stdClass Object ( [id] => 1255481 [title] => Mnogi ih izbjegavaju, a ribama su neodoljive! Evo savjeta kako koristiti školjke kao ješku [alias] => mnogi-ih-izbjegavaju-a-ribama-su-neodoljive-evo-savjeta-kako-koristiti-skoljke-kao-jesku [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mnogi ribolovci izbjegavaju školjke kao ješku iz više razloga, od kojih su najčešći nespretnost u otvaranju i samom ješkanju. Premda sami daju različita objašnjenja, nespretnost i neznanje su ipak osnovni razlozi. No, neznanje nije sramota jer se može ispraviti, dok se nespretnost, također, može na vrlo jednostavan način eliminirati – potrebno se samo upustiti u ješkanje koje nakon nekoliko pokušaja u pravilu preraste u rutinu.

PRESIJECANJE POD KUTOM

Školjke, od kojih se za ješku, zbog dostupnosti, lakog rukovanja i lovnosti, najčešće koristi dagnja, otvaraju se na vrlo jednostavan način. Na mjestu na kojem iz školjke izviruje čupica trave, a to zapravo nije nikakva trava već bisusne niti kojima se školjka prihvaća i drži za podlogu, utisne se vrh noža i to tako da oštrica bude okrenuta prema širem kraju, dok je tupa strana okrenuta prema špicastom vrhu školjke. Po sredini najšireg dijela ljušture nalazi se mišić privlakač koji ljušture drži čvrsto priljubljene jednu uz drugu.

Presijecanjem tog mišića školjka se trenutno otvara, pa je samo potrebno pokupiti mesni dio. Naravno, prilikom presijecanja, zapravo već od trenutka kada je oštrica noža zašla među ljušture, nož treba držati tako da oštrica prolazi uz sami rub gornje ljušture, dok se prilikom presijecanja mišića također treba držati bliže gornjoj ljušturi kako bi mesni dio bio što manje oštećen. I premda je time najveći dio posla odrađen, za većinu onih koji izbjegavaju školjke kao ješku tek tada počinju prave muke.

Istina je da je sklisko i sluzavo tijelo školjke teško prihvatiti i nadjenuti na udicu u jednom pokretu, jer uvijek nešto visi i curi. Koliko se god trudili, to gotovo nikada ne izgleda onako kako je zamišljeno. Naravno, ne svima već samo onima koji odbijaju usvojiti tehniku ješkanja školjki.

NAPOKON NA UDICI

Bez obzira za koju se školjku odlučili, idealno ju je prije ješkanja malo ocijediti, najlakše odlaganjem na neko cjedilo, spužvu ili običnu krpu. Unutar sluzavog mesnog dijela kriju se tvrđi dijelovi, premda bi žilaviji bio ispravniji izraz. Ukoliko se ješka cijela školjka, tada je najpraktičnije u prvom potezu udicom probiti upravo taj, najžilaviji dio školjke. Kad se školjka napokon nađe na udici, prihvaća se i dio koji visi te se pokretima nalik prošivanju jednostavno nabire i niže na udicu. Nakon nekoliko takvih prošivanja, na udici više nema mjesta ni za kakvo nabiranje, što znači da je taj dio posla zapravo gotov.

---

image

1 - Vrhom noža se zađe uz bisusne niti

---

---

image

2 - Pažljivo se presiječe mišić privlakač

---

---

image

3- Mesni se dio u potpunosti izvuče iz gornje ljušture

---

---

image

4 - Pažljivo se odvoji i od donje ljušture

---

---

image

5 - Dagnja je spremna za ješkanje

Kristijan Morović
---

Kad se pogleda kako izgleda tako naješkana udica, mnogi ribolovci zaključe da im je to zadnji put da se uopće petljaju s nečim tako ljigavim. No, to što s udice nepravilno vise neke niti i komadići mesa ne mora značiti da je ješkanje loše odrađeno. Dapače, u mnogim situacijama takvo ješkanje je poželjno. Naime, mnoge ribe u prvom grickanju pobrat će upravo te komadiće što vise, što će im samo probuditi apetit, pa će sa znatno većim tekom i s puno manje opreza progutati ostatak koji krije udicu.

POSLJEDNJA KONTROLA

No, za perfekcioniste, koji smatraju da je tako naješkana udica zapravo samo rezultat neiskustva i loše odrađenog ješkanja, postoji rješenje – škare. Malim škarama koje bi trebale biti sastavni dio svake ribolovne kutije lako se, nakon što je ješka nabrana na udici, može obrezati višak i oblikovati baš prema vlastitoj zamisli i nahođenju. Ako, pak, nemate puno iskustva, možda ne bi bilo loše, nakon orezivanja, tako naješkane udice nakratko spustiti u more da se vidi kako ješka na njima stoji.

---

image

Sa škaricama se svaka ješka može obrezati po želji

Kristijan Morović
---

Ukoliko ste zadovoljni, tada problema nema, no, ako postoji potreba za doradom, sada je pravi trenutak. Mnogi ribolovci, nakon što orežu ješke, neposredno prije otvaranja role, zapravo u procesu otvaranja role, spuštanjem vrha štapa spuštaju ješku neposredno pod površinu provjeravajući tako je li sve onako kako su zamislili. Kad ustanove da je sve u redu, jednostavno otvaraju preklopnik role do kraja i nastavljaju ribolov.

No mnogi nisu zadovoljni ni s takvim pristupom, jer je meso školjke mekano pa je ribe, čak i s najjadnijim zubima, relativno lako skidaju s udice. Naravno, zato se koriste dovoljno podatne prame, tako da kad riba krene trgati ješku u tome ne uspijeva, jer je prama prati, pa nema otpora ni oslonca neophodnog za trganje. Tek nakon što cijela udica završi u ustima, dolazi do otpora i, naravno, kačenja.

NA DVOZUBU

Za one koji ne vjeruju baš u takav scenarij i ishod, postoji silikonski konac kojim se ta ista sluzava nakupina u tren oka može pretvoriti u nešto kompaktno i poprilično otporno.

