stdClass Object ( [id] => 1229198 [title] => Kombinaciju mamca i varalice koristi i svjetski prvak, pojasnio nam je zašto je ‘hibrid‘ idealan i kako s njim radi [alias] => kombinaciju-mamca-i-varalice-koristi-i-svjetski-prvak-pojasnio-nam-je-zasto-je-hibrid-idealan-i-kako-s-njim-radi [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U udičarenju svim tehnikama, cocktail mamaca, odnosno kombinacija dviju i više prirodnih ješki, odavno je poznato rješenje za uspješniji ribolov, osobito kad ni jedan mamac pojedinačno nije učinkovit.

Dobro je poznato da isti učinak ima i dodavanje prirodnog mamca na varalicu u ribolovu u pokretu – potezanjem i skosavanjem.

No, s iznimkom u lovu panulavanjem najkrupnijih grabljivica u tropskim morima, tek nedavno varalice su se počele dodavati mamcima kako bi ih svojim izgledom, bojama i kretnjama učinile uočljivijim, većim i primamljivijim u ribolovu kančanicom.

Ova kombinacija je uspješna i u ribolovu odmetom, ali pri dalekim bacanjima uzrokuje kidanje mamaca i mršenje završnjaka.

Osim što pospješuje ulov, takvom kombinacijom mamca i varalice u pravilu se love veći primjerci od onih koji se love samo mamcima. Uza sve to, upotreba varalica provokatora izvrstan je način da se ne potroši puno mamaca, a da oni ipak budu obilati i primamljivi svakoj ribi.

Jarke boje

Ovi umjetni provokatori najprije su se koristili za lov u slabim uvjetima vidljivosti – mutnome moru i noćnom ribolovu, a sad se rabe i za dnevni lov. Kao provokatori najprije su rabljeni svjetlucavi plutnjaci, potom mekani stoperi, a sade postoje i posebno za to pravljene varalice od vrlo mekane plastike koje se njišu i u gotovo mirnome moru.

Za razliku od plutnjaka i stopera, koji su loptastog, jajolikog i valjkastog oblika, te posebne varalice su oblika crva, glavonožaca i tanke trake, koje se montiraju podvostručene kako bi oponašale glavonošce. U pravilu su kričavo obojene, svjetlucave ili fluorescentne. Ti provokatori su vrlo jeftini, a dimenzije su im vrlo male.

---

image

Varalice su obvezno svjetlucave

---

Najduži, oni u obliku crvića, traka i glavonožaca imaju od oko 40 do najviše 50 milimetara. Pojedinačno ili u skupinama, postavljaju se neposredno prije udice, tako da s mamcem čine jednu cjelinu. Iako su izrazito mekani, najčešće se mogu upotrijebiti nekoliko puta, sve dok ih ribe ne oštete znatno, dok oni u obliku glavonošca imaju makar jedan krak.

Specijalne varalice za ovu namjenu proizvode brojne tvrtke, ali ih je na našem tržištu malo. No u istu svrhu mogu poslužiti male varalice u obliku crvića namijenjene ultra light rock ribolovu te octopus, varalice oblika glavonožaca, kao i one oblika traka namijenjene ukrašavanju assist udica za vertical te shore jigging ribolov.

Tijekom ribolova varalice ne smiju klizati po privezu jer bi tako uzrokovale povećano mršenje pribora te odvlačile ribu od mamca na udici. Zato moraju biti fiksne, zalijepljene ili preko udice navučene na privez i potom fiksirane. Ne čvorom, nego pomoću sitne perlice, koju je najbolje zalijepiti za strunu. Montaža varalica je jednostavna pa se može raditi tijekom samog ribolova.

---

image

Dobro je u rezervi imati više različitih montaža varalica

---

Odvlačenje pažnje

Varalice, osobito više njih i one u obliku trake, crva te glavonožaca, u jakom kurentu mogu uzrokovati dodatna mršenja pribora. Da bi se to izbjeglo, dovoljno je tek za broj više povećati debljinu priveza na koji se montiraju. Čak ako je i od vidljivog najlona, deblji privez na kojemu se nalazi dodatna mekana varalica ne plaši toliko ribe jer im pažnju odvlači primamljivim oblikom, titranjem i dekorom.

Dosadašnje iskustvo naših udičara kazuje da su najučinkovitije varalice oblika trakica i glavonožaca, te one žute, crvene i fluorescentnih boja, osobito u lovu na dubinama do kojih ne dopire mnogo svjetla.

