stdClass Object ( [id] => 1223705 [title] => Ryck 280 je u startu postao hit: prvi primjerak na Jadranu potvrdio je da brod za vikend đitu s njemačkom mašinerijom može biti itekako atraktivan [alias] => testirali-smo-ryck-280-brod-za-vikend-ditu-s-njemackom-masinerijom-moze-biti-itekako-atraktivan [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Odavno je prošlo vrijeme dosadnih brodova kada je funkcionalnost bila daleko ispred estetike. Sve više današnjih nautičara traži ekstravaganciju, brzinu, atraktivnost i brodograđevna industrija se morala prilagoditi tomu trendu.

Dizajnerska revolucija započeta s legendarnim Wallytenderom 2001. godine širokim je masama postala dostupna tek kad su na scenu stupili novi brendovi poput Axopara.

Fjord je isto tako profitirao na svemirskom dizajnu u srednjoj klasi dok se njihova grupacija Hanse lani nije odlučila na novi korak u dodatnom širenju futurističkog stila lansiranjem serije Ryck.

S uhodanom njemačkom mašinerijom, dobro promišljeni devetmetarski Ryck 280 je u startu postao hit, pokupio priznanja struke i oduševio publiku jer po Hanse cijenama nudi visoku dozu glamura što u nautici uvijek dobro prolazi.

Prvi primjerak u Jadranu prigodno nazvan Riki na našem je testu potvrdio ono što smo virtualno već prihvatili kao stvarnost - da brod za vikend đitu može biti itekako atraktivan.

Četiri verzije

Glavni krivac za wow efekt Rycka je Bill Dixon, jedan od najpoznatijih svjetskih dizajnera kojem je nakon četiri desetljeća projektiranja brodova i velikih jahti raznih oblika i pogona ovo došlo kao bombon za široke mase. Složiti brod koji će donijeti radost stotinama, ako ne i tisućama vlasnika i njihovih obitelji nadilazi njegove uobičajene okvire.

---

---

Iako, Ryck po konceptu nije jedan brod. Po uzoru na interijere jedrilica s više opcija uređenja tako se i on može naručiti s četiri opcije nadgrađa i dvije interijera. Viđat ćemo ga na moru od potpuno gole radne verzije do najskupljeg modela s T-topom, krmenim sunčalištem i uređenom kabinom, kakav smo i isprobali. Sve te opcije u raznim bojama mogu se jednostavno složiti u trodimenzionalnom konfiguratoru.

Lista opcija je toliko bogata da će cijena lako poskočiti s početnih 77 tisuća eura. Tikovina, kabina, stakleni kokpit, dodatni hladnjaci... sve su to primamljive stvari, nekome manje nekome više važne. Dobro je što se odmah vidi efekt na ukupnu cijenu pa se može lako dodati ili oduzeti prije konačne odluke.

Prema informacijama od hrvatskih zastupnika, brodovi rezervirani ove jeseni će se moći isporučiti na proljeće ili ljeto. Poslovična kašnjenja uzrokovana pucanjem opskrbnih lanaca i pandemijom bi trebala biti iza nas.

S cijenom od 144 tisuće eura testirani Ryck 280 nije najjeftiniji gliser s kabinom u klasi, ali je definitivno jedan od najljepših. Da bi se zadržala elegancija siluete kabina nije visoka, na samome ulazu smo izmjerili 160 centimetara. Tu nema mogućnosti odabira, odrasli putnici će se morati naviknuti na saginjanje.

---

image

Tvrdi krov natkriva dobar dio dužine

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Čvrsta rešetkasta konstrukcija

Božidar Vukičević/Cropix
---

Ista visina je i u toaletnom prostoru širokom 100 i dubokom 87 centimetara opremljenom namještajem u stilu svijetloga hrasta. Vanjska stijenka toaleta je obložena istim uzorkom pa kabina pruža dobar dojam. Na ulazu je mali spremišni blok s policama za sitnice.

Tvrdi krov

Ostatak prostora je iskorišten za ležaj dužine 220 cm i najveće širine 190 cm tako da će se uz roditelje moći smjestiti i manje dijete. Visina od madraca do tapeciranoga stropa je 92 cm, uz pomoć dva bočna prozorčića i stropni otvor 45x45 cm svjetla i zraka ima dovoljno. To bi bilo to od unutrašnjeg prostora, za noćenje i dnevni odmor će dobro poslužiti iako je forte Rycka s vanjske strane.

Na devet metara trupa se može puno toga složiti, a konstruktori su odlučili smjestiti dva sunčališta, prednje sa stepenicom i otvorima za čaše, te modularno krmeno kao dio garniture okrenute k vanjskom kuhinjskom bloku. Testirani Riki spada u najopremljenije s hard-topom koji potpuno zaokružuje vizuru i s rešetkastom strukturom ulijeva dodatno povjerenje u čvrstoću cijeloga broda.

---

image

Sunčalište u dvije razine

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Sportski agresivan izgled

Božidar Vukičević/Cropix
---

Doplata za krov s crno obojanim inoksom je okruglih deset tisuća eura iako što funkcionalno, što estetski vrijedi svakoga eurocenta. Uz osiguran hlad olakšava montiranje pramčanog i krmenog biminija pomoću teleskopskih cijevi za još jednu notu luksuza.

Zgodan detalj je i konstrukcija za vuču skijaša iznad velikih krmenih platformi za lakše kretanje oko motora. Tikovinom presvučeni podovi su neizostavan dio i slažu se s odabranom bojom presvlaka na sjedalima. I tu se može poigrati sa šest vanjskih i pet unutrašnjih tonova uz široku paletu metaliziranih gelcoata.

Budući da je Ryck mlađi brat Hanseovog Fjorda, naslijedio je i visoku razinu završne izrade i kvalitete jastuka, tapecirunga i bravarije. To se najbolje osjeti pod stažnjicom i detaljima poput okvira vjetrobranskog stakla s perfektnim utorom za navlačenje biminija.

