stdClass Object ( [id] => 1260558 [title] => Testirali smo Piranhascraft Alumar 6,70, savršeni ribolovni ‘ratni stroj‘ [alias] => testirali-smo-piranhascraft-alumar-6-70-fleksibilna-guma-za-savrseni-ribolovni-ratni-stroj [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prilikom zamjene ili kupnje novog broda, osim zadanog budžeta najveća dilema je u detaljima koji vam zasmetaju u donošenju odluke. Kod stakloplastičnih plovila sve je uglavnom zadano u samom kalupu, pa je teško i skupo tražiti dodatne centimetre ili izmještati rasporede cjelina. Upravo ta činjenica nagnala je Vjekoslava Lukšića iz riječke tvrtke Motonavis – jednog od doajena u hrvatskoj nautičkoj industriji, da u suradnji s talijanskim brodograditeljem Piranhascraft intenzivnije nudi aluminijska plovila.

Izrada po mjeri

Moglo bi se potrošiti jako puno vremena na usporedbe dobrih i loših strana aluminijskih plovila u odnosu na ostale materijale koji se danas koriste u maloj brodogradnji, ali jedna činjenica je jako važna - može ih se, poput odijela po mjeri, prilagoditi na bezbrojne načine potrebama korisnika. Također, mogućnost reciklaže aluminijskih plovila danas je dobila iznimno značenje.

Iako je osnovna djelatnost tvrtke Motonavis zastupstvo izvanbrodskih motora Suzuki, blizina brodogradilišta sa sjedištem u Padovi i nakupljeno 20-godišnje iskustvo u projektiranju i gradnji aluminijskih plovila, nagnalo ih je da odu korak dalje. Pa da uz standardna plovila za sportsko-rekreativne namjene Saver i Whaly, svojim klijentima ponude i brodice za zahtjevnije i specijalizirane aktivnosti - Piranhascraftove čamce Wave od 5 do 8,5 metara i RIB-ove Alumar od 6,70 do 8,50 metara duljine. Danas su, uz najnovija tehnološka dostignuća, aluminijske legure gotovo pa savršene za gradnju plovila u morskom okruženju, uključujući i održavanje, tako da zauzimaju vrlo važno mjesto u brodogradnji. A najveća prednost u izradi plovila od aluminija je već spomenuta mogućnost njihove maksimalne personalizacije prema željama i potrebama kupaca.

---

image

Skiper ispred sebe ima sve potrebne uređaje i komade

Božidar Vukičević/Cropix
---

Uska konzola

Tako i testirani Piranhascraft Alumar 6,70 na prvi pogled izgleda spartanski, a to je zapravo bio i cilj, jer je riječ o profesionalnoj postavci koja vrlo malo mjesta daje čistoj estetici, ali u isto vrijeme nudi svu raskoš potrebnu onima koji se bave ribolovom u njegovom najnaprednijem obliku. No, krenimo redom.

---

OSOBNA KARTA

 

Dužina preko svega      6,70 m

Maksimalna širina      2,90 m

Maksimalni broj putnika      14

Maksimalna nosivost      1120 kg

Težina bez motora      1150 kg

Maks. težina motora      275 kg

Maks. snaga motora      250 KS

Promjer tubusa/broj komora      58 cm/6

Tank goriva      190 l

CE certifikat      C

Proizvođač      Piranhascraft, Italija

Zastupnik      Motonavis, Rijeka

Cijena      ???

---

Zbog relativno uskog trupa, robusnim krmenim zrcalom osim izvanbrodskog motora Suzuki 200 dominiraju i dvije platforme koje olakšavaju pristup motoru i kada je plovilo u moru. Preko njih se jednostavno prelazi u kokpit koji je lišen svih nepotrebnih pregrada i/ili klupa, tako da je paluba slobodna praktički od krme do pramca. Ispod poklopca u krmenom dijelu kokpita nalazi se veliko spremište, koje je iskorišteno za smještaj akumulatora, prekidača i vatrogasnih aparata – ali prostora još uvijek ostaje i za drugu opremu. Testirani model je bio manje opremljen nego kad se Piranhascraft Alumar 6,70 nudi u standardnoj verziji zbog želje vlasnika da bude lišen svega što mu ne treba u korištenju brodice.

---

image

Veliki gavun u pramcu

Božidar Vukičević/Cropix
---

Centralna konzola smještena je tako da ne smeta pri radu i komunikaciji prema pramcu. Iako relativno uža nego što smo navikli na gumenjacima ove dužine, osigurava dobru zaštitu od vjetra skiperu i još jednoj osobi, a robusni rukohvat koji služi i kao nosač vjetrobranskog stakla omogućuje dobro držanje putnika tijekom navigacije po nemirnom moru. Budući da je dosta uska, komunikacija oko nje je vrlo jednostavna.

Naglašeni V profil

Skipersko mjesto odlično je pozicionirano, a zbog namjene gumenjaka i male površine, uz veliki volan i komandnu ručicu, tu je i niz instrumenata, od Suzuki nadzornog ekrana i dva multifunkcijska zaslona, do VHF-a. Na nižem nivou, tako da ne privlače pažnju skiperu tijekom navigacije, osim prekidača nalazi se glazbeni sustav Bosse, a ispod svega je od vjetra i kapljica dobro zaštićeni pretinac.

