stdClass Object ( [id] => 1146291 [title] => Naš kroničar donosi četiri priče o sudbinama jadranskih brodova-veterana, jedan od njih izvađen je iz splitske Gradske luke tek nakon 36 godina [alias] => straza-solin-vis-i-prenj-cetiri-price-o-sudbinama-jadranskih-veterana [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Stariji će se čitatelji Otvorenoga mora prisjetiti uzbuđenja koje je vladalo u splitskoj Gradskoj luci posljednjih dana 1979. nakon što je, duboko pod muljem, pronađena podrtina jedrenjaka Straža, potopljenog u rujnu 1943. godina. K tome nakrcana dobro očuvanim drvenim sanducima punim – granata. I dobri su znalci bili iznenađeni činjenicom da je Straža punih 36 godina ostala skrivena na dnu toliko puta čišćene luke.

Pišući iz dana u dan na stupcima Slobodne Dalmacije, razgovarajući s očevidcima i članovima posade, pisac ovih redaka tada je uspio posložiti priču o kraju Straže. No, uspio je posložiti i njezin početak!

Lovac na bakalare

A sve je započelo u lipnju 1920. godine, kada je francuska vlada donijela program intenzivne obnove ribarske flote. U sklopu njega je 1921. godine u Saint Malou, u brodogradilištu Chantiers navale de l'Ouest, porinut brod oznake H-17N. Bio je to, zapravo, goli trup koji je 1922. kupio Gustave Vasse iz Fecampa. Oteglio ga je u tamošnje brodogradilište Chantiers Argentin, gdje je nastala skladna trojarbolna goleta duga 31,2 i široka osam metara i namijenjena – lovu bakalara.

Na krštenju 13. ožujka 1923. brod je dobio ime Etoile de Noël i vrlo brzo se, s posadom od 22 člana, uputio preko Atlantika. Bio je opremljen za lov na otvorenome moru na području Grand Banksa, pred obalama kanadskoga Newfoundlanda.

Bakalar se na brodu samo solio, a sušio se u Francuskoj, pa je trebalo što prije uloviti 250 tona ribe, koliko je Božićna zvijezda mogla ukrcati. Kako bilježe francuske kronike, brod se pokazao i dobrim mornarom i dobrim ribarom, odradio je osam vrlo uspješnih sezona i Gustavu Vasseu donio lijepu zaradu.

---

image
Etoile de Noël kreće na pučinu Atlantika
Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Dolazak na Jadran

Početkom 1931. godine kupio ga je Auguste Craipecau iz Saint Maloa, koji ga je ponajviše koristio za prijevoz tereta. I onda u lipnju 1938. godine brod stiže u Jadran! Dobio je ime Straža, a u brodskim registrima kao vlasnik se navodi Filip Kozulić iz Ista.

Zapravo je on bio jedan od četiri suvlasnika, uz Mariju Kozulić iz Ista, te Šimu i Krstu Španića iz Molata. Brodu odmah ugrađuju stroj, za to vrijeme vrlo jak MAN-ov dizel od 150 konjskih snaga, pa Straža postaje jedan od najboljih drvenih brodova na Jadranu.

Nije se zato čuditi što su ga već u svibnju 1941. godine rekvirirali Talijani, promijenili mu ime u La Guardia, te ga kao transportni brod dodijelili svojoj Drugoj armiji.

Na posljednju plovidbu krenuo je 7. rujna iz Šibenika pun razne vojne opreme, ponajviše granata za protuavionske topove. Sutradan se vezao uz sjeveroistočni kut Gata svetoga Duje, nedaleko od rumunjskoga teretnjaka Balcic. Samo koji sat kasnije njemački su zrakoplovi počeli silovito tući, pa je posada napustila Stražu i sklonila se na Marjan. Napadi su nastavljeni i 10. rujna, no pravim čudom Straža nije pogođena.

U rano jutro 11. rujna 1943. brod je ipak otišao na dno. Po nalogu Mjesnoga komiteta KPJ, skupina splitskih skojevaca zapalila je Stražu, brod je neko vrijeme plutao lukom i onda potonuo. I opet, pravim čudom, streljivo nije eksplodiralo!

Teretnjak Solin

Već potkraj 1944. počelo je čišćenje Gradske luke, radovi su trajali godinama, u sljedećim desetljećima uvijek se nešto radilo, ali od Straže ni traga... Nađena je tek 18. prosinca 1979. (!), kada je, dok se taj dio luke produbljivao za pristajanje talijanskoga broda Jacopo Tintoretto, grtalica Gacka počela sa dna izvlačiti granate.