---

image

Najčešći izgled trakastih varalica

---

Također, pokazalo se da u ribolovu s njima treba koristiti nešto duže priveze, od 50 do 70 centimetara, kako bi mamac i varalica imali opušteniji način kretanja. Uza sve to, neophodno je koristiti i olovnicu nešto težu nego u lovu samim mamcem. Teža olovnica drži sistem na dnu i omogućava maksimalne kretnje u kurentu mamcu i varalici.

Koristi li se, pak, lakša olovnica, završnjak će biti nošen kurentom pa će se varalica manje samostalno kretati, a privez će se više mrsiti. Zbog upotrebe težih olovnica, ali i varalice koja stvara dodatni otpor, neophodno je loviti štapom veće gramaže, čak i do 250 grama.

---

image

Varalicu treba montirati blizu udice da s mamcem čini cjelinu

---

Mamci s dodatkom varalica ponajprije su namijenjeni za lov na dnu, ali i poviše njega, skuša, lokardi, šaruna i ušata. Pokazalo se da kantar, lokarda i skuša preferiraju dodatke u obliku traka, dok fratar, arbun, pagar i kanjac najviše preferiraju male imitacije lignjice.

Što se tiče mamaca, u kombinaciji s ovim varalicama mogu se koristiti mnogi, od dagnji i kozice te drugih račića, traka srdele i lignje, skuše... Lignja i kozica u kombinaciji s varalicom daju izvrsne rezultate u lovu kantara, fratra i arbuna.

Izdašnije nadijevanje

Ponekad se umjesto kantara ulove šarag ili pagar, koji se često s njim otimaju za hranu i teritorij. Kombinacija srdele ili lignje s varalicom pogubna je za kanjce, a isprovocirat će i ribe koje baš nisu česta lovina, poput škrpine i kavale. Osim spomenutih vrsta, u Jadranu se mamcem s varalicom mogu uloviti i vrana, kokoti, mačke, moli, ugor...

---

image

Za lov kantara najučinkovitiji je bijeli mamac

---

Na privez s dodatnom varalicom obvezno treba staviti izdašniji mamac nego kad se lovi bez varalice. Dobro je kombinirati dvije vrste mamaca, primjerice dagnju s kozicom ili lignju sa srdelom, koja je nezaobilazna u zimskom lovu, osobito komarče.

U lovu kančanicom mamce s ovim dodacima nije preporučljivo koristiti na pjeskovitom ili muljevitom terenu, zbog velike težine utega, ali je preporučljivo loviti na nešto dubljim terenima, preko 25 metara. Također, nije preporučljivo kančanicu odbacivati na iole veće daljine jer može doći do mršenja pribora.

---

image

Pagar najradije napada varalice oblika lignjice

---

Nakon spuštanja, mamce ne treba animirati skosavanjem ili horizontalno pomicati, jer se pokazalo da ova kombinacija bolje lovi ako se ne miče puno, nego samo varalica lagano nošena kurentom treperi na mjestu.

Ako dulje vrijeme nema napada riba na mamac, dobro je pribor malo podignuti s dna i otvoriti preklopnik role kako bi ga se pustilo niz struju nekoliko metara na novi teren. Potom ga opet treba zaustaviti da lagano treperi u kurentu.

---

Svjetski prvak Ivan Galzina: Hibridima najčešće lovim fratre i kantare

Dodavati varalice mamcima kod nas su prvi počeli udičari natjecatelji prije točno 10 godina. Zadranin Ivan Galzina, aktualni svjetski prvak u lovu štapom iz usidrene brodice, vjerojatno naš najbolji poznavatelj takvog ribolova, o tome kaže:

– Ovu kombinaciju, koju nazivam hibridnim mamcem, obvezno koristim u lovu kančarenjem, ne samo na natjecanjima, jer čini ribolov dinamičnim, nikakvo dosadno čekanje griza. Najčešće koristim varalice dužine oko pet centimetara, a ponekad i kraće. Varalice su ipak samo dodaci koji moraju biti u drugom planu, iza ješke koja je tu da svojim mirisom privuče ribu. Lovim klasičnim paternoster završnjakom na kojem je samo jedan pic (pjok) s dodatnom varalicom. Taj pic radim od jačeg najlona nego one na koje ću montirati samo mamce. Osim toga, na njega vezujem za broj veću udicu nego na ostale piceve kako bi se ješka mogla kvalitetno postaviti i napuniti. Veća udica izdržat će napad škarpine, kovača, tabinje, a nerijetko i ugora koji se voli baciti na varalicu. U zalihi uvijek imam piceve vezane s različitim varalicama i različitim veličinama udica. Ako osjetim da bih mogao nešto promijeniti, jednostavno zamijenim pic onim na kojem je montirana varalica. Za izradu predveza koristim najlon debljine 0,30 mm, a piceve pravim od 0,26 do 0,30 mm debelog najlona. Za neke su te debljine pretanke, ali tvrdim da se njima s lakoćom može izvaditi ribu težu od jednog kilograma.

