stdClass Object ( [id] => 1061812 [title] => Detaljno savjetujemo kako s obale loviti predatore živim mamcima: upotrijebite tehniku koja ima brojne prednosti [alias] => detaljno-savjetujemo-kako-s-obale-loviti-predatore-zivim-mamcima-upotrijebite-tehniku-koja-ima-brojne-prednosti [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ribe grabljivice, čak i najagresivnije poput strijelke, koja napada sve što se kreće u moru i kad je sita, manje oprezno i radije nego uginulu jedu živu hranu. Zato su za lov grabljivica udicom bolji mamac žive ribe, rakovi i glavonošci. No, žive mamce, osobito ribe, teško je pribaviti i održati. Posebno je teško te mamce žive ponuditi u ribolovu odmetom, osobito dalekim bacanjem - surf te heavy casting tehnikom.

Bez trzajnog stresa

Za plasiranje živih mamaca na velike daljine bez njihovog podvrgavanja stresu, trzaju pri odbačaju i udaru o površinu, danas se koriste radijom upravljane letjelice i plovila. No, postoji i jedan odavno poznat i, tko zna zašto, kod nas malo poznat, a učinkovit i jeftin način - žičarom. Umjesto da se odbacuje, mamac se spušta niz osnovnu strunu.

Višestruka je prednost ovog načina plasiranja mamca u odnosu na odbacivanje. Osim izostanka trzaja pri odbačaju i udaru pri padu u vodu, neopterećeni mamac lagano, prirodno tone i duže pretražuje gornje slojeve mora, a kad potone, mamac ima veliku pokretljivost i ne može se tako lako zapetljati za osnovnu strunu ili sakriti u kakav procijep.

No, za takav način plasiranja mamca potrebno je na nešto kompliciraniji način kompletirati pribor nego za lov odbacivanjem. Kao što je prikazano crtežom br. 1., najjednostavnija žičara radi se tako da se na osnovnu strunu navuče graničnik hoda priveza - plastična perlica postavljena između dva lažna čvora.

---

image
Crtež br. 1 - Izgled klasične žičare
---

Nakon njihove montaže, za kraj osnovne strune vezuje se klizač - vrtilica s kopčom za držanje utega. Poviše graničnika postavlja se klizač - kopča, sa ili bez vrtilice, koja nosi privez. Privez, pak, čini struna dužine oko dva metra koja na kraju ima jednu do dvije, ponekad i tri udice, ovisno o dužini mamca.

Kompletni sistem za lov krupnih grabljivica najčešće se izrađuje od najlonske strune promjera 0,40 do 0,50 mm. No, mnogi, osobito kad se očekuje ulov strijelke, zadnjih 20 do 30 cm priveza izrađuju od žice ili sajle jačine 20 do 30 libri. Ovisno o očekivanoj veličini ulova, na pribor se postavljaju lovne udice širine luka 15 do 21 mm. Najbolje je koristiti tzv. kovane s vrhom zakrivljenim unutra, tipa Live bait, Beak ili Cyrcle, najprimjerenije za nadijevanje živih ribica i glavonožaca.

Pomični graničnik

Da se mamac ne bi mogao sakriti u kakav zaklon na dnu, graničnik se postavlja, odnosno hod priveza se ograničava na barem dva pa do četiri metra poviše utega. A da bi se spriječilo neželjeno primicanje pribora i labavljenje osnovne strune, sistem biti opterećen olovnicom dostatne težine, najčešće do 100, ali čak i do 150 grama, ovisno o dubini i daljini na kojoj se lovi. Olovnica treba biti piramidalnog ili kojeg drugog oblika koji dobro drži i ne valja se.

Umjesto fiksnog, bolje rješenje je pomični graničnik hoda priveza. Najjednostavnije ga je izraditi navlačenjem na osnovnu strunu plastične kuglice, potom uske gumene cjevčice dužine barem 5 cm. Takvo rješenje omogućava podešavanje najmanjeg rastojanja mamca od dna.

Ponekad je privez potrebno dodatno otežati, najbolje postavljanjem male olovnice između potezne i lovne udice. Uloga joj je da mamac poteže naniže te da mu sputava kretnje i tako ga čini zanimljivijim grabljivicama. Njezina težina ovisi o dubini mora gdje se lovi i veličini, vrsti te živahnosti mamca, ali rijetko treba biti veća od 10 ili 20 grama.

Odlično rješenje za dodatno otežavanje priveza je specijalni žičani klizač, koji osim što je teži, i znatno manje oštećuje strunu te lakše klizi po njoj nego univerzalna kopča. Klizač ima oblik spirale i lako se montira, kao što je prikazano crtežom br. 2. Modeli s dodatnom olovnicom osobito su dobri za lov na velikim dubinama i u jakom ili kurentu nepovoljnog smjera, kad je privez potrebno znatnije opteretiti da bi mamac dovoljno brzo i uopće stigao do poviše dna.

