stdClass Object ( [id] => 1120936 [title] => Testirali smo ZAR 85 Sport Luxury: čvrsti gumenjak magnet je za poglede, a nemilosrdan za valove. Nazubljeni pramac ima ključnu ulogu [alias] => testirali-smo-zar-85-sport-luxury-cvrsti-gumenjak-magnet-je-za-poglede-a-nemilosrdan-za-valove-nazubljeni-pramac-ima-kljucnu-ulogu [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Talijanska plovila ZAR Formenti oduvijek su bila prepoznatljiva po neuobičajenom omjeru plastike i gume, pa su mnogi tvrdili kako je to daleko od osnovne ideje glisiranja na zračnim jastucima. Taj status drugačijeg pneumatskog plovila se pokazao kao odličan marketinški adut pa su ga upravo zbog toga birali mnogi nautičari željni posebnog plovila.

Puno plastike je osim estetskog dojma osiguralo i strukturnu čvrstoću zaslužnu za iznimnu izdržljivost i dugotrajnost. S takvom tenkovskom elegancijom postali su klasa za sebe. Vlasnici tvornice su prije par godina pokušali i s linijom običnih gumenjaka Mako, ali to se kupcima nije pokazalo posebno zanimljivo, za razliku od simpatične linije Tender koja je nastavila njegovati oklopnjačku tradiciju.

Amsterdamsko crvena

Kod testiranog ZAR-a 85 Sport Luxury izgubile su se prepoznatljive kontrastne crno-bijele boje, a trup, tubuse i nadgrađe kao da su slagali američki vojni stručnjaci kako bi ga sakrili od radara. Besprijekorno ulašten crni gelcoat u stilu kacige Darth Vadera zaista je rijetko viđen prizor. Čovjek na žarkom suncu mora dobro napregnuti oči da vidi gdje koji dio počinje gdje završava.

---

image
Kombinacija boja za privlačenje pogleda
Božidar Vukičević/Cropix
---

Stvar donekle spašavaju svijetla sintetička tikovina i amsterdamski crveni jastuci, naručeni po želji ekstravagantnog vlasnika. Održavanje je u takvoj kombinaciji noćna mora, ali kad je u pitanju brod za razonodu vrijedan 190 tisuća eura onda se podrazumijeva da posolicu s crnine neće prati vlasnik već plaćeni mornar.

Susret s tom mrcinom od dvije tone počeo je na dizalici tako da smo detaljno mogli razgledati trup i pokušati odgonetnuti tajnu talijanskih majstora hidrodinamike. U ovoj klasi često viđamo neobično komplicirane krme i trupove s jednom ili dvije stepenice, no ZAR je po tom pitanju prilično konzervativan.

Osim što je profil dubokog V oblika, ne čini se posebno kompliciran. Njegovi zubi su na pramcu za razbijanje valova i te dvije linije razvučene su sve do krme. Vrlo jednostavno, i kasnije smo se uvjerili, vrlo učinkovito rješenje.

---

---

Optimalna snaga

Brod je do marine u Novom Vinodolskom stigao na trajleru jer ispuhanih bokova nekako stane u cestovnih 2,55 metara. Tubusi po starom ZAR-ovom receptu pokrivaju stražnje dvije trećine dužine broda, a kruti pramac ima samo gumeni bokoštitnik s crvenom crtom. Vrlo efektan detalj za naglasiti savršeno izbalansiranu liniju broda.

Poklopci motora danas se po želji rade u svim bojama, no ovdje su dobro sjela dva standardno crna Suzukija snage po 200 konja. Ugrađena snaga je optimalna za ovakav brod i prava je šteta ići na kompromisno slabije rješenje. Naime, maksimalnu brzinu od 43 čvora ZAR nosi s lakoćom i u najštedljivijem režimu troši 1,6 litara po milji. I pri tom laganini krstari brzinom od 22 čvora.

---

image
Na punom gasu 43 čvora
Božidar Vukičević/Cropix
---

S dvije propele velike snage i širinom od 3,20 metara osjeti se takva superiornost i sigurnost da nije čudo što ovakvim gumenjacima Talijani često poprijeko preplove Jadran. Dostupan nam je podatak pa ga je vrijedno navesti da s jednim motorom od 300 konja brod dostiže 37 čvorova, a 54 čvora s najjačom kombinacijom od 2x250.

Dva zuba na pramcu

Kod sraza s valovima nazubljeni pramac igra ključnu ulogu. Kao što se vidi na fotografijama, prvi zub pramca prekida val i usmjerava ga duž svoje stope prema krmi, druga stepenica ga po sredini preuzima, a sve što ostane lako rasprše gumeni tubusi. S takvom zaštitom šanse da more uđe u kokpit su minimalne.

I kad valovi budu veći od improviziranih na testu, dužina od 8,50 metara bit će dovoljna za pregaziti ih kao plitak potok. Iako dva motora omogućuju besprijekorno manevriranje, na testiranome ZAR-u bio je ugrađen i joystick Optimus 360 za filigransko snalaženje u marini.

Taj složeni elektronski sklop je po mišljenju starih morskih vukova suvišan, a uz to i vrlo skup, no trendovi su takvi da ih imućniji i manje iskusni nautičari vole imati. Bilo zbog osjećaja sigurnosti ili čiste pomodnosti. Očekivano će se s njime poigravati i djeca jer ih podsjeća na videoigrice što je s jedne strane poticajno za učenje.

---

image
Joystick kao posljednji krik nautičke mode
Božidar Vukičević/Cropix
---

Sam sustav reagira s vremenskim odmakom, pa je potrebno malo uhodavanja za idealno morsko parkiranje. Kromirane ručice za elektronsko upravljanje su optimalne dužine i možda čak prelagane za kontrolu 400 konja na krmi. U tomu modernom okruženju s velikim višenamjenskim ekranom odskače pomalo arhaična ploča s potrošačkim prekidačima.

Zatamnjeni vjetrobran iz jednog ravnog komada je zato vrlo futuristički dizajniran. Nema okvir već samo crne nosače tako da izgleda vrlo lijepo i jednostavno za održavanje. S prednje strane se u njegovoj ravnini nastavljaju jastuci za leđa prednjeg sunčališta sigurno ukopani u profil konzole. Kut naslona se može i podesiti s preklopnim mehanizmom.

---

image
Kraljevski komfor na talijanskom caru
Božidar Vukičević/Cropix
---

Bravica za nokte

U pramčanom kokpitu s udobnim naslonima ima sjedećih mjesta za petero, u sredinu se može postaviti stol ili umetak za veliko sunčalište. Uz unutrašnju stranu bokova je vješto razvučena ograda tako da se ne vidi izvana, a zadržala je funkcionalnost.

Dizajnerski promašaj je zato ugradnja minijaturne bravice za otvaranje sidrenog prostora gdje je konstruktor zamislio da jagodicom prsta podignete cijeli poklopac. Možemo samo zamisliti što bi se dogodilo kada bi ga pokušala podignuti neka ženska ruka s dužim noktom.