---

image

Ako je potrebno školjke se dodatno mogu armirati silikonskim koncem

---

Armiranje ješke silikonskim koncem najčešće se odrađuje tako da se pločica udice prihvati palcem i kažiprstom jedne ruke, dok se drugom rukom napet i rastegnut silikonski konac brzo omata oko ješke i udice. Pa, iako se može dogoditi da se prvim namotajima sve okreće u nekom neželjenom pravcu i smjeru, u nekoliko križnih namotaja se sve iznivelira i ješka postaje čvrsta i kompaktna. No, tu se lako može pretjerati, pa s količinom silikonskog konca treba biti oprezan. Previše namotaja će sakriti ješku i spriječiti mirise i okuse da se šire onako kako bi se u ribolovu trebali širiti.

No, i taj proces mnoge odbija. Udice znaju biti sitne, a uz sluzave školjke i jako tanak silikonski konac te dioptriju koja prati mnoge ribolovce starije generacije, takav posao zna biti deprimirajući. Ipak, i tome ima lijeka. Običan pluteni čep u koji se zabiju dva komadića žice poput dvozuba može biti od velike pomoći. Očišćena školjka se može lako nabosti s tom improviziranom vilicom, nakon čega se krajnje jednostavno i brzo može omotati silikonskim koncem. Poslije omatanja jednostavno se sve skine i u ruci ostane komad školjke koji više nije onako neuhvatljiv i klizav te se kao takav može vrlo kvalitetno i jednostavno ješkati.

Naravno, ako su žice na čepu duže tada se može staviti više školjki istovremeno te izraditi kobasicu koja se sa škaricama lako može izrezati na komade željene veličine.

DRUGE METE

Ljušture od školjaka ne treba bacati. Dolaskom na poziciju mogu se pokazati kao izvrsna bruma. Ukoliko je dubina relativno mala, do dvadesetak metara, tada ih je dovoljno iskrenuti u more, no ako je dubina veća tada je poželjno koristiti mrežastu vreću, poput one za povrće te brumu spustiti na željenu dubinu. Naravno, ako je dubina preko 5 metara tada takvo brumanje baš i nema smisla, no povremenim izbacivanjem praznih ljuštura lako se mogu privući ribe koje možda u prvim planiranjima i nisu bile prve na meti. Bukve i šaruni kao i sve girovke, a za njima katkad i leteće ribe poput lampuga, lokardi ili skuša često prilaze barkama privučene takvim pristupom.

---

image

Natjecatelji odvajaju dijelove dagnji za različite primjene

Kristijan Morović
---

Dakle, ako se do sada niste odvažili uhvatiti u koštac sa školjkama, krajnje je vrijeme da to učinite. Krenite s dagnjama, jer dostupnije i jeftinije ješke od dagnje nema, dok je njezina lovnost neupitna. Sve što trebate je ili je kupiti ili je pobrati s neke rive i uputiti se u ribolov o kojem će se poslije sigurno dugo, dugo pričati.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Velika većina ribolovcima zanimljivih ribljih vrsta školjke naprosto obožava, što nije nikakvo čudo. Ribama su školjke neprestano ispred nosa, ali zbog ljuštura koje štite mekanu i slasnu unutrašnjost o njima mogu samo sanjati. Upravo se zato na školjke ponuđene na udici tako halapljivo bacaju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Školjke i predrasude [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Velika većina ribolovcima zanimljivih ribljih vrsta školjke naprosto obožava, što nije nikakvo čudo. Ribama su školjke neprestano ispred nosa, ali zbog ljuštura koje štite mekanu i slasnu unutrašnjost o njima mogu samo sanjati. Upravo se zato na školjke ponuđene na udici tako halapljivo bacaju Školjke i predrasude 2 0 7135 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-01-10 10:38:38 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Kristijan MOROVIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-01-10 18:34:19 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-01-10 13:12:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 51 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Velika većina ribolovcima zanimljivih ribljih vrsta školjke naprosto obožava, što nije nikakvo čudo. Ribama su školjke neprestano ispred nosa, ali zbog ljuštura koje štite mekanu i slasnu unutrašnjost o njima mogu samo sanjati. Upravo se zato na škol [metadata] => robots= author= title=Mnogi ih izbjegavaju, a ribama su neodoljive! Evo savjeta kako koristiti školjke kao ješku [metakey] => školjke, školjke kao ješka, mamci, dagnje, koje školjke koristiti za ješku, najbolje školjke za ješku [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/01\/10\/24116483.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/9337524.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/9337525.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/9337526.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/9337527.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/9337528.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/9337529.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/9337530.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/9337544.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/9337545.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/9337546.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/9337547.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/9337554.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/9337555.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/9337556.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/9337557.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/9337558.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/9337559.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/9337562.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Kristijan Morovi\u0107","Kristijan Morovi\u0107","Kristijan Morovi\u0107","Kristijan Morovi\u0107","Kristijan Morovi\u0107","Kristijan Morovi\u0107","Kristijan Morovi\u0107","Kristijan Morovi\u0107","Kristijan Morovi\u0107","Kristijan Morovi\u0107","Kristijan Morovi\u0107","Kristijan Morovi\u0107","Kristijan Morovi\u0107","Kristijan Morovi\u0107","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dagnje se mogu na\u0107i na skoro svakom konopcu i super su mamac<\/p>","

Tanka spu\u017evica \u0107e dobro posu\u0161iti dagnje<\/p>","

Ni kuginjska krpa nije lo\u0161 izbor<\/p>","

Natjecatelji odvajaju dijelove dagnji za razli\u010dite primjene<\/p>","

Najprakti\u010dnije ih je o\u010distiti neposredno prije ribolova<\/p>","

Sa dagnjama se skoro nikada ne mo\u017ee pretjerati<\/p>","

Meso \u0161koljke treba izvu\u0107i neo\u0161te\u0107eno, komadu<\/p>","

Sr\u010danke su tako\u0111er vrlo atraktivna je\u0161ka<\/p>","

Naj\u010de\u0161e\u0107i problem po\u010detnika izgleda ovako<\/p>","

Sa \u0161karicama se svaka je\u0161ka mo\u017ee obrezati po \u017eelji<\/p>","

Mnogi mje\u0161aju dagnje s drugim je\u0161kama radi pobolj\u0161anja okusa<\/p>","

Rumenka je dobra za lov arbuna<\/p>","

Dagnja se je\u0161ka tako da se na udicu nabire<\/p>","

5 - Dagnja je spremna za je\u0161kanje<\/p>","

2 - Pa\u017eljivo se presije\u010de mi\u0161i\u0107 privlaka\u010d<\/p>","

3- Mesni se dio u potpunosti izvu\u010de iz gornje lju\u0161ture<\/p>","

