stdClass Object ( [id] => 1130973 [title] => Odlična, jeftina i lako dostupna ješka: sitna plava riba vrhunski je mamac za lov brojnih ribljih vrsta, i to gotovo svim udičarskim tehnikama [alias] => odlicna-jeftina-i-lako-dostupna-jeska-sitna-plava-riba-odlican-je-mamac-za-lov-brojnih-ribljih-vrsta-i-to-gotovo-svim-udicarskim-tehnikama [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Neusporedivo najbrojniju skupinu riba u Jadranu čine one poznate kao sitna plava riba. Jedu ih praktično sve ribe, u određenim životnim fazama čak i vegetarijanke. Mnogim vrstama, osobito pučinskima, omiljena su ili čak pretežita hrana pa su iznimno važan dio hranidbenog lanca.

Uza sve to, izrazito su uočljivog izgleda te jakog mirisa i okusa. Zbog svega toga su vrlo dobar mamac za lov većine riba, kako grabljivih, tako i mirnih.

Četiri vrste

Po učinkovitosti i širini primjene prednjači srdela, najbrojnija i najkrupnija iz te skupine, a slijede je papalina i inćun. No, nisu sve srdele podjednako dobri mamci. Naime, u Jadranu obitavaju čak četiri ribe koje se nazivaju srdelom. Najbrojnija i najkvalitetnija je obična.

Krupnija, ali znatno rjeđa i manje kvalitetna, jest srdela golema. Još veće i rjeđe su lojka i lojka atlantska.Te dvije ribe su vrlo slab mamac, jer ih jedu rijetke ribe, od cijenjenijih samo pagar, zbog čega su dobre za njegov ciljani lov.

Uz ove četiri, peti jadranski član obitelji srdeljki je papalina. Mirisom i okusom te izgledom i bojom slična je srdeli, pa ih mnogi uopće ne razlikuju. Jedini lako uočljiv znak raspoznavanja jest zvjezdoliki zrakasti urez na škržnim zaklopcima srdele, koji papalina nema. Međutim, srdela naraste do 24, a ne 14 centimetara dužine kao papalina, zbog čega je cijela bolji mamac od papaline za ciljani lov krupnih riba.

---

image
Plavi trio
---

Inćun je vrlo sličan srdeljkama, ali ne pripada toj obitelji. Od srdele i papaline razlikuje se po vretenastom tijelu i upadno velikim ustima, s kraćom čeljusti. Nešto je slabiji mamac od srdele i papaline, ali će ga rado uzeti arbun, kantar, ušata…, pa čak i cjenjenije ribe poput ovčice i komarče.

Lov čekanjem

Prednost srdele, papaline i inćuna nad ostalim ribama mamcima jest i što su sve lako i jeftino dostupne, svježe i konzervirane. Mogu se koristiti praktično u lovu na sve ribe svim udičarskim tehnikama i priborima. Ipak, osnovna im je primjena u lovu čekanjem na dnu, s obale ili iz plovila.

Ovisno o vrsti i veličini ribe koja se želi loviti, srdela, papalina i inćun se na udicu mogu stavljati cijele, u manjim ili većim komadima te u trakama. Za lov špara, bukve, male salpe, iglice, malog šarga, ušate, svih cipala… koristi se meso bez kostiju, pa čak i kože, tek neznatno veće od udice.

Za takvu primjenu režu se nožem ili škarama, ali mnogi ribolovci tvrde da u dodiru s metalom njihovo svježe meso mijenja okus, što osjetljive i oprezne ribe poput lubina i cipla osjećaju, pa ga opreznije uzimaju.

Ako to i nije točno, jest da iskidani mamac izgleda prirodnije. A ove ribe kidati nije teško. Prvo pritiskom palca uz svinuti kažiprst treba otkinuti glavu ribice i s njom ukloniti iznutricu. Zatim se otvori trbuh, izvade kosti, pa se mamac uzdužno prepolovi. Preostaje još na isti način kidati komade željene veličine.

---

image
Čišćenje bez alata
---

Za rockfishing i surf casting, ribolov sa stijena i dugim bacanjem, koriste se krupniji mamci, cijele ribe ili njihove polovice, te veće trake. Najčešće se mamče na dvije-tri udice zbog boljeg držanja. Zbog istog razloga svježe polovice s glavom mamče se kroz oči.

Elastični konac

Držanje mamca je posebno izražen problem kad se nadijevaju trake jer su vrlo mekane. Da ne bi spadale pri odbacivanju, poželjno je udicom više puta proći kroz traku. Ipak je najbolji način osiguranja trake, ali i cijele ribice, njihovo omotavanje elastičnim koncem (filo elastico).

Za ribolov odbacivanjem, čak i dalekim, iznimno je dobar mamac kobasica izrađena od fileta ovih riba. Udica ili dvije se postave na kožu, vanjski dio fileta, koji se zatim omota oko udice i dijela strune poviše nje, a zatim se sve skupa omota elastičnom trakom, tako da mamac izgleda poput kobasice. Vrhovi udica moraju viriti iz mamca.