No, na početak uklanjanja opasnoga tereta čekalo se pune četiri godine, sve do prosinca 1983. Iz dubokoga mulja najprije je uklonjeno streljivo, da bi u travnju 1984. posljednji dijelovi broda bili otpremljeni pred luku i potopljeni na veliku dubinu.

Iz crno-bijeloga svijeta osobito su zanimljive dvije fotografije parobroda Solin. Prva je snimljena 1940., druga 1955. godine, a i najbolji znalci teško bi potvrdili da je to isti brod. Solin je na prvoj slici u svome izvornome obliku, u kakvome je u svibnju 1913. godine zaplovio u Škotskoj, u brodogradilištu Dundee Shipbuilding Co. Zvao se tada Llanelly Trader, a vlasnik mu je bio jedan od vodećih britanskih brodara, tvrtka Furness, Withy & Co. Desetljeće poslije prelazi u flotu kompanije Coast Line i postaje Yorkshire Coast.

---

image
Bulićev parobrod Solin nasukan kod Brindisija...
Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Talijansko ime

U ljeto 1938. godine taj neveliki teretnjak, dug tek 64 metra i nosivosti manje od tisuću tona, napušta Otok i stiže u Jadran. Kupilo ga je splitsko Brodarsko poduzeće I.L. Bulić i dalo mu ime Solin. Početkom 1940. godine bio je zaposlen na prijevozu žive stoke, pa se na jednoj od tih plovidbi, iz Rijeka za Vallettu na Malti, nasukao na veliku pješčanu pličinu ispred gradića Specchiolla, sjeverno od Brindisija.

Uistinu raritetna fotografija nasukanog Solina nastala je 11. ožujka 1940., a po pramcu mu je spasilački brod Cyclops poznate talijanske kompanije Tripcovich. Zapovjednik Bulićeva broda nije prihvatio ponudu za spašavanje, pa je Cyclops nakon dva dan otplovio, a Solin se nekako i sam uspio odsukati.

Nakon Travanjskog rata 1941. preuzeli su ga Talijani i uvrstili ga u svoju flotu pod imenom Marino. Ponovno je postao Solin u veljači 1944. u Brindisiju, kada su ga saveznici predali Mornarici NOVJ. Služio je kao transportni brod i nekoliko mjeseci poslije rata, a onda je vraćen tvrtki Bulić.

No, kao i svi drugi brodovi predratnih vlasnika, nacionaliziran je 1946., da bi godinu poslije bio dodijeljen Jugoslobodnoj iz Rijeke. Nakon njezina gašenja prelazi pod okrilje Jugolinije, te biva tako temeljito obnovljen da ga nije bilo lako ni prepoznati. Nakon pola stoljeća plovidbe, u kolovozu 1963. godine zauvijek je bacio sidro u rezalištu u Svetome Kaji.

---

image
... i kao Jugolinijin brod snimljen u Splitu
Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Podvodna mina

Stalni suradnik Siniša Luković iz Tivta razveselio nas je trima raritetnim fotografijama iz svoje goleme zbirke. Uistinu je neobičan prizor iz dubrovačke luke Gruž: parobrod Vis, nakrcan drvenom građom, toliko je nagnut na desni bok da izgleda kao da će se svakoga trena prevrnuti. Srećom, nije bilo toliko pogibeljno, teret je presložen i Vis je otplovio. Slika je iz 1940., a da morima pušu vjetrovi rata, kazuje i veliki natpis Jugoslav na boku koji potvrđuje neutralnost broda.

---

image
Opasno nagnuti Vis u Gružu 1940.
Siniša Luković
---

Natpis je prebojen u travnju 1941., kad se i Jugoslavija našla u ratnome vihoru, a Vis nastavio ploviti u službi saveznika. Kao mali teretnjak, dug jedva 79 metara i nosivosti 3100 tona, nije bio prikladan za atlantske konvoje, pa je za Amerikance četiri godine plovio uz obalu, na sjever do Kanade i na jug do Karipskoga mora. Sretno je izmicao i njemačkim podmornicama i minama i olujama. A kad je rat završio i Vis se vratio kući, sreća ga je napustila.

