stdClass Object ( [id] => 1207254 [title] => Fratar je među ribolovcima izuzetno cijenjen zbog mesa, ali i zbog borbenosti tijekom izvlačenja. Evo kako ga loviti [alias] => fratar-je-medu-ribolovcima-izuzetno-cijenjen-zbog-mesa-ali-i-zbog-borbenosti-tijekom-izvlacenja-evo-kako-ga-loviti [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Fratar je, unatoč zaštitnim mjerama koje sadrže danas važeći propisi, a po kojima je minimalna lovna dužina 17 centimetara, ipak uobičajena riba Jadrana.

Po mišljenju većine ribolovaca i ljudi koji su u stalnom kontaktu s morem i ribolovom, ni nema neke posebne potrebe za njegovom zaštitom. Istina je da ne bi trebalo loviti i zadržavati nedorasle fratre, što je zapravo pravilo primjenjivo i na sve ostale organizme, i to ponajprije zbog toga što je mali fratar poprilično nejestiv.

Nakon što se očisti, na njemu bude više kostiju nego mesa, tako da se cijeli trud zapravo uopće ne isplati. No, zato se oko krupnijih komada itekako isplati potruditi. Isplati se i potražiti poštu, i napipati vrijeme, i prilagoditi pribor, i pogoditi ješku, i uloviti ga, i očistiti, i pripremiti…

Fratar (Diplodus vulgaris, Geofroy st. Hillaire, 1817) riba je iz obitelj ljuskavki (Sparidae), što je očito već na prvi pogled. Ima ovalno i bočno spljošteno tijelo, s relativno malom glavom i dobro razvijenim perajama, od kojih je repna najjača. Čitavo je tijelo pokriveno krupnim ljuskama, dok se po boku proteže bočna linija koja je vidljiva cijelom dužinom.

S leđne je strane tamne metalnoplave boje sa zlatastim odsjajem, prema bokovima svjetliji, a na trbuhu srebrnobijel. Uzduž tijela protežu se tanke zlataste prugice. Na vratu ima poput sedla crnu mrlju koja se spušta do sredine škržnog zaklopca, a oko korijena repne peraje ima crni prsten.

Može narasti do 40 cm dužine i težiti 1,30 kg, pri čemu je prosječna lovna težina za ovu vrstu ipak samo 0,06 kilograma. Fratar je tipična bentoska riba i nalazimo ga uzduž cijelog obalnog pojasa na svim dnima, no znatno više nad hridinastim i škrapavim, oko svih vanjskih otoka, te na zapadnoj obali Istre, na dubinama od 5 do 40 metara. Ulovi ostvareni na dubinama od 100 i preko 100 metara vrlo su rijetki.

---

image

Pristojan ulov

---

Nedorasli i mladi primjerci česti su u plićim zaljevima, gdje u manjim jatima prate trlje, ovčice i drugu pridnenu ribu koja ruje po morskome dnu. Za razliku od njih, odrasli su primjerci puno oprezniji i nepovjerljiviji, plahiji i divljiji. Iako temeljno okupljeni u velike grupe, zapravo žive životom samotara po škrapama i skrovištima, u sigurnosti dubljih i skrovitijih mjesta, baš kao da ne pripadaju istom jatu.

Spolnu zrelost fratar postiže s 20-ak centimetara dužine, a mrijesti se početkom zime, kada mu glava, posebno između očiju, poprima čeličnoplavkastu boju.

MESNE DELICIJE

Fratar u principu voli mirno vrijeme i lagani do umjereni zapadni ili južni vjetar. Najbolje se lovi u sumrak, noću po mjesečini, te u zoru. Ipak, u zoru se u pravilu love manji primjerci nego tijekom noći. Pritisak nadolazeće ciklone može biti okidač, kad posebno agresivno nasrću na ponuđenu ješku.

Fratar se hrani pretežno sitnim beskralježnjacima, pri čemu, iako uglavnom vrlo proždrljiv, ima svoj omiljeni meni. Tako se na prvom mjestu nalazi veliki crv, a odmah za njim gambori, rakovi samci, kozice, te ostali crvi poput koreana ili arenicole.

Od školjki mu je dagnja posebna poslastica, dok se na parangalima dobro lovi na trpa, volka i petrovo uho. Naravno, uz sve to stoji i srdela koja, kao univerzalna ješka, uspješno lovi i fratra.

---

image

Veliki crv najbolja je ješka za fratre

---

Premda rijetko, fratar ponekad pase i alge, a kad je gladan, zna razbiti i ježinca.

