stdClass Object ( [id] => 1127219 [title] => Hrvatska ima svjetsko srebro u ‘zvijezdi‘: donosimo veliku temu o klasi koja se u našem akvatoriju počela jedriti još daleke 1927. godine [alias] => svjetsko-srebro-u-zvijezdi-stiglo-je-u-split-a-mi-donosimo-veliku-temu-o-klasi-koja-se-u-nasem-akvatoriju-pocela-jedriti-jos-daleke-1927-godine [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Proteklog vikenda splitska posada Tonči Stipanović i Tudor Bilić ostvarila je fantastičan rezultat osvojivši srebrnu medalju na svjetskom prvenstvu u klasi „zvijezda“ koje se jedrilo u njemačkom Kielu.

Donosimo tekst našeg jedriličarskog stručnjaka Krešimira Đakulovića o klasi zvijezda koji je objavljen u tiskanom izdanju Otvorenog mora od siječnja 2020. godine:

Francis Sweisguth dizajnirao je mnoge klasične jedrilice na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Iz njegova nacrta zvijezda je rođena 1910. godine, a brodograditelj Ike Smith je tijekom sljedeće zime napravio čak 22 jedrilice u Port Washingtonu pokraj New Yorka. Početna varijanta snasti bila je znatno drugačija od današnjeg bermudskog jedra na velikom aluminijskom jarbolu. Poduprto jedro, četverokutnog oblika, zamijenjeno je klasičnim trokutastim oblikom ranih dvadesetih godina.

Olimpijska klasa

Za razliku od drugih tadašnjih klasa zvijezda nije imala predviđeno klasično kraćenje jedara prilikom povećanja snage vjetra. Bill Inslee 1924. objavljuje tada revolucionarni princip trimanja jedara, pomoću savitljivog jarbola i krivljenjem kao osnovom za dobivanje optimalnog oblika jedara po svim uvjetima. Iskustvo stečeno tih godina pokazalo je da su skraćena duljina buma i produljen jarbol najefikasniji omjer te je današnji omjer visine i dužine prihvaćen već 1930. godine.

---

image
Mate Arapov i flokist Ante Šitić u akciji
Arhiv/Cropix
---

Olimpijskom klasom zvijezda postaje 1932. Uz međunarodnu klasu 6 i 8 metara (oznake premjera, a ne dužine trupa), koje zahtijevaju posadu od čak 5 članova, zvijezda je tada bila najmanja jedrilica na olimpijskim igrama s fiksnom kobilicom i posadom od dva člana.

Inovacije se nastavljaju, sad u smjeru automatskog krivljenja jarbola. Kako jarboli postaju sve lakši i fleksibilniji tijekom četrdesetih i pedesetih godina tehnologija njihove izrade postaje sve sofisticiranija. Na samim počecima bio je to jedan komad drva. Uskoro je primijećeno da jarboli izgrađeni od dva ili više komada drva imaju ujednačenije krivulje te su krajem šezdesetih godina jarboli građeni od četiriju ili više dijelova spojenih u raznim slojevima.

Tijekom tridesetih godina mogućnosti trimanja su bile ograničene i krute poput ondašnjih jarbola. Potreba za kontroliranim krivljenjem jarbola naposljetku je rezultirala mogućnošću podešavanja čitave snasti tijekom jedrenja, od pozicije pete jarbola pa sve do duljine prednjega štraja, napetosti u sartijama, uvođenjem vanga i još mnogih malih inovativnih detalja pomoću kojih je zvijezda postala klasa, u kojoj je tehničko usavršavanje posade u trimanju postalo jedan od osnovnih preduvjeta za postizanje dobrih rezultata na natjecanjima.

---

image
Tonči Stipanović, Šime Fantela, Marin Mišura, Mate Arapov i Marko Marinović
Tom Dubravec/Arhiv/Cropix
---

Novi materijali

Tijekom ranih pedesetih u izradu jedara uvode se sintetički materijali. S najlona, koji je preelastičan, prelazi se na orlon sastavljen od niti polimiziranog akrilonitrila, već krajem tog desetljeća uvodi se dakron, materijal građen od niti polietilena. Iskustvo stečeno u ovoj klasi uskoro se upotrebljava i za ostale klase pa je sve do današnjih dana dakron prvi izbor u izradi jedara za većinu postojećih klasa.

Početkom sedamdesetih klasa dopušta upotrebu i drugih materijala osim drva, i za jarbol i za izgradnju trupa, uskoro su gotovo svi novi jarboli izrađeni od aluminija, a stakloplastika zamjenjuje drvo kao osnovni materijal za izradu trupa.

Na zvijezdi, odnosno steli kako se ona popularno među domaćim jedriličarima naziva, počelo se jedriti u našem akvatoriju već 1927. godine, kada je i osnovana prva europska flota, ali kod nas se jedri bez udruženja klase i sustavnog organiziranja regata. Prva formalna udruga flote pod nazivom Dalmatinska osnovana je 1952. godine u splitskom JK Mornar.

Tijekom tog doba Mario Fafangel iz Malog Lošinja je bio naš najuspješniji jedriličar u klasi zvijezda. Nastupa na Ljetnim olimpijskim igrama 1952. godine u Helsinkiju s Karlom Bašićem u posadi. Državno prvenstvo na kojem nastupa nešto više od pedesetak jedrilica osvajaju 1953. i 1954. godine.

---

image
Mario Fafangel snimljen 2003. godine
Arhiva Krešimira Đakulovića
---

Mario Fafangel je tijekom svoje jedriličarske karijere bio izrazito dominantan kao kormilar, još su i danas živa sjećanja o prvenstvima kada su se među sudionicima izmjenjivale jedrilice. Nerijetko bi pobijedio sve plovove, a jedrilica koja bi uglavnom dolazila kao zadnja kad bi njom upravljali drugi, presijecala bi liniju cilja prva kad bi njome kormilario Mario sa svojom posadom.

U Rimu na OI-ju 1960. godine Mario Fafangel i Janko Kosmina postižu najbolji rezultat do tada, izvanredno 8. mjesto od 26 nacija. Taj plasman ostao je nedostižan svim budućim generacijama naših jedriličara.

Ponovni povratak

Iduća dva desetljeća domaća flota se razvija, ali sve više zaostaje za međunarodnom scenom. Dva nastupa Fafangela na OI-ju bila su i posljednja za bivšu državu, više se ni jedan domaći jedriličar ne uspijeva kvalificirati na najprestižnije jedriličarsko natjecanje.