---

image
S mikro-bravicom će mnogi imati problema
Božidar Vukičević/Cropix
---

Sličnu stvar smo zamijetili i na krmenim vratašcima gdje se umjesto igle za osiguranje koristi klasični vijak, pa otvaranje zna potrajati. To jesu sitnice, ali na plovilu vrijednom gotovo kao Ferrari to se ne bi smjelo tolerirati. Prostor ispod svih klupa je skladišni, dobro povezan s amortizerima za lako otvaranje.

Do najudaljenih dijelova je uvijek malo teže dosegnuti, no tu dolazi do izražaja mudro sortiranje da najvažnije stvari uvijek budu pri vrhu. Isto kao i na pramcu i krmena garnitura je obložena udobnim naslonom za četvero oko rastavljivog stola.

Cijeli prostor je od puhanja dodatno zaštićen i kuhinjskim blokom na poleđini skiperskih sjedala.

---

image
Impresivni kuhinjski blok
Božidar Vukičević/Cropix
---

Visoka i odlično opremljena garnitura sadrži dva plinska kuhala, dva vodoravna hladnjaka, široki spremnik i duboki lavandin. U svemu je još stala i radna ploha za pripremu namirnica.

Bijela unutrašnjost

Nakon obroka je najslađe otpočinuti slaganjem ležaja u kabini dužine 220 i najveće širine 160 cm. Uz široka ulazna vrata za propuh su zadužena dva prozorčića. Pod nogama je visina kosoga stropa tridesetak centimetara, no u prednjem dijelu se može ugodno spavati.

---

image
Ležaj za dvoje dužine 220 cm
Božidar Vukičević/Cropix
---

Nasreću, ekstravagancija nije prešla na kabinu pa je unutrašnjost bijela, kako stijenki stropa tako i ugodnih jastuka. Kad se pomaknu jastuci ukaže se wc školjka s električnim ispirnim sustavom. Za visinu stropa od 155 cm to je dovoljno komodan toaletni prostor.

---

image
Toaletna školjka od formata
Božidar Vukičević/Cropix
---

Za osobe višega rasta ulazak i izlazak iz kabine nije baš jednostavan pa bi dobro došao rukohvat uz unutrašnji rub kliznih vrata. Iz pozicije putnika važno je naglasiti sigurnost kretanja zahvaljujući sintetičkoj tikovini i dobro postavljenim rukohvatima.

Dovoljno prostora ima i oko motora gdje će kupači lako ulaziti na brod jer su platforme s ljestvama blizu morske površine. ZAR 85 spada u plovila za trajler iako će za vuču trebati malo moćniji terenac.

On je zapravo i napravljen čvrsto kao njemački automobil, ali s talijanskim dizajnom za privlačnost koja će vlasnika ponukati da plati toliko novca za jedan gumenjak. Ali ipak poseban gumenjak.

---

OSOBNA KARTA

Dužina 8,50 m
Širina 3,20 m
Gaz       0,50 m
Promjer tubusa             0,60 m
Težina 1900 kg
Nosivost             1260 kg
Kategorija       B/14 osoba
Max. motor       400 KS
Proizvođač       Zar Formenti, Italija
Zastupnik       Navitech, Novi Vinodolski
Cijena s motorima i PDV-om       190,000 eura

---

---

OKRETAJI, BRZINA (čv.) I POTROŠNJA (l/h)

1000        4,1       4,9      
1500        6,0       9,0      
2000        7,6       13,7      
2500        10       20      
3000        15       27      
3500        22       35      
4000        26       44      
4500        30       58      
5000        35       80      
5500        40       104
6000        43       138