4 - Pa\u017eljivo se odvoji i od donje lju\u0161ture<\/p>","

1 - Vrhom no\u017ea se za\u0111e uz bisusne niti<\/p>","

Ako je potrebno \u0161koljke se dodatno mogu armirati silikonskim koncem<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1273x654","hd_24116483_1920.jpg":"1920x1080","k_24116483_1280.jpg":"1280x1280","k_24116483_1024.jpg":"1024x1024","k_24116483_640.jpg":"640x640","k_24116483_480.jpg":"480x480","k_24116483_340.jpg":"340x340","k_24116483_220.jpg":"220x220","o_24116483_1280.jpg":"1280x657","o_24116483_1024.jpg":"1024x526","o_24116483_640.jpg":"640x328","o_24116483_480.jpg":"480x246","o_24116483_340.jpg":"340x174","o_24116483_220.jpg":"220x113","h_24116483_1280.jpg":"1280x854","h_24116483_1024.jpg":"1024x683","h_24116483_640.jpg":"640x427","h_24116483_480.jpg":"480x320","h_24116483_340.jpg":"340x227","h_24116483_220.jpg":"220x147","pp_24116483_1280.jpg":"1280x1628","pp_24116483_1024.jpg":"1024x1303","pp_24116483_640.jpg":"640x814","pp_24116483_480.jpg":"480x611","pp_24116483_340.jpg":"340x432","pp_24116483_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9337524_1920.jpg":"1920x1080","k_9337524_1280.jpg":"1280x1280","k_9337524_1024.jpg":"1024x1024","k_9337524_640.jpg":"640x640","k_9337524_480.jpg":"480x480","k_9337524_340.jpg":"340x340","k_9337524_220.jpg":"220x220","o_9337524_1280.jpg":"1280x960","o_9337524_1024.jpg":"1024x768","o_9337524_640.jpg":"640x480","o_9337524_480.jpg":"480x360","o_9337524_340.jpg":"340x255","o_9337524_220.jpg":"220x165","h_9337524_1280.jpg":"1280x854","h_9337524_1024.jpg":"1024x683","h_9337524_640.jpg":"640x427","h_9337524_480.jpg":"480x320","h_9337524_340.jpg":"340x227","h_9337524_220.jpg":"220x147","pp_9337524_1280.jpg":"1280x1628","pp_9337524_1024.jpg":"1024x1303","pp_9337524_640.jpg":"640x814","pp_9337524_480.jpg":"480x611","pp_9337524_340.jpg":"340x432","pp_9337524_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9337525_1920.jpg":"1920x1080","k_9337525_1280.jpg":"1280x1280","k_9337525_1024.jpg":"1024x1024","k_9337525_640.jpg":"640x640","k_9337525_480.jpg":"480x480","k_9337525_340.jpg":"340x340","k_9337525_220.jpg":"220x220","o_9337525_1280.jpg":"1280x960","o_9337525_1024.jpg":"1024x768","o_9337525_640.jpg":"640x480","o_9337525_480.jpg":"480x360","o_9337525_340.jpg":"340x255","o_9337525_220.jpg":"220x165","h_9337525_1280.jpg":"1280x854","h_9337525_1024.jpg":"1024x683","h_9337525_640.jpg":"640x427","h_9337525_480.jpg":"480x320","h_9337525_340.jpg":"340x227","h_9337525_220.jpg":"220x147","pp_9337525_1280.jpg":"1280x1628","pp_9337525_1024.jpg":"1024x1303","pp_9337525_640.jpg":"640x814","pp_9337525_480.jpg":"480x611","pp_9337525_340.jpg":"340x432","pp_9337525_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9337526_1920.jpg":"1920x1080","k_9337526_1280.jpg":"1280x1280","k_9337526_1024.jpg":"1024x1024","k_9337526_640.jpg":"640x640","k_9337526_480.jpg":"480x480","k_9337526_340.jpg":"340x340","k_9337526_220.jpg":"220x220","o_9337526_1280.jpg":"1280x960","o_9337526_1024.jpg":"1024x768","o_9337526_640.jpg":"640x480","o_9337526_480.jpg":"480x360","o_9337526_340.jpg":"340x255","o_9337526_220.jpg":"220x165","h_9337526_1280.jpg":"1280x854","h_9337526_1024.jpg":"1024x683","h_9337526_640.jpg":"640x427","h_9337526_480.jpg":"480x320","h_9337526_340.jpg":"340x227","h_9337526_220.jpg":"220x147","pp_9337526_1280.jpg":"1280x1628","pp_9337526_1024.jpg":"1024x1303","pp_9337526_640.jpg":"640x814","pp_9337526_480.jpg":"480x611","pp_9337526_340.jpg":"340x432","pp_9337526_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9337527_1920.jpg":"1920x1080","k_9337527_1280.jpg":"1280x1280","k_9337527_1024.jpg":"1024x1024","k_9337527_640.jpg":"640x640","k_9337527_480.jpg":"480x480","k_9337527_340.jpg":"340x340","k_9337527_220.jpg":"220x220","o_9337527_1280.jpg":"1280x960","o_9337527_1024.jpg":"1024x768","o_9337527_640.jpg":"640x480","o_9337527_480.jpg":"480x360","o_9337527_340.jpg":"340x255","o_9337527_220.jpg":"220x165","h_9337527_1280.jpg":"1280x854","h_9337527_1024.jpg":"1024x683","h_9337527_640.jpg":"640x427","h_9337527_480.jpg":"480x320","h_9337527_340.jpg":"340x227","h_9337527_220.jpg":"220x147","pp_9337527_1280.jpg":"1280x1628","pp_9337527_1024.jpg":"1024x1303","pp_9337527_640.jpg":"640x814","pp_9337527_480.jpg":"480x611","pp_9337527_340.jpg":"340x432","pp_9337527_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1152","hd_9337528_1920.jpg":"1920x1080","k_9337528_1280.jpg":"1280x1280","k_9337528_1024.jpg":"1024x1024","k_9337528_640.jpg":"640x640","k_9337528_480.jpg":"480x480","k_9337528_340.jpg":"340x340","k_9337528_220.jpg":"220x220","o_9337528_1280.jpg":"1280x768","o_9337528_1024.jpg":"1024x614","o_9337528_640.jpg":"640x384","o_9337528_480.jpg":"480x288","o_9337528_340.jpg":"340x204","o_9337528_220.jpg":"220x132","h_9337528_1280.jpg":"1280x854","h_9337528_1024.jpg":"1024x683","h_9337528_640.jpg":"640x427","h_9337528_480.jpg":"480x320","h_9337528_340.jpg":"340x227","h_9337528_220.jpg":"220x147","pp_9337528_1280.jpg":"1280x1628","pp_9337528_1024.jpg":"1024x1303","pp_9337528_640.jpg":"640x814","pp_9337528_480.jpg":"480x611","pp_9337528_340.jpg":"340x432","pp_9337528_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9337529_1920.jpg":"1920x1080","k_9337529_1280.jpg":"1280x1280","k_9337529_1024.jpg":"1024x1024","k_9337529_640.jpg":"640x640","k_9337529_480.jpg":"480x480","k_9337529_340.jpg":"340x340","k_9337529_220.jpg":"220x220","o_9337529_1280.jpg":"1280x960","o_9337529_1024.jpg":"1024x768","o_9337529_640.jpg":"640x480","o_9337529_480.jpg":"480x360","o_9337529_340.jpg":"340x255","o_9337529_220.jpg":"220x165","h_9337529_1280.jpg":"1280x854","h_9337529_1024.jpg":"1024x683","h_9337529_640.jpg":"640x427","h_9337529_480.jpg":"480x320","h_9337529_340.jpg":"340x227","h_9337529_220.jpg":"220x147","pp_9337529_1280.jpg":"1280x1628","pp_9337529_1024.jpg":"1024x1303","pp_9337529_640.jpg":"640x814","pp_9337529_480.jpg":"480x611","pp_9337529_340.jpg":"340x432","pp_9337529_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9337530_1920.jpg":"1920x1080","k_9337530_1280.jpg":"1280x1280","k_9337530_1024.jpg":"1024x1024","k_9337530_640.jpg":"640x640","k_9337530_480.jpg":"480x480","k_9337530_340.jpg":"340x340","k_9337530_220.jpg":"220x220","o_9337530_1280.jpg":"1280x960","o_9337530_1024.jpg":"1024x768","o_9337530_640.jpg":"640x480","o_9337530_480.jpg":"480x360","o_9337530_340.jpg":"340x255","o_9337530_220.jpg":"220x165","h_9337530_1280.jpg":"1280x854","h_9337530_1024.jpg":"1024x683","h_9337530_640.jpg":"640x427","h_9337530_480.jpg":"480x320","h_9337530_340.jpg":"340x227","h_9337530_220.jpg":"220x147","pp_9337530_1280.jpg":"1280x1628","pp_9337530_1024.jpg":"1024x1303","pp_9337530_640.jpg":"640x814","pp_9337530_480.jpg":"480x611","pp_9337530_340.jpg":"340x432","pp_9337530_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_9337544_1920.jpg":"1920x1080","k_9337544_1280.jpg":"1280x1280","k_9337544_1024.jpg":"1024x1024","k_9337544_640.jpg":"640x640","k_9337544_480.jpg":"480x480","k_9337544_340.jpg":"340x340","k_9337544_220.jpg":"220x220","o_9337544_1280.jpg":"1280x1706","o_9337544_1024.jpg":"1024x1365","o_9337544_640.jpg":"640x853","o_9337544_480.jpg":"480x640","o_9337544_340.jpg":"340x453","o_9337544_220.jpg":"220x293","h_9337544_1280.jpg":"1280x854","h_9337544_1024.jpg":"1024x683","h_9337544_640.jpg":"640x427","h_9337544_480.jpg":"480x320","h_9337544_340.jpg":"340x227","h_9337544_220.jpg":"220x147","pp_9337544_1280.jpg":"1280x1628","pp_9337544_1024.jpg":"1024x1303","pp_9337544_640.jpg":"640x814","pp_9337544_480.jpg":"480x611","pp_9337544_340.jpg":"340x432","pp_9337544_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9337545_1920.jpg":"1920x1080","k_9337545_1280.jpg":"1280x1280","k_9337545_1024.jpg":"1024x1024","k_9337545_640.jpg":"640x640","k_9337545_480.jpg":"480x480","k_9337545_340.jpg":"340x340","k_9337545_220.jpg":"220x220","o_9337545_1280.jpg":"1280x960","o_9337545_1024.jpg":"1024x768","o_9337545_640.jpg":"640x480","o_9337545_480.jpg":"480x360","o_9337545_340.jpg":"340x255","o_9337545_220.jpg":"220x165","h_9337545_1280.jpg":"1280x854","h_9337545_1024.jpg":"1024x683","h_9337545_640.jpg":"640x427","h_9337545_480.jpg":"480x320","h_9337545_340.jpg":"340x227","h_9337545_220.jpg":"220x147","pp_9337545_1280.jpg":"1280x1628","pp_9337545_1024.jpg":"1024x1303","pp_9337545_640.jpg":"640x814","pp_9337545_480.jpg":"480x611","pp_9337545_340.jpg":"340x432","pp_9337545_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1536x1152","hd_9337546_1920.jpg":"1920x1080","k_9337546_1280.jpg":"1280x1280","k_9337546_1024.jpg":"1024x1024","k_9337546_640.jpg":"640x640","k_9337546_480.jpg":"480x480","k_9337546_340.jpg":"340x340","k_9337546_220.jpg":"220x220","o_9337546_1280.jpg":"1280x960","o_9337546_1024.jpg":"1024x768","o_9337546_640.jpg":"640x480","o_9337546_480.jpg":"480x360","o_9337546_340.jpg":"340x255","o_9337546_220.jpg":"220x165","h_9337546_1280.jpg":"1280x854","h_9337546_1024.jpg":"1024x683","h_9337546_640.jpg":"640x427","h_9337546_480.jpg":"480x320","h_9337546_340.jpg":"340x227","h_9337546_220.jpg":"220x147","pp_9337546_1280.jpg":"1280x1628","pp_9337546_1024.jpg":"1024x1303","pp_9337546_640.jpg":"640x814","pp_9337546_480.jpg":"480x611","pp_9337546_340.jpg":"340x432","pp_9337546_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9337547_1920.jpg":"1920x1080","k_9337547_1280.jpg":"1280x1280","k_9337547_1024.jpg":"1024x1024","k_9337547_640.jpg":"640x640","k_9337547_480.jpg":"480x480","k_9337547_340.jpg":"340x340","k_9337547_220.jpg":"220x220","o_9337547_1280.jpg":"1280x960","o_9337547_1024.jpg":"1024x768","o_9337547_640.jpg":"640x480","o_9337547_480.jpg":"480x360","o_9337547_340.jpg":"340x255","o_9337547_220.jpg":"220x165","h_9337547_1280.jpg":"1280x854","h_9337547_1024.jpg":"1024x683","h_9337547_640.jpg":"640x427","h_9337547_480.jpg":"480x320","h_9337547_340.jpg":"340x227","h_9337547_220.jpg":"220x147","pp_9337547_1280.jpg":"1280x1628","pp_9337547_1024.jpg":"1024x1303","pp_9337547_640.jpg":"640x814","pp_9337547_480.jpg":"480x611","pp_9337547_340.jpg":"340x432","pp_9337547_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_9337554_1920.jpg":"1920x1080","k_9337554_1280.jpg":"1280x1280","k_9337554_1024.jpg":"1024x1024","k_9337554_640.jpg":"640x640","k_9337554_480.jpg":"480x480","k_9337554_340.jpg":"340x340","k_9337554_220.jpg":"220x220","o_9337554_1280.jpg":"1280x853","o_9337554_1024.jpg":"1024x682","o_9337554_640.jpg":"640x426","o_9337554_480.jpg":"480x320","o_9337554_340.jpg":"340x226","o_9337554_220.jpg":"220x146","h_9337554_1280.jpg":"1280x854","h_9337554_1024.jpg":"1024x683","h_9337554_640.jpg":"640x427","h_9337554_480.jpg":"480x320","h_9337554_340.jpg":"340x227","h_9337554_220.jpg":"220x147","pp_9337554_1280.jpg":"1280x1628","pp_9337554_1024.jpg":"1024x1303","pp_9337554_640.jpg":"640x814","pp_9337554_480.jpg":"480x611","pp_9337554_340.jpg":"340x432","pp_9337554_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_9337555_1920.jpg":"1920x1080","k_9337555_1280.jpg":"1280x1280","k_9337555_1024.jpg":"1024x1024","k_9337555_640.jpg":"640x640","k_9337555_480.jpg":"480x480","k_9337555_340.jpg":"340x340","k_9337555_220.jpg":"220x220","o_9337555_1280.jpg":"1280x853","o_9337555_1024.jpg":"1024x682","o_9337555_640.jpg":"640x426","o_9337555_480.jpg":"480x320","o_9337555_340.jpg":"340x226","o_9337555_220.jpg":"220x146","h_9337555_1280.jpg":"1280x854","h_9337555_1024.jpg":"1024x683","h_9337555_640.jpg":"640x427","h_9337555_480.jpg":"480x320","h_9337555_340.jpg":"340x227","h_9337555_220.jpg":"220x147","pp_9337555_1280.jpg":"1280x1628","pp_9337555_1024.jpg":"1024x1303","pp_9337555_640.jpg":"640x814","pp_9337555_480.jpg":"480x611","pp_9337555_340.jpg":"340x432","pp_9337555_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_9337556_1920.jpg":"1920x1080","k_9337556_1280.jpg":"1280x1280","k_9337556_1024.jpg":"1024x1024","k_9337556_640.jpg":"640x640","k_9337556_480.jpg":"480x480","k_9337556_340.jpg":"340x340","k_9337556_220.jpg":"220x220","o_9337556_1280.jpg":"1280x853","o_9337556_1024.jpg":"1024x682","o_9337556_640.jpg":"640x426","o_9337556_480.jpg":"480x320","o_9337556_340.jpg":"340x226","o_9337556_220.jpg":"220x146","h_9337556_1280.jpg":"1280x854","h