U lovu se može i brumati, za što su se na manjim dubinama najboljima pokazali zdrobljeni ježevi, dok je za lov na većoj dubini prikladnija skašena srdela, kao i prazne zdrobljene ljušture daganja. Kao i u svim ostalim brumanjima, i ovdje je važno samo privući ribu, a ne i nahraniti je.

---

image

Uz dagnje i velike kozice uspjeh teško da može izostati

---

FERMOM S KRAJA

Budući da se fratar može loviti i s obale i iz barke, komponiranje pribora u prvom redu ovisi o odabiru tehnike. U obalnom ribolovu fratra se najčešće lovi na fermu, i to ne izbacujući sisteme pretjerano daleko od kraja. Premda, ovisno o terenu, ta udaljenost može znatno oscilirati, ribolov se najčešće odvija na daljini od 30 do 50 metara od obale.

Najpraktičnijom se pokazala montaža s kliznom olovnicom. Osnova je u tom slučaju najlonski monofil promjera 0,35 do 0,40 milimetara, a predvez fluorokarbonski, dužine od 30 do 40 cm i promjera od 0,30 do 0,35 mm, s vezanom jačom kovanom udicom širine luka do 15 milimetara.

Iako se može loviti i s utvrdo zategnutom kočnicom, bolji se rezultati postižu s rolama sa slobodnim hodom špule. U trenutku kada fratar prihvati ješku s udicom, najčešće je odmah strelovito pokušava odvući u zaklon, pri čemu uglavnom dolazi do samoubadanja, tako da neke velike kalkulacije oko izvlačenja nema. Fratra treba bez oklijevanja izvući što prije da bismo preduhitrili i izbjegli eventualno zavlačenje u škrape i procijepe.

Upravo zbog toga mnogi u ovakvom lovu koriste elektroničke indikatore griza. Budući da je fratar izrazito temperamentna i borbena riba, do posljednjeg će trenutka pružati maksimalan otpor uz vrlo snažne udarce, neprekidno treperenje i šijanje, tako da ne treba posebno naglašavati važnost potrebe za podmetačem kao obaveznim dijelom pribora u obalnom ribolovu fratara.

KOVANICOM IZ BARKE

Iz barke se fratra najčešće lovi klasičnom kančanicom s predvezom od fluorokarbonske osnove, promjera ne ispod 0,35 milimetara, s dvije ili tri prame duge od 15 do 30 centimetara, ne tanje od 0,28 milimetara. Ako riba radi prema očekivanjima, prame mogu biti i kraće, no ako riba teško i podozrivo prima ponuđenu ješku, tada prame trebaju biti tanje i duže.

Najdonja prama obavezno mora loviti ispod olovnice težine 60 do 100 grama. Iznimno, na plitkim poštama olovnica može biti i sasvim lagana, od samo 30 grama. U ovakvom je lovu idealna udica kovanica širine luka od 10 do 15 milimetara.

Premda je kod izraženog kurenta ili jačeg vjetra sidro nužno, idealno je loviti u laganom driftu, bez sidra. U lovu se pribor spušta do samoga dna, nakon čega se čeka potez ribe. Udarac fratra odmjeren je i snažan. Mnogi ribolovci griješe, pa kontriraju na one prve, neodređene pomake vrha štapa.

---

image

Osjetljivi vrh preduvjet je za uspjeh u lovu fratara

---

Takve kontre najčešće ne donose ribu, nego je samo ogrebu, nakon čega se fratar zavlači u prvu rupu, gdje, ako je ozlijeđen, ponekad ostaje i više dana.

Ako, pak, padne s udice u prvih nekoliko metara izvlačenja, svojim paničnim bijegom može natjerati i ostale fratre, ali i drugu ribu na tom području u bijeg i zavlačenje u rupe, nakon čega je, pogotovo ako je do toga došlo nekoliko puta zaredom, najpametnije potražiti novu poziciju.

NA SIDRU I U DRIFTU

Ako je pošta provjereno dobra, a fratri unatoč svim dobro posloženim kockicama ne grizu, od pomoći može biti češljanje dna. Pribor treba zabaciti petnaestak metara od barke te, nakon što olovnica padne na dno, sistem vrlo sporo privlačiti. Takvo šuljanje po dnu najčešće vrlo uspješno isprovocira griz.