---

image
Trake za laganu panulu
---

Tom slasnom, masnom i mirisnom zalogaju teško mogu odoljeti i okrunjene glave – lubin, komarča i zubatac, ali i veliki šarag, lica te kantar, ugor i murina.

I mamac izrađen od repnoga dijela ovih riba bez kralježnice odlično je rješenje za ribolov dalekim bacanjem. Nakon što se s njega uklone repna i podrepna peraja, repni se dio uzdužno razreže i iz njega izvadi kralježnica. Zatim se u mamac, ovisno o njegovoj veličini, stave jedna ili dvije udice pa se sve zatvori i omota elastičnom niti.

Nadijevanje kroz oči

Sitnije ribice na udice je najbolje nadijevati cijele, i to probadanjem kroz oči. Takvim mamcima odlično se lovi u lukama gdje ribari u more bacaju ostatke iz mreža. Ako se lovi dok ribari ne čiste mreže, u more najprije treba bacati nekoliko nenadjevenih pa tek zatim ribicu namamčenu na neopterećeni (a’volo) ili pribor s minimalnom olovnicom. U takvom lovu plijen su najčešće cipli i ušate, a posrećiti se može i lubin. Na isti način loviti se može i noću s osvijetljene obale.

---

image
Rep bez kosti za a’volo ribolov
---

U a’volo ribolovu, posebice u struji mora, odličan mamac je filet plave ribe. Izrezan s boka ili trbuha, najbolje je rješenje za lov plovkom skuše, iglice, ušate i drugih sličnih vrsta.

Sitnim plavim ribama s plovila se može loviti puno više ribljih vrsta. Plijen mogu biti šarag, kantar, arbun, ovčica, okan, zubatac, komarča, krunaš, pagar, ušata, kokot, škarpina, škarpun, pauk, ugor, gof, oslić, tabinja…

Na kančanicu se može staviti cijela riba, te komad ili traka izrezana poprečno. Za dubinski se ribolov najčešće cijela srdela nadijeva na jednu ili dvije udice zakačene za rep ili kroz oči. Za srednje i male dubine, te za lov manjih riba koriste se fileti, ali i cijele manje ribice. Srdela, inćun i papalina namamčeni udicom zabodenom u leđa ispod kralježnice, odlično su rješenje za lov srednjih i velikih riba čekanjem na srednjim i velikim dubinama.

---

image
Vezane srdele za rock fishing
---

Trake od kožice

Trake od kožice i vrlo malo mesa ovih riba uspješno se koriste u lovu panulavanjem iglice, ušate, skuše, lokarde, šaruna i palamide. Za lov tuna, igluna i pasa rabe se samo cijele, čak i više njih na jednoj udici. No, umjesto panulavanjem, krupne ribe puno je bolje loviti driftingom, odnosno puštanjem mamca u trag primame koju nosi kurenat. Za takav ribolov, cijele ribice mogu se namamčiti na više načina, a jedan od najboljih prikazan je  na naslovnoj slici u članku.

Sitna plava riba kao mamac može se koristiti svježa, kakva je najučinkovitija, te konzervirana, usoljena i zamrznuta. Usoljena gubi dio masnoće, pa samim tim i privlačnosti. Osim toga, meso joj je manje tvrdo nego kad je svježa, pa se slabije drži na udici, zbog čega se ne koristi za ribolov potezanjem.

---

image
Iznutrice i glava odličan su materijal za brumu
---

Duži vrat

Zamrznuta srdela može se, naprotiv, mamčiti u svim načinima udičarenja. Najkvalitetnija je ako se zaledi istog dana kad je ulovljena. Odmrznuta je učinkovita gotovo kao svježa. Poslije se ponovno može zamrznuti, ali tada već znatno gubi na kvaliteti.

Glave i iznutrice odstranjene tijekom pripreme srdela za konzerviranje, izvrstan su materijal za izradu primame, a svježa crijeva su mamac o koji se otimaju kantar, ušata, špar, cipli i male salpe. Meso plave ribe je iznimno mekano, pogotovo poslije odmrzavanja, pa lako spada prilikom odbacivanja, a i sitna riba ga lako obrsti s udice.

Stoga se mamčenju plave ribe mora posvetiti veća pažnja nego većini drugih mamaca. To se ponajprije odnosi na način probadanja. Kroz filet udica ne treba prolaziti samo jednom, nego dva do tri puta. I izbor udice je važan, pa je poželjno koristiti modele s jednom ili više kukica na vratu, ako je moguće što dužem.

---

PIZZU NA UDICU


U Portugalu i Španjolskog sportski ribolovci koriste mamac napravljen od tijesta i sitne plave ribe. Osim što njime učinkovito love sve sitne i srednje krupne ribe čekanjem, rado ga i – jedu! To je i razumljivo jer je riječ o svojevrsnoj ribljoj pizzi!