---

image

Udoban je poput gumenjaka

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Preklopljen naslon ulazi u motorni prostor

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Jedan od hladnjaka

Božidar Vukičević/Cropix
---

Posebno nas se dojmio dizajn pramčanog špiruna sa skrivenim sidrom i sunčalište na dvije razine. Zamjerka ide na račun motora, osim previsoke montaže koja hvata zrak na većim valovima i okretima, ručica gasa nije dopustila davanje punoga gasa.

S obzirom na to da je u pitanju prvi primjerak Rycka za očekivati je da će se to ispraviti. I s tih slučajno ograničenih 5300 okretaja postigli smo 42 čvora što je dokaz kako je u pitanju brod iznimnih sposobnosti. Lakoća manevriranja i nalijeganje su zbilja impresivni.

Udobno skakanje

Trup je oblikovan trendovski, s negativnim nagibom oštrice pramca, proširenjem na vodenoj liniji i vitičastim zakrivljenjem ispod bokoštitnika tako da valovi nemaju šanse zaprijetiti putnicima. I podvodni dio trupa je vrlo zanimljiv; dvije stepenice i puno uzdužnih stabilizatora trebali bi donijeti uštedu goriva, skratiti vrijeme do glisiranja i pružiti dodatnu stabilnost u plovidbi.

Empirijski je to teško izmjeriti, no možemo potvrditi kako je plovidba po visokim valovima i jakim vjetrom bila iznenađujuće ugodna. Dok su čarterske jedrilice bježale prema marini Kaštela od iznenadnog podizanja sjevernog vjetra, mi smo isplovili tražeći atraktivne kadrove za test.

---

image

Mercury Verado 350 vrh je ponude

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Dvobojni trup naglašava nisku siluetu

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Odličan raspored cjelina

Božidar Vukičević/Cropix
---

Usred ljeta smo navukli jakne i krenuli prema izlasku iz Kaštelanskog zaljeva. S vjetrom u leđa je glisiranje bilo nalik surfanju, ali nakon fotosesije u zavjetrini splitskog poluotoka povratak s vjetrom u pramac je izgledao prilično zahtjevno. Uz sve vitice i proširenja na trupu more nas je ipak nekoliko puta pošteno zapljusnulo.

Koliko god su zapjenjeni valovi izgledali nezgodni, Ryck ih je sa svojih devet metara trupa vrlo uspješno gazio. U tome rodeu imali smo dojam kao da smo na nekom offshore gumenjaku što je za obiteljski vikend-gliser s kabinom veliki kompliment. To nije njegovo tipično okruženje, no dobro je znati da se i u tim situacijama može sigurno ploviti.

---

image

Višenamjenska blagavaonica

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Sportski volan je podesiv, kao i sjedala

Božidar Vukičević/Cropix
---

Ti trenuci nisu bili najpogodniji za pisanje pa smo zapamtili brojke na ekranu. Dakle, s jakim vjetrom u pramac i valovima od metra i pol plovili smo brzinom od 25 čvorova. Broj okretaja motora je bio 4000, a potrošnja 60 litara na sat.

S punim spremnikom od 300 litara bi to u zahtjevnim uvjetima značilo 125 milja autonomije. U zavjetrini smo ranije pri toj brzini izmjerili deset posto nižu potrošnju, odnosno 140 milja dometa. Dovoljno za prepoloviti Jadran poprijeko.

---

OKRETAJI, BRZINA I POTROŠNJA

1000 4,8 4,8
1500 6,2 8,5
2000 7,4 14,3
2500 8,3 27
3000 11,2 40
3500 15,4 51
4000 24 53
4500 29 77
5000 38 106
5300 42 114

---

---

OSOBNA KARTA

Dužina preko svega 9,16 m
Dužina trupa 8,80 m
Širina 2,81 m
Težina 2070 kg
Gaz bez motora 0,53 m
Spremnik goriva 300 l
Spremnik vode 88 l
Kategorija C/8
Max. motor 350 KS
Brodograditelj Hanse group, Njemačka
Zastupnik Croatia Yachting, Split
Cijena bez motora i PDV-a 61,690 eura
Cijena testiranog s PDV-om 144.000 eura

---

---

KONAČNA OCJENA

DOBRO

Dizajn

Udobnost na valovima

Hard top

LOŠE

Montaža motora i ručice gasa

---

---

image

Krevet je dug 220 cm

------
image

Visina stropa nad ležajem je 92 cm

------
image

Visina toaletnog prostora je 160 cm

Božidar Vukičević/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => testirali smo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => testirali smo 2 0 7501 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-20 11:02:38 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Gordan Jelavić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-12 12:38:09 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2022-09-12 12:34:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 51 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/20\/23142854.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/20\/23142848.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/20\/23142850.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/20\/23142852.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/20\/23142856.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/20\/23142858.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/20\/23142860.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/20\/23142862.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/20\/23142864.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/20\/23142866.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/20\/23142868.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/20\/23142870.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/20\/23142872.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/20\/23142874.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/20\/23142876.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/20\/23142878.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/20\/23142880.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","","","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

O\u0161tri trup ne boji se valova<\/p>","

Krevet je dug 220 cm<\/p>","

Visina stropa nad le\u017eajem je 92 cm<\/p>","

Visina toaletnog prostora je 160 cm<\/p>","

Mercury Verado 350<\/em> vrh je ponude<\/p>","

Udoban je poput gumenjaka<\/p>","

Dvobojni trup nagla\u0161ava nisku siluetu<\/p>","

Odli\u010dan raspored cjelina<\/p>","

Tvrdi krov natkriva dobar dio du\u017eine<\/p>","

Sun\u010dali\u0161te u dvije razine<\/p>","

Sportski agresivan izgled<\/p>","

Nosa\u010d sidra je vje\u0161to skriven<\/p>","

Vi\u0161enamjenska blagavaonica<\/p>","

