvozub je jednostavan alat za sakupljanje volaka

---

No, osim školjkama, volci se hrane i strvinama koje su im posebno privlačne. Tako je dovoljno u mrežicu koja se koristi za transport povrća ubaciti nekoliko grozdova skašenih dagnji ili mesne otpatke iz kuhinje, te je potopiti u more. Nakon sat-dva vreća se pažljivo izvuče i volci se jednostavno pokupe. S nekoliko takvih potapanja lako se može prikupiti zaliha za višednevni ribolov.

Volci se mogu sakupljati i gazeći po plitkom moru ili elastičnim dvozubom na dužoj motki.

Volak se kao ješka može koristiti svjež ili fermentiran. U oba slučaja potrebno ga je razbiti, s tim da se u prvom slučaju razbija neposredno prije ješkanja, dok se u drugom to radi nekoliko dana ranije. Da bi fermentacija bila uspješnija, a volci mirisniji, vrećicu s razbijenim volcima možemo držati na suncu. Tako dorađeni, volci dobiju jedan specifičan, ali ribama vrlo privlačan miris.

---

image

Kvrgavi volak je tvrda ješka

------
image

Volke nije teško sakupiti

---

Jedini problem koji ribolovce odbija od volka je purpur koji ovaj puž obilato luči, a koji prste, ali i sve s čim dođe u dodir trajno oboji. No i za to postoji rješenje. Osim korištenja rukavica, volak se može i zamrznuti nakon čega je nešto mekši ali još uvijek dovoljno tvrd, dok je sama količina purpura znatno reducirana.

Volak je odlična ješka za podlanice, kantare, krupne arbune i fratre. Naravno, sličnih su karakteristika i šljem, crvenousna purpura, petrovo uho, priljepak kao i svi ostali bliski rođaci.

---

image

U bolje opremljenim ribomaterijalima mogu se kupiti živi volci

---

TRP

Sljedeća ješka na popisu korištenih tvrdih ješki je trp. Ovaj bodljikaš život provodi na dnu pretražujući sediment u potrazi za jestivim dijelovima onoga što je svima drugima nejestivo. Sakuplja se na razne načine, ronjenjem, ostima, rampinima …

No sakupljanje je lakši dio posla jer da bi bili lovni, sakupljene trpove tek valja pripremiti. Za pripremu je potreban nož, daska s ukucanim jačim čavlom i žlica s naoštrenim rubom.

Trp se razreže po dužini, nakon čega se kompletna utroba odstrani tako da plašt ostane čist. Jedan kraj plašta se probije i zakači na čavao nakon čega se od vanjskog crnog dijela plašta naoštrenim rubom žlice odvoji unutrašnji bijeli sloj. Tako dobiveni file može se rezati i oblikovati prema želji i veličini udice.

Ovako pripremljen trp je zasigurno najtvrđa ješka. Neodoljiv je većini oborite ribe, a rado će se na njega baciti i ostala riba dna.

---

image

Trp je najžilavija ješka

---

GLAVONOŠCI

Hobotnica spada u tvrđe ješke. Iako se najčešće ješkaju samo kraci, plašt je također iskoristiv. Poželjno je prije ješkanja s površine odstraniti pokožicu, tako da meso ostane bijelo.

Na isti se način koriste i mušuni, s tim da se u situacijama kada su ciljana lovina uistinu krupne ribe mogu ješkati i cijeli primjerci, naravno manjih veličina.

---

image

Kraci hobotnice i mušuna su idealni i za parangale

------
image

Mušun spada u atraktivnije žilave ješke

---

Ako se ješkaju komadi ili kraci, poželjno ih je prije ješkanja nakratko izložiti plamenu upaljača. Na taj način intenzivira se i miris i okus čime ta ješka ribama postaje privlačnija.

Od ostalih glavonožaca, koji bi mogli biti otporni na sitnozube napasnike, svakako treba spomenuti sipu i lignjuna. Ove dvije vrste i inače imaju nešto tvrđe meso, no kratkotrajnim soljenjem ta se tvrdoća višestruko povećava.

Dovoljno je filete obilato zasoliti krupnom solju nakon čega im rok trajanja postaje praktički neograničen, dok je ješkanje prilično otežano što je svakako dovoljna garancija za opstojnost na udicama.

Posebno je zanimljivo da su čak i nakon ležanja od desetak i više sati u moru ovi fileti jednako lovni.

---

image

Glavonošci su mnogim ribama redovit obrok

------
image

Kraci su ribama posebno atraktivna ješka

---

KUNJKA

Školjke se u pravilu na udicama loše drže, s tim da se neke vrste ipak bitno razlikuju od ostalih. Jedna od takvih, ribama posebno draga a istodobno jednako posebno žilava i tvrda, je kunjka. Ova se školjka sakuplja posebnim ribarskim alatima, tzv. kunjkarima, ali i ronjenjem.

Za one koji se ne mogu ili ne žele upuštati u podvodne avanture sakupljanja kunjki, uvijek postoje ribarnice na kojima je ovaj školjkaš u principu u redovitoj ponudi.

Kao i sve druge školjke, kunjka se može ješkati cijela ili u komadima, što ovisi o veličini školjke i korištenih udica. Kunjka ima dva snažna mišića privlakača koji se nalaze svaki na svojoj strani izdužene školjke.

---

image

Kunjka je jako žilava školjka

---

Okomitim presijecanje ti se mišići mogu jednostavno razrezati nakon čega mesni dio školjke postaje lako dostupan, no puno je bolje ako se u otvaranju nožem mišići pokušaju presjeći neposredno uz ljušturu. Na taj način mesni dio ostaje cjelovit, a ješkanje je bitno kvalitetnije.

