stdClass Object ( [id] => 1181472 [title] => Privlačenje riblje pozornosti pola je uspjeha: izvucite poneki trik iz rukava i steknite prednost [alias] => privlacenje-riblje-pozornosti-pola-je-uspjeha-izvucite-poneki-trik-iz-rukava-i-steknite-prednost [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Od cijele gomile važnih i iznimno bitnih stavki o kojima ovisi kvaliteta ribolova i naposljetku konačan uspjeh, privlačenje pažnje ribe koju lovimo je definitivno u samom vrhu. Privući pažnju lovine svakako je ključan detalj nakon čega, ako je sve ostalo posloženo po pravilima igre, sam lov zapravo postaje rutina.

No, na žalost mnogih ribolovaca ili pak na sreću riba, mnogima to baš i ne polazi za rukom, barem ne u onoj mjeri kojoj bi takvo privlačenje imalo onaj željeni efekt na konačan uspjeh.

SKRIVANJE I BIJEG

Život u podmorju nipošto nije jednostavan i lak. Osim najvećih organizama koji su u pravilu plijen onih najmanjih, poput parazita i najjednostavnijih razlagača, većina živoga svijeta, uz svakodnevne životne potrebe, strepi da ne bude pojedena od nečeg što je veće od njih.

Da bi u tome uspjeli, stalno su na oprezu. Uočiti na vrijeme opasnost znači preživjeti i u krajnjoj liniji produžiti vrstu, za što se evolucija brine otkako postoji život na Zemlji i što svakako spada u temeljne reflekse svega živoga.

Niži beskralježnjaci razvili su cijeli niz obrambenih mehanizama za preživljavanje, od skrivanja u dovoljno tvrdim oklopima, kakve koriste puževi, školjke ili pak rakovi samci, preko klasične nejestivosti do otrovnosti. Ti mehanizmi, naravno, nisu stopostotna zaštita, jer uvijek postoji neki prirodni neprijatelj koji se specijalizirao upravo za tu vrstu, inače po svemu odlično zaštićenu.

Ribe se opet dovijaju na druge načine. Najsitnije se uzdaju u postotne šanse, zbog čega se drže u velikim jatima, gdje su izgledi da budu pojedene upravo razmjerne broju jedinki u jatu, odnosno, što je jato veće, šanse za stradavanjem su manje.

Nešto krupnije ribe se u zavisnosti od sloja mora u kojem žive uzdaju ili u brzinu, poput cipala, ili u sposobnost kamufliranja, poput škarpuna.

Neke, pak, spas traže u prirodnim zaklonima poput rupa ili mekanoga dna u koje se ukopavaju. Još krupnije ribe uglavnom plivaju slobodno, pokušavajući iskoristiti brzinu i mimikriju da bi se nahranile, ali isto tako, barem u ranijem životnom stadiju, da bi uspješno pobjegle većim ili sposobnijim predatorima.

S glavonošcima je slična stvar. Dok se sipe, mušuni i hobotnice bojom i teksturom prilagođavaju dnu, pri čemu se hobotnice i mušuni i skrivaju u rupama, lignje slobodno plivaju nalazeći sigurnost, manjim dijelom u jatnom druženju, a većim u vlastitom raketnom pogonu.

---

image

Lignja je noćni lovac čijem oku ništa ne promiče

---

POSEBNI SENZORI

No sve navedeno tek je manji dio priče, jer ako se opasnost ne uoči na vrijeme, sva sposobnost i brzina završavaju u najbližim čeljustima zajedno s vlasnikom koji ih nije uspio iskoristiti. Načini na koje organizmi u moru uočavaju opasnost, ali isto tako i sve ostalo oko sebe, različiti su koliko i sami životni oblici.

Osnovna čula, poput vida, sluha, njuha i opipa kod mnogih su organizama nadopunjena specijaliziranim senzorima koji mogu osjetiti minimalne promjene temperature, elektromagnetska polja ili neke druge podražaje, poput primjerice UV spektra, koje klasični senzori ne otkrivaju.

Poznavajući ta osnovna načela na kojima počiva sistem samoodržanja u podmorju, ne bi trebalo biti teško naći pravi način za privući pažnju lovine i isprovocirati ugriz.

Ješka je za mnoge ribolovce temeljna stavka od koje polaze, što je zapravo sasvim u redu ako nije jedina. Naime, i najbolja i najkvalitetnija ješka pogrešno prezentirana na neadekvatnom priboru neće dati nikakav rezultat, dok se primjerice samo formiranjem pravog predveza na kojem će se nalaziti prava ješka s jednako pažljivo odabranim otežanjem može postići bitna prednost i polučiti dobar rezultat.

---

image

Ponekad je dobro pustiti da ješka odstoji u vlastitom dipu

---

DOBRO I BOLJE

Dakle, pod uvjetom da je pribor ispravno odabran i da se na udicama nalazi kvalitetna i ciljano prava ješka, spuštanje predveza u more često može proći potpuno nezapaženo. Ako je dno mekano i muljevito, kompletan sistem može pasti na dno bez da privuče ičiju pažnju osim možda najbližih razlagača. No lagano povlačenje olovnice po dnu, uz pokoje odizanje i naglo propadanje, itekako će privući pažnju svega što se nalazi u blizini.

Kod lova na kamenitom, tvrdom dnu takvo odizanje i naglo spuštanje olovnice je buka koja se nadaleko čuje i sve što uspije čuti taj zvuk trenutno će svu svoju pažnju usmjeriti upravo prema izvoru toga zvuka. Jedan dio organizama će svakako taj zvuk pročitati kao potencijalnu opasnost, no zato će drugi u tome vidjeti potencijalni obrok.