---

---

KONAČNA OCJENA

DOBRO
Stabilnost
Kvaliteta obrade
Udobnost

LOŠE
Bravica sidrenog gavuna
Vijak krmenih vrata
Rukohvat unutar kabine

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => mrcina od dvije tone [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => mrcina od dvije tone 1 1 2 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-06-23 19:53:22 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Gordan Jelavić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-10 12:18:50 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2020-06-29 13:06:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 37 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/06\/23\/13963454.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/23\/13963452.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/23\/13963410.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/23\/13963412.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/23\/13963414.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/23\/13963416.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/23\/13963418.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/23\/13963420.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/23\/13963422.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/23\/13963424.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/23\/13963426.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/23\/13963428.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/23\/13963430.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/23\/13963432.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/23\/13963434.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/23\/13963436.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/23\/13963438.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/23\/13963440.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/23\/13963442.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/23\/13963444.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/23\/13963446.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/23\/13963448.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/23\/13963450.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Najbolji prikaz ZAR-ovog lomljenja valova","Sa ZAR-om nema proklizavanja","Ograda je vje\u0161to ugra\u0111ena uz bok","Niska elegantna silueta","Sidro ne smeta kod ulaska na pramac","Toaletna \u0161koljka od formata","Le\u017eaj za dvoje du\u017eine 220 cm","S mikro-bravicom \u0107e mnogi imati problema","Nasloni su uklopljeni u profil vjetrobrana","Impresivni kuhinjski blok","Svi su spremnici s amortizerima","Kraljevski komfor na talijanskom caru","Tko uspije otvoriti sidreni prostor vidjet \u0107e ovo","Unutra\u0161njost spremnika je dobro obra\u0111ena","Nasloni se mogu pode\u0161avati","Krmena vrata\u0161ca otvaraju se s nespretnim vijkom","Slo\u017ena bra\u0107a iz Japana","Duboko, voluminozno i te\u0161ko dostupno","Joystick kao posljednji krik nauti\u010dke mode","Platforme su vrlo blizu vodene linije","Superiorna \u0161irina daje sigurnost","Kombinacija boja za privla\u010denje pogleda","Na punom gasu 43 \u010dvora"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["53:56","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1104","hd_13963454_1920.jpg":"1920x1080","k_13963454_1280.jpg":"1280x1280","k_13963454_1024.jpg":"1024x1024","k_13963454_640.jpg":"640x640","k_13963454_480.jpg":"480x480","k_13963454_340.jpg":"340x340","k_13963454_220.jpg":"220x220","o_13963454_1280.jpg":"1280x736","o_13963454_1024.jpg":"1024x588","o_13963454_640.jpg":"640x368","o_13963454_480.jpg":"480x276","o_13963454_340.jpg":"340x195","o_13963454_220.jpg":"220x126","h_13963454_1280.jpg":"1280x854","h_13963454_1024.jpg":"1024x683","h_13963454_640.jpg":"640x427","h_13963454_480.jpg":"480x320","h_13963454_340.jpg":"340x227","h_13963454_220.jpg":"220x147","pp_13963454_1280.jpg":"1006x1280","pp_13963454_1024.jpg":"805x1024","pp_13963454_640.jpg":"503x640","pp_13963454_480.jpg":"377x480","pp_13963454_340.jpg":"267x340","pp_13963454_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1207","hd_13963452_1920.jpg":"1920x1080","k_13963452_1280.jpg":"1280x1280","k_13963452_1024.jpg":"1024x1024","k_13963452_640.jpg":"640x640","k_13963452_480.jpg":"480x480","k_13963452_340.jpg":"340x340","k_13963452_220.jpg":"220x220","o_13963452_1280.jpg":"1280x804","o_13963452_1024.jpg":"1024x643","o_13963452_640.jpg":"640x402","o_13963452_480.jpg":"480x301","o_13963452_340.jpg":"340x213","o_13963452_220.jpg":"220x138","h_13963452_1280.jpg":"1280x854","h_13963452_1024.jpg":"1024x683","h_13963452_640.jpg":"640x427","h_13963452_480.jpg":"480x320","h_13963452_340.jpg":"340x227","h_13963452_220.jpg":"220x147","pp_13963452_1280.jpg":"1006x1280","pp_13963452_1024.jpg":"805x1024","pp_13963452_640.jpg":"503x640","pp_13963452_480.jpg":"377x480","pp_13963452_340.jpg":"267x340","pp_13963452_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1172","hd_13963410_1920.jpg":"1920x1080","k_13963410_1280.jpg":"1280x1280","k_13963410_1024.jpg":"1024x1024","k_13963410_640.jpg":"640x640","k_13963410_480.jpg":"480x480","k_13963410_340.jpg":"340x340","k_13963410_220.jpg":"220x220","o_13963410_1280.jpg":"1280x781","o_13963410_1024.jpg":"1024x625","o_13963410_640.jpg":"640x390","o_13963410_480.jpg":"480x293","o_13963410_340.jpg":"340x207","o_13963410_220.jpg":"220x134","h_13963410_1280.jpg":"1280x854","h_13963410_1024.jpg":"1024x683","h_13963410_640.jpg":"640x427","h_13963410_480.jpg":"480x320","h_13963410_340.jpg":"340x227","h_13963410_220.jpg":"220x147","pp_13963410_1280.jpg":"1006x1280","pp_13963410_1024.jpg":"805x1024","pp_13963410_640.jpg":"503x640","pp_13963410_480.jpg":"377x480","pp_13963410_340.jpg":"267x340","pp_13963410_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1154","hd_13963412_1920.jpg":"1920x1080","k_13963412_1280.jpg":"1280x1280","k_13963412_1024.jpg":"1024x1024","k_13963412_640.jpg":"640x640","k_13963412_480.jpg":"480x480","k_13963412_340.jpg":"340x340","k_13963412_220.jpg":"220x220","o_13963412_1280.jpg":"1280x769","o_13963412_1024.jpg":"1024x615","o_13963412_640.jpg":"640x384","o_13963412_480.jpg":"480x288","o_13963412_340.jpg":"340x204","o_13963412_220.jpg":"220x132","h_13963412_1280.jpg":"1280x854","h_13963412_1024.jpg":"1024x683","h_13963412_640.jpg":"640x427","h_13963412_480.jpg":"480x320","h_13963412_340.jpg":"340x227","h_13963412_220.jpg":"220x147","pp_13963412_1280.jpg":"1006x1280","pp_13963412_1024.jpg":"805x1024","pp_13963412_640.jpg":"503x640","pp_13963412_480.jpg":"377x480","pp_13963412_340.jpg":"267x340","pp_13963412_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13963414_1920.jpg":"1920x1080","k_13963414_1280.jpg":"1280x1280","k_13963414_1024.jpg":"1024x1024","k_13963414_640.jpg":"640x640","k_13963414_480.jpg":"480x480","k_13963414_340.jpg":"340x340","k_13963414_220.jpg":"220x220","o_13963414_1280.jpg":"1280x853","o_13963414_1024.jpg":"1024x682","o_13963414_640.jpg":"640x426","o_13963414_480.jpg":"480x320","o_13963