Ujutro 13. veljače 1946. godine isplovio je iz Rijeke prema dvadesetak milja udaljenoj Raši, gdje je trebao ukrcati ugljen. Ipak se nije moglo računati na rutinsku plovidbu jer su Vela vrata, prolaz između kopna i otoka Cresa, bila puna mina. Očišćen je bio tek uski pojas od 400 metara uza samu obalu, pa je Vis zaplovio upravo tim koridorom. No, u 9.30, kad se parobrod nalazio subočice rtu Mašnjak, protresla ga je silovita eksplozija mine u koju je udario desnim bokom. Samo 10 minuta poslije Vis je već bio u modroj grobnici.

---

image
Posljednja slika posade Visa
Siniša Luković
---

Zvijezda dubina

Poginula su tri člana posade, a među njima i prvi časnik stroja Grgur Latković iz Mua. Bio je to djed našega Siniše koji čuva već požutjelu, no jamačno posljednju fotografiju posade Visa. Nažalost, nigdje nije moguće pronaći imena druge dvojice stradalih pomoraca. Ako netko od čitatelja ima taj podatak, molimo ga da nam se javi.

Danas je Vis svojevrsna zvijezda dubina, velika ronilačka atrakcija, no ipak dostupna samo znalcima jer je na dubini od 60 metara. I što je gotovo nevjerojatno, brod na pješčanom dnu pred istarskom obalom cijelom dužinom leži na kobilici. Taj nestvaran prizor iskoristila je Hrvatska pošta kad je u travnju 2011. godine izdala seriju maraka na temu Potopljeni brodovi Jadrana. Tako je slika Visa, parobroda koji kao da plovi dnom, obišla svijet.

Treća Sinišina fotografija mogla bi se nazvati Starac i mladi. Prava je to poslastica za brodoljupce, da ne kažemo engleski shiplovere: prastari parobrod Prenj snimljen s Nautičara, školskoga broda kotorske Srednje pomorske škole, punog mladosti. Prenju, izgrađenom još 1905. godine kao dubrovačka Bosanka, ostale su samo godina-dvije plovidbe, mladićima plovidba tek počinje...