Preklopljen naslon ulazi u motorni prostor<\/p>","

Jedan od hladnjaka<\/p>","

\u010cvrsta re\u0161etkasta konstrukcija<\/p>","

Sportski volan je podesiv, kao i sjedala<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1217","hd_23142854_1920.jpg":"1920x1080","k_23142854_1280.jpg":"1280x1280","k_23142854_1024.jpg":"1024x1024","k_23142854_640.jpg":"640x640","k_23142854_480.jpg":"480x480","k_23142854_340.jpg":"340x340","k_23142854_220.jpg":"220x220","o_23142854_1280.jpg":"1280x811","o_23142854_1024.jpg":"1024x649","o_23142854_640.jpg":"640x405","o_23142854_480.jpg":"480x304","o_23142854_340.jpg":"340x215","o_23142854_220.jpg":"220x139","h_23142854_1280.jpg":"1280x854","h_23142854_1024.jpg":"1024x683","h_23142854_640.jpg":"640x427","h_23142854_480.jpg":"480x320","h_23142854_340.jpg":"340x227","h_23142854_220.jpg":"220x147","pp_23142854_1280.jpg":"1280x1628","pp_23142854_1024.jpg":"1024x1303","pp_23142854_640.jpg":"640x814","pp_23142854_480.jpg":"480x611","pp_23142854_340.jpg":"340x432","pp_23142854_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23142848_1920.jpg":"1920x1080","k_23142848_1280.jpg":"1280x1280","k_23142848_1024.jpg":"1024x1024","k_23142848_640.jpg":"640x640","k_23142848_480.jpg":"480x480","k_23142848_340.jpg":"340x340","k_23142848_220.jpg":"220x220","o_23142848_1280.jpg":"1280x853","o_23142848_1024.jpg":"1024x682","o_23142848_640.jpg":"640x426","o_23142848_480.jpg":"480x320","o_23142848_340.jpg":"340x226","o_23142848_220.jpg":"220x146","h_23142848_1280.jpg":"1280x854","h_23142848_1024.jpg":"1024x683","h_23142848_640.jpg":"640x427","h_23142848_480.jpg":"480x320","h_23142848_340.jpg":"340x227","h_23142848_220.jpg":"220x147","pp_23142848_1280.jpg":"1280x1628","pp_23142848_1024.jpg":"1024x1303","pp_23142848_640.jpg":"640x814","pp_23142848_480.jpg":"480x611","pp_23142848_340.jpg":"340x432","pp_23142848_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23142850_1920.jpg":"1920x1080","k_23142850_1280.jpg":"1280x1280","k_23142850_1024.jpg":"1024x1024","k_23142850_640.jpg":"640x640","k_23142850_480.jpg":"480x480","k_23142850_340.jpg":"340x340","k_23142850_220.jpg":"220x220","o_23142850_1280.jpg":"1280x853","o_23142850_1024.jpg":"1024x682","o_23142850_640.jpg":"640x426","o_23142850_480.jpg":"480x320","o_23142850_340.jpg":"340x226","o_23142850_220.jpg":"220x146","h_23142850_1280.jpg":"1280x854","h_23142850_1024.jpg":"1024x683","h_23142850_640.jpg":"640x427","h_23142850_480.jpg":"480x320","h_23142850_340.jpg":"340x227","h_23142850_220.jpg":"220x147","pp_23142850_1280.jpg":"1280x1628","pp_23142850_1024.jpg":"1024x1303","pp_23142850_640.jpg":"640x814","pp_23142850_480.jpg":"480x611","pp_23142850_340.jpg":"340x432","pp_23142850_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2920","hd_23142852_1920.jpg":"1920x1080","k_23142852_1280.jpg":"1280x1280","k_23142852_1024.jpg":"1024x1024","k_23142852_640.jpg":"640x640","k_23142852_480.jpg":"480x480","k_23142852_340.jpg":"340x340","k_23142852_220.jpg":"220x220","o_23142852_1280.jpg":"1280x1946","o_23142852_1024.jpg":"1024x1557","o_23142852_640.jpg":"640x973","o_23142852_480.jpg":"480x730","o_23142852_340.jpg":"340x517","o_23142852_220.jpg":"220x334","h_23142852_1280.jpg":"1280x854","h_23142852_1024.jpg":"1024x683","h_23142852_640.jpg":"640x427","h_23142852_480.jpg":"480x320","h_23142852_340.jpg":"340x227","h_23142852_220.jpg":"220x147","pp_23142852_1280.jpg":"1280x1628","pp_23142852_1024.jpg":"1024x1303","pp_23142852_640.jpg":"640x814","pp_23142852_480.jpg":"480x611","pp_23142852_340.jpg":"340x432","pp_23142852_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_23142856_1920.jpg":"1920x1080","k_23142856_1280.jpg":"1280x1280","k_23142856_1024.jpg":"1024x1024","k_23142856_640.jpg":"640x640","k_23142856_480.jpg":"480x480","k_23142856_340.jpg":"340x340","k_23142856_220.jpg":"220x220","o_23142856_1280.jpg":"1280x852","o_23142856_1024.jpg":"1024x682","o_23142856_640.jpg":"640x426","o_23142856_480.jpg":"480x319","o_23142856_340.jpg":"340x226","o_23142856_220.jpg":"220x146","h_23142856_1280.jpg":"1280x854","h_23142856_1024.jpg":"1024x683","h_23142856_640.jpg":"640x427","h_23142856_480.jpg":"480x320","h_23142856_340.jpg":"340x227","h_23142856_220.jpg":"220x147","pp_23142856_1280.jpg":"1280x1628","pp_23142856_1024.jpg":"1024x1303","pp_23142856_640.jpg":"640x814","pp_23142856_480.jpg":"480x611","pp_23142856_340.jpg":"340x432","pp_23142856_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1228","hd_23142858_1920.jpg":"1920x1080","k_23142858_1280.jpg":"1280x1280","k_23142858_1024.jpg":"1024x1024","k_23142858_640.jpg":"640x640","k_23142858_480.jpg":"480x480","k_23142858_340.jpg":"340x340","k_23142858_220.jpg":"220x220","o_23142858_1280.jpg":"1280x818","o_23142858_1024.jpg":"1024x654","o_23142858_640.jpg":"640x409","o_23142858_480.jpg":"480x307","o_23142858_340.jpg":"340x217","o_23142858_220.jpg":"220x140","h_23142858_1280.jpg":"1280x854","h_23142858_1024.jpg":"1024x683","h_23142858_640.jpg":"640x427","h_23142858_480.jpg":"480x320","h_23142858_340.jpg":"340x227","h_23142858_220.jpg":"220x147","pp_23142858_1280.jpg":"1280x1628","pp_23142858_1024.jpg":"1024x1303","pp_23142858_640.jpg":"640x814","pp_23142858_480.jpg":"480x611","pp_23142858_340.jpg":"340x432","pp_23142858_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1185","hd_23142860_1920.jpg":"1920x1080","k_23142860_1280.jpg":"1280x1280","k_23142860_1024