414_340.jpg":"340x226","o_13963414_220.jpg":"220x146","h_13963414_1280.jpg":"1280x854","h_13963414_1024.jpg":"1024x683","h_13963414_640.jpg":"640x427","h_13963414_480.jpg":"480x320","h_13963414_340.jpg":"340x227","h_13963414_220.jpg":"220x147","pp_13963414_1280.jpg":"1006x1280","pp_13963414_1024.jpg":"805x1024","pp_13963414_640.jpg":"503x640","pp_13963414_480.jpg":"377x480","pp_13963414_340.jpg":"267x340","pp_13963414_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1088","hd_13963416_1920.jpg":"1920x1080","k_13963416_1280.jpg":"1280x1280","k_13963416_1024.jpg":"1024x1024","k_13963416_640.jpg":"640x640","k_13963416_480.jpg":"480x480","k_13963416_340.jpg":"340x340","k_13963416_220.jpg":"220x220","o_13963416_1280.jpg":"1280x725","o_13963416_1024.jpg":"1024x580","o_13963416_640.jpg":"640x362","o_13963416_480.jpg":"480x272","o_13963416_340.jpg":"340x192","o_13963416_220.jpg":"220x124","h_13963416_1280.jpg":"1280x854","h_13963416_1024.jpg":"1024x683","h_13963416_640.jpg":"640x427","h_13963416_480.jpg":"480x320","h_13963416_340.jpg":"340x227","h_13963416_220.jpg":"220x147","pp_13963416_1280.jpg":"1006x1280","pp_13963416_1024.jpg":"805x1024","pp_13963416_640.jpg":"503x640","pp_13963416_480.jpg":"377x480","pp_13963416_340.jpg":"267x340","pp_13963416_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13963418_1920.jpg":"1920x1080","k_13963418_1280.jpg":"1280x1280","k_13963418_1024.jpg":"1024x1024","k_13963418_640.jpg":"640x640","k_13963418_480.jpg":"480x480","k_13963418_340.jpg":"340x340","k_13963418_220.jpg":"220x220","o_13963418_1280.jpg":"1280x853","o_13963418_1024.jpg":"1024x682","o_13963418_640.jpg":"640x426","o_13963418_480.jpg":"480x320","o_13963418_340.jpg":"340x226","o_13963418_220.jpg":"220x146","h_13963418_1280.jpg":"1280x854","h_13963418_1024.jpg":"1024x683","h_13963418_640.jpg":"640x427","h_13963418_480.jpg":"480x320","h_13963418_340.jpg":"340x227","h_13963418_220.jpg":"220x147","pp_13963418_1280.jpg":"1006x1280","pp_13963418_1024.jpg":"805x1024","pp_13963418_640.jpg":"503x640","pp_13963418_480.jpg":"377x480","pp_13963418_340.jpg":"267x340","pp_13963418_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13963420_1920.jpg":"1920x1080","k_13963420_1280.jpg":"1280x1280","k_13963420_1024.jpg":"1024x1024","k_13963420_640.jpg":"640x640","k_13963420_480.jpg":"480x480","k_13963420_340.jpg":"340x340","k_13963420_220.jpg":"220x220","o_13963420_1280.jpg":"1280x853","o_13963420_1024.jpg":"1024x682","o_13963420_640.jpg":"640x426","o_13963420_480.jpg":"480x320","o_13963420_340.jpg":"340x226","o_13963420_220.jpg":"220x146","h_13963420_1280.jpg":"1280x854","h_13963420_1024.jpg":"1024x683","h_13963420_640.jpg":"640x427","h_13963420_480.jpg":"480x320","h_13963420_340.jpg":"340x227","h_13963420_220.jpg":"220x147","pp_13963420_1280.jpg":"1006x1280","pp_13963420_1024.jpg":"805x1024","pp_13963420_640.jpg":"503x640","pp_13963420_480.jpg":"377x480","pp_13963420_340.jpg":"267x340","pp_13963420_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13963422_1920.jpg":"1920x1080","k_13963422_1280.jpg":"1280x1280","k_13963422_1024.jpg":"1024x1024","k_13963422_640.jpg":"640x640","k_13963422_480.jpg":"480x480","k_13963422_340.jpg":"340x340","k_13963422_220.jpg":"220x220","o_13963422_1280.jpg":"1280x853","o_13963422_1024.jpg":"1024x682","o_13963422_640.jpg":"640x426","o_13963422_480.jpg":"480x320","o_13963422_340.jpg":"340x226","o_13963422_220.jpg":"220x146","h_13963422_1280.jpg":"1280x854","h_13963422_1024.jpg":"1024x683","h_13963422_640.jpg":"640x427","h_13963422_480.jpg":"480x320","h_13963422_340.jpg":"340x227","h_13963422_220.jpg":"220x147","pp_13963422_1280.jpg":"1006x1280","pp_13963422_1024.jpg":"805x1024","pp_13963422_640.jpg":"503x640","pp_13963422_480.jpg":"377x480","pp_13963422_340.jpg":"267x340","pp_13963422_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2759","hd_13963424_1920.jpg":"1920x1080","k_13963424_1280.jpg":"1280x1280","k_13963424_1024.jpg":"1024x1024","k_13963424_640.jpg":"640x640","k_13963424_480.jpg":"480x480","k_13963424_340.jpg":"340x340","k_13963424_220.jpg":"220x220","o_13963424_1280.jpg":"1280x1839","o_13963424_1024.jpg":"1024x1471","o_13963424_640.jpg":"640x919","o_13963424_480.jpg":"480x689","o_13963424_340.jpg":"340x488","o_13963424_220.jpg":"220x316","h_13963424_1280.jpg":"1280x854","h_13963424_1024.jpg":"1024x683","h_13963424_640.jpg":"640x427","h_13963424_480.jpg":"480x320","h_13963424_340.jpg":"340x227","h_13963424_220.jpg":"220x147","pp_13963424_1280.jpg":"1006x1280","pp_13963424_1024.jpg":"805x1024","pp_13963424_640.jpg":"503x640","pp_13963424_480.jpg":"377x480","pp_13963424_340.jpg":"267x340","pp_13963424_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13963426_1920.jpg":"1920x1080","k_13963426_1280.jpg":"1280x1280","k_13963426_1024.jpg":"1024x1024","k_13963426_640.jpg":"640x640","k_13963426_480.jpg":"480x480","k_13963426_340.jpg":"340x340","k_13963426_220.jpg":"220x220","o_13963426_1280.jpg":"1280x853","o_13963426_1024.jpg":"1024x682","o_13963426_640.jpg":"640x426","o_13963426_480.jpg":"480x320","o_13963426_340.jpg":"340x226","o_13963426_220.jpg":"220x146","h_13963426_1280.jpg":"1280x854","h_13963426_1024.jpg":"1024x683","h_13963426_640.jpg":"640x427","h_13963426_480.jpg":"480x320","h_13963426_340.jpg":"340x227","h_13963426_220.jpg":"220x147","pp_13963426_1280.jpg":"1006x1280","pp_13963426_1024.jpg":"805x1024","pp_13963426_640.jpg":"503x640","pp_13963426_480.jpg":"377x480","pp_13963426_340.jpg":"267x340","pp_13963426_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13963428_1920.jpg":"1920x1080","k_13963428_1280.jpg":"1280x1280","k_13963428_1024.jpg":"1024x1024","k_13963428_640.jpg":"640x640","k_13963428_480.jpg":"480x480","k_13963428_340.jpg":"340x340","k_13963428_220.jpg":"220x220","o_13963428_1280.jpg":"1280x853","o_13963428_1024.jpg":"1024x682","o_13963428_640.jpg":"640x426","o_13963428_480.jpg":"480x320","o_13963428_340.jpg":"340x226","o_13963428_220.jpg":"220x146","h_13963428_1280.jpg":"1280x854","h_13963428_1024.jpg":"1024x683","h_13963428_640.jpg":"640x427","h_13963428_480.jpg":"480x320","h_13963428_340.jpg":"340x227","h_13963428_220.jpg":"220x147","pp_13963428_1280.jpg":"1006x1280","pp_13963428_1024.jpg":"805x1024","pp_13963428_640.jpg":"503x640","pp_13963428_480.jpg":"377x480","pp_13963428_340.jpg":"267x340","pp_13963428_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13963430_1920.jpg":"1920x1080","k_13963430_1280.jpg":"1280x1280","k_13963430_1024.jpg":"1024x1024","k_13963430_640.jpg":"640x640","k_13963430_480.jpg":"480x480","k_13963430_340.jpg":"340x340","k_13963430_220.jpg":"220x220","o_13963430_1280.jpg":"1280x853","o_13963430_1024.jpg":"1024x682","o_13963430_640.jpg":"640x426","o_13963430_480.jpg":"480x320","o_13963430_340.jpg":"340x226","o_13963430_220.jpg":"220x146","h_13963430_1280.jpg":"1280x854","h_13963430_1024.jpg":"1024x683","h_13963430_640.jpg":"640x427","h_13963430_480.jpg":"480x320","h_13963430_340.jpg":"340x227","h_13963430_220.jpg":"220x147","pp_13963430_1280.jpg":"1006x1280","pp_13963430_1024.jpg":"805x1024","pp_13963