---

image
Poslastica za brodoljupce – prastari Prenj
Siniša Luković
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => crno-bijeli vremeplov [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => crno-bijeli vremeplov 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2015-11-20 13:54:03 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Marijan Žuvić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-11-28 08:07:10 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2021-11-28 08:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 92 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2015\/11\/20\/7025574.jpg","\/images\/slike\/2015\/11\/20\/7025576.jpg","\/images\/slike\/2015\/11\/20\/7025575.jpg","\/images\/slike\/2015\/11\/20\/7025573.jpg","\/images\/slike\/2015\/11\/20\/7025572.jpg","\/images\/slike\/2015\/11\/20\/7025571.jpg","\/images\/slike\/2015\/11\/20\/7025692.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sini\u0161a Lukovi\u0107","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Sini\u0161a Lukovi\u0107","Sini\u0161a Lukovi\u0107","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Opasno nagnuti Vis <\/em>u Gru\u017eu 1940.","Etoile de No\u00ebl <\/em>kre\u0107e na pu\u010dinu Atlantika","Potonuli Vis<\/em> na marki je obi\u0161ao svijet","... i kao Jugolinijin <\/em>brod snimljen u Splitu","Poslastica za brodoljupce \u2013 prastari Prenj<\/em>","Posljednja slika posade Visa<\/em>","Buli\u0107ev parobrod Solin <\/em>nasukan kod Brindisija..."],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1304","hd_7025574_1920.jpg":"1920x1080","k_7025574_1280.jpg":"1280x1280","k_7025574_1024.jpg":"1024x1024","k_7025574_640.jpg":"640x640","k_7025574_480.jpg":"480x480","k_7025574_340.jpg":"340x340","k_7025574_220.jpg":"220x220","o_7025574_1280.jpg":"1280x869","o_7025574_1024.jpg":"1024x695","o_7025574_640.jpg":"640x434","o_7025574_480.jpg":"480x326","o_7025574_340.jpg":"340x230","o_7025574_220.jpg":"220x149","h_7025574_1280.jpg":"1280x854","h_7025574_1024.jpg":"1024x683","h_7025574_640.jpg":"640x427","h_7025574_480.jpg":"480x320","h_7025574_340.jpg":"340x227","h_7025574_220.jpg":"220x147","pp_7025574_1280.jpg":"1006x1280","pp_7025574_1024.jpg":"805x1024","pp_7025574_640.jpg":"503x640","pp_7025574_480.jpg":"377x480","pp_7025574_340.jpg":"267x340","pp_7025574_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1755x1432","hd_7025576_1920.jpg":"1920x1080","k_7025576_1280.jpg":"1280x1280","k_7025576_1024.jpg":"1024x1024","k_7025576_640.jpg":"640x640","k_7025576_480.jpg":"480x480","k_7025576_340.jpg":"340x340","k_7025576_220.jpg":"220x220","o_7025576_1280.jpg":"1280x1044","o_7025576_1024.jpg":"1024x835","o_7025576_640.jpg":"640x522","o_7025576_480.jpg":"480x391","o_7025576_340.jpg":"340x277","o_7025576_220.jpg":"220x179","h_7025576_1280.jpg":"1280x854","h_7025576_1024.jpg":"1024x683","h_7025576_640.jpg":"640x427","h_7025576_480.jpg":"480x320","h_7025576_340.jpg":"340x227","h_7025576_220.jpg":"220x147","pp_7025576_1280.jpg":"1006x1280","pp_7025576_1024.jpg":"805x1024","pp_7025576_640.jpg":"503x640","pp_7025576_480.jpg":"377x480","pp_7025576_340.jpg":"267x340","pp_7025576_220.jpg":"173x220"},{"size0":"885x559","hd_7025575_1920.jpg":"1920x1080","k_7025575_1280.jpg":"1280x1280","k_7025575_1024.jpg":"1024x1024","k_7025575_640.jpg":"640x640","k_7025575_480.jpg":"480x480","k_7025575_340.jpg":"340x340","k_7025575_220.jpg":"220x220","o_7025575_1280.jpg":"1280x808","o_7025575_1024.jpg":"1024x646","o_7025575_640.jpg":"640x404","o_7025575_480.jpg":"480x303","o_7025575_340.jpg":"340x214","o_7025575_220.jpg":"220x138","h_7025575_1280.jpg":"1280x854","h_7025575_1024.jpg":"1024x683","h_7025575_640.jpg":"640x427","h_7025575_480.jpg":"480x320","h_7025575_340.jpg":"340x227","h_7025575_220.jpg":"220x147","pp_7025575_1280.jpg":"1006x1280","pp_7025575_1024.jpg":"805x1024","pp_7025575_640.jpg":"503x640","pp_7025575_480.jpg":"377x480","pp_7025575_340.jpg":"267x340","pp_7025575_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1800x1194","hd_7025573_1920.jpg":"1920x1080","k_7025573_1280.jpg":"1280x1280","k_7025573_1024.jpg":"1024x1024","k_7025573_640.jpg":"640x640","k_7025573_480.jpg":"480x480","k_7025573_340.jpg":"340x340","k_7025573_220.jpg":"220x220","o_7025573_1280.jpg":"1280x849","o_7025573_1024.jpg":"1024x679","o_7025573_640.jpg":"640x424","o_7025573_480.jpg":"480x318","o_7025573_340.jpg":"340x225","o_7025573_220.jpg":"220x145","h_7025573_1280.jpg":"1280x854","h_7025573_1024.jpg":"1024x683","h_7025573_640.jpg":"640x427","h_7025573_480.jpg":"480x320","h_7025573_340.jpg":"340x227","h_7025573_220.jpg":"220x147","pp_7025573_1280.jpg":"1006x1280","pp_7025573_1024.jpg":"805x1024","pp_7025573_640.jpg":"503x640","pp_7025573_480.jpg":"377x480","pp_7025573_340.jpg":"267x340","pp_7025573_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1120","hd_7025572_1920.jpg":"1920x1080","k_7025572_1280.jpg":"1280x1280","k_7025572_1024.jpg":"1024x1024","k_7025572_640.jpg":"640x640","k_7025572_480.jpg":"480x480","k_7025572_340.jpg":"340x340","k_7025572_220.jpg":"220x220","o_7025572_1280.jpg":"1280x746","o_7025572_1024.jpg":"1024x597","o_7025572_640.jpg":"640x373","o_7025572_480.jpg":"480x280","o_7025572_340.jpg":"340x198","o_7025572_220.jpg":"220x128","h_7025572_1280.jpg":"1280x854","h_7025572_1024.jpg":"1024x683","h_7025572_640.jpg":"640x427","h_7025572_480.jpg":"480x320","h_7025572_340.jpg":"340x227","h_7025572_220.jpg":"220x147","pp_7025572_1280.jpg":"1006x1280","pp_7025572_1024.jpg":"805x1024","pp_7025572_640.jpg":"503x640","pp_7025572_480.jpg":"377x480","pp_7025572_340.jpg":"267x340","pp_7025572_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1344x880","hd_7025571_1920.jpg":"1920x1080","k_7025571_1280.jpg":"1280x1280","k_7025571_1024.jpg":"1024x1024","k_7025571_640.jpg":"640x640","k_7025571_480.jpg":"480x480","k_7025571_340.jpg":"340x340","k_7025571_220.jpg":"220x220","o_7025571_1280.jpg":"1280x838","o_7025571_1024.jpg":"1024x670","o_7025571_640.jpg":"640x419","o_7025571_480.jpg":"480x314","o_7025571_340.jpg":"340x222","o_7025571_220.jpg":"220x144","h_7025571_1280.jpg":"1280x854","h_7025571_1024.jpg":"1024x683","h_7025571_640.jpg":"640x427","h_7025571_480.jpg":"480x320","h_7025571_340.jpg":"340x227","h_7025571_220.jpg":"220x147","pp_7025571_1280.jpg":"1006x1280","pp_7025571_1024.jpg":"805x1024","pp_7025571_640.jpg":"503x640","pp_7025571_480.jpg":"377x480","pp_7025571_340.jpg":"267x340","pp_7025571_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1344x794","hd_7025692_1920.jpg":"1920x1080","k_7025692_1280.jpg":"1280x1280","k_7025692_1024.jpg":"1024x1024","k_7025692_640.jpg":"640x640","k_7025692_480.jpg":"480x480","k_7025692_340.jpg":"340x340","k_7025692_220.jpg":"220x220","o_7025692_1280.jpg":"1280x756","o_7025692_1024.jpg":"1024x604","o_7025692_640.jpg":"640x378","o_7025692_480.jpg":"480x283","o_7025692_340.jpg":"340x200","o_7025692_220.jpg":"220x129","h_7025692_1280.jpg":"1280x854","h_7025692_1024.jpg":"1024x683","h_7025692_640.jpg":"640x427","h_7025692_480.jpg":"480x320","h_7025692_340.jpg":"340x227","h_7025692_220.jpg":"220x147","pp_7025692_1280.jpg":"1006x1280","pp_7025692_1024.jpg":"805x1024","pp_7025692_640.jpg":"503x640","pp_7025692_480.jpg":"377x480","pp_7025692_340.jpg":"267x340","pp_7025692_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8043187 Threads: 5 Questions: 1600902546 Slow queries: 4894561 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112558837 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/straza-solin-vis-i-prenj-cetiri-price-o-sudbinama-jadranskih-veterana-1146291 [printLink] => /om/nautika/straza-solin-vis-i-prenj-cetiri-price-o-sudbinama-jadranskih-veterana-1146291?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 611496 [name] => marijan žuvić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-29 11:28:55 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic [link] => /tag/marijan-zuvic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 652334 [name] => marijan žuvić otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-09 15:23:19 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic-otvoreno-more [link] => /tag/marijan-zuvic-otvoreno-more ) [2] => stdClass Object ( [id] => 657800 [name] => brod prenj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-26 13:24:43 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-prenj [link] => /tag/brod-prenj ) [3] => stdClass Object ( [id] => 657801 [name] => brod solin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-26 13:24:44 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-solin [link] => /tag/brod-solin ) [4] => stdClass Object ( [id] => 657802 [name] => brod vis [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-26 13:24:44 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-vis [link] => /tag/brod-vis ) [5] => stdClass Object ( [id] => 657803 [name] => brod straža [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-26 13:24:44 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-straza [link] => /tag/brod-straza ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => crno-bijeli vremeplov [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Naš kroničar donosi četiri priče o sudbinama jadranskih brodova-veterana, jedan od njih izvađen je iz splitske Gradske luke tek nakon 36 godina [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/11/20/7025574.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Siniša Luković [mainImageDesc] => Opasno nagnuti Vis u Gružu 1940. [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/11/20/7025574.jpg [title] => Opasno nagnuti Vis u Gružu 1940. Siniša Luković ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/11/20/7025576.jpg [title] => Etoile de Noël kreće na pučinu Atlantika Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/11/20/7025575.jpg [title] => Potonuli Vis na marki je obišao svijet Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/11/20/7025573.jpg [title] => ... i kao Jugolinijin brod snimljen u Splitu Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/11/20/7025572.jpg [title] => Poslastica za brodoljupce – prastari Prenj Siniša Luković ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/11/20/7025571.jpg [title] => Posljednja slika posade Visa Siniša Luković ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/11/20/7025692.jpg [title] => Bulićev parobrod Solin nasukan kod Brindisija... Privatna arhiva Marijana Žuvića ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Stariji će se čitatelji Otvorenoga mora prisjetiti uzbuđenja koje je vladalo u splitskoj Gradskoj luci posljednjih dana 1979. nakon što je, duboko pod muljem, pronađena podrtina jedrenjaka Straža, potopljenog u rujnu 1943. godina. K tome nakrcana dobro očuvanim drvenim sanducima punim – granata. I dobri su znalci bili iznenađeni činjenicom da je Straža punih 36 godina ostala skrivena na dnu toliko puta čišćene luke.