Prave je od tijesta u koje dodaju jaja, a nadjev je od komada sitne plave ribe. Prije rezanja na komadiće, ribu oslobode od kostiju i krljušti. Zatim komadiće kratko poprže u tavi, te rašire po tijestu. Nakon 20-ak minuta u pećnici dobivaju spužvastu pizzu koju režu na pravokutnike željenih dimenzija.

---

---

image
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => male i neodoljive [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => male i neodoljive 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2014-06-17 11:15:41 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Šime Duvančić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-29 12:23:04 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-09-29 12:13:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 117 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2014\/06\/17\/3908008.jpg","\/images\/slike\/2014\/06\/17\/3908010.jpg","\/images\/slike\/2014\/06\/17\/3908009.jpg","\/images\/slike\/2014\/06\/17\/3908006.jpg","\/images\/slike\/2014\/06\/17\/3908005.jpg","\/images\/slike\/2014\/06\/17\/3908004.jpg","\/images\/slike\/2014\/06\/17\/3908002.jpg","\/images\/slike\/2014\/06\/17\/3908000.jpg","\/images\/slike\/2014\/06\/17\/3907999.jpg","\/images\/slike\/2014\/06\/17\/3907997.jpg","\/images\/slike\/2014\/06\/17\/3907995.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Mam\u010denje za drifting","\u010ci\u0161\u0107enje bez alata","","Lov u ribarskim lukama \u010desto je izda\u0161an","Ugor prevaren srdelom","Rep bez kosti za a\u2019volo ribolov","Iznutrice i glava odli\u010dan su materijal za brumu","Plavi trio","Trake za laganu panulu","Mamac za komar\u010du i lubina","Vezane srdele za rock fishing"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_3908008_1920.jpg":"1920x1080","k_3908008_1280.jpg":"1280x1280","k_3908008_1024.jpg":"1024x1024","k_3908008_640.jpg":"640x640","k_3908008_480.jpg":"480x480","k_3908008_340.jpg":"340x340","k_3908008_220.jpg":"220x220","o_3908008_1280.jpg":"1280x960","o_3908008_1024.jpg":"1024x768","o_3908008_640.jpg":"640x480","o_3908008_480.jpg":"480x360","o_3908008_340.jpg":"340x255","o_3908008_220.jpg":"220x165","h_3908008_1280.jpg":"1280x854","h_3908008_1024.jpg":"1024x683","h_3908008_640.jpg":"640x427","h_3908008_480.jpg":"480x320","h_3908008_340.jpg":"340x227","h_3908008_220.jpg":"220x147","pp_3908008_1280.jpg":"1006x1280","pp_3908008_1024.jpg":"805x1024","pp_3908008_640.jpg":"503x640","pp_3908008_480.jpg":"377x480","pp_3908008_340.jpg":"267x340","pp_3908008_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x768","hd_3908010_1920.jpg":"1920x1080","k_3908010_1280.jpg":"1280x1280","k_3908010_1024.jpg":"1024x1024","k_3908010_640.jpg":"640x640","k_3908010_480.jpg":"480x480","k_3908010_340.jpg":"340x340","k_3908010_220.jpg":"220x220","o_3908010_1280.jpg":"1280x960","o_3908010_1024.jpg":"1024x768","o_3908010_640.jpg":"640x480","o_3908010_480.jpg":"480x360","o_3908010_340.jpg":"340x255","o_3908010_220.jpg":"220x165","h_3908010_1280.jpg":"1280x854","h_3908010_1024.jpg":"1024x683","h_3908010_640.jpg":"640x427","h_3908010_480.jpg":"480x320","h_3908010_340.jpg":"340x227","h_3908010_220.jpg":"220x147","pp_3908010_1280.jpg":"1006x1280","pp_3908010_1024.jpg":"805x1024","pp_3908010_640.jpg":"503x640","pp_3908010_480.jpg":"377x480","pp_3908010_340.jpg":"267x340","pp_3908010_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x768","hd_3908009_1920.jpg":"1920x1080","k_3908009_1280.jpg":"1280x1280","k_3908009_1024.jpg":"1024x1024","k_3908009_640.jpg":"640x640","k_3908009_480.jpg":"480x480","k_3908009_340.jpg":"340x340","k_3908009_220.jpg":"220x220","o_3908009_1280.jpg":"1280x960","o_3908009_1024.jpg":"1024x768","o_3908009_640.jpg":"640x480","o_3908009_480.jpg":"480x360","o_3908009_340.jpg":"340x255","o_3908009_220.jpg":"220x165","h_3908009_1280.jpg":"1280x854","h_3908009_1024.jpg":"1024x683","h_3908009_640.jpg":"640x427","h_3908009_480.jpg":"480x320","h_3908009_340.jpg":"340x227","h_3908009_220.jpg":"220x147","pp_3908009_1280.jpg":"1006x1280","pp_3908009_1024.jpg":"805x1024","pp_3908009_640.jpg":"503x640","pp_3908009_480.jpg":"377x480","pp_3908009_340.jpg":"267x340","pp_3908009_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_3908006_1920.jpg":"1920x1080","k_3908006_1280.jpg":"1280x1280","k_3908006_1024.jpg":"1024x1024","k_3908006_640.jpg":"640x640","k_3908006_480.jpg":"480x480","k_3908006_340.jpg":"340x340","k_3908006_220.jpg":"220x220","o_3908006_1280.jpg":"1280x960","o_3908006_1024.jpg":"1024x768","o_3908006_640.jpg":"640x480","o_3908006_480.jpg":"480x360","o_3908006_340.jpg":"340x255","o_3908006_220.jpg":"220x165","h_3908006_1280.jpg":"1280x854","h_3908006_1024.jpg":"1024x683","h_3908006_640.jpg":"640x427","h_3908006_480.jpg":"480x320","h_3908006_340.jpg":"340x227","h_3908006_220.jpg":"220x147","pp_3908006_1280.jpg":"1006x1280","pp_3908