.jpg":"1024x1024","k_23142860_640.jpg":"640x640","k_23142860_480.jpg":"480x480","k_23142860_340.jpg":"340x340","k_23142860_220.jpg":"220x220","o_23142860_1280.jpg":"1280x790","o_23142860_1024.jpg":"1024x632","o_23142860_640.jpg":"640x395","o_23142860_480.jpg":"480x296","o_23142860_340.jpg":"340x209","o_23142860_220.jpg":"220x135","h_23142860_1280.jpg":"1280x854","h_23142860_1024.jpg":"1024x683","h_23142860_640.jpg":"640x427","h_23142860_480.jpg":"480x320","h_23142860_340.jpg":"340x227","h_23142860_220.jpg":"220x147","pp_23142860_1280.jpg":"1280x1628","pp_23142860_1024.jpg":"1024x1303","pp_23142860_640.jpg":"640x814","pp_23142860_480.jpg":"480x611","pp_23142860_340.jpg":"340x432","pp_23142860_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1222","hd_23142862_1920.jpg":"1920x1080","k_23142862_1280.jpg":"1280x1280","k_23142862_1024.jpg":"1024x1024","k_23142862_640.jpg":"640x640","k_23142862_480.jpg":"480x480","k_23142862_340.jpg":"340x340","k_23142862_220.jpg":"220x220","o_23142862_1280.jpg":"1280x814","o_23142862_1024.jpg":"1024x651","o_23142862_640.jpg":"640x407","o_23142862_480.jpg":"480x305","o_23142862_340.jpg":"340x216","o_23142862_220.jpg":"220x140","h_23142862_1280.jpg":"1280x854","h_23142862_1024.jpg":"1024x683","h_23142862_640.jpg":"640x427","h_23142862_480.jpg":"480x320","h_23142862_340.jpg":"340x227","h_23142862_220.jpg":"220x147","pp_23142862_1280.jpg":"1280x1628","pp_23142862_1024.jpg":"1024x1303","pp_23142862_640.jpg":"640x814","pp_23142862_480.jpg":"480x611","pp_23142862_340.jpg":"340x432","pp_23142862_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1276","hd_23142864_1920.jpg":"1920x1080","k_23142864_1280.jpg":"1280x1280","k_23142864_1024.jpg":"1024x1024","k_23142864_640.jpg":"640x640","k_23142864_480.jpg":"480x480","k_23142864_340.jpg":"340x340","k_23142864_220.jpg":"220x220","o_23142864_1280.jpg":"1280x850","o_23142864_1024.jpg":"1024x680","o_23142864_640.jpg":"640x425","o_23142864_480.jpg":"480x319","o_23142864_340.jpg":"340x225","o_23142864_220.jpg":"220x146","h_23142864_1280.jpg":"1280x854","h_23142864_1024.jpg":"1024x683","h_23142864_640.jpg":"640x427","h_23142864_480.jpg":"480x320","h_23142864_340.jpg":"340x227","h_23142864_220.jpg":"220x147","pp_23142864_1280.jpg":"1280x1628","pp_23142864_1024.jpg":"1024x1303","pp_23142864_640.jpg":"640x814","pp_23142864_480.jpg":"480x611","pp_23142864_340.jpg":"340x432","pp_23142864_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1257","hd_23142866_1920.jpg":"1920x1080","k_23142866_1280.jpg":"1280x1280","k_23142866_1024.jpg":"1024x1024","k_23142866_640.jpg":"640x640","k_23142866_480.jpg":"480x480","k_23142866_340.jpg":"340x340","k_23142866_220.jpg":"220x220","o_23142866_1280.jpg":"1280x838","o_23142866_1024.jpg":"1024x670","o_23142866_640.jpg":"640x419","o_23142866_480.jpg":"480x314","o_23142866_340.jpg":"340x222","o_23142866_220.jpg":"220x144","h_23142866_1280.jpg":"1280x854","h_23142866_1024.jpg":"1024x683","h_23142866_640.jpg":"640x427","h_23142866_480.jpg":"480x320","h_23142866_340.jpg":"340x227","h_23142866_220.jpg":"220x147","pp_23142866_1280.jpg":"1280x1628","pp_23142866_1024.jpg":"1024x1303","pp_23142866_640.jpg":"640x814","pp_23142866_480.jpg":"480x611","pp_23142866_340.jpg":"340x432","pp_23142866_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2277","hd_23142868_1920.jpg":"1920x1080","k_23142868_1280.jpg":"1280x1280","k_23142868_1024.jpg":"1024x1024","k_23142868_640.jpg":"640x640","k_23142868_480.jpg":"480x480","k_23142868_340.jpg":"340x340","k_23142868_220.jpg":"220x220","o_23142868_1280.jpg":"1280x1518","o_23142868_1024.jpg":"1024x1214","o_23142868_640.jpg":"640x759","o_23142868_480.jpg":"480x569","o_23142868_340.jpg":"340x403","o_23142868_220.jpg":"220x260","h_23142868_1280.jpg":"1280x854","h_23142868_1024.jpg":"1024x683","h_23142868_640.jpg":"640x427","h_23142868_480.jpg":"480x320","h_23142868_340.jpg":"340x227","h_23142868_220.jpg":"220x147","pp_23142868_1280.jpg":"1280x1628","pp_23142868_1024.jpg":"1024x1303","pp_23142868_640.jpg":"640x814","pp_23142868_480.jpg":"480x611","pp_23142868_340.jpg":"340x432","pp_23142868_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1232","hd_23142870_1920.jpg":"1920x1080","k_23142870_1280.jpg":"1280x1280","k_23142870_1024.jpg":"1024x1024","k_23142870_640.jpg":"640x640","k_23142870_480.jpg":"480x480","k_23142870_340.jpg":"340x340","k_23142870_220.jpg":"220x220","o_23142870_1280.jpg":"1280x821","o_23142870_1024.jpg":"1024x657","o_23142870_640.jpg":"640x410","o_23142870_480.jpg":"480x308","o_23142870_340.jpg":"340x218","o_23142870_220.jpg":"220x141","h_23142870_1280.jpg":"1280x854","h_23142870_1024.jpg":"1024x683","h_23142870_640.jpg":"640x427","h_23142870_480.jpg":"480x320","h_23142870_340.jpg":"340x227","h_23142870_220.jpg":"220x147","pp_23142870_1280.jpg":"1280x1628","pp_23142870_1024.jpg":"1024x1303","pp_23142870_640.jpg":"640x814","pp_23142870_480.jpg":"480x611","pp_23142870_340.jpg":"340x432","pp_23142870_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1160","hd_23142872_1920.jpg":"1920x1080","k_23142872_1280.jpg":"1280x1280","k_23142872_1024.jpg":"1024x1024","k_23142872_640.jpg":"640x640","k_23142872_480.jpg":"480x480","k_23142872_340.jpg":"340x340","k_23142872_220.jpg":"220x220","o_23142872_1280.jpg":"1280x773","o_23142872_1024.jpg":"1024x618","o_23142872_640.jpg":"640x386","o_23142872_480.jpg":"480x290","o_23142872_340