Hibridnim mamcima najčešće lovim fratre i kantare uz redoviti prilov arbuna, kanjaca. U lovu kantara preferiram bijelu ješku u kombinaciji s raznim resicama koje ga dodatno zainteresiraju. On ješku najčešće uzima nekih metar iznad dna. Za ciljani lov fratra preferiram dagnju i ponekad crva, s tim da udica s hibridnim mamcem mora biti minimalno 50-ak centimetara ispod olovnice. Osim fratra, u takvom lovu nerijetko se zakače vrana, kanjac i tabinja.

---

---

image

Zubatac će rado potegnuti na kombinirani mamac

Ilustracija/Shutterstock
------
image

Za svaki ukus ponešto

Ilustracija/Shutterstock
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Hibridni zalogaj za veće ribe: kombinaciju mamca i varalice koristi i svjetski prvak Ivan Galzina, pojasnio nam je zašto je taj spoj idealan i kako s njim radi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => formula za uspjeh [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Hibridni zalogaj za veće ribe: kombinaciju mamca i varalice koristi i svjetski prvak Ivan Galzina, pojasnio nam je zašto je taj spoj idealan i kako s njim radi formula za uspjeh 2 0 6140 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-08 09:52:48 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime Duvančić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-03 05:43:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-10-03 05:43:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 67 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/08\/23027080.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/08\/23027072.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/08\/23027074.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/08\/23027076.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/08\/23027082.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/08\/23027084.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/08\/23027088.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/08\/23105564.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/08\/23105556.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivan Galzina","","","","","","","Ilustracija\/Shutterstock","Ilustracija\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Svjetski prvak Ivan Galzina: Hibridima naj\u010de\u0161\u0107e lovim fratre i kantare<\/p>","

Za lov kantara naju\u010dinkovitiji je bijeli mamac<\/p>","

Varalice su obvezno svjetlucave<\/p>","

Naj\u010de\u0161\u0107i izgled trakastih varalica<\/p>","

Varalicu treba montirati blizu udice da s mamcem \u010dini cjelinu<\/p>","

Pagar najradije napada varalice oblika lignjice<\/p>","

Dobro je u rezervi imati vi\u0161e razli\u010ditih monta\u017ea varalica<\/p>","

Zubatac \u0107e rado potegnuti na kombinirani mamac<\/p>","