---

image
Crtež br. 2 - Montiranje spiralnog klizača
---

Jaki vršnjak

Da bi poboljšali učinkovitost lova, specijalisti za ribolov žičarom koriste pribor s dva priveza. Kao što je prikazano na crtežu br. 3, na kraj standardnog pribora umjesto obične postave trodijelnu vrtilicu. Na jednu njezinu alkicu posredstvom kopče postave olovnicu, a na drugu alkicu, također posredstvom kopče, privez dužine 1 do 1,2 m. Na njega se montira uginuli mamac koji se baca zajedno s olovnicom pa ga je neophodno dobro vezati.

---

image
Crtež br. 3 - Dodatni privez za lov živim i uginulim mamcem
---

Osim sistema kompletiranog na jedan od opisanih načina, za lov žičarom potreban je štap za surf ili heavy casting ribolov, a poslužiti može i obični odmetaški, dužine između 3,6 i 4,5 m. Ma koji bio, štap treba imati osjetljiv i jak vršnjak, koji omogućuje odbacivanje teške olovnice na željenu daljinu, ali može i apsorbirati bez previše savijanja pokrete živog mamca i žestoki napad grabljivica. Preporuka je teleskopski štap od najmanje 150 grama težine bacanja, na kojem je bacačka rola veličine 8000 do 10.000.

Prije početka lova dobro je provjeriti koja je manja riba najbrojnija u lovnoj zoni te loviti njome, jer su grabljivice navikle na nju. Izvrstan mamac je jegulja, osobito u području ušća, ali je nju sve teže pribaviti. Glavna prednost joj je izdržljivost. No, u pravilu su najviše rabljeni mamac cipli.

Osim što su omiljena hrana svih grabljivica, prednost im je i to što su prisutni svugdje, relativno lako se love i održavaju na životu do mamčenja. I njega dobro podnose, pa namamčeni dugo i aktivno žive.

Tradicionalno, kod nas se rado lovi iglicom, ali nju je u većem dijelu godine nemoguće uloviti s obale. Od ostalih riba dobri su mamci knez, glavoč, mala lica šarulja, šarun, ušata, ovčica, trlja, ali i krupni žbirac i ostali slični rakovi.

Mrtvi mamci

Osim svih navedenih, kao drugi, uginuli mamac koristi se mirisna srdela, zatim lignja, sipa, trake cipla, goli štrcaljac, rakovi... Njih je nakon mamčenja dobro dodatno utvrditi obmotavanjem elastičnom niti. Kao i živi, mogu se nadjenuti na jednu do tri udice, ovisno o njihovoj veličini i očekivanoj vrsti ulova.

Manje, ribice dužine 70 do 110 mm i posebno pogodne za ciljani lov lubina, najbolje je nadijevati na jednu udicu pomoću igle kojom se privez s udicom provuče neposredno ispod kože leđa, od glave do malo ispred zadnje leđne peraje. Nakon što se oko korijena repa mamca njime načini omča, privez se vezuje za ostatak pribora.

Krupnije ribe bolje je mamčiti s dvije, a najduže s tri udice. Kao što se vidi na crtežu br. 4, lovna udica na kraju priveza zabode se oko analnog otvora, jer većina grabljivica napada otpozadi, dok se prednja udica zabada u leđa ispred, a treća iza leđne peraje. Time se postiže da mamac stoji u prirodnom položaju. Tanke i dugačke mamce najbolje je nadijevati na tri udice, jegulju tako da joj se slomi rep na zadnjoj trećini. Najlakše se lomi tako da se savija dok joj kralježnica ne pukne.

---

image
Crtež br. 4 - Najčešći način mamčenja riba
---

Žičarom se love lubin, komarča, strijelka, gof, lampuga, ugor, zubatac, kirnja.., a moguća su i iznenađenja u obliku goluba, kostoroga...

Tehnika lova je dosta jednostavna - nakon što se odbaci olovnica, štap se učvršćuje u okomitom položaju, pa se na zategnutu strunu postavi kopča ili klizač koji nose završnjak s mamcem što se pusti da klizne u more. Kad dospije u more, ribica-mamac neće uvijek krenuti prema dubljem, naprotiv, često će se pokušati vratiti. Ali bez brige, ti panični pokreti po površini uzbuđuju grabljivice koje ne oklijevaju napasti i pod nogama ribolovca.

Spektakularna predstava

Često će se na vrhu štapa osjetiti pokreti mamca, a čim vrh signalizira napad grabljivice, štap treba prihvatiti i početi s brzim namotavanjem. Ako grabljivica uzme uginuli mamac koji leži na dnu, vrh će se saviti naglo. No, uzme li mamac koji pliva, vrh će se najčešće tek lagano njihati sve dok klizač ili kopča ne udare u graničnik hoda. Kada se vrh nakon toga odlučno savije, treba podignuti štap visoko i na nekoliko trenutaka prekinuti namotavanje strune da bi se procijenilo što dalje. Kad se spozna veličina i jačina plijena, po mogućnosti i vrsta ulova, treba odlučiti što i kako dalje.