.jpg":"340x205","o_23142872_220.jpg":"220x132","h_23142872_1280.jpg":"1280x854","h_23142872_1024.jpg":"1024x683","h_23142872_640.jpg":"640x427","h_23142872_480.jpg":"480x320","h_23142872_340.jpg":"340x227","h_23142872_220.jpg":"220x147","pp_23142872_1280.jpg":"1280x1628","pp_23142872_1024.jpg":"1024x1303","pp_23142872_640.jpg":"640x814","pp_23142872_480.jpg":"480x611","pp_23142872_340.jpg":"340x432","pp_23142872_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1255","hd_23142874_1920.jpg":"1920x1080","k_23142874_1280.jpg":"1280x1280","k_23142874_1024.jpg":"1024x1024","k_23142874_640.jpg":"640x640","k_23142874_480.jpg":"480x480","k_23142874_340.jpg":"340x340","k_23142874_220.jpg":"220x220","o_23142874_1280.jpg":"1280x836","o_23142874_1024.jpg":"1024x669","o_23142874_640.jpg":"640x418","o_23142874_480.jpg":"480x313","o_23142874_340.jpg":"340x222","o_23142874_220.jpg":"220x143","h_23142874_1280.jpg":"1280x854","h_23142874_1024.jpg":"1024x683","h_23142874_640.jpg":"640x427","h_23142874_480.jpg":"480x320","h_23142874_340.jpg":"340x227","h_23142874_220.jpg":"220x147","pp_23142874_1280.jpg":"1280x1628","pp_23142874_1024.jpg":"1024x1303","pp_23142874_640.jpg":"640x814","pp_23142874_480.jpg":"480x611","pp_23142874_340.jpg":"340x432","pp_23142874_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1255","hd_23142876_1920.jpg":"1920x1080","k_23142876_1280.jpg":"1280x1280","k_23142876_1024.jpg":"1024x1024","k_23142876_640.jpg":"640x640","k_23142876_480.jpg":"480x480","k_23142876_340.jpg":"340x340","k_23142876_220.jpg":"220x220","o_23142876_1280.jpg":"1280x836","o_23142876_1024.jpg":"1024x669","o_23142876_640.jpg":"640x418","o_23142876_480.jpg":"480x313","o_23142876_340.jpg":"340x222","o_23142876_220.jpg":"220x143","h_23142876_1280.jpg":"1280x854","h_23142876_1024.jpg":"1024x683","h_23142876_640.jpg":"640x427","h_23142876_480.jpg":"480x320","h_23142876_340.jpg":"340x227","h_23142876_220.jpg":"220x147","pp_23142876_1280.jpg":"1280x1628","pp_23142876_1024.jpg":"1024x1303","pp_23142876_640.jpg":"640x814","pp_23142876_480.jpg":"480x611","pp_23142876_340.jpg":"340x432","pp_23142876_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2837","hd_23142878_1920.jpg":"1920x1080","k_23142878_1280.jpg":"1280x1280","k_23142878_1024.jpg":"1024x1024","k_23142878_640.jpg":"640x640","k_23142878_480.jpg":"480x480","k_23142878_340.jpg":"340x340","k_23142878_220.jpg":"220x220","o_23142878_1280.jpg":"1280x1891","o_23142878_1024.jpg":"1024x1513","o_23142878_640.jpg":"640x945","o_23142878_480.jpg":"480x709","o_23142878_340.jpg":"340x502","o_23142878_220.jpg":"220x325","h_23142878_1280.jpg":"1280x854","h_23142878_1024.jpg":"1024x683","h_23142878_640.jpg":"640x427","h_23142878_480.jpg":"480x320","h_23142878_340.jpg":"340x227","h_23142878_220.jpg":"220x147","pp_23142878_1280.jpg":"1280x1628","pp_23142878_1024.jpg":"1024x1303","pp_23142878_640.jpg":"640x814","pp_23142878_480.jpg":"480x611","pp_23142878_340.jpg":"340x432","pp_23142878_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1339","hd_23142880_1920.jpg":"1920x1080","k_23142880_1280.jpg":"1280x1280","k_23142880_1024.jpg":"1024x1024","k_23142880_640.jpg":"640x640","k_23142880_480.jpg":"480x480","k_23142880_340.jpg":"340x340","k_23142880_220.jpg":"220x220","o_23142880_1280.jpg":"1280x892","o_23142880_1024.jpg":"1024x714","o_23142880_640.jpg":"640x446","o_23142880_480.jpg":"480x334","o_23142880_340.jpg":"340x237","o_23142880_220.jpg":"220x153","h_23142880_1280.jpg":"1280x854","h_23142880_1024.jpg":"1024x683","h_23142880_640.jpg":"640x427","h_23142880_480.jpg":"480x320","h_23142880_340.jpg":"340x227","h_23142880_220.jpg":"220x147","pp_23142880_1280.jpg":"1280x1628","pp_23142880_1024.jpg":"1024x1303","pp_23142880_640.jpg":"640x814","pp_23142880_480.jpg":"480x611","pp_23142880_340.jpg":"340x432","pp_23142880_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7799346 Threads: 2 Questions: 1637276467 Slow queries: 4865457 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111431053 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/testirali-smo-ryck-280-brod-za-vikend-ditu-s-njemackom-masinerijom-moze-biti-itekako-atraktivan-1223705 [printLink] => /om/nautika/testirali-smo-ryck-280-brod-za-vikend-ditu-s-njemackom-masinerijom-moze-biti-itekako-atraktivan-1223705?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 690525 [name] => Ryck 280 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-12 14:05:52 [main_article_id] => 0 [alias] => ryck-280 [link] => /tag/ryck-280 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 690526 [name] => brod Ryck [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-12 14:05:52 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-ryck [link] => /tag/brod-ryck ) [2] => stdClass Object ( [id] => 640353 [name] => test broda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-04 15:35:56 [main_article_id] => 0 [alias] => test-broda [link] => /tag/test-broda ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => testirali smo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ryck 280 je u startu postao hit: prvi primjerak na Jadranu potvrdio je da brod za vikend đitu s njemačkom mašinerijom može biti itekako atraktivan [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/20/23142854.jpg [galleryCount] => 17 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Oštri trup ne boji se valova