---

image

Petrovo uho ima vrlo mesnato stopalo

Kristijan Morović
------
image

Petrovo uho ima karakterističnu ljušturu

------
image

Priljepci su vrlo žilava ješka

---

CRVI

Od svih crva na prvome mjestu po tvrdoći je bibi, naravno, ako je naješkan kako treba. Ribe ga, ako nije oštećen, gotovo nikada ne grickaju već ga pokušavaju progutati u cijelosti.

Ješka se preko igle tako da prama prolazi cijelom njegovom dužinom od usnog do analnog otvora. Tako naješkan bibi može na dnu ležati jako dugo, a da uopće ne promijeni lovna svojstva.

---

image

Bibi je definitivno najtvrđi crv

---

Naravno, ne možemo ne spomenuti velikog crva čija je lovnost i atraktivnost neupitna. Ipak, zadnje dvije trećine ovog crva koje otpadaju na probavni trakt su vrlo mekane. Jedino je prednji dio, najbliži glavi tvrd i potpuno mesnat. I premda je vrlo žilav, ovaj crv nije otporan na napasnike poput knezova, sitnih fratara pa i gira.

U noćnom je lovu nezamjenjiv, pogotovo kada je u pitanju lov fratara pri čemu tajna uspjeha ne leži toliko u njegovoj tvrdoći koliko u odsustvu sitne ribe koja bi ga mogla uništiti.

A za sve koji se odluče za dnevni lov velikim crvom, u tehnikama koje podrazumijevaju duže čekanje, poput fermi, puno je praktičnije koristiti usoljene komade koji će zahvaljujući soli ipak biti bitno tvrđi i otporniji od svježeg crva.

---

image

Filetiranje plašta glavonožaca je standardan postupak u pripremi ješke

------
image

I svježi lignjuni su jako žilavi

------
image

Soljenjem većina ješki postaje tvrđa i žilavija

------
image

U armiranju ješke silikonskim koncem lako se može pretjerati

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Kristijan Morović

Kunjka je jako žilava školjka

Kristijan Morović

Petrovo uho ima vrlo mesnato stopalo


Bodljikavi volak ima atraktivnu ljušturu


Dvozub je jednostavan alat za sakupljanje volaka


Kvrgavi volak je tvrda ješka


Volke nije teško sakupiti


U bolje opremljenim ribomaterijalima mogu se kupiti živi volci


Trp je najžilavija ješka


Glavonošci su mnogim ribama redovit obrok


Kraci su ribama posebno atraktivna ješka


Filetiranje plašta glavonožaca je standardan postupak u pripremi ješke


Petrovo uho ima karakterističnu ljušturu


Priljepci su vrlo žilava ješka


Da bi bila lovna, ješka ne mora svaki put biti savršeno naješkana


I svježi lignjuni su jako žilavi


Kraci hobotnice i mušuna su idealni i za parangale


Mušun spada u atraktivnije žilave ješke


Bibi je definitivno najtvrđi crv


Soljenjem većina ješki postaje tvrđa i žilavija


Ješka mora izdržati i zabacivanje


Sile kojima je ješka izložena u samom zabačaju nikada nisu zanemarive


U armiranju ješke silikonskim koncem lako se može pretjerati

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/tvrdi-mamac-obavezan-je-za-tehnike-u-kojima-jeska-mora-izdrzati-nalete-sitnisa-do-dolaska-krupne-ribe-1202240 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=493347189ca436c03cd5f53039770213a0fea56d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Volak%2C+trp%2C+glavono%C5%A1ci%2C+kunjka%2C+crvi...+Tvrdi+mamac+obavezan+je+za+tehnike+u+kojima+je%C5%A1ka+mora+izdr%C5%BEati+sve+nalete+sitni%C5%A1a+do+dolaska+krupne+ribe&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Ftvrdi-mamac-obavezan-je-za-tehnike-u-kojima-jeska-mora-izdrzati-nalete-sitnisa-do-dolaska-krupne-ribe-1202240 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Ftvrdi-mamac-obavezan-je-za-tehnike-u-kojima-jeska-mora-izdrzati-nalete-sitnisa-do-dolaska-krupne-ribe-1202240 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => put do uspjeha [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

put do uspjehaVolak, trp, glavonošci, kunjka, crvi... Tvrdi mamac obavezan je za tehnike u kojima ješka mora izdržati sve nalete sitniša do dolaska krupne ribe

Piše Kristijan Morović
21. lipnja 2022. - 07:48

Mnoge se ribolovne tehnike susreću s problemom održanja ješke na udicama do dolaska ciljane lovine. U toplijem dijelu godine najveći problem stvaraju sitne ribe koje ni u snu nisu ciljana lovina, a koje svojim jednako sitnim i nadasve brojnim i oštrim zubima u kratkom vremenu pažljivo odabranu i još pažljivije naješkanu ješku pretvore u nešto raščupano što nikome, pa ni njima samima više nije ni ukusno ni zanimljivo.

Drugi problem s kojim se susrećemo u dugotrajnim kampanjama, poput lova na ferme ili nekakvog driftinga je svježina, odnosno jestivost ješke. Naime, dužim boravkom u moru i najatraktivnija ješka gubi svoje draži. Boja blijedi, i forma se gubi, a da o mirisima i okusima ne pričamo.

Mnogi ribolovci svoje ješke armaju i uvezuju silikonskim koncima različite...

15. svibanj 2024 15:06