Ako je ulovljena strijelka ili lampuga, spektakularna predstava je zajamčena. Tijekom privlačenja ove će ribe naizmjenično skakati iz mora i potezati ka dnu. Dok to traje, valja biti pažljiv i nikako ne dozvoliti da se struna olabavi, ali ni predugo taktizirati jer što borba duže traje to je veća šansa da se ulov izgubi. Kod izvlačenja treba koristiti veliki špurtil ili kuku.

Lov s obale ovih pučinskih riba moguć je samo uz pažljivo planiranje, gdje se niti jedan detalj ne smije prepustiti slučaju. Naime, po mirnom moru strijelka i lampuga se rijetko toliko primaknu obali, dok se u previše nemirnom moru mamci prebrzo uništavaju.

---

image
Žičara sa žičanim klizačem
---

More u smirivanju

Najbolji uvjeti su, kao i za gotovo sve načine lova odmetom s obale, kada je more u smirivanju nakon nevremena. Duž kamenitih obala strijelka najradije obilazi mjesta s jakim kurentima.

Ostale spomenute ribe žičarom se dobro love i po mirnom moru. Najprikladnije pozicije za lov svih njih su ušća, plaže oko lukobrana i, općenito, sve plaže i stjenovite obale koje po mirnom moru posjećuju cipli, iglice, ovčice i ostale ribe od jata.