Za svaki ukus pone\u0161to<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["54:44","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2561","hd_23027080_1920.jpg":"1920x1080","k_23027080_1280.jpg":"1280x1280","k_23027080_1024.jpg":"1024x1024","k_23027080_640.jpg":"640x640","k_23027080_480.jpg":"480x480","k_23027080_340.jpg":"340x340","k_23027080_220.jpg":"220x220","o_23027080_1280.jpg":"1280x1707","o_23027080_1024.jpg":"1024x1365","o_23027080_640.jpg":"640x853","o_23027080_480.jpg":"480x640","o_23027080_340.jpg":"340x453","o_23027080_220.jpg":"220x293","h_23027080_1280.jpg":"1280x854","h_23027080_1024.jpg":"1024x683","h_23027080_640.jpg":"640x427","h_23027080_480.jpg":"480x320","h_23027080_340.jpg":"340x227","h_23027080_220.jpg":"220x147","pp_23027080_1280.jpg":"1280x1628","pp_23027080_1024.jpg":"1024x1303","pp_23027080_640.jpg":"640x814","pp_23027080_480.jpg":"480x611","pp_23027080_340.jpg":"340x432","pp_23027080_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_23027072_1920.jpg":"1920x1080","k_23027072_1280.jpg":"1280x1280","k_23027072_1024.jpg":"1024x1024","k_23027072_640.jpg":"640x640","k_23027072_480.jpg":"480x480","k_23027072_340.jpg":"340x340","k_23027072_220.jpg":"220x220","o_23027072_1280.jpg":"1280x854","o_23027072_1024.jpg":"1024x683","o_23027072_640.jpg":"640x427","o_23027072_480.jpg":"480x320","o_23027072_340.jpg":"340x226","o_23027072_220.jpg":"220x146","h_23027072_1280.jpg":"1280x854","h_23027072_1024.jpg":"1024x683","h_23027072_640.jpg":"640x427","h_23027072_480.jpg":"480x320","h_23027072_340.jpg":"340x227","h_23027072_220.jpg":"220x147","pp_23027072_1280.jpg":"1280x1628","pp_23027072_1024.jpg":"1024x1303","pp_23027072_640.jpg":"640x814","pp_23027072_480.jpg":"480x611","pp_23027072_340.jpg":"340x432","pp_23027072_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1441","hd_23027074_1920.jpg":"1920x1080","k_23027074_1280.jpg":"1280x1280","k_23027074_1024.jpg":"1024x1024","k_23027074_640.jpg":"640x640","k_23027074_480.jpg":"480x480","k_23027074_340.jpg":"340x340","k_23027074_220.jpg":"220x220","o_23027074_1280.jpg":"1280x960","o_23027074_1024.jpg":"1024x768","o_23027074_640.jpg":"640x480","o_23027074_480.jpg":"480x360","o_23027074_340.jpg":"340x255","o_23027074_220.jpg":"220x165","h_23027074_1280.jpg":"1280x854","h_23027074_1024.jpg":"1024x683","h_23027074_640.jpg":"640x427","h_23027074_480.jpg":"480x320","h_23027074_340.jpg":"340x227","h_23027074_220.jpg":"220x147","pp_23027074_1280.jpg":"1280x1628","pp_23027074_1024.jpg":"1024x1303","pp_23027074_640.jpg":"640x814","pp_23027074_480.jpg":"480x611","pp_23027074_340.jpg":"340x432","pp_23027074_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2552","hd_23027076_1920.jpg":"1920x1080","k_23027076_1280.jpg":"1280x1280","k_23027076_1024.jpg":"1024x1024","k_23027076_640.jpg":"640x640","k_23027076_480.jpg":"480x480","k_23027076_340.jpg":"340x340","k_23027076_220.jpg":"220x220","o_23027076_1280.jpg":"1280x1701","o_23027076_1024.jpg":"1024x1361","o_23027076_640.jpg":"640x850","o_23027076_480.jpg":"480x638","o_23027076_340.jpg":"340x451","o_23027076_220.jpg":"220x292","h_23027076_1280.jpg":"1280x854","h_23027076_1024.jpg":"1024x683","h_23027076_640.jpg":"640x427","h_23027076_480.jpg":"480x320","h_23027076_340.jpg":"340x227","h_23027076_220.jpg":"220x147","pp_23027076_1280.jpg":"1280x1628","pp_23027076_1024.jpg":"1024x1303","pp_23027076_640.jpg":"640x814","pp_23027076_480.jpg":"480x611","pp_23027076_340.jpg":"340x432","pp_23027076_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1283","hd_23027082_1920.jpg":"1920x1080","k_23027082_1280.jpg":"1280x1280","k_23027082_1024.jpg":"1024x1024","k_23027082_640.jpg":"640x640","k_23027082_480.jpg":"480x480","k_23027082_340.jpg":"340x340","k_23027082_220.jpg":"220x220","o_23027082_1280.jpg":"1280x855","o_23027082_1024.jpg":"1024x684","o_23027082_640.jpg":"640x427","o_23027082_480.jpg":"480x320","o_23027082_340.jpg":"340x227","o_23027082_220.jpg":"220x147","h_23027082_1280.jpg":"1280x854","h_23027082_1024.jpg":"1024x683","h_23027082_640.jpg":"640x427","h_23027082_480.jpg":"480x320","h_23027082_340.jpg":"340x227","h_23027082_220.jpg":"220x147","pp_23027082_1280.jpg":"1280x1628","pp_23027082_1024.jpg":"1024x1303","pp_23027082_640.jpg":"640x814","pp_23027082_480.jpg":"480x611","pp_23027082_340.jpg":"340x432","pp_23027082_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1917","hd_23027084_1920.jpg":"1920x1080","k_23027084_1280.jpg":"1280x1280","k_23027084_1024.jpg":"1024x1024","k_23027084_640.jpg":"640x640","k_23027084_480.jpg":"480x480","k_23027084_340.jpg":"340x340","k_23027084_220.jpg":"220x220","o_23027084_1280.jpg":"1280x1278","o_23027084_1024.jpg":"1024x1022","o_23027084_640.jpg":"640x639","o_23027084_480.jpg":"480x479","o_23027084_340.jpg":"340x339","o_23027084_220.jpg":"220x219","h_23027084_1280.jpg":"1280x854","h_23027084_1024