006_1024.jpg":"805x1024","pp_3908006_640.jpg":"503x640","pp_3908006_480.jpg":"377x480","pp_3908006_340.jpg":"267x340","pp_3908006_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_3908005_1920.jpg":"1920x1080","k_3908005_1280.jpg":"1280x1280","k_3908005_1024.jpg":"1024x1024","k_3908005_640.jpg":"640x640","k_3908005_480.jpg":"480x480","k_3908005_340.jpg":"340x340","k_3908005_220.jpg":"220x220","o_3908005_1280.jpg":"1280x960","o_3908005_1024.jpg":"1024x768","o_3908005_640.jpg":"640x480","o_3908005_480.jpg":"480x360","o_3908005_340.jpg":"340x255","o_3908005_220.jpg":"220x165","h_3908005_1280.jpg":"1280x854","h_3908005_1024.jpg":"1024x683","h_3908005_640.jpg":"640x427","h_3908005_480.jpg":"480x320","h_3908005_340.jpg":"340x227","h_3908005_220.jpg":"220x147","pp_3908005_1280.jpg":"1006x1280","pp_3908005_1024.jpg":"805x1024","pp_3908005_640.jpg":"503x640","pp_3908005_480.jpg":"377x480","pp_3908005_340.jpg":"267x340","pp_3908005_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_3908004_1920.jpg":"1920x1080","k_3908004_1280.jpg":"1280x1280","k_3908004_1024.jpg":"1024x1024","k_3908004_640.jpg":"640x640","k_3908004_480.jpg":"480x480","k_3908004_340.jpg":"340x340","k_3908004_220.jpg":"220x220","o_3908004_1280.jpg":"1280x960","o_3908004_1024.jpg":"1024x768","o_3908004_640.jpg":"640x480","o_3908004_480.jpg":"480x360","o_3908004_340.jpg":"340x255","o_3908004_220.jpg":"220x165","h_3908004_1280.jpg":"1280x854","h_3908004_1024.jpg":"1024x683","h_3908004_640.jpg":"640x427","h_3908004_480.jpg":"480x320","h_3908004_340.jpg":"340x227","h_3908004_220.jpg":"220x147","pp_3908004_1280.jpg":"1006x1280","pp_3908004_1024.jpg":"805x1024","pp_3908004_640.jpg":"503x640","pp_3908004_480.jpg":"377x480","pp_3908004_340.jpg":"267x340","pp_3908004_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x768","hd_3908002_1920.jpg":"1920x1080","k_3908002_1280.jpg":"1280x1280","k_3908002_1024.jpg":"1024x1024","k_3908002_640.jpg":"640x640","k_3908002_480.jpg":"480x480","k_3908002_340.jpg":"340x340","k_3908002_220.jpg":"220x220","o_3908002_1280.jpg":"1280x960","o_3908002_1024.jpg":"1024x768","o_3908002_640.jpg":"640x480","o_3908002_480.jpg":"480x360","o_3908002_340.jpg":"340x255","o_3908002_220.jpg":"220x165","h_3908002_1280.jpg":"1280x854","h_3908002_1024.jpg":"1024x683","h_3908002_640.jpg":"640x427","h_3908002_480.jpg":"480x320","h_3908002_340.jpg":"340x227","h_3908002_220.jpg":"220x147","pp_3908002_1280.jpg":"1006x1280","pp_3908002_1024.jpg":"805x1024","pp_3908002_640.jpg":"503x640","pp_3908002_480.jpg":"377x480","pp_3908002_340.jpg":"267x340","pp_3908002_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_3908000_1920.jpg":"1920x1080","k_3908000_1280.jpg":"1280x1280","k_3908000_1024.jpg":"1024x1024","k_3908000_640.jpg":"640x640","k_3908000_480.jpg":"480x480","k_3908000_340.jpg":"340x340","k_3908000_220.jpg":"220x220","o_3908000_1280.jpg":"1280x960","o_3908000_1024.jpg":"1024x768","o_3908000_640.jpg":"640x480","o_3908000_480.jpg":"480x360","o_3908000_340.jpg":"340x255","o_3908000_220.jpg":"220x165","h_3908000_1280.jpg":"1280x854","h_3908000_1024.jpg":"1024x683","h_3908000_640.jpg":"640x427","h_3908000_480.jpg":"480x320","h_3908000_340.jpg":"340x227","h_3908000_220.jpg":"220x147","pp_3908000_1280.jpg":"1006x1280","pp_3908000_1024.jpg":"805x1024","pp_3908000_640.jpg":"503x640","pp_3908000_480.jpg":"377x480","pp_3908000_340.jpg":"267x340","pp_3908000_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1437","hd_3907999_1920.jpg":"1920x1080","k_3907999_1280.jpg":"1280x1280","k_3907999_1024.jpg":"1024x1024","k_3907999_640.jpg":"640x640","k_3907999_480.jpg":"480x480","k_3907999_340.jpg":"340x340","k_3907999_220.jpg":"220x220","o_3907999_1280.jpg":"1280x958","o_3907999_1024.jpg":"1024x766","o_3907999_640.jpg":"640x479","o_3907999_480.jpg":"480x359","o_3907999_340.jpg":"340x254","o_3907999_220.jpg":"220x164","h_3907999_1280.jpg":"1280x854","h_3907999_1024.jpg":"1024x683","h_3907999_640.jpg":"640x427","h_3907999_480.jpg":"480x320","h_3907999_340.jpg":"340x227","h_3907999_220.jpg":"220x147","pp_3907999_1280.jpg":"1006x1280","pp_3907999_1024.jpg":"805x1024","pp_3907999_640.jpg":"503x640","pp_3907999_480.jpg":"377x480","pp_3907999_340.jpg":"267x340","pp_3907999_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1437","hd_3907997_1920.jpg":"1920x1080","k_3907997_1280.jpg":"1280x1280","k_3907997_1024.jpg":"1024x1024","k_3907997_640.jpg":"640x640","k_3907997_480.jpg":"480x480","k_3907997_340.jpg":"340x340","k_3907997_220.jpg":"220x220","o_3907997_1280.jpg":"1280x958","o_3907997_1024.jpg":"1024x766","o_3907997_640.jpg":"640x479","o_3907997_480.jpg":"480x359","o_3907997_340.jpg":"340x254","o_3907997_220.jpg":"220x164","h_3907997_1280.jpg":"1280x854","h_3907997_1024.jpg":"1024x683","h_3907997_640.jpg":"640x427","h_3907997_480.jpg":"480x320","h_3907997_340.jpg":"340x227","h_3907997_220.jpg":"220