Klupa je dobar oslonac tijekom jurnjave po moru, a montirana je na cjevastu konstrukciju, čime prostor ispod nje nije definiran. S prednje strane konzole je još jedna manja klupa, ispod koje je spremište. U samom pramčanom dijelu nalazi se još jedno prostrano spremište, a testirani model bio je opremljen stalkom za trolling motor, što se opcijski može i drukčije opremiti ili urediti za sidrenje.

---

image

Skiperska klupa i nosači štapova

Božidar Vukičević/Cropix
---

U trup su na težišnim točkama ugrađena hvatišta za izvlačenje gumenjaka. Time se izbjegava oštećivanje tubusa, te znatno pojednostavnjuje i ubrzava manipulacija prilikom podizanja/izvlačenja plovila.

Na zrcalno mirnom moru isplovljavamo minimalnom brzinom od 3 čvora pri 1000 okr./min. Dodavanjem gasa Alumar 6,7 ubrzava umjereno, u režim glisiranja prelazimo za 5-6 sekundi, dok nam je za maksimalno dostignutih 38 čvorova trebalo više od pola minute. Već smo naglasili da je za svoju dužinu od 6,70 metara Alumarov trup relativno uzak i s naglašenim V profilom, tako da nismo ni očekivali adrenalinska ubrzanja. No, dostignuta maksimalna brzina pri 6000 o/min, kada Suzuki razvija svoju maksimalnu snagu, ukazali su nam da su trup i motor dobro upareni.

---

image

Suzuki DF 200 besprijekorno odrađuje sve zadaće

Božidar Vukičević/Cropix
---

Čvrsti trup

Čvrsti aluminijski trup od specijalne slitine 5083-H111, te tubusi od materijala Orca Marine 828 sa šest komora i promjera 58 cm nameću asocijacije o izuzetnom karakteru i specifičnoj namjeni ovog plovila, te su obećavali dobro ponašanje na valovitom moru. Budući da je ono bilo mirno, iskoristili smo valove plovila u prolazu koje smo sjekli u punoj brzini, te izveli nekoliko oštrijih zaokreta uz osjećaj pune sigurnosti. Iako je paluba povišenija nego što smo naučili, zahvaljujući robusnim rukohvatima osjećaj sigurnosti dodatno je naglašen, a pojačava ga i protuklizno obrađena paluba. Bilo nam je bitno i ponašanje gumenjaka kad miruje na valovima. Piranhascraft Alumar 6,70 položio je i taj test – stabilnost mu je odlična.

---

Brzina/potrošnja

OKR. BRZINA (čv.)      POTR. (l/h)

650      2,50      1,30

1000      3,70      2,40

1500      5,30      4,90

2000      6,10      6,80

2500      7,10      10,80

3000      12,00      15,20

3500      16,00      19,10

4000      21,00      22,00

4500      25,00      28,00

5000      32,00      42,00

5500      34,00      55,00

6000      38,00      68,00

---

Zahvaljujući naprednim tehnologijama što ih koristi Suzukijev četverocilindraš DF 200, najekonomičniju plovidbu očekivali smo pri režimu rada od oko 4200 okr/min. To smo osjetili i pri testiranju. Kada bismo dodavanjem gasa došli do broja okretaja između 4000 i 4500 u minuti, brzina bi porasla i za nekoliko čvorova, pa smo u tom režimu dobivali brzinu krstarenja od oko 25 čvorova, uz potrošnju goriva nešto veću od 20 l/h. Uz standardni rezervoar goriva kapaciteta 190 litara, to je impozantna autonomija plovidbe.

Integrirani tank

Ovdje bismo napomenuli da je rezervoar goriva integriran u sami trup, ispod palube, i to rješenjem kojim se dodatno ojačava trup, a ujedno zadržava i nisko težište plovila. Iako je proces gradnje aluminijskoga trupa svakako složeniji i puno duži u odnosu na stakloplastični, on ima i neke svoje prednosti. Prvenstveno zbog potpalubne strukture i konstrukcije, zbog čega je znatno čvršći od plastičnog.

---

image

Do brzine glisiranja treba mu pet do šest sekundi

Božidar Vukičević/Cropix
---

Testirani Piranhascraft Alumar 6,70 bio je pomalo ogoljena standardna verzija, a nudi se obogaćena opcija deluxe, pored ostalog i s hard topom. Za kraj naglasit ćemo još jednom da se Piranhascraft Alumar može posebno projektirati i opremiti u uskoj koordinaciji s kupcem kako bi se dobilo plovilo u potpunosti po geslu - brod po mome.

---

KONAČNA OCJENA

PLUS

Mogućnost personalizacije

Dobro držanje na moru

Jednostavan raspored

MINUS

Težina

Ekonomičnost trupa

Naknadna ugradnja opreme

---

---

image

Veliki gavun u pramcu

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Minn Kota je spremna za pučinsko sidrenje

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Ispod sjedala je praktično spremište

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Skiperska klupa i nosači štapova

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Skiper ispred sebe ima sve potrebne uređaje i komade

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Suzuki DF 200 besprijekorno odrađuje sve zadaće

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Brzo i lako izvodi sve zadane manevre

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Dno trupa ima naglašeni V profil

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

I u naglim zaokretima ostaje potpuno stabilan

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Do brzine glisiranja treba mu pet do šest sekundi

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Maksimalno smo dosegnuli 38 čvorova