_9337556_1024.jpg":"1024x683","h_9337556_640.jpg":"640x427","h_9337556_480.jpg":"480x320","h_9337556_340.jpg":"340x227","h_9337556_220.jpg":"220x147","pp_9337556_1280.jpg":"1280x1628","pp_9337556_1024.jpg":"1024x1303","pp_9337556_640.jpg":"640x814","pp_9337556_480.jpg":"480x611","pp_9337556_340.jpg":"340x432","pp_9337556_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_9337557_1920.jpg":"1920x1080","k_9337557_1280.jpg":"1280x1280","k_9337557_1024.jpg":"1024x1024","k_9337557_640.jpg":"640x640","k_9337557_480.jpg":"480x480","k_9337557_340.jpg":"340x340","k_9337557_220.jpg":"220x220","o_9337557_1280.jpg":"1280x853","o_9337557_1024.jpg":"1024x682","o_9337557_640.jpg":"640x426","o_9337557_480.jpg":"480x320","o_9337557_340.jpg":"340x226","o_9337557_220.jpg":"220x146","h_9337557_1280.jpg":"1280x854","h_9337557_1024.jpg":"1024x683","h_9337557_640.jpg":"640x427","h_9337557_480.jpg":"480x320","h_9337557_340.jpg":"340x227","h_9337557_220.jpg":"220x147","pp_9337557_1280.jpg":"1280x1628","pp_9337557_1024.jpg":"1024x1303","pp_9337557_640.jpg":"640x814","pp_9337557_480.jpg":"480x611","pp_9337557_340.jpg":"340x432","pp_9337557_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_9337558_1920.jpg":"1920x1080","k_9337558_1280.jpg":"1280x1280","k_9337558_1024.jpg":"1024x1024","k_9337558_640.jpg":"640x640","k_9337558_480.jpg":"480x480","k_9337558_340.jpg":"340x340","k_9337558_220.jpg":"220x220","o_9337558_1280.jpg":"1280x853","o_9337558_1024.jpg":"1024x682","o_9337558_640.jpg":"640x426","o_9337558_480.jpg":"480x320","o_9337558_340.jpg":"340x226","o_9337558_220.jpg":"220x146","h_9337558_1280.jpg":"1280x854","h_9337558_1024.jpg":"1024x683","h_9337558_640.jpg":"640x427","h_9337558_480.jpg":"480x320","h_9337558_340.jpg":"340x227","h_9337558_220.jpg":"220x147","pp_9337558_1280.jpg":"1280x1628","pp_9337558_1024.jpg":"1024x1303","pp_9337558_640.jpg":"640x814","pp_9337558_480.jpg":"480x611","pp_9337558_340.jpg":"340x432","pp_9337558_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_9337559_1920.jpg":"1920x1080","k_9337559_1280.jpg":"1280x1280","k_9337559_1024.jpg":"1024x1024","k_9337559_640.jpg":"640x640","k_9337559_480.jpg":"480x480","k_9337559_340.jpg":"340x340","k_9337559_220.jpg":"220x220","o_9337559_1280.jpg":"1280x853","o_9337559_1024.jpg":"1024x682","o_9337559_640.jpg":"640x426","o_9337559_480.jpg":"480x320","o_9337559_340.jpg":"340x226","o_9337559_220.jpg":"220x146","h_9337559_1280.jpg":"1280x854","h_9337559_1024.jpg":"1024x683","h_9337559_640.jpg":"640x427","h_9337559_480.jpg":"480x320","h_9337559_340.jpg":"340x227","h_9337559_220.jpg":"220x147","pp_9337559_1280.jpg":"1280x1628","pp_9337559_1024.jpg":"1024x1303","pp_9337559_640.jpg":"640x814","pp_9337559_480.jpg":"480x611","pp_9337559_340.jpg":"340x432","pp_9337559_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9337562_1920.jpg":"1920x1080","k_9337562_1280.jpg":"1280x1280","k_9337562_1024.jpg":"1024x1024","k_9337562_640.jpg":"640x640","k_9337562_480.jpg":"480x480","k_9337562_340.jpg":"340x340","k_9337562_220.jpg":"220x220","o_9337562_1280.jpg":"1280x960","o_9337562_1024.jpg":"1024x768","o_9337562_640.jpg":"640x480","o_9337562_480.jpg":"480x360","o_9337562_340.jpg":"340x255","o_9337562_220.jpg":"220x165","h_9337562_1280.jpg":"1280x854","h_9337562_1024.jpg":"1024x683","h_9337562_640.jpg":"640x427","h_9337562_480.jpg":"480x320","h_9337562_340.jpg":"340x227","h_9337562_220.jpg":"220x147","pp_9337562_1280.jpg":"1280x1628","pp_9337562_1024.jpg":"1024x1303","pp_9337562_640.jpg":"640x814","pp_9337562_480.jpg":"480x611","pp_9337562_340.jpg":"340x432","pp_9337562_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7539678 Threads: 4 Questions: 1609617902 Slow queries: 4776875 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110748410 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/mnogi-ih-izbjegavaju-a-ribama-su-neodoljive-evo-savjeta-kako-koristiti-skoljke-kao-jesku-1255481 [printLink] => /om/ribolov/mnogi-ih-izbjegavaju-a-ribama-su-neodoljive-evo-savjeta-kako-koristiti-skoljke-kao-jesku-1255481?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 430259 [name] => školjke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skoljke [link] => /tag/skoljke ) [1] => stdClass Object ( [id] => 702372 [name] => školjke kao ješka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-10 14:13:15 [main_article_id] => 0 [alias] => skoljke-kao-jeska [link] => /tag/skoljke-kao-jeska ) [2] => stdClass Object ( [id] => 698300 [name] => mamci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-26 15:08:16 [main_article_id] => 0 [alias] => mamci [link] => /tag/mamci ) [3] => stdClass Object ( [id] => 455548 [name] => dagnje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dagnje [link] => /tag/dagnje ) [4] => stdClass Object ( [id] => 702373 [name] => koje školjke koristiti za ješku [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-10 14:13:16 [main_article_id] => 0 [alias] => koje-skoljke-koristiti-za-jesku [link] => /tag/koje-skoljke-koristiti-za-jesku ) [5] => stdClass Object ( [id] => 702374 [name] => najbolje školjke za ješku [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-10 14:13:16 [main_article_id] => 0 [alias] => najbolje-skoljke-za-jesku [link] => /tag/najbolje-skoljke-za-jesku ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Velika većina ribolovcima zanimljivih ribljih vrsta školjke naprosto obožava, što nije nikakvo čudo. Ribama su školjke neprestano ispred nosa, ali zbog ljuštura koje štite mekanu i slasnu unutrašnjost o njima mogu samo sanjati. Upravo se zato na školjke ponuđene na udici tako halapljivo bacaju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Školjke i predrasude [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mnogi ih izbjegavaju, a ribama su neodoljive! Evo savjeta kako koristiti školjke kao ješku [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-14-11-55-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/24116483.jpg [galleryCount] => 19 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Kristijan Morović [mainImageDesc] =>