x147","pp_3907997_1280.jpg":"1006x1280","pp_3907997_1024.jpg":"805x1024","pp_3907997_640.jpg":"503x640","pp_3907997_480.jpg":"377x480","pp_3907997_340.jpg":"267x340","pp_3907997_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x1200","hd_3907995_1920.jpg":"1920x1080","k_3907995_1280.jpg":"1280x1280","k_3907995_1024.jpg":"1024x1024","k_3907995_640.jpg":"640x640","k_3907995_480.jpg":"480x480","k_3907995_340.jpg":"340x340","k_3907995_220.jpg":"220x220","o_3907995_1280.jpg":"1280x960","o_3907995_1024.jpg":"1024x768","o_3907995_640.jpg":"640x480","o_3907995_480.jpg":"480x360","o_3907995_340.jpg":"340x255","o_3907995_220.jpg":"220x165","h_3907995_1280.jpg":"1280x854","h_3907995_1024.jpg":"1024x683","h_3907995_640.jpg":"640x427","h_3907995_480.jpg":"480x320","h_3907995_340.jpg":"340x227","h_3907995_220.jpg":"220x147","pp_3907995_1280.jpg":"1006x1280","pp_3907995_1024.jpg":"805x1024","pp_3907995_640.jpg":"503x640","pp_3907995_480.jpg":"377x480","pp_3907995_340.jpg":"267x340","pp_3907995_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15247017 Threads: 2 Questions: 3175020621 Slow queries: 7117115 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235462699 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/odlicna-jeftina-i-lako-dostupna-jeska-sitna-plava-riba-odlican-je-mamac-za-lov-brojnih-ribljih-vrsta-i-to-gotovo-svim-udicarskim-tehnikama-1130973 [printLink] => /om/ribolov/odlicna-jeftina-i-lako-dostupna-jeska-sitna-plava-riba-odlican-je-mamac-za-lov-brojnih-ribljih-vrsta-i-to-gotovo-svim-udicarskim-tehnikama-1130973?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 651160 [name] => plava riba ješka ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-29 13:30:04 [main_article_id] => 0 [alias] => plava-riba-jeska-ribolov [link] => /tag/plava-riba-jeska-ribolov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 651161 [name] => srdela papalina inćun ješka mamac za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-29 13:30:04 [main_article_id] => 0 [alias] => srdela-papalina-incun-jeska-mamac-za-ribolov [link] => /tag/srdela-papalina-incun-jeska-mamac-za-ribolov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 651162 [name] => plava riba mamac ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-29 13:30:04 [main_article_id] => 0 [alias] => plava-riba-mamac-ribolov [link] => /tag/plava-riba-mamac-ribolov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 648372 [name] => mamci za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-03 14:58:57 [main_article_id] => 0 [alias] => mamci-za-ribolov [link] => /tag/mamci-za-ribolov ) [4] => stdClass Object ( [id] => 651163 [name] => koja riba je dobar mamac za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-29 13:30:04 [main_article_id] => 0 [alias] => koja-riba-je-dobar-mamac-za-ribolov [link] => /tag/koja-riba-je-dobar-mamac-za-ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => male i neodoljive [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Odlična, jeftina i lako dostupna ješka: sitna plava riba vrhunski je mamac za lov brojnih ribljih vrsta, i to gotovo svim udičarskim tehnikama [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-20-27-52-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/06/17/3908008.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] => Mamčenje za drifting [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/06/17/3908008.jpg [title] => Mamčenje za drifting Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/06/17/3908010.jpg [title] => Čišćenje bez alata ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/06/17/3908009.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/06/17/3908006.jpg [title] => Lov u ribarskim lukama često je izdašan ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/06/17/3908005.jpg [title] => Ugor prevaren srdelom ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/06/17/3908004.jpg [title] => Rep bez kosti za a’volo ribolov ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/06/17/3908002.jpg [title] => Iznutrice i glava odličan su materijal za brumu ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/06/17/3908000.jpg [title] => Plavi trio ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/06/17/3907999.jpg [title] => Trake za laganu panulu ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/06/17/3907997.jpg [title] => Mamac za komarču i lubina ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/06/17/3907995.jpg [title] => Vezane srdele za rock fishing ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Neusporedivo najbrojniju skupinu riba u Jadranu čine one poznate kao sitna plava riba. Jedu ih praktično sve ribe, u određenim životnim fazama čak i vegetarijanke. Mnogim vrstama, osobito pučinskima, omiljena su ili čak pretežita hrana pa su iznimno važan dio hranidbenog lanca.