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

U nevelike dimenzije složen je ribolovni ratni stroj

Božidar Vukičević/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ALUMAR 6,70 BRZO JE I ČVRSTO PLOVILO KOJE SE, ZAHVALJUJUĆI ALUMINIJSKOJ GRADNJI, MOŽE PRILAGOĐAVATI GOTOVO SVAKOJ ŽELJI KUPCA, U OVOM SLUČAJU RIBOLOVNOJ, ŠTO JE PUNO TEŽE IZVEDIVO KOD STAKLOPLASTIČNIH BRODICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čvrsta guma [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ALUMAR 6,70 BRZO JE I ČVRSTO PLOVILO KOJE SE, ZAHVALJUJUĆI ALUMINIJSKOJ GRADNJI, MOŽE PRILAGOĐAVATI GOTOVO SVAKOJ ŽELJI KUPCA, U OVOM SLUČAJU RIBOLOVNOJ, ŠTO JE PUNO TEŽE IZVEDIVO KOD STAKLOPLASTIČNIH BRODICA čvrsta guma 2 0 7480 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-11 22:11:46 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => SERGIJE DVORNIK [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-10 09:24:39 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2023-01-30 07:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 84 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => ALUMAR 6,70 BRZO JE I ČVRSTO PLOVILO KOJE SE, ZAHVALJUJUĆI ALUMINIJSKOJ GRADNJI, MOŽE PRILAGOĐAVATI GOTOVO SVAKOJ ŽELJI KUPCA, U OVOM SLUČAJU RIBOLOVNOJ, ŠTO JE PUNO TEŽE IZVEDIVO KOD STAKLOPLASTIČNIH BRODICA [metadata] => robots= author= title=Testirali smo Piranhascraft Alumar 6,70: fleksibilna guma za savršeni ribolovni 'ratni stroj' [metakey] => Piranhascraft Alumar 6,70, GUMENJAK, test broda, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/11\/23979776.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/11\/23979770.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/11\/23979771.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/11\/23979772.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/11\/23979773.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/11\/23979774.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/11\/23979775.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/11\/23979777.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/11\/23979778.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/11\/23979779.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/11\/23979780.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/11\/23979781.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Brzo i lako izvodi sve zadane manevre<\/p>","

Veliki gavun u pramcu<\/p>","

Minn Kota<\/em> je spremna za pu\u010dinsko sidrenje<\/p>","

Ispod sjedala je prakti\u010dno spremi\u0161te<\/p>","

Skiperska klupa i nosa\u010di \u0161tapova<\/p>","

Skiper ispred sebe ima sve potrebne ure\u0111aje i komade<\/p>","

Suzuki DF 200<\/em> besprijekorno odra\u0111uje sve zada\u0107e<\/p>","

Dno trupa ima nagla\u0161eni V profil<\/p>","

I u naglim zaokretima ostaje potpuno stabilan<\/p>","

Do brzine glisiranja treba mu pet do \u0161est sekundi<\/p>","

Maksimalno smo dosegnuli 38 \u010dvorova<\/p>","