430_640.jpg":"503x640","pp_13963430_480.jpg":"377x480","pp_13963430_340.jpg":"267x340","pp_13963430_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13963432_1920.jpg":"1920x1080","k_13963432_1280.jpg":"1280x1280","k_13963432_1024.jpg":"1024x1024","k_13963432_640.jpg":"640x640","k_13963432_480.jpg":"480x480","k_13963432_340.jpg":"340x340","k_13963432_220.jpg":"220x220","o_13963432_1280.jpg":"1280x853","o_13963432_1024.jpg":"1024x682","o_13963432_640.jpg":"640x426","o_13963432_480.jpg":"480x320","o_13963432_340.jpg":"340x226","o_13963432_220.jpg":"220x146","h_13963432_1280.jpg":"1280x854","h_13963432_1024.jpg":"1024x683","h_13963432_640.jpg":"640x427","h_13963432_480.jpg":"480x320","h_13963432_340.jpg":"340x227","h_13963432_220.jpg":"220x147","pp_13963432_1280.jpg":"1006x1280","pp_13963432_1024.jpg":"805x1024","pp_13963432_640.jpg":"503x640","pp_13963432_480.jpg":"377x480","pp_13963432_340.jpg":"267x340","pp_13963432_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1127","hd_13963434_1920.jpg":"1920x1080","k_13963434_1280.jpg":"1280x1280","k_13963434_1024.jpg":"1024x1024","k_13963434_640.jpg":"640x640","k_13963434_480.jpg":"480x480","k_13963434_340.jpg":"340x340","k_13963434_220.jpg":"220x220","o_13963434_1280.jpg":"1280x751","o_13963434_1024.jpg":"1024x601","o_13963434_640.jpg":"640x375","o_13963434_480.jpg":"480x281","o_13963434_340.jpg":"340x199","o_13963434_220.jpg":"220x129","h_13963434_1280.jpg":"1280x854","h_13963434_1024.jpg":"1024x683","h_13963434_640.jpg":"640x427","h_13963434_480.jpg":"480x320","h_13963434_340.jpg":"340x227","h_13963434_220.jpg":"220x147","pp_13963434_1280.jpg":"1006x1280","pp_13963434_1024.jpg":"805x1024","pp_13963434_640.jpg":"503x640","pp_13963434_480.jpg":"377x480","pp_13963434_340.jpg":"267x340","pp_13963434_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13963436_1920.jpg":"1920x1080","k_13963436_1280.jpg":"1280x1280","k_13963436_1024.jpg":"1024x1024","k_13963436_640.jpg":"640x640","k_13963436_480.jpg":"480x480","k_13963436_340.jpg":"340x340","k_13963436_220.jpg":"220x220","o_13963436_1280.jpg":"1280x853","o_13963436_1024.jpg":"1024x682","o_13963436_640.jpg":"640x426","o_13963436_480.jpg":"480x320","o_13963436_340.jpg":"340x226","o_13963436_220.jpg":"220x146","h_13963436_1280.jpg":"1280x854","h_13963436_1024.jpg":"1024x683","h_13963436_640.jpg":"640x427","h_13963436_480.jpg":"480x320","h_13963436_340.jpg":"340x227","h_13963436_220.jpg":"220x147","pp_13963436_1280.jpg":"1006x1280","pp_13963436_1024.jpg":"805x1024","pp_13963436_640.jpg":"503x640","pp_13963436_480.jpg":"377x480","pp_13963436_340.jpg":"267x340","pp_13963436_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1247","hd_13963438_1920.jpg":"1920x1080","k_13963438_1280.jpg":"1280x1280","k_13963438_1024.jpg":"1024x1024","k_13963438_640.jpg":"640x640","k_13963438_480.jpg":"480x480","k_13963438_340.jpg":"340x340","k_13963438_220.jpg":"220x220","o_13963438_1280.jpg":"1280x831","o_13963438_1024.jpg":"1024x665","o_13963438_640.jpg":"640x415","o_13963438_480.jpg":"480x311","o_13963438_340.jpg":"340x220","o_13963438_220.jpg":"220x142","h_13963438_1280.jpg":"1280x854","h_13963438_1024.jpg":"1024x683","h_13963438_640.jpg":"640x427","h_13963438_480.jpg":"480x320","h_13963438_340.jpg":"340x227","h_13963438_220.jpg":"220x147","pp_13963438_1280.jpg":"1006x1280","pp_13963438_1024.jpg":"805x1024","pp_13963438_640.jpg":"503x640","pp_13963438_480.jpg":"377x480","pp_13963438_340.jpg":"267x340","pp_13963438_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1202","hd_13963440_1920.jpg":"1920x1080","k_13963440_1280.jpg":"1280x1280","k_13963440_1024.jpg":"1024x1024","k_13963440_640.jpg":"640x640","k_13963440_480.jpg":"480x480","k_13963440_340.jpg":"340x340","k_13963440_220.jpg":"220x220","o_13963440_1280.jpg":"1280x801","o_13963440_1024.jpg":"1024x641","o_13963440_640.jpg":"640x400","o_13963440_480.jpg":"480x300","o_13963440_340.jpg":"340x212","o_13963440_220.jpg":"220x137","h_13963440_1280.jpg":"1280x854","h_13963440_1024.jpg":"1024x683","h_13963440_640.jpg":"640x427","h_13963440_480.jpg":"480x320","h_13963440_340.jpg":"340x227","h_13963440_220.jpg":"220x147","pp_13963440_1280.jpg":"1006x1280","pp_13963440_1024.jpg":"805x1024","pp_13963440_640.jpg":"503x640","pp_13963440_480.jpg":"377x480","pp_13963440_340.jpg":"267x340","pp_13963440_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13963442_1920.jpg":"1920x1080","k_13963442_1280.jpg":"1280x1280","k_13963442_1024.jpg":"1024x1024","k_13963442_640.jpg":"640x640","k_13963442_480.jpg":"480x480","k_13963442_340.jpg":"340x340","k_13963442_220.jpg":"220x220","o_13963442_1280.jpg":"1280x853","o_13963442_1024.jpg":"1024x682","o_13963442_640.jpg":"640x426","o_13963442_480.jpg":"480x320","o_13963442_340.jpg":"340x226","o_13963442_220.jpg":"220x146","h_13963442_1280.jpg":"1280x854","h_13963442_1024.jpg":"1024x683","h_13963442_640.jpg":"640x427","h_13963442_480.jpg":"480x320","h_13963442_340.jpg":"340x227","h_13963442_220.jpg":"220x147","pp_13963442_1280.jpg":"1006x1280","pp_13963442_1024.jpg":"805x1024","pp_13963442_640.jpg":"503x640","pp_13963442_480.jpg":"377x480","pp_13963442_340.jpg":"267x340","pp_13963442_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13963444_1920.jpg":"1920x1080","k_13963444_1280.jpg":"1280x1280","k_13963444_1024.jpg":"1024x1024","k_13963444_640.jpg":"640x640","k_13963444_480.jpg":"480x480","k_13963444_340.jpg":"340x340","k_13963444_220.jpg":"220x220","o_13963444_1280.jpg":"1280x853","o_13963444_1024.jpg":"1024x682","o_13963444_640.jpg":"640x426","o_13963444_480.jpg":"480x320","o_13963444_340.jpg":"340x226","o_13963444_220.jpg":"220x146","h_13963444_1280.jpg":"1280x854","h_13963444_1024.jpg":"1024x683","h_13963444_640.jpg":"640x427","h_13963444_480.jpg":"480x320","h_13963444_340.jpg":"340x227","h_13963444_220.jpg":"220x147","pp_13963444_1280.jpg":"1006x1280","pp_13963444_1024.jpg":"805x1024","pp_13963444_640.jpg":"503x640","pp_13963444_480.jpg":"377x480","pp_13963444_340.jpg":"267x340","pp_13963444_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1261","hd_13963446_1920.jpg":"1920x1080","k_13963446_1280.jpg":"1280x1280","k_13963446_1024.jpg":"1024x1024","k_13963446_640.jpg":"640x640","k_13963446_480.jpg":"480x480","k_13963446_340.jpg":"340x340","k_13963446_220.jpg":"220x220","o_13963446_1280.jpg":"1280x840","o_13963446_1024.jpg":"1024x672","o_13963446_640.jpg":"640x420","o_13963446_480.jpg":"480x315","o_13963446_340.jpg":"340x223","o_13963446_220.jpg":"220x144","h_13963446_1280.jpg":"1280x854","h_13963446_1024.jpg":"1024x683","h_13963446_640.jpg":"640x427","h_13963446_480.jpg":"480x320","h_13963446_340.jpg":"340x227","h_13963446_220.jpg":"220x147","pp_13963446_1280.jpg":"1006x1280","pp_13963446_1024.jpg":"805x1024","pp_13963446_640.jpg":"503x640","pp_13963446_480.jpg":"377x480","pp_13963446_340.jpg":"267x340","pp_13963446_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2283","hd_13963448_1920.jpg":"1920x1080","k_13963448_1280.jpg":"1280x1280","k_13963448_1024.jpg":"1024x1024","k_13963448_640.jpg":"640x640","k_13963448_480