Uza sve to, izrazito su uočljivog izgleda te jakog mirisa i okusa. Zbog svega toga su vrlo dobar mamac za lov većine riba, kako grabljivih, tako i mirnih.

Četiri vrste

Po učinkovitosti i širini primjene prednjači srdela, najbrojnija i najkrupnija iz te skupine, a slijede je papalina i inćun. No, nisu sve srdele podjednako dobri mamci. Naime, u Jadranu obitavaju čak četiri ribe koje se nazivaju srdelom. Najbrojnija i najkvalitetnija je obična.

Krupnija, ali znatno rjeđa i manje kvalitetna, jest srdela golema. Još veće i rjeđe su lojka i lojka atlantska.Te dvije ribe su vrlo slab mamac, jer ih jedu rijetke ribe, od cijenjenijih samo pagar, zbog čega su dobre za njegov ciljani lov.

Uz ove četiri, peti jadranski član obitelji srdeljki je papalina. Mirisom i okusom te izgledom i bojom slična je srdeli, pa ih mnogi uopće ne razlikuju. Jedini lako uočljiv znak raspoznavanja jest zvjezdoliki zrakasti urez na škržnim zaklopcima srdele, koji papalina nema. Međutim, srdela naraste do 24, a ne 14 centimetara dužine kao papalina, zbog čega je cijela bolji mamac od papaline za ciljani lov krupnih riba.

---

image
Plavi trio
---

Inćun je vrlo sličan srdeljkama, ali ne pripada toj obitelji. Od srdele i papaline razlikuje se po vretenastom tijelu i upadno velikim ustima, s kraćom čeljusti. Nešto je slabiji mamac od srdele i papaline, ali će ga rado uzeti arbun, kantar, ušata…, pa čak i cjenjenije ribe poput ovčice i komarče.

Lov čekanjem

Prednost srdele, papaline i inćuna nad ostalim ribama mamcima jest i što su sve lako i jeftino dostupne, svježe i konzervirane. Mogu se koristiti praktično u lovu na sve ribe svim udičarskim tehnikama i priborima. Ipak, osnovna im je primjena u lovu čekanjem na dnu, s obale ili iz plovila.

Ovisno o vrsti i veličini ribe koja se želi loviti, srdela, papalina i inćun se na udicu mogu stavljati cijele, u manjim ili većim komadima te u trakama. Za lov špara, bukve, male salpe, iglice, malog šarga, ušate, svih cipala… koristi se meso bez kostiju, pa čak i kože, tek neznatno veće od udice.