Osim toga, sudar olovnice s tvrdim dnom proizvodi i vibraciju koju mnogi organizmi čuju jasnije od zvukovnog podražaja.

Nakon što je pažnja privučena zvukom i vibracijom, ješka bi trebala odigrati svoju ulogu. Većina riba koje su na meti udičara su karnivori, pa je pretpostavka da bi ješka trebala oko sebe širiti mirisno okusne podražaje koji bi ribama trebali otvoriti apetit.

Ispravna ješka koja je duže vrijeme provela u moru svakako ne bi trebala biti prvi izbor. Dapače, ako postoji mogućnost dipanja, odnosno držanja ješke u nekom atraktivnom rastvoru, treba je iskoristiti. Jedna od sve popularnijih ješki su pileća prsa koja se odlikuju s tri, za ribolov vrlo važne odlike. To su jednostavna dostupnost, laka obrada i dobra reakcija riba na takvu ponudu.

No, ma koliko bila dobra, pileća prsa uz malo truda mogu postati neusporedivo bolja i kvalitetnija. Dovoljno je prije odlaska u ribolov prsa izrezati na trake, te ih obložiti pastom od skašenih srdela. Za tu akciju dovoljne su dvije-tri srdele i najlonska vrećica u kojoj će prsa odstajati u marinadi nekoliko sati.

Tako okusno i mirisno obogaćena prsa u podmorju su najčešće prava delicija kojoj ribe teško odolijevaju. A za sve koji se ne žele zamarati s kašenjem srdela na tržištu postoje i gotovi dipovi, uglavnom u tri temeljna okusa - srdela, rak i hobotnica.

---

image

Ješka mora biti vidljiva i atraktivna

---

SVJETLO I ZVUK

Udice bi u ješki trebale biti skrivene da se ne bi nepotrebno budila podozrivost i poticalo na oprez. U trenutku kada nastupi grickanje ješke, svakako će se dio udice ogoliti, no tada su na snazi sasvim drukčiji porivi jer je apetit već otvoren, što poprilično zatupljuje neke druge mehanizme, uključujući i oprez.

Dodavanje perli, vrištećih bužira ili silikonskih fluo-crvića svakako može podići razinu reakcije, ali tu treba biti vrlo oprezan da se ne bi postigao kontraefekt. U vrijeme sumraka, a pogotovo noću, dodavanje aktivirane starlete na predvez svakako će privući pažnju svega što se nalazi u vidnom dosegu.

Svjetlo kao podražaj posebno se koristi u lovu liganja, gdje je većina skosavica i peškafonda makar dijelom obložena fosforescirajućim trakicama, slojevima boje ili pak fluo ispunom. No i tu se lako može pretjerati. Varalica koja svijetli tako da se uz nju može čitati teško da može biti privlačna ičemu u moru.

Svjetlo koje varalice emitiraju mora biti diskretno i prigušeno. Ne smije se zaboraviti da noćni lovci imaju oči prilagođene lovu u mraku i da jasno vide i najmanji izvor svjetla, pri čemu je vid tek jedno od čula koje su u takvom noćnom lovu u akciji.

Većina tvrdih varalica opremljena je i akustičnom komorom u kojoj se nalaze metalne kuglice što se tijekom povlačenja sudaraju emitirajući zvuk kojim odaju svoj točan položaj, a to predatorima olakšava pronalazak izvora toga podražaja. Naravno, kada ga točno lociraju, tada u igru ulaze tip varalice, njezin oblik i način vođenja koji može, ali i ne mora isprovocirati napad.

---

image

Zvuk, boja i kontrast dovoljni su za privlačenje pažnje

---

---

image

UV svjetlo može imati pozitivan učinak u privlačenju lovine

---

MIRISNI TRAGOVI

Idealna situacija koju, nažalost, nije uvijek moguće ostvariti jest formiranje vlastitog hranilišta. Postavljanje brume na određeno mjesto u pravilnim vremenskim intervalima svakako će okupiti ribu i zadržati je na tom mjestu. Ipak, realno gledano, to je moguće samo na usko ograničenom području i na relativno malim dubinama, dok je u situaciji kada se lovi svaki put na drugom mjestu i na većoj dubini takvo što nemoguće.

No, zato je moguće formiranje kratkotrajnog hranišlišta ciljanim brumanjem. U tu svrhu se koriste uglavnom hranilice, od onih koje se spuštaju na određenu dubinu gdje se njihov sadržaj istresa najčešće dobro odmjerenim trzajem, do onih integriranih na samom predvezu kojima se riba nastoji okupiti u neposrednoj blizini udica.

Naravno, ne treba zanemariti ili ne spomenuti i sardomatic brumalice što se koriste u lovu pelagičkih vrsta koje melju i polako, ali konstantno, u more spuštaju samljevenu srdelu, formirajući mirisni trag koji bi ribu trebao dovesti do naješkanih udica.

Osnovni cilj svih tih malih trikova, od kuckanja olovnica do brumanja u big game fishingu je zapravo isti – pobuditi i privući pažnju ciljanoj lovini, te je na kraju i nasukati.

Naravno, to je uistinu i moguće ako u moru u kojem se lovi ima ribe, odnosno ako se lovi na pravom terenu koji također nije teško pronaći ako se zna što se treba tražiti. No, to je već zasebna tema koja traži vlastite okvire...