.jpg":"480x480","k_13963448_340.jpg":"340x340","k_13963448_220.jpg":"220x220","o_13963448_1280.jpg":"1280x1522","o_13963448_1024.jpg":"1024x1217","o_13963448_640.jpg":"640x761","o_13963448_480.jpg":"480x570","o_13963448_340.jpg":"340x404","o_13963448_220.jpg":"220x261","h_13963448_1280.jpg":"1280x854","h_13963448_1024.jpg":"1024x683","h_13963448_640.jpg":"640x427","h_13963448_480.jpg":"480x320","h_13963448_340.jpg":"340x227","h_13963448_220.jpg":"220x147","pp_13963448_1280.jpg":"1006x1280","pp_13963448_1024.jpg":"805x1024","pp_13963448_640.jpg":"503x640","pp_13963448_480.jpg":"377x480","pp_13963448_340.jpg":"267x340","pp_13963448_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1249","hd_13963450_1920.jpg":"1920x1080","k_13963450_1280.jpg":"1280x1280","k_13963450_1024.jpg":"1024x1024","k_13963450_640.jpg":"640x640","k_13963450_480.jpg":"480x480","k_13963450_340.jpg":"340x340","k_13963450_220.jpg":"220x220","o_13963450_1280.jpg":"1280x832","o_13963450_1024.jpg":"1024x666","o_13963450_640.jpg":"640x416","o_13963450_480.jpg":"480x312","o_13963450_340.jpg":"340x221","o_13963450_220.jpg":"220x143","h_13963450_1280.jpg":"1280x854","h_13963450_1024.jpg":"1024x683","h_13963450_640.jpg":"640x427","h_13963450_480.jpg":"480x320","h_13963450_340.jpg":"340x227","h_13963450_220.jpg":"220x147","pp_13963450_1280.jpg":"1006x1280","pp_13963450_1024.jpg":"805x1024","pp_13963450_640.jpg":"503x640","pp_13963450_480.jpg":"377x480","pp_13963450_340.jpg":"267x340","pp_13963450_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7805789 Threads: 2 Questions: 1638058869 Slow queries: 4868097 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111451242 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/testirali-smo-zar-85-sport-luxury-cvrsti-gumenjak-magnet-je-za-poglede-a-nemilosrdan-za-valove-nazubljeni-pramac-ima-kljucnu-ulogu-1120936 [printLink] => /om/nautika/testirali-smo-zar-85-sport-luxury-cvrsti-gumenjak-magnet-je-za-poglede-a-nemilosrdan-za-valove-nazubljeni-pramac-ima-kljucnu-ulogu-1120936?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 640353 [name] => test broda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-04 15:35:56 [main_article_id] => 0 [alias] => test-broda [link] => /tag/test-broda ) [1] => stdClass Object ( [id] => 646902 [name] => ZAR 85 Sport Luxury [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-18 15:32:23 [main_article_id] => 0 [alias] => zar-85-sport-luxury [link] => /tag/zar-85-sport-luxury ) [2] => stdClass Object ( [id] => 219663 [name] => gumenjak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gumenjak [link] => /tag/gumenjak ) [3] => stdClass Object ( [id] => 646872 [name] => lipanj 2020. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-18 12:11:13 [main_article_id] => 0 [alias] => lipanj-2020 [link] => /tag/lipanj-2020 ) [4] => stdClass Object ( [id] => 321911 [name] => nautika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nautika [link] => /tag/nautika ) [5] => stdClass Object ( [id] => 648146 [name] => Gordan Jelavić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-01 15:27:53 [main_article_id] => 0 [alias] => gordan-jelavic [link] => /tag/gordan-jelavic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => mrcina od dvije tone [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Testirali smo ZAR 85 Sport Luxury: čvrsti gumenjak magnet je za poglede, a nemilosrdan za valove. Nazubljeni pramac ima ključnu ulogu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-16-07-06-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/23/13963454.jpg [galleryCount] => 23 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => Najbolji prikaz ZAR-ovog lomljenja valova [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/23/13963454.jpg [title] => Najbolji prikaz ZAR-ovog lomljenja valova Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/23/13963452.jpg [title] => Sa ZAR-om nema proklizavanja Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/23/13963410.jpg [title] => Ograda je vješto ugrađena uz bok Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/23/13963412.jpg [title] => Niska elegantna silueta Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/23/13963414.jpg [title] => Sidro ne smeta kod ulaska na pramac Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/23/13963416.jpg [title] => Toaletna školjka od formata Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/23/13963418.jpg [title] => Ležaj za dvoje dužine 220 cm Božidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/23/13963420.jpg [title] => S mikro-bravicom će mnogi imati problema Božidar Vukičević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/23/13963422.jpg [title] => Nasloni su uklopljeni u profil vjetrobrana Božidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/23/13963424.jpg [title] => Impresivni kuhinjski blok Božidar Vukičević/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/23/13963426.jpg [title] => Svi su spremnici s amortizerima Božidar Vukičević/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/23/13963428.jpg [title] => Kraljevski komfor na talijanskom caru Božidar Vukičević/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/23/13963430.jpg [title] => Tko uspije otvoriti sidreni prostor vidjet će ovo Božidar Vukičević/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/23/13963432.jpg [title] => Unutrašnjost spremnika je dobro obrađena Božidar Vukičević/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/23/13963434.jpg [title] => Nasloni se mogu podešavati Božidar Vukičević/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/23/13963436.jpg [title] => Krmena vratašca otvaraju se s nespretnim vijkom Božidar Vukičević/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/23/13963438.jpg [title] => Složna braća iz Japana Božidar Vukičević/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/23/13963440.jpg [title] => Duboko, voluminozno i teško dostupno Božidar Vukičević/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/23/13963442.jpg [title] => Joystick kao posljednji krik nautičke mode Božidar Vukičević/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/23/13963444.jpg [title] => Platforme su vrlo blizu vodene linije Božidar Vukičević/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/23/13963446.jpg [title] => Superiorna širina daje sigurnost Božidar Vukičević/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/23/13963448.jpg [title] => Kombinacija boja za privlačenje pogleda Božidar Vukičević/Cropix ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/23/13963450.jpg [title] => Na punom gasu 43 čvora Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Talijanska plovila ZAR Formenti oduvijek su bila prepoznatljiva po neuobičajenom omjeru plastike i gume, pa su mnogi tvrdili kako je to daleko od osnovne ideje glisiranja na zračnim jastucima. Taj status drugačijeg pneumatskog plovila se pokazao kao odličan marketinški adut pa su ga upravo zbog toga birali mnogi nautičari željni posebnog plovila.