U nevelike dimenzije slo\u017een je ribolovni ratni stroj<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1234","hd_23979776_1920.jpg":"1920x1080","k_23979776_1280.jpg":"1280x1280","k_23979776_1024.jpg":"1024x1024","k_23979776_640.jpg":"640x640","k_23979776_480.jpg":"480x480","k_23979776_340.jpg":"340x340","k_23979776_220.jpg":"220x220","o_23979776_1280.jpg":"1280x822","o_23979776_1024.jpg":"1024x658","o_23979776_640.jpg":"640x411","o_23979776_480.jpg":"480x308","o_23979776_340.jpg":"340x218","o_23979776_220.jpg":"220x141","h_23979776_1280.jpg":"1280x854","h_23979776_1024.jpg":"1024x683","h_23979776_640.jpg":"640x427","h_23979776_480.jpg":"480x320","h_23979776_340.jpg":"340x227","h_23979776_220.jpg":"220x147","pp_23979776_1280.jpg":"1280x1628","pp_23979776_1024.jpg":"1024x1303","pp_23979776_640.jpg":"640x814","pp_23979776_480.jpg":"480x611","pp_23979776_340.jpg":"340x432","pp_23979776_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1233","hd_23979770_1920.jpg":"1920x1080","k_23979770_1280.jpg":"1280x1280","k_23979770_1024.jpg":"1024x1024","k_23979770_640.jpg":"640x640","k_23979770_480.jpg":"480x480","k_23979770_340.jpg":"340x340","k_23979770_220.jpg":"220x220","o_23979770_1280.jpg":"1280x822","o_23979770_1024.jpg":"1024x657","o_23979770_640.jpg":"640x411","o_23979770_480.jpg":"480x308","o_23979770_340.jpg":"340x218","o_23979770_220.jpg":"220x141","h_23979770_1280.jpg":"1280x854","h_23979770_1024.jpg":"1024x683","h_23979770_640.jpg":"640x427","h_23979770_480.jpg":"480x320","h_23979770_340.jpg":"340x227","h_23979770_220.jpg":"220x147","pp_23979770_1280.jpg":"1280x1628","pp_23979770_1024.jpg":"1024x1303","pp_23979770_640.jpg":"640x814","pp_23979770_480.jpg":"480x611","pp_23979770_340.jpg":"340x432","pp_23979770_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1210","hd_23979771_1920.jpg":"1920x1080","k_23979771_1280.jpg":"1280x1280","k_23979771_1024.jpg":"1024x1024","k_23979771_640.jpg":"640x640","k_23979771_480.jpg":"480x480","k_23979771_340.jpg":"340x340","k_23979771_220.jpg":"220x220","o_23979771_1280.jpg":"1280x806","o_23979771_1024.jpg":"1024x645","o_23979771_640.jpg":"640x403","o_23979771_480.jpg":"480x302","o_23979771_340.jpg":"340x214","o_23979771_220.jpg":"220x138","h_23979771_1280.jpg":"1280x854","h_23979771_1024.jpg":"1024x683","h_23979771_640.jpg":"640x427","h_23979771_480.jpg":"480x320","h_23979771_340.jpg":"340x227","h_23979771_220.jpg":"220x147","pp_23979771_1280.jpg":"1280x1628","pp_23979771_1024.jpg":"1024x1303","pp_23979771_640.jpg":"640x814","pp_23979771_480.jpg":"480x611","pp_23979771_340.jpg":"340x432","pp_23979771_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2564","hd_23979772_1920.jpg":"1920x1080","k_23979772_1280.jpg":"1280x1280","k_23979772_1024.jpg":"1024x1024","k_23979772_640.jpg":"640x640","k_23979772_480.jpg":"480x480","k_23979772_340.jpg":"340x340","k_23979772_220.jpg":"220x220","o_23979772_1280.jpg":"1280x1709","o_23979772_1024.jpg":"1024x1367","o_23979772_640.jpg":"640x854","o_23979772_480.jpg":"480x641","o_23979772_340.jpg":"340x454","o_23979772_220.jpg":"220x293","h_23979772_1280.jpg":"1280x854","h_23979772_1024.jpg":"1024x683","h_23979772_640.jpg":"640x427","h_23979772_480.jpg":"480x320","h_23979772_340.jpg":"340x227","h_23979772_220.jpg":"220x147","pp_23979772_1280.jpg":"1280x1628","pp_23979772_1024.jpg":"1024x1303","pp_23979772_640.jpg":"640x814","pp_23979772_480.jpg":"480x611","pp_23979772_340.jpg":"340x432","pp_23979772_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2874","hd_23979773_1920.jpg":"1920x1080","k_23979773_1280.jpg":"1280x1280","k_23979773_1024.jpg":"1024x1024","k_23979773_640.jpg":"640x640","k_23979773_480.jpg":"480x480","k_23979773_340.jpg":"340x340","k_23979773_220.jpg":"220x220","o_23979773_1280.jpg":"1280x1916","o_23979773_1024.jpg":"1024x1532","o_23979773_640.jpg":"640x958","o_23979773_480.jpg":"480x718","o_23979773_340.jpg":"340x508","o_23979773_220.jpg":"220x329","h_23979773_1280.jpg":"1280x854","h_23979773_1024.jpg":"1024x683","h_23979773_640.jpg":"640x427","h_23979773_480.jpg":"480x320","h_23979773_340.jpg":"340x227","h_23979773_220.jpg":"220x147","pp_23979773_1280.jpg":"1280x1628","pp_23979773_1024.jpg":"1024x1303","pp_23979773_640.jpg":"640x814","pp_23979773_480.jpg":"480x611","pp_23979773_340.jpg":"340x432","pp_23979773_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1372","hd_23979774_1920.jpg":"1920x1080","k_23979774_1280.jpg":"1280x1280","k_23979774_1024.jpg":"1024x1024","k_23979774_640.jpg":"640x640","k_23979774_480.jpg":"480x480","k_23979774_340.jpg":"340x340","k_23979774_220.jpg":"220x220","o_23979774_1280.jpg":"1280x914","o_23979774_1024.jpg":"1024x731","o_23979774_640.jpg":"640x457","o_23979774_480.jpg":"480x343","o_23979774_340.jpg":"340x242","o_23979774_220.jpg":"220x157","h_23979774_1280.jpg":"1280x854","h_23979774_1024.jpg":"1024x683","h_23979774_640.jpg":"640x427","h_23979774_480.jpg":"480x320","h_23979774_340.jpg":"340x227","h_23979774_220.jpg":"220x147","pp_23979774_1280.jpg":"1280x1628","pp_23979774_1024.jpg":"1024x1303","pp_23979774_640.jpg":"640x814","pp_23979774_480.jpg":"480x611","pp_23979774_340.jpg":"340x432","pp_23979774_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_23979775_1920.jpg":"1920x1080","k_23979775_1280.jpg":"1280x1280","k_23979775_1024.jpg":"1024x1024","k_23979775_640.jpg":"640x640","k_23979775_480.jpg":"480x480","k_23979775_340.jpg":"340x340","k_23979775_220.jpg":"220x220","o_23979775_1280.jpg":"1280x852","o_23979775_1024.jpg":"1024x682","o_23979775_640.jpg":"640x426","o_23979775_480.jpg":"480x319","o_23979775_340.jpg":"340x226","o_23979775_220.jpg":"220x146","h_23979775_1280.jpg":"1280x854","h_23979775_1024.jpg":"1024x683","h_23979775_640.jpg":"640x427","h_23979775_480.jpg":"480x320","h_23979775_340.jpg":"340x227","h_23979775_220.jpg":"220x147","pp_23979775_1280.jpg":"1280x1628","pp_23979775_1024.jpg":"1024x1303","pp_23979775_640.jpg":"640x814","pp_23979775_480.jpg":"480x611","pp_23979775_340.jpg":"340x432","pp_23979775_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2242","hd_23979777_1920.jpg":"1920x1080","k_23979777_1280.jpg":"1280x1280","k_23979777_1024.jpg":"1024x1024","k_23979777_640.jpg":"640x640","k_23979777_480.jpg":"480x480","k_23979777_340.jpg":"340x340","k_23979777_220.jpg":"220x220","o_23979777_1280.jpg":"1280x1494","o_23979777_1024.jpg":"1024x1195","o_23979777_640.jpg":"640x747","o_23979777_480.jpg":"480x560","o_23979777_340.jpg":"340x397","o_23979777_220.jpg":"220x256","h_23979777_1280.jpg":"1280x854","h_23979777_1024.jpg":"1024x683","h_23979777_640.jpg":"640x427","h_23979777_480.jpg":"480x320","h_23979777_340.jpg":"340x227","h_23979777_220.jpg":"220x147","pp_23979777_1280.jpg":"1280x1628","pp_23979777_1024.jpg":"1024x1303","pp_23979777_640.jpg":"640x814","pp_23979777_480.jpg":"480x611","pp_23979777_340.jpg":"340x432","pp_23979777_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1205","hd_23979778_1920.jpg":"1920x1080","k_23979778_1280.jpg":"1280x1280","k_23979778_1024.jpg":"1024x1024","k_23979778_640.jpg":"640x640","k_23979778_480.jpg":"480x480","k_23979778_340.jpg":"340x340","k_23979778_220.jpg":"220x220","o_23979778_1280.jpg":"1280x803","o_23979778_1024.jpg":"1024x642","o_23979778_640.jpg":"640x401","o_23979778_480.jpg":"480x301","o_23979778_340.jpg":"340x213","o_23979778_220.jpg":"220x138","h_23979778_1280.jpg":"1280x854","h_23979778_1024.jpg":"1024x683","h_23979778_640.jpg":"640x427","h_23979778_480.jpg":"480x320","h_23979778_340.jpg":"340x227","h_23979778_220.jpg":"220x147","pp_23979778_1280.jpg":"1280x1628","pp_23979778_1024.jpg":"1024x1303","pp_23979778_640.jpg":"640x814","pp_23979778_480.jpg":"480x611","pp_23979778_340.jpg":"340x432","pp_23979778_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_23979779_1920.jpg":"1920x1080","k_23979779_1280.jpg":"1280x1280","k_23979779_1024.jpg":"1024x1024","k_23979779_640.jpg":"640x640","k_23979779_480.jpg":"480x480","k_23979779_340.jpg":"340x340","k_23979779_220.jpg":"220x220","o_23979779_1280.jpg":"1280x852","o_23979779_1024.jpg":"1024x682","o_23979779_640.jpg":"640x426","o_23979779_480.jpg":"480x319","o_23979779_340.jpg":"340x226","o_23979779_220.jpg":"220x146","h_23979779_1280.jpg":"1280x854","h_23979779_1024.jpg":"1024x683","h_23979779_640.jpg":"640x427","h_23979779_480.jpg":"480x320","h_23979779_340.jpg":"340x227","h_23979779_220.jpg":"220x147","pp_23979779_1280.jpg":"1280x1628","pp_23979779_1024.jpg":"1024x1303","pp_23979779_640.jpg":"640x814","pp_23979779_480.jpg":"480x611","pp_23979779_340.jpg":"340x432","pp_23979779_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1164","hd_23979780_1920.jpg":"1920x1080","k_23979780_1280.jpg":"1280x1280","k_23979780_1024.jpg":"1024x1024","k_23979780_640.jpg":"640x640","k_23979780_480.jpg":"480x480","k_23979780_340.jpg":"340x340","k_23979780_220.jpg":"220x220","o_23979780_1280.jpg":"1280x776","o_23979780_1024.jpg":"1024x620","o_23979780_640.jpg":"640x388","o_23979780_480.jpg":"480x291","o_23979780_340.jpg":"340x206","o_23979780_220.jpg":"220x133","h_23979780_1280.jpg":"1280x854","h_23979780_1024.jpg":"1024x683","h_23979780_640.jpg":"640x427","h_23979780_480.jpg":"480x320","h_23979780_340.jpg":"340x227","h_23979780_220.jpg":"220x147","pp_23979780_1280.jpg":"1280x1628","pp_23979780_1024.jpg":"1024x1303","pp_23979780_640.jpg":"640x814","pp_23979780_480.jpg":"480x611","pp_23979780_340.jpg":"340x432","pp_23979780_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2552","hd_23979781_1920.jpg":"1920x1080","k_23979781_1280.jpg":"1280x1280","k_23979781_1024.jpg":"1024x1024","k_23979781_640.jpg":"640x640","k_23979781_480.jpg":"480x480","k_23979781_340.jpg":"340x340","k_23979781_220.jpg":"220x220","o_23979781_1280.jpg":"1280x1701","o_23979781_1024.jpg":"1024x1361","o_23979781_640.jpg":"640x850","o_23979781_480.jpg":"480x638","o_23979781_340.jpg":"340x451","o_23979781_220.jpg":"220x292","h_23979781_1280.jpg":"1280x854","h_23979781_1024.jpg":"1024x683","h_23979781_640.jpg":"640x427","h_23979781_480.jpg":"480x320","h_23979781_340.jpg":"340x227","h_23979781_220.jpg":"220x147","pp_23979781_1280.jpg":"1280x1628","pp_23979781_1024.jpg":"1024x1303","pp_23979781_640.jpg":"640x814","pp_23979781_480.jpg":"480x611","pp_23979781_340.jpg":"340x432","pp_23979781_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7671658 Threads: 3 Questions: 1555598732 Slow queries: 4741892 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111344039 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/testirali-smo-piranhascraft-alumar-6-70-fleksibilna-guma-za-savrseni-ribolovni-ratni-stroj-1260558 [printLink] => /om/nautika/testirali-smo-piranhascraft-alumar-6-70-fleksibilna-guma-za-savrseni-ribolovni-ratni-stroj-1260558?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 704464 [name] => Piranhascraft Alumar 6,70 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-30 08:56:18 [main_article_id] => 0 [alias] => piranhascraft-alumar-6-70 [link] => /tag/piranhascraft-alumar-6-70 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 219663 [name] => gumenjak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gumenjak [link] => /tag/gumenjak ) [2] => stdClass Object ( [id] => 640353 [name] => test broda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-04 15:35:56 [main_article_id] => 0 [alias] => test-broda [link] => /tag/test-broda ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ALUMAR 6,70 BRZO JE I ČVRSTO PLOVILO KOJE SE, ZAHVALJUJUĆI ALUMINIJSKOJ GRADNJI, MOŽE PRILAGOĐAVATI GOTOVO SVAKOJ ŽELJI KUPCA, U OVOM SLUČAJU RIBOLOVNOJ, ŠTO JE PUNO TEŽE IZVEDIVO KOD STAKLOPLASTIČNIH BRODICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čvrsta guma [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Testirali smo Piranhascraft Alumar 6,70, savršeni ribolovni ‘ratni stroj‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/11/23979776.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Brzo i lako izvodi sve zadane manevre