Vrijeme kad se žičarom najbolje lovi isto je kao i za lov panulom - od lipnja do studenoga. Osobito ujutro prije nego što sunce poraste i navečer od njegova zalaska do mraka.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => precizne foto-upute [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => precizne foto-upute 1 1 1 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-10-14 18:29:42 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime Duvančić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-24 20:01:52 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2020-12-04 09:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 56 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/10\/14\/14979624.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/14\/14979606.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/14\/14979608.png","\/images\/slike\/2020\/10\/14\/14979610.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/14\/14979612.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/14\/14979614.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/14\/14979616.png","\/images\/slike\/2020\/10\/14\/14979618.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/14\/14979620.png","\/images\/slike\/2020\/10\/14\/14979622.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Strijelka je sada naj\u010de\u0161\u0107a meta","Na\u010din mam\u010denja na jednu udicu","Nekada je zubatac bio glavna meta lova \u017ei\u010darom","Kliza\u010d s dodatnim utegom","\u017di\u010dara sa \u017ei\u010danim kliza\u010dem","Drugi mamac, onaj s dna, najbr\u017ee pokupe ugori","Crte\u017e br. 1 - Izgled klasi\u010dne \u017ei\u010dare","Crte\u017e br. 2 - Montiranje spiralnog kliza\u010da","Crte\u017e br. 3 - Dodatni privez za lov \u017eivim i uginulim mamcem","Crte\u017e br. 4 - Naj\u010de\u0161\u0107i na\u010din mam\u010denja riba"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["31:80","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_14979624_1920.jpg":"1920x1080","k_14979624_1280.jpg":"1280x1280","k_14979624_1024.jpg":"1024x1024","k_14979624_640.jpg":"640x640","k_14979624_480.jpg":"480x480","k_14979624_340.jpg":"340x340","k_14979624_220.jpg":"220x220","o_14979624_1280.jpg":"1280x960","o_14979624_1024.jpg":"1024x768","o_14979624_640.jpg":"640x480","o_14979624_480.jpg":"480x360","o_14979624_340.jpg":"340x255","o_14979624_220.jpg":"220x165","h_14979624_1280.jpg":"1280x854","h_14979624_1024.jpg":"1024x683","h_14979624_640.jpg":"640x427","h_14979624_480.jpg":"480x320","h_14979624_340.jpg":"340x227","h_14979624_220.jpg":"220x147","pp_14979624_1280.jpg":"1006x1280","pp_14979624_1024.jpg":"805x1024","pp_14979624_640.jpg":"503x640","pp_14979624_480.jpg":"377x480","pp_14979624_340.jpg":"267x340","pp_14979624_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1265","hd_14979606_1920.jpg":"1920x1080","k_14979606_1280.jpg":"1280x1280","k_14979606_1024.jpg":"1024x1024","k_14979606_640.jpg":"640x640","k_14979606_480.jpg":"480x480","k_14979606_340.jpg":"340x340","k_14979606_220.jpg":"220x220","o_14979606_1280.jpg":"1280x843","o_14979606_1024.jpg":"1024x674","o_14979606_640.jpg":"640x421","o_14979606_480.jpg":"480x316","o_14979606_340.jpg":"340x224","o_14979606_220.jpg":"220x144","h_14979606_1280.jpg":"1280x854","h_14979606_1024.jpg":"1024x683","h_14979606_640.jpg":"640x427","h_14979606_480.jpg":"480x320","h_14979606_340.jpg":"340x227","h_14979606_220.jpg":"220x147","pp_14979606_1280.jpg":"1006x1280","pp_14979606_1024.jpg":"805x1024","pp_14979606_640.jpg":"503x640","pp_14979606_480.jpg":"377x480","pp_14979606_340.jpg":"267x340","pp_14979606_220.jpg":"173x220"},{"size0":"719x1079","hd_14979608_1920.png":"1920x1080","k_14979608_1280.png":"1280x1280","k_14979608_1024.png":"1024x1024","k_14979608_640.png":"640x640","k_14979608_480.png":"480x480","k_14979608_340.png":"340x340","k_14979608_220.png":"220x220","o_14979608_1280.png":"1280x1920","o_14979608_1024.png":"1024x1536","o_14979608_640.png":"640x960","o_14979608_480.png":"480x720","o_14979608_340.png":"340x510","o_14979608_220.png":"220x330","h_14979608_1280.png":"1280x854","h_14979608_1024.png":"1024x683","h_14979608_640.png":"640x427","h_14979608_480.png":"480x320","h_14979608_340.png":"340x227","h_14979608_220.png":"220x147","pp_14979608_1280.png":"1006x1280","pp_14979608_1024.png":"805x1024","pp_14979608_640.png":"503x640","pp_14979608_480.png":"377x480","pp_14979608_340.png":"267x340","pp_14979608_220.png":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_14979610_1920.jpg":"1920x1080","k_14979610_1280.jpg":"1280x1280","k_14979610_1024.jpg":"1024x1024","k_14979610_640.jpg":"640x640","k_14979610_480.jpg":"480x480","k_14979610_340.jpg":"340x340","k_14979610_220.jpg":"220x220","o_14979610_1280.jpg":"1280x960","o_14979610_1024.jpg":"1024x768","o_14979610_640.jpg":"640x480","o_14979610_480.jpg":"480x360","o_14979610_340.jpg":"340x255","o_14979610_220.jpg":"220x165","h_14979610_1280.jpg":"1280x854","h_14979610_1024.jpg":"1024x683","h_14979610_640.jpg":"640x427","h_14979610_480.jpg":"480x320","h_14979610_340.jpg":"340x227","h_14979610_220.jpg":"220x147","pp_14979610_1280.jpg":"1006x1280","pp_14979610_1024.jpg":"805x1024","pp_14979610_640.jpg":"503x640","pp_14979610_480.jpg":"377x480","pp_14979610_340.jpg":"267x340","pp_14979610_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_14979612_1920.jpg":"1920x1080","k_14979612_1280.jpg":"1280x1280","k_14979612_1024.jpg":"1024x1024","k_14979612_640.jpg":"640x640","k_14979612_480.jpg":"480x480","k_14979612_340.jpg":"340x340","k_14979612_220.jpg":"220x220","o_14979612_1280.jpg":"1280x852","o_14979612_1024.jpg":"1024x682","o_14979612_640.jpg":"640x426","o_14979612_480.jpg":"480x319","o_14979612_340.jpg":"340x226","o_14979612_220.jpg":"220x146","h_14979612_1280.jpg":"1280x854","h_14979612_1024.jpg":"1024x683","h_14979612_640.jpg":"640x427","h_14979612_480.jpg":"480x320","h_14979612_340.jpg":"340x227","h_14979612_220.jpg":"220x147","pp_14979612_1280.jpg":"1006x1280","pp_14979612_1024.jpg":"805x1024","pp_14979612_640.jpg":"503x640","pp_14979612_480.jpg":"377x480","pp_14979612_340.jpg":"267x340","pp_14979612_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x1600","hd_14979614_1920.jpg":"1920x1080","k_14979614_1280.jpg":"1280x1280","k_14979614_1024.jpg":"1024x1024","k_14979614_640.jpg":"640x640","k_14979614_480.jpg":"480x480","k_14979614_340.jpg":"340x340","k_14979614_220.jpg":"220x220","o_14979614_1280.jpg":"1280x1706","o_14979614_1024.jpg":"1024x1365","o_14979614_640.jpg":"640x853","o_14979614_480.jpg":"480x640","o_14979614_340.jpg":"340x453","o_14979614_220.jpg":"220x293","h_14979614_1280.jpg":"1280x854","h_14979614_1024.jpg":"1024x683","h_14979614_640.jpg":"640x427","h_14979614_480.jpg":"480x320","h_14979614_340.jpg":"340x227","h_14979614_220.jpg":"220x147","pp_14979614_1280.jpg":"1006x1280","pp_14979614_1024.jpg":"805x1024","pp_14979614_640.jpg":"503x640","pp_14979614_480.jpg":"377x480","pp_14979614_340.jpg":"267x340","pp_14979614_220.jpg":"173x220"},{"size0":"4000x3208","hd_14