---

image

I rakovi za hobotnice kuckaju po dnu

------
image

Važno je ne pretjerati, kao u ovom slučaju umetanja starlete u tijelo lignje

------
image

Škarpun se mimikrijom pouzdaje u obranu, ali i napad iz zasjede

------
image

Predatori u pravilu uvijek vide sve

------
image

Većina je wobblera naoružana i zvukovnim podražajima

------
image

Brumalice su idealne za brumanje na većim dubinama

------
image

Bočna linija još je jedan organ kojim riba detektira promjene u svojoj okolini

------
image

Bijelo pileće meso sve je korištenija ješka

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ključan detalj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ključan detalj 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-05 06:01:01 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-05 06:20:56 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-04-05 06:11:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 64 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/05\/8295573.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/05\/8295568.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/05\/8295567.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/05\/8295566.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/05\/8295565.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/05\/8295564.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/05\/8295563.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/05\/8295562.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/05\/8295574.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/05\/8295572.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/05\/8295571.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/05\/8295569.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/05\/8295580.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/05\/8295577.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Tuna kao pu\u010dinski predator mora dobro gledati ako ne \u017eeli ostati gladna<\/p>","

Zvuk, boja i kontrast dovoljni su za privla\u010denje pa\u017enje<\/p>","

I rakovi za hobotnice kuckaju po dnu<\/p>","

Je\u0161ka mora biti vidljiva i atraktivna<\/p>","

Va\u017eno je ne pretjerati, kao u ovom slu\u010daju umetanja starlete <\/em>u tijelo lignje<\/p>","

Ponekad je dobro pustiti da je\u0161ka odstoji u vlastitom dipu<\/em><\/p>","

\u0160karpun se mimikrijom pouzdaje u obranu, ali i napad iz zasjede<\/p>","

Predatori u pravilu uvijek vide sve<\/p>","

Ve\u0107ina je wobblera <\/em>naoru\u017eana i zvukovnim podra\u017eajima<\/p>","

Brumalice su idealne za brumanje na ve\u0107im dubinama<\/p>","

Bo\u010dna linija jo\u0161 je jedan organ kojim riba detektira promjene u svojoj okolini<\/p>","

Lignja je no\u0107ni lovac \u010dijem oku ni\u0161ta ne promi\u010de<\/p>","

Bijelo pile\u0107e meso sve je kori\u0161tenija je\u0161ka<\/p>","