Pišući iz dana u dan na stupcima Slobodne Dalmacije, razgovarajući s očevidcima i članovima posade, pisac ovih redaka tada je uspio posložiti priču o kraju Straže. No, uspio je posložiti i njezin početak!

Lovac na bakalare

A sve je započelo u lipnju 1920. godine, kada je francuska vlada donijela program intenzivne obnove ribarske flote. U sklopu njega je 1921. godine u Saint Malou, u brodogradilištu Chantiers navale de l'Ouest, porinut brod oznake H-17N. Bio je to, zapravo, goli trup koji je 1922. kupio Gustave Vasse iz Fecampa. Oteglio ga je u tamošnje brodogradilište Chantiers Argentin, gdje je nastala skladna trojarbolna goleta duga 31,2 i široka osam metara i namijenjena – lovu bakalara.

Na krštenju 13. ožujka 1923. brod je dobio ime Etoile de Noël i vrlo brzo se, s posadom od 22 člana, uputio preko Atlantika. Bio je opremljen za lov na otvorenome moru na području Grand Banksa, pred obalama kanadskoga Newfoundlanda.

Bakalar se na brodu samo solio, a sušio se u Francuskoj, pa je trebalo što prije uloviti 250 tona ribe, koliko je Božićna zvijezda mogla ukrcati. Kako bilježe francuske kronike, brod se pokazao i dobrim mornarom i dobrim ribarom, odradio je osam vrlo uspješnih sezona i Gustavu Vasseu donio lijepu zaradu.

---

image
Etoile de Noël kreće na pučinu Atlantika
Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Dolazak na Jadran

Početkom 1931. godine kupio ga je Auguste Craipecau iz Saint Maloa, koji ga je ponajviše koristio za prijevoz tereta. I onda u lipnju 1938. godine brod stiže u Jadran! Dobio je ime Straža, a u brodskim registrima kao vlasnik se navodi Filip Kozulić iz Ista.

Zapravo je on bio jedan od četiri suvlasnika, uz Mariju Kozulić iz Ista, te Šimu i Krstu Španića iz Molata. Brodu odmah ugrađuju stroj, za to vrijeme vrlo jak MAN-ov dizel od 150 konjskih snaga, pa Straža postaje jedan od najboljih drvenih brodova na Jadranu.

Nije se zato čuditi što su ga već u svibnju 1941. godine rekvirirali Talijani, promijenili mu ime u La Guardia, te ga kao transportni brod dodijelili svojoj Drugoj armiji.

Na posljednju plovidbu krenuo je 7. rujna iz Šibenika pun razne vojne opreme, ponajviše granata za protuavionske topove. Sutradan se vezao uz sjeveroistočni kut Gata svetoga Duje, nedaleko od rumunjskoga teretnjaka Balcic. Samo koji sat kasnije njemački su zrakoplovi počeli silovito tući, pa je posada napustila Stražu i sklonila se na Marjan. Napadi su nastavljeni i 10. rujna, no pravim čudom Straža nije pogođena.

U rano jutro 11. rujna 1943. brod je ipak otišao na dno. Po nalogu Mjesnoga komiteta KPJ, skupina splitskih skojevaca zapalila je Stražu, brod je neko vrijeme plutao lukom i onda potonuo. I opet, pravim čudom, streljivo nije eksplodiralo!

Teretnjak Solin

Već potkraj 1944. počelo je čišćenje Gradske luke, radovi su trajali godinama, u sljedećim desetljećima uvijek se nešto radilo, ali od Straže ni traga... Nađena je tek 18. prosinca 1979. (!), kada je, dok se taj dio luke produbljivao za pristajanje talijanskoga broda Jacopo Tintoretto, grtalica Gacka počela sa dna izvlačiti granate.