979616_1920.png":"1920x1080","k_14979616_1280.png":"1280x1280","k_14979616_1024.png":"1024x1024","k_14979616_640.png":"640x640","k_14979616_480.png":"480x480","k_14979616_340.png":"340x340","k_14979616_220.png":"220x220","o_14979616_1280.png":"1280x1026","o_14979616_1024.png":"1024x821","o_14979616_640.png":"640x513","o_14979616_480.png":"480x384","o_14979616_340.png":"340x272","o_14979616_220.png":"220x176","h_14979616_1280.png":"1280x854","h_14979616_1024.png":"1024x683","h_14979616_640.png":"640x427","h_14979616_480.png":"480x320","h_14979616_340.png":"340x227","h_14979616_220.png":"220x147","pp_14979616_1280.png":"1006x1280","pp_14979616_1024.png":"805x1024","pp_14979616_640.png":"503x640","pp_14979616_480.png":"377x480","pp_14979616_340.png":"267x340","pp_14979616_220.png":"173x220"},{"size0":"1920x1490","hd_14979618_1920.jpg":"1920x1080","k_14979618_1280.jpg":"1280x1280","k_14979618_1024.jpg":"1024x1024","k_14979618_640.jpg":"640x640","k_14979618_480.jpg":"480x480","k_14979618_340.jpg":"340x340","k_14979618_220.jpg":"220x220","o_14979618_1280.jpg":"1280x993","o_14979618_1024.jpg":"1024x794","o_14979618_640.jpg":"640x496","o_14979618_480.jpg":"480x372","o_14979618_340.jpg":"340x263","o_14979618_220.jpg":"220x170","h_14979618_1280.jpg":"1280x854","h_14979618_1024.jpg":"1024x683","h_14979618_640.jpg":"640x427","h_14979618_480.jpg":"480x320","h_14979618_340.jpg":"340x227","h_14979618_220.jpg":"220x147","pp_14979618_1280.jpg":"1006x1280","pp_14979618_1024.jpg":"805x1024","pp_14979618_640.jpg":"503x640","pp_14979618_480.jpg":"377x480","pp_14979618_340.jpg":"267x340","pp_14979618_220.jpg":"173x220"},{"size0":"4000x4000","hd_14979620_1920.png":"1920x1080","k_14979620_1280.png":"1280x1280","k_14979620_1024.png":"1024x1024","k_14979620_640.png":"640x640","k_14979620_480.png":"480x480","k_14979620_340.png":"340x340","k_14979620_220.png":"220x220","o_14979620_1280.png":"1280x1280","o_14979620_1024.png":"1024x1024","o_14979620_640.png":"640x640","o_14979620_480.png":"480x480","o_14979620_340.png":"340x340","o_14979620_220.png":"220x220","h_14979620_1280.png":"1280x854","h_14979620_1024.png":"1024x683","h_14979620_640.png":"640x427","h_14979620_480.png":"480x320","h_14979620_340.png":"340x227","h_14979620_220.png":"220x147","pp_14979620_1280.png":"1006x1280","pp_14979620_1024.png":"805x1024","pp_14979620_640.png":"503x640","pp_14979620_480.png":"377x480","pp_14979620_340.png":"267x340","pp_14979620_220.png":"173x220"},{"size0":"3999x2608","hd_14979622_1920.png":"1920x1080","k_14979622_1280.png":"1280x1280","k_14979622_1024.png":"1024x1024","k_14979622_640.png":"640x640","k_14979622_480.png":"480x480","k_14979622_340.png":"340x340","k_14979622_220.png":"220x220","o_14979622_1280.png":"1280x834","o_14979622_1024.png":"1024x667","o_14979622_640.png":"640x417","o_14979622_480.png":"480x313","o_14979622_340.png":"340x221","o_14979622_220.png":"220x143","h_14979622_1280.png":"1280x854","h_14979622_1024.png":"1024x683","h_14979622_640.png":"640x427","h_14979622_480.png":"480x320","h_14979622_340.png":"340x227","h_14979622_220.png":"220x147","pp_14979622_1280.png":"1006x1280","pp_14979622_1024.png":"805x1024","pp_14979622_640.png":"503x640","pp_14979622_480.png":"377x480","pp_14979622_340.png":"267x340","pp_14979622_220.png":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7800284 Threads: 2 Questions: 1637395140 Slow queries: 4865837 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111434150 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/detaljno-savjetujemo-kako-s-obale-loviti-predatore-zivim-mamcima-upotrijebite-tehniku-koja-ima-brojne-prednosti-1061812 [printLink] => /om/ribolov/detaljno-savjetujemo-kako-s-obale-loviti-predatore-zivim-mamcima-upotrijebite-tehniku-koja-ima-brojne-prednosti-1061812?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650513 [name] => kako loviti ribu s obale [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:02:22 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-ribu-s-obale [link] => /tag/kako-loviti-ribu-s-obale ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650514 [name] => što je heavy casting [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:02:22 [main_article_id] => 0 [alias] => sto-je-heavy-casting [link] => /tag/sto-je-heavy-casting ) [2] => stdClass Object ( [id] => 650515 [name] => kako loviti ribu živim mamcima [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:02:22 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-ribu-zivim-mamcima [link] => /tag/kako-loviti-ribu-zivim-mamcima ) [3] => stdClass Object ( [id] => 648372 [name] => mamci za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-03 14:58:57 [main_article_id] => 0 [alias] => mamci-za-ribolov [link] => /tag/mamci-za-ribolov ) [4] => stdClass Object ( [id] => 650516 [name] => živa ješka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:02:22 [main_article_id] => 0 [alias] => ziva-jeska [link] => /tag/ziva-jeska ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => precizne foto-upute [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Detaljno savjetujemo kako s obale loviti predatore živim mamcima: upotrijebite tehniku koja ima brojne prednosti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/14/14979624.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] => Strijelka je sada najčešća meta [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/14/14979624.jpg [title] => Strijelka je sada najčešća meta Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/14/14979606.jpg [title] => Način mamčenja na jednu udicu ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/14/14979608.png [title] => Nekada je zubatac bio glavna meta lova žičarom ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/14/14979610.jpg [title] => Klizač s dodatnim utegom ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/14/14979612.jpg [title] => Žičara sa žičanim klizačem ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/14/14979614.jpg [title] => Drugi mamac, onaj s dna, najbrže pokupe ugori ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/14/14979616.png [title] => Crtež br. 1 - Izgled klasične žičare ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/14/14979618.jpg [title] => Crtež br. 2 - Montiranje spiralnog klizača ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/14/14979620.png [title] => Crtež br. 3 - Dodatni privez za lov živim i uginulim mamcem ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/14/14979622.png [title] => Crtež br. 4 - Najčešći način mamčenja riba ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ribe grabljivice, čak i najagresivnije poput strijelke, koja napada sve što se kreće u moru i kad je sita, manje oprezno i radije nego uginulu jedu živu hranu. Zato su za lov grabljivica udicom bolji mamac žive ribe, rakovi i glavonošci. No, žive mamce, osobito ribe, teško je pribaviti i održati. Posebno je teško te mamce žive ponuditi u ribolovu odmetom, osobito dalekim bacanjem - surf te heavy casting tehnikom.