Razloge treba tražiti u razvoju klase, koji domaća privreda nije mogla financijski pratiti. Zvijezda postaje najskuplja olimpijska klasa i za uspješno regatavanje potrebno je mnogo istraživanja i ulaganja, a samo za nastupe bilo je potrebno uplatiti znatna sredstva tadašnjoj međunarodnoj organizaciji.

Početkom sedamdesetih godina sve manje sredstava se određuje za zvijezdu, cilj jedriličarskog saveza je što masovnije jedrenje, a to nije moguće u iznimno skupim klasama. Ujedno je klasa izostala s OI-ja 1976. godine, a njezino vraćanje na sljedeću olimpijadu nije pomoglo domaćem jedrenju.

---

image
Jedna od regata na Lošinju
Arhiva Krešimira Đakulovića
---

Mnogi uspješni mladi jedriličari, poput Filipa Zlatana Zoričića, već su prešli na modernog flying dutchmana, dok su stariji prvaci, poput Ante Marušića, prestali s aktivnim sportskim jedrenjem. Flota se raspušta 1974. godine.

Početkom ovoga stoljeća zvijezda se ponovno vraća na domaću jedriličarsku scenu isključivo zahvaljujući entuzijazmu Marina Lovrovića, koji u ulozi flokista počinje aktivno jedriti sa svojim sinom Marinom na kormilu tijekom 1998. godine. Domaće konkurencije nije bilo jer se jedino moglo napredovati stalnim nastupima na regatama i treniranjem u inozemstvu.

Mlađi Marin od 2004. jedri sa Sinišom Mikuličićem na floku, dok stariji Marin postaje posada svome mlađem sinu Danu. Ova uglavnom obiteljska organizacija polučila je uspjeh i Marin junior sa Mikuličićem uspijeva ispuniti olimpijsku normu i nastupiti na OI-ju 2008. u Kini.

Marin Lovrović, mlađi

Posada Lovrović–Mikuličić 2011. godine prestaje s nastupima. Ali već na samom početku sljedeće godine Marin se ponovno hvata stelina timuna, ovaj put s mlađim bratom Danom kao flokistom. Kvalificirali su se za nastup na OI-ju u Londonu 2012. i to za samo jedno mjesto ispred naše druge posade koju su činili Mate Arapov i Siniša Mikuličić. To je bila i posljednja Olimpijada na kojoj se jedrilo u steli, klasi koja je razvoju jedrenja doprinijela kao malo koja druga.

---

image
Nekadašnji reprezentativci Marin Lovrović i Siniša Mikuličić
Arhiva Krešimira Đakulovića
---

Počeo sam jedriti u optimistu, zatim u klasi 420. S Rajkom Kujunđićem sam početkom devedesetih jedrio na flying dutchmanu, tada najmodernijoj i najbržoj olimpijskoj klasi. Pobijedili smo i posljednje državno prvenstvo Jugoslavije. Nakon Olimpijade u Barceloni FD više nije bio olimpijska klasa, počeli smo jedriti na J-24, ali moja želja za klasom u kojoj se jedri na visokoj razini sportske spremnosti time nije bila zadovoljena.

Prva prilika za jedrenje u steli dogodila se 1998. godine. Nakon nekoliko treninga i regata, zajedno s ocem koji je bio na floku, odlučili smo kupiti barku svjetskih prvaka, a Roberto Benamati, svjetski prvak u steli 1991., bio nam je prvi trener.
Slobodno mogu reći da je zvijezda najzahtjevnija klasa na kojoj sam jedrio.

Tehnički je kompleksnija od FD-a iako nema spinaker. Snast jarbola zahtijeva znatno veću pažnju prilikom trimanja i prilagođavanja uvjetima na regatnom polju, stela ima patarac i pataracin s kojim treba neprestano raditi... U 14 godina jedrenja slomili smo pet jarbola, kvadratura jedara je tolika da je to sasvim normalno za ovu klasu.

Iako bez spinakera jedrenje u krmu je zahtjevno, jer je potrebno vrlo često, snažno i odlučno mijenjati kurs, znatno više nego na FD-u. Ujedno je i fizički iznimno zahtjevno, jedro je ogromno, sami bum duži je od mnogih klasa za dvoje. Prilikom jedrenja u orcu, osim stalnog trimanja, moraš visiti ko lud, nema glisiranja i nema te tehnike kojom se može nadoknaditi fizički rad.

Osim što stelu smatram fizički i tehnički najzahtjevnijom klasom, isto bi se moglo reći i za konkurenciju. Dok u ostalim klasama dolazi do profiliranja onih najboljih koji osvajaju medalje i prvenstva, da bi zatim prešli na druge klase, stela često biva jedan od idućih koraka i svojevrsni koncentrat talenata. Na OI-ju npr. svi koji su nastupali u steli i osvojili medalju već su imali neku od medalja u drugim klasama.

---

image
Zvijezdino glisiranje na valu
Arhiva Krešimira Đakulovića
---

Imajući to u vidu, mogu slobodno reći da su najbolji postignuti rezultati dva puta 12. mjesto na SP-u u Americi i Francuskoj, sportska ostvarenja s kojima sam zadovoljan. Najbolji jedriličari u steli su jednostavno bili bolji od nas. Bili smo i deveti na ISAF-ovoj ljestvici. Meni je najdraža regata bila na jezeru Garda, gdje smo dva puta pobijedili.

Dan Lovrović

Prošao sam klasični jedriličarski put od optimista, 420 i 470, a zatim je i zvijezda došla na red. Jedrio sam na steli uglavnom s ocem Marinom i Antonijom Arapovićem.

Uvijek sam bio kormilar, ali sam početkom 2012. nepredviđeno postao flokist. Bio sam tada već iskusan kormilar u steli jer sam već nekoliko godina jedrio kao stalni sparing partner bratu pa sam poznavao dobro klasu, ali ne i samu praksu u ulozi flokista.

Ubrzano sam morao “nabaciti” kilograme jer flokista ipak mora biti znatno teži od kormilara, pa sam tijekom tri mjeseca teretane nabacio više od desetak kilograma. Jedrili smo samo tri regate kao posada prije svjetskog prvenstva, na kojem smo se uspjeli kvalificirati za OI u Londonu 2012.