.jpg":"1024x683","h_23027084_640.jpg":"640x427","h_23027084_480.jpg":"480x320","h_23027084_340.jpg":"340x227","h_23027084_220.jpg":"220x147","pp_23027084_1280.jpg":"1280x1628","pp_23027084_1024.jpg":"1024x1303","pp_23027084_640.jpg":"640x814","pp_23027084_480.jpg":"480x611","pp_23027084_340.jpg":"340x432","pp_23027084_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1439","hd_23027088_1920.jpg":"1920x1080","k_23027088_1280.jpg":"1280x1280","k_23027088_1024.jpg":"1024x1024","k_23027088_640.jpg":"640x640","k_23027088_480.jpg":"480x480","k_23027088_340.jpg":"340x340","k_23027088_220.jpg":"220x220","o_23027088_1280.jpg":"1280x959","o_23027088_1024.jpg":"1024x767","o_23027088_640.jpg":"640x479","o_23027088_480.jpg":"480x359","o_23027088_340.jpg":"340x254","o_23027088_220.jpg":"220x164","h_23027088_1280.jpg":"1280x854","h_23027088_1024.jpg":"1024x683","h_23027088_640.jpg":"640x427","h_23027088_480.jpg":"480x320","h_23027088_340.jpg":"340x227","h_23027088_220.jpg":"220x147","pp_23027088_1280.jpg":"1280x1628","pp_23027088_1024.jpg":"1024x1303","pp_23027088_640.jpg":"640x814","pp_23027088_480.jpg":"480x611","pp_23027088_340.jpg":"340x432","pp_23027088_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1233","hd_23105564_1920.jpg":"1920x1080","k_23105564_1280.jpg":"1280x1280","k_23105564_1024.jpg":"1024x1024","k_23105564_640.jpg":"640x640","k_23105564_480.jpg":"480x480","k_23105564_340.jpg":"340x340","k_23105564_220.jpg":"220x220","o_23105564_1280.jpg":"1280x822","o_23105564_1024.jpg":"1024x657","o_23105564_640.jpg":"640x411","o_23105564_480.jpg":"480x308","o_23105564_340.jpg":"340x218","o_23105564_220.jpg":"220x141","h_23105564_1280.jpg":"1280x854","h_23105564_1024.jpg":"1024x683","h_23105564_640.jpg":"640x427","h_23105564_480.jpg":"480x320","h_23105564_340.jpg":"340x227","h_23105564_220.jpg":"220x147","pp_23105564_1280.jpg":"1280x1628","pp_23105564_1024.jpg":"1024x1303","pp_23105564_640.jpg":"640x814","pp_23105564_480.jpg":"480x611","pp_23105564_340.jpg":"340x432","pp_23105564_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1078","hd_23105556_1920.jpg":"1920x1080","k_23105556_1280.jpg":"1280x1280","k_23105556_1024.jpg":"1024x1024","k_23105556_640.jpg":"640x640","k_23105556_480.jpg":"480x480","k_23105556_340.jpg":"340x340","k_23105556_220.jpg":"220x220","o_23105556_1280.jpg":"1280x718","o_23105556_1024.jpg":"1024x574","o_23105556_640.jpg":"640x359","o_23105556_480.jpg":"480x269","o_23105556_340.jpg":"340x190","o_23105556_220.jpg":"220x123","h_23105556_1280.jpg":"1280x854","h_23105556_1024.jpg":"1024x683","h_23105556_640.jpg":"640x427","h_23105556_480.jpg":"480x320","h_23105556_340.jpg":"340x227","h_23105556_220.jpg":"220x147","pp_23105556_1280.jpg":"1280x1628","pp_23105556_1024.jpg":"1024x1303","pp_23105556_640.jpg":"640x814","pp_23105556_480.jpg":"480x611","pp_23105556_340.jpg":"340x432","pp_23105556_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7807443 Threads: 2 Questions: 1638236162 Slow queries: 4868691 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111455938 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/kombinaciju-mamca-i-varalice-koristi-i-svjetski-prvak-pojasnio-nam-je-zasto-je-hibrid-idealan-i-kako-s-njim-radi-1229198 [printLink] => /om/ribolov/kombinaciju-mamca-i-varalice-koristi-i-svjetski-prvak-pojasnio-nam-je-zasto-je-hibrid-idealan-i-kako-s-njim-radi-1229198?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 692687 [name] => mamac varalica kombinacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-02 09:43:53 [main_article_id] => 0 [alias] => mamac-varalica-kombinacija [link] => /tag/mamac-varalica-kombinacija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 372164 [name] => IVAN GALZINA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-galzina [link] => /tag/ivan-galzina ) [2] => stdClass Object ( [id] => 648372 [name] => mamci za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-03 14:58:57 [main_article_id] => 0 [alias] => mamci-za-ribolov [link] => /tag/mamci-za-ribolov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 628126 [name] => varalice za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-14 14:07:44 [main_article_id] => 0 [alias] => varalice-za-ribolov [link] => /tag/varalice-za-ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Hibridni zalogaj za veće ribe: kombinaciju mamca i varalice koristi i svjetski prvak Ivan Galzina, pojasnio nam je zašto je taj spoj idealan i kako s njim radi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => formula za uspjeh [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kombinaciju mamca i varalice koristi i svjetski prvak, pojasnio nam je zašto je ‘hibrid‘ idealan i kako s njim radi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/08/23027080.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivan Galzina [mainImageDesc] =>