Bez trzajnog stresa

Za plasiranje živih mamaca na velike daljine bez njihovog podvrgavanja stresu, trzaju pri odbačaju i udaru o površinu, danas se koriste radijom upravljane letjelice i plovila. No, postoji i jedan odavno poznat i, tko zna zašto, kod nas malo poznat, a učinkovit i jeftin način - žičarom. Umjesto da se odbacuje, mamac se spušta niz osnovnu strunu.

Višestruka je prednost ovog načina plasiranja mamca u odnosu na odbacivanje. Osim izostanka trzaja pri odbačaju i udaru pri padu u vodu, neopterećeni mamac lagano, prirodno tone i duže pretražuje gornje slojeve mora, a kad potone, mamac ima veliku pokretljivost i ne može se tako lako zapetljati za osnovnu strunu ili sakriti u kakav procijep.

No, za takav način plasiranja mamca potrebno je na nešto kompliciraniji način kompletirati pribor nego za lov odbacivanjem. Kao što je prikazano crtežom br. 1., najjednostavnija žičara radi se tako da se na osnovnu strunu navuče graničnik hoda priveza - plastična perlica postavljena između dva lažna čvora.

---

image
Crtež br. 1 - Izgled klasične žičare
---

Nakon njihove montaže, za kraj osnovne strune vezuje se klizač - vrtilica s kopčom za držanje utega. Poviše graničnika postavlja se klizač - kopča, sa ili bez vrtilice, koja nosi privez. Privez, pak, čini struna dužine oko dva metra koja na kraju ima jednu do dvije, ponekad i tri udice, ovisno o dužini mamca.

Kompletni sistem za lov krupnih grabljivica najčešće se izrađuje od najlonske strune promjera 0,40 do 0,50 mm. No, mnogi, osobito kad se očekuje ulov strijelke, zadnjih 20 do 30 cm priveza izrađuju od žice ili sajle jačine 20 do 30 libri. Ovisno o očekivanoj veličini ulova, na pribor se postavljaju lovne udice širine luka 15 do 21 mm. Najbolje je koristiti tzv. kovane s vrhom zakrivljenim unutra, tipa Live bait, Beak ili Cyrcle, najprimjerenije za nadijevanje živih ribica i glavonožaca.

Pomični graničnik

Da se mamac ne bi mogao sakriti u kakav zaklon na dnu, graničnik se postavlja, odnosno hod priveza se ograničava na barem dva pa do četiri metra poviše utega. A da bi se spriječilo neželjeno primicanje pribora i labavljenje osnovne strune, sistem biti opterećen olovnicom dostatne težine, najčešće do 100, ali čak i do 150 grama, ovisno o dubini i daljini na kojoj se lovi. Olovnica treba biti piramidalnog ili kojeg drugog oblika koji dobro drži i ne valja se.

Umjesto fiksnog, bolje rješenje je pomični graničnik hoda priveza. Najjednostavnije ga je izraditi navlačenjem na osnovnu strunu plastične kuglice, potom uske gumene cjevčice dužine barem 5 cm. Takvo rješenje omogućava podešavanje najmanjeg rastojanja mamca od dna.