Siniša Mikuličić

Ostali smo bez jarbola na Olimpijadi u Kini, meni je to bio prvi jarbol koji je pao. Do tada smo jedrili solidno, jarbol nam se srušio tijekom zadnje krme. Uspjeli smo proći ciljem, ali daleko od onoga mjesta na kojem smo trebali biti. Kao da nije bilo dovoljno sportske nesreće, umjesto da se koncentriram na zamjenu jarbola mene je baš na taj dan odabrala doping komisija za kontrolu.

Moram priznati da to nije značajnije utjecalo na rezultat, ali pad jarbola i službeno promatranje moga mokrenja ipak su djelovali na motivaciju u daljnjem natjecanju.

---

OSOBNA KARTA


Težina: do 671 kg
Dužina: 6,92 m
Vodena linija: 4,72 m
Širina: 1,73 m
Gaz: 1,01 m
Visina jarbola: 9,65 m
Glavno jedro: 20,5 m2
Genoa: 6,5 m2
Posada: 2

---

---

image
Stelina ravna linija bila je ispred vremena
Arhiva Krešimira Đakulovića
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => koncentrat talenata [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => koncentrat talenata 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2019-11-27 11:53:58 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Krešimir Đakulović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-14 12:35:57 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2021-09-14 12:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 42 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2019\/11\/27\/12367438.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/27\/12272034.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/27\/12367424.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/27\/12367426.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/27\/12367428.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/27\/12367430.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/27\/12367432.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/27\/12367434.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/27\/12367436.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/27\/12367440.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/27\/12383956.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/27\/12383958.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/27\/12384666.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Arhiv\/Cropix","Arhiv\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Arhiv\/Cropix","Tom Dubravec\/Arhiv\/Cropix","Arhiva Kre\u0161imira \u0110akulovi\u0107a","Arhiva Kre\u0161imira \u0110akulovi\u0107a","Arhiva Kre\u0161imira \u0110akulovi\u0107a","Arhiv\/Cropix","Arhiv\/Cropix","Arhiva Kre\u0161imira \u0110akulovi\u0107a","Arhiva Kre\u0161imira \u0110akulovi\u0107a","Arhiva Kre\u0161imira \u0110akulovi\u0107a","Arhiva Kre\u0161imira \u0110akulovi\u0107a"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Crvene petokrake samo su u jedrenju pre\u017eivjele tranziciju","Marin Lovrovi\u0107 stariji, Dan Lovrovi\u0107 i Marin Lovrovi\u0107 mla\u0111i","Marin Lovrovi\u0107 i Minski Fabris u akciji","Ton\u010di Stipanovi\u0107, \u0160ime Fantela, Marin Mi\u0161ura, Mate Arapov i Marko Marinovi\u0107","Stelina ravna linija bila je ispred vremena","Zvijezdino glisiranje na valu","Mario Fafangel snimljen 2003. godine","Hrvatske posade na prvenstvu u Biogradu 2013. godine","Mate Arapov i flokist Ante \u0160iti\u0107 u akciji","Nekada\u0161nji reprezentativci Marin Lovrovi\u0107 i Sini\u0161a Mikuli\u010di\u0107","Mario Fafangel pored svojih trofeja","Karlo Ba\u0161i\u0107, Nikola Chalvien i Miro Kati\u0107 (stoje), Mario Fafangel i \u0160ime Skopini\u0107 (\u010du\u010de)","Jedna od regata na Lo\u0161inju"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1033","hd_12367438_1920.jpg":"1920x1080","k_12367438_1280.jpg":"1280x1280","k_12367438_1024.jpg":"1024x1024","k_12367438_640.jpg":"640x640","k_12367438_480.jpg":"480x480","k_12367438_340.jpg":"340x340","k_12367438_220.jpg":"220x220","o_12367438_1280.jpg":"1280x688","o_12367438_1024.jpg":"1024x550","o_12367438_640.jpg":"640x344","o_12367438_480.jpg":"480x258","o_12367438_340.jpg":"340x182","o_12367438_220.jpg":"220x118","h_12367438_1280.jpg":"1280x854","h_12367438_1024.jpg":"1024x683","h_12367438_640.jpg":"640x427","h_12367438_480.jpg":"480x320","h_12367438_340.jpg":"340x227","h_12367438_220.jpg":"220x147","pp_12367438_1280.jpg":"1006x1280","pp_12367438_1024.jpg":"805x1024","pp_12367438_640.jpg":"503x640","pp_12367438_480.jpg":"377x480","pp_12367438_340.jpg":"267x340","pp_12367438_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_12272034_1920.jpg":"1920x1080","k_12272034_1280.jpg":"1280x1280","k_12272034_1024.jpg":"1024x1024","k_12272034_640.jpg":"640x640","k_12272034_480.jpg":"480x480","k_12272034_340.jpg":"340x340","k_12272034_220.jpg":"220x220","o_12272034_1280.jpg":"1280x853","o_12272034_1024.jpg":"1024x682","o_12272034_640.jpg":"640x426","o_12272034_480.jpg":"480x320","o_12272034_340.jpg":"340x226","o_12272034_220.jpg":"220x146","h_12272034_1280.jpg":"1280x854","h_12272034_1024.jpg":"1024x683","h_12272034_640.jpg":"640x427","h_12272034_480.jpg":"480x320","h_12272034_340.jpg":"340x227","h_12272034_220.jpg":"220x147","pp_12272034_1280.jpg":"1006x1280","pp_12272034_1024.jpg":"805x1024","pp_12272034_640.jpg":"503x640","pp_12272034_480.jpg":"377x480","pp_12272034_340.jpg":"267x340","pp_12272034_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2313","hd_12367424_1920.jpg":"1920x1080","k_12367424_1280.jpg":"1280x1280","k_12367424_1024.jpg":"1024x1024","k_12367424_640.jpg":"640x640","k_12367424_480.jpg":"480x480","k_12367424_340.jpg":"340x340","k_12367424_220.jpg":"220x220","o_12367424_1280.jpg":"1280x1542","o_12367424_1024.jpg":"1024x1233","o_12367424_640.jpg":"640x771","o_12367424_480.jpg":"480x578","o_12367424_340.jpg":"340x409","o_12367424_220.jpg":"220x265","h_12367424_1280.jpg":"1280x854","h_12367424_1024.jpg":"1024x683","h_12367424_640.jpg":"640x427","h_12367424_480.jpg":"480x320","h_12367424_340.jpg":"340x227","h_12367424_220.jpg":"220x147","pp_12367424_1280.jpg":"1006x1280","pp_12367424_1024.jpg":"805x1024","pp_12367424_640.jpg":"503x640","pp_12367424_480.jpg":"377x480","pp_12367424_340.jpg":"267x340","pp_12367424_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1226","hd_12367426