Puno plastike je osim estetskog dojma osiguralo i strukturnu čvrstoću zaslužnu za iznimnu izdržljivost i dugotrajnost. S takvom tenkovskom elegancijom postali su klasa za sebe. Vlasnici tvornice su prije par godina pokušali i s linijom običnih gumenjaka Mako, ali to se kupcima nije pokazalo posebno zanimljivo, za razliku od simpatične linije Tender koja je nastavila njegovati oklopnjačku tradiciju.

Amsterdamsko crvena

Kod testiranog ZAR-a 85 Sport Luxury izgubile su se prepoznatljive kontrastne crno-bijele boje, a trup, tubuse i nadgrađe kao da su slagali američki vojni stručnjaci kako bi ga sakrili od radara. Besprijekorno ulašten crni gelcoat u stilu kacige Darth Vadera zaista je rijetko viđen prizor. Čovjek na žarkom suncu mora dobro napregnuti oči da vidi gdje koji dio počinje gdje završava.

---

image
Kombinacija boja za privlačenje pogleda
Božidar Vukičević/Cropix
---

Stvar donekle spašavaju svijetla sintetička tikovina i amsterdamski crveni jastuci, naručeni po želji ekstravagantnog vlasnika. Održavanje je u takvoj kombinaciji noćna mora, ali kad je u pitanju brod za razonodu vrijedan 190 tisuća eura onda se podrazumijeva da posolicu s crnine neće prati vlasnik već plaćeni mornar.

Susret s tom mrcinom od dvije tone počeo je na dizalici tako da smo detaljno mogli razgledati trup i pokušati odgonetnuti tajnu talijanskih majstora hidrodinamike. U ovoj klasi često viđamo neobično komplicirane krme i trupove s jednom ili dvije stepenice, no ZAR je po tom pitanju prilično konzervativan.

Osim što je profil dubokog V oblika, ne čini se posebno kompliciran. Njegovi zubi su na pramcu za razbijanje valova i te dvije linije razvučene su sve do krme. Vrlo jednostavno, i kasnije smo se uvjerili, vrlo učinkovito rješenje.

---

---

Optimalna snaga

Brod je do marine u Novom Vinodolskom stigao na trajleru jer ispuhanih bokova nekako stane u cestovnih 2,55 metara. Tubusi po starom ZAR-ovom receptu pokrivaju stražnje dvije trećine dužine broda, a kruti pramac ima samo gumeni bokoštitnik s crvenom crtom. Vrlo efektan detalj za naglasiti savršeno izbalansiranu liniju broda.

Poklopci motora danas se po želji rade u svim bojama, no ovdje su dobro sjela dva standardno crna Suzukija snage po 200 konja. Ugrađena snaga je optimalna za ovakav brod i prava je šteta ići na kompromisno slabije rješenje. Naime, maksimalnu brzinu od 43 čvora ZAR nosi s lakoćom i u najštedljivijem režimu troši 1,6 litara po milji. I pri tom laganini krstari brzinom od 22 čvora.

---

image
Na punom gasu 43 čvora
Božidar Vukičević/Cropix
---

S dvije propele velike snage i širinom od 3,20 metara osjeti se takva superiornost i sigurnost da nije čudo što ovakvim gumenjacima Talijani često poprijeko preplove Jadran. Dostupan nam je podatak pa ga je vrijedno navesti da s jednim motorom od 300 konja brod dostiže 37 čvorova, a 54 čvora s najjačom kombinacijom od 2x250.

Dva zuba na pramcu

Kod sraza s valovima nazubljeni pramac igra ključnu ulogu. Kao što se vidi na fotografijama, prvi zub pramca prekida val i usmjerava ga duž svoje stope prema krmi, druga stepenica ga po sredini preuzima, a sve što ostane lako rasprše gumeni tubusi. S takvom zaštitom šanse da more uđe u kokpit su minimalne.

I kad valovi budu veći od improviziranih na testu, dužina od 8,50 metara bit će dovoljna za pregaziti ih kao plitak potok. Iako dva motora omogućuju besprijekorno manevriranje, na testiranome ZAR-u bio je ugrađen i joystick Optimus 360 za filigransko snalaženje u marini.

Taj složeni elektronski sklop je po mišljenju starih morskih vukova suvišan, a uz to i vrlo skup, no trendovi su takvi da ih imućniji i manje iskusni nautičari vole imati. Bilo zbog osjećaja sigurnosti ili čiste pomodnosti. Očekivano će se s njime poigravati i djeca jer ih podsjeća na videoigrice što je s jedne strane poticajno za učenje.

---

image
Joystick kao posljednji krik nautičke mode
Božidar Vukičević/Cropix
---

Sam sustav reagira s vremenskim odmakom, pa je potrebno malo uhodavanja za idealno morsko parkiranje. Kromirane ručice za elektronsko upravljanje su optimalne dužine i možda čak prelagane za kontrolu 400 konja na krmi. U tomu modernom okruženju s velikim višenamjenskim ekranom odskače pomalo arhaična ploča s potrošačkim prekidačima.

Zatamnjeni vjetrobran iz jednog ravnog komada je zato vrlo futuristički dizajniran. Nema okvir već samo crne nosače tako da izgleda vrlo lijepo i jednostavno za održavanje. S prednje strane se u njegovoj ravnini nastavljaju jastuci za leđa prednjeg sunčališta sigurno ukopani u profil konzole. Kut naslona se može i podesiti s preklopnim mehanizmom.

---

image
Kraljevski komfor na talijanskom caru
Božidar Vukičević/Cropix
---

Bravica za nokte

U pramčanom kokpitu s udobnim naslonima ima sjedećih mjesta za petero, u sredinu se može postaviti stol ili umetak za veliko sunčalište. Uz unutrašnju stranu bokova je vješto razvučena ograda tako da se ne vidi izvana, a zadržala je funkcionalnost.

Dizajnerski promašaj je zato ugradnja minijaturne bravice za otvaranje sidrenog prostora gdje je konstruktor zamislio da jagodicom prsta podignete cijeli poklopac. Možemo samo zamisliti što bi se dogodilo kada bi ga pokušala podignuti neka ženska ruka s dužim noktom.

---

image
S mikro-bravicom će mnogi imati problema
Božidar Vukičević/Cropix
---

Sličnu stvar smo zamijetili i na krmenim vratašcima gdje se umjesto igle za osiguranje koristi klasični vijak, pa otvaranje zna potrajati. To jesu sitnice, ali na plovilu vrijednom gotovo kao Ferrari to se ne bi smjelo tolerirati. Prostor ispod svih klupa je skladišni, dobro povezan s amortizerima za lako otvaranje.

Do najudaljenih dijelova je uvijek malo teže dosegnuti, no tu dolazi do izražaja mudro sortiranje da najvažnije stvari uvijek budu pri vrhu. Isto kao i na pramcu i krmena garnitura je obložena udobnim naslonom za četvero oko rastavljivog stola.