Ponekad je privez potrebno dodatno otežati, najbolje postavljanjem male olovnice između potezne i lovne udice. Uloga joj je da mamac poteže naniže te da mu sputava kretnje i tako ga čini zanimljivijim grabljivicama. Njezina težina ovisi o dubini mora gdje se lovi i veličini, vrsti te živahnosti mamca, ali rijetko treba biti veća od 10 ili 20 grama.

Odlično rješenje za dodatno otežavanje priveza je specijalni žičani klizač, koji osim što je teži, i znatno manje oštećuje strunu te lakše klizi po njoj nego univerzalna kopča. Klizač ima oblik spirale i lako se montira, kao što je prikazano crtežom br. 2. Modeli s dodatnom olovnicom osobito su dobri za lov na velikim dubinama i u jakom ili kurentu nepovoljnog smjera, kad je privez potrebno znatnije opteretiti da bi mamac dovoljno brzo i uopće stigao do poviše dna.

---

image
Crtež br. 2 - Montiranje spiralnog klizača
---

Jaki vršnjak

Da bi poboljšali učinkovitost lova, specijalisti za ribolov žičarom koriste pribor s dva priveza. Kao što je prikazano na crtežu br. 3, na kraj standardnog pribora umjesto obične postave trodijelnu vrtilicu. Na jednu njezinu alkicu posredstvom kopče postave olovnicu, a na drugu alkicu, također posredstvom kopče, privez dužine 1 do 1,2 m. Na njega se montira uginuli mamac koji se baca zajedno s olovnicom pa ga je neophodno dobro vezati.

---

image
Crtež br. 3 - Dodatni privez za lov živim i uginulim mamcem
---

Osim sistema kompletiranog na jedan od opisanih načina, za lov žičarom potreban je štap za surf ili heavy casting ribolov, a poslužiti može i obični odmetaški, dužine između 3,6 i 4,5 m. Ma koji bio, štap treba imati osjetljiv i jak vršnjak, koji omogućuje odbacivanje teške olovnice na željenu daljinu, ali može i apsorbirati bez previše savijanja pokrete živog mamca i žestoki napad grabljivica. Preporuka je teleskopski štap od najmanje 150 grama težine bacanja, na kojem je bacačka rola veličine 8000 do 10.000.

Prije početka lova dobro je provjeriti koja je manja riba najbrojnija u lovnoj zoni te loviti njome, jer su grabljivice navikle na nju. Izvrstan mamac je jegulja, osobito u području ušća, ali je nju sve teže pribaviti. Glavna prednost joj je izdržljivost. No, u pravilu su najviše rabljeni mamac cipli.

Osim što su omiljena hrana svih grabljivica, prednost im je i to što su prisutni svugdje, relativno lako se love i održavaju na životu do mamčenja. I njega dobro podnose, pa namamčeni dugo i aktivno žive.

Tradicionalno, kod nas se rado lovi iglicom, ali nju je u većem dijelu godine nemoguće uloviti s obale. Od ostalih riba dobri su mamci knez, glavoč, mala lica šarulja, šarun, ušata, ovčica, trlja, ali i krupni žbirac i ostali slični rakovi.

Mrtvi mamci

Osim svih navedenih, kao drugi, uginuli mamac koristi se mirisna srdela, zatim lignja, sipa, trake cipla, goli štrcaljac, rakovi... Njih je nakon mamčenja dobro dodatno utvrditi obmotavanjem elastičnom niti. Kao i živi, mogu se nadjenuti na jednu do tri udice, ovisno o njihovoj veličini i očekivanoj vrsti ulova.

Manje, ribice dužine 70 do 110 mm i posebno pogodne za ciljani lov lubina, najbolje je nadijevati na jednu udicu pomoću igle kojom se privez s udicom provuče neposredno ispod kože leđa, od glave do malo ispred zadnje leđne peraje. Nakon što se oko korijena repa mamca njime načini omča, privez se vezuje za ostatak pribora.

Krupnije ribe bolje je mamčiti s dvije, a najduže s tri udice. Kao što se vidi na crtežu br. 4, lovna udica na kraju priveza zabode se oko analnog otvora, jer većina grabljivica napada otpozadi, dok se prednja udica zabada u leđa ispred, a treća iza leđne peraje. Time se postiže da mamac stoji u prirodnom položaju. Tanke i dugačke mamce najbolje je nadijevati na tri udice, jegulju tako da joj se slomi rep na zadnjoj trećini. Najlakše se lomi tako da se savija dok joj kralježnica ne pukne.

---

image
Crtež br. 4 - Najčešći način mamčenja riba
---

Žičarom se love lubin, komarča, strijelka, gof, lampuga, ugor, zubatac, kirnja.., a moguća su i iznenađenja u obliku goluba, kostoroga...

Tehnika lova je dosta jednostavna - nakon što se odbaci olovnica, štap se učvršćuje u okomitom položaju, pa se na zategnutu strunu postavi kopča ili klizač koji nose završnjak s mamcem što se pusti da klizne u more. Kad dospije u more, ribica-mamac neće uvijek krenuti prema dubljem, naprotiv, često će se pokušati vratiti. Ali bez brige, ti panični pokreti po površini uzbuđuju grabljivice koje ne oklijevaju napasti i pod nogama ribolovca.