_1920.jpg":"1920x1080","k_12367426_1280.jpg":"1280x1280","k_12367426_1024.jpg":"1024x1024","k_12367426_640.jpg":"640x640","k_12367426_480.jpg":"480x480","k_12367426_340.jpg":"340x340","k_12367426_220.jpg":"220x220","o_12367426_1280.jpg":"1280x817","o_12367426_1024.jpg":"1024x653","o_12367426_640.jpg":"640x408","o_12367426_480.jpg":"480x306","o_12367426_340.jpg":"340x217","o_12367426_220.jpg":"220x140","h_12367426_1280.jpg":"1280x854","h_12367426_1024.jpg":"1024x683","h_12367426_640.jpg":"640x427","h_12367426_480.jpg":"480x320","h_12367426_340.jpg":"340x227","h_12367426_220.jpg":"220x147","pp_12367426_1280.jpg":"1006x1280","pp_12367426_1024.jpg":"805x1024","pp_12367426_640.jpg":"503x640","pp_12367426_480.jpg":"377x480","pp_12367426_340.jpg":"267x340","pp_12367426_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_12367428_1920.jpg":"1920x1080","k_12367428_1280.jpg":"1280x1280","k_12367428_1024.jpg":"1024x1024","k_12367428_640.jpg":"640x640","k_12367428_480.jpg":"480x480","k_12367428_340.jpg":"340x340","k_12367428_220.jpg":"220x220","o_12367428_1280.jpg":"1280x853","o_12367428_1024.jpg":"1024x682","o_12367428_640.jpg":"640x426","o_12367428_480.jpg":"480x320","o_12367428_340.jpg":"340x226","o_12367428_220.jpg":"220x146","h_12367428_1280.jpg":"1280x854","h_12367428_1024.jpg":"1024x683","h_12367428_640.jpg":"640x427","h_12367428_480.jpg":"480x320","h_12367428_340.jpg":"340x227","h_12367428_220.jpg":"220x147","pp_12367428_1280.jpg":"1006x1280","pp_12367428_1024.jpg":"805x1024","pp_12367428_640.jpg":"503x640","pp_12367428_480.jpg":"377x480","pp_12367428_340.jpg":"267x340","pp_12367428_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2712","hd_12367430_1920.jpg":"1920x1080","k_12367430_1280.jpg":"1280x1280","k_12367430_1024.jpg":"1024x1024","k_12367430_640.jpg":"640x640","k_12367430_480.jpg":"480x480","k_12367430_340.jpg":"340x340","k_12367430_220.jpg":"220x220","o_12367430_1280.jpg":"1280x1808","o_12367430_1024.jpg":"1024x1446","o_12367430_640.jpg":"640x904","o_12367430_480.jpg":"480x678","o_12367430_340.jpg":"340x480","o_12367430_220.jpg":"220x310","h_12367430_1280.jpg":"1280x854","h_12367430_1024.jpg":"1024x683","h_12367430_640.jpg":"640x427","h_12367430_480.jpg":"480x320","h_12367430_340.jpg":"340x227","h_12367430_220.jpg":"220x147","pp_12367430_1280.jpg":"1006x1280","pp_12367430_1024.jpg":"805x1024","pp_12367430_640.jpg":"503x640","pp_12367430_480.jpg":"377x480","pp_12367430_340.jpg":"267x340","pp_12367430_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_12367432_1920.jpg":"1920x1080","k_12367432_1280.jpg":"1280x1280","k_12367432_1024.jpg":"1024x1024","k_12367432_640.jpg":"640x640","k_12367432_480.jpg":"480x480","k_12367432_340.jpg":"340x340","k_12367432_220.jpg":"220x220","o_12367432_1280.jpg":"1280x960","o_12367432_1024.jpg":"1024x768","o_12367432_640.jpg":"640x480","o_12367432_480.jpg":"480x360","o_12367432_340.jpg":"340x255","o_12367432_220.jpg":"220x165","h_12367432_1280.jpg":"1280x854","h_12367432_1024.jpg":"1024x683","h_12367432_640.jpg":"640x427","h_12367432_480.jpg":"480x320","h_12367432_340.jpg":"340x227","h_12367432_220.jpg":"220x147","pp_12367432_1280.jpg":"1006x1280","pp_12367432_1024.jpg":"805x1024","pp_12367432_640.jpg":"503x640","pp_12367432_480.jpg":"377x480","pp_12367432_340.jpg":"267x340","pp_12367432_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1094","hd_12367434_1920.jpg":"1920x1080","k_12367434_1280.jpg":"1280x1280","k_12367434_1024.jpg":"1024x1024","k_12367434_640.jpg":"640x640","k_12367434_480.jpg":"480x480","k_12367434_340.jpg":"340x340","k_12367434_220.jpg":"220x220","o_12367434_1280.jpg":"1280x729","o_12367434_1024.jpg":"1024x583","o_12367434_640.jpg":"640x364","o_12367434_480.jpg":"480x273","o_12367434_340.jpg":"340x193","o_12367434_220.jpg":"220x125","h_12367434_1280.jpg":"1280x854","h_12367434_1024.jpg":"1024x683","h_12367434_640.jpg":"640x427","h_12367434_480.jpg":"480x320","h_12367434_340.jpg":"340x227","h_12367434_220.jpg":"220x147","pp_12367434_1280.jpg":"1006x1280","pp_12367434_1024.jpg":"805x1024","pp_12367434_640.jpg":"503x640","pp_12367434_480.jpg":"377x480","pp_12367434_340.jpg":"267x340","pp_12367434_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1199","hd_12367436_1920.jpg":"1920x1080","k_12367436_1280.jpg":"1280x1280","k_12367436_1024.jpg":"1024x1024","k_12367436_640.jpg":"640x640","k_12367436_480.jpg":"480x480","k_12367436_340.jpg":"340x340","k_12367436_220.jpg":"220x220","o_12367436_1280.jpg":"1280x799","o_12367436_1024.jpg":"1024x639","o_12367436_640.jpg":"640x399","o_12367436_480.jpg":"480x299","o_12367436_340.jpg":"340x212","o_12367436_220.jpg":"220x137","h_12367436_1280.jpg":"1280x854","h_12367436_1024.jpg":"1024x683","h_12367436_640.jpg":"640x427","h_12367436_480.jpg":"480x320","h_12367436_340.jpg":"340x227","h_12367436_220.jpg":"220x147","pp_12367436_1280.jpg":"1006x1280","pp_12367436_1024.jpg":"805x1024","pp_12367436_640.jpg":"503x640","pp_12367436_480.jpg":"377x480","pp_12367436_340.jpg":"267x340","pp_12367436_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1268","hd_12367440_1920.jpg":"1920x1080","k_12367440_1280.jpg":"1280x1280","k_12367440_1024.jpg":"1024x1024","k_12367440_640.jpg":"640x640","k_12367440_480.jpg":"480x480","k_12367440_340.jpg":"340x340","k_12367440_220.jpg":"220x220","o_12367440_1280.jpg":"1280x845","o_12367440_1024.jpg":"1024x676","o_12367440_640.jpg":"640x422","o_12367440_480.jpg":"480x317","o_12367440_340.jpg":"340x224","o_12367440_220.jpg":"220x145","h_12367440_1280.jpg":"1280x854","h_12367440_1024.jpg":"1024x683","h_12367440_640.jpg":"640x427","h_12367440_480.jpg":"480x320","h_12367440_340.jpg":"340x227","h_12367440_220.jpg":"220x147","pp_12367440_1280.jpg":"1006x1280","pp_12367440_1024.jpg":"805x1024","pp_12367440_640.jpg":"503x640","pp_12367440_480.jpg":"377x480","pp_12367440_340.jpg":"267x340","pp_12367440_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1694x1133","hd_12383956_1920.jpg":"1920x1080","k_12383956_1280.jpg":"1280x1280","k_12383956_1024.jpg":"1024x1024","k_12383956_640.jpg":"640x640","k_12383956_480.jpg":"480x480","k_12383956_340.jpg":"340x340","k_12383956_220.jpg":"220x220","o_12383956_1280.jpg":"1280x856","o_12383956_1024.jpg":"1024