Dagnje se mogu naći na skoro svakom konopcu i super su mamac

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/24116483.jpg [title] =>

Dagnje se mogu naći na skoro svakom konopcu i super su mamac

Kristijan Morović ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/9337524.jpg [title] =>

Tanka spužvica će dobro posušiti dagnje

Kristijan Morović ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/9337525.jpg [title] =>

Ni kuginjska krpa nije loš izbor

Kristijan Morović ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/9337526.jpg [title] =>

Natjecatelji odvajaju dijelove dagnji za različite primjene

Kristijan Morović ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/9337527.jpg [title] =>

Najpraktičnije ih je očistiti neposredno prije ribolova

Kristijan Morović ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/9337528.jpg [title] =>

Sa dagnjama se skoro nikada ne može pretjerati

Kristijan Morović ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/9337529.jpg [title] =>

Meso školjke treba izvući neoštećeno, komadu

Kristijan Morović ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/9337530.jpg [title] =>

Srčanke su također vrlo atraktivna ješka

Kristijan Morović ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/9337544.jpg [title] =>

Najčešeći problem početnika izgleda ovako

Kristijan Morović ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/9337545.jpg [title] =>

Sa škaricama se svaka ješka može obrezati po želji

Kristijan Morović ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/9337546.jpg [title] =>

Mnogi mješaju dagnje s drugim ješkama radi poboljšanja okusa

Kristijan Morović ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/9337547.jpg [title] =>

Rumenka je dobra za lov arbuna

Kristijan Morović ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/9337554.jpg [title] =>

Dagnja se ješka tako da se na udicu nabire

Kristijan Morović ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/9337555.jpg [title] =>

5 - Dagnja je spremna za ješkanje

Kristijan Morović ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/9337556.jpg [title] =>

2 - Pažljivo se presiječe mišić privlakač

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/9337557.jpg [title] =>

3- Mesni se dio u potpunosti izvuče iz gornje ljušture

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/9337558.jpg [title] =>

4 - Pažljivo se odvoji i od donje ljušture

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/9337559.jpg [title] =>

1 - Vrhom noža se zađe uz bisusne niti

) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/9337562.jpg [title] =>

Ako je potrebno školjke se dodatno mogu armirati silikonskim koncem

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mnogi ribolovci izbjegavaju školjke kao ješku iz više razloga, od kojih su najčešći nespretnost u otvaranju i samom ješkanju. Premda sami daju različita objašnjenja, nespretnost i neznanje su ipak osnovni razlozi. No, neznanje nije sramota jer se može ispraviti, dok se nespretnost, također, može na vrlo jednostavan način eliminirati – potrebno se samo upustiti u ješkanje koje nakon nekoliko pokušaja u pravilu preraste u rutinu.