Fratri vole potražiti hranu i u plićaku, na pustim obalama, gdje se valovi razbijaju u stijene. Na takvim se pozicijama nalaze već na dubini od 5-6 metara u neposrednoj blizini obale, tako da je lov moguć jedino iz barke, i to tako da se sistemi zabacuju prema obali. Idealno doba dana za ovakav lov je kasno popodne te noć, i to dva dana prije punog mjeseca.

Barkom je potrebno prići obali tako da nas kurenat nosi od obale, te klasičan sistem od dvije ili tri prame s olovnicom na kraju zabaciti gotovo uza samu obalu.

Po potrebi, ovisno o snazi kurenta, strunu treba i popuštati, no griz uglavnom uslijedi gotovo odmah nakon zabačaja. Kao i u svim ostalim tehnikama, i ovdje zakačenu ribu treba bez oklijevanja izvlačiti da bismo spriječili zavlačenja u škrape.

Kod ovakvog načina lova spuštanje sidra plaši ribu, tako da je potrebno neprestano biti na motoru. Sidriti se može, ali jedino u situaciji kada se lovi na poziciji na kojoj kurenat i vjetar barku i sisteme nose prema otoku. I premda je takav način lova vrlo produktivan, treba računati i s rizikom od nasukavanja, koji je u takvoj situaciji vrlo visok i nije nipošto zanemariv.

SVI GA VOLE

U kuhinji je fratar, bez obzira na sklonosti kuhara i uzvanika, uvijek vrlo cijenjen. Zbog vrlo tečnog i ukusnog mesa, te krupnih i pravilno raspoređenih kostiju, svi ga vole. Može se spremati na sve poznate načine, pri čemu je jednako ukusan kuhan i pečen na žaru.

A ako do sada niste uspjeli nasukati svoga kapitalnog fratra, ne popića, nego kardinala, krajnje je vrijeme da se i u tome okušate. Složite pribor, uzmite crva i isplovite u sumrak, dva dana prije punog mjeseca. Noć provedena na moru u lovu na velike fratre neprocjenjiv je doživljaj i nenadomjestivo iskustvo.

---

NA SKALINI

Fratra je moguće loviti i plovkom, i to na hridinastom terenu, gdje se škrape u obliku malih kanjona pružaju uz samu obalu. Pažljivim zabacivanjem sistema u te kanjone mogu se ostvariti lijepi ulovi.

Osim toga, na pojedinim pozicijama, na kojima se dno stepenasto spušta pod oštrim kutom i s visokim skalinama, lov teškim kliznim wagglerom pokazao se vrlo učinkovitim.

Uz malo proračuna, nije teško plasirati ješku upravo iza skaline gdje se fratri zadržavaju. Važno je samo odmah nakon uočenoga griza pribor u potpunosti izvući bez obzira na rezultat kontre, kako bi se izbjegao zadjev.

---

---

SVJETLO U TAMI

Fratar je, kao vrsta koja dobar dio svojih aktivnosti odrađuje noću, osjetljiv na svjetlo. Tako se na pojedinim dubljim pozicijama, čak i danju, postavljanje starlete na predvez neposredno uz plovak pokazalo vrlo uspješnim. To diskretno svjetlo još dok sistem tone privlači pažnju ribe, kojoj, nakon što je privučena, nije nimalo teško otkriti ponuđenu ješku.

---

---

NARODNI NAZIVI

Fratar na našoj obali ima brojne narodne nazive. U Istri je baraj, u Novigradu pokrivalo, a na krajnjem jugu ponteletera. Oluz, crnoguz, crnosip, šaroperac, frankul, pop, popić, špijun, prekolarac, vadabuža, logor i kalauza, uz brojne izvedenice, tek su neki s duge liste tih naziva, što je zapravo samo još jedna potvrda brojnosti i rasprostranjenosti ove vrste.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Udicom na kardinala [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Udicom na kardinala 2 0 8598 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-07-10 14:36:25 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Mario Petričić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-07-11 13:18:00 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-07-11 13:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 88 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/07\/10\/7711941.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/10\/7711920.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/10\/7711875.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/10\/7711925.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/10\/7711931.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Mario Petri\u010di\u0107","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Fratar je tipi\u010dno obojen i te\u0161ko ga je pobrkati s drugim vrstama<\/p>","

Osjetljivi vrh preduvjet je za uspjeh u lovu fratara<\/p>","

Pristojan ulov<\/p>","

Veliki crv najbolja je je\u0161ka za fratre<\/p>","