x684","o_12383956_640.jpg":"640x428","o_12383956_480.jpg":"480x321","o_12383956_340.jpg":"340x227","o_12383956_220.jpg":"220x147","h_12383956_1280.jpg":"1280x854","h_12383956_1024.jpg":"1024x683","h_12383956_640.jpg":"640x427","h_12383956_480.jpg":"480x320","h_12383956_340.jpg":"340x227","h_12383956_220.jpg":"220x147","pp_12383956_1280.jpg":"1006x1280","pp_12383956_1024.jpg":"805x1024","pp_12383956_640.jpg":"503x640","pp_12383956_480.jpg":"377x480","pp_12383956_340.jpg":"267x340","pp_12383956_220.jpg":"173x220"},{"size0":"821x1298","hd_12383958_1920.jpg":"1920x1080","k_12383958_1280.jpg":"1280x1280","k_12383958_1024.jpg":"1024x1024","k_12383958_640.jpg":"640x640","k_12383958_480.jpg":"480x480","k_12383958_340.jpg":"340x340","k_12383958_220.jpg":"220x220","o_12383958_1280.jpg":"1280x2023","o_12383958_1024.jpg":"1024x1618","o_12383958_640.jpg":"640x1011","o_12383958_480.jpg":"480x758","o_12383958_340.jpg":"340x537","o_12383958_220.jpg":"220x347","h_12383958_1280.jpg":"1280x854","h_12383958_1024.jpg":"1024x683","h_12383958_640.jpg":"640x427","h_12383958_480.jpg":"480x320","h_12383958_340.jpg":"340x227","h_12383958_220.jpg":"220x147","pp_12383958_1280.jpg":"1006x1280","pp_12383958_1024.jpg":"805x1024","pp_12383958_640.jpg":"503x640","pp_12383958_480.jpg":"377x480","pp_12383958_340.jpg":"267x340","pp_12383958_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1737x1104","hd_12384666_1920.jpg":"1920x1080","k_12384666_1280.jpg":"1280x1280","k_12384666_1024.jpg":"1024x1024","k_12384666_640.jpg":"640x640","k_12384666_480.jpg":"480x480","k_12384666_340.jpg":"340x340","k_12384666_220.jpg":"220x220","o_12384666_1280.jpg":"1280x813","o_12384666_1024.jpg":"1024x650","o_12384666_640.jpg":"640x406","o_12384666_480.jpg":"480x305","o_12384666_340.jpg":"340x216","o_12384666_220.jpg":"220x139","h_12384666_1280.jpg":"1280x854","h_12384666_1024.jpg":"1024x683","h_12384666_640.jpg":"640x427","h_12384666_480.jpg":"480x320","h_12384666_340.jpg":"340x227","h_12384666_220.jpg":"220x147","pp_12384666_1280.jpg":"1006x1280","pp_12384666_1024.jpg":"805x1024","pp_12384666_640.jpg":"503x640","pp_12384666_480.jpg":"377x480","pp_12384666_340.jpg":"267x340","pp_12384666_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14855974 Threads: 4 Questions: 3136415771 Slow queries: 6987511 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234698754 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/svjetsko-srebro-u-zvijezdi-stiglo-je-u-split-a-mi-donosimo-veliku-temu-o-klasi-koja-se-u-nasem-akvatoriju-pocela-jedriti-jos-daleke-1927-godine-1127219 [printLink] => /om/nautika/svjetsko-srebro-u-zvijezdi-stiglo-je-u-split-a-mi-donosimo-veliku-temu-o-klasi-koja-se-u-nasem-akvatoriju-pocela-jedriti-jos-daleke-1927-godine-1127219?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 648183 [name] => Krešimir Đakulović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-01 18:59:52 [main_article_id] => 0 [alias] => kresimir-dakulovic [link] => /tag/kresimir-dakulovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 320145 [name] => jedrenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jedrenje [link] => /tag/jedrenje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 422215 [name] => klasa zvijezda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => klasa-zvijezda [link] => /tag/klasa-zvijezda ) [3] => stdClass Object ( [id] => 321911 [name] => nautika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nautika [link] => /tag/nautika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => koncentrat talenata [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hrvatska ima svjetsko srebro u ‘zvijezdi‘: donosimo veliku temu o klasi koja se u našem akvatoriju počela jedriti još daleke 1927. godine [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/27/12367438.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Arhiv/Cropix [mainImageDesc] => Crvene petokrake samo su u jedrenju preživjele tranziciju [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/27/12367438.jpg [title] => Crvene petokrake samo su u jedrenju preživjele tranziciju Arhiv/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/27/12272034.jpg [title] => Marin Lovrović stariji, Dan Lovrović i Marin Lovrović mlađi Arhiv/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/27/12367424.jpg [title] => Marin Lovrović i Minski Fabris u akciji Božidar Vukičević/Arhiv/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/27/12367426.jpg [title] => Tonči Stipanović, Šime Fantela, Marin Mišura, Mate Arapov i Marko Marinović Tom Dubravec/Arhiv/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/27/12367428.jpg [title] => Stelina ravna linija bila je ispred vremena Arhiva Krešimira Đakulovića ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/27/12367430.jpg [title] => Zvijezdino glisiranje na valu Arhiva Krešimira Đakulovića ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/27/12367432.jpg [title] => Mario Fafangel snimljen 2003. godine Arhiva Krešimira Đakulovića ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/27/12367434.jpg [title] => Hrvatske posade na prvenstvu u Biogradu 2013. godine Arhiv/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/27/12367436.jpg [title] => Mate Arapov i flokist Ante Šitić u akciji Arhiv/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/27/12367440.jpg [title] => Nekadašnji reprezentativci Marin Lovrović i Siniša Mikuličić Arhiva Krešimira Đakulovića ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/27/12383956.jpg [title] => Mario Fafangel pored svojih trofeja Arhiva Krešimira Đakulovića ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/27/12383958.jpg [title] => Karlo Bašić, Nikola Chalvien i Miro Katić (stoje), Mario Fafangel i Šime Skopinić (čuče) Arhiva Krešimira Đakulovića ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/27/12384666.jpg [title] => Jedna od regata na Lošinju Arhiva Krešimira Đakulovića ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Proteklog vikenda splitska posada Tonči Stipanović i Tudor Bilić ostvarila je fantastičan rezultat osvojivši srebrnu medalju na svjetskom prvenstvu u klasi „zvijezda“ koje se jedrilo u njemačkom Kielu.