PRESIJECANJE POD KUTOM

Školjke, od kojih se za ješku, zbog dostupnosti, lakog rukovanja i lovnosti, najčešće koristi dagnja, otvaraju se na vrlo jednostavan način. Na mjestu na kojem iz školjke izviruje čupica trave, a to zapravo nije nikakva trava već bisusne niti kojima se školjka prihvaća i drži za podlogu, utisne se vrh noža i to tako da oštrica bude okrenuta prema širem kraju, dok je tupa strana okrenuta prema špicastom vrhu školjke. Po sredini najšireg dijela ljušture nalazi se mišić privlakač koji ljušture drži čvrsto priljubljene jednu uz drugu.

Presijecanjem tog mišića školjka se trenutno otvara, pa je samo potrebno pokupiti mesni dio. Naravno, prilikom presijecanja, zapravo već od trenutka kada je oštrica noža zašla među ljušture, nož treba držati tako da oštrica prolazi uz sami rub gornje ljušture, dok se prilikom presijecanja mišića također treba držati bliže gornjoj ljušturi kako bi mesni dio bio što manje oštećen. I premda je time najveći dio posla odrađen, za većinu onih koji izbjegavaju školjke kao ješku tek tada počinju prave muke.

Istina je da je sklisko i sluzavo tijelo školjke teško prihvatiti i nadjenuti na udicu u jednom pokretu, jer uvijek nešto visi i curi. Koliko se god trudili, to gotovo nikada ne izgleda onako kako je zamišljeno. Naravno, ne svima već samo onima koji odbijaju usvojiti tehniku ješkanja školjki.

NAPOKON NA UDICI

Bez obzira za koju se školjku odlučili, idealno ju je prije ješkanja malo ocijediti, najlakše odlaganjem na neko cjedilo, spužvu ili običnu krpu. Unutar sluzavog mesnog dijela kriju se tvrđi dijelovi, premda bi žilaviji bio ispravniji izraz. Ukoliko se ješka cijela školjka, tada je najpraktičnije u prvom potezu udicom probiti upravo taj, najžilaviji dio školjke. Kad se školjka napokon nađe na udici, prihvaća se i dio koji visi te se pokretima nalik prošivanju jednostavno nabire i niže na udicu. Nakon nekoliko takvih prošivanja, na udici više nema mjesta ni za kakvo nabiranje, što znači da je taj dio posla zapravo gotov.

---

image

1 - Vrhom noža se zađe uz bisusne niti

---

---

image

2 - Pažljivo se presiječe mišić privlakač

---

---

image

3- Mesni se dio u potpunosti izvuče iz gornje ljušture

---

---

image

4 - Pažljivo se odvoji i od donje ljušture

---

---

image

5 - Dagnja je spremna za ješkanje

Kristijan Morović
---

Kad se pogleda kako izgleda tako naješkana udica, mnogi ribolovci zaključe da im je to zadnji put da se uopće petljaju s nečim tako ljigavim. No, to što s udice nepravilno vise neke niti i komadići mesa ne mora značiti da je ješkanje loše odrađeno. Dapače, u mnogim situacijama takvo ješkanje je poželjno. Naime, mnoge ribe u prvom grickanju pobrat će upravo te komadiće što vise, što će im samo probuditi apetit, pa će sa znatno većim tekom i s puno manje opreza progutati ostatak koji krije udicu.

POSLJEDNJA KONTROLA

No, za perfekcioniste, koji smatraju da je tako naješkana udica zapravo samo rezultat neiskustva i loše odrađenog ješkanja, postoji rješenje – škare. Malim škarama koje bi trebale biti sastavni dio svake ribolovne kutije lako se, nakon što je ješka nabrana na udici, može obrezati višak i oblikovati baš prema vlastitoj zamisli i nahođenju. Ako, pak, nemate puno iskustva, možda ne bi bilo loše, nakon orezivanja, tako naješkane udice nakratko spustiti u more da se vidi kako ješka na njima stoji.

---

image

Sa škaricama se svaka ješka može obrezati po želji

Kristijan Morović
---

Ukoliko ste zadovoljni, tada problema nema, no, ako postoji potreba za doradom, sada je pravi trenutak. Mnogi ribolovci, nakon što orežu ješke, neposredno prije otvaranja role, zapravo u procesu otvaranja role, spuštanjem vrha štapa spuštaju ješku neposredno pod površinu provjeravajući tako je li sve onako kako su zamislili. Kad ustanove da je sve u redu, jednostavno otvaraju preklopnik role do kraja i nastavljaju ribolov.

No mnogi nisu zadovoljni ni s takvim pristupom, jer je meso školjke mekano pa je ribe, čak i s najjadnijim zubima, relativno lako skidaju s udice. Naravno, zato se koriste dovoljno podatne prame, tako da kad riba krene trgati ješku u tome ne uspijeva, jer je prama prati, pa nema otpora ni oslonca neophodnog za trganje. Tek nakon što cijela udica završi u ustima, dolazi do otpora i, naravno, kačenja.

NA DVOZUBU

Za one koji ne vjeruju baš u takav scenarij i ishod, postoji silikonski konac kojim se ta ista sluzava nakupina u tren oka može pretvoriti u nešto kompaktno i poprilično otporno.

---

image

Ako je potrebno školjke se dodatno mogu armirati silikonskim koncem

---

Armiranje ješke silikonskim koncem najčešće se odrađuje tako da se pločica udice prihvati palcem i kažiprstom jedne ruke, dok se drugom rukom napet i rastegnut silikonski konac brzo omata oko ješke i udice. Pa, iako se može dogoditi da se prvim namotajima sve okreće u nekom neželjenom pravcu i smjeru, u nekoliko križnih namotaja se sve iznivelira i ješka postaje čvrsta i kompaktna. No, tu se lako može pretjerati, pa s količinom silikonskog konca treba biti oprezan. Previše namotaja će sakriti ješku i spriječiti mirise i okuse da se šire onako kako bi se u ribolovu trebali širiti.