Uz dagnje i velike kozice uspjeh te\u0161ko da mo\u017ee izostati<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_7711941_1920.jpg":"1920x1080","k_7711941_1280.jpg":"1280x1280","k_7711941_1024.jpg":"1024x1024","k_7711941_640.jpg":"640x640","k_7711941_480.jpg":"480x480","k_7711941_340.jpg":"340x340","k_7711941_220.jpg":"220x220","o_7711941_1280.jpg":"1280x960","o_7711941_1024.jpg":"1024x768","o_7711941_640.jpg":"640x480","o_7711941_480.jpg":"480x360","o_7711941_340.jpg":"340x255","o_7711941_220.jpg":"220x165","h_7711941_1280.jpg":"1280x854","h_7711941_1024.jpg":"1024x683","h_7711941_640.jpg":"640x427","h_7711941_480.jpg":"480x320","h_7711941_340.jpg":"340x227","h_7711941_220.jpg":"220x147","pp_7711941_1280.jpg":"1280x1628","pp_7711941_1024.jpg":"1024x1303","pp_7711941_640.jpg":"640x814","pp_7711941_480.jpg":"480x611","pp_7711941_340.jpg":"340x432","pp_7711941_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7711920_1920.jpg":"1920x1080","k_7711920_1280.jpg":"1280x1280","k_7711920_1024.jpg":"1024x1024","k_7711920_640.jpg":"640x640","k_7711920_480.jpg":"480x480","k_7711920_340.jpg":"340x340","k_7711920_220.jpg":"220x220","o_7711920_1280.jpg":"1280x960","o_7711920_1024.jpg":"1024x768","o_7711920_640.jpg":"640x480","o_7711920_480.jpg":"480x360","o_7711920_340.jpg":"340x255","o_7711920_220.jpg":"220x165","h_7711920_1280.jpg":"1280x854","h_7711920_1024.jpg":"1024x683","h_7711920_640.jpg":"640x427","h_7711920_480.jpg":"480x320","h_7711920_340.jpg":"340x227","h_7711920_220.jpg":"220x147","pp_7711920_1280.jpg":"1280x1628","pp_7711920_1024.jpg":"1024x1303","pp_7711920_640.jpg":"640x814","pp_7711920_480.jpg":"480x611","pp_7711920_340.jpg":"340x432","pp_7711920_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7711875_1920.jpg":"1920x1080","k_7711875_1280.jpg":"1280x1280","k_7711875_1024.jpg":"1024x1024","k_7711875_640.jpg":"640x640","k_7711875_480.jpg":"480x480","k_7711875_340.jpg":"340x340","k_7711875_220.jpg":"220x220","o_7711875_1280.jpg":"1280x960","o_7711875_1024.jpg":"1024x768","o_7711875_640.jpg":"640x480","o_7711875_480.jpg":"480x360","o_7711875_340.jpg":"340x255","o_7711875_220.jpg":"220x165","h_7711875_1280.jpg":"1280x854","h_7711875_1024.jpg":"1024x683","h_7711875_640.jpg":"640x427","h_7711875_480.jpg":"480x320","h_7711875_340.jpg":"340x227","h_7711875_220.jpg":"220x147","pp_7711875_1280.jpg":"1280x1628","pp_7711875_1024.jpg":"1024x1303","pp_7711875_640.jpg":"640x814","pp_7711875_480.jpg":"480x611","pp_7711875_340.jpg":"340x432","pp_7711875_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7711925_1920.jpg":"1920x1080","k_7711925_1280.jpg":"1280x1280","k_7711925_1024.jpg":"1024x1024","k_7711925_640.jpg":"640x640","k_7711925_480.jpg":"480x480","k_7711925_340.jpg":"340x340","k_7711925_220.jpg":"220x220","o_7711925_1280.jpg":"1280x960","o_7711925_1024.jpg":"1024x768","o_7711925_640.jpg":"640x480","o_7711925_480.jpg":"480x360","o_7711925_340.jpg":"340x255","o_7711925_220.jpg":"220x165","h_7711925_1280.jpg":"1280x854","h_7711925_1024.jpg":"1024x683","h_7711925_640.jpg":"640x427","h_7711925_480.jpg":"480x320","h_7711925_340.jpg":"340x227","h_7711925_220.jpg":"220x147","pp_7711925_1280.jpg":"1280x1628","pp_7711925_1024.jpg":"1024x1303","pp_7711925_640.jpg":"640x814","pp_7711925_480.jpg":"480x611","pp_7711925_340.jpg":"340x432","pp_7711925_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7711931_1920.jpg":"1920x1080","k_7711931_1280.jpg":"1280x1280","k_7711931_1024.jpg":"1024x1024","k_7711931_640.jpg":"640x640","k_7711931_480.jpg":"480x480","k_7711931_340.jpg":"340x340","k_7711931_220.jpg":"220x220","o_7711931_1280.jpg":"1280x960","o_7711931_1024.jpg":"1024x768","o_7711931_640.jpg":"640x480","o_7711931_480.jpg":"480x360","o_7711931_340.jpg":"340x255","o_7711931_220.jpg":"220x165","h_7711931_1280.jpg":"1280x854","h_7711931_1024.jpg":"1024x683","h_7711931_640.jpg":"640x427","h_7711931_480.jpg":"480x320","h_7711931_340.jpg":"340x227","h_7711931_220.jpg":"220x147","pp_7711931_1280.jpg":"1280x1628","pp_7711931_1024.jpg":"1024x1303","pp_7711931_640.jpg":"640x814","pp_7711931_480.jpg":"480x611","pp_7711931_340.jpg":"340x432","pp_7711931_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15472005 Threads: 5 Questions: 3199475530 Slow queries: 7199812 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235962047 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/fratar-je-medu-ribolovcima-izuzetno-cijenjen-zbog-mesa-ali-i-zbog-borbenosti-tijekom-izvlacenja-evo-kako-ga-loviti-1207254 [printLink] => /om/ribolov/fratar-je-medu-ribolovcima-izuzetno-cijenjen-zbog-mesa-ali-i-zbog-borbenosti-tijekom-izvlacenja-evo-kako-ga-loviti-1207254?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 384208 [name] => fratar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fratar [link] => /tag/fratar ) [1] => stdClass Object ( [id] => 683934 [name] => riba fratar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-10 16:55:32 [main_article_id] => 0 [alias] => riba-fratar [link] => /tag/riba-fratar ) [2] => stdClass Object ( [id] => 683935 [name] => fratar ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-10 16:55:32 [main_article_id] => 0 [alias] => fratar-ribolov [link] => /tag/fratar-ribolov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 650545 [name] => kako loviti fratre [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:35:43 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-fratre [link] => /tag/kako-loviti-fratre ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Udicom na kardinala [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Fratar je među ribolovcima izuzetno cijenjen zbog mesa, ali i zbog borbenosti tijekom izvlačenja. Evo kako ga loviti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-10-57-41-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/10/7711941.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Mario Petričić [mainImageDesc] =>