Donosimo tekst našeg jedriličarskog stručnjaka Krešimira Đakulovića o klasi zvijezda koji je objavljen u tiskanom izdanju Otvorenog mora od siječnja 2020. godine:

Francis Sweisguth dizajnirao je mnoge klasične jedrilice na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Iz njegova nacrta zvijezda je rođena 1910. godine, a brodograditelj Ike Smith je tijekom sljedeće zime napravio čak 22 jedrilice u Port Washingtonu pokraj New Yorka. Početna varijanta snasti bila je znatno drugačija od današnjeg bermudskog jedra na velikom aluminijskom jarbolu. Poduprto jedro, četverokutnog oblika, zamijenjeno je klasičnim trokutastim oblikom ranih dvadesetih godina.

Olimpijska klasa

Za razliku od drugih tadašnjih klasa zvijezda nije imala predviđeno klasično kraćenje jedara prilikom povećanja snage vjetra. Bill Inslee 1924. objavljuje tada revolucionarni princip trimanja jedara, pomoću savitljivog jarbola i krivljenjem kao osnovom za dobivanje optimalnog oblika jedara po svim uvjetima. Iskustvo stečeno tih godina pokazalo je da su skraćena duljina buma i produljen jarbol najefikasniji omjer te je današnji omjer visine i dužine prihvaćen već 1930. godine.

---

image
Mate Arapov i flokist Ante Šitić u akciji
Arhiv/Cropix
---

Olimpijskom klasom zvijezda postaje 1932. Uz međunarodnu klasu 6 i 8 metara (oznake premjera, a ne dužine trupa), koje zahtijevaju posadu od čak 5 članova, zvijezda je tada bila najmanja jedrilica na olimpijskim igrama s fiksnom kobilicom i posadom od dva člana.

Inovacije se nastavljaju, sad u smjeru automatskog krivljenja jarbola. Kako jarboli postaju sve lakši i fleksibilniji tijekom četrdesetih i pedesetih godina tehnologija njihove izrade postaje sve sofisticiranija. Na samim počecima bio je to jedan komad drva. Uskoro je primijećeno da jarboli izgrađeni od dva ili više komada drva imaju ujednačenije krivulje te su krajem šezdesetih godina jarboli građeni od četiriju ili više dijelova spojenih u raznim slojevima.

Tijekom tridesetih godina mogućnosti trimanja su bile ograničene i krute poput ondašnjih jarbola. Potreba za kontroliranim krivljenjem jarbola naposljetku je rezultirala mogućnošću podešavanja čitave snasti tijekom jedrenja, od pozicije pete jarbola pa sve do duljine prednjega štraja, napetosti u sartijama, uvođenjem vanga i još mnogih malih inovativnih detalja pomoću kojih je zvijezda postala klasa, u kojoj je tehničko usavršavanje posade u trimanju postalo jedan od osnovnih preduvjeta za postizanje dobrih rezultata na natjecanjima.

---

image
Tonči Stipanović, Šime Fantela, Marin Mišura, Mate Arapov i Marko Marinović
Tom Dubravec/Arhiv/Cropix
---

Novi materijali

Tijekom ranih pedesetih u izradu jedara uvode se sintetički materijali. S najlona, koji je preelastičan, prelazi se na orlon sastavljen od niti polimiziranog akrilonitrila, već krajem tog desetljeća uvodi se dakron, materijal građen od niti polietilena. Iskustvo stečeno u ovoj klasi uskoro se upotrebljava i za ostale klase pa je sve do današnjih dana dakron prvi izbor u izradi jedara za većinu postojećih klasa.

Početkom sedamdesetih klasa dopušta upotrebu i drugih materijala osim drva, i za jarbol i za izgradnju trupa, uskoro su gotovo svi novi jarboli izrađeni od aluminija, a stakloplastika zamjenjuje drvo kao osnovni materijal za izradu trupa.

Na zvijezdi, odnosno steli kako se ona popularno među domaćim jedriličarima naziva, počelo se jedriti u našem akvatoriju već 1927. godine, kada je i osnovana prva europska flota, ali kod nas se jedri bez udruženja klase i sustavnog organiziranja regata. Prva formalna udruga flote pod nazivom Dalmatinska osnovana je 1952. godine u splitskom JK Mornar.

Tijekom tog doba Mario Fafangel iz Malog Lošinja je bio naš najuspješniji jedriličar u klasi zvijezda. Nastupa na Ljetnim olimpijskim igrama 1952. godine u Helsinkiju s Karlom Bašićem u posadi. Državno prvenstvo na kojem nastupa nešto više od pedesetak jedrilica osvajaju 1953. i 1954. godine.