No, na početak uklanjanja opasnoga tereta čekalo se pune četiri godine, sve do prosinca 1983. Iz dubokoga mulja najprije je uklonjeno streljivo, da bi u travnju 1984. posljednji dijelovi broda bili otpremljeni pred luku i potopljeni na veliku dubinu.

Iz crno-bijeloga svijeta osobito su zanimljive dvije fotografije parobroda Solin. Prva je snimljena 1940., druga 1955. godine, a i najbolji znalci teško bi potvrdili da je to isti brod. Solin je na prvoj slici u svome izvornome obliku, u kakvome je u svibnju 1913. godine zaplovio u Škotskoj, u brodogradilištu Dundee Shipbuilding Co. Zvao se tada Llanelly Trader, a vlasnik mu je bio jedan od vodećih britanskih brodara, tvrtka Furness, Withy & Co. Desetljeće poslije prelazi u flotu kompanije Coast Line i postaje Yorkshire Coast.

---

image
Bulićev parobrod Solin nasukan kod Brindisija...
Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Talijansko ime

U ljeto 1938. godine taj neveliki teretnjak, dug tek 64 metra i nosivosti manje od tisuću tona, napušta Otok i stiže u Jadran. Kupilo ga je splitsko Brodarsko poduzeće I.L. Bulić i dalo mu ime Solin. Početkom 1940. godine bio je zaposlen na prijevozu žive stoke, pa se na jednoj od tih plovidbi, iz Rijeka za Vallettu na Malti, nasukao na veliku pješčanu pličinu ispred gradića Specchiolla, sjeverno od Brindisija.

Uistinu raritetna fotografija nasukanog Solina nastala je 11. ožujka 1940., a po pramcu mu je spasilački brod Cyclops poznate talijanske kompanije Tripcovich. Zapovjednik Bulićeva broda nije prihvatio ponudu za spašavanje, pa je Cyclops nakon dva dan otplovio, a Solin se nekako i sam uspio odsukati.

Nakon Travanjskog rata 1941. preuzeli su ga Talijani i uvrstili ga u svoju flotu pod imenom Marino. Ponovno je postao Solin u veljači 1944. u Brindisiju, kada su ga saveznici predali Mornarici NOVJ. Služio je kao transportni brod i nekoliko mjeseci poslije rata, a onda je vraćen tvrtki Bulić.

No, kao i svi drugi brodovi predratnih vlasnika, nacionaliziran je 1946., da bi godinu poslije bio dodijeljen Jugoslobodnoj iz Rijeke. Nakon njezina gašenja prelazi pod okrilje Jugolinije, te biva tako temeljito obnovljen da ga nije bilo lako ni prepoznati. Nakon pola stoljeća plovidbe, u kolovozu 1963. godine zauvijek je bacio sidro u rezalištu u Svetome Kaji.

---

image
... i kao Jugolinijin brod snimljen u Splitu
Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Podvodna mina

Stalni suradnik Siniša Luković iz Tivta razveselio nas je trima raritetnim fotografijama iz svoje goleme zbirke. Uistinu je neobičan prizor iz dubrovačke luke Gruž: parobrod Vis, nakrcan drvenom građom, toliko je nagnut na desni bok da izgleda kao da će se svakoga trena prevrnuti. Srećom, nije bilo toliko pogibeljno, teret je presložen i Vis je otplovio. Slika je iz 1940., a da morima pušu vjetrovi rata, kazuje i veliki natpis Jugoslav na boku koji potvrđuje neutralnost broda.

---

image
Opasno nagnuti Vis u Gružu 1940.
Siniša Luković
---

Natpis je prebojen u travnju 1941., kad se i Jugoslavija našla u ratnome vihoru, a Vis nastavio ploviti u službi saveznika. Kao mali teretnjak, dug jedva 79 metara i nosivosti 3100 tona, nije bio prikladan za atlantske konvoje, pa je za Amerikance četiri godine plovio uz obalu, na sjever do Kanade i na jug do Karipskoga mora. Sretno je izmicao i njemačkim podmornicama i minama i olujama. A kad je rat završio i Vis se vratio kući, sreća ga je napustila.

Ujutro 13. veljače 1946. godine isplovio je iz Rijeke prema dvadesetak milja udaljenoj Raši, gdje je trebao ukrcati ugljen. Ipak se nije moglo računati na rutinsku plovidbu jer su Vela vrata, prolaz između kopna i otoka Cresa, bila puna mina. Očišćen je bio tek uski pojas od 400 metara uza samu obalu, pa je Vis zaplovio upravo tim koridorom. No, u 9.30, kad se parobrod nalazio subočice rtu Mašnjak, protresla ga je silovita eksplozija mine u koju je udario desnim bokom. Samo 10 minuta poslije Vis je već bio u modroj grobnici.