Fratar je tipično obojen i teško ga je pobrkati s drugim vrstama

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/10/7711941.jpg [title] =>

Fratar je tipično obojen i teško ga je pobrkati s drugim vrstama

Mario Petričić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/10/7711920.jpg [title] =>

Osjetljivi vrh preduvjet je za uspjeh u lovu fratara

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/10/7711875.jpg [title] =>

Pristojan ulov

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/10/7711925.jpg [title] =>

Veliki crv najbolja je ješka za fratre

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/10/7711931.jpg [title] =>

Uz dagnje i velike kozice uspjeh teško da može izostati

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Fratar je, unatoč zaštitnim mjerama koje sadrže danas važeći propisi, a po kojima je minimalna lovna dužina 17 centimetara, ipak uobičajena riba Jadrana.

Po mišljenju većine ribolovaca i ljudi koji su u stalnom kontaktu s morem i ribolovom, ni nema neke posebne potrebe za njegovom zaštitom. Istina je da ne bi trebalo loviti i zadržavati nedorasle fratre, što je zapravo pravilo primjenjivo i na sve ostale organizme, i to ponajprije zbog toga što je mali fratar poprilično nejestiv.

Nakon što se očisti, na njemu bude više kostiju nego mesa, tako da se cijeli trud zapravo uopće ne isplati. No, zato se oko krupnijih komada itekako isplati potruditi. Isplati se i potražiti poštu, i napipati vrijeme, i prilagoditi pribor, i pogoditi ješku, i uloviti ga, i očistiti, i pripremiti…

Fratar (Diplodus vulgaris, Geofroy st. Hillaire, 1817) riba je iz obitelj ljuskavki (Sparidae), što je očito već na prvi pogled. Ima ovalno i bočno spljošteno tijelo, s relativno malom glavom i dobro razvijenim perajama, od kojih je repna najjača. Čitavo je tijelo pokriveno krupnim ljuskama, dok se po boku proteže bočna linija koja je vidljiva cijelom dužinom.