Za takvu primjenu režu se nožem ili škarama, ali mnogi ribolovci tvrde da u dodiru s metalom njihovo svježe meso mijenja okus, što osjetljive i oprezne ribe poput lubina i cipla osjećaju, pa ga opreznije uzimaju.

Ako to i nije točno, jest da iskidani mamac izgleda prirodnije. A ove ribe kidati nije teško. Prvo pritiskom palca uz svinuti kažiprst treba otkinuti glavu ribice i s njom ukloniti iznutricu. Zatim se otvori trbuh, izvade kosti, pa se mamac uzdužno prepolovi. Preostaje još na isti način kidati komade željene veličine.

---

image
Čišćenje bez alata
---

Za rockfishing i surf casting, ribolov sa stijena i dugim bacanjem, koriste se krupniji mamci, cijele ribe ili njihove polovice, te veće trake. Najčešće se mamče na dvije-tri udice zbog boljeg držanja. Zbog istog razloga svježe polovice s glavom mamče se kroz oči.

Elastični konac

Držanje mamca je posebno izražen problem kad se nadijevaju trake jer su vrlo mekane. Da ne bi spadale pri odbacivanju, poželjno je udicom više puta proći kroz traku. Ipak je najbolji način osiguranja trake, ali i cijele ribice, njihovo omotavanje elastičnim koncem (filo elastico).

Za ribolov odbacivanjem, čak i dalekim, iznimno je dobar mamac kobasica izrađena od fileta ovih riba. Udica ili dvije se postave na kožu, vanjski dio fileta, koji se zatim omota oko udice i dijela strune poviše nje, a zatim se sve skupa omota elastičnom trakom, tako da mamac izgleda poput kobasice. Vrhovi udica moraju viriti iz mamca.

---

image
Trake za laganu panulu
---

Tom slasnom, masnom i mirisnom zalogaju teško mogu odoljeti i okrunjene glave – lubin, komarča i zubatac, ali i veliki šarag, lica te kantar, ugor i murina.

I mamac izrađen od repnoga dijela ovih riba bez kralježnice odlično je rješenje za ribolov dalekim bacanjem. Nakon što se s njega uklone repna i podrepna peraja, repni se dio uzdužno razreže i iz njega izvadi kralježnica. Zatim se u mamac, ovisno o njegovoj veličini, stave jedna ili dvije udice pa se sve zatvori i omota elastičnom niti.

Nadijevanje kroz oči

Sitnije ribice na udice je najbolje nadijevati cijele, i to probadanjem kroz oči. Takvim mamcima odlično se lovi u lukama gdje ribari u more bacaju ostatke iz mreža. Ako se lovi dok ribari ne čiste mreže, u more najprije treba bacati nekoliko nenadjevenih pa tek zatim ribicu namamčenu na neopterećeni (a’volo) ili pribor s minimalnom olovnicom. U takvom lovu plijen su najčešće cipli i ušate, a posrećiti se može i lubin. Na isti način loviti se može i noću s osvijetljene obale.

---

image
Rep bez kosti za a’volo ribolov
---

U a’volo ribolovu, posebice u struji mora, odličan mamac je filet plave ribe. Izrezan s boka ili trbuha, najbolje je rješenje za lov plovkom skuše, iglice, ušate i drugih sličnih vrsta.

Sitnim plavim ribama s plovila se može loviti puno više ribljih vrsta. Plijen mogu biti šarag, kantar, arbun, ovčica, okan, zubatac, komarča, krunaš, pagar, ušata, kokot, škarpina, škarpun, pauk, ugor, gof, oslić, tabinja…

Na kančanicu se može staviti cijela riba, te komad ili traka izrezana poprečno. Za dubinski se ribolov najčešće cijela srdela nadijeva na jednu ili dvije udice zakačene za rep ili kroz oči. Za srednje i male dubine, te za lov manjih riba koriste se fileti, ali i cijele manje ribice. Srdela, inćun i papalina namamčeni udicom zabodenom u leđa ispod kralježnice, odlično su rješenje za lov srednjih i velikih riba čekanjem na srednjim i velikim dubinama.

---

image
Vezane srdele za rock fishing
---

Trake od kožice

Trake od kožice i vrlo malo mesa ovih riba uspješno se koriste u lovu panulavanjem iglice, ušate, skuše, lokarde, šaruna i palamide. Za lov tuna, igluna i pasa rabe se samo cijele, čak i više njih na jednoj udici. No, umjesto panulavanjem, krupne ribe puno je bolje loviti driftingom, odnosno puštanjem mamca u trag primame koju nosi kurenat. Za takav ribolov, cijele ribice mogu se namamčiti na više načina, a jedan od najboljih prikazan je  na naslovnoj slici u članku.