Svjetski prvak Ivan Galzina: Hibridima najčešće lovim fratre i kantare

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/08/23027080.jpg [title] =>

Svjetski prvak Ivan Galzina: Hibridima najčešće lovim fratre i kantare

Ivan Galzina ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/08/23027072.jpg [title] =>

Za lov kantara najučinkovitiji je bijeli mamac

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/08/23027074.jpg [title] =>

Varalice su obvezno svjetlucave

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/08/23027076.jpg [title] =>

Najčešći izgled trakastih varalica

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/08/23027082.jpg [title] =>

Varalicu treba montirati blizu udice da s mamcem čini cjelinu

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/08/23027084.jpg [title] =>

Pagar najradije napada varalice oblika lignjice

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/08/23027088.jpg [title] =>

Dobro je u rezervi imati više različitih montaža varalica

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/08/23105564.jpg [title] =>

Zubatac će rado potegnuti na kombinirani mamac

Ilustracija/Shutterstock ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/08/23105556.jpg [title] =>

Za svaki ukus ponešto

Ilustracija/Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U udičarenju svim tehnikama, cocktail mamaca, odnosno kombinacija dviju i više prirodnih ješki, odavno je poznato rješenje za uspješniji ribolov, osobito kad ni jedan mamac pojedinačno nije učinkovit.

Dobro je poznato da isti učinak ima i dodavanje prirodnog mamca na varalicu u ribolovu u pokretu – potezanjem i skosavanjem.

No, s iznimkom u lovu panulavanjem najkrupnijih grabljivica u tropskim morima, tek nedavno varalice su se počele dodavati mamcima kako bi ih svojim izgledom, bojama i kretnjama učinile uočljivijim, većim i primamljivijim u ribolovu kančanicom.

Ova kombinacija je uspješna i u ribolovu odmetom, ali pri dalekim bacanjima uzrokuje kidanje mamaca i mršenje završnjaka.

Osim što pospješuje ulov, takvom kombinacijom mamca i varalice u pravilu se love veći primjerci od onih koji se love samo mamcima. Uza sve to, upotreba varalica provokatora izvrstan je način da se ne potroši puno mamaca, a da oni ipak budu obilati i primamljivi svakoj ribi.

Jarke boje

Ovi umjetni provokatori najprije su se koristili za lov u slabim uvjetima vidljivosti – mutnome moru i noćnom ribolovu, a sad se rabe i za dnevni lov. Kao provokatori najprije su rabljeni svjetlucavi plutnjaci, potom mekani stoperi, a sade postoje i posebno za to pravljene varalice od vrlo mekane plastike koje se njišu i u gotovo mirnome moru.

Za razliku od plutnjaka i stopera, koji su loptastog, jajolikog i valjkastog oblika, te posebne varalice su oblika crva, glavonožaca i tanke trake, koje se montiraju podvostručene kako bi oponašale glavonošce. U pravilu su kričavo obojene, svjetlucave ili fluorescentne. Ti provokatori su vrlo jeftini, a dimenzije su im vrlo male.

---

image

Varalice su obvezno svjetlucave

---

Najduži, oni u obliku crvića, traka i glavonožaca imaju od oko 40 do najviše 50 milimetara. Pojedinačno ili u skupinama, postavljaju se neposredno prije udice, tako da s mamcem čine jednu cjelinu. Iako su izrazito mekani, najčešće se mogu upotrijebiti nekoliko puta, sve dok ih ribe ne oštete znatno, dok oni u obliku glavonošca imaju makar jedan krak.

Specijalne varalice za ovu namjenu proizvode brojne tvrtke, ali ih je na našem tržištu malo. No u istu svrhu mogu poslužiti male varalice u obliku crvića namijenjene ultra light rock ribolovu te octopus, varalice oblika glavonožaca, kao i one oblika traka namijenjene ukrašavanju assist udica za vertical te shore jigging ribolov.

Tijekom ribolova varalice ne smiju klizati po privezu jer bi tako uzrokovale povećano mršenje pribora te odvlačile ribu od mamca na udici. Zato moraju biti fiksne, zalijepljene ili preko udice navučene na privez i potom fiksirane. Ne čvorom, nego pomoću sitne perlice, koju je najbolje zalijepiti za strunu. Montaža varalica je jednostavna pa se može raditi tijekom samog ribolova.