UV svjetlo mo\u017ee imati pozitivan u\u010dinak u privla\u010denju lovine<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1363","hd_8295573_1920.jpg":"1920x1080","k_8295573_1280.jpg":"1280x1280","k_8295573_1024.jpg":"1024x1024","k_8295573_640.jpg":"640x640","k_8295573_480.jpg":"480x480","k_8295573_340.jpg":"340x340","k_8295573_220.jpg":"220x220","o_8295573_1280.jpg":"1280x908","o_8295573_1024.jpg":"1024x726","o_8295573_640.jpg":"640x454","o_8295573_480.jpg":"480x340","o_8295573_340.jpg":"340x241","o_8295573_220.jpg":"220x156","h_8295573_1280.jpg":"1280x854","h_8295573_1024.jpg":"1024x683","h_8295573_640.jpg":"640x427","h_8295573_480.jpg":"480x320","h_8295573_340.jpg":"340x227","h_8295573_220.jpg":"220x147","pp_8295573_1280.jpg":"1006x1280","pp_8295573_1024.jpg":"805x1024","pp_8295573_640.jpg":"503x640","pp_8295573_480.jpg":"377x480","pp_8295573_340.jpg":"267x340","pp_8295573_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8295568_1920.jpg":"1920x1080","k_8295568_1280.jpg":"1280x1280","k_8295568_1024.jpg":"1024x1024","k_8295568_640.jpg":"640x640","k_8295568_480.jpg":"480x480","k_8295568_340.jpg":"340x340","k_8295568_220.jpg":"220x220","o_8295568_1280.jpg":"1280x960","o_8295568_1024.jpg":"1024x768","o_8295568_640.jpg":"640x480","o_8295568_480.jpg":"480x360","o_8295568_340.jpg":"340x255","o_8295568_220.jpg":"220x165","h_8295568_1280.jpg":"1280x854","h_8295568_1024.jpg":"1024x683","h_8295568_640.jpg":"640x427","h_8295568_480.jpg":"480x320","h_8295568_340.jpg":"340x227","h_8295568_220.jpg":"220x147","pp_8295568_1280.jpg":"1006x1280","pp_8295568_1024.jpg":"805x1024","pp_8295568_640.jpg":"503x640","pp_8295568_480.jpg":"377x480","pp_8295568_340.jpg":"267x340","pp_8295568_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8295567_1920.jpg":"1920x1080","k_8295567_1280.jpg":"1280x1280","k_8295567_1024.jpg":"1024x1024","k_8295567_640.jpg":"640x640","k_8295567_480.jpg":"480x480","k_8295567_340.jpg":"340x340","k_8295567_220.jpg":"220x220","o_8295567_1280.jpg":"1280x960","o_8295567_1024.jpg":"1024x768","o_8295567_640.jpg":"640x480","o_8295567_480.jpg":"480x360","o_8295567_340.jpg":"340x255","o_8295567_220.jpg":"220x165","h_8295567_1280.jpg":"1280x854","h_8295567_1024.jpg":"1024x683","h_8295567_640.jpg":"640x427","h_8295567_480.jpg":"480x320","h_8295567_340.jpg":"340x227","h_8295567_220.jpg":"220x147","pp_8295567_1280.jpg":"1006x1280","pp_8295567_1024.jpg":"805x1024","pp_8295567_640.jpg":"503x640","pp_8295567_480.jpg":"377x480","pp_8295567_340.jpg":"267x340","pp_8295567_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8295566_1920.jpg":"1920x1080","k_8295566_1280.jpg":"1280x1280","k_8295566_1024.jpg":"1024x1024","k_8295566_640.jpg":"640x640","k_8295566_480.jpg":"480x480","k_8295566_340.jpg":"340x340","k_8295566_220.jpg":"220x220","o_8295566_1280.jpg":"1280x960","o_8295566_1024.jpg":"1024x768","o_8295566_640.jpg":"640x480","o_8295566_480.jpg":"480x360","o_8295566_340.jpg":"340x255","o_8295566_220.jpg":"220x165","h_8295566_1280.jpg":"1280x854","h_8295566_1024.jpg":"1024x683","h_8295566_640.jpg":"640x427","h_8295566_480.jpg":"480x320","h_8295566_340.jpg":"340x227","h_8295566_220.jpg":"220x147","pp_8295566_1280.jpg":"1006x1280","pp_8295566_1024.jpg":"805x1024","pp_8295566_640.jpg":"503x640","pp_8295566_480.jpg":"377x480","pp_8295566_340.jpg":"267x340","pp_8295566_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8295565_1920.jpg":"1920x1080","k_8295565_1280.jpg":"1280x1280","k_8295565_1024.jpg":"1024x1024","k_8295565_640.jpg":"640x640","k_8295565_480.jpg":"480x480","k_8295565_340.jpg":"340x340","k_8295565_220.jpg":"220x220","o_8295565_1280.jpg":"1280x960","o_8295565_1024.jpg":"1024x768","o_8295565_640.jpg":"640x480","o_8295565_480.jpg":"480x360","o_8295565_340.jpg":"340x255","o_8295565_220.jpg":"220x165","h_8295565_1280.jpg":"1280x854","h_8295565_1024.jpg":"1024x683","h_8295565_640.jpg":"640x427","h_8295565_480.jpg":"480x320","h_8295565_340.jpg":"340x227","h_8295565_220.jpg":"220x147","pp_8295565_1280.jpg":"1006x1280","pp_8295565_1024.jpg":"805x1024","pp_8295565_640.jpg":"503x640","pp_8295565_480.jpg":"377x480","pp_8295565_340.jpg":"267x340","pp_8295565_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8295564_1920.jpg":"1920x1080","k_8295564_1280.jpg":"1280x1280","k_8295564_1024.jpg":"1024x1024","k_8295564_640.jpg":"640x640","k_8295564_480.jpg":"480x480","k_8295564_340.jpg":"340x340","k_8295564_220.jpg":"220x220","o_8295564_1280.jpg":"1280x960","o_8295564_1024.jpg":"1024x768","o_8295564_640.jpg":"640x480","o_8295564_480.jpg":"480x360","o_8295564_340.jpg":"340x255","o_8295564_220.jpg":"220x165","h_8295564_1280.jpg":"1280x854","h_8295564_1024.jpg":"1024x683","h_8295564_640.jpg":"640x427","h_8295564_480.jpg":"480x320","h_8295564_340.jpg":"340x227","h_8295564_220.jpg":"220x147","pp_8295564_1280.jpg":"1006x1280","pp_8295564_1024.jpg":"805x1024","pp_8295564_640.jpg":"503x640","pp_8295564_480.jpg":"377x480","pp_8295564_340.jpg":"267x340","pp_8295564_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_8295563_1920.jpg":"1920x1080","k_8295563_1280.jpg":"1280x1280","k_8295563_1024.jpg":"1024x1024","k_8295563_640.jpg":"640x640","k_8295563_480.jpg":"480x480","k_8295563_340.jpg":"340x340","k_8295563_220.jpg":"220x220","o_8295563_1280.jpg":"1280x853","o_8295563_1024.jpg":"1024x682","o_8295563_640.jpg":"640x426","o_8295563_480.jpg":"480x320","o_8295563_340.jpg":"340x226","o_8295563_220.jpg":"220x146","h_8295563_1280.jpg":"1280x854","h_8295563_1024.jpg":"1024x683","h_8295563_640.jpg":"640x427","h_8295563_480.jpg":"480x320","h_8295563_340.jpg":"340x227","h_8295563_220.jpg":"220x147","pp_8295563_1280.jpg":"1006x1280","pp_8295563_1024.jpg":"805x1024","pp_8295563_640.jpg":"503x640","pp_8295563_480.jpg":"377x480","pp_8295563_340.jpg":"267x340","pp_8295563_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_8295562_1920.jpg":"1920x1080","k_8295562_1280.jpg":"1280x1280","k_8295562_1024.jpg":"1024x1024","k_8295562_640.jpg":"640x640","k_8295562_480.jpg":"480x480","k_8295562_340.jpg":"340x340","k_8295562_220.jpg":"220x220","o_8295562_1280.jpg":"1280x1706","o_8295562_1024.jpg":"1024x1365","o_8295562_640.jpg":"640x853","o_8295562_480.jpg":"480x640","o_8295562_340.jpg":"340x453","o_8295562_220.jpg":"220x293","h_8295562_1280.jpg":"1280x854","h_8295562_1024.jpg":"1024x683","h_8295562_640.jpg":"640x427","h_8295562_480.jpg":"480x320","h_8295562_340.jpg":"340x227","h_8295562_220.jpg":"220x147","pp_8295562_1280.jpg":"1006x1280","pp_8295562_1024.jpg":"805x1024","pp_8295562_640.jpg":"503x640","pp_8295562_480.jpg":"377x480","pp_8295562_340.jpg":"267x340","pp_8295562_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1171","hd_8295574_1920.jpg":"1920x1080","k_8295574_1280.jpg":"1280x1280","k_8295574_1024.jpg":"1024x1024","k_8295574_640.jpg":"640x640","k_8295574_480.jpg":"480x480","k_8295574_340.jpg":"340x340","k_8295574_220.jpg":"220x220","o_8295574_1280.jpg":"1280x780","o_8295574_1024.jpg":"1024x624","o_8295574_640.jpg":"640x390","o_8295574_480.jpg":"480x292","o_8295574_340.jpg":"340x207","o_8295574_220.jpg":"220x134","h_8295574_1280.jpg":"1280x854","h_8295574_1024.jpg":"1024x683","h_8295574_640.jpg":"640x427","h_8295574_480.jpg":"480x320","h_8295574_340.jpg":"340x227","h_8295574_220.jpg":"220x147","pp_8295574_1280.jpg":"1006x1280","pp_8295574_1024.jpg":"805x1024","pp_8295574_640.jpg":"503x640","pp_8295574_480.jpg":"377x480","pp_8295574_340.jpg":"267x340","pp_8295574_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2724","hd_8295572_1920.jpg":"1920x1080","k_8295572_1280.jpg":"1280x1280","k_8295572_1024.jpg":"1024x1024","k_8295572_640.jpg":"640x640","k_8295572_480.jpg":"480x480","k_8295572_340.jpg":"340x340","k_8295572_220.jpg":"220x220","o_8295572_1280.jpg":"1280x1816","o_8295572_1024.jpg":"1024x1452","o_8295572_640.jpg":"640x908","o_8295572_480.jpg":"480x681","o_8295572_340.jpg":"340x482","o_8295572_220.jpg":"220x312","h_8295572_1280.jpg":"1280x854","h_8295572_1024.jpg":"1024x683","h_8295572_640.jpg":"640x427","h_8295572_480.jpg":"480x320","h_8295572_340.jpg":"340x227","h_8295572_220.jpg":"220x147","pp_8295572_1280.jpg":"1006x1280","pp_8295572_1024.jpg":"805x1024","pp_8295572_640.jpg":"503x640","pp_8295572_480.jpg":"377x480","pp_8295572_340.jpg":"267x340","pp_8295572_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_8295571_1920.jpg":"1920x1080","k_8295571_1280.jpg":"1280x1280","k_8295571_1024.jpg":"1024x1024","k_8295571_640.jpg":"640x640","k_8295571_480.jpg":"480x480","k_8295571_340.jpg":"340x340","k_8295571_220.jpg":"220x220","o_8295571_1280.jpg":"1280x853","o_8295571_1024.jpg":"1024x682","o_8295571_640.jpg":"640x426","o_8295571_480.jpg":"480x320","o_8295571_340.jpg":"340x226","o_8295571_220.jpg":"220x146","h_8295571_1280.jpg":"1280x854","h_8295571_1024.jpg":"1024x683","h_8295571_640.jpg":"640x427","h_8295571_480.jpg":"480x320","h_8295571_340.jpg":"340x227","h_8295571_220.jpg":"220x147","pp_8295571_1280.jpg":"1006x1280","pp_8295571_1024.jpg":"805x1024","pp_8295571_640.jpg":"503x640","pp_8295571_480.jpg":"377x480","pp_8295571_340.jpg":"267x340","pp_8295571_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1695x2835","hd_8295569_1920.jpg":"1920x1080","k_8295569_1280.jpg":"1280x1280","k_8295569_1024.jpg":"1024x1024","k_8295569_640.jpg":"640x640","k_8295569_480.jpg":"480x480","k_8295569_340.jpg":"340x340","k_8295569_220.jpg":"220x220","o_8295569_1280.jpg":"1280x2140","o_8295569_1024.jpg":"1024x1712","o_8295569_640.jpg":"640x1070","o_8295569_480.jpg":"480x802","o_8295569_340.jpg":"340x568","o_8295569_220.jpg":"220x367","h_8295569_1280.jpg":"1280x854","h_8295569_1024.jpg":"1024x683","h_8295569_640.jpg":"640x427","h_8295569_480.jpg":"480x320","h_8295569_340.jpg":"340x227","h_8295569_220.jpg":"220x147","pp_8295569_1280.jpg":"1006x1280","pp_8295569_1024.jpg":"805x1024","pp_8295569_640.jpg":"503x640","pp_8295569_480.jpg":"377x480","pp_8295569_340.jpg":"267x340","pp_8295569_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8295580_1920.jpg":"1920x1080","k_8295580_1280.jpg":"1280x1280","k_8295580_1024.jpg":"1024x1024","k_8295580_640.jpg":"640x640","k_8295580_480.jpg":"480x480","k_8295580_340.jpg":"340x340","k_8295580_220.jpg":"220x220","o_8295580_1280.jpg":"1280x960","o_8295580_1024.jpg":"1024x768","o_8295580_640.jpg":"640x480","o_8295580_480.jpg":"480x360","o_8295580_340.jpg":"340x255","o_8295580_220.jpg":"220x165","h_8295580_1280.jpg":"1280x854","h_8295580_1024.jpg":"1024x683","h_8295580_640.jpg":"640x427","h_8295580_480.jpg":"480x320","h_8295580_340.jpg":"340x227","h_8295580_220.jpg":"220x147","pp_8295580_1280.jpg":"1006x1280","pp_8295580_1024.jpg":"805x1024","pp_8295580_640.jpg":"503x640","pp_8295580_480.jpg":"377x480","pp_8295580_340.jpg":"267x340","pp_8295580_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8295577_1920.jpg":"1920x1080","k_8295577_1280.jpg":"1280x1280","k_8295577_1024.jpg":"1024x1024","k_8295577_640.jpg":"640x640","k_8295577_480.jpg":"480x480","k_8295577_340.jpg":"340x340","k_8295577_220.jpg":"220x220","o_8295577_1280.jpg":"1280x960","o_8295577_1024.jpg":"1024x768","o_8295577_640.jpg":"640x480","o_8295577_480.jpg":"480x360","o_8295577_340.jpg":"340x255","o_8295577_220.jpg":"220x165","h_8295577_1280.jpg":"1280x854","h_8295577_1024.jpg":"1024x683","h_8295577_640.jpg":"640x427","h_8295577_480.jpg":"480x320","h_8295577_340.jpg":"340x227","h_8295577_220.jpg":"220x147","pp_8295577_1280.jpg":"1006x1280","pp_8295577_1024.jpg":"805x1024","pp_8295577_640.jpg":"503x640","pp_8295577_480.jpg":"377x480","pp_8295577_340.jpg":"267x340","pp_8295577_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7757200 Threads: 2 Questions: 1632507761 Slow queries: 4851081 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111308086 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/privlacenje-riblje-pozornosti-pola-je-uspjeha-izvucite-poneki-trik-iz-rukava-i-steknite-prednost-1181472 [printLink] => /om/ribolov/privlacenje-riblje-pozornosti-pola-je-uspjeha-izvucite-poneki-trik-iz-rukava-i-steknite-prednost-1181472?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 633560 [name] => ribolovne tehnike [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-17 13:24:15 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovne-tehnike [link] => /tag/ribolovne-tehnike ) [1] => stdClass Object ( [id] => 648372 [name] => mamci za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-03 14:58:57 [main_article_id] => 0 [alias] => mamci-za-ribolov [link] => /tag/mamci-za-ribolov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 672878 [name] => ješka ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-05 08:11:43 [main_article_id] => 0 [alias] => jeska-ribolov [link] => /tag/jeska-ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ključan detalj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Privlačenje riblje pozornosti pola je uspjeha: izvucite poneki trik iz rukava i steknite prednost [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-02-37-17-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/05/8295573.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] =>