---

image
Mario Fafangel snimljen 2003. godine
Arhiva Krešimira Đakulovića
---

Mario Fafangel je tijekom svoje jedriličarske karijere bio izrazito dominantan kao kormilar, još su i danas živa sjećanja o prvenstvima kada su se među sudionicima izmjenjivale jedrilice. Nerijetko bi pobijedio sve plovove, a jedrilica koja bi uglavnom dolazila kao zadnja kad bi njom upravljali drugi, presijecala bi liniju cilja prva kad bi njome kormilario Mario sa svojom posadom.

U Rimu na OI-ju 1960. godine Mario Fafangel i Janko Kosmina postižu najbolji rezultat do tada, izvanredno 8. mjesto od 26 nacija. Taj plasman ostao je nedostižan svim budućim generacijama naših jedriličara.

Ponovni povratak

Iduća dva desetljeća domaća flota se razvija, ali sve više zaostaje za međunarodnom scenom. Dva nastupa Fafangela na OI-ju bila su i posljednja za bivšu državu, više se ni jedan domaći jedriličar ne uspijeva kvalificirati na najprestižnije jedriličarsko natjecanje.

Razloge treba tražiti u razvoju klase, koji domaća privreda nije mogla financijski pratiti. Zvijezda postaje najskuplja olimpijska klasa i za uspješno regatavanje potrebno je mnogo istraživanja i ulaganja, a samo za nastupe bilo je potrebno uplatiti znatna sredstva tadašnjoj međunarodnoj organizaciji.

Početkom sedamdesetih godina sve manje sredstava se određuje za zvijezdu, cilj jedriličarskog saveza je što masovnije jedrenje, a to nije moguće u iznimno skupim klasama. Ujedno je klasa izostala s OI-ja 1976. godine, a njezino vraćanje na sljedeću olimpijadu nije pomoglo domaćem jedrenju.

---

image
Jedna od regata na Lošinju
Arhiva Krešimira Đakulovića
---

Mnogi uspješni mladi jedriličari, poput Filipa Zlatana Zoričića, već su prešli na modernog flying dutchmana, dok su stariji prvaci, poput Ante Marušića, prestali s aktivnim sportskim jedrenjem. Flota se raspušta 1974. godine.

Početkom ovoga stoljeća zvijezda se ponovno vraća na domaću jedriličarsku scenu isključivo zahvaljujući entuzijazmu Marina Lovrovića, koji u ulozi flokista počinje aktivno jedriti sa svojim sinom Marinom na kormilu tijekom 1998. godine. Domaće konkurencije nije bilo jer se jedino moglo napredovati stalnim nastupima na regatama i treniranjem u inozemstvu.

Mlađi Marin od 2004. jedri sa Sinišom Mikuličićem na floku, dok stariji Marin postaje posada svome mlađem sinu Danu. Ova uglavnom obiteljska organizacija polučila je uspjeh i Marin junior sa Mikuličićem uspijeva ispuniti olimpijsku normu i nastupiti na OI-ju 2008. u Kini.

Marin Lovrović, mlađi

Posada Lovrović–Mikuličić 2011. godine prestaje s nastupima. Ali već na samom početku sljedeće godine Marin se ponovno hvata stelina timuna, ovaj put s mlađim bratom Danom kao flokistom. Kvalificirali su se za nastup na OI-ju u Londonu 2012. i to za samo jedno mjesto ispred naše druge posade koju su činili Mate Arapov i Siniša Mikuličić. To je bila i posljednja Olimpijada na kojoj se jedrilo u steli, klasi koja je razvoju jedrenja doprinijela kao malo koja druga.

---

image
Nekadašnji reprezentativci Marin Lovrović i Siniša Mikuličić
Arhiva Krešimira Đakulovića
---

Počeo sam jedriti u optimistu, zatim u klasi 420. S Rajkom Kujunđićem sam početkom devedesetih jedrio na flying dutchmanu, tada najmodernijoj i najbržoj olimpijskoj klasi. Pobijedili smo i posljednje državno prvenstvo Jugoslavije. Nakon Olimpijade u Barceloni FD više nije bio olimpijska klasa, počeli smo jedriti na J-24, ali moja želja za klasom u kojoj se jedri na visokoj razini sportske spremnosti time nije bila zadovoljena.

Prva prilika za jedrenje u steli dogodila se 1998. godine. Nakon nekoliko treninga i regata, zajedno s ocem koji je bio na floku, odlučili smo kupiti barku svjetskih prvaka, a Roberto Benamati, svjetski prvak u steli 1991., bio nam je prvi trener.
Slobodno mogu reći da je zvijezda najzahtjevnija klasa na kojoj sam jedrio.

Tehnički je kompleksnija od FD-a iako nema spinaker. Snast jarbola zahtijeva znatno veću pažnju prilikom trimanja i prilagođavanja uvjetima na regatnom polju, stela ima patarac i pataracin s kojim treba neprestano raditi... U 14 godina jedrenja slomili smo pet jarbola, kvadratura jedara je tolika da je to sasvim normalno za ovu klasu.

Iako bez spinakera jedrenje u krmu je zahtjevno, jer je potrebno vrlo često, snažno i odlučno mijenjati kurs, znatno više nego na FD-u. Ujedno je i fizički iznimno zahtjevno, jedro je ogromno, sami bum duži je od mnogih klasa za dvoje. Prilikom jedrenja u orcu, osim stalnog trimanja, moraš visiti ko lud, nema glisiranja i nema te tehnike kojom se može nadoknaditi fizički rad.

Osim što stelu smatram fizički i tehnički najzahtjevnijom klasom, isto bi se moglo reći i za konkurenciju. Dok u ostalim klasama dolazi do profiliranja onih najboljih koji osvajaju medalje i prvenstva, da bi zatim prešli na druge klase, stela često biva jedan od idućih koraka i svojevrsni koncentrat talenata. Na OI-ju npr. svi koji su nastupali u steli i osvojili medalju već su imali neku od medalja u drugim klasama.

---

image
Zvijezdino glisiranje na valu
Arhiva Krešimira Đakulovića
---

Imajući to u vidu, mogu slobodno reći da su najbolji postignuti rezultati dva puta 12. mjesto na SP-u u Americi i Francuskoj, sportska ostvarenja s kojima sam zadovoljan. Najbolji jedriličari u steli su jednostavno bili bolji od nas. Bili smo i deveti na ISAF-ovoj ljestvici. Meni je najdraža regata bila na jezeru Garda, gdje smo dva puta pobijedili.