S leđne je strane tamne metalnoplave boje sa zlatastim odsjajem, prema bokovima svjetliji, a na trbuhu srebrnobijel. Uzduž tijela protežu se tanke zlataste prugice. Na vratu ima poput sedla crnu mrlju koja se spušta do sredine škržnog zaklopca, a oko korijena repne peraje ima crni prsten.

Može narasti do 40 cm dužine i težiti 1,30 kg, pri čemu je prosječna lovna težina za ovu vrstu ipak samo 0,06 kilograma. Fratar je tipična bentoska riba i nalazimo ga uzduž cijelog obalnog pojasa na svim dnima, no znatno više nad hridinastim i škrapavim, oko svih vanjskih otoka, te na zapadnoj obali Istre, na dubinama od 5 do 40 metara. Ulovi ostvareni na dubinama od 100 i preko 100 metara vrlo su rijetki.

---

image

Pristojan ulov

---

Nedorasli i mladi primjerci česti su u plićim zaljevima, gdje u manjim jatima prate trlje, ovčice i drugu pridnenu ribu koja ruje po morskome dnu. Za razliku od njih, odrasli su primjerci puno oprezniji i nepovjerljiviji, plahiji i divljiji. Iako temeljno okupljeni u velike grupe, zapravo žive životom samotara po škrapama i skrovištima, u sigurnosti dubljih i skrovitijih mjesta, baš kao da ne pripadaju istom jatu.

Spolnu zrelost fratar postiže s 20-ak centimetara dužine, a mrijesti se početkom zime, kada mu glava, posebno između očiju, poprima čeličnoplavkastu boju.

MESNE DELICIJE

Fratar u principu voli mirno vrijeme i lagani do umjereni zapadni ili južni vjetar. Najbolje se lovi u sumrak, noću po mjesečini, te u zoru. Ipak, u zoru se u pravilu love manji primjerci nego tijekom noći. Pritisak nadolazeće ciklone može biti okidač, kad posebno agresivno nasrću na ponuđenu ješku.

Fratar se hrani pretežno sitnim beskralježnjacima, pri čemu, iako uglavnom vrlo proždrljiv, ima svoj omiljeni meni. Tako se na prvom mjestu nalazi veliki crv, a odmah za njim gambori, rakovi samci, kozice, te ostali crvi poput koreana ili arenicole.

Od školjki mu je dagnja posebna poslastica, dok se na parangalima dobro lovi na trpa, volka i petrovo uho. Naravno, uz sve to stoji i srdela koja, kao univerzalna ješka, uspješno lovi i fratra.

---

image

Veliki crv najbolja je ješka za fratre

---

Premda rijetko, fratar ponekad pase i alge, a kad je gladan, zna razbiti i ježinca.

U lovu se može i brumati, za što su se na manjim dubinama najboljima pokazali zdrobljeni ježevi, dok je za lov na većoj dubini prikladnija skašena srdela, kao i prazne zdrobljene ljušture daganja. Kao i u svim ostalim brumanjima, i ovdje je važno samo privući ribu, a ne i nahraniti je.

---

image

Uz dagnje i velike kozice uspjeh teško da može izostati

---

FERMOM S KRAJA

Budući da se fratar može loviti i s obale i iz barke, komponiranje pribora u prvom redu ovisi o odabiru tehnike. U obalnom ribolovu fratra se najčešće lovi na fermu, i to ne izbacujući sisteme pretjerano daleko od kraja. Premda, ovisno o terenu, ta udaljenost može znatno oscilirati, ribolov se najčešće odvija na daljini od 30 do 50 metara od obale.

Najpraktičnijom se pokazala montaža s kliznom olovnicom. Osnova je u tom slučaju najlonski monofil promjera 0,35 do 0,40 milimetara, a predvez fluorokarbonski, dužine od 30 do 40 cm i promjera od 0,30 do 0,35 mm, s vezanom jačom kovanom udicom širine luka do 15 milimetara.

Iako se može loviti i s utvrdo zategnutom kočnicom, bolji se rezultati postižu s rolama sa slobodnim hodom špule. U trenutku kada fratar prihvati ješku s udicom, najčešće je odmah strelovito pokušava odvući u zaklon, pri čemu uglavnom dolazi do samoubadanja, tako da neke velike kalkulacije oko izvlačenja nema. Fratra treba bez oklijevanja izvući što prije da bismo preduhitrili i izbjegli eventualno zavlačenje u škrape i procijepe.