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/11/23979776.jpg [title] =>

Brzo i lako izvodi sve zadane manevre

Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/11/23979770.jpg [title] =>

Veliki gavun u pramcu

Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/11/23979771.jpg [title] =>

Minn Kota je spremna za pučinsko sidrenje

Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/11/23979772.jpg [title] =>

Ispod sjedala je praktično spremište

Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/11/23979773.jpg [title] =>

Skiperska klupa i nosači štapova

Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/11/23979774.jpg [title] =>

Skiper ispred sebe ima sve potrebne uređaje i komade

Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/11/23979775.jpg [title] =>

Suzuki DF 200 besprijekorno odrađuje sve zadaće

Božidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/11/23979777.jpg [title] =>

Dno trupa ima naglašeni V profil

Božidar Vukičević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/11/23979778.jpg [title] =>

I u naglim zaokretima ostaje potpuno stabilan

Božidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/11/23979779.jpg [title] =>

Do brzine glisiranja treba mu pet do šest sekundi

Božidar Vukičević/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/11/23979780.jpg [title] =>

Maksimalno smo dosegnuli 38 čvorova

Božidar Vukičević/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/11/23979781.jpg [title] =>

U nevelike dimenzije složen je ribolovni ratni stroj

Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prilikom zamjene ili kupnje novog broda, osim zadanog budžeta najveća dilema je u detaljima koji vam zasmetaju u donošenju odluke. Kod stakloplastičnih plovila sve je uglavnom zadano u samom kalupu, pa je teško i skupo tražiti dodatne centimetre ili izmještati rasporede cjelina. Upravo ta činjenica nagnala je Vjekoslava Lukšića iz riječke tvrtke Motonavis – jednog od doajena u hrvatskoj nautičkoj industriji, da u suradnji s talijanskim brodograditeljem Piranhascraft intenzivnije nudi aluminijska plovila.

Izrada po mjeri

Moglo bi se potrošiti jako puno vremena na usporedbe dobrih i loših strana aluminijskih plovila u odnosu na ostale materijale koji se danas koriste u maloj brodogradnji, ali jedna činjenica je jako važna - može ih se, poput odijela po mjeri, prilagoditi na bezbrojne načine potrebama korisnika. Također, mogućnost reciklaže aluminijskih plovila danas je dobila iznimno značenje.

Iako je osnovna djelatnost tvrtke Motonavis zastupstvo izvanbrodskih motora Suzuki, blizina brodogradilišta sa sjedištem u Padovi i nakupljeno 20-godišnje iskustvo u projektiranju i gradnji aluminijskih plovila, nagnalo ih je da odu korak dalje. Pa da uz standardna plovila za sportsko-rekreativne namjene Saver i Whaly, svojim klijentima ponude i brodice za zahtjevnije i specijalizirane aktivnosti - Piranhascraftove čamce Wave od 5 do 8,5 metara i RIB-ove Alumar od 6,70 do 8,50 metara duljine. Danas su, uz najnovija tehnološka dostignuća, aluminijske legure gotovo pa savršene za gradnju plovila u morskom okruženju, uključujući i održavanje, tako da zauzimaju vrlo važno mjesto u brodogradnji. A najveća prednost u izradi plovila od aluminija je već spomenuta mogućnost njihove maksimalne personalizacije prema željama i potrebama kupaca.

---

image

Skiper ispred sebe ima sve potrebne uređaje i komade

Božidar Vukičević/Cropix
---

Uska konzola

Tako i testirani Piranhascraft Alumar 6,70 na prvi pogled izgleda spartanski, a to je zapravo bio i cilj, jer je riječ o profesionalnoj postavci koja vrlo malo mjesta daje čistoj estetici, ali u isto vrijeme nudi svu raskoš potrebnu onima koji se bave ribolovom u njegovom najnaprednijem obliku. No, krenimo redom.

---

OSOBNA KARTA

 

Dužina preko svega      6,70 m

Maksimalna širina      2,90 m

Maksimalni broj putnika      14

Maksimalna nosivost      1120 kg

Težina bez motora      1150 kg

Maks. težina motora      275 kg

Maks. snaga motora      250 KS

Promjer tubusa/broj komora      58 cm/6

Tank goriva      190 l

CE certifikat      C

Proizvođač      Piranhascraft, Italija

Zastupnik      Motonavis, Rijeka

Cijena      ???