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/20/23142854.jpg [title] =>

Oštri trup ne boji se valova

Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/20/23142848.jpg [title] =>

Krevet je dug 220 cm

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/20/23142850.jpg [title] =>

Visina stropa nad ležajem je 92 cm

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/20/23142852.jpg [title] =>

Visina toaletnog prostora je 160 cm

Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/20/23142856.jpg [title] =>

Mercury Verado 350 vrh je ponude

Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/20/23142858.jpg [title] =>

Udoban je poput gumenjaka

Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/20/23142860.jpg [title] =>

Dvobojni trup naglašava nisku siluetu

Božidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/20/23142862.jpg [title] =>

Odličan raspored cjelina

Božidar Vukičević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/20/23142864.jpg [title] =>

Tvrdi krov natkriva dobar dio dužine

Božidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/20/23142866.jpg [title] =>

Sunčalište u dvije razine

Božidar Vukičević/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/20/23142868.jpg [title] =>

Sportski agresivan izgled

Božidar Vukičević/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/20/23142870.jpg [title] =>

Nosač sidra je vješto skriven

Božidar Vukičević/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/20/23142872.jpg [title] =>

Višenamjenska blagavaonica

Božidar Vukičević/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/20/23142874.jpg [title] =>

Preklopljen naslon ulazi u motorni prostor

Božidar Vukičević/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/20/23142876.jpg [title] =>

Jedan od hladnjaka

Božidar Vukičević/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/20/23142878.jpg [title] =>

Čvrsta rešetkasta konstrukcija

Božidar Vukičević/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/20/23142880.jpg [title] =>

Sportski volan je podesiv, kao i sjedala

Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Odavno je prošlo vrijeme dosadnih brodova kada je funkcionalnost bila daleko ispred estetike. Sve više današnjih nautičara traži ekstravaganciju, brzinu, atraktivnost i brodograđevna industrija se morala prilagoditi tomu trendu.

Dizajnerska revolucija započeta s legendarnim Wallytenderom 2001. godine širokim je masama postala dostupna tek kad su na scenu stupili novi brendovi poput Axopara.

Fjord je isto tako profitirao na svemirskom dizajnu u srednjoj klasi dok se njihova grupacija Hanse lani nije odlučila na novi korak u dodatnom širenju futurističkog stila lansiranjem serije Ryck.

S uhodanom njemačkom mašinerijom, dobro promišljeni devetmetarski Ryck 280 je u startu postao hit, pokupio priznanja struke i oduševio publiku jer po Hanse cijenama nudi visoku dozu glamura što u nautici uvijek dobro prolazi.

Prvi primjerak u Jadranu prigodno nazvan Riki na našem je testu potvrdio ono što smo virtualno već prihvatili kao stvarnost - da brod za vikend đitu može biti itekako atraktivan.

Četiri verzije

Glavni krivac za wow efekt Rycka je Bill Dixon, jedan od najpoznatijih svjetskih dizajnera kojem je nakon četiri desetljeća projektiranja brodova i velikih jahti raznih oblika i pogona ovo došlo kao bombon za široke mase. Složiti brod koji će donijeti radost stotinama, ako ne i tisućama vlasnika i njihovih obitelji nadilazi njegove uobičajene okvire.