Upravo zbog toga mnogi u ovakvom lovu koriste elektroničke indikatore griza. Budući da je fratar izrazito temperamentna i borbena riba, do posljednjeg će trenutka pružati maksimalan otpor uz vrlo snažne udarce, neprekidno treperenje i šijanje, tako da ne treba posebno naglašavati važnost potrebe za podmetačem kao obaveznim dijelom pribora u obalnom ribolovu fratara.

KOVANICOM IZ BARKE

Iz barke se fratra najčešće lovi klasičnom kančanicom s predvezom od fluorokarbonske osnove, promjera ne ispod 0,35 milimetara, s dvije ili tri prame duge od 15 do 30 centimetara, ne tanje od 0,28 milimetara. Ako riba radi prema očekivanjima, prame mogu biti i kraće, no ako riba teško i podozrivo prima ponuđenu ješku, tada prame trebaju biti tanje i duže.

Najdonja prama obavezno mora loviti ispod olovnice težine 60 do 100 grama. Iznimno, na plitkim poštama olovnica može biti i sasvim lagana, od samo 30 grama. U ovakvom je lovu idealna udica kovanica širine luka od 10 do 15 milimetara.

Premda je kod izraženog kurenta ili jačeg vjetra sidro nužno, idealno je loviti u laganom driftu, bez sidra. U lovu se pribor spušta do samoga dna, nakon čega se čeka potez ribe. Udarac fratra odmjeren je i snažan. Mnogi ribolovci griješe, pa kontriraju na one prve, neodređene pomake vrha štapa.

---

image

Osjetljivi vrh preduvjet je za uspjeh u lovu fratara

---

Takve kontre najčešće ne donose ribu, nego je samo ogrebu, nakon čega se fratar zavlači u prvu rupu, gdje, ako je ozlijeđen, ponekad ostaje i više dana.

Ako, pak, padne s udice u prvih nekoliko metara izvlačenja, svojim paničnim bijegom može natjerati i ostale fratre, ali i drugu ribu na tom području u bijeg i zavlačenje u rupe, nakon čega je, pogotovo ako je do toga došlo nekoliko puta zaredom, najpametnije potražiti novu poziciju.

NA SIDRU I U DRIFTU

Ako je pošta provjereno dobra, a fratri unatoč svim dobro posloženim kockicama ne grizu, od pomoći može biti češljanje dna. Pribor treba zabaciti petnaestak metara od barke te, nakon što olovnica padne na dno, sistem vrlo sporo privlačiti. Takvo šuljanje po dnu najčešće vrlo uspješno isprovocira griz.

Fratri vole potražiti hranu i u plićaku, na pustim obalama, gdje se valovi razbijaju u stijene. Na takvim se pozicijama nalaze već na dubini od 5-6 metara u neposrednoj blizini obale, tako da je lov moguć jedino iz barke, i to tako da se sistemi zabacuju prema obali. Idealno doba dana za ovakav lov je kasno popodne te noć, i to dva dana prije punog mjeseca.

Barkom je potrebno prići obali tako da nas kurenat nosi od obale, te klasičan sistem od dvije ili tri prame s olovnicom na kraju zabaciti gotovo uza samu obalu.

Po potrebi, ovisno o snazi kurenta, strunu treba i popuštati, no griz uglavnom uslijedi gotovo odmah nakon zabačaja. Kao i u svim ostalim tehnikama, i ovdje zakačenu ribu treba bez oklijevanja izvlačiti da bismo spriječili zavlačenja u škrape.

Kod ovakvog načina lova spuštanje sidra plaši ribu, tako da je potrebno neprestano biti na motoru. Sidriti se može, ali jedino u situaciji kada se lovi na poziciji na kojoj kurenat i vjetar barku i sisteme nose prema otoku. I premda je takav način lova vrlo produktivan, treba računati i s rizikom od nasukavanja, koji je u takvoj situaciji vrlo visok i nije nipošto zanemariv.

SVI GA VOLE

U kuhinji je fratar, bez obzira na sklonosti kuhara i uzvanika, uvijek vrlo cijenjen. Zbog vrlo tečnog i ukusnog mesa, te krupnih i pravilno raspoređenih kostiju, svi ga vole. Može se spremati na sve poznate načine, pri čemu je jednako ukusan kuhan i pečen na žaru.