No, i taj proces mnoge odbija. Udice znaju biti sitne, a uz sluzave školjke i jako tanak silikonski konac te dioptriju koja prati mnoge ribolovce starije generacije, takav posao zna biti deprimirajući. Ipak, i tome ima lijeka. Običan pluteni čep u koji se zabiju dva komadića žice poput dvozuba može biti od velike pomoći. Očišćena školjka se može lako nabosti s tom improviziranom vilicom, nakon čega se krajnje jednostavno i brzo može omotati silikonskim koncem. Poslije omatanja jednostavno se sve skine i u ruci ostane komad školjke koji više nije onako neuhvatljiv i klizav te se kao takav može vrlo kvalitetno i jednostavno ješkati.

Naravno, ako su žice na čepu duže tada se može staviti više školjki istovremeno te izraditi kobasicu koja se sa škaricama lako može izrezati na komade željene veličine.

DRUGE METE

Ljušture od školjaka ne treba bacati. Dolaskom na poziciju mogu se pokazati kao izvrsna bruma. Ukoliko je dubina relativno mala, do dvadesetak metara, tada ih je dovoljno iskrenuti u more, no ako je dubina veća tada je poželjno koristiti mrežastu vreću, poput one za povrće te brumu spustiti na željenu dubinu. Naravno, ako je dubina preko 5 metara tada takvo brumanje baš i nema smisla, no povremenim izbacivanjem praznih ljuštura lako se mogu privući ribe koje možda u prvim planiranjima i nisu bile prve na meti. Bukve i šaruni kao i sve girovke, a za njima katkad i leteće ribe poput lampuga, lokardi ili skuša često prilaze barkama privučene takvim pristupom.

---

image

Natjecatelji odvajaju dijelove dagnji za različite primjene

Kristijan Morović
---

Dakle, ako se do sada niste odvažili uhvatiti u koštac sa školjkama, krajnje je vrijeme da to učinite. Krenite s dagnjama, jer dostupnije i jeftinije ješke od dagnje nema, dok je njezina lovnost neupitna. Sve što trebate je ili je kupiti ili je pobrati s neke rive i uputiti se u ribolov o kojem će se poslije sigurno dugo, dugo pričati.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Kristijan Morović Kristijan Morović Kristijan Morović Kristijan Morović Kristijan Morović Kristijan Morović Kristijan Morović Kristijan Morović Kristijan Morović Kristijan Morović Kristijan Morović Kristijan Morović Kristijan Morović Kristijan Morović
Kristijan Morović

Dagnje se mogu naći na skoro svakom konopcu i super su mamac

Kristijan Morović

Tanka spužvica će dobro posušiti dagnje

Kristijan Morović

Ni kuginjska krpa nije loš izbor

Kristijan Morović

Natjecatelji odvajaju dijelove dagnji za različite primjene

Kristijan Morović

Najpraktičnije ih je očistiti neposredno prije ribolova

Kristijan Morović

Sa dagnjama se skoro nikada ne može pretjerati

Kristijan Morović

Meso školjke treba izvući neoštećeno, komadu

Kristijan Morović

Srčanke su također vrlo atraktivna ješka

Kristijan Morović

Najčešeći problem početnika izgleda ovako

Kristijan Morović

Sa škaricama se svaka ješka može obrezati po želji

Kristijan Morović

Mnogi mješaju dagnje s drugim ješkama radi poboljšanja okusa

Kristijan Morović

Rumenka je dobra za lov arbuna

Kristijan Morović

Dagnja se ješka tako da se na udicu nabire

Kristijan Morović

5 - Dagnja je spremna za ješkanje


2 - Pažljivo se presiječe mišić privlakač


3- Mesni se dio u potpunosti izvuče iz gornje ljušture


4 - Pažljivo se odvoji i od donje ljušture


1 - Vrhom noža se zađe uz bisusne niti


Ako je potrebno školjke se dodatno mogu armirati silikonskim koncem

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/mnogi-ih-izbjegavaju-a-ribama-su-neodoljive-evo-savjeta-kako-koristiti-skoljke-kao-jesku-1255481 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1e350cde1f76ec56c0b27c36b3714d5a0272a7d8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mnogi+ih+izbjegavaju%2C+a+ribama+su+neodoljive%21+Evo+savjeta+kako+koristiti+%C5%A1koljke+kao+je%C5%A1ku&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fmnogi-ih-izbjegavaju-a-ribama-su-neodoljive-evo-savjeta-kako-koristiti-skoljke-kao-jesku-1255481 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fmnogi-ih-izbjegavaju-a-ribama-su-neodoljive-evo-savjeta-kako-koristiti-skoljke-kao-jesku-1255481 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Velika većina ribolovcima zanimljivih ribljih vrsta školjke naprosto obožava, što nije nikakvo čudo. Ribama su školjke neprestano ispred nosa, ali zbog ljuštura koje štite mekanu i slasnu unutrašnjost o njima mogu samo sanjati. Upravo se zato na školjke ponuđene na udici tako halapljivo bacaju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Školjke i predrasude [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

Školjke i predrasudeMnogi ih izbjegavaju, a ribama su neodoljive! Evo savjeta kako koristiti školjke kao ješku

Piše Kristijan MOROVIĆ
10. siječnja 2023. - 14:12

Mnogi ribolovci izbjegavaju školjke kao ješku iz više razloga, od kojih su najčešći nespretnost u otvaranju i samom ješkanju. Premda sami daju različita objašnjenja, nespretnost i neznanje su ipak osnovni razlozi. No, neznanje nije sramota jer se može ispraviti, dok se nespretnost, također, može na vrlo jednostavan način eliminirati – potrebno se samo upustiti u ješkanje koje nakon nekoliko pokušaja u pravilu preraste u rutinu.

PRESIJECANJE POD KUTOM

Školjke, od kojih se za ješku, zbog dostupnosti, lakog rukovanja i lovnosti, najčešće koristi dagnja, otvaraju se na vrlo jednostavan način. Na mjestu na kojem iz školjke izviruje čupica trave, a to zapravo nije nikakva trava već bisusne niti kojima se školjka prihvaća i drži za podlogu, utisne se vrh noža i to tako d...

12. svibanj 2024 16:11