Tuna kao pučinski predator mora dobro gledati ako ne želi ostati gladna

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/05/8295573.jpg [title] =>

Tuna kao pučinski predator mora dobro gledati ako ne želi ostati gladna

Boris Bulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/05/8295568.jpg [title] =>

Zvuk, boja i kontrast dovoljni su za privlačenje pažnje

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/05/8295567.jpg [title] =>

I rakovi za hobotnice kuckaju po dnu

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/05/8295566.jpg [title] =>

Ješka mora biti vidljiva i atraktivna

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/05/8295565.jpg [title] =>

Važno je ne pretjerati, kao u ovom slučaju umetanja starlete u tijelo lignje

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/05/8295564.jpg [title] =>

Ponekad je dobro pustiti da ješka odstoji u vlastitom dipu

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/05/8295563.jpg [title] =>

Škarpun se mimikrijom pouzdaje u obranu, ali i napad iz zasjede

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/05/8295562.jpg [title] =>

Predatori u pravilu uvijek vide sve

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/05/8295574.jpg [title] =>

Većina je wobblera naoružana i zvukovnim podražajima

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/05/8295572.jpg [title] =>

Brumalice su idealne za brumanje na većim dubinama

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/05/8295571.jpg [title] =>

Bočna linija još je jedan organ kojim riba detektira promjene u svojoj okolini

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/05/8295569.jpg [title] =>

Lignja je noćni lovac čijem oku ništa ne promiče

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/05/8295580.jpg [title] =>

Bijelo pileće meso sve je korištenija ješka

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/05/8295577.jpg [title] =>

UV svjetlo može imati pozitivan učinak u privlačenju lovine

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Od cijele gomile važnih i iznimno bitnih stavki o kojima ovisi kvaliteta ribolova i naposljetku konačan uspjeh, privlačenje pažnje ribe koju lovimo je definitivno u samom vrhu. Privući pažnju lovine svakako je ključan detalj nakon čega, ako je sve ostalo posloženo po pravilima igre, sam lov zapravo postaje rutina.

No, na žalost mnogih ribolovaca ili pak na sreću riba, mnogima to baš i ne polazi za rukom, barem ne u onoj mjeri kojoj bi takvo privlačenje imalo onaj željeni efekt na konačan uspjeh.

SKRIVANJE I BIJEG

Život u podmorju nipošto nije jednostavan i lak. Osim najvećih organizama koji su u pravilu plijen onih najmanjih, poput parazita i najjednostavnijih razlagača, većina živoga svijeta, uz svakodnevne životne potrebe, strepi da ne bude pojedena od nečeg što je veće od njih.

Da bi u tome uspjeli, stalno su na oprezu. Uočiti na vrijeme opasnost znači preživjeti i u krajnjoj liniji produžiti vrstu, za što se evolucija brine otkako postoji život na Zemlji i što svakako spada u temeljne reflekse svega živoga.

Niži beskralježnjaci razvili su cijeli niz obrambenih mehanizama za preživljavanje, od skrivanja u dovoljno tvrdim oklopima, kakve koriste puževi, školjke ili pak rakovi samci, preko klasične nejestivosti do otrovnosti. Ti mehanizmi, naravno, nisu stopostotna zaštita, jer uvijek postoji neki prirodni neprijatelj koji se specijalizirao upravo za tu vrstu, inače po svemu odlično zaštićenu.

Ribe se opet dovijaju na druge načine. Najsitnije se uzdaju u postotne šanse, zbog čega se drže u velikim jatima, gdje su izgledi da budu pojedene upravo razmjerne broju jedinki u jatu, odnosno, što je jato veće, šanse za stradavanjem su manje.

Nešto krupnije ribe se u zavisnosti od sloja mora u kojem žive uzdaju ili u brzinu, poput cipala, ili u sposobnost kamufliranja, poput škarpuna.

Neke, pak, spas traže u prirodnim zaklonima poput rupa ili mekanoga dna u koje se ukopavaju. Još krupnije ribe uglavnom plivaju slobodno, pokušavajući iskoristiti brzinu i mimikriju da bi se nahranile, ali isto tako, barem u ranijem životnom stadiju, da bi uspješno pobjegle većim ili sposobnijim predatorima.