---

---

Iako, Ryck po konceptu nije jedan brod. Po uzoru na interijere jedrilica s više opcija uređenja tako se i on može naručiti s četiri opcije nadgrađa i dvije interijera. Viđat ćemo ga na moru od potpuno gole radne verzije do najskupljeg modela s T-topom, krmenim sunčalištem i uređenom kabinom, kakav smo i isprobali. Sve te opcije u raznim bojama mogu se jednostavno složiti u trodimenzionalnom konfiguratoru.

Lista opcija je toliko bogata da će cijena lako poskočiti s početnih 77 tisuća eura. Tikovina, kabina, stakleni kokpit, dodatni hladnjaci... sve su to primamljive stvari, nekome manje nekome više važne. Dobro je što se odmah vidi efekt na ukupnu cijenu pa se može lako dodati ili oduzeti prije konačne odluke.

Prema informacijama od hrvatskih zastupnika, brodovi rezervirani ove jeseni će se moći isporučiti na proljeće ili ljeto. Poslovična kašnjenja uzrokovana pucanjem opskrbnih lanaca i pandemijom bi trebala biti iza nas.

S cijenom od 144 tisuće eura testirani Ryck 280 nije najjeftiniji gliser s kabinom u klasi, ali je definitivno jedan od najljepših. Da bi se zadržala elegancija siluete kabina nije visoka, na samome ulazu smo izmjerili 160 centimetara. Tu nema mogućnosti odabira, odrasli putnici će se morati naviknuti na saginjanje.

---

image

Tvrdi krov natkriva dobar dio dužine

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Čvrsta rešetkasta konstrukcija

Božidar Vukičević/Cropix
---

Ista visina je i u toaletnom prostoru širokom 100 i dubokom 87 centimetara opremljenom namještajem u stilu svijetloga hrasta. Vanjska stijenka toaleta je obložena istim uzorkom pa kabina pruža dobar dojam. Na ulazu je mali spremišni blok s policama za sitnice.

Tvrdi krov

Ostatak prostora je iskorišten za ležaj dužine 220 cm i najveće širine 190 cm tako da će se uz roditelje moći smjestiti i manje dijete. Visina od madraca do tapeciranoga stropa je 92 cm, uz pomoć dva bočna prozorčića i stropni otvor 45x45 cm svjetla i zraka ima dovoljno. To bi bilo to od unutrašnjeg prostora, za noćenje i dnevni odmor će dobro poslužiti iako je forte Rycka s vanjske strane.

Na devet metara trupa se može puno toga složiti, a konstruktori su odlučili smjestiti dva sunčališta, prednje sa stepenicom i otvorima za čaše, te modularno krmeno kao dio garniture okrenute k vanjskom kuhinjskom bloku. Testirani Riki spada u najopremljenije s hard-topom koji potpuno zaokružuje vizuru i s rešetkastom strukturom ulijeva dodatno povjerenje u čvrstoću cijeloga broda.

---

image

Sunčalište u dvije razine

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Sportski agresivan izgled

Božidar Vukičević/Cropix
---

Doplata za krov s crno obojanim inoksom je okruglih deset tisuća eura iako što funkcionalno, što estetski vrijedi svakoga eurocenta. Uz osiguran hlad olakšava montiranje pramčanog i krmenog biminija pomoću teleskopskih cijevi za još jednu notu luksuza.

Zgodan detalj je i konstrukcija za vuču skijaša iznad velikih krmenih platformi za lakše kretanje oko motora. Tikovinom presvučeni podovi su neizostavan dio i slažu se s odabranom bojom presvlaka na sjedalima. I tu se može poigrati sa šest vanjskih i pet unutrašnjih tonova uz široku paletu metaliziranih gelcoata.

Budući da je Ryck mlađi brat Hanseovog Fjorda, naslijedio je i visoku razinu završne izrade i kvalitete jastuka, tapecirunga i bravarije. To se najbolje osjeti pod stažnjicom i detaljima poput okvira vjetrobranskog stakla s perfektnim utorom za navlačenje biminija.

---

image

Udoban je poput gumenjaka

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Preklopljen naslon ulazi u motorni prostor

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Jedan od hladnjaka

Božidar Vukičević/Cropix
---

Posebno nas se dojmio dizajn pramčanog špiruna sa skrivenim sidrom i sunčalište na dvije razine. Zamjerka ide na račun motora, osim previsoke montaže koja hvata zrak na većim valovima i okretima, ručica gasa nije dopustila davanje punoga gasa.

S obzirom na to da je u pitanju prvi primjerak Rycka za očekivati je da će se to ispraviti. I s tih slučajno ograničenih 5300 okretaja postigli smo 42 čvora što je dokaz kako je u pitanju brod iznimnih sposobnosti. Lakoća manevriranja i nalijeganje su zbilja impresivni.

Udobno skakanje

Trup je oblikovan trendovski, s negativnim nagibom oštrice pramca, proširenjem na vodenoj liniji i vitičastim zakrivljenjem ispod bokoštitnika tako da valovi nemaju šanse zaprijetiti putnicima. I podvodni dio trupa je vrlo zanimljiv; dvije stepenice i puno uzdužnih stabilizatora trebali bi donijeti uštedu goriva, skratiti vrijeme do glisiranja i pružiti dodatnu stabilnost u plovidbi.

Empirijski je to teško izmjeriti, no možemo potvrditi kako je plovidba po visokim valovima i jakim vjetrom bila iznenađujuće ugodna. Dok su čarterske jedrilice bježale prema marini Kaštela od iznenadnog podizanja sjevernog vjetra, mi smo isplovili tražeći atraktivne kadrove za test.