---

Zbog relativno uskog trupa, robusnim krmenim zrcalom osim izvanbrodskog motora Suzuki 200 dominiraju i dvije platforme koje olakšavaju pristup motoru i kada je plovilo u moru. Preko njih se jednostavno prelazi u kokpit koji je lišen svih nepotrebnih pregrada i/ili klupa, tako da je paluba slobodna praktički od krme do pramca. Ispod poklopca u krmenom dijelu kokpita nalazi se veliko spremište, koje je iskorišteno za smještaj akumulatora, prekidača i vatrogasnih aparata – ali prostora još uvijek ostaje i za drugu opremu. Testirani model je bio manje opremljen nego kad se Piranhascraft Alumar 6,70 nudi u standardnoj verziji zbog želje vlasnika da bude lišen svega što mu ne treba u korištenju brodice.

---

image

Veliki gavun u pramcu

Božidar Vukičević/Cropix
---

Centralna konzola smještena je tako da ne smeta pri radu i komunikaciji prema pramcu. Iako relativno uža nego što smo navikli na gumenjacima ove dužine, osigurava dobru zaštitu od vjetra skiperu i još jednoj osobi, a robusni rukohvat koji služi i kao nosač vjetrobranskog stakla omogućuje dobro držanje putnika tijekom navigacije po nemirnom moru. Budući da je dosta uska, komunikacija oko nje je vrlo jednostavna.

Naglašeni V profil

Skipersko mjesto odlično je pozicionirano, a zbog namjene gumenjaka i male površine, uz veliki volan i komandnu ručicu, tu je i niz instrumenata, od Suzuki nadzornog ekrana i dva multifunkcijska zaslona, do VHF-a. Na nižem nivou, tako da ne privlače pažnju skiperu tijekom navigacije, osim prekidača nalazi se glazbeni sustav Bosse, a ispod svega je od vjetra i kapljica dobro zaštićeni pretinac.

Klupa je dobar oslonac tijekom jurnjave po moru, a montirana je na cjevastu konstrukciju, čime prostor ispod nje nije definiran. S prednje strane konzole je još jedna manja klupa, ispod koje je spremište. U samom pramčanom dijelu nalazi se još jedno prostrano spremište, a testirani model bio je opremljen stalkom za trolling motor, što se opcijski može i drukčije opremiti ili urediti za sidrenje.

---

image

Skiperska klupa i nosači štapova

Božidar Vukičević/Cropix
---

U trup su na težišnim točkama ugrađena hvatišta za izvlačenje gumenjaka. Time se izbjegava oštećivanje tubusa, te znatno pojednostavnjuje i ubrzava manipulacija prilikom podizanja/izvlačenja plovila.

Na zrcalno mirnom moru isplovljavamo minimalnom brzinom od 3 čvora pri 1000 okr./min. Dodavanjem gasa Alumar 6,7 ubrzava umjereno, u režim glisiranja prelazimo za 5-6 sekundi, dok nam je za maksimalno dostignutih 38 čvorova trebalo više od pola minute. Već smo naglasili da je za svoju dužinu od 6,70 metara Alumarov trup relativno uzak i s naglašenim V profilom, tako da nismo ni očekivali adrenalinska ubrzanja. No, dostignuta maksimalna brzina pri 6000 o/min, kada Suzuki razvija svoju maksimalnu snagu, ukazali su nam da su trup i motor dobro upareni.

---

image

Suzuki DF 200 besprijekorno odrađuje sve zadaće

Božidar Vukičević/Cropix
---

Čvrsti trup

Čvrsti aluminijski trup od specijalne slitine 5083-H111, te tubusi od materijala Orca Marine 828 sa šest komora i promjera 58 cm nameću asocijacije o izuzetnom karakteru i specifičnoj namjeni ovog plovila, te su obećavali dobro ponašanje na valovitom moru. Budući da je ono bilo mirno, iskoristili smo valove plovila u prolazu koje smo sjekli u punoj brzini, te izveli nekoliko oštrijih zaokreta uz osjećaj pune sigurnosti. Iako je paluba povišenija nego što smo naučili, zahvaljujući robusnim rukohvatima osjećaj sigurnosti dodatno je naglašen, a pojačava ga i protuklizno obrađena paluba. Bilo nam je bitno i ponašanje gumenjaka kad miruje na valovima. Piranhascraft Alumar 6,70 položio je i taj test – stabilnost mu je odlična.

---

Brzina/potrošnja

OKR. BRZINA (čv.)      POTR. (l/h)

650      2,50      1,30

1000      3,70      2,40

1500      5,30      4,90

2000      6,10      6,80

2500      7,10      10,80

3000      12,00      15,20

3500      16,00      19,10

4000      21,00      22,00

4500      25,00      28,00

5000      32,00      42,00

5500      34,00      55,00

6000      38,00      68,00

---

Zahvaljujući naprednim tehnologijama što ih koristi Suzukijev četverocilindraš DF 200, najekonomičniju plovidbu očekivali smo pri režimu rada od oko 4200 okr/min. To smo osjetili i pri testiranju. Kada bismo dodavanjem gasa došli do broja okretaja između 4000 i 4500 u minuti, brzina bi porasla i za nekoliko čvorova, pa smo u tom režimu dobivali brzinu krstarenja od oko 25 čvorova, uz potrošnju goriva nešto veću od 20 l/h. Uz standardni rezervoar goriva kapaciteta 190 litara, to je impozantna autonomija plovidbe.