S glavonošcima je slična stvar. Dok se sipe, mušuni i hobotnice bojom i teksturom prilagođavaju dnu, pri čemu se hobotnice i mušuni i skrivaju u rupama, lignje slobodno plivaju nalazeći sigurnost, manjim dijelom u jatnom druženju, a većim u vlastitom raketnom pogonu.

---

image

Lignja je noćni lovac čijem oku ništa ne promiče

---

POSEBNI SENZORI

No sve navedeno tek je manji dio priče, jer ako se opasnost ne uoči na vrijeme, sva sposobnost i brzina završavaju u najbližim čeljustima zajedno s vlasnikom koji ih nije uspio iskoristiti. Načini na koje organizmi u moru uočavaju opasnost, ali isto tako i sve ostalo oko sebe, različiti su koliko i sami životni oblici.

Osnovna čula, poput vida, sluha, njuha i opipa kod mnogih su organizama nadopunjena specijaliziranim senzorima koji mogu osjetiti minimalne promjene temperature, elektromagnetska polja ili neke druge podražaje, poput primjerice UV spektra, koje klasični senzori ne otkrivaju.

Poznavajući ta osnovna načela na kojima počiva sistem samoodržanja u podmorju, ne bi trebalo biti teško naći pravi način za privući pažnju lovine i isprovocirati ugriz.

Ješka je za mnoge ribolovce temeljna stavka od koje polaze, što je zapravo sasvim u redu ako nije jedina. Naime, i najbolja i najkvalitetnija ješka pogrešno prezentirana na neadekvatnom priboru neće dati nikakav rezultat, dok se primjerice samo formiranjem pravog predveza na kojem će se nalaziti prava ješka s jednako pažljivo odabranim otežanjem može postići bitna prednost i polučiti dobar rezultat.

---

image

Ponekad je dobro pustiti da ješka odstoji u vlastitom dipu

---

DOBRO I BOLJE

Dakle, pod uvjetom da je pribor ispravno odabran i da se na udicama nalazi kvalitetna i ciljano prava ješka, spuštanje predveza u more često može proći potpuno nezapaženo. Ako je dno mekano i muljevito, kompletan sistem može pasti na dno bez da privuče ičiju pažnju osim možda najbližih razlagača. No lagano povlačenje olovnice po dnu, uz pokoje odizanje i naglo propadanje, itekako će privući pažnju svega što se nalazi u blizini.

Kod lova na kamenitom, tvrdom dnu takvo odizanje i naglo spuštanje olovnice je buka koja se nadaleko čuje i sve što uspije čuti taj zvuk trenutno će svu svoju pažnju usmjeriti upravo prema izvoru toga zvuka. Jedan dio organizama će svakako taj zvuk pročitati kao potencijalnu opasnost, no zato će drugi u tome vidjeti potencijalni obrok.

Osim toga, sudar olovnice s tvrdim dnom proizvodi i vibraciju koju mnogi organizmi čuju jasnije od zvukovnog podražaja.

Nakon što je pažnja privučena zvukom i vibracijom, ješka bi trebala odigrati svoju ulogu. Većina riba koje su na meti udičara su karnivori, pa je pretpostavka da bi ješka trebala oko sebe širiti mirisno okusne podražaje koji bi ribama trebali otvoriti apetit.

Ispravna ješka koja je duže vrijeme provela u moru svakako ne bi trebala biti prvi izbor. Dapače, ako postoji mogućnost dipanja, odnosno držanja ješke u nekom atraktivnom rastvoru, treba je iskoristiti. Jedna od sve popularnijih ješki su pileća prsa koja se odlikuju s tri, za ribolov vrlo važne odlike. To su jednostavna dostupnost, laka obrada i dobra reakcija riba na takvu ponudu.

No, ma koliko bila dobra, pileća prsa uz malo truda mogu postati neusporedivo bolja i kvalitetnija. Dovoljno je prije odlaska u ribolov prsa izrezati na trake, te ih obložiti pastom od skašenih srdela. Za tu akciju dovoljne su dvije-tri srdele i najlonska vrećica u kojoj će prsa odstajati u marinadi nekoliko sati.

Tako okusno i mirisno obogaćena prsa u podmorju su najčešće prava delicija kojoj ribe teško odolijevaju. A za sve koji se ne žele zamarati s kašenjem srdela na tržištu postoje i gotovi dipovi, uglavnom u tri temeljna okusa - srdela, rak i hobotnica.

---

image

Ješka mora biti vidljiva i atraktivna

---

SVJETLO I ZVUK

Udice bi u ješki trebale biti skrivene da se ne bi nepotrebno budila podozrivost i poticalo na oprez. U trenutku kada nastupi grickanje ješke, svakako će se dio udice ogoliti, no tada su na snazi sasvim drukčiji porivi jer je apetit već otvoren, što poprilično zatupljuje neke druge mehanizme, uključujući i oprez.

Dodavanje perli, vrištećih bužira ili silikonskih fluo-crvića svakako može podići razinu reakcije, ali tu treba biti vrlo oprezan da se ne bi postigao kontraefekt. U vrijeme sumraka, a pogotovo noću, dodavanje aktivirane starlete na predvez svakako će privući pažnju svega što se nalazi u vidnom dosegu.

Svjetlo kao podražaj posebno se koristi u lovu liganja, gdje je većina skosavica i peškafonda makar dijelom obložena fosforescirajućim trakicama, slojevima boje ili pak fluo ispunom. No i tu se lako može pretjerati. Varalica koja svijetli tako da se uz nju može čitati teško da može biti privlačna ičemu u moru.

Svjetlo koje varalice emitiraju mora biti diskretno i prigušeno. Ne smije se zaboraviti da noćni lovci imaju oči prilagođene lovu u mraku i da jasno vide i najmanji izvor svjetla, pri čemu je vid tek jedno od čula koje su u takvom noćnom lovu u akciji.