---

image

Mercury Verado 350 vrh je ponude

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Dvobojni trup naglašava nisku siluetu

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Odličan raspored cjelina

Božidar Vukičević/Cropix
---

Usred ljeta smo navukli jakne i krenuli prema izlasku iz Kaštelanskog zaljeva. S vjetrom u leđa je glisiranje bilo nalik surfanju, ali nakon fotosesije u zavjetrini splitskog poluotoka povratak s vjetrom u pramac je izgledao prilično zahtjevno. Uz sve vitice i proširenja na trupu more nas je ipak nekoliko puta pošteno zapljusnulo.

Koliko god su zapjenjeni valovi izgledali nezgodni, Ryck ih je sa svojih devet metara trupa vrlo uspješno gazio. U tome rodeu imali smo dojam kao da smo na nekom offshore gumenjaku što je za obiteljski vikend-gliser s kabinom veliki kompliment. To nije njegovo tipično okruženje, no dobro je znati da se i u tim situacijama može sigurno ploviti.

---

image

Višenamjenska blagavaonica

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Sportski volan je podesiv, kao i sjedala

Božidar Vukičević/Cropix
---

Ti trenuci nisu bili najpogodniji za pisanje pa smo zapamtili brojke na ekranu. Dakle, s jakim vjetrom u pramac i valovima od metra i pol plovili smo brzinom od 25 čvorova. Broj okretaja motora je bio 4000, a potrošnja 60 litara na sat.

S punim spremnikom od 300 litara bi to u zahtjevnim uvjetima značilo 125 milja autonomije. U zavjetrini smo ranije pri toj brzini izmjerili deset posto nižu potrošnju, odnosno 140 milja dometa. Dovoljno za prepoloviti Jadran poprijeko.

---

OKRETAJI, BRZINA I POTROŠNJA

1000 4,8 4,8
1500 6,2 8,5
2000 7,4 14,3
2500 8,3 27
3000 11,2 40
3500 15,4 51
4000 24 53
4500 29 77
5000 38 106
5300 42 114

---

---

OSOBNA KARTA

Dužina preko svega 9,16 m
Dužina trupa 8,80 m
Širina 2,81 m
Težina 2070 kg
Gaz bez motora 0,53 m
Spremnik goriva 300 l
Spremnik vode 88 l
Kategorija C/8
Max. motor 350 KS
Brodograditelj Hanse group, Njemačka
Zastupnik Croatia Yachting, Split
Cijena bez motora i PDV-a 61,690 eura
Cijena testiranog s PDV-om 144.000 eura

---

---

KONAČNA OCJENA

DOBRO

Dizajn

Udobnost na valovima

Hard top

LOŠE

Montaža motora i ručice gasa

---

---

image

Krevet je dug 220 cm

------
image

Visina stropa nad ležajem je 92 cm

------
image

Visina toaletnog prostora je 160 cm

Božidar Vukičević/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Oštri trup ne boji se valova


Krevet je dug 220 cm


Visina stropa nad ležajem je 92 cm

Božidar Vukičević/Cropix

Visina toaletnog prostora je 160 cm

Božidar Vukičević/Cropix

Mercury Verado 350 vrh je ponude

Božidar Vukičević/Cropix

Udoban je poput gumenjaka

Božidar Vukičević/Cropix

Dvobojni trup naglašava nisku siluetu

Božidar Vukičević/Cropix

Odličan raspored cjelina

Božidar Vukičević/Cropix

Tvrdi krov natkriva dobar dio dužine

Božidar Vukičević/Cropix

Sunčalište u dvije razine

Božidar Vukičević/Cropix

Sportski agresivan izgled

Božidar Vukičević/Cropix

Nosač sidra je vješto skriven

Božidar Vukičević/Cropix

Višenamjenska blagavaonica

Božidar Vukičević/Cropix

Preklopljen naslon ulazi u motorni prostor

Božidar Vukičević/Cropix

Jedan od hladnjaka

Božidar Vukičević/Cropix

Čvrsta rešetkasta konstrukcija

Božidar Vukičević/Cropix

Sportski volan je podesiv, kao i sjedala

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/testirali-smo-ryck-280-brod-za-vikend-ditu-s-njemackom-masinerijom-moze-biti-itekako-atraktivan-1223705 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3a82fada63a6abd2a108ed570ba85fb6dc2b9b27 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ryck+280+je+u+startu+postao+hit%3A+prvi+primjerak+na+Jadranu+potvrdio+je+da+brod+za+vikend+%C4%91itu+s+njema%C4%8Dkom+ma%C5%A1inerijom+mo%C5%BEe+biti+itekako+atraktivan&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Ftestirali-smo-ryck-280-brod-za-vikend-ditu-s-njemackom-masinerijom-moze-biti-itekako-atraktivan-1223705 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Ftestirali-smo-ryck-280-brod-za-vikend-ditu-s-njemackom-masinerijom-moze-biti-itekako-atraktivan-1223705 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => testirali smo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

testirali smoRyck 280 je u startu postao hit: prvi primjerak na Jadranu potvrdio je da brod za vikend đitu s njemačkom mašinerijom može biti itekako atraktivan

Piše Gordan Jelavić
12. rujna 2022. - 14:34

Odavno je prošlo vrijeme dosadnih brodova kada je funkcionalnost bila daleko ispred estetike. Sve više današnjih nautičara traži ekstravaganciju, brzinu, atraktivnost i brodograđevna industrija se morala prilagoditi tomu trendu.

Dizajnerska revolucija započeta s legendarnim Wallytenderom 2001. godine širokim je masama postala dostupna tek kad su na scenu stupili novi brendovi poput Axopara.

Fjord je isto tako profitirao na svemirskom dizajnu u srednjoj klasi dok se njihova grupacija Hanse lani nije odlučila na novi korak u dodatnom širenju futurističkog stila lansiranjem serije Ryck.

S uhodanom njemačkom mašinerijom, dobro promišljeni devetmetarski Ryck 280 je u startu postao hit, pokupio priznanja struke i oduševio publiku jer po Hanse cijenama nudi visoku dozu glamura što ...

15. svibanj 2024 16:19