Spektakularna predstava

Često će se na vrhu štapa osjetiti pokreti mamca, a čim vrh signalizira napad grabljivice, štap treba prihvatiti i početi s brzim namotavanjem. Ako grabljivica uzme uginuli mamac koji leži na dnu, vrh će se saviti naglo. No, uzme li mamac koji pliva, vrh će se najčešće tek lagano njihati sve dok klizač ili kopča ne udare u graničnik hoda. Kada se vrh nakon toga odlučno savije, treba podignuti štap visoko i na nekoliko trenutaka prekinuti namotavanje strune da bi se procijenilo što dalje. Kad se spozna veličina i jačina plijena, po mogućnosti i vrsta ulova, treba odlučiti što i kako dalje.

Ako je ulovljena strijelka ili lampuga, spektakularna predstava je zajamčena. Tijekom privlačenja ove će ribe naizmjenično skakati iz mora i potezati ka dnu. Dok to traje, valja biti pažljiv i nikako ne dozvoliti da se struna olabavi, ali ni predugo taktizirati jer što borba duže traje to je veća šansa da se ulov izgubi. Kod izvlačenja treba koristiti veliki špurtil ili kuku.

Lov s obale ovih pučinskih riba moguć je samo uz pažljivo planiranje, gdje se niti jedan detalj ne smije prepustiti slučaju. Naime, po mirnom moru strijelka i lampuga se rijetko toliko primaknu obali, dok se u previše nemirnom moru mamci prebrzo uništavaju.

---

image
Žičara sa žičanim klizačem
---

More u smirivanju

Najbolji uvjeti su, kao i za gotovo sve načine lova odmetom s obale, kada je more u smirivanju nakon nevremena. Duž kamenitih obala strijelka najradije obilazi mjesta s jakim kurentima.

Ostale spomenute ribe žičarom se dobro love i po mirnom moru. Najprikladnije pozicije za lov svih njih su ušća, plaže oko lukobrana i, općenito, sve plaže i stjenovite obale koje po mirnom moru posjećuju cipli, iglice, ovčice i ostale ribe od jata.

Vrijeme kad se žičarom najbolje lovi isto je kao i za lov panulom - od lipnja do studenoga. Osobito ujutro prije nego što sunce poraste i navečer od njegova zalaska do mraka.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić
Šime Duvančić
Strijelka je sada najčešća meta

Način mamčenja na jednu udicu

Nekada je zubatac bio glavna meta lova žičarom

Klizač s dodatnim utegom

Žičara sa žičanim klizačem

Drugi mamac, onaj s dna, najbrže pokupe ugori

Crtež br. 1 - Izgled klasične žičare

Crtež br. 2 - Montiranje spiralnog klizača

Crtež br. 3 - Dodatni privez za lov živim i uginulim mamcem

Crtež br. 4 - Najčešći način mamčenja riba
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/detaljno-savjetujemo-kako-s-obale-loviti-predatore-zivim-mamcima-upotrijebite-tehniku-koja-ima-brojne-prednosti-1061812 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2d0a69af4c51e835cf7614efb7a8c021af16f406 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Detaljno+savjetujemo+kako+s+obale+loviti+predatore+%C5%BEivim+mamcima%3A+upotrijebite+tehniku+koja+ima+brojne+prednosti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fdetaljno-savjetujemo-kako-s-obale-loviti-predatore-zivim-mamcima-upotrijebite-tehniku-koja-ima-brojne-prednosti-1061812 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fdetaljno-savjetujemo-kako-s-obale-loviti-predatore-zivim-mamcima-upotrijebite-tehniku-koja-ima-brojne-prednosti-1061812 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => precizne foto-upute [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

precizne foto-uputeDetaljno savjetujemo kako s obale loviti predatore živim mamcima: upotrijebite tehniku koja ima brojne prednosti

Piše Šime Duvančić
4. prosinca 2020. - 10:31

Ribe grabljivice, čak i najagresivnije poput strijelke, koja napada sve što se kreće u moru i kad je sita, manje oprezno i radije nego uginulu jedu živu hranu. Zato su za lov grabljivica udicom bolji mamac žive ribe, rakovi i glavonošci. No, žive mamce, osobito ribe, teško je pribaviti i održati. Posebno je teško te mamce žive ponuditi u ribolovu odmetom, osobito dalekim bacanjem - surf te heavy casting tehnikom.

Bez trzajnog stresa

Za plasiranje živih mamaca na velike daljine bez njihovog podvrgavanja stresu, trzaju pri odbačaju i udaru o površinu, danas se koriste radijom upravljane letjelice i plovila. No, postoji i jedan odavno poznat i, tko zna zašto, kod nas malo poznat, a učinkovit i jeftin način - žičarom. Umjesto da se odbacuje, mamac se spušta niz osnovnu strunu....

15. svibanj 2024 16:35