A ako do sada niste uspjeli nasukati svoga kapitalnog fratra, ne popića, nego kardinala, krajnje je vrijeme da se i u tome okušate. Složite pribor, uzmite crva i isplovite u sumrak, dva dana prije punog mjeseca. Noć provedena na moru u lovu na velike fratre neprocjenjiv je doživljaj i nenadomjestivo iskustvo.

---

NA SKALINI

Fratra je moguće loviti i plovkom, i to na hridinastom terenu, gdje se škrape u obliku malih kanjona pružaju uz samu obalu. Pažljivim zabacivanjem sistema u te kanjone mogu se ostvariti lijepi ulovi.

Osim toga, na pojedinim pozicijama, na kojima se dno stepenasto spušta pod oštrim kutom i s visokim skalinama, lov teškim kliznim wagglerom pokazao se vrlo učinkovitim.

Uz malo proračuna, nije teško plasirati ješku upravo iza skaline gdje se fratri zadržavaju. Važno je samo odmah nakon uočenoga griza pribor u potpunosti izvući bez obzira na rezultat kontre, kako bi se izbjegao zadjev.

---

---

SVJETLO U TAMI

Fratar je, kao vrsta koja dobar dio svojih aktivnosti odrađuje noću, osjetljiv na svjetlo. Tako se na pojedinim dubljim pozicijama, čak i danju, postavljanje starlete na predvez neposredno uz plovak pokazalo vrlo uspješnim. To diskretno svjetlo još dok sistem tone privlači pažnju ribe, kojoj, nakon što je privučena, nije nimalo teško otkriti ponuđenu ješku.

---

---

NARODNI NAZIVI

Fratar na našoj obali ima brojne narodne nazive. U Istri je baraj, u Novigradu pokrivalo, a na krajnjem jugu ponteletera. Oluz, crnoguz, crnosip, šaroperac, frankul, pop, popić, špijun, prekolarac, vadabuža, logor i kalauza, uz brojne izvedenice, tek su neki s duge liste tih naziva, što je zapravo samo još jedna potvrda brojnosti i rasprostranjenosti ove vrste.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Mario Petričić
Mario Petričić

Fratar je tipično obojen i teško ga je pobrkati s drugim vrstama


Osjetljivi vrh preduvjet je za uspjeh u lovu fratara


Pristojan ulov


Veliki crv najbolja je ješka za fratre


Uz dagnje i velike kozice uspjeh teško da može izostati

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/fratar-je-medu-ribolovcima-izuzetno-cijenjen-zbog-mesa-ali-i-zbog-borbenosti-tijekom-izvlacenja-evo-kako-ga-loviti-1207254 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a43e1052008ca86c3cb9b1d6479ca152f8e2a3e8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Fratar+je+me%C4%91u+ribolovcima+izuzetno+cijenjen+zbog+mesa%2C+ali+i+zbog+borbenosti+tijekom+izvla%C4%8Denja.+Evo+kako+ga+loviti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Ffratar-je-medu-ribolovcima-izuzetno-cijenjen-zbog-mesa-ali-i-zbog-borbenosti-tijekom-izvlacenja-evo-kako-ga-loviti-1207254 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Ffratar-je-medu-ribolovcima-izuzetno-cijenjen-zbog-mesa-ali-i-zbog-borbenosti-tijekom-izvlacenja-evo-kako-ga-loviti-1207254 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Udicom na kardinala [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

Udicom na kardinalaFratar je među ribolovcima izuzetno cijenjen zbog mesa, ali i zbog borbenosti tijekom izvlačenja. Evo kako ga loviti

Piše Mario Petričić
11. srpnja 2022. - 15:18

Fratar je, unatoč zaštitnim mjerama koje sadrže danas važeći propisi, a po kojima je minimalna lovna dužina 17 centimetara, ipak uobičajena riba Jadrana.

Po mišljenju većine ribolovaca i ljudi koji su u stalnom kontaktu s morem i ribolovom, ni nema neke posebne potrebe za njegovom zaštitom. Istina je da ne bi trebalo loviti i zadržavati nedorasle fratre, što je zapravo pravilo primjenjivo i na sve ostale organizme, i to ponajprije zbog toga što je mali fratar poprilično nejestiv.

Nakon što se očisti, na njemu bude više kostiju nego mesa, tako da se cijeli trud zapravo uopće ne isplati. No, zato se oko krupnijih komada itekako isplati potruditi. Isplati se i potražiti poštu, i napipati vrijeme, i prilagoditi pribor, i pogoditi ješku, i uloviti ga, i očistiti, i pripremiti…...

18. svibanj 2024 12:57