Sitna plava riba kao mamac može se koristiti svježa, kakva je najučinkovitija, te konzervirana, usoljena i zamrznuta. Usoljena gubi dio masnoće, pa samim tim i privlačnosti. Osim toga, meso joj je manje tvrdo nego kad je svježa, pa se slabije drži na udici, zbog čega se ne koristi za ribolov potezanjem.

---

image
Iznutrice i glava odličan su materijal za brumu
---

Duži vrat

Zamrznuta srdela može se, naprotiv, mamčiti u svim načinima udičarenja. Najkvalitetnija je ako se zaledi istog dana kad je ulovljena. Odmrznuta je učinkovita gotovo kao svježa. Poslije se ponovno može zamrznuti, ali tada već znatno gubi na kvaliteti.

Glave i iznutrice odstranjene tijekom pripreme srdela za konzerviranje, izvrstan su materijal za izradu primame, a svježa crijeva su mamac o koji se otimaju kantar, ušata, špar, cipli i male salpe. Meso plave ribe je iznimno mekano, pogotovo poslije odmrzavanja, pa lako spada prilikom odbacivanja, a i sitna riba ga lako obrsti s udice.

Stoga se mamčenju plave ribe mora posvetiti veća pažnja nego većini drugih mamaca. To se ponajprije odnosi na način probadanja. Kroz filet udica ne treba prolaziti samo jednom, nego dva do tri puta. I izbor udice je važan, pa je poželjno koristiti modele s jednom ili više kukica na vratu, ako je moguće što dužem.

---

PIZZU NA UDICU


U Portugalu i Španjolskog sportski ribolovci koriste mamac napravljen od tijesta i sitne plave ribe. Osim što njime učinkovito love sve sitne i srednje krupne ribe čekanjem, rado ga i – jedu! To je i razumljivo jer je riječ o svojevrsnoj ribljoj pizzi!

Prave je od tijesta u koje dodaju jaja, a nadjev je od komada sitne plave ribe. Prije rezanja na komadiće, ribu oslobode od kostiju i krljušti. Zatim komadiće kratko poprže u tavi, te rašire po tijestu. Nakon 20-ak minuta u pećnici dobivaju spužvastu pizzu koju režu na pravokutnike željenih dimenzija.

---

---

image
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić
Šime Duvančić
Mamčenje za drifting

Čišćenje bez alata


Lov u ribarskim lukama često je izdašan

Ugor prevaren srdelom

Rep bez kosti za a’volo ribolov

Iznutrice i glava odličan su materijal za brumu

Plavi trio

Trake za laganu panulu

Mamac za komarču i lubina

Vezane srdele za rock fishing
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/odlicna-jeftina-i-lako-dostupna-jeska-sitna-plava-riba-odlican-je-mamac-za-lov-brojnih-ribljih-vrsta-i-to-gotovo-svim-udicarskim-tehnikama-1130973 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b45ff543cab23708f0ad086c17b226b02bcfa88d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Odli%C4%8Dna%2C+jeftina+i+lako+dostupna+je%C5%A1ka%3A+sitna+plava+riba+vrhunski+je+mamac+za+lov+brojnih+ribljih+vrsta%2C+i+to+gotovo+svim+udi%C4%8Darskim+tehnikama&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fodlicna-jeftina-i-lako-dostupna-jeska-sitna-plava-riba-odlican-je-mamac-za-lov-brojnih-ribljih-vrsta-i-to-gotovo-svim-udicarskim-tehnikama-1130973 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fodlicna-jeftina-i-lako-dostupna-jeska-sitna-plava-riba-odlican-je-mamac-za-lov-brojnih-ribljih-vrsta-i-to-gotovo-svim-udicarskim-tehnikama-1130973 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => male i neodoljive [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

male i neodoljiveOdlična, jeftina i lako dostupna ješka: sitna plava riba vrhunski je mamac za lov brojnih ribljih vrsta, i to gotovo svim udičarskim tehnikama

Piše Šime Duvančić
29. rujna 2021. - 14:13

Neusporedivo najbrojniju skupinu riba u Jadranu čine one poznate kao sitna plava riba. Jedu ih praktično sve ribe, u određenim životnim fazama čak i vegetarijanke. Mnogim vrstama, osobito pučinskima, omiljena su ili čak pretežita hrana pa su iznimno važan dio hranidbenog lanca.

Uza sve to, izrazito su uočljivog izgleda te jakog mirisa i okusa. Zbog svega toga su vrlo dobar mamac za lov većine riba, kako grabljivih, tako i mirnih.

Četiri vrste

Po učinkovitosti i širini primjene prednjači srdela, najbrojnija i najkrupnija iz te skupine, a slijede je papalina i inćun. No, nisu sve srdele podjednako dobri mamci. Naime, u Jadranu obitavaju čak četiri ribe koje se nazivaju srdelom. Najbrojnija i najkvalitetnija je obična.

Krupnija, ali znatno rjeđa i manje kvalitetna, jest srde...

15. svibanj 2024 22:27