Cijeli prostor je od puhanja dodatno zaštićen i kuhinjskim blokom na poleđini skiperskih sjedala.

---

image
Impresivni kuhinjski blok
Božidar Vukičević/Cropix
---

Visoka i odlično opremljena garnitura sadrži dva plinska kuhala, dva vodoravna hladnjaka, široki spremnik i duboki lavandin. U svemu je još stala i radna ploha za pripremu namirnica.

Bijela unutrašnjost

Nakon obroka je najslađe otpočinuti slaganjem ležaja u kabini dužine 220 i najveće širine 160 cm. Uz široka ulazna vrata za propuh su zadužena dva prozorčića. Pod nogama je visina kosoga stropa tridesetak centimetara, no u prednjem dijelu se može ugodno spavati.

---

image
Ležaj za dvoje dužine 220 cm
Božidar Vukičević/Cropix
---

Nasreću, ekstravagancija nije prešla na kabinu pa je unutrašnjost bijela, kako stijenki stropa tako i ugodnih jastuka. Kad se pomaknu jastuci ukaže se wc školjka s električnim ispirnim sustavom. Za visinu stropa od 155 cm to je dovoljno komodan toaletni prostor.

---

image
Toaletna školjka od formata
Božidar Vukičević/Cropix
---

Za osobe višega rasta ulazak i izlazak iz kabine nije baš jednostavan pa bi dobro došao rukohvat uz unutrašnji rub kliznih vrata. Iz pozicije putnika važno je naglasiti sigurnost kretanja zahvaljujući sintetičkoj tikovini i dobro postavljenim rukohvatima.

Dovoljno prostora ima i oko motora gdje će kupači lako ulaziti na brod jer su platforme s ljestvama blizu morske površine. ZAR 85 spada u plovila za trajler iako će za vuču trebati malo moćniji terenac.

On je zapravo i napravljen čvrsto kao njemački automobil, ali s talijanskim dizajnom za privlačnost koja će vlasnika ponukati da plati toliko novca za jedan gumenjak. Ali ipak poseban gumenjak.

---

OSOBNA KARTA

Dužina 8,50 m
Širina 3,20 m
Gaz       0,50 m
Promjer tubusa             0,60 m
Težina 1900 kg
Nosivost             1260 kg
Kategorija       B/14 osoba
Max. motor       400 KS
Proizvođač       Zar Formenti, Italija
Zastupnik       Navitech, Novi Vinodolski
Cijena s motorima i PDV-om       190,000 eura

---

---

OKRETAJI, BRZINA (čv.) I POTROŠNJA (l/h)

1000        4,1       4,9      
1500        6,0       9,0      
2000        7,6       13,7      
2500        10       20      
3000        15       27      
3500        22       35      
4000        26       44      
4500        30       58      
5000        35       80      
5500        40       104
6000        43       138

---

---

KONAČNA OCJENA

DOBRO
Stabilnost
Kvaliteta obrade
Udobnost

LOŠE
Bravica sidrenog gavuna
Vijak krmenih vrata
Rukohvat unutar kabine

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix
Najbolji prikaz ZAR-ovog lomljenja valova
Božidar Vukičević/Cropix
Sa ZAR-om nema proklizavanja
Božidar Vukičević/Cropix
Ograda je vješto ugrađena uz bok
Božidar Vukičević/Cropix
Niska elegantna silueta
Božidar Vukičević/Cropix
Sidro ne smeta kod ulaska na pramac
Božidar Vukičević/Cropix
Toaletna školjka od formata
Božidar Vukičević/Cropix
Ležaj za dvoje dužine 220 cm
Božidar Vukičević/Cropix
S mikro-bravicom će mnogi imati problema
Božidar Vukičević/Cropix
Nasloni su uklopljeni u profil vjetrobrana
Božidar Vukičević/Cropix
Impresivni kuhinjski blok
Božidar Vukičević/Cropix
Svi su spremnici s amortizerima
Božidar Vukičević/Cropix
Kraljevski komfor na talijanskom caru
Božidar Vukičević/Cropix
Tko uspije otvoriti sidreni prostor vidjet će ovo
Božidar Vukičević/Cropix
Unutrašnjost spremnika je dobro obrađena
Božidar Vukičević/Cropix
Nasloni se mogu podešavati
Božidar Vukičević/Cropix
Krmena vratašca otvaraju se s nespretnim vijkom
Božidar Vukičević/Cropix
Složna braća iz Japana
Božidar Vukičević/Cropix
Duboko, voluminozno i teško dostupno
Božidar Vukičević/Cropix
Joystick kao posljednji krik nautičke mode
Božidar Vukičević/Cropix
Platforme su vrlo blizu vodene linije
Božidar Vukičević/Cropix
Superiorna širina daje sigurnost
Božidar Vukičević/Cropix
Kombinacija boja za privlačenje pogleda
Božidar Vukičević/Cropix
Na punom gasu 43 čvora
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/testirali-smo-zar-85-sport-luxury-cvrsti-gumenjak-magnet-je-za-poglede-a-nemilosrdan-za-valove-nazubljeni-pramac-ima-kljucnu-ulogu-1120936 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3211fd15481a42762490439fcafc1074d0c1ae49 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Testirali+smo+ZAR+85+Sport+Luxury%3A+%C4%8Dvrsti+gumenjak+magnet+je+za+poglede%2C+a+nemilosrdan+za+valove.+Nazubljeni+pramac+ima+klju%C4%8Dnu+ulogu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Ftestirali-smo-zar-85-sport-luxury-cvrsti-gumenjak-magnet-je-za-poglede-a-nemilosrdan-za-valove-nazubljeni-pramac-ima-kljucnu-ulogu-1120936 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Ftestirali-smo-zar-85-sport-luxury-cvrsti-gumenjak-magnet-je-za-poglede-a-nemilosrdan-za-valove-nazubljeni-pramac-ima-kljucnu-ulogu-1120936 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => mrcina od dvije tone [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

mrcina od dvije toneTestirali smo ZAR 85 Sport Luxury: čvrsti gumenjak magnet je za poglede, a nemilosrdan za valove. Nazubljeni pramac ima ključnu ulogu

Piše Gordan Jelavić
29. lipnja 2020. - 15:06

Talijanska plovila ZAR Formenti oduvijek su bila prepoznatljiva po neuobičajenom omjeru plastike i gume, pa su mnogi tvrdili kako je to daleko od osnovne ideje glisiranja na zračnim jastucima. Taj status drugačijeg pneumatskog plovila se pokazao kao odličan marketinški adut pa su ga upravo zbog toga birali mnogi nautičari željni posebnog plovila.

Puno plastike je osim estetskog dojma osiguralo i strukturnu čvrstoću zaslužnu za iznimnu izdržljivost i dugotrajnost. S takvom tenkovskom elegancijom postali su klasa za sebe. Vlasnici tvornice su prije par godina pokušali i s linijom običnih gumenjaka Mako, ali to se kupcima nije pokazalo posebno zanimljivo, za razliku od simpatične linije Tender koja je nastavila njegovati oklopnjačku tradiciju.

Amsterdamsko crvena

Kod testiranog...

15. svibanj 2024 18:07