---

image
Posljednja slika posade Visa
Siniša Luković
---

Zvijezda dubina

Poginula su tri člana posade, a među njima i prvi časnik stroja Grgur Latković iz Mua. Bio je to djed našega Siniše koji čuva već požutjelu, no jamačno posljednju fotografiju posade Visa. Nažalost, nigdje nije moguće pronaći imena druge dvojice stradalih pomoraca. Ako netko od čitatelja ima taj podatak, molimo ga da nam se javi.

Danas je Vis svojevrsna zvijezda dubina, velika ronilačka atrakcija, no ipak dostupna samo znalcima jer je na dubini od 60 metara. I što je gotovo nevjerojatno, brod na pješčanom dnu pred istarskom obalom cijelom dužinom leži na kobilici. Taj nestvaran prizor iskoristila je Hrvatska pošta kad je u travnju 2011. godine izdala seriju maraka na temu Potopljeni brodovi Jadrana. Tako je slika Visa, parobroda koji kao da plovi dnom, obišla svijet.

Treća Sinišina fotografija mogla bi se nazvati Starac i mladi. Prava je to poslastica za brodoljupce, da ne kažemo engleski shiplovere: prastari parobrod Prenj snimljen s Nautičara, školskoga broda kotorske Srednje pomorske škole, punog mladosti. Prenju, izgrađenom još 1905. godine kao dubrovačka Bosanka, ostale su samo godina-dvije plovidbe, mladićima plovidba tek počinje...

---

image
Poslastica za brodoljupce – prastari Prenj
Siniša Luković
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Siniša Luković Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Siniša Luković Siniša Luković Privatna arhiva Marijana Žuvića
Siniša Luković
Opasno nagnuti Vis u Gružu 1940.
Privatna arhiva Marijana Žuvića
Etoile de Noël kreće na pučinu Atlantika
Privatna arhiva Marijana Žuvića
Potonuli Vis na marki je obišao svijet
Privatna arhiva Marijana Žuvića
... i kao Jugolinijin brod snimljen u Splitu
Siniša Luković
Poslastica za brodoljupce – prastari Prenj
Siniša Luković
Posljednja slika posade Visa
Privatna arhiva Marijana Žuvića
Bulićev parobrod Solin nasukan kod Brindisija...
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/straza-solin-vis-i-prenj-cetiri-price-o-sudbinama-jadranskih-veterana-1146291 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=98a2a107fda4d6b1da07d655a60960d4be8e070e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na%C5%A1+kroni%C4%8Dar+donosi+%C4%8Detiri+pri%C4%8De+o+sudbinama+jadranskih+brodova-veterana%2C+jedan+od+njih+izva%C4%91en+je+iz+splitske+Gradske+luke+tek+nakon+36+godina&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fstraza-solin-vis-i-prenj-cetiri-price-o-sudbinama-jadranskih-veterana-1146291 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fstraza-solin-vis-i-prenj-cetiri-price-o-sudbinama-jadranskih-veterana-1146291 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => crno-bijeli vremeplov [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

crno-bijeli vremeplovNaš kroničar donosi četiri priče o sudbinama jadranskih brodova-veterana, jedan od njih izvađen je iz splitske Gradske luke tek nakon 36 godina

Piše Marijan Žuvić
28. studenog 2021. - 09:01

Stariji će se čitatelji Otvorenoga mora prisjetiti uzbuđenja koje je vladalo u splitskoj Gradskoj luci posljednjih dana 1979. nakon što je, duboko pod muljem, pronađena podrtina jedrenjaka Straža, potopljenog u rujnu 1943. godina. K tome nakrcana dobro očuvanim drvenim sanducima punim – granata. I dobri su znalci bili iznenađeni činjenicom da je Straža punih 36 godina ostala skrivena na dnu toliko puta čišćene luke.

Pišući iz dana u dan na stupcima Slobodne Dalmacije, razgovarajući s očevidcima i članovima posade, pisac ovih redaka tada je uspio posložiti priču o kraju Straže. No, uspio je posložiti i njezin početak!

Lovac na bakalare

A sve je započelo u lipnju 1920. godine, kada je francuska vlada donijela program intenzivne obnove ribarske flote. U sklopu njega ...

19. svibanj 2024 11:28