Integrirani tank

Ovdje bismo napomenuli da je rezervoar goriva integriran u sami trup, ispod palube, i to rješenjem kojim se dodatno ojačava trup, a ujedno zadržava i nisko težište plovila. Iako je proces gradnje aluminijskoga trupa svakako složeniji i puno duži u odnosu na stakloplastični, on ima i neke svoje prednosti. Prvenstveno zbog potpalubne strukture i konstrukcije, zbog čega je znatno čvršći od plastičnog.

---

image

Do brzine glisiranja treba mu pet do šest sekundi

Božidar Vukičević/Cropix
---

Testirani Piranhascraft Alumar 6,70 bio je pomalo ogoljena standardna verzija, a nudi se obogaćena opcija deluxe, pored ostalog i s hard topom. Za kraj naglasit ćemo još jednom da se Piranhascraft Alumar može posebno projektirati i opremiti u uskoj koordinaciji s kupcem kako bi se dobilo plovilo u potpunosti po geslu - brod po mome.

---

KONAČNA OCJENA

PLUS

Mogućnost personalizacije

Dobro držanje na moru

Jednostavan raspored

MINUS

Težina

Ekonomičnost trupa

Naknadna ugradnja opreme

---

---

image

Veliki gavun u pramcu

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Minn Kota je spremna za pučinsko sidrenje

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Ispod sjedala je praktično spremište

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Skiperska klupa i nosači štapova

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Skiper ispred sebe ima sve potrebne uređaje i komade

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Suzuki DF 200 besprijekorno odrađuje sve zadaće

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Brzo i lako izvodi sve zadane manevre

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Dno trupa ima naglašeni V profil

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

I u naglim zaokretima ostaje potpuno stabilan

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Do brzine glisiranja treba mu pet do šest sekundi

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Maksimalno smo dosegnuli 38 čvorova

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

U nevelike dimenzije složen je ribolovni ratni stroj

Božidar Vukičević/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Brzo i lako izvodi sve zadane manevre

Božidar Vukičević/Cropix

Veliki gavun u pramcu

Božidar Vukičević/Cropix

Minn Kota je spremna za pučinsko sidrenje

Božidar Vukičević/Cropix

Ispod sjedala je praktično spremište

Božidar Vukičević/Cropix

Skiperska klupa i nosači štapova

Božidar Vukičević/Cropix

Skiper ispred sebe ima sve potrebne uređaje i komade

Božidar Vukičević/Cropix

Suzuki DF 200 besprijekorno odrađuje sve zadaće

Božidar Vukičević/Cropix

Dno trupa ima naglašeni V profil

Božidar Vukičević/Cropix

I u naglim zaokretima ostaje potpuno stabilan

Božidar Vukičević/Cropix

Do brzine glisiranja treba mu pet do šest sekundi

Božidar Vukičević/Cropix

Maksimalno smo dosegnuli 38 čvorova

Božidar Vukičević/Cropix

U nevelike dimenzije složen je ribolovni ratni stroj

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/testirali-smo-piranhascraft-alumar-6-70-fleksibilna-guma-za-savrseni-ribolovni-ratni-stroj-1260558 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1ae8e1761031c75b6ddb79872796a00584df3306 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Testirali+smo+Piranhascraft+Alumar+6%2C70%2C+savr%C5%A1eni+ribolovni+%E2%80%98ratni+stroj%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Ftestirali-smo-piranhascraft-alumar-6-70-fleksibilna-guma-za-savrseni-ribolovni-ratni-stroj-1260558 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Ftestirali-smo-piranhascraft-alumar-6-70-fleksibilna-guma-za-savrseni-ribolovni-ratni-stroj-1260558 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ALUMAR 6,70 BRZO JE I ČVRSTO PLOVILO KOJE SE, ZAHVALJUJUĆI ALUMINIJSKOJ GRADNJI, MOŽE PRILAGOĐAVATI GOTOVO SVAKOJ ŽELJI KUPCA, U OVOM SLUČAJU RIBOLOVNOJ, ŠTO JE PUNO TEŽE IZVEDIVO KOD STAKLOPLASTIČNIH BRODICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čvrsta guma [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

čvrsta gumaTestirali smo Piranhascraft Alumar 6,70, savršeni ribolovni ‘ratni stroj‘

Piše SERGIJE DVORNIK
30. siječnja 2023. - 08:55

Prilikom zamjene ili kupnje novog broda, osim zadanog budžeta najveća dilema je u detaljima koji vam zasmetaju u donošenju odluke. Kod stakloplastičnih plovila sve je uglavnom zadano u samom kalupu, pa je teško i skupo tražiti dodatne centimetre ili izmještati rasporede cjelina. Upravo ta činjenica nagnala je Vjekoslava Lukšića iz riječke tvrtke Motonavis – jednog od doajena u hrvatskoj nautičkoj industriji, da u suradnji s talijanskim brodograditeljem Piranhascraft intenzivnije nudi aluminijska plovila.

Izrada po mjeri

Moglo bi se potrošiti jako puno vremena na usporedbe dobrih i loših strana aluminijskih plovila u odnosu na ostale materijale koji se danas koriste u maloj brodogradnji, ali jedna činjenica je jako važna - može ih se, poput odijela po mjeri, prilagoditi na be...

15. svibanj 2024 04:16