Dan Lovrović

Prošao sam klasični jedriličarski put od optimista, 420 i 470, a zatim je i zvijezda došla na red. Jedrio sam na steli uglavnom s ocem Marinom i Antonijom Arapovićem.

Uvijek sam bio kormilar, ali sam početkom 2012. nepredviđeno postao flokist. Bio sam tada već iskusan kormilar u steli jer sam već nekoliko godina jedrio kao stalni sparing partner bratu pa sam poznavao dobro klasu, ali ne i samu praksu u ulozi flokista.

Ubrzano sam morao “nabaciti” kilograme jer flokista ipak mora biti znatno teži od kormilara, pa sam tijekom tri mjeseca teretane nabacio više od desetak kilograma. Jedrili smo samo tri regate kao posada prije svjetskog prvenstva, na kojem smo se uspjeli kvalificirati za OI u Londonu 2012.

Siniša Mikuličić

Ostali smo bez jarbola na Olimpijadi u Kini, meni je to bio prvi jarbol koji je pao. Do tada smo jedrili solidno, jarbol nam se srušio tijekom zadnje krme. Uspjeli smo proći ciljem, ali daleko od onoga mjesta na kojem smo trebali biti. Kao da nije bilo dovoljno sportske nesreće, umjesto da se koncentriram na zamjenu jarbola mene je baš na taj dan odabrala doping komisija za kontrolu.

Moram priznati da to nije značajnije utjecalo na rezultat, ali pad jarbola i službeno promatranje moga mokrenja ipak su djelovali na motivaciju u daljnjem natjecanju.

---

OSOBNA KARTA


Težina: do 671 kg
Dužina: 6,92 m
Vodena linija: 4,72 m
Širina: 1,73 m
Gaz: 1,01 m
Visina jarbola: 9,65 m
Glavno jedro: 20,5 m2
Genoa: 6,5 m2
Posada: 2

---

---

image
Stelina ravna linija bila je ispred vremena
Arhiva Krešimira Đakulovića
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Arhiv/Cropix Arhiv/Cropix Božidar Vukičević/Arhiv/Cropix Tom Dubravec/Arhiv/Cropix Arhiva Krešimira Đakulovića Arhiva Krešimira Đakulovića Arhiva Krešimira Đakulovića Arhiv/Cropix Arhiv/Cropix Arhiva Krešimira Đakulovića Arhiva Krešimira Đakulovića Arhiva Krešimira Đakulovića Arhiva Krešimira Đakulovića
Arhiv/Cropix
Crvene petokrake samo su u jedrenju preživjele tranziciju
Arhiv/Cropix
Marin Lovrović stariji, Dan Lovrović i Marin Lovrović mlađi
Božidar Vukičević/Arhiv/Cropix
Marin Lovrović i Minski Fabris u akciji
Tom Dubravec/Arhiv/Cropix
Tonči Stipanović, Šime Fantela, Marin Mišura, Mate Arapov i Marko Marinović
Arhiva Krešimira Đakulovića
Stelina ravna linija bila je ispred vremena
Arhiva Krešimira Đakulovića
Zvijezdino glisiranje na valu
Arhiva Krešimira Đakulovića
Mario Fafangel snimljen 2003. godine
Arhiv/Cropix
Hrvatske posade na prvenstvu u Biogradu 2013. godine
Arhiv/Cropix
Mate Arapov i flokist Ante Šitić u akciji
Arhiva Krešimira Đakulovića
Nekadašnji reprezentativci Marin Lovrović i Siniša Mikuličić
Arhiva Krešimira Đakulovića
Mario Fafangel pored svojih trofeja
Arhiva Krešimira Đakulovića
Karlo Bašić, Nikola Chalvien i Miro Katić (stoje), Mario Fafangel i Šime Skopinić (čuče)
Arhiva Krešimira Đakulovića
Jedna od regata na Lošinju
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/svjetsko-srebro-u-zvijezdi-stiglo-je-u-split-a-mi-donosimo-veliku-temu-o-klasi-koja-se-u-nasem-akvatoriju-pocela-jedriti-jos-daleke-1927-godine-1127219 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=96faa58ecc27f76681966b1db3cbef35d2d5fd4d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hrvatska+ima+svjetsko+srebro+u+%E2%80%98zvijezdi%E2%80%98%3A+donosimo+veliku+temu+o+klasi+koja+se+u+na%C5%A1em+akvatoriju+po%C4%8Dela+jedriti+jo%C5%A1+daleke+1927.+godine&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fsvjetsko-srebro-u-zvijezdi-stiglo-je-u-split-a-mi-donosimo-veliku-temu-o-klasi-koja-se-u-nasem-akvatoriju-pocela-jedriti-jos-daleke-1927-godine-1127219 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fsvjetsko-srebro-u-zvijezdi-stiglo-je-u-split-a-mi-donosimo-veliku-temu-o-klasi-koja-se-u-nasem-akvatoriju-pocela-jedriti-jos-daleke-1927-godine-1127219 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => koncentrat talenata [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

koncentrat talenataHrvatska ima svjetsko srebro u ‘zvijezdi‘: donosimo veliku temu o klasi koja se u našem akvatoriju počela jedriti još daleke 1927. godine

Piše Krešimir Đakulović
14. rujna 2021. - 14:35

Proteklog vikenda splitska posada Tonči Stipanović i Tudor Bilić ostvarila je fantastičan rezultat osvojivši srebrnu medalju na svjetskom prvenstvu u klasi „zvijezda“ koje se jedrilo u njemačkom Kielu.

Donosimo tekst našeg jedriličarskog stručnjaka Krešimira Đakulovića o klasi zvijezda koji je objavljen u tiskanom izdanju Otvorenog mora od siječnja 2020. godine:

Francis Sweisguth dizajnirao je mnoge klasične jedrilice na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Iz njegova nacrta zvijezda je rođena 1910. godine, a brodograditelj Ike Smith je tijekom sljedeće zime napravio čak 22 jedrilice u Port Washingtonu pokraj New Yorka. Početna varijanta snasti bila je znatno drugačija od današnjeg bermudskog jedra na velikom aluminijskom jarbolu. Poduprto jedro, četverokutnog oblika, zamij...

11. svibanj 2024 09:50