---

image

Dobro je u rezervi imati više različitih montaža varalica

---

Odvlačenje pažnje

Varalice, osobito više njih i one u obliku trake, crva te glavonožaca, u jakom kurentu mogu uzrokovati dodatna mršenja pribora. Da bi se to izbjeglo, dovoljno je tek za broj više povećati debljinu priveza na koji se montiraju. Čak ako je i od vidljivog najlona, deblji privez na kojemu se nalazi dodatna mekana varalica ne plaši toliko ribe jer im pažnju odvlači primamljivim oblikom, titranjem i dekorom.

Dosadašnje iskustvo naših udičara kazuje da su najučinkovitije varalice oblika trakica i glavonožaca, te one žute, crvene i fluorescentnih boja, osobito u lovu na dubinama do kojih ne dopire mnogo svjetla.

---

image

Najčešći izgled trakastih varalica

---

Također, pokazalo se da u ribolovu s njima treba koristiti nešto duže priveze, od 50 do 70 centimetara, kako bi mamac i varalica imali opušteniji način kretanja. Uza sve to, neophodno je koristiti i olovnicu nešto težu nego u lovu samim mamcem. Teža olovnica drži sistem na dnu i omogućava maksimalne kretnje u kurentu mamcu i varalici.

Koristi li se, pak, lakša olovnica, završnjak će biti nošen kurentom pa će se varalica manje samostalno kretati, a privez će se više mrsiti. Zbog upotrebe težih olovnica, ali i varalice koja stvara dodatni otpor, neophodno je loviti štapom veće gramaže, čak i do 250 grama.

---

image

Varalicu treba montirati blizu udice da s mamcem čini cjelinu

---

Mamci s dodatkom varalica ponajprije su namijenjeni za lov na dnu, ali i poviše njega, skuša, lokardi, šaruna i ušata. Pokazalo se da kantar, lokarda i skuša preferiraju dodatke u obliku traka, dok fratar, arbun, pagar i kanjac najviše preferiraju male imitacije lignjice.

Što se tiče mamaca, u kombinaciji s ovim varalicama mogu se koristiti mnogi, od dagnji i kozice te drugih račića, traka srdele i lignje, skuše... Lignja i kozica u kombinaciji s varalicom daju izvrsne rezultate u lovu kantara, fratra i arbuna.

Izdašnije nadijevanje

Ponekad se umjesto kantara ulove šarag ili pagar, koji se često s njim otimaju za hranu i teritorij. Kombinacija srdele ili lignje s varalicom pogubna je za kanjce, a isprovocirat će i ribe koje baš nisu česta lovina, poput škrpine i kavale. Osim spomenutih vrsta, u Jadranu se mamcem s varalicom mogu uloviti i vrana, kokoti, mačke, moli, ugor...

---

image

Za lov kantara najučinkovitiji je bijeli mamac

---

Na privez s dodatnom varalicom obvezno treba staviti izdašniji mamac nego kad se lovi bez varalice. Dobro je kombinirati dvije vrste mamaca, primjerice dagnju s kozicom ili lignju sa srdelom, koja je nezaobilazna u zimskom lovu, osobito komarče.

U lovu kančanicom mamce s ovim dodacima nije preporučljivo koristiti na pjeskovitom ili muljevitom terenu, zbog velike težine utega, ali je preporučljivo loviti na nešto dubljim terenima, preko 25 metara. Također, nije preporučljivo kančanicu odbacivati na iole veće daljine jer može doći do mršenja pribora.

---

image

Pagar najradije napada varalice oblika lignjice

---

Nakon spuštanja, mamce ne treba animirati skosavanjem ili horizontalno pomicati, jer se pokazalo da ova kombinacija bolje lovi ako se ne miče puno, nego samo varalica lagano nošena kurentom treperi na mjestu.

Ako dulje vrijeme nema napada riba na mamac, dobro je pribor malo podignuti s dna i otvoriti preklopnik role kako bi ga se pustilo niz struju nekoliko metara na novi teren. Potom ga opet treba zaustaviti da lagano treperi u kurentu.

---

Svjetski prvak Ivan Galzina: Hibridima najčešće lovim fratre i kantare

Dodavati varalice mamcima kod nas su prvi počeli udičari natjecatelji prije točno 10 godina. Zadranin Ivan Galzina, aktualni svjetski prvak u lovu štapom iz usidrene brodice, vjerojatno naš najbolji poznavatelj takvog ribolova, o tome kaže:

– Ovu kombinaciju, koju nazivam hibridnim mamcem, obvezno koristim u lovu kančarenjem, ne samo na natjecanjima, jer čini ribolov dinamičnim, nikakvo dosadno čekanje griza. Najčešće koristim varalice dužine oko pet centimetara, a ponekad i kraće. Varalice su ipak samo dodaci koji moraju biti u drugom planu, iza ješke koja je tu da svojim mirisom privuče ribu. Lovim klasičnim paternoster završnjakom na kojem je samo jedan pic (pjok) s dodatnom varalicom. Taj pic radim od jačeg najlona nego one na koje ću montirati samo mamce. Osim toga, na njega vezujem za broj veću udicu nego na ostale piceve kako bi se ješka mogla kvalitetno postaviti i napuniti. Veća udica izdržat će napad škarpine, kovača, tabinje, a nerijetko i ugora koji se voli baciti na varalicu. U zalihi uvijek imam piceve vezane s različitim varalicama i različitim veličinama udica. Ako osjetim da bih mogao nešto promijeniti, jednostavno zamijenim pic onim na kojem je montirana varalica. Za izradu predveza koristim najlon debljine 0,30 mm, a piceve pravim od 0,26 do 0,30 mm debelog najlona. Za neke su te debljine pretanke, ali tvrdim da se njima s lakoćom može izvaditi ribu težu od jednog kilograma.

Hibridnim mamcima najčešće lovim fratre i kantare uz redoviti prilov arbuna, kanjaca. U lovu kantara preferiram bijelu ješku u kombinaciji s raznim resicama koje ga dodatno zainteresiraju. On ješku najčešće uzima nekih metar iznad dna. Za ciljani lov fratra preferiram dagnju i ponekad crva, s tim da udica s hibridnim mamcem mora biti minimalno 50-ak centimetara ispod olovnice. Osim fratra, u takvom lovu nerijetko se zakače vrana, kanjac i tabinja.

---

---

image

Zubatac će rado potegnuti na kombinirani mamac

Ilustracija/Shutterstock
------
image

Za svaki ukus ponešto

Ilustracija/Shutterstock
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivan Galzina Ilustracija/Shutterstock Ilustracija/Shutterstock
Ivan Galzina

Svjetski prvak Ivan Galzina: Hibridima najčešće lovim fratre i kantare


Za lov kantara najučinkovitiji je bijeli mamac


Varalice su obvezno svjetlucave


Najčešći izgled trakastih varalica


Varalicu treba montirati blizu udice da s mamcem čini cjelinu


Pagar najradije napada varalice oblika lignjice


Dobro je u rezervi imati više različitih montaža varalica

Ilustracija/Shutterstock

Zubatac će rado potegnuti na kombinirani mamac

Ilustracija/Shutterstock

Za svaki ukus ponešto

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/kombinaciju-mamca-i-varalice-koristi-i-svjetski-prvak-pojasnio-nam-je-zasto-je-hibrid-idealan-i-kako-s-njim-radi-1229198 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=469a585bfebcf7565daaf44ce5298d43d5d3bc3b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kombinaciju+mamca+i+varalice+koristi+i+svjetski+prvak%2C+pojasnio+nam+je+za%C5%A1to+je+%E2%80%98hibrid%E2%80%98+idealan+i+kako+s+njim+radi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkombinaciju-mamca-i-varalice-koristi-i-svjetski-prvak-pojasnio-nam-je-zasto-je-hibrid-idealan-i-kako-s-njim-radi-1229198 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkombinaciju-mamca-i-varalice-koristi-i-svjetski-prvak-pojasnio-nam-je-zasto-je-hibrid-idealan-i-kako-s-njim-radi-1229198 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Hibridni zalogaj za veće ribe: kombinaciju mamca i varalice koristi i svjetski prvak Ivan Galzina, pojasnio nam je zašto je taj spoj idealan i kako s njim radi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => formula za uspjeh [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

formula za uspjehKombinaciju mamca i varalice koristi i svjetski prvak, pojasnio nam je zašto je ‘hibrid‘ idealan i kako s njim radi

Piše Šime Duvančić
3. listopada 2022. - 07:43

U udičarenju svim tehnikama, cocktail mamaca, odnosno kombinacija dviju i više prirodnih ješki, odavno je poznato rješenje za uspješniji ribolov, osobito kad ni jedan mamac pojedinačno nije učinkovit.

Dobro je poznato da isti učinak ima i dodavanje prirodnog mamca na varalicu u ribolovu u pokretu – potezanjem i skosavanjem.

No, s iznimkom u lovu panulavanjem najkrupnijih grabljivica u tropskim morima, tek nedavno varalice su se počele dodavati mamcima kako bi ih svojim izgledom, bojama i kretnjama učinile uočljivijim, većim i primamljivijim u ribolovu kančanicom.

Ova kombinacija je uspješna i u ribolovu odmetom, ali pri dalekim bacanjima uzrokuje kidanje mamaca i mršenje završnjaka.

Osim što pospješuje ulov, takvom kombinacijom mamca i varalice u pravilu se love veći primj...

15. svibanj 2024 18:34