Većina tvrdih varalica opremljena je i akustičnom komorom u kojoj se nalaze metalne kuglice što se tijekom povlačenja sudaraju emitirajući zvuk kojim odaju svoj točan položaj, a to predatorima olakšava pronalazak izvora toga podražaja. Naravno, kada ga točno lociraju, tada u igru ulaze tip varalice, njezin oblik i način vođenja koji može, ali i ne mora isprovocirati napad.

---

image

Zvuk, boja i kontrast dovoljni su za privlačenje pažnje

---

---

image

UV svjetlo može imati pozitivan učinak u privlačenju lovine

---

MIRISNI TRAGOVI

Idealna situacija koju, nažalost, nije uvijek moguće ostvariti jest formiranje vlastitog hranilišta. Postavljanje brume na određeno mjesto u pravilnim vremenskim intervalima svakako će okupiti ribu i zadržati je na tom mjestu. Ipak, realno gledano, to je moguće samo na usko ograničenom području i na relativno malim dubinama, dok je u situaciji kada se lovi svaki put na drugom mjestu i na većoj dubini takvo što nemoguće.

No, zato je moguće formiranje kratkotrajnog hranišlišta ciljanim brumanjem. U tu svrhu se koriste uglavnom hranilice, od onih koje se spuštaju na određenu dubinu gdje se njihov sadržaj istresa najčešće dobro odmjerenim trzajem, do onih integriranih na samom predvezu kojima se riba nastoji okupiti u neposrednoj blizini udica.

Naravno, ne treba zanemariti ili ne spomenuti i sardomatic brumalice što se koriste u lovu pelagičkih vrsta koje melju i polako, ali konstantno, u more spuštaju samljevenu srdelu, formirajući mirisni trag koji bi ribu trebao dovesti do naješkanih udica.

Osnovni cilj svih tih malih trikova, od kuckanja olovnica do brumanja u big game fishingu je zapravo isti – pobuditi i privući pažnju ciljanoj lovini, te je na kraju i nasukati.

Naravno, to je uistinu i moguće ako u moru u kojem se lovi ima ribe, odnosno ako se lovi na pravom terenu koji također nije teško pronaći ako se zna što se treba tražiti. No, to je već zasebna tema koja traži vlastite okvire...

---

image

I rakovi za hobotnice kuckaju po dnu

------
image

Važno je ne pretjerati, kao u ovom slučaju umetanja starlete u tijelo lignje

------
image

Škarpun se mimikrijom pouzdaje u obranu, ali i napad iz zasjede

------
image

Predatori u pravilu uvijek vide sve

------
image

Većina je wobblera naoružana i zvukovnim podražajima

------
image

Brumalice su idealne za brumanje na većim dubinama

------
image

Bočna linija još je jedan organ kojim riba detektira promjene u svojoj okolini

------
image

Bijelo pileće meso sve je korištenija ješka

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić

Tuna kao pučinski predator mora dobro gledati ako ne želi ostati gladna


Zvuk, boja i kontrast dovoljni su za privlačenje pažnje


I rakovi za hobotnice kuckaju po dnu


Ješka mora biti vidljiva i atraktivna


Važno je ne pretjerati, kao u ovom slučaju umetanja starlete u tijelo lignje


Ponekad je dobro pustiti da ješka odstoji u vlastitom dipu


Škarpun se mimikrijom pouzdaje u obranu, ali i napad iz zasjede


Predatori u pravilu uvijek vide sve


Većina je wobblera naoružana i zvukovnim podražajima


Brumalice su idealne za brumanje na većim dubinama


Bočna linija još je jedan organ kojim riba detektira promjene u svojoj okolini


Lignja je noćni lovac čijem oku ništa ne promiče


Bijelo pileće meso sve je korištenija ješka


UV svjetlo može imati pozitivan učinak u privlačenju lovine

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/privlacenje-riblje-pozornosti-pola-je-uspjeha-izvucite-poneki-trik-iz-rukava-i-steknite-prednost-1181472 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=48afcdda57229616beb372badfdc645391b6545b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Privla%C4%8Denje+riblje+pozornosti+pola+je+uspjeha%3A+izvucite+poneki+trik+iz+rukava+i+steknite+prednost&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fprivlacenje-riblje-pozornosti-pola-je-uspjeha-izvucite-poneki-trik-iz-rukava-i-steknite-prednost-1181472 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fprivlacenje-riblje-pozornosti-pola-je-uspjeha-izvucite-poneki-trik-iz-rukava-i-steknite-prednost-1181472 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ključan detalj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

ključan detaljPrivlačenje riblje pozornosti pola je uspjeha: izvucite poneki trik iz rukava i steknite prednost

Piše Boris Bulić
5. travnja 2022. - 08:11

Od cijele gomile važnih i iznimno bitnih stavki o kojima ovisi kvaliteta ribolova i naposljetku konačan uspjeh, privlačenje pažnje ribe koju lovimo je definitivno u samom vrhu. Privući pažnju lovine svakako je ključan detalj nakon čega, ako je sve ostalo posloženo po pravilima igre, sam lov zapravo postaje rutina.

No, na žalost mnogih ribolovaca ili pak na sreću riba, mnogima to baš i ne polazi za rukom, barem ne u onoj mjeri kojoj bi takvo privlačenje imalo onaj željeni efekt na konačan uspjeh.

SKRIVANJE I BIJEG

Život u podmorju nipošto nije jednostavan i lak. Osim najvećih organizama koji su u pravilu plijen onih najmanjih, poput parazita i najjednostavnijih razlagača, većina živoga svijeta, uz svakodnevne životne potrebe, strepi da ne bude pojedena od nečeg što je veće od...

15. svibanj 2024 04:37